Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετανάστευση: Ένα, κατεξοχήν, ανθρωπιστικό θέμα

  • [01] Μετανάστευση: Ένα, κατεξοχήν, ανθρωπιστικό θέμα

    Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο μας περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες. Όλοι τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση.

    Μόλις το 2000, θεσμοθετήθηκε η 18η Δεκεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών. Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο φαινόμενο, ένα θέμα κατεξοχήν ανθρωπιστικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών μια εκδήλωση αφιερωμένη στους μετανάστες. Πρόκειται για την Ημέρα του Μετανάστη στις 18 Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κουμουνδούρου. Τον επίσημο χαιρετισμό προς την εκδήλωση θα απευθύνει η Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    Η εκδήλωση θα ενισχύσει τη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των μεταναστών και μεταξύ μεταναστών και γηγενών, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα πολιτισμικά στοιχεία (μουσική, χορός, κουζίνα) διάφορων χωρών προέλευσης των μεταναστών, με στόχο την προβολή της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

    Με πυρήνα και επικοινωνιακό όχημα το μήνυμα "Feels Like Home" / "Σαν Στο Σπίτι Σας", η εκδήλωση θα συνθέσει ένα ψηφιδωτό παράδοσης και πολιτισμού εμπνευσμένο από την κουλτούρα των διαφόρων χωρών προέλευσης των μεταναστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    " Φεστιβάλ μουσικής, με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

    " Φεστιβάλ κουζίνας με την προετοιμασία, παρουσίαση και κατανάλωση παραδοσιακών φαγητών και προϊόντων των χωρών προέλευσης των μεταναστών που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

    " Bazaar έργων τέχνης με την προβολή των έργων παραδοσιακής τέχνης των χωρών προέλευσης των μεταναστών, με στόχο τη διάδοση στοιχείων της κουλτούρας και του πολιτισμού τους.

    Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση θα έχει ως στόχο την προαγωγή της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας και την εξοικείωση των Αθηναίων με την πολιτισμική διαφορετικότητα και ποικιλομορφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, μέσω της επαφής τους με τις παραδόσεις, την τέχνη, και τον πολιτισμό των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

    Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

    "Η μετανάστευση όχι μόνο δεν προκαλεί την κρίση, αλλά είναι μέρος της μακροπρόθεσμης λύσης", τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τους Μετανάστες (18 Δεκεμβρίου).

    Οπως σημειώνει ο γγ του ΟΗΕ, η μετανάστευση αγγίζει κάθε χώρα, είτε είναι χώρα προέλευσης, διακίνησης και προορισμού, είτε ο συνδυασμός και των τριών. Υπολογίζεται ότι το 2009, συνολικά 200 εκατομμύρια άνθρωποι, το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζούσαν έξω από τη χώρα που γεννήθηκαν.

    "Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό και χρήσιμο βίωμα για τους ίδιους τους μετανάστες, για τις κοινωνίες προέλευσης και τις κοινωνίες υποδοχής. Ωστόσο, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες, είναι οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση. Οι μετανάστες γίνονται συχνά στόχοι λεκτικού μίσους, διωγμών και βίας. Κατηγορούνται άδικα για την τέλεση εγκλημάτων ή ως υπεύθυνοι για τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις", αναφέρει ο Μπαν Κι-Μουν και προσθέτει:

    "Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει κάνει τους μετανάστες περισσότερο ευάλωτους. Πολλές χώρες έχουν εντείνει τους περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ έχουν υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτού του είδους τα μέτρα μπορεί να αυξήσουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την εντύπωση ότι οι μετανάστες ευθύνονται εν μέρει για τις συνέπειες της κρίσης, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και τις ξενοφοβικές συμπεριφορές".

    Ωστόσο, όπως σημειώνει, ακόμη και σε μέρη όπου η ανεργία είναι υψηλή, υπάρχει συχνά ζήτηση για ξένους εργάτες σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρεται στη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Διακινούμενων Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών, που αποτελεί, όπως τονίζει, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, και καλεί όλα τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει ή προσχωρήσει στη Σύμβαση, να το πράξουν.

    Ο γγ του ΟΗΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της πολιτικής για τη μετανάστευση, και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη θετική συμβολή των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των χωρών υποδοχής τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 December 2009 - 9:30:19 UTC