Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέους τομεάρχες όρισε ο πρόεδρος της ΝΔ
  • [02] Κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη
  • [03] Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας
  • [04] Στο 9,3% η ανεργία
  • [05] Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες
  • [06] Διάλογος για το φορολογικό
  • [07] Κλειστά τα Τέμπη
  • [08] Η ώρα της κλήρωσης

  • [01] Νέους τομεάρχες όρισε ο πρόεδρος της ΝΔ

    Πέντε ακόμη υπευθύνους τομέων πολιτικής ευθύνης (τομεάρχες) ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Τον τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής ο κ. Σαμαράς ανέθεσε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας με σαφήνεια ότι θέλει να τον ενσωματώσει στο ηγετικό του σχήμα.

    Τον τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον οποίο είχε αρνηθεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ανέθεσε ο κ. Σαμαράς στην κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ.

    Τον τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέθεσε στον βουλευτή Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, τον τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης στην κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης στον βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη.

    "Πανεθνική προσπάθεια κατά της διαφθοράς"

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη για την πάταξη της διαφθοράς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για δείγμα πολιτικού πολιτισμού και επισήμανε ότι και ο ίδιος συμφώνησε με προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με δικές του προτάσεις.

    "Για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "πρέπει να είναι αυστηρός και αξιόπιστος ο ίδιος. Θα ήταν αφύσικο να ζητάς κάτι από τους πολίτες και να μην δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έφερε ως παράδειγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που έγινε.

    Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επεσήμανε πως "η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί πανεθνική προσπάθεια. Δηλαδή ένα αρραγές μέτωπο όλης της κοινωνίας σε ένα αγώνα που θα έχει διάρκεια και τα αποτελέσματά του θα φανούν σε βάθος χρόνου".

    Ο κ. Σαμαράς ζήτησε με τον καινούργιο χρόνο να διεξαχθεί μια συζήτηση, προ Ημερήσιας Διάταξης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και αμέσως μετά να συγκροτηθεί μια Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με την εντολή, μέχρι τον Ιούνιο (του 2010) να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια - μεταρρυθμιστικές τομές - που θα εκτείνονται σε ευρύ φάσμα τομέων, και θα καταπολεμούν τη διαφθορά παντού. Τα νομοσχέδια αυτά θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του Ελληνικού κράτος.

    Αυτές οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ενώ όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές ήταν:

    1. Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.

    2. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

    3. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».

    4. Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.

    5. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.

    6. Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στις προτάσεις αυτές υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ αναφορικά με τις προτάσεις του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "- Πρώτον, για την πάταξη της φοροδιαφυγής: Συμφωνούμε στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης. Διαφωνούμε, όμως, κατηγορηματικά, με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή.

    - Δεύτερον, για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής: Συμφωνούμε, μεταξύ των άλλων, στην κυβερνητική πρόταση για ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά εμείς θέτουμε ως απαραίτητες προϋποθέσεις, να υπάρξουν ευρύτερα μέτρα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και να ακολουθήσει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

    - Τρίτον, συμφωνήσαμε πλήρως με την πρόταση του Πρωθυπουργού για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πολυνομία που παράγει συνήθως διαφθορά, αλλά και ταλαιπωρία του πολίτη. Επιβάλλεται, πράγματι, να ξεκινήσει άμεσα η κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων και Προεδρικών διαταγμάτων, που αφορούν κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως οι πολεοδομίες, η φορολογία, το περιβάλλον κλπ.

    - Τέταρτον, συμφωνήσαμε επίσης, στην αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν», αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους ενδεχόμενους παραβάτες.

    - Πέμπτον, ο Πρωθυπουργός πρότεινε διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στην πρόταση αυτή συμφώνησα και προσέθεσα ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και για τον έλεγχο του Απολογισμού και όχι μόνο του Προϋπολογισμού. Στην προσθήκη αυτή συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου".

    Σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού για ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια παντού και πως σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, "επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση".

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό Νόμο και να θεσπίσει μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, "αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Γι' αυτό και η Νέα Δημοκρατία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια προσέγγιση αλλαγής του εκλογικού Νόμου με βάση το Γερμανικό σύστημα. Μετά από όλες αυτές τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τη συμφωνία που προέκυψε σε κάποιες απ' αυτές και τις όποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν, ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς.

    Από δω και μπρος θα κριθούμε όλοι, από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε, για να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γιατί αυτό ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό". κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [02] Κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη

    Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την υιοθέτηση μιας ή περισσοτέρων συνθηκών το αργότερο στο τέλος του 2010 προτείνει το σχέδιο συμφωνίας το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευσιν στην πρωτεύουσα της Δανίας.

    Στο κείμενο αναφέρεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου επάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ότι χρειάζονται δραστικές περικοπές στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ δεν συγκεκριμενοποιείται αριθμητικά η αναγκαία μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 ή το 2050.

    Στο σχέδιο συμφωνίας υποστηρίζεται ο στόχος της χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως κλιματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020 και η χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ανάμεσα στο 2010 και το 2012.

    Οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφωνούν, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, σε κάποιου βαθμού έλεγχο του περιορισμού των εκπομπών αερίων.

    Απαισιοδοξία από την κινεζική πλευρά

    Η Κίνα δε θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος ο οποίος λαμβάνει μέρος στις εργασίες της συνόδου της Κοπεγχάγης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χθες.

    Ο αξιωματούχος - ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί- είπε ότι η Κινεζική πλευρά πρότεινε αντί μιας συμφωνίας να εκδοθεί "μια σύντομη πολιτική διακήρυξη κάποιου είδους".

    Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Κινεζική είναι διαδικαστικό και αφορά ακριβώς την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης της Δανίας, που σύμφωνα με κινέζους αξιωματούχους δεν είχε την δικαιοδοσία να αναλάβει τόσο κεντρικό ρόλο στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.

    -

    [03] Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας

    Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας σήμερα, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πετράκη, από το πρωί. Ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε τις εργασίες της συνόδου αναλύοντας την παρούσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στον τόπο μας σε σχέση με την Εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ιδιαίτερα την θετική σχέση της Εκκλησίας με τη νέα κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον οποίο συνάντησε δύο φορές και συζήτησε μαζί του τα εκκρεμή ζητήματα της Εκκλησίας.

    Ο κ. Ιερώνυμος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "η κυβέρνηση αυτή στα πλαίσια του σχεδιασμού της για τήν αντιμετώπιση τρεχόντων ζωτικών θεμάτων του τόπου αλλά και στα πλαίσια του γενικώτερου προγραμματισμού της ήταν και είναι φυσικό να ασχοληθεί και με θέματα που έχουν σχέση και με την ζωή της Εκκλησίας που αγγίζουν την ανθρώπινη πλευρά της. Μερικά από αυτά δημιούργησαν και δημιουργούν κατβ αρχήν ορισμένες επιφυλάξεις η αντιθέσεις. Δυστυχώς και εδώ επανελήφθη το σύνηθες σφάλμα, δηλαδή η γραπτή και ηλεκτρονική πληροφόρηση που ασφαλώς επηρεάζει και διαμορφώνει την κοινή γνώμη, να εκλαμβάνεται ως αυθεντία και ως αξιόπιστη πηγή. Στην παγίδα αυτή δυστυχώς περιπίπτουμε αρκετές φορές και πολλοί από εμάς με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να ταλαιπωρούμεθα και προβλήματα και ερωτηματικά να δημιουργούμε προς ζημία της Εκκλησίας μας και τελικά και οι ίδιοι να εκτιθέμεθα."

    Τα θέματα που συζητήθηκαν στις επαφές Ιερωνύμου-Παπανδρέου, όπως τα ανέλυσε ο αρχιεπίσκοπος είναι:

    α. Ταυτότητα της Εκκλησίας. Πως βλέπει η Εκκλησία την Πολιτεία και πως η Πολιτεία την Εκκλησία.

    β. Μεγάλο θέμα τής Εκκλησίας είναι η στελέχωσή της, η μόρφωση του Κλήρου και η αναβάθμισή του. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί περισσότερο το ποιμαντικό της έργο που αποβλέπει πρώτα στην πνευματική αναγέννηση και καλλιέργεια του ανθρώπου και ακολούθως στην συμπαράστασή του στα προβλήματα της καθημερινότητας.

    γ. Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

    δ. Εκκλησιαστική Περιουσία και αξιοποίησις τής εναπομεινάσης με στόχο τα εκ της αξιοποιήσεως έσοδα να διατίθενται στην εξυπηρέτηση του λαού μας, ιδιαίτερα των αδυνάτων, μέσα από ένα δίκτυον κέντρων διακονίας.

    ε. Προνοιακό Έργο της Εκκλησίας και η περαιτέρω ανάπτυξή του.

    στ. Το πρόβλημα τών Ναρκωτικών. Η έναρξη πιλοτικού προγράμματος της Εκκλησίας με ανέγερση Κέντρου για την επανένταξη εκείνων που αγωνίζονται να αποδεσμευθούν από την ασθένειά τους.

    ζ. Συμμετοχή της Εκκλησίας στα αναπτυξιακά έργα, όχι για την δημιουργία επιχειρήσεων, αλλά ιδρυμάτων, κέντρων πολιτισμού, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

    η. Αγωνία τής Εκκλησίας για την έκπτωση των αξιών, για τα φαινόμενα που ευτελίζουν τους θεσμούς, καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και δημιουργούν όχι μόνον κακό παράδειγμα για τους νέους μας αλλά και τους εξοργίζουν.

    θ. Ο τρόπος αγωγής των νέων μας.

    Επισφράγιση της συζητήσεώς μας ήταν:

    α. Ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας,

    β. Σύστασις Επιτροπών από τα δύο μέρη για την συζήτηση των θεμάτων".

    Ο κ. Ιερώνυμος συνέχισε αναφερόμενος στο Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, την αλληλογραφία που αναπτύχθηκε μεταξύ Ιεράς Συνόδου και υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε: "Θεωρούμε συνεπώς αυτονόητο, ότι ο διάλογος στο πλαίσιο της Επιτροπής για τα ζητήματα αναφορικά με την φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ξεκινήσει σε μηδενική βάση. Για μας ο διάλογος και η ευρεία δημόσια διαβούλευση αποτελούν ζήτημα αρχής και προϋπόθεση φορολογικής μεταρρύθμισης."

    Επίσης τόνισε :

    α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.

    β. Η Εκκλησία τής Ελλάδος, επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000,00) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

    γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ' ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους η ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

    Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος να συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα».

    Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο διάλογο Εκκλησίας-Πολιτείας τονίζοντας οτι πάντοτε η Εκκλησία μας ήταν υπέρ του διαλόγου και πρόσθεσε : "Πρέπει κατά την άποψίν μου πάντοτε, την πρόσκλησίν μας αυτήν για διάλογο να την εκλάβουμε και σαν ευκαιρία εξέτασης της εσωτερικής κατάστασης της εκκλησιαστικής μας διοικήσεως και ποιμαντικής, ως και αφορμή αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων μας και αδιεξόδων που έχουν συσσωρευθεί επί δεκαετίες και δημιουργούν πολλές φορές ευτελιστικά φαινόμενα.

    Ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε τη θέση του για την αλλαγή του τρόπου εκλογής νέων ιεραρχών λέγοντας :

    α. Είναι ανάγκη αλλαγής του τρόπου εκλογής των Αρχιερέων και της πλήρωσης των κενών αρχιερατικών εδρών. Η ιστορία του θέματος αυτού έχει δημιουργήσει πολλά δεινά και περιπέτειες στο χώρο μας. Είναι καιρός πια να αντιληφθούμε ότι είναι άλλο πράγμα η Εξουσία και άλλο η Διακονία.

    β. Το θέμα της στελεχώσεως της Εκκλησίας σε επίπεδο κληρικών και λαϊκών είναι ανάγκη να μελετηθή και να αντιμετωπισθή με σοβαρότητα.

    γ. Η Μοναχική επιλογή ενώ μπορεί να είναι ένα θείο δώρο και ένας ζωογόνος πνεύμονας στη ζωή της Εκκλησίας μας υπάρχει κίνδυνος με τις διάφορες εκτροπές και αυθαιρεσίες, από όπου κι αν προέρχονται, να καταλήξει με τον καιρό σε μείζον εκκλησιαστικό πρόβλημα."

    Και ο αρχιεπίσκοπος κατέληξε : "Πιστεύω, ότι υπό τίς παρούσες συνθήκες Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει και οφείλουν να καθήσουν και να εξετάσουν μαζί όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Τα μεγάλα θέματα του Έθνους και της Κοινωνίας μας περνούν μέσα από την Πολιτεία αλλά και από την Εκκλησία. Η απάλυνση του πόνου του συνανθρώπου μας, του συμπολίτου μας, το επίπεδο διαβιώσεως των παιδιών μας, των πιστών μας, η εθνική μας παιδεία, είναι θέματα ζωτικής σημασίας δια την Εκκλησίαν, η οποία ως Μητέρα αυτού του Έθνους αγωνιά, πονά και αγωνίζεται στο μέτρο των δυνατοτήτων της νυχθημερόν δια την συμβολήν της στην επίλυσιν μεγάλων προβλημάτων προς όφελος του συνόλου του Ελληνικού Λαού.Είμαι βέβαιος ότι και εις αυτήν την περίπτωση ο καθβ ένας μας θα κάνει το χρέος του."

    [04] Στο 9,3% η ανεργία

    Στο 9,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το τρίτο τρίμηνο φέτος, από 7,2% το τρίτο τρίμηνο του 2008 και 7,9% το τρίτο τρίμηνο του 2007.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το τρίτο τρίμηνο του 2009 ο αριθμός των απασχολούμενων εκτιμάται σε 4.540.243 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα βρήκαν απασχόληση 96.048 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος.

    Παράλληλα 78.310 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

    Αντίθετα 128.234 άτομα τα οποία πριν από ένα χρόνο ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 70.626 άτομα που ήταν απασχολούμενα είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά.

    Επιπλέον, 91.851 άτομα που πριν από ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανέρχεται στο 13,1% και είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών, που διαμορφώνεται σε 6,6%. Ηλικιακά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (18,5%), ενώ για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 24,5%.

    Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (15,1%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (10,9%) και σε όσους έχουν τελειώσει το τριτάξιο γυμνάσιο (10,5%). Το ποσοστό των "νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 28,1% του συνόλου. Οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω) αποτελούν το 43,6% του συνόλου των ανέργων. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (9,8% έναντι 9,2%). Επίσης το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,4%.

    Σε επίπεδο περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη δυτική Μακεδονία με 11,4% και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 11%. Στον αντίποδα το μικρότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στα Ιόνια Νησιά με 5,1% και στο βόρειο Αιγαίο με 5,4%.

    Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 5,8% του συνόλου των απασχολούμενων.

    Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολούμενων.

    [05] Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες

    "Η μετανάστευση όχι μόνο δεν προκαλεί την κρίση, αλλά είναι μέρος της μακροπρόθεσμης λύσης", τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για τους Μετανάστες.

    Οπως σημειώνει ο γγ του ΟΗΕ, η μετανάστευση αγγίζει κάθε χώρα, είτε είναι χώρα προέλευσης, διακίνησης και προορισμού, είτε ο συνδυασμός και των τριών. Υπολογίζεται ότι το 2009, συνολικά 200 εκατομμύρια άνθρωποι, το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζούσαν έξω από τη χώρα που γεννήθηκαν.

    "Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό και χρήσιμο βίωμα για τους ίδιους τους μετανάστες, για τις κοινωνίες προέλευσης και τις κοινωνίες υποδοχής. Ωστόσο, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες, είναι οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση. Οι μετανάστες γίνονται συχνά στόχοι λεκτικού μίσους, διωγμών και βίας. Κατηγορούνται άδικα για την τέλεση εγκλημάτων ή ως υπεύθυνοι για τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις", αναφέρει ο Μπαν Κι-Μουν και προσθέτει:

    "Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει κάνει τους μετανάστες περισσότερο ευάλωτους. Πολλές χώρες έχουν εντείνει τους περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ έχουν υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτού του είδους τα μέτρα μπορεί να αυξήσουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την εντύπωση ότι οι μετανάστες ευθύνονται εν μέρει για τις συνέπειες της κρίσης, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και τις ξενοφοβικές συμπεριφορές".

    Ωστόσο, όπως σημειώνει, ακόμη και σε μέρη όπου η ανεργία είναι υψηλή, υπάρχει συχνά ζήτηση για ξένους εργάτες σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρεται στη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Διακινούμενων Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών, που αποτελεί, όπως τονίζει, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, και καλεί όλα τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει ή προσχωρήσει στη Σύμβαση, να το πράξουν.

    Ο γγ του ΟΗΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της πολιτικής για τη μετανάστευση, και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη θετική συμβολή των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των χωρών υποδοχής τους.

    [06] Διάλογος για το φορολογικό

    Την έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κήρυξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται. Συγκεκριμένα, το 2001 τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 21,8%. Το 2004 μειώθηκαν στο 19,6% και το 2009 στο 19%. Πρόκειται από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ, το σύνολο των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι κάτω του 20%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι 25% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26%.

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε -μεταξύ άλλων- ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν διότι είναι πολύ χαμηλά και ότι το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων και υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ, οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται:

    -στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή

    -στην περιορισμένη προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας

    -στους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς

    -στις στρεβλώσεις που προκαλεί το ίδιο σύστημα φορολόγησης π.χ. αυτοτελής φορολόγηση, απαλλαγές χωρίς στόχευση, κλπ) και

    -στην απουσία ισχυρών κινήτρων συμμόρφωσης και αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα φορολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με έξι συγκεκριμένες αρχές: Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, απλό και διαφανές. Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα απλωθεί παντού, όπως στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

    -γενίκευση του "πόθεν έσχες" στις φορολογικές δηλώσεις

    -ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα

    -κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών

    -φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

    -λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων

    -σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων και

    -φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

    Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε τις εξής:

    -Διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών

    -Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.

    Ειδικά για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας οι κατευθύνσεις είναι:

    -επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε.

    -εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές κατευθύνσεις είναι:

    -Έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

    -Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

    -Κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.

    -Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994).

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι θα γίνει πρώτα συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Την ερχομένη Τρίτη συγκαλείται η πρώτη συνάντηση των συντονιστών διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την επομένη (Τετάρτη) θα γίνει συνάντηση των ομάδων εργασίας και ταυτόχρονα αρχίζει και η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

    Για αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση εάν επίκειται υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's (Μούντις), ο οποίος έχει δηλώσει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard and Poor's (Στάνταρντ εντ Πουρς) "λίγο-πολύ αναμενόμενη" γιατί ο συγκεκριμένος οίκος δεν είχε υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία, μετά την αλλαγή των δημοσιονομικών στοιχείων.

    Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε σταθερή επικοινωνία με τον Moody's και τους άλλους οίκους αξιολόγησης και, καθ' όλο το 2010, θα δίνεται μάχη για να πειστούν τόσο οι ξένες αγορές, όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι.

    Αναφερόμενος εξάλλου, στις επαφές που είχε το περασμένο τριήμερο με ευρωπαίους ομολόγους του και ξένους θεσμικούς επενδυτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει η γενική αίσθηση πως τηρείται στάση αναμονής απέναντι στην Ελλάδα.

    Οι εταίροι μας πρόσθεσε, περιμένουν να πειστούν ότι υπάρχει σχέδιο και ότι αυτό εφαρμόζεται. Παράλληλα, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές διαμορφώνουν άποψη για την Ελλάδα χωρίς να έχουν συχνά πλήρη, εκτενή και σε βάθος πληροφόρηση.

    Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η αντιστροφή της δυσμενούς εικόνα για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και από την πληροφόρηση που θα παρέχεται.

    Ειδικά για το 2010, η αντιστροφή αυτής της εικόνας θα καθορίσει και τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται σε λογικές τιμές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του σε ξένους θεσμικούς επενδυτές για ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ποσό αυτό αποτελεί μια πρώτη εκτίμηση και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα ενσωματωθεί ένα πρώτο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και τις συνθήκες στις αγορές.

    Ειδικά για τη ΔΕΗ είπε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ ισχύει στο ακέραιο.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις είπε ότι χθες δεν έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις. "Ένα συγκεκριμένο κόμμα θέλησε να παίξει ένα πολιτικό παιχνίδι σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και τη χώρα", πρόσθεσε ο υπουργός.-

    [07] Κλειστά τα Τέμπη

    Πάνω από ένα μήνα θα διαρκέσει το πρόβλημα με το κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών μετά από τις κατολισθήσεις, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιάννης Οικονομίδης.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης, γίνεται ο προγραμματισμός των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του κοινού μέσω των παρακαμπτηρίων.

    Ο κ. Οικονομίδης διευκρίνισε ότι το πρόβλημα με την κατολίσθηση δεν προήλθε από τα εκτελούμενα έργα για την κατασκευή σηράγγων στο σημείο των Τεμπών.

    Ήδη στα Τέμπη έχουν έρθει ειδικοί από την Ελβετία, ενώ επιτόπου μεταβαίνει ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

    Χθες το πρωί, κλιμάκιο υπαλλήλων της εταιρείας, που ασχολείται με την κατασκευή της σήραγγας, με δύο αυτοκίνητα και επικεφαλής τον Ιταλό διευθυντή, πήγαν στο σημείο για αυτοψία. Εκείνη την ώρα σημειώθηκε νέα πτώση βράχων. Ακούγοντας το θόρυβο, οι πέντε υπάλληλοι που επέβαιναν στο ένα αυτοκίνητο, πρόλαβαν και εξήλθαν του οχήματος. Ο ιταλός διευθυντής όμως, που επέβαινε μόνος του στο άλλο αυτοκίνητο δεν πρόλαβε να βγει. Το όχημά του καταπλακώθηκε από ένα μεγάλο βράχο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

    Η σορός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου και αναμένεται να γίνει νεκροτομή.

    Οι βράχοι, είχαν αρχίσει να αποκολλούνται από την Τρίτη, όποτε και έσκασαν τα λάστιχα ενός διερχόμενου φορτηγού. Η πτώση συνεχίστηκε και την Τετάρτη στο ίδιο σημείο ενώ η απόφαση να κλείσουν τα Τέμπη, προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα της κατάστασης λήφθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Επιτόπου υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις οι όποιες και εκτρέπουν την κυκλοφορία.

    Μέτρα εν όψει αυξημένης κίνησης λόγω εορτών

    Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών ευρεία σύσκεψη υπό το τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, ενόψει και της αυξημένης κίνησης της εορταστικής περιόδου. Αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας του διαθέσιμου οδικού δικτύου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης, οι πρόνοιες για να παραμείνει το υπάρχον δίκτυο ανοικτό, ασφαλές και εποπτευόμενο, οι τρόποι της πληρέστερης ενημέρωσης πολιτών, επιχειρηματιών, μεταφορέων και εταιρειών οδικής βοήθειας, και η ενίσχυση των μετακινήσεων και μεταφορών αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ακόμη και δια θαλάσσης.

    Ειδικά για τις ημέρες των γιορτών θα ληφθούν έκτακτα μέτρα: τοπική πρόβλεψη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πύκνωση των σταθμών της Τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, κ.ά.

    Η εταιρεία παραχώρησης έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τετραψήφιο αριθμό, ενώ θα συνδράμει και στις βελτιώσεις του δικτύου της Περιφέρειας.

    Οι όποιες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο από την περιοχή του Αγιόκαμπου θα αποφασιστούν σε αυριανή αυτοψία κλιμακίου του Υπουργείου, ενώ θα υπάρξει βελτίωση και του δρόμου μέσω Γόννων - Τυρνάβου - Ελασσόνας.

    Στη σύσκεψη υπό τον Δημήτρη Ρέππα, μετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Γιάννης Οικονομίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, ο Γενικός Διευθυντής Έργων Παραχώρησης, ο Νομικός Σύμβουλος Έργων Παραχώρησης, η Προϊσταμένη Τομέα Παραχωρήσεων της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η Γενική Δ/ντρια Μεταφορών, ο Διοικητής της ΥΠΑ, η Διευθύντρια Αεροπορικής Εκμετάλλευσης της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΕΔΙΣΥ), ο Γενικός Διευθυντής Υποδομών του ΕΔΙΣΥ, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης του ΕΔΙΣΥ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, ο Γενικός Διευθυντής Επιβατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Διευθυντής Κλάδου Γ' του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Διευθυντής Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), ο Τμηματάρχης Τμήματος του ΥΠΟΙΑΝ Ναυλολογίων, ο Δ/ντής της Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ο Δ/νων Σύμβουλος του Παραχωρησιούχου και εκπρόσωπος της Διοίκησης της Κοινοπραξίας Μαλιακού - Κλειδί.

    Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συντάξουν ένα μνημόνιο στον τομέα αρμοδιότητάς τους. Ανά πάσα στιγμή, το σχήμα εμπλουτισμένο και με άλλα πρόσωπα θα συγκαλείται ως Άτυπο Συντονιστικό Όργανο. Ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα μείνει κλειστή η ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών θα ανακοινωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και την εκτίμηση του ειδικού κλιμακίου Ελβετών τεχνικών και ξένων και Ελλήνων επιστημόνων που έχουν κληθεί.

    [08] Η ώρα της κλήρωσης

    Η Μπορντό θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως προέκυψε από την κλήρωση που διενεργήθηκε σήμερα στην έδρα της UEFA, στη Νιόν της Ελβετίας. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο γήπεδο Καραϊσκάκη (16, 17, 23 και 24 Φεβρουαρίου οι πιθανές ημερομηνίες) και η ρεβάνς στη Γαλλία (9, 10, 16 ή 17 Μαρτίου).

    Σε λίγη ώρα ο Παναθηναϊκός θα μάθει τους αντιπάλους του στο Γιουρόπα Λιγκ.

    Οι "πράσινοι" βρίσκονται στο γκρουπ των αδυνάτων (ως δεύτεροι του ομίλου τους) και θα τεθούν αντιμέτωποι με μία εκ των τεσσάρων ομάδων που αποκλείστηκαν από το Τσάμπιονς Λιγκ (μία ομάδα από τις τέσσερις ισχυρές) ή με μία από τις 11 ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ αποφεύγει την Γαλατάσαραϊ, με την οποία ήταν στον ίδιο όμιλο.

    Ο Παναθηναϊκός θα κληρωθεί με μια εκ των: Ουνιρέα, Γιουβέντους, Βόλφσμπουργκ, Μαρσέιγ, Ρόμα, Φενέρμπαχτσε, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Σάλτσμπουργκ, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Αϊντχόφεν, Βέρντερ Βρέμης, Αντερλεχτ, Βαλένθια και Χάποελ Τελ Αβίβ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 December 2009 - 11:30:47 UTC