Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρόκληση η συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο"
  • [02] "Πανεθνική προσπάθεια κατά της διαφθοράς"
  • [03] "Πιθανή μία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας"
  • [04] Ημερήσια ατζέντα: 18/12/2009
  • [05] Χαρτογράφησαν τον... φόβο
  • [06] "Αντιλαϊκή έξοδος από την κρίση"
  • [07] "Βγήκαμε ωφελημένοι"
  • [08] "Ενίσχυση των μισθών"
  • [09] Κλειστά τα Τέμπη
  • [10] "Εποικοδομητικές συνομιλίες"
  • [11] Ήττα για την ΑΕΚ

  • [01] "Πρόκληση η συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο"

    "Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη χθεσινή του ομιλία στη Μεικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, στην Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή.

    Αναφερόμενος ειδικά στο τι θα μπορούσε να συνεισφέρει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε (η Ελλάδα) να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Και είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, τις Βαλκανικές χώρες καθώς και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "για να μπορέσει να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη απέναντι σε όλα τα έθνη, θα συνενώνει κράτη με διαφανή τρόπο και θα θέτει μετρήσιμους στόχους και μειώσεις εκπομπών αερίων με αμοιβαία λογοδοσία".

    "Η ΕΕ, της οποίας αποτελούμε μέλος, είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%, ωστόσο άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές".

    "Επιτρέψτε μου να κάνω μία έκκληση. Ας εισακούσουμε τις φωνές των νησιωτικών ομάδων χωρών AOSIS (Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών) ", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέφερε ότι η βάση για δράση που παρείχε το Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις αναπτυγμένες χώρες, επισήμανε ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι τόσο αυτές όσο και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συνεισφέρουν περαιτέρω στη μετατροπή των οικονομιών τους σε "πράσινες".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής "έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση, μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επισήμανε ότι "εδώ δεν μιλάμε μόνο για χρήματα, διότι αυτό θα ήταν σαν να προσθέταμε μεγαλύτερη ιπποδύναμη σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο, αυτό καθεαυτό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, επιδιώκουμε να κάνουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα πιο επαναστατικά, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη πράσινη επανάσταση, ενδυναμώνοντας τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας και κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο συμμετοχικές".

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για να "φθάσουμε σε μια συμφωνία είναι απαραίτητο ένα νέο πνεύμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας που να εγγυάται ότι όλοι, αναπτυγμένα, αναπτυσσόμενα και λιγότερα αναπτυγμένα κράτη, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ευθύνη να κάνουμε τις οικονομίες μας πράσινες".

    "Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα: Από τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στον οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός καλώντας σε παύση των αλληλοκατηγοριών και τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμο".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτραπεί "αν συμφωνήσουμε και δράσουμε τώρα".

    Επιχειρώντας μια αποτύπωση του "κλίματος" της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, οι φιλοδοξίες για την επίτευξη συμφωνίας είναι συγκρατημένες, με τις πιθανότητες να μην επιτευχθεί συμφωνία να υπερισχύουν στις εκτιμήσεις, ενώ ως "μη χείρον", αν δεν επιτευχθεί, τελικά, συμφωνία θεωρείται η πολιτική δέσμευση των 120 ηγετών για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση το 2010.

    Γενικότερη επίσης είναι η αίσθηση ότι υπάρχει μια "αναντιστοιχία" μεταξύ των πολυάριθμων αποστολών και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Διάσκεψης, οι εργασίες της οποία κορυφώνονται σήμερα με την άφιξη στην πρωτεύουσα της Δανίας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η ατζέντα του οποίου, σημειωτέον, δεν προβλέπει προγραμματισμένες συναντήσεις με άλλους ηγέτες.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, πραγματοποίησε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες στo περιθώριo της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλίμ Φαγιάτ, τον πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάτ, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ιγκόρ Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γκέτε Στόλτεμπεργκ, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Κέβιν Ράϊτ, την πρόεδρο της Φινλανδίας, Τάρια Χάλοουεν, τον εκτελεστικό διευθυντή της Γκρίνπις (Greenpeace), Κούμι Ναίντου, την πρόεδρο της WWF Γιολάντα Κοκομπάτσε μαζί με τον εκπρόσωπο της WWF Hellas, κ. Καράμπελα, και τον διευθυντή της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή, Κιμ Κάρστενσεν.

    Στις επαφές του ο πρωθυπουργός συζήτησε κατ' αρχήν για την κλιματική αλλαγή, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα γενικότερης εξωτερικής πολιτικής, ενώ από ελληνικής πλευράς θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνομιλεί με όλες τις χώρες, τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνεντεύξεις στα δίκτυα CNBC, Democracy Now, Bloomberg, καθώς και σε σκανδιναβικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να αφορούν τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στα οικονομικά της Ελλάδας.

    [02] "Πανεθνική προσπάθεια κατά της διαφθοράς"

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη για την πάταξη της διαφθοράς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για δείγμα πολιτικού πολιτισμού και επισήμανε ότι και ο ίδιος συμφώνησε με προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με δικές του προτάσεις.

    "Για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "πρέπει να είναι αυστηρός και αξιόπιστος ο ίδιος. Θα ήταν αφύσικο να ζητάς κάτι από τους πολίτες και να μην δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έφερε ως παράδειγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που έγινε.

    Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επεσήμανε πως "η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί πανεθνική προσπάθεια. Δηλαδή ένα αρραγές μέτωπο όλης της κοινωνίας σε ένα αγώνα που θα έχει διάρκεια και τα αποτελέσματά του θα φανούν σε βάθος χρόνου".

    Ο κ. Σαμαράς ζήτησε με τον καινούργιο χρόνο να διεξαχθεί μια συζήτηση, προ Ημερήσιας Διάταξης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και αμέσως μετά να συγκροτηθεί μια Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με την εντολή, μέχρι τον Ιούνιο (του 2010) να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια - μεταρρυθμιστικές τομές - που θα εκτείνονται σε ευρύ φάσμα τομέων, και θα καταπολεμούν τη διαφθορά παντού. Τα νομοσχέδια αυτά θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του Ελληνικού κράτος.

    Αυτές οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ενώ όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές ήταν:

    1. Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.

    2. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

    3. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».

    4. Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.

    5. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.

    6. Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στις προτάσεις αυτές υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ αναφορικά με τις προτάσεις του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "- Πρώτον, για την πάταξη της φοροδιαφυγής: Συμφωνούμε στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης. Διαφωνούμε, όμως, κατηγορηματικά, με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή.

    - Δεύτερον, για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής: Συμφωνούμε, μεταξύ των άλλων, στην κυβερνητική πρόταση για ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά εμείς θέτουμε ως απαραίτητες προϋποθέσεις, να υπάρξουν ευρύτερα μέτρα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και να ακολουθήσει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

    - Τρίτον, συμφωνήσαμε πλήρως με την πρόταση του Πρωθυπουργού για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πολυνομία που παράγει συνήθως διαφθορά, αλλά και ταλαιπωρία του πολίτη. Επιβάλλεται, πράγματι, να ξεκινήσει άμεσα η κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων και Προεδρικών διαταγμάτων, που αφορούν κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως οι πολεοδομίες, η φορολογία, το περιβάλλον κλπ.

    - Τέταρτον, συμφωνήσαμε επίσης, στην αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν», αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους ενδεχόμενους παραβάτες.

    - Πέμπτον, ο Πρωθυπουργός πρότεινε διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στην πρόταση αυτή συμφώνησα και προσέθεσα ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και για τον έλεγχο του Απολογισμού και όχι μόνο του Προϋπολογισμού. Στην προσθήκη αυτή συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου".

    Σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού για ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια παντού και πως σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, "επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση".

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό Νόμο και να θεσπίσει μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, "αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Γιβ αυτό και η Νέα Δημοκρατία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια προσέγγιση αλλαγής του εκλογικού Νόμου με βάση το Γερμανικό σύστημα. Μετά από όλες αυτές τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τη συμφωνία που προέκυψε σε κάποιες απβ αυτές και τις όποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν, ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς.

    Από δω και μπρος θα κριθούμε όλοι, από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε, για να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γιατί αυτό ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό". κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [03] "Πιθανή μία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας"

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβεντεφ μπορεί να φθάσουν σε κατ΄αρχήν συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, στη συνάντηση που θα έχουν στην Κοπεγχάγη, αφήνοντας στη συνέχεια στους διαπραγματευτές να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα να έχουν να επιλύσουν μικρές διαφορές, ο αξιωματούχος στην αμερικανική πρωτεύουσα επέμεινε ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπογραφεί κάποια συμφωνία από τους δύο ηγέτες, που θα συναντηθούν στο περιθώριο της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή.

    "Όμως εάν οι πρόεδροι μπορέσουν να καταλήξουν στους όρους με τους οποίους θα διευκρινιστούν τα θέματα που εκκρεμούν, μπορεί να είναι εφικτή μία κατ΄αρχήν συμφωνία, την οποία θα ολοκληρώσουν οι ομάδες που διαπραγματεύονται", δήλωσε ο Αμερικανός τον οποίον επικαλείται το Ρόιτερ.

    [04] Ημερήσια ατζέντα: 18/12/2009

  • Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/Θέρμη. Η συνέντευξη αφορά τα εξής θέματα:

    1) Συμβασιούχοι, θέσεις και προτάσεις του Συλλόγου

    και

    2) Λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και εν γένει του Συνδέσμου.

  • Εκδήλωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα "Η συνθήκη της Λισαβόνας: Τι αλλάζει". Ομιλίες αντιπροέδρου ΕΚ Στ. Λαμπρινίδη και επικεφαλής ευρωβουλευτών ΝΔ Μ. Γιαννάκου. - 11:30:00, Αθήνα/καφέ Ιανός, Σταδίου 24.

  • Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο ενημέρωσης- ανάλυσης των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του κόμματος.

  • Εκδήλωση από το υπουργείο Εσωτερικών για τους μετανάστες - 13:00:00, πλατεία Κουμουνδούρου., Χαιρετισμό θα απευθύνει η Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

  • Συνάντηση του προέδρου του ΕΕΘ Μ. Ζορπίδη με δημοσιογράφους, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, στο Ούζο Μέλαθρον. - 13:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Τέλλογλου "Το Δίκτυο Siemens", στο βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ" - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους.

  • Εγκαίνια της έκθεσης "Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989" στο Μουσείο Μπενάκη - 20:00:00, Τα εγκαίνια θα κάνει ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

  • Κοινοβουλευτικό έργο, Αθήνα/Μέγαρο Βουλής. 10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    11:00 (ολομέλεια) Επίκαιρη επερώτηση αρμοδιότητας του υπουργείου ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με το διορισμό Γενικών, Ειδικών Γραμματέων και Διοικήσεων Οργανισμών του Υπουργείου Εσωτερικών και την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων λειτουργικών προβλημάτων.-

  • Ταξίδι πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Κοπεγχάγη για την Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη.

  • Εκδηλώσεις της "Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προάσπιση του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων", Ιωάννινα.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (14η αγωνιστική) - 19:00:00, Θρασύβουλος-Διαγόρας

  • Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (προκριματική φάση, 1η ημέρα), 18:30 Ολυμπιακός-Στουρμ (Β΄ όμιλος)

    20:00 Βουλιαγμένη-Μπόχουμ (Γ΄ όμιλος)

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy γυναικών (Β΄ προκριματική φάση, 1η ημέρα), 20:00 Εθνικός-Ματαρό (Γ΄ όμιλος)

    18:00 ΝΕ Πατρών-Λέιντεν (Δ΄ όμιλος)

    [05] Χαρτογράφησαν τον... φόβο

    Αμερικανοί ερευνητές στο πεδίο της γνωσιακής νευροεπιστήμης κατόρθωσαν, για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά, να μπλοκάρουν μνήμες φόβου στον εγκέφαλο ανθρώπων, χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποιο φάρμακο, ανοίγοντας έτσι πιθανώς το δρόμο για εναλλακτικές μη φαρμακευτικές θεραπείες σε περιπτώσεις όπως το μετα-τραυματικό στρες.

    Επίσης το κατόρθωμα έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι μακροχρόνιες μνήμες μας είναι σταθερές, "παγωμένες" στον χρόνο και συνεπώς δεν υπόκεινται σε αλλαγές. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως είναι δυνατό, χωρίς φάρμακα, να αλλάξει μια μακροπρόθεσμη μνήμη, η οποία τελικά φαίνεται πως έχει πιο ρευστό και χειραγωγήσιμο περιεχόμενο από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

    Το επίτευγμα, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Ελίζαμπεθ Φελπς του πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Βασίστηκε σε προηγούμενες ανάλογες έρευνες των ίδιων ερευνητών σε αρουραίους, οι οποίες είχαν επιτυχία και έτσι άνοιξαν το δρόμο για την εφαρμογή της νέας μεθόδου και στους ανθρώπους.

    Η νέα τεχνική στηρίζεται στην ανακάλυψη ότι υπάρχει ένα "παράθυρο χρόνου" στο οποίο γίνεται επεξεργασία της μνήμης από τον εγκέφαλο μέχρι να αποθηκευτεί και αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, κάθε φορά που ανακαλείται η ίδια μνήμη. Σε αυτό ακριβώς το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, πριν γίνει η αποθήκευση της μνήμης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να επέμβουν για να την μπλοκάρουν με συμπεριφορικές τεχνικές.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για να "σβηστούν" άσχημες μνήμες (κυρίως φόβου), όμως υπάρχουν παρενέργειες για τον εγκέφαλο, ενώ το αποτέλεσμα του "σβησίματος" δεν διαρκεί πολύ και η εκφοβιστική μνήμη επανέρχεται και ταλαιπωρεί τον άνθρωπο.

    Τα πειράματα της ομάδας της Φελπς, αρχικά με τα πειραματόζωα και μετά με τους ανθρώπους, έδειξαν ότι είναι δυνατό οι παλιές μνήμες να μεταβληθούν ή και να σβηστούν, αλλά μόνο στη διάρκεια ενός πολύ συγκεκριμένου και μικρού χρονικού "παραθύρου" μετά την επανεργοποίηση της άσχημης μνήμης. Το "παράθυρο" αυτό κρατά από δέκα λεπτά έως έξι ώρες (κατά μέσο όρο μια ώρα) μετά τη στιγμή που ο άνθρωπος (ή το πειραματόζωο) έχει εκτεθεί ξανά στο αντικείμενο του φόβου του και προτού η τρομακτική μνήμη αποθηκευτεί ξανά στο νου του.

    Δηλαδή, κάθε φορά, για παράδειγμα, που κάποιος βλέπει ένα φίδι, ο εγκέφαλος ανακαλεί τις αποθηκευμένες πληροφορίες και τα συναισθήματα σχετικά με προηγούμενες εμπειρίες του με τα φίδια, όμως πάντα εκείνη τη στιγμή υπάρχει ένα χρονικό "άνοιγμα" που η μνήμη είναι ευάλωτη σε "επαναξιολόγηση" με τρόπο τέτοιο που να αποθηκευτεί ξανά, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να συνοδεύεται από το συναίσθημα του φόβου.

    Στη διάρκεια αυτού του "παραθύρου" οι ερευνητές εφαρμόζουν συμπεριφορικές-γνωσιακές τεχνικές επανεκπαίδευσης του φοβισμένου ατόμου, ώστε να του σβήσουν την τρομακτική μνήμη. Έλεγχοι που έγιναν μετά από έναν χρόνο, έδειξαν ότι η μέθοδος ήταν αποτελεσματική και οι άνθρωποι είχαν πια ξεπεράσει την άσχημη ανάμνηση και δεν φοβούνταν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που πρέπει να συμβαίνει, είναι ότι στη διάρκεια του χρονικού "παραθύρου" υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτεί πλέον μια ασφαλής και όχι μια εκφοβιστική μνήμη που να αφορά το ίδιο αντικείμενο.

    Η Φελπς παραδέχτηκε ότι αυτό το πεδίο έρευνας είναι τελείως καινούριο και συνεπώς είναι ακόμα πρόωρο να εφαρμοστεί από τώρα σε περιστατικά ανθρώπων με σοβαρά άγχη και φοβίες, αλλά στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature08637.html

    [06] "Αντιλαϊκή έξοδος από την κρίση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε τη ΓΣΕΕ ως οργάνωση εργοδοτών και τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών, απαντώντας έτσι στην έκκληση που απεύθυνε η ΓΣΕΕ προς τους εργαζόμενους να μην μετέχουν στην απεργία της Πέμπτης.

    Χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "είναι πρωτόγνωρο γεγονός στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΓΣΕΕ να βγαίνει επίσημα ως απεργοσπαστικός μηχανισμός".

    Εξ άλλου, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, εκ μέρους του κόμματός της και σε συνδυασμό με τις προσπάθειες, όπως είπε, ποινικοποίησης της απεργίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

    "Υπάρχει η δημοκρατία των καπιταλιστών και των μονοπωλίων και η δημοκρατία των εργαζομένων. Οι δύο αυτές δημοκρατίες είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους, όσα και αν λέει ο πρωθυπουργός περί εθνικής συναίνεσης".

    Η κα Παπαρήγα κατήγγειλε "παρεμβάσεις τόσο στο σωματείο ναυτεργατών, όσο και στο σωματείο των εργαζόμενων στο καζίνο της Πάρνηθας, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η αυριανή απεργία τους".

    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους και να παρεμποδίσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Ελπίζουμε ότι όλο και λιγότεροι δικαστές θα νιώθουν φόβο απέναντι στην εργοδοσία, τόνισε.

    "Αντιλαϊκή έξοδος από την κρίση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε αναλυτικές δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε ότι "η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές.Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς.Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά".

    Εξ άλλου, διευκρίνισε ότι από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της να συνδεθούν η διαφθορά και τα σκάνδαλα με την οικονομική κρίση, ως αιτία και ως διέξοδος από αυτήν.

    "Η διαφθορά υπήρχε και όταν η οικονομία είχε ανοδικούς ρυθμούς. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι και ευρωπαϊκή και παγκόσμια και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιλαϊκή έξοδο από αυτήν", είπε η κα Παπαρήγα.

    Επίσης, προειδοποίησε ότι το διάστημα 2010-2012 "θα περάσουν φοβερές αντιλαϊκές επιλογές από τη Βουλή" και διευκρίνισε ότι το κόμμα της "δεν θα ήθελε να υποκατασταθεί αυτό το ζήτημα, με το ζήτημα των σκανδάλων".

    Όσον αφορά τις ειδικότερες θέσεις για το θέμα της διαφθοράς που η ίδια ανέπτυξε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες, στην ανάγκη κατάργησης του φορολογικού απορρήτου, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%.

    Επίσης έκανε λόγο και για άλλα σκάνδαλα, όπως είναι η διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων,τα χρέη των τραπεζών και της κυβέρνησης προς τα ταμεία, το καθεστώς των αμοιβών των εργατοπατέρων, τα κοινοτικά πακέτα που δίνονται σε φυσικά πρόσωπα και είναι ανεξέλεγκτα.

    Χαρακτήρισε δε "σκανδαλώδη" τα προνόμια που, όπως είπε, έχουν οι βουλευτές και εξέφρασε ως θέση του κόμματος της την ανάγκη να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και απλώς η βουλευτική θητεία να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

    Όσον αφορά την "ρουσφετολογία", διευκρίνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι ότι "το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οφείλεται σε συγκεκριμένη πολιτική που υιοθετήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά το 1949, προκειμένου να ενσωματωθεί ένα μέρος των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό και μέσα από αυτή την κρατική υπαλληλία να επιδιωχθεί ο έλεγχος και η ενσωμάτωση του λαϊκού και του εργατικού κινήματος".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της φορολογίας των μικρομεσαίων στρωμάτων και ιδιαίτερα των μικροεπαγγελματιών, για να διευκρινίσει ότι με τέτοιου είδους μέτρα δεν πρόκειται πραγματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και αντίθετα θα συρρικνωθεί η οικονομική δύναμη αυτών των στρωμάτων.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

    Ειδικότερα επισήμανε ότι "αχνά ο πρωθυπουργός έβαλε το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά πρέπει να σας πω ότι ακούστηκαν εκεί και πράγματα λίγο περίεργα. Για παράδειγμα τέθηκε το ζήτημα για την περίπτωση που ένα κόμμα δεν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα έσοδα και τις πηγές του. Για μας οι πηγές μας είναι καθαρές, δεν δίνουμε ονόματα, ούτε τί δίνουν τα μέλη του κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί ή οι μη οπαδοί του κόμματος που συνεισφέρουν οικονομικά. Τέτοια και άλλα ζητήθηκε να θεωρούνται κακούργημα. Φαντάζομαι ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης θα παρέλαβε αυτή την πρόταση". Και σημείωσε ότι είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος των κρατικών δαπανών και ειδικά το αίσχος των προεκλογικών δαπανών των κομμάτων.

    "Άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος είναι τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση και που γκρεμίζουν τις τελευταίες κατακτήσεις στο Ασφαλιστικό, στο εισόδημα, στην εργασία. Αυτά με θέρμη τα υπερασπίζεται ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Όταν τα λαϊκά δικαιώματα δέχονται πόλεμο ο λαός έχει μόνο ένα δρόμο: Να απαντήσει με ανυπακοή και με αντεπίθεση", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε άλλη ανακοίνωση χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα επικίνδυνη -όχι μόνο για τους μετανάστες- την πρόταση του υπουργού για τη θεσμοθέτηση της μόνιμης συμμετοχής της Frontex στις διώξεις μεταναστών, όχι μόνο στα σύνορα αλλά και στην ενδοχώρα και τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου στη χώρα μας".

    [07] "Βγήκαμε ωφελημένοι"

    Ως μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη διάφάνεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας όμως πως όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι στο Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς. "Υπήρξαν πράγματα στα οποία βρήκαμε ένα κοινό τόπο. Πιστεύω, ότι βγήκαμε ωφελημένοι", τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Εδώ η πατρίδα χάνεται και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρώγονται μεταξύ τους... Λίγη περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη δεν βλάπτουν. Το αυτό ισχύει και για τους δύο οικονομικούς υπουργούς του κ. Παπανδρέου», σχολίασε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: "Απ' ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη «διακαναλική» του κ. Παπανδρέου".

    [08] "Ενίσχυση των μισθών"

    «Για να βγούμε από την οικονομική κρίση χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, κυρίως ενίσχυση των χαμηλών μισθών και των συντάξεων, ενίσχυση της απασχόλησης» τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "χρήσιμη" τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «κυρίως γιατί ανέβασε τις προσδοκίες των πολιτών για θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση περισσότερης διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς», ωστόσο σημείωσε ότι οι αλλαγές αυτές «δεν μπορούν από μόνες τους να μας βοηθήσουν να βγούμε από την μεγάλη οικονομική κρίση».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει 180 μοίρες στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες» και πως «πίσω από μία προσπάθεια δημοσιονομικής τρομοκρατίας» προσπαθεί να πείσει τον κόσμο πως είναι «αυτονόητα και απαραίτητα τα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει» και την κάλεσε «αν έχει επιλέξει να κάνει σημαία της τη διαφάνεια, τότε δεν έχει παρά να μας πει δημοσίως τι είδους δεσμεύσεις έχει δώσει στους ευρωπαίους εταίρους, κυρίως σε όσους προσπαθούν με μεγάλη αγωνία να μας πείσουν να αγοράσουμε περισσότερα αεροπλάνα και φρεγάτες, προκειμένου να μας δώσουν πιστοποιητικό πιστοληπτικής ικανότητας».

    «Η βασική στρατηγικής σημασίας διαφορά της δικής μας εναλλακτικής πρότασης από αυτά που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μία φράση, σε αυτήν που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες λέγοντας πως μπορεί να κοπούν στο μισό μισθοί και συντάξεις, αν βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού.

    Η διαφορά μας είναι ότι εμείς λέμε ότι, αν κοπούν μισθοί και συντάξεις θα βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού. Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και το επόμενο διάστημα η κοινωνία θα αντιδράσει σβ αυτή την σκληρή πολιτική, που ενισχύει την ύφεση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Πέντε άξονες για την καταπολέμηση της διαφθοράς

    Πέντε άξονες για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για "την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία, την αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου, την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

    Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι "πρέπει να πάμε σε ένα νόμο απλής και ανόθευτης αναλογικής και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού", ζήτησε δε και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, καθώς "είναι αδιανόητο να είμαστε διαρκώς σε μια μεταβατική κατάσταση".

    Ο Αλέξης Τσίπρας αφού είπε ότι "είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση", επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος.

    "Πρώτα απ' όλα, όμως, χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια. Αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο", ανέφερε.

    Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα θέμα που απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατά πόσον τα κόμματα εξουσίας είναι σε θέση να προβούν σε αυτές τις αποφάσεις, διότι, όπως είπε, "χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με συνταγματικές αναθεωρήσεις και διότι σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους νόμους, αλλά και με την εφαρμογή τους".

    Προβαίνοντας σε έναν "εκ των προτέρων διαχωρισμό" ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "η σημερινή συζήτηση έγινε στο φόντο, στο κάδρο της οικονομικής κρίσης" και πως "είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, δεν είναι, όμως, προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

    Σ' αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι πρόκειται για χώρα που είναι πολύ προηγμένη σε νόμους, σε θεσμούς και διαφάνεια και που, όμως, χρεοκόπησε.

    "Υπ΄αυτή την έννοια πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όμως αυτές δεν θα μας σώσουν από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, από το μεγάλο θέμα της ανεργίας, τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών".

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού και του αναπτυξιακού μοντέλου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα στη Βουλή να καταθέσει συγκροτημένα τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενδεχομένως όπως είπε κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά που ζήτησε ο κ. Αλ. Σαμαράς. Πρόσθεσε δε ότι η κατάθεση των προτάσεων αυτών ενδεχομένως να γίνει και με τη μορφή πρότασης νόμου.

    Εξ άλλου ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία σε κάποια θέματα και αν τέθηκε προς συζήτηση και η οικονομική συγκυρία, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι "υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα".

    [09] Κλειστά τα Τέμπη

    Πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα από τις κατολισθήσεις στην περιοχή των Τεμπών, όπου χθες το πρωί έχασε τη ζωή του ένας Ιταλός μηχανικός, όταν καταπλακώθηκε με το αυτοκίνητό του από τους βράχους. Η Εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή για αρκετές ημέρες και μέχρι τότε η κίνηση θα γίνεται από παρακαμπτηρίους. Για τη σταθεροποίηση μάλιστα των εδαφών, έρχονται ειδικοί επιστήμονες από την Ελβετία. Το πότε θα ανοίξει η Εθνική οδός στο ύψος των Τεμπών θα προσδιορισθεί από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών.

    Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών ευρεία σύσκεψη υπό το τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, ενόψει και της αυξημένης κίνησης της εορταστικής περιόδου. Αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας του διαθέσιμου οδικού δικτύου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης, οι πρόνοιες για να παραμείνει το υπάρχον δίκτυο ανοικτό, ασφαλές και εποπτευόμενο, οι τρόποι της πληρέστερης ενημέρωσης πολιτών, επιχειρηματιών, μεταφορέων και εταιρειών οδικής βοήθειας, και η ενίσχυση των μετακινήσεων και μεταφορών αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ακόμη και δια θαλάσσης.

    Ειδικά για τις ημέρες των γιορτών θα ληφθούν έκτακτα μέτρα: τοπική πρόβλεψη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πύκνωση των σταθμών της Τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, κ.ά.

    Η εταιρεία παραχώρησης έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τετραψήφιο αριθμό, ενώ θα συνδράμει και στις βελτιώσεις του δικτύου της Περιφέρειας.

    Οι όποιες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο από την περιοχή του Αγιόκαμπου θα αποφασιστούν σε αυριανή αυτοψία κλιμακίου του Υπουργείου, ενώ θα υπάρξει βελτίωση και του δρόμου μέσω Γόννων - Τυρνάβου - Ελασσόνας.

    Στη σύσκεψη υπό τον Δημήτρη Ρέππα, μετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Γιάννης Οικονομίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, ο Γενικός Διευθυντής Έργων Παραχώρησης, ο Νομικός Σύμβουλος Έργων Παραχώρησης, η Προϊσταμένη Τομέα Παραχωρήσεων της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η Γενική Δ/ντρια Μεταφορών, ο Διοικητής της ΥΠΑ, η Διευθύντρια Αεροπορικής Εκμετάλλευσης της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΕΔΙΣΥ), ο Γενικός Διευθυντής Υποδομών του ΕΔΙΣΥ, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης του ΕΔΙΣΥ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, ο Γενικός Διευθυντής Επιβατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Διευθυντής Κλάδου Γ' του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Διευθυντής Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), ο Τμηματάρχης Τμήματος του ΥΠΟΙΑΝ Ναυλολογίων, ο Δ/ντής της Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ο Δ/νων Σύμβουλος του Παραχωρησιούχου και εκπρόσωπος της Διοίκησης της Κοινοπραξίας Μαλιακού - Κλειδί.

    Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συντάξουν ένα μνημόνιο στον τομέα αρμοδιότητάς τους. Ανά πάσα στιγμή, το σχήμα εμπλουτισμένο και με άλλα πρόσωπα θα συγκαλείται ως Άτυπο Συντονιστικό Όργανο. Ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα μείνει κλειστή η ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών θα ανακοινωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και την εκτίμηση του ειδικού κλιμακίου Ελβετών τεχνικών και ξένων και Ελλήνων επιστημόνων που έχουν κληθεί.

    [10] "Εποικοδομητικές συνομιλίες"

    Η ομάδα των περίπου 25 πλέον ισχυρών ηγετών του κόσμου είχε εποικοδομητικές συνομιλίες στην τελευταία μέρα της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός, που φιλοξενεί τους ηγέτες.

    "Είχαμε πολύ καρποφόρο και εποικοδομητικό διάλογο", δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους.

    Ο Ράσμουσεν κάλεσε τους ηγέτες σε συνάντηση αργά τη νύχτα για να ξεπεραστούν τα βασικά εμπόδια και να επεξεργαστούν μία κοινή πολιτική διακήρυξη, με την ελπίδα ότι έτσι θα διασωθεί τελικώς η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.

    Μετά την αποχώρηση των ηγετών, οι συνεργάτες τους ανέφεραν ότι εργάζονται για τη σύνταξη ενός σχεδίου πολιτικής συμφωνίας την οποία θα εξετάσουν οι ηγέτες αργότερα.

    Αρωγή από τις πλούσιες χώρες

    Η θερμοκρασία στον πλανήτη θα πρέπει να διατηρηθεί έτσι ώστε η άνοδος να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου και δισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να διοχετευθούν στις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, όπως αναφέρουν πηγές τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερ.

    Οι πηγές του Ρόιτερ στην Κοπεγχάγη αναφέρουν ότι στο σχέδιο διακήρυξης αναφέρεται ότι οι πλούσιες χώρες δεσμεύονται να δώσουν βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 στις φτωχές χώρες, για να τις στηρίξουν στην προσπάθεια προσαρμογής των οικονομιών τους στα νέα δεδομένα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Απαισιοδοξία από την κινεζική πλευρά

    Η Κίνα δε θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος ο οποίος λαμβάνει μέρος στις εργασίες της συνόδου της Κοπεγχάγης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χθες.

    Ο αξιωματούχος - ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί- είπε ότι η Κινεζική πλευρά πρότεινε αντί μιας συμφωνίας να εκδοθεί "μια σύντομη πολιτική διακήρυξη κάποιου είδους".

    Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Κινεζική είναι διαδικαστικό και αφορά ακριβώς την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης της Δανίας, που σύμφωνα με κινέζους αξιωματούχους δεν είχε την δικαιοδοσία να αναλάβει τόσο κεντρικό ρόλο στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.

    [11] Ήττα για την ΑΕΚ

    Η ΑΕΚ πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε... Σ' ένα παιχνίδι χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον η Μπενφίκα νίκησε 2-1 την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας. Οι Πορτογάλοι είχαν ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αργεντινό σταρ, Ανχελ Ντι Μαρία, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ (45', 73') ενώ είχε και ένα δοκάρι. Η ΑΕΚ άξιζε ίσως την ισοπαλία, καθώς έκανε πολλές φάσεις πριν αλλά και μετά το γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στο 84ο λεπτό.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 December 2009 - 7:30:51 UTC