Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς απαγόρευση χρήσης χημικών
  • [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις
  • [03] Ανοίγει σήμερα η Νομική
  • [04] Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα
  • [05] Η δεκαετία 2000-2009, η θερμότερη στην ιστορία του πλανήτη
  • [06] Θέσεις για εργασιακά και ταμεία
  • [07] "Εργαλείο αποδόμησης"
  • [08] "Ενίσχυση του ΕΣΥ"
  • [09] "Μαζική ανεργία"
  • [10] Συμπεράσματα της ΕΕ

  • [01] Προς απαγόρευση χρήσης χημικών

    Απαγόρευση χρήσης των δακρυγόνων και των χημικών κατά την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, ανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου,στην οποία έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ απάντησε και στον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τα όσα έγιναν στο τριήμερο των εκδηλώσεων για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι ψευδή και ανακριβή όσα ισχυρίζονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις τους.

    Ακόμη ανέφερε ότι το οργανωμένο έγκλημα, δηλαδή αυτό που εμπλέκεται και διαπλέκεται με απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση γυναικών, διακίνηση μαύρου χρήματος, βρίσκεται πίσω και απο αυτό που λέγεται με ευρεία έννοια τρομοκρατία και διαπλέκεται επίσης με άτομα που προσπαθούν με την ευκαιρία διαδηλώσεων να καταστρέψουν πόλεις.

    Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι:

    - Κατάθεση την άλλη εβδομάδα του σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής

    - Απο τις 2 Ιανουαρίου όλοι οι αστυνομικοί θα έχουν διακριτικά στις στολές τους και όταν βρίσκονται σε αντιμετώπιση διαδηλώσεων.Στα διακριτικά θα είναι είναι ο αριθμός τους αλλά και το όνομά τους.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεσμεύεται για σύντομη εξυχνίαση της υπόθεσης Κούνεβα και για την υπόθεση αυτή θα αντιμετωπιστεί και θα εξαρθρωθεί όλο το φρικαλέο, όπως το χαρακτήρισε, κύκλωμα.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι δεν συζητείται μεταβολή του καθεστώτος ασύλου, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι η εφαρμογή του νόμου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

    "Το 12% του προϋπολογισμού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δηλαδή ένα τρομακτικό χρηματικό ποσό εκατομμυρίων ευρώ καταλήγει στην αποκατάσταση ζημιών, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος Ελληνας και φτωχοί πολίτες να πληρώνουν τις ζημιές".

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνολική αντιμετώπιση των διαδηλωτών απο την αστυνομία το τριήμερο και είπε χαρακτηριστικά: "Κάποιοι ετοίμαζαν μία νέα νύχτα κρυστάλλων. Είχαμε πληροφορίες για προγκρόμ βίας και μίσους. Δεν τα κατάφεραν. Η σημερινή εικόνα της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με την περυσινή. Είχαμε ένα ενιαίο μέτωπο απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τα κόμματα, τους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και τους γονείς του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, απέναντι στη βία. Η Ελλάδα έδωσε αυτές τις μέρες αποδείξεις ότι είναι ασφαλής χώρα, ίσως πιο ασφαλής ευρωπαϊκή χώρα και ότι έχει πραγματική και όχι εικονική κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση πήρε εντολή να αλλάξει την Ελλάδα και αυτό κάνει".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στη δράση της αστυνομίας είπε ότι αυτή τη φορά είχε οργανωμένο σχέδιο και με αυτό έδρασε κυρίως προληπτικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Είμαστε προοδευτική κυβέρνηση και θέλουμε να έχουμε το αποτέλεσμα, γι' αυτό δρούμε προληπτικά. Οπου υπήρξε υπερβάλον ζήλος απο πλευράς αστυνομίας θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί επίσης ο τραυματισμός της διαδηλώτριας και γίνεται δικογραφία για τον αστυνομικό. Οσο απεχθής είναι η αστυνομική βία, όμως, άλλα τόσο απεχθής είναι και η εικόνα βανδάλων και χούλιγκανς οι οποίοι επιτίθενται σε αστυνομικούς, οι οποίο έχουν αμοιβή 300 και 1000 ευρώ".

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι αυτές τις μέρες η χώρα είχε ένα μονόδρομο: Να μην μετατραπεί η Αθήνα με τη δράση διαφόρων ατόμων σε εμπόλεμη ζώνη. Να μην επιτραπεί στην υποκουλτούρα της βίας και των καταστροφών με ιδεολογικό άλλοθι,να προβεί σε καταστροφές που θα έκαναν την Αθήνα να μοιάζει μια καιόμενη πόλη, όπως πέρυσι, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στον τουρισμό και στην εργασία.

    Και πρόσθεσε:

    "Πέρυσι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας απο τις καταστροφές που προξενήθηκαν. Ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα και εκτός απο τις αφίξεις τουριστών που ήταν λιγότερες χάθηκαν και θέσεις εργαζόμενων στον τουρισμό. Η υποκρισία και η διγλωσία έχει όρια και την παραβίασή τους δεν θα την ανεχθούμε. Η κυβέρνησή μας δεν κρύβεται αλλά αντιμετωπίζει τα προβλήματα και ήδη πετύχαμε να δώσουμε την εικόνα μιας ασφαλούς χώρας".

    Ο παριστάμενος στη συνέντευξη υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι στη Θεσσαλονίκη είχε συνομιλία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις συνομιλίες αυτές, έδωσε εντολές στην αστυνομία να δράσει έτσι ώστε και να εκτονωθεί η κατάσταση, πράγμα το οποίο έγινε, αλλά και να συνεχιστεί η έρευνα για να εντοπιστούν όσοι έφεραν μαζί τους βόμβες μολότοφ ή άλλα υλικά για επιθέσεις.

    "Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για όσους προβαίνουν σε καταστροφές",τόνισε ο κ. Βούγιας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση αν η αστυνομία έψαχνε με την είσοδό της στους χώρους του "Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι κάποιο πρόσωπο ή πρόσωπα που να σχετίζονται και με άλλου είδους εγκλήματα, απάντησε ότιη αστυνομία κάνει καλά την δουλειά της.

    Αντίθετα,επέκρινε τη στάση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου, λέγοντας ότι τις καταστροφές του δημαρχείου της πόλης δεν θα τις πληρώσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά ο φτωχός εργαζόμενος πολίτης και δημότης του Κερατσινίου.

    [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις

    Με τρεις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ψηφίστηκε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής,επί της αρχής του και με τις επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης,το νομοσχέδιο που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις στους ΟΤΑ μέχρι το 2011.

    Επίσης,μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις για τα Νομικά Πρόσωπα της εκκλησίας,ενώ δίνεται η δυνατότητα ένστασης στο ΑΣΕΠ στους διαγωνισμούς για προσλήψεις ένστολου προσωπικού στη δημοτική αστυνομία.

    Η κυβέρνηση,τόσο δια τους εισηγητή της Γιώργου Ντόλιου, όσο και των βουλευτών της, υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για θεσμική τομή στο τρόπο πρόσληψης στο δημόσιο τομέα.

    «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο υψηλής πολιτικής αξίας. Επιτέλους μπαίνει τέλος σε μια μαζική ομηρία, στη στρέβλωση και την υποθήκευση του μέλλοντος δεκάδων χιλιάδων νέων που σκοπίμως καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια»,τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Ντόλιος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο θέμα της αξιοκρατίας που κατοχυρώνεται, όπως είπε, μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

    «Επιβάλλονται πλέον οι αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ισονομίας και ισοπολιτείας, αρχές που είναι αυτονόητες αλλά ήταν και το ζητούμενο μέχρι σήμερα από όλους τους νέους», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

    Συγκεκριμένες δεσμεύσεις που να αποδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν είναι η αντικατάσταση «γαλάζιων» με «πράσινα" παιδιά, ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.

    Ταυτόχρονα επέμεινε ότι πρέπει να ισχύσει η πρόσθετη μοριοδότηση για όλους τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα.

    «Πρέπει να τους δώσετε τη μοριοδότηση που δικαιούνται, στο πλαίσιο της γενικής αρχής δικαίου. Μην φανείτε ρεβανσιστικοί και εκδικητικοί. Δεν μπορείτε να μας βρείτε σύμφωνους στην κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης και μάλιστα με αναδρομικό τρόπο», συμπλήρωσε ο κ Ζώης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Πρέπει να προβλέπεται η πρόσθετη μοριοδότηση αν θέλετε να ισορροπήσουμε με την αρχή της ισότητας της ισονομίας αλλά και να προσαρμοστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες».

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, επέμεινε στην πρόταση του κόμματος του για «μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων του δημοσίου».

    Παράλληλα, κατηγόρησε τις πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ οι οποίες, όπως είπε, διαμόρφωσαν ένα εργασιακό μεσαίωνα και είχαν στόχος την τακτοποίηση ημετέρων και τη κομματική ομηρία.

    Επιφυλάξεις επί της αρχής του νομοσχεδίου εξέφρασε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης τονίζοντας ότι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων αλλά και εξορθολογισμού.

    «Με καλή πίστη αντιμετωπίζουμε το σχέδιο νόμου, κρατάμε όμως επιφυλάξεις και περιμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις επιδιώξεις και τους στόχους του», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

    [03] Ανοίγει σήμερα η Νομική

    Aνοίγει σήμερα, προσωρινά, η Νομική Σχολή Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Θεοδ. Φορτσάκη. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι απόψε συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής και ομόφωνα αποφάσισε:

    "1. Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Πρύτανη κ. Χρ. Κίττα, στον οποίο και συμπαρίσταται πλήρως. Δηλώνει ότι είναι αλληλέγγυο με όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του. Η απόπειρα αυτή προσβάλλει βάναυσα το θεσμό του Πανεπιστημίου και όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τέτοια απροκάλυπτη βία στρεφόμενη κατά μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν έχει εκδηλωθεί από την αποφράδα νύχτα της 16 προς τη 17η Νοεμβρίου 1973.

    2. Διαπιστώνει ότι η απόπειρα αυτή εγγράφεται σε ένα κύκλο βίαιων περιστατικών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Νομική Σχολή, αλλά και ευρύτερα στο Πανεπιστήμιο, τα οποία έχουν πλέον αποκτήσει μια πυκνότητα, συχνότητα και περιοδικότητα που οδηγεί στη διαμόρφωση συνθηκών προβληματικών για τη λειτουργία της Σχολής. Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ζητεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Ειδικότερα ζητεί:

    α) να απομακρυνθούν αμέσως από το κτήριο της Νομικής Σχολής ο ραδιοφωνικός σταθμός καθώς και όλες οι άλλες αυθαίρετες εγκαταστάσεις και να αποδοθεί το κτήριο ελεύθερο από την παρεμβολή κάθε εξωπανεπιστημιακού στοιχείου,

    β) να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η αυθαίρετη είσοδος στο κτήριο εξωπανεπιστημιακών στοιχείων,

    γ) να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε στους χώρους της Σχολής να μην λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί άδεια από την Πρυτανεία ή την Κοσμητεία.

    Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η διεξαγωγή της διδασκαλίας δεν μπορεί να λάβει χώρα ομαλά. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο της απώλειας του εξαμήνου, αποφασίζει την επαναλειτουργία της Σχολής από αύριο προσωρινά. Θα εκτιμήσει όμως εκ νέου την κατάσταση μέσα σε εύλογη χρονική προθεσμία, οπότε και θα λάβει τα επιβαλλόμενα αναγκαία μέτρα".

    [04] Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα

    Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες. Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ., ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση από σήμερα το απόγευμα στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ηπειρο, με χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιονιά σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 500 μέτρα.

    Τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στη Θεσσαλία και το βορειοδυτικό Αιγαίο.

    Την Πέμπτη 10-12-09 πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς αργότερα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα. Παράλληλα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

    Την Παρασκευή 11-12-09 τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες (εποχούμενους ή πεζούς) στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χειμάρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση.

    Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, που διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    [05] Η δεκαετία 2000-2009, η θερμότερη στην ιστορία του πλανήτη

    Η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η πέμπτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

    Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.

    Ένα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε φέτος και εξηγεί εν μέρει την άνοδο των θερμοκρασιών. Το 2008 ήταν η 11η πιο ζεστή χρονιά.

    Ο Γενικός Γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2010.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις προγνώσεις του για τα επόμενα χρόνια, ο Ζαρό αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόγνωση για κάθε επόμενο έτος ξεχωριστά. "Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για την επόμενη χρονιά", εξήγησε.

    Το έτος 2009 υπήρξε ένα από τα θερμότερα της δεκαετίας που τελειώνει και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει μια από τις πέντε ή έξι θερμότερες χρονιές στην ιστορία, αναφέρει και το αμερικανικό Ωκεάνιο και Ατμοσφαιρικό Ινστιτούτο (NOAA).

    "Τόσο η θερμοκρασία της γης όσο και της επιφάνειας των ωκεανών μέχρι τον Οκτώβριο ήταν ανώτερη του μέσου όρου του 0,56 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με τις συνήθεις τιμές, και η πέμπτη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ", λένε οι ερευνητές του NOAA το οποίο έχει αρχίσει να καταγράφει τις θερμοκρασίες από το 1880.

    Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το NOAA εκτιμά ότι η δεκαετία 2000-2009 θα είναι «η θερμότερη δεκαετία στην ιστορία με θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 0,54 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο εκείνων του 20ου αιώνα.

    Η επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής βρίσκεται στο ελάχιστο για τρίτη συνεχή χρονιά από το 2007, ενώ οι θερμοκρασίες των ωκεανών είναι οι έκτες θερμότερες που έχουν καταγραφεί, με 0,47 βαθμός Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση θερμοκρασία ήταν πάνω από το φυσιολογικό το 2009, όπως και ο όγκος των βροχοπτώσεων. Αντίθετα, η εποχή των τυφώνων ήταν σχετικά ήρεμη, με εννέα τροπικές καταιγίδες και τρεις τυφώνες.

    Από την πλευρά της, και η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας δημοσιοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από εκατοντάδες σταθμούς της, που αποδεικνύουν τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια.

    Οι στατιστικές αυτές δίδονται στη δημοσιότητα καθώς διεξάγεται στην Κοπεγχάγη η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που έχει στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από 1500 σταθμούς της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,15 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

    "Η μέση θερμοκρασία στον κόσμο αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα και η υπερθέρμανση έγινε με γρήγορο ρυθμό ιδιαιτέρως από τη δεκαετία του 1970", δήλωσε ο Πίτερ Σκοτ, στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

    Αυξάνονται οι θάνατοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

    Η αύξηση των "ακραίων καιρικών φαινομένων" έχει προκαλέσει περίπου 600.000 θανάτους και σημαντική οικονομική ζημιά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ και η Ονδούρα έχουν "πληγεί περισσότερο" την περίοδο 1990 με 2008, σύμφωνα με τον κατάλογο Global Climate Risk της εταιρείας Germanwatch.

    Στην έρευνα υπολογίζεται ότι οι ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, όπως τροπικές καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία και ανεμοστρόβιλοι, φτάνουν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1990 και 2008.

    Η μεγαλύτερη καταστροφή στο Μπαγκλαντές καταγράφηκε το 1991, όταν το 80% των θανάτων εκείνης της χρονιάς προκλήθηκε από έναν κυκλώνα, αλλά "η χώρα πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα", αναφέρεται στην έρευνα.

    Η Μιανμάρ βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης εξαιτίας του κυκλώνα Ναργκίς που το 2008 προκάλεσε τον θάνατο 85.000 ανθρώπων.

    Η Ονδούρα κατατάσσεται τρίτη με τον τυφώνα Μιτς που την έπληξε το 1998 να χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως μία "τρομερή" καταστροφή.

    Οι πιο φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα, που ζητά από την Κοπεγχάγη να καταλήξει σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.

    Η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη

    Η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη μεταξύ 30 ευρωπαϊκών μητροπόλεων που υποβλήθηκαν στο οικολογικό τεστ που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας Siemens, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση και το Κίεβο στην τελευταία.

    Η πρωτεύουσα της Δανίας πήρε 87,31 πόντους, ενώ η Αθήνα 53,09 και το Κίεβο μόλις 32,33 σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Economist Intelligence Unit (EIU), μία εταιρεία ερευνών του βρετανικού περιοδικού The Economist, και δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που γίνεται στην Κοπεγχάγη.

    Η Στοκχόλμη (86,56), το Οσλο (83,98), η Βιένη (83,34) και το Αμστερνταμ (83,03) βρίσκονται αμέσως μετά την Κοπεγχάγη στην κατάταξη που λαμβάνει υπόψη 30 δείκτες, που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, μεταξύ αυτών η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τους κατοίκους της κάθε πόλης, το ποσοστό ανακύκλωσης, η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και η περιβαλλοντική πολιτική των δήμων.

    Το Βερολίνο βρίσκεται στην 8η θέση (79,01), ακολουθούν οι Βρυξέλλες (78,01), το Παρίσι (73,21) και το Λονδίνο (71,56).

    Κάτω από την Αθήνα βρίσκονται το Ταλίν (52,98), η Πράγα (49,78), η Κωνσταντινούπολη (45,20), το Ζάγκρεμπ (42,36), το Βελιγράδι (40,03), το Βουκουρέστι (39,14) η Σόφια (36,85) και το Κίεβο.

    [06] Θέσεις για εργασιακά και ταμεία

    Τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ για τις εργασιακές σχέσεις και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Για "ξεθεμελίωμα του Κοινωνικοασφαλιστικού Συστήματος", κάνει λόγο το ΚΚΕ και κατηγορεί την κυβέρνηση για "αντιλαϊκή επίθεση" που "καταδικάζει τις νέες γενιές σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και υποτυπώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης".

    "Καμιά αυταπάτη δεν επιτρέπεται σήμερα. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, με πρώτους τους νέους και τις γυναίκες πρέπει να ξεσηκωθούν. Με παλλαϊκή αντεπίθεση και με στόχο την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την ελαστική προσωρινή δουλειά μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση. Η επιτυχία της απεργίας στις 17/12 πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση", τονίζει το ΚΚΕ.

    [07] "Εργαλείο αποδόμησης"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Είναι φανερό ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί σε εργαλείο αποδόμησης των ίδιων των αξιών για την προστασία των οποίων καθιερώθηκε», σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Επικαλούμενος δε τα γεγονότα της Κυριακής και την επίθεση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι:

    «Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το πανεπιστήμιο, επικαλούμενα το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλουν στους χώρους του, έχοντας συνήθως καλυμμένο το πρόσωπο, βιαιοπραγώντας και καταστρέφοντας".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τονίζει «την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων ώστε να επιτευχθεί ανεμπόδιστα η λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία δήλωσε: «Δεν πρέπει να μας απασχολεί ποια "λύματα" δημιούργησαν τα ελλείμματα, αλλά πως θα βγούμε απ΄ την κρίση. Απ΄ την Ευρώπη ακούγονται πλέον όχι απλώς "καμπάνες", αλλά σειρήνες οικονομικού πολέμου».

    [08] "Ενίσχυση του ΕΣΥ"

    Με τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη θα συναντηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Κουβέλης.

    Για ανίατη ασθένεια του ΕΣΥ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή Αττικής του συνδυασμού Θανάση Λεβέντη επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", όπου συναντήθηκαν με τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την Επιτροπή Λοιμώξεων και Πανδημίας και το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη νέα γρίπη "ήπια πανδημία που θα περάσει" συγκρίνοντάς τη με την "ανίατη ασθένεια του ΕΣΥ, που πλέον έχει φτάσει στα όριά του και δεν φαίνεται να περνάει".

    Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο νοσοκομείο Παίδων πάνω από 550 οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι κενές επισημαίνοντας ότι αυτό "κάνει δύσκολη τη ζωή και του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των παιδιών και των γονιών τους και κάλεσε την κυβέρνηση "να σκύψει σε αυτά τα προβλήματα όχι με επικοινωνιακό τρόπο, αλλά να ενισχύσει το ΕΣΥ με προσλήψεις και με δαπάνες", αναφέροντας ότι "τα νοσοκομεία είναι χώροι κοινωνικής προσφοράς και αν δεν υπήρχαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα είχαν ήδη καταρρεύσει".

    Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ.Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε πολλά ψέματα για την υπόθεση των επεισοδίων στο Κερατσίνι και ότι προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματα του χώρου του στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε "ακούγοντας το τηλεοπτικό κρεσέντο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αναρωτιέμαι αν πρόκειται για έναν υπουργό της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε τον Συνήγορο του Πολίτη, ή για κάποιο υπουργό μιας ιδιότυπης συγκυβέρνησης ΝΔ και ΛΑΟΣ". Και τόνισε ότι όποιος τον άκουγε "μόνο ασφάλεια δεν θα αισθανόταν".

    [09] "Μαζική ανεργία"

    Για πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης της ανεργίας μίλησε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνοντας πως πρόκειται για φαινόμενο «μαζικής ανεργίας». Υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως ότι πρόκειται για εντύπωση από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και βάσει της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως η ανεργία το τελευταίο δίμηνο αγγίζει τα ισπανικά μεγέθη, φτάνει δηλαδή στο 18% έως 20%.

    Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, κατά την οποία εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο διορισμός του κ. Ηλία Κικίλια στην θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε επίσης ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αποφασίστηκε η αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με κατεύθυνση στην στήριξη των επιχειρήσεων που θέλουν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, στην ενίσχυση των ανέργων και των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

    Προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων απέναντι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης εντός του Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο νομοσχεδίου για την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι από το ΕΣΠΑ είναι νομικώς δεσμευμένα περίπου 600 εκ. ευρώ για κατάρτιση και την στήριξη θέσεων εργασίας.

    Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης και ιδιαιτέρως σε προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως κίνητρο για την πρόσληψη νέων και μεγαλύτερης ηλικίας ανέργων. Επίσης ως προτεραιότητά του ανέφερε την σύνταξη, κατά το δυνατόν συντομότερα, προγραμμάτων τοπικού χαρακτήρα με εξειδικευμένα κριτήρια και βασισμένα στις τοπικές δομές στήριξης.

    Εννέα δομικές αλλαγές

    Το 2015, όταν θα βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά όσων εισήλθαν στην εργασία στο μέσο της δεκαετίας του ΄70, θα είναι το έτος της έκρηξης του ασφαλιστικού συστήματος, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που έχουν ορίσει για το διάλογο για το ασφαλιστικό οι κοινωνικοί εταίροι και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση με συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δίχως την καταφυγή στο δημαγωγικό κατακερματισμό.

    Ως αρχές του νέου συστήματος πρότεινε το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα, τη βιωσιμότητα, τον εξορθολογισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης είπε, παραμένει το να μην θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους.

    Ως επιμέρους ζητήματα της συνολικής λύσης ο υπουργός Εργασίας σημείωσε την ανάγκη για μια σοβαρή αναλογιστική μελέτη, την ανάγκη για παραμετρικές αλλαγές (μείωση της φοροδιαφυγής, αδήλωτης εργασίας και σπατάλη στην περίθαλψη), την ανάγκη για καθορισμό νέων πηγών χρηματοδότησης, τις δομικές αλλαγές με βάση το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος.

    Ως προς τις δομικές αλλαγές που όπως είναι φανερό θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις ο κ. Λοβέρδος πρότεινε τα εξής σημεία:

    α. Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των ταμείων. Παράλληλα, η αλλαγή αυτή θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι θα στηρίξουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και καταπολέμησης της φτώχειας.

    β. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και στην ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών, καθώς και στην ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση). Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση : ένσημο δεν πρέπει και δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένο.

    γ. Επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση, έτσι ώστε, πέραν της διευκόλυνσης και του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

    δ. Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.

    ε. Ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση.

    στ. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    ζ. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την επικαιροποίησή του μετά από τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες, με την απαραίτητη επιστημονική συνδρομή. Στη θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία, σε όλα τα ταμεία. Και στη θέσπιση, τέλος, ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.

    η. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες (αυτό μπορεί να γίνει με την βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν.2676/1999).

    θ. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Η προβλεπόμενη σήμερα χρηματοδότηση κυρίως από τον ΦΠΑ, είναι άδικη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και ανεπαρκής.

    Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη της μηχανοργάνωσης στο σύνολο του συστήματος. Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικότητας αλλά και της ευθύνης της. Μέχρι τις 30 Απριλίου του 2010 το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία και στην συνέχεια θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος εντός και εκτός βουλής με στόχο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό ως το τέλος Ιουνίου του 2010.

    [10] Συμπεράσματα της ΕΕ

    Την πλήρη ικανοποίησή τους για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στον απόλυτο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο Δ. Δρούτσας αφού εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που αφορούν την ΠΓΔΜ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της βούλησης της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση η ελληνική και κυπριακή διπλωματία επέτυχαν να βελτιωθούν ουσιαστικά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως είπε ο Δ. Δρούτσας, «η στενή, σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνεργασία με την κυπριακή πλευρά, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή φωνή Ελλάδας - Κύπρου». Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επέτυχε μια μεγάλη ανατροπή υπό «αντίξοες συνθήκες», σημειώνοντας ότι η Σουηδική Προεδρία της ΕΕ είχε ριζικά αντίθετες απόψεις από τις ελληνικές.

    Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, ο Δ. Δρούτσας χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία» των διαπραγματεύσεων, τη διαγραφή από το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου μίας πρότασης της σουηδικής προεδρίας, η οποία ανέφερε ότι οι διμερείς διαφορές των κρατών-μελών με τις υποψήφιες χώρες δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη διεύρυνση της ΕΕ.

    Όπως τόνισε ο Δ. Δρούτσας, στα συμπεράσματα γίνεται, επίσης, ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ιδιαίτερα να σεβαστεί θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι θρησκευτικές ελευθερίες, οι ελευθερίες των μειονοτήτων και τα περιουσιακά τους δικαιώματα, θέματα κρίσιμης σημασίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα. Επίσης, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου γίνεται ρητή αναφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπου επισημαίνεται η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει συνάψει, καθώς και η ανάγκη να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της.

    Ακόμη, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, και εφόσον χρειαστεί, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφεύγει απειλές και πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, για πρώτη φορά, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προστέθηκε αναφορά σύμφωνα με την οποία τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμφωνιών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, οι 27 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις τους, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο εμμένει στην απόφαση που έλαβε το Δεκέμβριο του 2006 να παγώσει οχτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε καμία πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο. Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να επαναξιολογήσει την πρόοδο της Τουρκίας στην επόμενη ετήσια έκθεσή της και τονίζει ότι αναμένεται πρόοδος χωρίς επιπλέον καθυστέρηση. Επίσης, το Συμβούλιο τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για μια δίκαιη, και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Η.Ε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή: «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα Ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει». Σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι, πρόσθεσε.

    Εξάλλου, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ο Δ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η Σουηδική Προεδρία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010. «Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε λύση για το θέμα της ονομασίας. Πριν την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι πραγματικότητα» ανέφερε.

    Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης». Το Συμβούλιο καταγράφει την έκθεση της Επιτροπής που προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Προσθέτει δε, ότι θα επανέλθει στο θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης Προεδρίας της ΕΕ, δηλαδή μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Δυσαρέσκεια στην ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, υπέδειξαν την Ελλάδα ως «υπεύθυνη» για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παρέπεμψε στην επόμενη Προεδρία της ΕΕ, το θέμα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

    «Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Γκρούεφσκι, μετά την γνωστοποίηση του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η Ελλάδα «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος», κάτι που για τον ίδιο, «δεν αποτελεί έκπληξη».

    Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση».

    Σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη Ε.Ε.

    «Θα συνεχίσουμε και με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, καθώς και με όλα τα πράγματα τα οποία απαιτούνται για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Αλλά, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν», ανέφερε ακόμη.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, Κάρλ Μπίλντ, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, κατέβαλε πολλές προσπάθειες. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η σουηδική Προεδρία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, ακόμη περισσότερες από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».

    «Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ », ανέφερε ακόμη.

    Σύμφωνα με τον κ.Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2009 - 7:30:37 UTC