Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πάγωμα" ρυθμίσεων για ημιυπαίθριους
  • [02] Τα μέλη της Επιτροπής για ασφαλιστικό
  • [03] FIAT: Ανακληση 500.000 μοντέλων
  • [04] Στον β' όμιλο η Εθνική Video
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] "Πράσινες στέγες": Αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα
  • [07] "Αλώβητη η πλουτοκρατία"
  • [08] "Διγλωσσία για την οικονομία"
  • [09] "Δίχως στρατηγική"
  • [10] Μέτωπο κατά της βίας
  • [11] Ελάχιστες παρενέργειες
  • [12] Στην Ξάνθη ο Ολυμπιακός

  • [01] "Πάγωμα" ρυθμίσεων για ημιυπαίθριους

    Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την «Κύρωση και τροποποίηση της από 29-10-2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την από 29 Οκτωβρίου 2009 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλονται για έξι μήνες οι σε αυτήν αναφερόμενες διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του ν.3775/09 για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση.

    Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η αναστολή καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων «τακτοποίησης» σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας και αν βρίσκονται, ακόμα και αν είχε εξοφληθεί το ποσό της προβλεπόμενης «εισφοράς». Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κυρώσεων μόνο για όσους είχαν κινήσει τη διαδικασία της «τακτοποίησης», πριν από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

    "Οι πάγιες διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών δεν θίγονται και δεν αναστέλλονται, ο δε έλεγχος των οικοδομών και άλλων κατασκευών γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] Τα μέλη της Επιτροπής για ασφαλιστικό

    Τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών για το ασφαλιστικό όρισαν κυβέρνηση και κοινωνικοί φορείς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόεδρος της Επιτροπής των Ειδικών θα είναι ο καθηγητής Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Στεργίου, μετά από σχετική συμφωνία των εταίρων και της πολιτείας.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή των Ειδικών έχει ως εξής: Γιώργος Ρωμανιάς - οικονομολόγος, Σάββας Ρομπόλης - καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρόταση ΓΣΕΕ, Δημήτρης Μπούρλος - νομικός, ειδικός στα ασφαλιστικά, πρόταση Ε.Σ.Ε.Ε., Χαρίτων Κυριαζής, αντιπρόεδρος ΣΕΒ, πρόταση ΣΕΒ, Βασίλης Μαριός - Ξανθέλης - αναλογιστής, πρόταση ΓΣΕΒΕΕ, Πατρίνα Παπαρηγοπούλου - επίκουρη καθηγήτρια Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Τσαγλόγλου - καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Λωταπατζίδης - ειδικός στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας), Δημήτρης Κυριάκης - αναλογιστής, Γενικός Διευθυντής ΟΑΕΕ, Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος - καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρόταση πολιτείας.

    Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προσκαλεί με σχετική επιστολή τους κοινωνικούς φορείς την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών επί του ασφαλιστικού, των κοινωνικών εταίρων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Το θέμα της συνεδρίασης θα είναι η συμφωνία ως προς τις επιμέρους πτυχές, που συνθέτουν το συνολικό ζήτημα του ασφαλιστικού, καθώς και η συζήτηση επί των προτάσεων της κυβέρνησης και των φορέων για τις κατευθυντήριες γραμμές επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας.

    [03] FIAT: Ανακληση 500.000 μοντέλων

    Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat ανακαλεί περίπου 500.000 μοντέλα Grande Punto και Grande Punto Abarth σε όλη την Ευρώπη για έλεγχο εξαιτίας μίας "πιθανής ανωμαλίας"στον άξονα οδήγησης,ανακοινώθηκε σήμερα από τον όμιλο.

    "Περίπου 500.000 Grande Punto και Grande Punto Abarth,τα μισά στην Ιταλία και τα άλλα μισά στην υπόλοιπη Ευρώπη"ανακαλούνται για "μία πιθανή ανωμαλία στον άξονα οδήγησης",αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ιταλικού ομίλου.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι θα αποσταλούν επιστολές και θα καλούνται οι κάτοχοι των αυτοκινήτων αυτών να προσέλθουν για ένα τεχνικό έλεγχο στα συνεργεία του ομίλου.

    [04] Στον β' όμιλο η Εθνική Video

    Στην κλήρωση που έγινε στο Κέιπ Τάουν για τα τελικά του Μουντιάλ 2010, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής από 11/6 έως 11/7, η Ελλάδα κληρώθηκε να αγωνιστεί στον 2ο όμιλο μαζί με τις Αργεντινή, Νιγηρία και Νότια Κορέα. Η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ ξεκινά τους αγώνες της με αντίπαλο τη Νότια Κορέα στις 12 Ιουνίου στο Πορτ Ελίζαμπεθ, στη συνέχεια αντιμετωπίζει την Νιγηρία στο Μπλούμφοντεϊν στις 17 Ιουνίου και ολοκληρώνει την Α΄ φάση με αντίπαλο την Αργεντινή στο Πολοκουάνε στις 22/6.

    Οι οκτώ όμιλοι της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2010, όπως προέκυψαν από την κλήρωση που έγινε σήμερα στο Κέιπ Τάουν, είναι οι εξής:1ος Όμιλος

    1. Νότια Αφρική

    2. Μεξικό

    3. Ουρουγουάη

    4. Γαλλία

    2ος Όμιλος

    1. Αργεντινή

    2. Νιγηρία

    3. Νότια Κορέα

    4. ΕΛΛΑΔΑ

    3ος Όμιλος

    1. Αγγλία

    2. ΗΠΑ

    3. Αλγερία

    4. Σλοβενία

    4ος Όμιλος

    1. Γερμανία

    2. Αυστραλία

    3. Σερβία

    4. Γκάνα

    5ος Όμιλος

    1. Ολλανδία

    2. Δανία

    3. Ιαπωνία

    4. Καμερούν

    6ος Όμιλος

    1. Ιταλία

    2. Παραγουάη

    3. Νέα Ζηλανδία

    4. Σλοβακία

    7ος Όμιλος

    1. Βραζιλία

    2. Βόρεια Κορέα

    3. Ακτή Ελεφαντοστού

    4. Πορτογαλία

    8ος Όμιλος

    1. Ισπανία

    2. Ελβετία

    3. Ονδούρα

    4. Χιλή

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση του ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), Roberto Kobeh Gonzalez (12:00:00, ΥΠΕΞ)

    Αθλητική ατζέντα

    Αγώνες της Σούπερ Λίγκα

    16:45 Λεβαδειακός-Αρης ΣΚΑΪ

    19:00 ΠΑΟΚ-Λάρισα NOVA

    19:00 Ξάνθη-Ολυμπιακός ΝΕΤ

  • Υδατοσφαίριση-Κύπελλο (Α΄ φάση):

    Τρίτων Αμαρουσίου-Περιστέρι - 16:30:00, Αθήνα

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (8η αγωνιστική)

    18:00 Μίλωνας-Εθνικός Αλ.

    18:00 Νίκη-ΓΕ Μεσσηνίας

    18:30 Παμβοχαϊκός-Επίκουρος

    19:00 ΣΠΑ Καρδίτσας-Κόροιβος

    19:00 Παναχαϊκή-Ν. Μουδανιά

    19:00 ΑΓΕ Κορίνθου-Μεταμόρφωση

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (9η αγωνιστική), 18:00 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος

    18:30 Άρης-Απολλώνιος

    19:00 Μαρκόπουλο-Ηρακλής Κηφ.

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (9η αγωνιστική), 16:00 Αρης-ΕΑ Πατρών

    18:00 Φοίνικας-ΠΑΟΚ

    19:00 Ολυμπιακός-Λαμία

    20:00 Ηρακλής-Απόλλων Καλ.

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (8η ημέρα), Ίκαρος/Έσπερος-ΚΑΟ Δράμας

    Ερμής Λαγκαδά-Αρκαδικός

    Νήαρ Ηστ-ΟΦΗ

    Ίκαροι Σερρών-Αμύντας

    Πέραμα Ερμής-Παγκράτι

    ΑΓΟ Ρεθύμνου-Ξάνθη

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (6η ημέρα), ΑΕΚ-Ολύμπια Λάρισας

    Κολοσσός Ρόδου-Καβάλα

    Ηλυσιακός-Ολυμπιακός

    Πανιώνιος-Άρης

    Περιστέρι-Πανελλήνιος

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (6η ημέρα), 13.00 ΠΑΟΚ-Χίος

    16.00 Παλ.Φάληρο-Λάρισα

    17.00 ΝΕ Πατρών-Ποσειδών Ιλ.

    17.00 Ολυμπιακός-Χανιά

    17.00 Παναθηναϊκός-ΝΟ Πατρών

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (10η ημέρα), 15:00 Πανελλήνιος-ΑΕΚ

    17:00 Ζαφειράκης Νάουσας-ΠΑΟΚ

    18:00 ΓΑΣ Κιλκίς-Διομήδης Αργους

    18:00 Αερωπός Εδεσσας-Βριλήσσια

    18:00 Θερμαϊκός-ΑΣΕ Δούκα

    18:00 Φίλιππος Βερ.-Κύδων Χανίων

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 17:00 Αρσεναλ-Στόουκ

    [06] "Πράσινες στέγες": Αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα

    Η διατήρηση των δωμάτων σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μειώνει το ψυκτικό φορτίο των κτιρίων, ενώ παράλληλα ωφελεί και το μικροκλίμα της πόλης. Ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει αυτό είναι η φύτευσή τους.

    Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας δυο επιστημόνων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Κίττα, καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) και Θωμά Μπαρτζάνα, Εντεταλμένο Ερευνητή του ΚΕΤΕΑΘ.

    Ο κτιριακός τομέας, στην Ελλάδα, είναι από τους πιο ενεργοβόρους, ευθύνεται για το 45% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας με συνεχώς αυξητική τάση, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση, στην αύξηση της θερμοκρασίας των πόλεων, στις εκπομπές CO2 και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα, στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στην ένταση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

    Στα αστικά κέντρα, το φαινόμενο των λεγόμενων "θερμικών νησίδων", που δημιουργούνται από το συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερο έντονο, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στην κατανάλωση ενέργειας για μείωση των υψηλών θερμοκρασιών.

    Η εύρεση ενός νέου τρόπου οικοδόμησης των κατοικιών περισσότερο υγιούς και φιλικότερου προς το περιβάλλον οδήγησε- σημειώνουν οι δύο ερευνητές- στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας.

    Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει σκοπό τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, των αντίστοιχων ρύπων αλλά και του φορτίου αιχμής για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό των κτιρίων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα θερμική και οπτική άνεση μέσα στους χώρους.

    Τα τελευταία χρόνια, σημαντική εφαρμογή βρίσκει η ενσωμάτωση πράσινου (φυτικής επιφάνειας) σε δομικά στοιχεία (οροφή, τοίχους) του κτιρίου. Οι οροφές των κτιρίων είναι οι πιο εκτεθειμένες επιφάνειες σε μια πόλη, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο.

    Ειδικότερα, επισημαίνουν οι δύο ερευνητές, ως φυτεμένο δώμα, πράσινη στέγη ή ταρατσόκηπος, μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε κήπος (φυτική επιφάνεια), μεταξύ του οποίου και του εδάφους υπάρχει ένα κτήριο ή μια δομική κατασκευή.

    Οι πράσινες στέγες προσφέρουν αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα και αποτελούν μια σύγχρονη εφαρμογή περιβαλλοντικού σχεδιασμού με σημαντικά τεχνοοικονομικά οφέλη όπως, μείωση των ενεργειακών απωλειών του κτιρίου (έως 30%), μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και της σκόνης, μείωση της απορροής των υδάτων (έως και 90%), μείωση της ηχορύπανσης - βελτίωση ηχομόνωσης του κτιρίου (3dB), βελτίωση του μικροκλίματος των αστικών περιοχών (30%), βελτίωση της θερμομόνωσης του κτιρίου (20%), αύξηση της αναμενόμενης διάρκειας ζωής της κατασκευής και δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για φυτά και ζώα, αύξηση βιοποικιλότητας.

    Πιο αναλυτικά, υποστηρίζουν οι ερευνητές, η κατανάλωση ρεύματος για ψύξη και θέρμανση σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται κάτω από μια πράσινη ταράτσα μειώνεται έως 30% τους καλοκαιρινούς μήνες και έως 10% τους χειμερινούς. Για ένα πενταόροφο κτίριο, η συνολική εξοικονόμηση ανέρχεται σε 5% έως 10%, ενώ εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι με τη φύτευση του συνόλου των ταρατσών της Αθήνας θα εξοικονομούνταν περίπου 600 MW ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όσο δηλαδή η δυναμικότητα του σταθμού στο Λαύριο.

    Τα φυτά, με την ανακλαστική τους ικανότητα και με τη διαδικασία της εξάτμισης και της διαπνοής, απορροφούν μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, αποτρέποντας την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στο αστικό περιβάλλον και συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του φαινομένου της "αστικής θερμικής νησίδας".

    Ακόμη, εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και την αποδεσμεύουν από το διοξείδιο του άνθρακα με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

    Σε σχετική έρευνα στη Βρετανία διαπιστώθηκε πως 10% περίπου αύξηση της δεντροκάλυψης σε αστική περιοχή στη χώρα, μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση των ΡΜ10 (σ.σ. σωματίδια διαμέτρου έως 10μm) στην ατμόσφαιρα κατά 10%, ενώ υποθετική αύξηση 54% θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 26%.

    Αντίστοιχα αποτελέσματα υπάρχουν και σε έρευνες στον ελληνικό χώρο, σε σχολεία και δημόσια κτίρια, καταλήγουν οι δύο επιστήμονες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα συστήματα αυτά φύτευσης, που έχουν αναπτυχθεί ανάλογα με την χρήση και το πάχος υποστρώματος, την αντοχή και τη στατική επάρκεια ενός κτιρίου, μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις τύπους πράσινης στέγης.

    Ο ένας είναι ο εκτατικός τύπος, ο οποίος αποτελείται από πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση υλικών, με ελαφρύ υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών (πάχους 8-15 cm) και για φυτική κάλυψη χρησιμοποιούνται φυτά χαμηλής βλάστησης.

    Ο δεύτερος είναι ο ημιεντατικός, που αποτελείται από ελαφρύ υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών (πάχους 10-25 cm), ενώ για φυτική κάλυψη χρησιμοποιούνται φυτά χαμηλής βλάστησης φυτά εδαφοκάλυψης, χλοοτάπητας και μικροί θάμνοι.

    Τέλος, υπάρχει και ο εντατικός τύπος, ο οποίος συνίσταται στη δημιουργία ενός "κήπου" σε υπόστρωμα πάχους 12-100 cm και για τη φυτική κάλυψη χρησιμοποιείται ποικιλία φυτών, δένδρων και θάμνων.

    Κείμενα: Α. Ζώης

    [07] "Αλώβητη η πλουτοκρατία"

    "Όλα αυτά που ακούμε περί χρεοκοπίας της χώρας και περί της χώρας στο χείλος της καταστροφής αποβλέπουν σε ένα πράγμα: Η πλουτοκρατία να βγει αλώβητη από την κρίση, να χάσει ένα πολύ μικρό τμήμα της, και να βγει σε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά για την κερδοφορία", δήλωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    "Όλα αυτά είναι που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση, είτε με το ασφαλιστικό, είτε με την Παιδεία, είτε με τη δήθεν αξιοκρατία, είτε με τις νέες εργασιακές σχέσεις που θα φέρει. Και όλα αυτά τα προωθεί πατώντας στο αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο της ΝΔ. Τίποτα δεν καταργεί από τη ΝΔ, προσθέτει καινούργια βάρη", υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [08] "Διγλωσσία για την οικονομία"

    «Πρέπει ο πρωθυπουργός να αποφασίσει: ή η οικονομία είναι στην "εντατική μονάδα", όπως δήλωσε πρόσφατα, ή είναι σε καλό δρόμο, όπως είπε στο CNN. Αυτή η πρωθυπουργική διγλωσσία δεν επιτρέπει στην αγορά να πάρει τις αποφάσεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο CNN.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε:

    «Δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια της ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Μας ενδιαφέρει η ουσία, η οποία είναι το εύρος και η αμεσότητα των μέτρων που θα ληφθούν. Πρέπει να τα συζητήσει, να τα συνεκτιμήσει και να τα συναποφασίσει η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου».

    Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Λοβέρδος για τη διαδοχική ασφάλιση, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης τόνισε: «Καλή η ασπιρίνη του κ. Λοβέρδου για το ασφαλιστικό. Η "χημειοθεραπεία" και οι "κορτιζόνες", πότε θα ξεκινήσουν...;».

    [09] "Δίχως στρατηγική"

    Η κυβέρνηση στο τεράστιο θέμα της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας πορεύεται δίχως στρατηγική, τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

    Υυποστήριξε ότι δεν καταργείται το καθεστώς της ομηρίας, αλλά δίδεται απλώς μία παράταση, γιατί διαφορετικά θα διαλυόταν η δημόσια διοίκηση, τα ΚΕΠ και οι δήμοι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από τον Οκτώβριο έχουν αυξηθεί κατά 100.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που θα φθάσουν, όπως υπολογίζει, τις 800.000.

    -Η αλήθεια είναι ότι επιδιώκετε άνεργη ανάπτυξη με πορεία προς τον εργασιακό μεσαίωνα και απαξίωση του δημόσιου τομέα, όχι για πάταξη του ρουσφετιού, αλλά για περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο τομέα, είπε ο κ.Τσίπρας, ζητώντας να δοθεί οριστικό τέλος στο θέμα των συμβασιούχων με προκήρυξη άμεσων διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ.

    [10] Μέτωπο κατά της βίας

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία, ενόψει των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός, πέρυσι, στις 6 Δεκεμβρίου, στα εξάρχεια, από σφαίρα ειδικού φρουρού, γεγονός που είχε ως συνέπεια τα πρωτοφανή γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αθήνα, με τον εμπρησμό καταστημάτων και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν.

    Χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται σε διάφορα επίκαιρα σημεία της Αθήνας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν νέα επεισόδια.

    Αύριο το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο και πορεία που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, σχολείων, εκπαιδευτικών, σωματείων. Χθες, μαθητές από σχολεία του Χαλανδρίου πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή.

    Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εξέδωσαν μηνύματα για τη θλιβερή αυτή επέτειο, σημειώνοντας με έμφαση ότι η μνήμη του Αλέξη, θα πρέπει να τιμηθεί ειρηνικά.

    Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με σκοπό όπως είπε, να τιμηθεί η μνήμη του 15χρονου Αλέξη αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες, που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τη δολοφονία του 15χρονου «αποτρόπαιο γεγονός για μια δημοκρατική χώρα» και «περιστατικό ακραίας αστυνομικής αυθαιρεσίας». Ανέφερε ότι επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και ενημέρωσε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, ζητώντας τη συμπαράταξη στο ενιαίο κοινωνικό μέτωπο.

    Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη, αλλά δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία, τονίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η μνήμη του θα τιμηθεί ειρηνικά. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του 15χρονου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας και του αποκλεισμού.

    «Καταλαβαίνουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μεγάλη ανεργία, η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η ανισότητα ... και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά», τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

    «Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «η βία αναπαράγει τα προβλήματα» και απηύθυνε κάλεσμα για διαφύλαξη της Αθήνας, αλλά και των θεσμών της δημοκρατίας.

    «Οφείλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία από όσους εξαπολύουν τυφλή βία εναντίον της. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Η βία εξαχρειώνει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι. Η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα τυφλής βίας φέρνει, σίγουρα, νέα θύματα» τόνιζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράςκαι καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία να δείξει θάρρος, σύνεση και ευθύνη.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και για ωμή κρατική βία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η νεολαία έχει λόγους που εξεγείρεται που αγωνίζεται, που διεκδικεί και τονίζει ότι "στηρίζουμε τους αγώνες των νέων γιατί οι νέοι έχουν δίκιο. Το κάναμε πέρυσι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, υποστηρίζουμε την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου".

    Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 7/12, από τις 12:00 ως τη λήξη του ωραρίου, «προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συλλογικών δικαιωμάτων». Επίσης καλύπτει και ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από Νομαρχιακά Τμήματα.

    «Οι κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του μαθητή ανέδειξαν όχι μόνο πτυχές που αφορούν τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ και προσθέτει.

  • Χτες δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης κουκουλοφόρων σε δύο πεζές περιπολίες της αστυνομίας, στην πλατεία Εξαρχείων.

    Συγκέντρωση στο Χαλάνδρι ...

    Μαθητές από σχολεία του Χαλανδρίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής το μεσημέρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 12 στη διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Κηφισίας και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Χαλανδρίου και κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα, έξω από το οποίο παρέμειναν έως αργά το μεσημέρι περίπου 80 άτομα.

    ... και στη Θεσσαλονίκη

    Φόρο τιμής στον Αλέξη Γρηγορόπουλου, απέδωσαν μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέλη της ΠΑΣΠ, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη.

    Οι συγκεντρωθέντες, στο πλακόστρωτο της οδού Αριστοτέλους, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα καταδίκασαν «κάθε μορφή βίας» καθώς και «κάθε μορφή λανθασμένων ενεργειών από πλευράς της Αστυνομίας».

    Με μικρά κεράκια, που τοποθέτησαν στο πεζοδρόμιο, σχημάτισαν τον αριθμό 16 που συμβόλιζε την ηλικία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και κρατώντας αναμμένα κεριά, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

    Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την παράδοση ψηφίσματος και λουλουδιών στους αστυνομικούς που βρισκόταν σε υπηρεσία στην είσοδο του Τμήματος.

    -

    [11] Ελάχιστες παρενέργειες

    Δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή και απρόβλεπτη παρενέργεια σε κανέναν από τα 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) .

    "Ενώ οι εκστρατείες εμβολιασμού συνεχίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμάμε ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής", αναφέρει η ΕΜΕΑ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, στην πρώτη εβδομαδιαία έκθεσή φαρμακοεπαγρύπνησης για τον ιό Η1Ν1.

    Σύμφωνα με την ΕΜΕΑ "μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή απρόβλεπτη παρενέργεια όσον αφορά στην ασφάλεια (του εμβολίου)" και "το ποσοστό κινδύνων / πλεονεκτημάτων των πανδημικών εμβολίων και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ιού Η1Ν1 παραμένει ευνοϊκό".

    Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής είναι "ελαφρές και σύμφωνες με τις προβλέψεις" και "επιβεβαιώνουν το προφίλ ασφάλειας" των τριών εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ΕΜΕΑ, προσθέτει η Υπηρεσία.

    Αυτή η έκθεση βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις χώρες μέλη της ΕΕ από την EudraVigilance, την υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΜΕΑ.

    Στο μεταξύ, στους 26 έχει ανέλθει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη, στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται και τα περιστατικά που διακομίζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την Επιτροπή πανδημίας της γρίπης, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 110 παρενέργειες, στο σύνολο 200.000 ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.

    Διευκρινίσεις από ΕΟΦ

    Στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής μαζικού εμβολιασμού για τη νέα γρίπη, λειτουργεί καθημερινά συμπεριλαμβανομένου και Σαββάτου-Κυριακής, από 8:00π.μ. μέχρι 21:00, ειδική τηλεφωνική γραμμή στον αριθμό: 213 2040401, για την καταγραφή τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρήση των εμβολίων κατά της νέας γρίπης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, για την αντιμετώπιση τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να απευθύνονται, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ή στους θεράποντες ιατρούς.

    [12] Στην Ξάνθη ο Ολυμπιακός

    Στην Ξάνθη δοκιμάζεται σήμερα ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός και το έργο των πρωταθλητών θεωρείται δύσκολο, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται την νίκη έτσι ώστε να έχει αντίκρισμα η επικράτηση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ οι «ακρίτες» θα βασιστούν στην αμυντική λειτουργία και τον παράγοντα έδρα.

    Παράλληλα, η ΑΕΚ που διανύει μία από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων ετών, φιλοξενείται από τον ανεβασμένο Πανιώνιο, την ώρα που άπαντες στο «στρατόπεδο» της Ενωσης, αναμένουν τις διοικητικές εξελίξεις. Οι «κυανέρυθροι» θέλουν την νίκη για να παραμείνουν σε τροχιά Ευρώπης, ενώ οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, θα επιδιώξουν να πάρουν θετικό αποτέλεσμα για να συνέλθουν μετά την ήττα από την Εβερτον και τον αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ.

    Επίσης, ο Παναθηναϊκός που μετρά τρεις αγώνες χωρίς νίκη, θέλει να επανέλθει στις επιτυχίες και υποδεχόμενος τον Ατρόμητο είναι το φαβορί για την κατάκτηση των τριών βαθμών, όπως και ο ΠΑΟΚ που θα φιλοξενήσει την Λάρισα.

    Τέλος, ανοικτές σε κάθε αποτέλεσμα, είναι οι αναμετρήσεις Λεβαδειακός-Αρης, Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής και Εργοτέλης-Καβάλα.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

    Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 16:45 Λεβαδειακός-Αρης ΣΚΑΪ

    19:00 ΠΑΟΚ-Λάρισα NOVA

    19:00 Ξάνθη-Ολυμπιακός ΝΕΤ

    Κυριακή 6 Νοεμβρίου 14:30 Πανθρακικός-Αστέρας-Τρίπολης NOVA

    14:30 ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής NOVA

    16:45 Εργοτέλης-Καβάλα NOVA

    16:45 Παναθηναϊκός-Ατρόμητος NOVA

    19:00 Πανιώνιος-ΑΕΚ NOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 December 2009 - 7:30:38 UTC