Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο ο κοινωνικός διάλογος
  • [02] "Ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία"
  • [03] Αιματηρές επιθέσεις
  • [04] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο
  • [05] Μ.Χρυσοχοΐδης: Απολογισμός τριημέρου
  • [06] Παρελθόν ο Χενκ Τεν Κάτε

  • [01] Στο επίκεντρο ο κοινωνικός διάλογος

    Η προετοιμασία για τον κοινωνικό διάλογο θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη, Απασχόλησης κ. Αν. Λοβέρδο, Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη και Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.

    Εξάλλου, αρχίζει αυτή την εβδομάδα ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνει ότι περισσότερους φόρους θα πληρώσουν αυτοί που σήμερα φοροδιαφεύγουν και γνωστοποιεί ότι με το "πόθεν έσχες" θα καταγραφούν σε ένα σύστημα όλες οι πληροφορίες για την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων.

    Επίσης, προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους στην ακίνητη περιουσία και τις συναλλαγές των οφσόρ εταιρειών.

    Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλος για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

    Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσαντίνου, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει, αναφερόμενοι στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Προβόπουλο στο υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι η σημερινή ανακοίνωση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ξένο οίκο Fitch αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν ανταποκρίνεται η τοποθέτηση του ξένου οίκου στην πραγματικότητα και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση.

    Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μείωση του ελλείμματος, όπως ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αρχίζει ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος και ο διάλογος για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αναμορφώνεται το πλαίσιο για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και είπε χαρακτηριστικά ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό που εκφράζεται από τους αναλυτές, πρόσθεσε, είναι η δυσπιστία γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε μια πλήρη κατάρρευση της εικόνας μας στο εξωτερικό.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη διάκριση ανάμεσα σε σκληρά και ήπια μέτρα διότι προωθεί μια δημοσιονομική πολιτική με την οποία δεν θα θίγονται οι αδύναμοι. Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η αναπαραγωγή φημών δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και επιδεινώνει το κλίμα, αλλά με τις κυβερνητικές πολιτικές προωθείται μια βιώσιμη δημοσιονομική αποκατάσταση.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γ. Προβόπουλος είπε ότι η λέξη κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα και ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα τραπεζικά κέρδη διότι υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης.

    Η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "ΒΒΒ+" από "Α-", προχωρώντας στην πρώτη, τα τελευταία δέκα χρόνια, υποβάθμιση της Ελλάδας κάτω του A από έναν διεθνή οίκο αξιολόγησης.

    H υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την Standard & Poor's ότι θέτει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας "Α-".

    Η σημερινή υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τη Fitch, τις ανησυχίες όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

    "Επιτεύξιμο" χαρακτηρίζει η Fitch το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η έλλειψη ουσιαστικών δομικών πολιτικών μέτρων μειώνει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά επιθετικές ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά τη σταθεροποίηση των χρεών και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

    Οι προτάσεις της παρούσας κυβέρνησης βασίζονται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων, ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις τρέχουσες δαπάνες όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, εκτιμά η Fitch.

    Σύμφωνα με τη Fitch, περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

    Η Fitch προειδοποιεί, τέλος, ότι η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους.

    -

    [02] "Ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία"

    "Είναι αυτονόητο ότι ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη 40λεπτη συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Είπε ακόμη ότι "στην αφετηρία των νέων καθηκόντων μου αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να μοιραστώ σκέψεις και προβληματισμούς με τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας για την πορεία του τόπου".

    Λίγο νωρίτερα κι ενώ έμπαινε στην αίθουσα της συνάντησης ο κ. Σαμαράς είχε ένα σύντομο διάλογο με τον κ. Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε: "Καλημέρα κ. πρόεδρε. Συγχαρητήρια και από κοντά. Πότε ταξιδεύετε;"

    Ο κ. Σαμαράς απάντησε: "Αύριο το πρωί". Ο κ. Παπούλιας σημείωσε: "Στη Βόννη, ενδιαφέρον".

    Ο κ. Σαμαράς είπε: "Ναι είναι ενδιαφέρον, είναι συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το θέμα είναι κυρίως η κοινωνική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι το μεγάλο ζητούμενο".

    Ο κ. Παπούλιας έκλεισε το σύντομο διάλογο λέγοντας: "Σωστό και για μας".

    Αύριο και μεθαύριο, ο κ. Σαμαράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα παραστεί στις εργασίες του Εκλογικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γερμανία (Βόννη).

    Τον πρόεδρο της ΝΔ θα συνοδεύσουν οι: Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Κ.Τασούλας, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Παπακώστα, Κ. Αρβανιτόπουλος, Στ. Παπασταύρου και Μ. Πεγκλής.

    Στην αντιπροσωπεία επρόκειτο να συμμετάσχει και η κα Ντ. Μπακογιάννη, η οποία τελικά για λόγους υγείας δεν θα μεταβεί στη Βόννη.

    Επίσκεψη στον πρύτανη Χ. Κίττα

    "Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Πρέπει να είναι στέγη για ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Δεν μπορεί να είναι θερμοκήπιο εγκληματικών πράξεων, νησίδες εγκληματικών πράξεων. Περιμένω από την κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα, να απαντήσουν στη δική μας πρόταση για το Ασυλο. Και να απαντήσουν γρήγορα, προκειμένου να πάμε στο δια ταύτα", τόνισε ο κ. Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του στον πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Κίττα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. "Αυτή η υπόθεση της βίας δεν πάει άλλο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κατάσταση του πρύτανη βελτιώνεται συνεχώς, προσθέτοντας: "ευτυχώς απεφεύχθη το χειρότερο. Και το εννοώ αυτό που λέω".

    Νέοι Γραμματείς

    Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Γραμματειών του Κόμματος, ανατίθενται καθήκοντα νέων Γραμματέων στα ακόλουθα στελέχη:

    - Στο Βασίλη Μιχαλολιάκο, βουλευτή Αβ Πειραιώς, τ. Υφυπουργό, η Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

    - Στο Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή Λάρισας, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού,

    - Στον Κώστα Γκιουλέκα, βουλευτή Αβ Θεσσαλονίκης, τ. Υφυπουργό, η Γραμματεία Προγράμματος,

    - Στο Γιάννη Μανώλη, πρώην βουλευτή, η Γραμματεία Συνδικαλιστικών Φορέων και

    - Στο Μανώλη Αγγελάκα, πρώην ευρωβουλευτή, η Γραμματεία Οργανωτικού.

    Με απόφαση, επίσης, του κ. Σαμαρά ανατίθενται καθήκοντα προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος στον βουλευτή Αβ Αθηνών και τ. υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    -

    [03] Αιματηρές επιθέσεις

    Πέντε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα αιματοκύλησαν σήμερα το πρωί την ιρακινή πρωτεύουσα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 127 ανθρώπων και τον τραυματισμό 448.

    Μία μερά μετά την επίτευξη συμφωνίας επί του εκλογικού νόμου και λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των δεύτερων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, πέντε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στις 10:25 π.μ. τοπική ώρα (9:25 ώρα Ελλάδας) σε διαφορετικές συνοικίες της Βαγδάτης, σε ένα συντονισμένο χτύπημα που φέρει τη σφραγίδα της αλ-Κάιντα.

    Πέντε αυτοκίνητα, από τα οποία τα τέσσερα οδηγούσαν καμικάζι, εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στις 10:25 τοπική ώρα σε τέσσερα σημεία της Βαγδάτης, καταστρέφοντας τρία κυβερνητικά γραφεία, μία οδική σήραγγα και πλήττοντας μία αστυνομική περίπολο, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Αυτοκίνητα της αστυνομίας χτένιζαν τους δρόμους, οι οποίοι εκκενώθηκαν, ενώ όλες οι οδοί που οδηγούν σε κυβερνητικά κτίρια αποκλείστηκαν.

    Στη συνοικία Ντούρα, στη νότια πλευρά της πόλης, ένας καμικάζι ανατίναξε το αυτοκίνητό του κοντά σε περίπολο της αστυνομίας μπροστά από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο, , ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο στη συνοικία Μανσούρ (στη δυτική Βαγδάτη), το υπουργείο Εργασίας στην οδό Παλαιστίνης, το παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών στο προάστιο Ναχντά και την αγορά Ρασάφι στο κέντρο της πόλης.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι επικράτησε πανικός στους δρόμους που γέμισαν από αίματα και ανθρώπινα μέλη.

    Ο τρόπος εκτέλεσης των σημερινών επιθέσεων θυμίζει εκείνες της 19ης Αυγούστου και της 25ης Οκτωβρίου κατά κυβερνητικών στόχων στη Βαγδάτη οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 250 ανθρώπων.

    Στο μεταξύ, το προεδρικό συμβούλιο του Ιράν όρισε την 6η Μαρτίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών και όχι την 27η Φεβρουαρίου, όπως ευρέως αναμενόταν, όπως ανακοίνωσε ο Νασίρ αλ-Άνι, προσωπάρχης του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Ιράκ, καθώς προετοιμάζεται για την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων στα τέλη του 2011.

    [04] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο

    Με τρεις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ψηφίστηκε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί της αρχής του και με τις επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις στους ΟΤΑ μέχρι το 2011.

    Επίσης, μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις για τα Νομικά Πρόσωπα της εκκλησίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα ένστασης στο ΑΣΕΠ στους διαγωνισμούς για προσλήψεις ένστολου προσωπικού στη δημοτική αστυνομία.

    Η κυβέρνηση, τόσο δια τους εισηγητή της Γιώργου Ντόλιου, όσο και των βουλευτών της, υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για θεσμική τομή στο τρόπο πρόσληψης στο δημόσιο τομέα.

    «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο υψηλής πολιτικής αξίας. Επιτέλους μπαίνει τέλος σε μια μαζική ομηρία, στη στρέβλωση και την υποθήκευση του μέλλοντος δεκάδων χιλιάδων νέων που σκοπίμως καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια»,τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Ντόλιος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο θέμα της αξιοκρατίας που κατοχυρώνεται, όπως είπε, μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

    «Επιβάλλονται πλέον οι αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ισονομίας και ισοπολιτείας, αρχές που είναι αυτονόητες αλλά ήταν και το ζητούμενο μέχρι σήμερα από όλους τους νέους», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

    Συγκεκριμένες δεσμεύσεις που να αποδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν είναι η αντικατάσταση «γαλάζιων» με «πράσινα" παιδιά, ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.

    Ταυτόχρονα επέμεινε ότι πρέπει να ισχύσει η πρόσθετη μειοδότησα για όλους τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα.

    «Πρέπει να τους δώσετε τη μοριοδότηση που δικαιούνται, στο πλαίσιο της γενικής αρχής δικαίου. Μην φανείτε ρεβανσιστικοί και εκδικητικοί. Δεν μπορείτε να μας βρείτε σύμφωνους στην κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης και μάλιστα με αναδρομικό τρόπο», συμπλήρωσε ο κ Ζώης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Πρέπει να προβλέπεται η πρόσθετη μοριοδότηση αν θέλετε να ισορροπήσουμε με την αρχή της ισότητας της ισονομίας αλλά και να προσαρμοστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες».

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, επέμεινε στην πρόταση του κόμματος του για «μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων του δημοσίου».

    Παράλληλα, κατηγόρησε τις πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ οι οποίες, όπως είπε, διαμόρφωσαν ένα εργασιακό μεσαίωνα και είχαν στόχος την τακτοποίηση ημετέρων και τη κομματική ομηρία.

    Επιφυλάξεις επί της αρχής του νομοσχεδίου εξέφρασε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης τονίζοντας ότι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων αλλά και εξορθολογισμού.

    «Με καλή πίστη αντιμετωπίζουμε το σχέδιο νόμου, κρατάμε όμως επιφυλάξεις και περιμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις επιδιώξεις και τους στόχους του», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

    Την απόλυτη συμφωνία του με το νομοσχέδιο εξέφρασε, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το προεδρείο του ΑΣΕΠ.

    Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Γιώργος Βέης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαγωνισμοί με την ανακοίνωση των επιτυχόντων θα ολοκληρώνονται σε 2-3 μήνες, ενώ σε 20-25 ημέρες θα ολοκληρώνεται η διαδικασία για τους εποχικούς.

    Το ζητούμενο, είπε ο κ. Βέης, είναι να είναι ενοποιημένες και ομαδοποιημένες οι προκηρύξεις και, στο μέτρο του δυνατού, να οργανώνονται από το ίδιο το ΑΣΕΠ και όχι τους φορείς, εναντίον των οποίων γίνονται και οι περισσότερες ενστάσεις.

    Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ θεώρησε μεγάλη κατάκτηση τους κυλιόμενους πίνακες, ειδικά για τις προσλήψεις νοσηλευτών, που θα ολοκληρώνονται πλέον σε ένα μήνα.

    Στην επισήμανση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου να εξοπλιστεί το ΑΣΕΠ πριν αναλάβει τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες, ο κ. Βέης απάντησε ότι υπάρχει δέσμευση του νέου υπουργού για ενίσχυση με 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον προσωπικό στην ανεξάρτητη αρχή.

    Για το θέμα της συνέντευξης που καταργείται με το υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο, ο κ. Βέης παραδέχθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ΑΣΕΠ διαφώνησε με την διενέργεια συνεντεύξεων, χωρίς, όμως, να μπορέσει να τις αποτρέψει αν επέμενε ο φορέας ή υπήρχε κοινή υπουργική απόφαση.

    Ο κ. Βέης διαβεβαίωσε, πάντως, σε ερώτηση του πρώην πρόεδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ότι το ΑΣΕΠ ζητεί πάντα από τους φορείς τα πρακτικά των συνεντεύξεων για να προβεί σε ελέγχους.

    Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ Αγησίλαος Μπακόπουλος είπε ότι συνέντευξη πρέπει να υπάρχει για προσλήψεις σε θέσεις περιωπής κι ότι αυτό το χρήσιμο μέσο χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, πλην όμως δεν τίθεται πουθενά θέμα αδιάβλητου της διαδικασίας κι οι αποφάσεις είναι αιτιολογημένες.

    [05] Μ.Χρυσοχοΐδης: Απολογισμός τριημέρου

    Απαγόρευση χρήσης των δακρυγόνων και των χημικών κατά την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, ανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ απάντησε και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τα όσα έγιναν στο τριήμερο των εκδηλώσεων για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι ψευδή και ανακριβή όσα ισχυρίζονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις τους.

    Ακόμη ανέφερε ότι το οργανωμένο έγκλημα, δηλαδή αυτό που εμπλέκεται και διαπλέκεται με απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση γυναικών, διακίνηση μαύρου χρήματος, βρίσκεται πίσω και από αυτό που λέγεται με ευρεία έννοια τρομοκρατία και διαπλέκεται επίσης με άτομα που προσπαθούν με την ευκαιρία διαδηλώσεων να καταστρέψουν πόλεις.

    Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι:

    - Κατάθεση την άλλη εβδομάδα του σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής

    - Από τις 2 Ιανουαρίου όλοι οι αστυνομικοί θα έχουν διακριτικά στις στολές τους και όταν βρίσκονται σε αντιμετώπιση διαδηλώσεων. Στα διακριτικά θα είναι είναι ο αριθμός τους αλλά και το όνομά τους.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεσμεύεται για σύντομη εξιχνίαση της υπόθεσης Κούνεβα και για την υπόθεση αυτή θα αντιμετωπιστεί και θα εξαρθρωθεί όλο το φρικαλέο, όπως το χαρακτήρισε, κύκλωμα.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι δεν συζητείται μεταβολή του καθεστώτος ασύλου, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι η εφαρμογή του νόμου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

    "Το 12% του προϋπολογισμού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δηλαδή ένα τρομακτικό χρηματικό ποσό εκατομμυρίων ευρώ καταλήγει στην αποκατάσταση ζημιών, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος Έλληνας και φτωχοί πολίτες να πληρώνουν τις ζημιές".

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνολική αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την αστυνομία το τριήμερο και είπε χαρακτηριστικά: "Κάποιοι ετοίμαζαν μία νέα νύχτα κρυστάλλων. Είχαμε πληροφορίες για πογκρόμ βίας και μίσους. Δεν τα κατάφεραν. Η σημερινή εικόνα της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με την περυσινή. Είχαμε ένα ενιαίο μέτωπο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τα κόμματα, τους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και τους γονείς του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, απέναντι στη βία. Η Ελλάδα έδωσε αυτές τις μέρες αποδείξεις ότι είναι ασφαλής χώρα, ίσως πιο ασφαλής ευρωπαϊκή χώρα και ότι έχει πραγματική και όχι εικονική κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση πήρε εντολή να αλλάξει την Ελλάδα και αυτό κάνει".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στη δράση της αστυνομίας είπε ότι αυτή τη φορά είχε οργανωμένο σχέδιο και με αυτό έδρασε κυρίως προληπτικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Είμαστε προοδευτική κυβέρνηση και θέλουμε να έχουμε το αποτέλεσμα, γι' αυτό δρούμε προληπτικά. Όπου υπήρξε υπερβάλλον ζήλος από πλευράς αστυνομίας θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί επίσης ο τραυματισμός της διαδηλώτριας και γίνεται δικογραφία για τον αστυνομικό. Όσο απεχθής είναι η αστυνομική βία, όμως, άλλα τόσο απεχθής είναι και η εικόνα βανδάλων και χούλιγκαν οι οποίοι επιτίθενται σε αστυνομικούς, οι οποίο έχουν αμοιβή 300 και 1000 ευρώ".

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι αυτές τις μέρες η χώρα είχε ένα μονόδρομο: Να μην μετατραπεί η Αθήνα με τη δράση διαφόρων ατόμων σε εμπόλεμη ζώνη. Να μην επιτραπεί στην υποκουλτούρα της βίας και των καταστροφών με ιδεολογικό άλλοθι, να προβεί σε καταστροφές που θα έκαναν την Αθήνα να μοιάζει μια καιόμενη πόλη, όπως πέρυσι, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στον τουρισμό και στην εργασία.

    "Πέρυσι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις καταστροφές που προξενήθηκαν. Ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα και εκτός από τις αφίξεις τουριστών που ήταν λιγότερες χάθηκαν και θέσεις εργαζόμενων στον τουρισμό. Η υποκρισία και η διγλωσσία έχει όρια και την παραβίασή τους δεν θα την ανεχθούμε. Η κυβέρνησή μας δεν κρύβεται αλλά αντιμετωπίζει τα προβλήματα και ήδη πετύχαμε να δώσουμε την εικόνα μιας ασφαλούς χώρας", πρόσθεσε.

    Ο παριστάμενος στη συνέντευξη υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι στη Θεσσαλονίκη είχε συνομιλία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις συνομιλίες αυτές, έδωσε εντολές στην αστυνομία να δράσει έτσι ώστε και να εκτονωθεί η κατάσταση, πράγμα το οποίο έγινε, αλλά και να συνεχιστεί η έρευνα για να εντοπιστούν όσοι έφεραν μαζί τους βόμβες μολότοφ ή άλλα υλικά για επιθέσεις.

    "Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για όσους προβαίνουν σε καταστροφές", τόνισε ο κ. Βούγιας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση αν η αστυνομία έψαχνε με την είσοδό της στους χώρους του "Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι κάποιο πρόσωπο ή πρόσωπα που να σχετίζονται και με άλλου είδους εγκλήματα, απάντησε ότι η αστυνομία κάνει καλά την δουλειά της.

    Αντίθετα, επέκρινε τη στάση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου, λέγοντας ότι τις καταστροφές του δημαρχείου της πόλης δεν θα τις πληρώσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά ο φτωχός εργαζόμενος πολίτης και δημότης του Κερατσινίου.

    Απολογίες συλληφθέντων

    Ελεύθεροι, μετά την ολονύχτια απολογία τους στην ανακρίτρια Πειραιά και με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι 22 νεαροί, που είχαν συλληφθεί στον χώρο "Ρεσάλτο" του Κερατσινίου και εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών, καθώς επίσης και για 4 πλημελήμματα.

    Με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή-εισαγγελέα, στους 11 νεαρούς δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος, ενώ για τους υπόλοιπους ισχύει η απαγόρευση εξόδου απο την χώρα και η παρουσία τους δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, της περιοχής όπου μόνιμα διαμένουν.

    Επίσης ο "ενοικιαστής" του "Ρεσάλτο" θα καταβάλλει εγγύηση 15.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ εγγύηση θα καταβάλλουν 9 άτομα, ενώ από 5.000 ευρώ θα καταβάλλουν 2 άτομα, που σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία διέθεταν τα κλειδιά του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οδό Ερμού 8 στο Κερατσίνι.

    Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 21 νεαροί που συνελήφθησαν χθες σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν τέσσερις ανήλικοι, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε εισαγγελέα ανηλίκων και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Από τους υπόλοιπους, δέκα παραπέμφθηκαν ενώπιον του ανακριτή, καθώς σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη ειρήνης, από δράστη που τελούσε βιαιοπραγίες με καλυμμένο το πρόσωπο, καθώς και για τα πλημμελήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Οι υπόλοιποι εφτά διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορές και άλλα και έλαβαν ρητή δικάσιμο για να δικαστούν. Ένας από αυτούς κρατείται καθώς ήταν σεσημασμένος και είχε σε βάρος του άλλες καταδίκες.

    Τέλος, σήμερα δικάζονται στο Αυτόφωρο Πειραιά οι 42 "καταληψίες" του δημαρχείου Κερατσινίου και οι οποίοι κατηγορούνται για πέντε πλημελήμματα.

    -

    [06] Παρελθόν ο Χενκ Τεν Κάτε

    Παρελθόν... έτσι στα ξαφνικά ο Χενκ Τεν Κάτε από τον Παναθηναϊκό. Η «πράσινη» ΠΑΕ ανακοίνωσε σήμερα τη λύση της συνεργασίας της με τον Ολλανδό τεχνικό, ο οποίος σε δήλωσή του κάνει λόγο καθαρά για απόφαση του Νίκου Πατέρα.

    «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος, κ. Νικόλας Πατέρας, με τον προπονητή της ομάδας, κ. Χενκ Τεν Κάτε, συμφώνησαν τη λύση της συνεργασίας τους. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον προπονητή για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ομάδα και για τη συνεργασία τους και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο μέλλον», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

    Από την πλευρά του, ο Τεν Κάτε, αναφερόμενος στο "διαζύγιο" των δύο πλευρών, τόνισε: «Υπήρξε τιμή για μένα η συνεργασία μου με τον Παναθηναϊκό και τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το έργο μου. Έχω βάλει τα θεμέλια για την ομάδα. Σέβομαι το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι με τη συνολική εικόνα, αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου δώσαμε τα πάντα για την επιτυχία. Η απόφαση του προέδρου δεν θα επηρεάσει τη μεταξύ μας σχέση και τη φιλία που αναπτύξαμε. Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για την υποστήριξή τους και εύχομαι η ομάδα να κερδίσει τον τίτλο».

    Νέος προπονητής ο Νίκος Νιόπλιας

    Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας με τον Χενκ Τεν Κάτε, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Νίκου Νιόπλια στη θέση του προπονητή. Ο μέχρι σήμερα τεχνικός της εθνικής ελπίδων θα είναι ο διάδοχος του Ολλανδού στον πάγκο των «πρασίνων», με συνεργάτη του τον Κριστόφ Βαζέχα.

    «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού. Από σήμερα κιόλας πιάνουμε δουλειά και στόχος μου είναι να πετύχω με την ομάδα σαν προπονητής ό,τι και σαν παίκτης: να κατακτήσω τίτλους», δήλωσε ο Νίκος Νιόπλιας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

    Από την πλευρά του, ο Κριστόφ Βαζέχα επεσήμανε: «Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Παιανία. Η ομάδα έχει όλες τις δυνατότητες να φτάσει στην κορυφή και εκεί θέλουμε να την οδηγήσουμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2009 - 15:30:48 UTC