Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρωγή στις φτωχές χώρες
  • [02] Συνεχίζεται η καοκοκαιρία
  • [03] "Τόνωση της αγοράς"
  • [04] Για τα δικαιώματα του παιδιού
  • [05] Σύληση τάφου
  • [06] "Θα γίνει πεζογέφυρα"

  • [01] Αρωγή στις φτωχές χώρες

    Η βοήθεια των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις φτωχές χώρες, η οποία ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί "μια σημαντική ενθάρρυνση" στη διαδικασία της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε σήμερα από τη δανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές Ίβο ντε Μπόερ.

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα να προσφέρουν αρωγή 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, από το 2010, προς τις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

    "Το γεγονός ότι η Ευρώπη βάζει έναν αριθμό στο τραπέζι είναι, πιστεύω, μια σημαντική ενθάρρυνση για τη διαδικασία", σημείωσε ο Μπόερ, προσθέτοντας: "Απομένει να δούμε τί θα βάλουν οι άλλες πλούσιες χώρες στο τραπέζι".

    Παράλληλα η δανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε προληπτικά 35 υποστηρικτές του κινήματος "Our Climate - Not Your Business", με την υποψία ότι θα "προέβαιναν σε παράνομες ενέργειες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής Μπερντ Σκόβγκααρντ.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε ειδικό κέντρο κράτησης σε μια παλιά αποθήκη μπύρας κοντά στην Κοπεγχάγη, όπου μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση έως και 12 ώρες προτού αφεθούν ελεύθεροι.

    Η αστυνομία συνέλαβε άλλα 5 άτομα για "διάφορα αδικήματα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης αυτής.

    Περίπου 250 νέοι διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κινήματος αυτού στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η οποία φρουρείται από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις.

    Το κίνημα αυτό έχει στόχο να σταματήσει "η επιρροή του επιχειρηματικού κόσμου στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα", καθώς κρίνει ότι "οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν μέρος της λύσης".

    [02] Συνεχίζεται η καοκοκαιρία

    Φονική, υπήρξε για τον νομό Μαγνησίας, που μετράει τρία θύματα, η κακοκαιρία που έπληξε χθες και προχθές το Νομό, ενώ σφοδρή κακοκαιρία έπληξε και άλλες περιοχές της χώρας με έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις και χιόνια, με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία.

    Στη Μαγνησία, μετά τον 72χρονο κτηνοτρόφο Νικ. Λιάγκα που εντοπίστηκε νεκρός χθες από συνεργεία της ΕΜΑΚ σε περιοχή του Αλμυρού, σήμερα νεκροί εντοπίστηκαν επίσης, ο 65χρονος αδελφός του Λευτέρης αλλά και ο έτερος 65χρονος που είχε παρασυρθεί με το αυτοκίνητο του σε άλλη περιοχή και πάλι του Αλμυρού.

    Στο μεταξύ η κακοκαιρία στο νομό, που μετράει τις πληγές του, σήμερα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ το μεσημέρι τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας.

    Εξάλλου, σήμερα από το πρωί κλιμάκια της Νομαρχίας επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών και εν συνεχεία να υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου όλες αυτές οι περιοχές να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες.

    Ο Νομάρχης Μαγνησίας ζήτησε χθες, μετά από συνεδρίαση του ΣΝΟ να κηρυχθούν έντεκα δήμοι και μία κοινότητα του Νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι αμέτρητα τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία. Προς τούτο είχε και άμεση επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από χθες το πρωί μέχρι και χθες το βράδυ το ύψος της βροχής που έπεσε έφθασε τα 125 χιλιοστά, περισσότερο από το 25% του ετήσιου ύψους βροχής.

    Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν πολλές ζημίες σε ολόκληρη τη Μαγνησία, κυρίως στο οδικό δίκτυο, τα δίκτυα άρδευσης, σε καταστήματα, σπίτια, ξενοδοχεία, ενώ προκλήθηκαν τεράστιες ζημίες στην αγροτική οδοποιία, κατολισθήσεις στο Πήλιο όσο και στην επαρχία Αλμυρού, και έχουν καταστραφεί κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες.

    Συνεχίζεται η κακοκαιρία

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στη χώρα τις τελευταίες μέρες και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν αύριο.

    Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα Νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

    Κατά τόπους τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν στη Στερεά και τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ, ενώ σταδιακά στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

    Τραγωδία στη Λέρο

    Τραγωδία τα ξημερώματα στο Αιγαίο όταν οι λιμενικοί, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν αρχικά από κυβερνήτη επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, εντόπισαν σε βραχονησίδα της Λέρου 25μελή ομάδα μεταναστών (ανάμεσά τους και παιδιά) τους οποίους περισυνέλεξαν παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ.

    Όμως στη συνέχεια και ενώ οι διασωθέντες μεταφέρονταν στο Παρθένι της Λέρου, κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι, μαζί τους -την ώρα που ο Τούρκος μεταφορέας τους "άδειαζε" στην απόκρημνη ακτή της βραχονησίδας -ήταν άλλοι δύο μετανάστες.

    Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του λιμενικού και παραπλέοντα καΐκια, με αποτέλεσμα να εντοπισθούν και περισυλλεγούν τα πτώματα ενός νεαρού άνδρα, και μιας επίσης νεαρής γυναίκας.

    Παρά τις εκτεταμένες έρευνες ο Τούρκος μεταφορέας δεν εντοπίσθηκε.

    Προβλήματα και σε άλλες περιοχές

    Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τα παράλια του νομού Λάρισας, με έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις και αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραλιακή ζώνη, καθώς θάλασσα και δρόμος έχουν γίνει «ένα».

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πτώσεις βράχων στον επαρχιακό δρόμο Βελίκας - Παλιουριάς - Κόκκινου Νερού, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και η πυροσβεστική να δέχεται διαρκώς κλήσεις για άντληση υδάτων.

    Προβλήματα σε πολλές περιοχές του νομού Χαλκιδικής προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ισόγεια σπίτια και καταστήματα, ενώ δύσκολα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

    Στην περιοχή του Πόρτο Κουφό, στη Σιθωνία, υπήρξαν κατολισθήσεις από πέτρες και χώματα, ενώ υπερχείλισαν τα ρέματα Φούρκας, Σίβηρης, Νέας Σκιώνης και Καλλιθέας στη χερσόνησο της Κασσάνδρας (πρώτο πόδι).

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε συνολικά 23 κλήσεις για την απάντληση των υδάτων από κατοικίες και καταστήματα που πλημμύρισαν.

    Ξεχείλισαν ακόμη και οι ξεροπόταμοι στην Ανατολική Φθιώτιδα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

    Στην περιοχή της Πελασγίας και της Γλύφας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία έχουν κοπεί οι δρόμοι, και το νερό έχει πλημμυρίσει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Γλύφας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το ύψος του νερού ξεπερνά και τα 70 εκατοστά.

    Έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια και μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθούν δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Λαμία για να προχωρήσουν σε άντληση των υδάτων.

    Ο δρόμος από την Πελασγία προς την Γλύφα έχει καταστραφεί σε δύο σημεία ενώ μηχανήματα της νομαρχίας Φθιώτιδας μετακινούνται προς την περιοχή για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

    Χιονοπτώσεις

    Oι οδικές προσβάσεις από Άρνισσα, Κερασιά και Άγιο Αθανάσιο προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν (Βόρας) παραμένουν κλειστές, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ ο δρόμος από τη Νάουσα προς το Σέλι είναι κλειστός.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων από το 6ο έως το 28ο χλμ. της εθνικής οδού Καστοριάς Φλώρινας μέσω Βίγλας, αλλά και από το 17ο έως το 30ο χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

    Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών στο ορεινό κεντρικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

    [03] "Τόνωση της αγοράς"

    «O πρωθυπουργός επιστρέφει με ένα νέο πακέτο μέτρων φορολογικού περιεχομένου από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα» εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ και σημειώνει: «Του θυμίζουμε το οικονομικό παράδοξο του μεγαλύτερου πληθωρισμού στην ΕΕ και μάλιστα με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη θέση μας ότι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη σημερινή δυσχερή οικονομική της θέση είναι η τόνωση της αγοράς και όχι το πνίξιμό της με νέους φόρους».

    Σε άλλη ανακοίνωση του κόμματος, για για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αναφέρει πως «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες να προχωρήσει στο ξεσκέπασμα όλων εκείνων (πολιτικών και μη) που έγδυσαν οικονομικά τη χώρα, οικειοποιήθηκαν τον πλούτο της και υπονόμευσαν το μέλλον της» και καλεί τον πρωθυπουργό «να ξεσκεπάσει όλους τους εμπλεκόμενους στην τεράστια κλοπή που διεπράχθη σε βάρος της χώρας και όχι να ζητά από τους απλούς πολίτες να "πληρώσουν τα σπασμένα"».

    «Εάν λέγοντας πως τα χρήματα υπάρχουν εννοούσε πως τα χρήματα βρίσκονται στις τσέπες των πολιτών, τότε όχι μόνο σφάλλει, αλλά και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό καλύπτοντας όσους θησαύρισαν μέσα από τις συστηματικές κλοπές του δημοσίου πλούτου. Τον καλούμε να το τολμήσει» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

    Τέλος, για τη Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με θέμα τη διαφθορά ο ΛΑΟΣ σημειώνει:

    «Η διαφθορά είναι τρόπος σκέψης και δράσης, ένα φαινόμενο που δηλητηριάζει τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο της χώρας. Ο κομματικοποιημένος δημόσιος τομέας, η υπολειτουργία των θεσμών, η ατιμωρησία και η ανεκτικότητα, αποτελούν την βαριά κληρονομιά του δικομματισμού. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε πράξεις. Η διαπίστωση της ύπαρξής της και μόνο δεν αρκεί. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πρέπει να θέσει τις κόκκινες γραμμές και το πλαίσιο ώστε να βαδίσουμε μπροστά χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Με αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου, νόμους που θα εφαρμόζονται και θα αποθαρρύνουν τις πράξεις διαφθοράς αυξάνοντας το κόστος σε όσους επιλέγουν να τις διαπράξουν. Και ρωτάμε: ο κ. Παπανδρέου μπορεί να το θέλει. Μπορεί να το πετύχει με ένα βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ που καλλιεργεί για χρόνια τις πελατειακές του σχέσεις;»

    [04] Για τα δικαιώματα του παιδιού

    Το βοηθό του Συνήγορου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού κ. Γιώργο Μόσχο και την εννεαμελή συντονιστική επιτροπή του δικτύου Μ.Κ.Ο. δέχθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη όλους για το έργο που επιτελούν, το οποίο, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό.

    "Οταν ο πυρήνας μιας κοινωνίας, που είναι τα παιδιά, υποφέρει και πάσχει, τότε η κοινωνία πάει κατά διαόλου", τόνισε ο Πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι ζει από κοντά τα προβλήματα της νέας γενιάς.

    Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να διευρυνθεί η διεθνής σύμβαση προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, τονίζοντας προς τον κ. Μόσχο και στα μέλη του Δικτύου ΜΚΟ ότι αυτοί είναι πρωτοπόροι σε αυτόν τον αγώνα και ο ίδιος εντάσσεται και θα ακολουθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μόσχος δήλωσε ότι η γνώση, η εφαρμογή και η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού χρειάζεται να είναι προτεραιότητα της κοινωνίας μας, κάτι που πολλές φορές δεν γίνεται.

    Είπε ακόμη ότι η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να μας απασχολεί ως πολιτεία για το πως θα τη δούμε να γίνεται πράξη.

    [05] Σύληση τάφου

    Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, κι ενώ αύριο θα τελεσθεί το πρώτο ετήσιο μνημόσυνό του, άγνωστοι, στη διάρκεια της νύκτας παραβίασαν τον τάφο του στο Κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς και πήραν το λείψανό του.

    Οι άγνωστοι πήραν μόνο τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου και όχι το φέρετρο, στο οποίο αυτή βρισκόταν. Ο Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαϊας, στην επαρχία του οποίου βρίσκεται το Κοιμητήριο, χαρακτήρισε "γιγαντιαίο ανοσιούργημα" την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου, ενώ απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί ηρεμία και ενότητα από το λαό.

    Ο Μητροπολίτης, ο οποίος μετέβη στο Κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς, δήλωσε ότι ο χώρος έχει αγιαστεί και έτσι θα τελεστεί, εκεί αύριο, και τρισάγιο και μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας χαρακτήρισε το γεγονός ο στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τ.Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης.

    "Εγκληματίες, ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο του Προέδρου και αφαίρεσαν τη σορό", δήλωσε ο κ. Παντελίδης. Όπως είπε οι βάνδαλοι άνοιξαν τον τάφο και πήραν τη σορό αφήνοντας άδειο το φέρετρο.

    Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το άδειο φέρετρο εντόπισε γύρω στις 8 το πρωί, πρώην μέλος από τη φρουρά του Τάσσου Παπαδόπουλου που πήγαινε κάθε πρωί στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι στον τάφο του.

    Η Κυπριακή Αστυνομία ανακρίνει τρία άτομα για τη σύληση του τάφου του τέως προέδρου Τ. Παπαδόπουλου.

    [06] "Θα γίνει πεζογέφυρα"

    Αποκλεισμένη για αρκετή ώρα έμεινε το πρωί η λεωφόρος Κηφισίας, στα όρια Φιλοθέης και Χαλανδρίου, από μαθητές σχολείων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το θάνατο συμμαθητή τους, που παρασύρθηκε πριν από μια εβδομάδα από διερχόμενο όχημα, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τη λεωφόρο για να πάει στο σχολείο.

    Οι μαθητές, από σχολεία της ευρύτερης περιοχής Ψυχικού και Φιλοθέης, με σύνθημα «Γέφυρα ζωής ή διάβαση θανάτου;», πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία, ζητώντας να κατασκευαστεί μια πεζογέφυρα ή να υπάρξει η προειδοποίηση στο ύψος της Κηφισίας στα Σίδερα Χαλανδρίου, όπου έχασε τη ζωή του ο συμμαθητής τους.

    Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας δεσμεύτηκε σε γονείς μαθητών του Κολεγίου Αθηνών, με τους οποίους επικοινώνησε σήμερα, ότι το Υπουργείο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα κατασκευάσει πεζογέφυρα στο σημείο της Κηφισίας όπου σκοτώθηκε 15χρονος μαθητής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2009 - 18:44:08 UTC