Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία"
  • [02] ΑΣΕΠ: Ταχύτερες διαδικασίες πρόσληψης
  • [03] Ν/Σ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • [04] Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
  • [05] Εκκληση να μη χαθεί η ευκαιρία για τον πλανήτη
  • [06] "Ενιαίος αγώνας για την εργασία"
  • [07] "Εργαλείο αποδόμησης"
  • [08] "Εννέα δομικές αλλαγές"
  • [09] Αιματηρές επιθέσεις

  • [01] "Ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία"

    "Είναι αυτονόητο ότι ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη 40λεπτη συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Είπε ακόμη ότι "στην αφετηρία των νέων καθηκόντων μου αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να μοιραστώ σκέψεις και προβληματισμούς με τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας για την πορεία του τόπου".

    Λίγο νωρίτερα κι ενώ έμπαινε στην αίθουσα της συνάντησης ο κ. Σαμαράς είχε ένα σύντομο διάλογο με τον κ. Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε: "Καλημέρα κ. πρόεδρε. Συγχαρητήρια και από κοντά. Πότε ταξιδεύετε;"

    Ο κ. Σαμαράς απάντησε: "Αύριο το πρωί". Ο κ. Παπούλιας σημείωσε: "Στη Βόννη, ενδιαφέρον".

    Ο κ. Σαμαράς είπε: "Ναι είναι ενδιαφέρον, είναι συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το θέμα είναι κυρίως η κοινωνική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι το μεγάλο ζητούμενο".

    Ο κ. Παπούλιας έκλεισε το σύντομο διάλογο λέγοντας: "Σωστό και για μας".

    Αύριο και μεθαύριο, ο κ. Σαμαράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα παραστεί στις εργασίες του Εκλογικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γερμανία (Βόννη).

    Τον πρόεδρο της ΝΔ θα συνοδεύσουν οι: Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Κ.Τασούλας, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Παπακώστα, Κ. Αρβανιτόπουλος, Στ. Παπασταύρου και Μ. Πεγκλής.

    Στην αντιπροσωπεία επρόκειτο να συμμετάσχει και η κα Ντ. Μπακογιάννη, η οποία τελικά για λόγους υγείας δεν θα μεταβεί στη Βόννη.

    Νέοι Γραμματείς

    Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Γραμματειών του Κόμματος, ανατίθενται καθήκοντα νέων Γραμματέων στα ακόλουθα στελέχη:

    - Στο Βασίλη Μιχαλολιάκο, βουλευτή Α' Πειραιώς, τ. Υφυπουργό, η Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

    - Στο Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή Λάρισας, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού,

    - Στον Κώστα Γκιουλέκα, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, τ. Υφυπουργό, η Γραμματεία Προγράμματος,

    - Στο Γιάννη Μανώλη, πρώην βουλευτή, η Γραμματεία Συνδικαλιστικών Φορέων και

    - Στο Μανώλη Αγγελάκα, πρώην ευρωβουλευτή, η Γραμματεία Οργανωτικού.

    Με απόφαση, επίσης, του κ. Σαμαρά ανατίθενται καθήκοντα προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος στον βουλευτή Α' Αθηνών και τ. υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    -

    [02] ΑΣΕΠ: Ταχύτερες διαδικασίες πρόσληψης

    Την απόλυτη συμφωνία του με το συζητούμενο ήδη από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις, εξέφρασε το προεδρείο του ΑΣΕΠ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Γιώργος Βέης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαγωνισμοί με την ανακοίνωση των επιτυχόντων θα ολοκληρώνονται σε 2-3 μήνες, ενώ σε 20-25 ημέρες θα ολοκληρώνεται η διαδικασία για τους εποχικούς.

    Το ζητούμενο, είπε ο κ. Βέης, είναι να είναι ενοποιημένες και ομαδοποιημένες οι προκηρύξεις και, στο μέτρο του δυνατού, να οργανώνονται από το ίδιο το ΑΣΕΠ και όχι τους φορείς, εναντίον των οποίων γίνονται και οι περισσότερες ενστάσεις.

    Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ θεώρησε μεγάλη κατάκτηση τους κυλιόμενους πίνακες, ειδικά για τις προσλήψεις νοσηλευτών, που θα ολοκληρώνονται πλέον σε ένα μήνα.

    Στην επισήμανση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου να εξοπλιστεί το ΑΣΕΠ πριν αναλάβει τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες, ο κ. Βέης απάντησε ότι υπάρχει δέσμευση του νέου υπουργού για ενίσχυση με 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον προσωπικό στην ανεξάρτητη αρχή.

    Για το θέμα της συνέντευξης που καταργείται με το υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο, ο κ. Βέης παραδέχθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ΑΣΕΠ διαφώνησε με την διενέργεια συνεντεύξεων, χωρίς, όμως, να μπορέσει να τις αποτρέψει αν επέμενε ο φορέας ή υπήρχε κοινή υπουργική απόφαση.

    Ο κ. Βέης διαβεβαίωσε, πάντως, σε ερώτηση του πρώην πρόεδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ότι το ΑΣΕΠ ζητεί πάντα από τους φορείς τα πρακτικά των συνεντεύξεων για να προβεί σε ελέγχους.

    Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ Αγησίλαος Μπακόπουλος είπε ότι συνέντευξη πρέπει να υπάρχει για προσλήψεις σε θέσεις περιωπής κι ότι αυτό το χρήσιμο μέσο χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, πλην όμως δεν τίθεται πουθενά θέμα αδιάβλητου της διαδικασίας κι οι αποφάσεις είναι αιτιολογημένες.

    [03] Ν/Σ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, υποχρεωτική, σε βάθος χρόνου, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νέα κτίρια και επανεξέταση των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου στις επενδύσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα τριάντα ημερών πριν κατατεθεί στη Βουλή. Με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των ΑΠΕ από 5 - 8 χρόνια (χωρίς να υπολογίζεται πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ) σε 8 - 10 μήνες, συγχωνεύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, αυξάνονται οι τιμές αγοράς της ενέργειας από μικρές και καινοτόμες εφαρμογές (εκτός από τα φωτοβολταϊκά), τίθεται δεσμευτικός στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % ως το 2020, κ.α. Παραμένουν επίσης οι μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων περιοχών όπου εγκαθίστανται ΑΠΕ αλλά προβλέπεται ότι στους καταναλωτές θα επιστρέφεται το ένα τρίτο του τέλους που καταβάλουν οι επενδυτές, αντί για 50 % που αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Η διαφορά θα χρηματοδοτήσει την ίδρυση "πράσινου ταμείου".

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται στην Πολεοδομία μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ή άλλων εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο κτίριο. Προβλέπεται επίσης ότι ως το 2019 (2014 για τα κτίρια του Δημοσίου) όλα τα νέα κτίρια ή όσα υφίστανται ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους από τέτοια συστήματα (ΑΠΕ κλπ.) Αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, με την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010, κάτι που σημαίνει όπως είπε ότι δεν θα αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι το τέλος αυτό δεν ξεπερνά τα 2 - 3 ευρώ το χρόνο. Η υπουργός σημείωσε πάντως ότι αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο οι καταναλωτές θα υποστούν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις καθώς από το 2013 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Κοινοτικό δίκαιο, θα αγοράζουν το σύνολο των αδειών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Το κόστος έχει υπολογιστεί ότι αντιστοιχεί σε αύξηση των τιμολογίων κατά 30 - 40 %.

    Παράλληλα με τις αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης θα προχωρήσει και η τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ ενώ στο πλαίσιο αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου θα επανεξεταστούν οι επιδοτήσεις στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ με κατεύθυνση το σταδιακό περιορισμό τους.

    Αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη και του γ.γ. κ. Κ.Μουσουρούλη ότι το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αποτελεί αντιγραφή του κειμένου που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι, η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι έχει αναγνωρίσει δημόσια τη συνεισφορά τους στο νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι το κείμενο δεν της παραδόθηκε κατά την παραλαβή του υπουργείου αλλά το εξασφάλισε εξωθεσμικά. "Αυτό αποτελεί στοιχείο πολιτικής ευγένειας ή αγένειας", ανέφερε η κα Μπιρμπίλη και πρόσθεσε ότι πολλές ρυθμίσεις του αρχικού νομοσχεδίου έχουν αλλάξει, όπως η συγχώνευση των περιβαλλοντικών μελετών από δύο σε μία κ.α.

    Τέλος σε ερώτηση για δημοσίευμα που φέρει τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ.Μανιάτη να έχει διορίσει τον κουμπάρο του πρόεδρο του Κτηματολογίου, και ότι η σύζυγος του προέδρου συμμετέχει σε εταιρία που διεκδικεί έργα του Κτηματολογίου, η κα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι: ο υφυπουργός δεν είχε σχέση με την επιλογή του κ. Αρβανίτη στη θέση του προέδρου του Κτηματολογίου, η οποία έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια. Ο κ. Μανιάτης, πρόσθεσε η κα Μπιρμπίλη, με είχε ενημερώσει για τη σχέση που υπήρχε και θεωρήθηκε ότι αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο. Εξάλλου, η σύζυγος του κ. Αρβανίτη απέσυρε τις μετοχές της από την εταιρία, παραιτήθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο και απέσυρε επίσης το πτυχίο της από αυτήν.

    [04] Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

    Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, καθώς σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ., ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση αύριο το απόγευμα στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ηπειρο, με χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιονιά σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 500 μέτρα.

    Τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στη Θεσσαλία και το βορειοδυτικό Αιγαίο.

    Την Πέμπτη 10-12-09 πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς αργότερα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα. Παράλληλα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

    Την Παρασκευή 11-12-09 τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες (εποχούμενους ή πεζούς) στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χειμάρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση.

    Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, που διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    [05] Εκκληση να μη χαθεί η ευκαιρία για τον πλανήτη

    Διαπραγματεύσεις τεχνικού χαρακτήρα άρχισαν σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ενισχυμένες από την ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) η οποία καθιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Οι εκπρόσωποι 193 χωρών, που έχουν συγκεντρωθεί στην Κοπεγχάγη με στόχο την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, άρχισαν σήμερα σε επιμέρους ομάδες την επεξεργασία θεμάτων όπως η αποψίλωση των δασών, η χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ή οι μηχανισμοί επαλήθευσης της τήρησης των δεσμεύσεων των χωρών.

    "Κατά τη διάρκεια των επομένων τριών ή τεσσάρων ημερών θα εξασκηθούμε στο ξεκαθάρισμα του εδάφους", δήλωσε σήμερα δυτικός διαπραγματευτής.

    Η ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Κοπεγχάγη.

    "Αυτό θα συμβάλει στο να πείσουμε τους εκπροσώπους και τους παρατηρητές άλλων χωρών ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους", σχολίασε ο Ντέιβιντ Ντόνιγκερ, της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) National Resources Defense Council.

    Για τη Greenpeace, η απόφαση αυτή αποτελεί "σημαντικό μήνυμα" στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να αναλάβει δράση, όποια και αν είναι η απόφαση του Κονγκρέσου για τη μείωση των εκπομπών αερίων".

    Χθες, πρώτη ημέρα συνεδρίασης τόσο ο πρωθυπουργός και η υπουργός Κλίματος της Δανίας όσο και ο επικεφαλής της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή κ. Ιβο ντε Μπουρ, τόνισαν ότι η μη επίτευξη συμφωνίας για ένα παγκόσμιο πλαίσιο σχετικά με την κλιματική αλλαγή θα ξοδέψει άσκοπα την καλύτερη ελπίδα του πλανήτη για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης.

    Η Δανέζα υπουργός κα Κόνι Χεντεγκάαρντ υπογράμμισε ότι "η αλήθεια είναι πως η καταληκτική ημερομηνία της Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη φέρνει ήδη αποτελέσματα. Τους τελευταίους μήνες, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανακοινώσει μειώσεις εκπομπών σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας. Και πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν δώσει ενδείξεις για φιλόδοξες εθνικές δράσεις ως συνεισφορά στην παγκόσμια προσπάθεια".

    Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", το μήνυμα της κ. Χέντεγκααρντ ήταν "ας το ολοκληρώσουμε". "Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο σαφής η επιστήμη. Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια πληθώρα λύσεων. Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο ισχυρή η πολιτική βούληση. Και, ας μου επιτραπεί να σας προειδοποιήσω, ποτέ δεν θα γίνει ισχυρότερη", πρόσθεσε η Δανέζα υπουργός.

    Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι, στην περίπτωση επίτευξης μιας φιλόδοξης συμφωνίας, προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 34% σε σχέση με την τρέχουσα αυξητική τάση τους μέχρι το 2020, αυξάνοντάς τες στο 42% το 2025.

    Τον βαθμό του επείγοντος που έχει το ζήτημα υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ. Ιβο ντε Μπουρ, λέγοντας ότι "η Κοπεγχάγη μπορεί μόνον να χαρακτηριστεί επιτυχία αν έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές και άμεσες δράσεις που θα αρχίσουν την ημέρα που η διάσκεψη θα τελειώσει".

    "Την άνευ προηγουμένου πολιτική αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" αντικατοπτρίζει η επικείμενη άφιξη στην πρωτεύουσα της Δανίας περίπου 110 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, είπε ο Δανός πρωθυπουργός κ. Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Διάσκεψη "αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία, μια ευκαιρία που ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει".

    Με την κρίση να επιδεινώνεται με ταχύτητα με μεγάλο Τ, θα πρέπει να λάβουμε περισσότερες πολιτικές αποφάσεις σε πλανητικό επίπεδο για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να εξασφαλίσουμε από τις βασικές χώρες να επιλύσουν το πρόβλημα», τόνισε ο νομπελίστας Ειρήνης για το 2007, Αλ Γκόρ.

    Η θερμότερη δεκαετία

    Η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η πέμπτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, ανακοίνωσε σήμερα στην Κοπεγχάγη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

    Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.

    Ένα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε φέτος και εξηγεί εν μέρει την άνοδο των θερμοκρασιών. Το 2008 ήταν η 11η πιο ζεστή χρονιά.

    Ο Γενικός Γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2010.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις προγνώσεις του για τα επόμενα χρόνια, ο Ζαρό αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόγνωση για κάθε επόμενο έτος ξεχωριστά. "Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για την επόμενη χρονιά", εξήγησε.

    Ψήφισμα

    Ένα ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία για το κλίμα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε χθες πρώτη ημέρα της συνόδου, από την εκστρατεία κινητοποίησης για το κλίμα TckTckTck, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 οργανώσεις.

    Το ψήφισμα παραδόθηκε στον πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν και στην υπουργό Κλίματος και πρόεδρο της συνόδου Κόνι Χέντεγκααρντ, καθώς και στον εκτελεστικό γραμματέα της Συνθήκης του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (CNUCC), Ίβο ντε Μπερ.

    Σύμφωνα με τους οργανωτές της προσπάθειας αυτής, ο αριθμός των υπογραφών δείχνει πόσο μεγάλη είναι η υποστήριξη του κόσμου στην επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

    Η TckTckTck έστειλε επίσης στους τρεις αξιωματούχους μια μικρή κατασκευή από τουβλάκια Lego για να τους υπενθυμίσει "να εκμεταλλευτούν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων", μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας να συμβάλλουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. "Τα θεμέλια βρίσκονται εκεί, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση", σημειώνει.

    Η TckTckTck (μια ονομασία που επιλέχθηκε ώστε να θυμίζει το "τικ-τακ" του ρολογιού) ήταν μια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace σε συνεργασία με άλλες 226 οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

    "Διαφάνεια και αντικειμενικότητα" χαρακτηρίζουν τη Διακυβερνητική του ΟΗΕ

    Απάντηση στους σκεπτικιστές σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη που υποστηρίζουν ότι έχουν παραποιηθεί τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έδωσε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κ. Ρατζέντρα Πατσάουρι.

    Η έκθεση της IPCC "βασίζεται σε μετρήσεις στις οποίες προχώρησαν πολλά ανεξάρτητα ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο που δείχνουν σημαντικές αλλαγές στις χερσαίες περιοχές, στην ατμόσφαιρα, στους ωκεανούς και στις καλυμμένες από πάγο περιοχές της γής", είπε ο κ. Πατσάουρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μελέτη "ελέγχθηκε εκτενώς και επανειλημμένα από ειδικούς και κυβερνήσεις", με 2.500 ειδικούς.

    Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία εκλάπησαν από τις βάσεις δεδομένων στο Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής στο University of East Anglia και αναρτήθηκαν ανά τον κόσμο σε μπλογκ δείχνουν ότι οι ερευνητές της κλιματικής αλλαγής συζήτησαν το ενδεχόμενο να μη λάβουν υπόψη ορισμένες επιστημονικές εργασίες στην έκθεση της IPCC, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις διετείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, σκεπτικιστές για τη συμμετοχή του ανθρώπου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για το Περιβάλλον και τα Δημόσια Εργα κ. Μαρκ Μοράνο, επικαλούνται ότι τα μηνύματα αυτά είναι απόδειξη ύπαρξης συνομωσίας για τη χειραγώγηση των επιστημονικών ευρημάτων για την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα κ. Τζέιμς 'Ινχοφ ζήτησε ακροάσεις για να εξακριβωθεί κατά πόσον αλλοιώθηκε έρευνα που χρηματοδοτήθηκε με χρήματα φορολογουμένων.

    "Διαφανής και αντικειμενική" είναι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ο κ. Πατσάουρι.

    Η ελληνική αποστολή στην Κοπεγχάγη

    Ενημέρωση βουλευτών κι ευρωβουλευτών έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης για τις ελληνικές θέσεις στη διεθνή σύνοδο της Κοπεγχάγης,με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, η οποία άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 18 του μηνός.

    Της ελληνικής αποστολής θα ηγηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου και θα μετέχουν η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.

    Θα μετάσχουν επίσης έξι βουλευτές, δύο από τη συμπολίτευση και τέσσερις από την αντιπολίτευση, τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η (WWF και η Greenpeace) καθώς και εμπειρογνώμονες, κυρίως σε θέματα ναυτιλίας, γεωργίας και οικονομικών.

    Αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις ενώπιον των βουλευτών και ευρωβουλευτών που θα είναι παρόντες στη σύνοδο,ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι "η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους" και υπενθύμισε τη συμφωνία για μονομερή δέσμευση της ΕΕ στους "στόχους του 20%", στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.

    Ειδικότερα για τον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι στόχος μας είναι να γίνει μια συνολική συμφωνία, οριζόντια, για όλες τις χώρες και όχι μερική, που θα αφορούσε μόνον μια μονομερή δέσμευση της ΕΕ, ή μια ομάδα χωρών και η οποία θα έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα στις μη δεσμευόμενες χώρες εις βάρος της Ελλάδας.

    Στη διάρκεια της συνόδου, η ελληνική πλευρά προγραμματίζει εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των σοσιαλιστών ηγετών που θα είναι παρόντες στην πρωτεύουσα της Δανίας, ενώ στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο σύνδεσης της συνόδου με την πορεία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ούτε για τον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ούτε για τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και TGI, ο προγραμματισμός των οποίων θα προχωρήσει κανονικά.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών τέλος υπογράμμισε ότι το κόστος της ελληνικής αποστολής θα περιοριστεί στη μετακίνηση 30 περίπου ανθρώπων, πολιτικών και εμπειρογνωμόνων των υπουργείων.

    Στην ενημέρωση του κ Κουβέλη ήταν παρόντες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Μερεντίτη και Γ. Δριβελέγκας, , ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θ, Σκυλακάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος Τ. Κρομμύδας.

    [06] "Ενιαίος αγώνας για την εργασία"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα παρουσιάσει τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ για:

  • Ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βάση της αρχής της πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους με δικαιώματα.

  • Διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    "Για το δικαίωμα όλων στη σταθερή μόνιμη εργασία θα παρέμβουμε μέσα στη Βουλή με προτάσεις νόμων, με κάθε μορφή αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται απεργιακές κινητοποιήσεις. Η δουλειά και οι κινητοποιήσεις δεν είναι να γίνουν μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχει δραστηριότητα. Από επίσημα σωματεία, επιτροπές αγώνα, γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις, διαμόρφωση κοινού πλαισίου πάλης, ώστε να ισχυροποιήσουμε την παρέμβαση. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει", τόνισε η κα Παπαρήγα, μιλώντας χθες σε εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    "Το θέμα των συμβασιούχων γενικά, με κάθε μορφή, της ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης, αυτό το αίσχος της μιας ημέρας σύμβασης, πρέπει να φαίνεται μέσα στις συνολικές διεκδικήσεις. Πρόκειται για ένα είδος σύγχρονου μεσαίωνα και τα επόμενα χρόνια, την επόμενη δεκαετία, εικοσαετία επιδιώκουν να γίνει κυρίαρχη μορφή απασχόλησης. Επομένως δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος, γιατί αφορά τα παιδιά του, τα εγγόνια του, αφορά και τον κρατικό τομέα και τον ημικρατικό και τον ιδιωτικό τομέα", ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Δηλώσεις για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη

    "Τo KKE καθόλου δεν απέχει από την επέτειο της δολοφονίας ενός παιδιού, που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το ΚΚΕ, όμως, μετέχει σε κινητοποιήσεις και δραστηριότητες οι οποίες σήμερα έχουν ως επίκεντρο τα προβλήματα της μόρφωσης και τα προβλήματα της δουλειάς", τόνισε σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Και πρόσθεσε ότι "τιμάς μια επέτειο και ένα γεγονός, προσαρμόζοντας, αν θέλετε, το περιεχόμενό της και στις επείγουσες ανάγκες της στιγμής. Η καλύτερη τιμή σε αυτή την επέτειο είναι η ιεράρχηση δραστηριότητας για θέματα μόρφωσης και δουλειάς. Κι άλλωστε θύμα των συνεπειών αυτής της πολιτικής ήταν και ο Αλέξης".

    Η κα Παπαρήγα είπε ακόμη ότι ένα δυναμικό, δυνατό, κίνημα πρέπει να έχει και σωστά αιτήματα και στόχους που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των εργαζομένων και ταυτόχρονα πρέπει να περιφρουρείται, να αυτοπεριφρουρείται από κάθε ενέργεια που μπορεί να το εκθέσει σε μηχανισμούς τρομοκράτησης και συκοφαντίας. Αυτοπεριφρούρηση σημαίνει, εσωτερική αυτοπεριφρούρηση, μακριά από κάθε μηχανισμό καταστολής, είπε.

    Αναφερόμενη στο επεισόδιο που έγινε εις βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Κίττα, η κα Παπαρήγα είπε ότι σύμφωνα με την εκτίμησή της "υπάρχει μια προσπάθεια να βρεθούν οι πρυτανικές αρχές μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα: ή να χάνουν το κεφάλι τους ή να φωνάξουν την Αστυνομία να καταλύσει το άσυλο. Πάλι υπάρχει τρόπος η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές, οι φοιτητικοί σύλλογοι που πρέπει να λειτουργήσουν και όχι γενικά και αφηρημένα οι φοιτητικές παρατάξεις, να αναλάβουν την περιφρούρηση των ιδρυμάτων".

    [07] "Εργαλείο αποδόμησης"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Είναι φανερό ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί σε εργαλείο αποδόμησης των ίδιων των αξιών για την προστασία των οποίων καθιερώθηκε», σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Επικαλούμενος δε τα γεγονότα της Κυριακής και την επίθεση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι:

    «Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το πανεπιστήμιο, επικαλούμενα το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλουν στους χώρους του, έχοντας συνήθως καλυμμένο το πρόσωπο, βιαιοπραγώντας και καταστρέφοντας".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τονίζει «την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων ώστε να επιτευχθεί ανεμπόδιστα η λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

    [08] "Εννέα δομικές αλλαγές"

    Το 2015, όταν θα βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά όσων εισήλθαν στην εργασία στο μέσο της δεκαετίας του ΄70, θα είναι το έτος της έκρηξης του ασφαλιστικού συστήματος, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που έχουν ορίσει για το διάλογο για το ασφαλιστικό οι κοινωνικοί εταίροι και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση με συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δίχως την καταφυγή στο δημαγωγικό κατακερματισμό.

    Ως αρχές του νέου συστήματος πρότεινε το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα, τη βιωσιμότητα, τον εξορθολογισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης είπε, παραμένει το να μην θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους.

    Ως επιμέρους ζητήματα της συνολικής λύσης ο υπουργός Εργασίας σημείωσε την ανάγκη για μια σοβαρή αναλογιστική μελέτη, την ανάγκη για παραμετρικές αλλαγές (μείωση της φοροδιαφυγής, αδήλωτης εργασίας και σπατάλη στην περίθαλψη), την ανάγκη για καθορισμό νέων πηγών χρηματοδότησης, τις δομικές αλλαγές με βάση το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος.

    Ως προς τις δομικές αλλαγές που όπως είναι φανερό θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις ο κ. Λοβέρδος πρότεινε τα εξής σημεία:

    α. Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των ταμείων. Παράλληλα, η αλλαγή αυτή θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι θα στηρίξουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και καταπολέμησης της φτώχειας.

    β. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και στην ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών, καθώς και στην ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση). Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση : ένσημο δεν πρέπει και δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένο.

    γ. Επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση, έτσι ώστε, πέραν της διευκόλυνσης και του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

    δ. Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.

    ε. Ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση.

    στ. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    ζ. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την επικαιροποίησή του μετά από τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες, με την απαραίτητη επιστημονική συνδρομή. Στη θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία, σε όλα τα ταμεία. Και στη θέσπιση, τέλος, ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.

    η. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες (αυτό μπορεί να γίνει με την βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν.2676/1999).

    θ. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Η προβλεπόμενη σήμερα χρηματοδότηση κυρίως από τον ΦΠΑ, είναι άδικη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και ανεπαρκής.

    Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη της μηχανοργάνωσης στο σύνολο του συστήματος. Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικότητας αλλά και της ευθύνης της. Μέχρι τις 30 Απριλίου του 2010 το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία και στην συνέχεια θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος εντός και εκτός βουλής με στόχο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό ως το τέλος Ιουνίου του 2010.

    [09] Αιματηρές επιθέσεις

    Πέντε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα αιματοκύλησαν σήμερα το πρωί την ιρακινή πρωτεύουσα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 112 ανθρώπων και τον τραυματισμό 207.

    Μία μερά μετά την επίτευξη συμφωνίας επί του εκλογικού νόμου και λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των δεύτερων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, πέντε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στις 10:25 π.μ. τοπική ώρα (9:25 ώρα Ελλάδας) σε διαφορετικές συνοικίες της Βαγδάτης, σε ένα συντονισμένο χτύπημα που φέρει τη σφραγίδα της αλ-Κάιντα.

    Αυτοκίνητα της αστυνομίας χτένιζαν τους δρόμους, οι οποίοι εκκενώθηκαν, ενώ όλες οι οδοί που οδηγούν σε κυβερνητικά κτίρια αποκλείστηκαν.

    "Τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 207 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα", τα περισσότερα πυροδοτημένα από καμικάζι, ανακοίνωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

    Στη συνοικία Ντούρα, στη νότια πλευρά της πόλης, ένας καμικάζι ανατίναξε το αυτοκίνητό του κοντά σε περίπολο της αστυνομίας μπροστά από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας το θάνατο 12 φοιτητών και 3 αστυνομικών και τον τραυματισμό 23 φοιτητών.

    Τουλάχιστον 97 ακόμη άτομα σκοτώθηκαν στις υπόλοιπες τέσσερις επιθέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο στη συνοικία Μανσούρ (στη δυτική Βαγδάτη), το υπουργείο Εργασίας στην οδό Παλαιστίνης, το παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών στο προάστιο Ναχντά και την αγορά Ρασάφι στο κέντρο της πόλης.

    "Τουλάχιστον 39 από τα πτώματα που παραλάβαμε ήταν διαμελισμένα, ανάμεσά τους και γυναίκες", δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.

    Ο τρόπος εκτέλεσης των σημερινών επιθέσεων θυμίζει εκείνες της 19ης Αυγούστου και της 25ης Οκτωβρίου κατά κυβερνητικών στόχων στη Βαγδάτη οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 250 ανθρώπων.

    Στο μεταξύ, το προεδρικό συμβούλιο του Ιράν όρισε την 6η Μαρτίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών και όχι την 27η Φεβρουαρίου, όπως ευρέως αναμενόταν, όπως ανακοίνωσε ο Νασίρ αλ-Άνι, προσωπάρχης του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Ιράκ, καθώς προετοιμάζεται για την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων στα τέλη του 2011.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2009 - 13:31:32 UTC