Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεπής και δυναμική αντιπολίτευση"

  • [01] "Συνεπής και δυναμική αντιπολίτευση"

    Επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τις χθεσινές του εξαγγελίες, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην "παρθενική" του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για "αναβλητικότητα" και "γενικόλογη έκθεση ιδεών", καθώς επίσης και για "αναποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας".

    "Η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού για την οικονομία", ανέφερε ο κ. Σαμαράς, "είχε τρεις σοβαρές ανεπάρκειες. Πρώτον, αναφερόταν σε μελλοντικά μέτρα, ενώ χρειάζονται άμεσα και μόνιμα. Δεύτερον, εμφάνισε ως πρόγραμμα σταθεροποίησης ευσεβείς πόθους, το ευχολόγιό του δεν συνιστά στρατηγική διεξόδου από την κρίση. Τρίτον εμφάνισε την αποκλιμάκωση του χρέους να αρχίζει το 2012, δηλαδή ως τότε θα αυξάνεται; Αυτό από μόνο του θα είναι καταστροφικό".

    Ο κ. Σαμαράς ρώτησε: "Σε τι μας καλεί ο κ. Παπανδρέου να δείξουμε συναίνεση; Στη γενικολογία του, στα ευχολόγιά του, στην αναβλητικότητά του;".

    Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου: "τα κοστολογημένα και εξειδικευμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, τις αρμοδιότητες των υφυπουργών και τους νέους γενικούς γραμματείς, ο κ. Παπανδρέου περιμένει να τα φέρει ο Αι Βασίλης;". Επισήμανε ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση προς τα πού να κατευθυνθεί, δεν έχει σχέδιο, παλινωδεί συνεχώς και τις συνέπειες από τις παλινωδίες τις πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός.

    Ο κ. Σαμαράς έδειξε τις προθέσεις του να υπερασπιστεί το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς δεν θα αρνηθούμε τις ευθύνες, δεν τα κάναμε όλα σωστά, αλλά δεν θα δεχθούμε την ισοπεδωτική κριτική τους. Θα την απαντήσουμε και θα την αποκρούσουμε. Στο κάτω-κάτω εμείς διαπράξαμε σφάλματα που ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής αναγνώρισε, αλλά ανευθυνότητα δεν επιδείξαμε, λαϊκισμό δεν κάναμε, με τους θεσμούς δεν παίξαμε, λεφτά δεν υπάρχουν, δεν τάξαμε. Ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράσαμε".

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα εσωτερικά του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας ότι "βάζει σφουγγάρι" και διαγράφει τα όσα έγιναν προ της εκλογής του, υπογράμμισε όμως ότι "δεν θα δεχθώ κανένα πλήγμα σε βάρος της ενότητας. Το χρωστάω και το χρωστάμε όλοι σε 800.000 νεοδημοκράτες που ψήφισαν".

    Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχουν μόνο νικητές, που είναι όλοι οι νεοδημοκράτες, σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Έκανε ειδική αναφορά στον προκάτοχό του, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι "είναι ο ηγέτης που επί δώδεκα χρόνια πρόσφερε πολλά, είναι κοντά μας και τον θέλουμε μαζί μας σε όλα τα μεγάλα που έρχονται".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη, ότι μπροστά τους είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης ενόψει του 8ου Συνεδρίου και έδωσε το γενικό πλαίσιο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, λέγοντας ότι θα είναι συνετή, δυναμική και συνεπής με βάση τις αρχές και τις αξίες του κόμματος.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει να αποφεύγει δυο βασικά λάθη: πρώτον τη λογική του «ώριμου φρούτου», εξηγώντας ότι δεν πρέπει να περιμένει παθητικά τη φθορά του αντιπάλου και δεύτερον την απαξίωση του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να φθείρει την κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα.

    "Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κακό στη χώρα, προκειμένου να την κυβερνήσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν θα θεωρεί δεδομένη ούτε την αντίθεσή μας ούτε τη στήριξή μας στο έργο της κυβέρνησης".

    Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του, ο κ. Σαμαράς είπε: "Σας ζητάω να τα δώσετε όλα, σε αυτή τη μάχη κανείς δεν περισσεύει, όλοι θα κριθούν από τη δουλειά τους και μόνο από αυτήν, όλοι θα κριθούν από την προσφορά τους και μόνο από αυτήν, όλοι θα κριθούν από την αξιοσύνη τους".

    Παρεμβάσεις εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα ύστερα από διάλογο, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι. "Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει απάντηση στα προβλήματα", τόνισε συμπληρώνοντας πως ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση δημιουργεί υπόβαθρο ανοχής, γιατί δεν περιορίζεται στις δημόσιες επενδύσεις και θέτει ζήτημα αλλαγής στη σχέση μεταξύ έμμεσης και άμεσης φορολογίας.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας από το ίδιο βήμα, είπε ότι το φαινόμενο της κρίσης δεν είναι ειδικό μόνο για την Ελλάδα και ότι κανείς δεν πρέπει να αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που προκάλεσαν την κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγηθεί η οικονομία σε κατάσταση παρατεταμένης στασιμότητας. Σημείωσε ότι δυσκολότερη από την κατάσταση της οικονομίας είναι η κατάσταση της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής παραδέχθηκε ότι υπάρχει στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. "Το ομολογούμε δεν το αποδεχόμαστε σαν φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπιστεί", συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως μάγος "με τρικ και με μαγικά προσπαθώντας να δείξει τη μια πλευρά του νομίσματος".

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Αθανάσιος Λαβίδας είπε από την πλευρά του, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επιτυγχάνεται με ήπιες προσαρμογές και ότι χρειάζονται θυσίες από όλους.

    "Αν δεν αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη δημόσια σπατάλη, η χώρα δεν θα ορθοποδήσει", ανέφερε, επισημαίνοντας πως ζητούμενο δεν είναι να βρούμε τα αίτια της κρίσης, αλλά να εφαρμόσουμε με επιμονή τα μέτρα που θα αποφασίσουμε να λάβουμε.

    Το έλλειμμα της χώρας μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να ξανασκεφτούμε με όρους οικονομικού και κοινωνικού πατριωτισμού. Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης ζήτησε, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, την αναβάθμιση του ΤΕΜΠΜΕ, σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, προσεκτικές μεταρρυθμίσεις που να σέβονται τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, καθώς επίσης δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, περιορισμό των δαπανών και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που είναι πηγή της διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιώργος Κασιμάτης, μίλησε για την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας, που πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και για τη μείωση των δαπανών είναι εξωπραγματικοί και υποστήριξε ότι ο περιορισμός του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 3,6% του ΑΕΠ είναι ανεπαρκής.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας ανέφερε ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει είναι πως η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Ήρθε η ώρα να ξοδεύουμε λιγότερα και να εισπράττουμε περισσότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθεί η παραγωγή νέου πλούτου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 December 2009 - 11:30:22 UTC