Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η μείωση του ελλείμματος"
  • [02] Συνάντηση Σαμαρά με τον Αρχιεπίσκοπο

  • [01] "Στόχος η μείωση του ελλείμματος"

    "Δεν είναι δίκαιο να συνδέει κάποιος το Ντουμπάι με την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι μέλος της ευρωζώνης", τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN, που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος και χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στοίχημα του προϋπολογισμού του 2010 για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ, ενώ προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Ανάρτηση όλων των αποφάσεων του δημοσίου στο Ιντερνετ

    Το νομοσχέδιο για την ανάρτηση όλων των πράξεων και αποφάσεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, καθώς και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, η οποία μεταδόθηκε, όπως και οι παρεμβάσεις των υπουργών από την κρατική τηλεόραση, αφιέρωσε τη συνεδρίαση στα άτομα με αναπηρία, «που δίνουν τη μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή», τονίζοντας ότι «πολιτική μας είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών».

    Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε επίσης η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Φώφη Γεννηματά.

    Αναφερόμενος στο πρώτο νομοσχέδιο, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «η συνοχή της κοινωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη διαφάνεια", προσθέτοντας ότι "το κύρος των θεσμών εξαρτάται από την αξιοπιστία αυτών που τους υπηρετούν».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που νομοθετεί, και κάλεσε σε στενότερη συνεργασία Βουλής-κυβέρνησης με τους αρμοδίους των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας να διαβουλεύονται από τα πρώτα στάδια ενός νομοσχεδίου και τους υπουργούς να συνεργάζονται με τους τοπικούς βουλευτές πριν προβούν σε δημόσιες δηλώσεις για τοπικά προβλήματα.

    Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση των πράξεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος και τι αποφασίζει και ποιο είναι το κόστος της κάθε απόφασης», προσθέτοντας ότι «η διαφθορά δεν θα λυθεί μονομιάς, όμως δίνουμε καίριο πλήγμα στο πρόβλημα αυτό».

    «Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τις 8 Νοεμβρίου 2005 και αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε "κουμπάροι", ούτε "άγονες γραμμές", ούτε "Βατοπέδια"», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο νόμος δεν κοστίζει τίποτα και λέγοντας επιπλέον ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα (κατά της διαφθοράς) με τον εκλογικό νόμο και τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των αποφάσεων, υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, φορέων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, διοικήσεων ΝΠΔΔ, καθώς και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Επίσης, ο υπουργός είπε ότι προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσίας διαφάνειας ανά υπουργείο, ενώ κάλεσε τα κόμματα να «αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η δημόσια εξουσία πρέπει να ασκείται στο φως».

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υποκαθίσταται η δημοσίευση στο ΦΕΚ ή αλλού όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά συμπληρώνεται. Πρόσθεσε όμως ότι όσες αποφάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, δεν θα μπορούν να εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

    Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την απελευθέρωση της πρόσβασης των πολιτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς κανένα κόστος, ενώ θα υπάρχει και μηχανή αναζήτησης προκειμένου να διευκολύνεται ο ενδιαφερόμενος.

    Το προσχέδιο τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

    Νομοσχέδιο για ΑΠΕ

    «Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δεύτερο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για "παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται -και- δίκαια».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ΑΠΕ «πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα», ενώ τόνισε ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο εμποδίζει την αυτονομία μιας χώρας και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων.

    Στη συνέχεια, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, βασικός στόχος του οποίου είναι η δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης των ΑΠΕ, σε συνάρτηση με την εκπλήρωση του εθνικού στόχου για κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ ως το 2020 με το 40% εξ αυτών να καλύπτει την ηλεκτρική ενέργεια.

    Όπως εκτίμησε η κ. Μπιρμπίλη, με το νομοσχέδιο εξοικονομείται χρόνος 45-50 μηνών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

    Συνοψίζοντας τα δύο νομοσχέδια ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδεικνύουμε το νοικοκύρεμα που θέλουμε να πετύχουμε στο κράτος και ταυτόχρονα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

    Ειδικά για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι αποδεικνύεται πως μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, άρα το νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς, δίνουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική στη νέα γενιά, ενώ δεν είναι μόνο οι εταιρείες, αλλά και οι πολίτες και το κάθε κτίριο που μπορούν να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «μεγάλη επανάσταση με τη συμμετοχή των πολιτών».

    [02] Συνάντηση Σαμαρά με τον Αρχιεπίσκοπο

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα παραστεί στις εργασίες του Εκλογικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γερμανία (Βόννη) στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2009.

    Τον πρόεδρο της ΝΔ θα συνοδεύσουν οι: Ντ.Μπακογιάννη, Δ.Αβραμόπουλος, Γ.Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ.Χατζηδάκης, Κ.Τασούλας, Χρ.Σταϊκούρας, Κ.Παπακώστα, Κ.Αρβανιτόπουλος, Στ.Παπασταύρου και Μ.Πεγκλής.

    Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής.

    «Η Εκκλησία μπορεί να είναι μια πνευματική παρακαταθήκη, αλλά ταυτόχρονα, προάγει ένα κοινωνικό έργο πολύ μεγάλης αξίας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο που τον δέχτηκε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε στον κ. Ιερώνυμο τη διάθεση του κόμματος να γίνει αρωγός στο έργο της Εκκλησίας, «κυρίως για το καλό των απλών αυτών ανθρώπων». «γιατί ο απλός ο άνθρωπος, με τα πολλά προβλήματα, σε ώρες οικονομικής δυσπραγίας, είναι αυτός που πρέπει να παρακολουθούμε όλοι».

    «Η στέγη για τους κατάκοιτους, η επανένταξη των παιδιών με τα προβλήματα των ναρκωτικών, τα συσσίτια στους φτωχούς και μια σειρά άλλων ζητημάτων που ο Μακαριότατος μου έθεσε ως τα κυριότερα μέσα σβ αυτόν τον προγραμματισμό κοινωνικής πολιτικής της Εκκλησίας, θεωρώ ότι είναι πολυσήμαντα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Την Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στη Ρηγίλλης με τον βουλευτή της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Ο πρώην υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα είναι παρών και δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή της ΝΔ. "Το ίδιο θα κάνω και τώρα. Θα δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για να προχωρήσει η ΝΔ μπροστά", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, σε αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ. Με απόφαση του κ. Σαμαρά εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν οι Μ. Κεφαλογιάννης, Κ. Μαρκόπουλος και Κ. Τζαβάρας. Καθήκοντα Διευθυντή του Νομικού Γραφείου του προέδρου ανατίθενται στον δικηγόρο κ. Τάκη Μπαλτάκο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 December 2009 - 5:30:22 UTC