Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών
  • [02] Κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη
  • [03] Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες
  • [04] Εικόνες από αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μια μοναδική έκθεση
  • [05] "Σκληρός αγώνας"
  • [06] "Ενορχηστρωμένη επίθεση"
  • [07] Κλειστά τα Τέμπη

  • [01] Προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών

    Και τέταρτη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αυτή τη φορά για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά τις προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών με αντικείμενα τα "δομημένα ομόλογα", την υπόθεση Siemens και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, που κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Στην πρόταση σημειώνεται ότι το μικρό χρονικό διάστημα του ενός περίπου μηνός (Νοέμβριος '08) που αφιερώθηκε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, «λόγω της πρόθεσης της τότε πλειοψηφίας της Βουλής να το συγκαλύψει», δεν επέτρεψε να διαφωτιστούν κρίσιμες πτυχές του.

    Οι πτυχές αυτές, σημειώνεται, συναρτώνται κυρίως με διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών με άγνωστους παραλήπτες, με ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές και επενδυτικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου και των συνδεδεμένων με αυτή φυσικών και νομικών προσώπων, με περίεργους δανεισμούς πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών από τη Μονή και τα ανωτέρω πρόσωπα, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής κλπ.

    Προστίθεται ακόμη ότι δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για έλεγχο των δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών της Μονής που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα Ελλάδος, ενώ απεδείχθη πλημμελής και ανεπαρκής ο έλεγχος που έγινε λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές.

    Πέραν αυτών, συμπληρώνεται, η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τα αδιάσειστα στοιχεία και τις αποκαλύψεις, όχι μόνον δεν μερίμνησε για την επιστροφή των ακινήτων στο ελληνικό δημόσιο, αλλά μεθόδευε και συμβιβασμό με την Μονή.

    «Εξ αυτών όχι μόνον επιβεβαιώνεται η αναμφισβήτητη εμπλοκή στο σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά αναδεικνύεται περαιτέρω η διαρκής προσπάθεια της για συγκάλυψη, καθώς και οι ευθύνες και η έλλειψη ευαισθησίας για την προστασία της δημόσιας περιουσίας».

    Οι τρεις προτάσεις για σύσταση ισάριθμων εξεταστικών επιτροπών με αντικείμενα τα "δομημένα ομόλογα", την υπόθεση Siemens και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου φέρουν τις υπογραφές 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    ΟΜΟΛΟΓΑ

    Για την υπόθεση των ομολόγων, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η υπόθεση της έκδοσης από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικών ομολόγων υψηλοτάτου κινδύνου με τελικό αποδέκτη ασφαλιστικά ταμεία, προκάλεσε δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες και "κατεγράφη ως ένα οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των ταμείων".

    Όπως αναφέρεται στην πρώτη πρόταση, η έκδοση των σχετικών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ και η αγορά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ακολούθησαν "ειδικές διαδρομές" με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων. Στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης εμπλέκονταν και εποπτικές αρχές και αναδεικνύονται τεράστιες ευθύνες τους.

    Κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος, αναφέρεται στην πρόταση, φέρονται να είναι ξένη εταιρία με προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών -η λεγόμενη παρέα του Λονδίνου- που επίσης έχουν στενή σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

    Οι προτείνοντες βουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε εξ αρχής να μεταθέσει τις ευθύνες της σε "ανίδεες διοικήσεις ταμείων" ή σε "άπληστες χρηματιστηριακές εταιρίες" με σκοπό της συγκάλυψη της υπόθεσης, με αποκορύφωμα την περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τη μη κατάθεση στη Βουλή των πλήρων συμβάσεων όλων των ομολόγων, αλλά και των σχετικών εγγράφων.

    Επίσης, προστίθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να συγκαλύψει με νόμο τη ζημιά που είχαν υποστεί ορισμένα ταμεία μεταθέτοντας τη ζημία στους φορολογούμενους, αντί να αναζητηθούν και αποδοθούν πολιτικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες.

    Κατά την πρόταση, στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η συμπεριφορά οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα που επένδυσαν και σε δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου, τα οποία εκδόθηκαν ειδικά γι' αυτούς που απέδωσαν τεράστιες προμήθειες σε τρίτους.

    Συμπληρώνεται ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ούτε αξιοποιήθηκαν σχετικά πορίσματα που είχαν εκδοθεί και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη από τον τότε πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γιώργο Ζορμπά, γεγονός που γεννά υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

    Κατόπιν αυτού, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θέτει δεκατέσσερα ζητήματα προς διερεύνηση:

    1.Τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007 που σχεδίασαν, υλοποίησαν ή ανέχτηκαν το σκάνδαλο των ομολόγων.

    2.Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων;

    3.Γιατί η έκδοση των "αμαρτωλών" ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες;

    4.Γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν;

    5.Πόσα από τα συγκεκριμένα ομόλογα απορροφήθηκαν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και πόσα από άλλους φορείς και ποιους;

    6.Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δημοσιοποίησε τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα;

    7.Γιατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος;

    8.Πώς και γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ (8) Ασφαλιστικών Ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε (5) Διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να "σπάσουν" ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου;

    9.Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;

    10.Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή επενδυτικοί οργανισμοί του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνέπραξαν για την αγορά των σύνθετων δομημένων ομολόγων και με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν από τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων;

    11.Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, με Ελληνικές και ξένες Τράπεζες, με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες;

    12.Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν την ίδια περίοδο ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, δομημένα ομόλογα;

    13.Πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν - χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες - οι διάφοροι ενδιάμεσοι;

    14.Γιατί δεν αναζητήθηκαν ευθύνες και η αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από εκείνους που με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο των ομολόγων;

    ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

    Η δεύτερη πρόταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ζίμενς αναφέρει ότι οι σοβαρές αποκαλύψεις για παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διοχέτευση πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία και δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων πλήττουν το πολιτικό σύστημα.

    Και για την υπόθεση αυτή, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ενώ εγείρονται υπόνοιες για κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε πρόσωπα-κλειδιά να διαφύγουν στο εξωτερικό και πέραν αυτού απετράπη με επιλεκτικές διαρροές η έρευνα για την περίοδο μετά το 2004.

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Η τρίτη και τελευταία πρόταση αφορά στην υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κυρίως της περιόδου 1998-2008, "που απασχόλησε την κοινή γνώμη εξαιτίας ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών που επέδειξαν και μεταχειρίστηκαν επαγγελματίες της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και εξαιτίας των οποίων πολλοί μικροεπενδυτές υπέστησαν οικονομικές ζημιές από την άνοδο και πτώση των μετοχών που αγόρασαν και μεταπώλησαν υπό το κράτος ευφορίας ή του πανικού που δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε από τους κερδοσκόπους".

    Στην πρόταση αναφέρεται ότι με πτυχές της υπόθεσης έχει ασχοληθεί και ασχολείται η Δικαιοσύνη, αλλά κρίνεται επιβεβλημένη και έρευνα από τη Βουλή για τον τυχόν εντοπισμό ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα ζητείται να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και τα κενά του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών.

    Η διαδικασία σύστασης των εξεταστικών επιτροπών

    Σύμφωνα με το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, οι τρεις προτάσεις θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κοινοβουλευτικού ελέγχου, προφανώς μετά την επανάληψη των εργασιών της Βουλής τον Ιανουάριο. Προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση των επιτροπών απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 θετικές ψήφους. Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται ο αριθμός των μελών των επιτροπών και η προθεσμία υποβολής των σχετικών πορισμάτων. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

    Γ.Παπανδρέου: "Πρόκληση η συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο"

    "Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Μεικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, στην Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την Κλιματική Αλλαγή.

    Αναφερόμενος ειδικά στο τι θα μπορούσε να συνεισφέρει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε (η Ελλάδα) να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Και είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, τις Βαλκανικές χώρες καθώς και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "για να μπορέσει να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη απέναντι σε όλα τα έθνη, θα συνενώνει κράτη με διαφανή τρόπο και θα θέτει μετρήσιμους στόχους και μειώσεις εκπομπών αερίων με αμοιβαία λογοδοσία".

    "Η ΕΕ, της οποίας αποτελούμε μέλος, είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%, ωστόσο άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές".

    "Επιτρέψτε μου να κάνω μία έκκληση. Ας εισακούσουμε τις φωνές των νησιωτικών ομάδων χωρών AOSIS (Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών) ", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η βάση για δράση που παρείχε το Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις αναπτυγμένες χώρες, επισήμανε ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι τόσο αυτές όσο και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συνεισφέρουν περαιτέρω στη μετατροπή των οικονομιών τους σε "πράσινες".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής "έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση, μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "εδώ δεν μιλάμε μόνο για χρήματα, διότι αυτό θα ήταν σαν να προσθέταμε μεγαλύτερη ιπποδύναμη σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο, αυτό καθεαυτό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, επιδιώκουμε να κάνουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα πιο επαναστατικά, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη πράσινη επανάσταση, ενδυναμώνοντας τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας και κάνοντας τις κοινωνίες μας πιο συμμετοχικές".

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για να "φθάσουμε σε μια συμφωνία είναι απαραίτητο ένα νέο πνεύμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσά μας που να εγγυάται ότι όλοι, αναπτυγμένα, αναπτυσσόμενα και λιγότερα αναπτυγμένα κράτη, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ευθύνη να κάνουμε τις οικονομίες μας πράσινες".

    "Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα: Από τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στον οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός καλώντας σε παύση των αλληλοκατηγοριών και τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμο".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτραπεί "αν συμφωνήσουμε και δράσουμε τώρα".

    Επιχειρώντας μια αποτύπωση του "κλίματος" της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, οι φιλοδοξίες για την επίτευξη συμφωνίας είναι συγκρατημένες, με τις πιθανότητες να μην επιτευχθεί συμφωνία να υπερισχύουν στις εκτιμήσεις, ενώ ως "μη χείρον", αν δεν επιτευχθεί, τελικά, συμφωνία θεωρείται η πολιτική δέσμευση των 120 ηγετών για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση το 2010.

    Γενικότερη επίσης είναι η αίσθηση ότι υπάρχει μια "αναντιστοιχία" μεταξύ των πολυάριθμων αποστολών και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Διάσκεψης, οι εργασίες της οποία κορυφώνονται σήμερα με την άφιξη στην πρωτεύουσα της Δανίας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η ατζέντα του οποίου, σημειωτέον, δεν προβλέπει προγραμματισμένες συναντήσεις με άλλους ηγέτες.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες στo περιθώριo της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλίμ Φαγιάτ, τον πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάτ, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ιγκόρ Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γκέτε Στόλτεμπεργκ, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Κέβιν Ράϊτ, την πρόεδρο της Φινλανδίας, Τάρια Χάλοουεν, τον εκτελεστικό διευθυντή της Γκρίνπις (Greenpeace), Κούμι Ναίντου, την πρόεδρο της WWF Γιολάντα Κοκομπάτσε μαζί με τον εκπρόσωπο της WWF Hellas, κ. Καράμπελα, και τον διευθυντή της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή, Κιμ Κάρστενσεν.

    Στις επαφές του ο πρωθυπουργός συζήτησε κατ' αρχήν για την κλιματική αλλαγή, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα γενικότερης εξωτερικής πολιτικής, ενώ από ελληνικής πλευράς θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνομιλεί με όλες τις χώρες, τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνεντεύξεις στα δίκτυα CNBC, Democracy Now, Bloomberg, καθώς και σε σκανδιναβικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να αφορούν τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στα οικονομικά της Ελλάδας.

    [02] Κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη

    Οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών επί του σχεδίου συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πυροδοτούν "πολλές εντάσεις" ωστόσο "κάτι κινείται", διαβεβαίωσε σήμερα από την Κοπεγχάγη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή "δεν είναι τέλεια", ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισημαίνει ότι "υποτιμήσαμε τις δυσκολίες", ενώ η Κίνα δηλώνει αποφασισμένη να τηρήσει, "ίσως ακόμη και να ξεπεράσει" το στόχο που έχει θέσει για περιορισμό των εκπομπών αερίων.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταβάλουν περισότερες προσπάθειες ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

    "Αν θέλουμε σοβαρά να καταλήξουμε σε συμφωνία, εδώ στην Κοπεγχάγη, πρέπει όλες οι χώρες να ανακοινώσουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις όσον αφορά τη μείωση" των εκπομπών, τόνισε ο σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Φρέντρικ Ράινφελντ, μιλώντας στην ολομέλεια της διάσκεψης.

    Το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευσιν στην πρωτεύουσα της Δανίας, προτείνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την υιοθέτηση μιας ή περισσοτέρων συνθηκών το αργότερο στο τέλος του 2010.

    Στο κείμενο αναφέρεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου επάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ότι χρειάζονται δραστικές περικοπές στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ δεν συγκεκριμενοποιείται αριθμητικά η αναγκαία μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 ή το 2050.

    Στο σχέδιο συμφωνίας υποστηρίζεται ο στόχος της χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως κλιματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020 και η χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ανάμεσα στο 2010 και το 2012.

    Οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφωνούν, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, σε κάποιου βαθμού έλεγχο του περιορισμού των εκπομπών αερίων.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που έφτασε σήμερα στην Κοπεγχάγη, κάλεσε τους ηγέτες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή "δεν είναι τέλεια".

    Ωστόσο δεν προσφέρθηκε να προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που ορισμένοι θεωρούν κρίσιμο θέμα για τη σύναψη μιας συμφωνίας.

    Απευθυνόμενος στους μετέχοντες, ο Ομπάμα επανέλαβε τις αμερικανικές προτάσεις, ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο ελέγχου της μείωσης εκπομπών αερίων και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της διάσκεψης.

    "Η εποχή των συζητήσεων τελείωσε", είπε.

    Ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα "μακρύς και δύσκολος" μέχρι να επιτευχθεί μία συμφωνία για το κλίμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες "υποτιμήθηκαν".

    "Είναι σαφές ότι υποτιμήσαμε τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, ούτε καν σε μία συμφωνία νομικά δεσμευτική, αλλά σε μία γενική διακήρυξη", τόνισε ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας ενώπιον των 120 και πλέον αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

    "Αν λάβουμε υπόψη το πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μέσα σε αυτή την αίθουσα και στις περιορισμένες επιτροπές, (αντιλαμβανόμαστε πως) έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα δρόμο μακρύ και δύσκολο", κατέληξε ο Μεντβέντεφ, ενώ η διάσκεψη της Κοπεγχάγης βαίνει προς το τέλος της μέσα σε ένα κλίμα υψηλών εντάσεων σε μία προσπάθεια επίτευξης της πολυπόθητης συμφωνίας για το κλίμα, ύστερα από δύο εβδομάδες χαοτικών διαπραγματεύσεων.

    Πολιτική συμφωνία "δυνατή", ακόμα κι αν "δεν είναι απαραιτήτως τέλεια" ζήτησε και ο ιάπωνας πρωθυπυργός Γιουκίο Χατογιάμα.

    Ο Χατογιάμα μίλησε για έλλειψη "τιμής" στην περίπτωση που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φύγουν από την Κοπεγχάγη χωρίς να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

    "Αυτό που περιμένει ο κόσμος από εμάς είναι να καταλήξουμε σε μία δυνατή, πολιτική συμφωνία, ακόμα κι αν δεν είναι απαραιτήτως τέλεια", επεσήμανε.

    "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε χώρα να αφήσει στην άκρη τον εγωισμό της ώστε να δουλέψουμε μαζί για το καλό των παιδιών και εγγονιών μας", πρόσθεσε ο Χατογιάμα.

    Την διαβεβαίωση ότι "κάτι κινείται", παρά τις "πολλές εντάσεις" που πυροδοτούν οι συνομιλίες των αρχηγών κρατών επί του σχεδίου συμφωνίας , έδωσε ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    "Η Ευρώπη είναι απολύτως ενωμένη, η Αφρική συμφωνεί με τις θέσεις μας (...) οι ΗΠΑ έχουν θέσεις συναφείς με τις δικές μας", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος ύστερα από συνάντηση ομάδας περίπου τριάντα αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Η ομάδα αυτή αποτελείται από αντιπροσωπείες των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες), των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) και των αναπτυσσόμενων χωρών (Μπαγκλαντές, Λεσότο, Αλγερία κ.λπ).

    "Πρέπει (οι συνομιλίες) να ξεμπλοκαριστούν, υπάρχουν σημεία μη διαπραγματεύσιμα. Μεταξύ αυτών, πρέπει να επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις και των μεν και των δε στον οικολογικό και τον οικονομικό τομέα", συμπλήρωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

    Από την πλευρά του, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει, "ίσως ακόμη και να ξεπεράσει" το στόχο που έχει θέσει για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι το 2020.

    "Θα τηρήσουμε το λόγο μας με πραγματικές πράξεις", δήλωσε ο Γουέν σε ομιλία του στο πλαίσιο της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. "Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής, δεσμευόμαστε πλήρως να τηρήσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε το στόχο που έχουμε θέσει".

    Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

    Η Ινδία μέσω του πρωθυπουργού της Μονμοχάν Σινγκ ζήτησε να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα και το 2010, λέγοντας ότι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης μπορεί να κριθεί ανεπαρκής για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης έτοιμος να "κάνει θυσίες" και να βοηθήσει οικονομικά τις πιο φτωχές χώρες προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία για το κλίμα.

    "Είναι κάτι το οποίο δεν έχω πει ποτέ στην χώρα μου, ούτε στο λαό μου, ούτε στο κοινοβούλιο, ούτε καν στην ομάδα μου που βρίσκεται εδώ μαζί μου, αλλά αν είναι απαραίτητο να κάνουμε μία θυσία, η Βραζιλία είναι διατεθειμένη να βάλει χρήματα στο τραπέζι για να βοηθήσει τις άλλες χώρες", δήλωσε ο Σίλβα ενώπιον 120 ηγετών.

    "Στη Βραζιλία δεν είχαμε οικονομική ανάπτυξη για έναν αιώνα, την ώρα που άλλες χώρες αναπτύσσονταν. Εχουμε ακόμα φτωχούς, η Κίνα, η Ινδία έχουν ακόμα φτωχούς. Αλλα αυτό που επιθυμούμε είναι να συνεργαστούμε, πλούσιοι και φτωχοί", πρόσθεσε.

    Ελληνικές πρωτοβουλίες

    Πλειάδα συναντήσεων είχε στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτης στο πλαίσιο της διάσκεψης.

    Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο υφυπουργός εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση σε παράλληλη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία των χωρών της Καραϊβικής (CARICOM), στις οποίες η χώρα μας προβλέπεται, στην προσεχή τετραετία, να συμβάλει με 4 εκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο υφυπουργός είχε επαφές με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της CARICOM δρ. Κένρικ Ρ. Λέσλι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους για την αποτελεσματική διαχείριση της αναπτυξιακής βοήθειας με τις αρμόδιες Αρχές της χώρας μας.

    Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης είχε συνάντηση με την υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Δανίας κ. Βίτε Λίκε Φριις, κατά την οποία έγινε αναλυτική εξέταση των πρωτοβουλιών που μπορούν να αναληφθούν στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης για την προώθηση των επενδύσεων Ανανεώσεων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, με την οποία μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία στον τομέα.

    Επίσης, στη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (υπουργός κ. Τ. Μπιρμπίλη, υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης) με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) κ. Ε. Μητροπούλο, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα βασικά θέματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης, αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ναυτιλίας - ζήτημα το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την χώρα μας - και τονίσθηκε η αναγκαιότητα διαχείρισης των δράσεων στο πλαίσιο του Ι.Μ.Ο..

    Ο κ. Μανιάτης συμμετείχε, παράλληλα, στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση εργασίας με άλλους υπουργούς Περιβάλλοντος, τους βουλευτές Εθνικών Κοινοβουλίων των κομμάτων μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τους Ευρωβουλευτές, με ιδιαίτερη παρέμβαση σε περιβαλλοντικά θέματα και με δράση στην καταπολέμηση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Κατά την συνάντηση, ο υφυπουργός παρουσίασε τις θέσεις του Πρωθυπουργού για την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, προτρέποντας την ΕΕ να προχωρήσει σε 30% μείωση των εκπομπών αερίων, καθώς και την παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να επιτευχθεί δεσμευτική συμφωνία. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό τους στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μίας φιλόδοξης συμφωνίας. Ο κ. Μανιάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα να συμβάλει η ναυτιλία στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, μέσω διεθνούς ρύθμισης στο πλαίσιο του ΙΜΟ. Ο υφυπουργός έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στην κοινωνική διάσταση της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας την ανάγκη στο πλαίσιο της «κλιματικής δικαιοσύνης» να περιληφθούν στη συμφωνία η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών κατηγοριών τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες.

    Στο τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Πόουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συνάντησης τόνισε ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν σε πλαίσιο για διεθνή συμφωνία με δεσμευτικά επίπεδα περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις αναπτυγμένες χώρες και σαφείς δεσμεύσεις των αναδυομένων οικονομιών. Ταυτόχρονα επισήμανε τη δυνατότητα να επιτευχθεί παγκόσμια και φιλόδοξη συμφωνία με δέσμευση της ΕΕ για 30% μείωση των εκπομπών το 2020.

    Τέλος, σε γεύμα εργασίας, που διοργάνωσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Σύμβασης Πλαίσιο για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ κ. Ιβο ντε Μπουρ και στο οποίο παρακάθισαν Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη. Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. ντε Μπουρ επισήμανε την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων και την αναγκαιότητα να υπάρξει οριστική δεσμευτική συμφωνία.

    -

    [03] Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες

    Η 18η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη». Είναι μία ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους μετανάστες του κόσμου, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία των δικαιωμάτων των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν μακριά από τις πατρίδες τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008 , το 8,1% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή 960.000 άτομα είναι νόμιμοι μετανάστες.

    Με κεντρικό σύνθημα «Σαν στο σπίτι σας» πραγματοποιείται σήμερα στην πλατεία Κουμουνδούρου πολιτιστική εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη». Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.

    Εκπρόσωποι Οργανώσεων και πολιτιστικών συλλόγων από το Αφγανιστάν, τη Νότια Αφρική, τη Γεωργία, την Αλβανία, τη Νιγηρία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συμμετέχουν σε φεστιβάλ μουσικής, φεστιβάλ κουζίνας και σε παζάρι με είδη λαϊκής τέχνης. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με χορευτικές και μουσικές παραστάσεις. Στόχος της εκδήλωσης είναι να τονιστεί η έννοια της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας και να έρθουν σε επαφή οι Αθηναίοι με τη ζωή και την κουλτούρα συνανθρώπων τους από άλλες χώρες.

    Επίσημο χαιρετισμό εκ μέρους της υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία δεν παρέστη στην εκδήλωση λόγω υποχρεώσεών της στη Βουλή, ανέγνωσε η κυρία Κοντούλη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ενταξης του υπουργείου.

    Στο χαιρετισμό της η υπουργός ευχαρίστησε όλους τους μετανάστες που προσφέρουν με τη δουλεία τους, τις οικογένειές τους, και την κουλτούρα τους στην Ελλάδα και ανέφερε ότι «η μετανάστευση σε όσες χώρες υιοθετήθηκαν ενεργές πολιτικές αποτελεί ευχή. Η κακή διαχείρισή της όμως μπορεί να την καταστήσει κατάρα. Στην Ελλάδα που επιθυμούμε, και αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε, δεν υπάρχουν διακρίσεις σε Έλληνες και μη. Υπάρχουν μόνο κοινοί στόχοι για τους οποίους καλούμαστε όλοι να εργαστούμε για να τους πετύχουμε. Η οικοδόμηση μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής κοινωνίας, απαιτεί τη συστράτευση όλων των ενεργών δυνάμεων της χώρας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο και τα οφέλη για τους Έλληνες και τους μετανάστες θα είναι μεγαλύτερα». Συμπλήρωσε ακόμα ότι η ημέρα αυτή μπορεί να είναι αφορμή να προβληματιστούμε όλοι μας για τα αίτια της μετανάστευσης, το δουλεμπόριο, τα προβλήματα που δημιουργούνται και την ξενοφοβία. Και τόνισε ότι είναι ευθύνη του κράτους η περαιτέρω ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Ειδικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ανδρέας Τάκης, ο οποίος τόνισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχει υιοθετηθεί μια νέα αντίληψη και θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα των μεταναστών, στην προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην ενσωμάτωση των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη μετανάστευση είναι «ένα στοίχημα για το κοινό καλό, την ασφάλεια και την ευτυχία όλων μας».

    Οι εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη», γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και υποστηρίζονται από τη Διεθνή Αμνηστία, το πρόγραμμα Praksis, το ΙΜΕΠΟ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

    Συνάντηση με μεταναστευτικές οργανώσεις

    Στο πλαίσιο της σημερινής Ημέρας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μαζί με την υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη και τον γενικό γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής Ανδρέα Τάκη, συναντήθηκαν στο υπουργείο με αντιπροσωπείες μεταναστευτικών οργανώσεων.

    Σε αυτή τη συνάντηση ακούστηκαν οι απόψεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε γενικότερα στο θέμα της μετανάστευσης, ένα ζήτημα το οποίο όπως είπε η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά καθώς υπάρχουν πολλοί απόδημοι Έλληνες σε χώρες του εξωτερικού.

    Ο υπουργός υποσχέθηκε στους μετανάστες πως θα μπορούν να ψηφίζουν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, δηλαδή αυτές του Νοεμβρίου του 2010, ενώ είπε πως θα λυθεί και το θέμα της ιθαγένειας για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Αυτά αποτυπώνονται και στο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που όπως είπε ο υπουργός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ήταν ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε ο υπουργός κατά τη σύντομη ομιλία του για να πει χαρακτηριστικά πως "σφραγίζουμε τα σύνορα, αλλά ανοίγουμε την καρδιά μας".

    Τέλος ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ίδρυση ειδικής γραμματείας στο υπουργείο Εσωτερικών για την μεταναστευτική πολιτική όπου τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Τάκης, ο οποίος ως πρώην βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των μεταναστών.

    Μπαν Κι-Μουν: "Η μετανάστευση δεν προκαλεί την κρίση"

    "Η μετανάστευση όχι μόνο δεν προκαλεί την κρίση, αλλά είναι μέρος της μακροπρόθεσμης λύσης", τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για τους Μετανάστες.

    Οπως σημειώνει ο γγ του ΟΗΕ, η μετανάστευση αγγίζει κάθε χώρα, είτε είναι χώρα προέλευσης, διακίνησης και προορισμού, είτε ο συνδυασμός και των τριών. Υπολογίζεται ότι το 2009, συνολικά 200 εκατομμύρια άνθρωποι, το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζούσαν έξω από τη χώρα που γεννήθηκαν.

    "Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό και χρήσιμο βίωμα για τους ίδιους τους μετανάστες, για τις κοινωνίες προέλευσης και τις κοινωνίες υποδοχής. Ωστόσο, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες, είναι οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση. Οι μετανάστες γίνονται συχνά στόχοι λεκτικού μίσους, διωγμών και βίας. Κατηγορούνται άδικα για την τέλεση εγκλημάτων ή ως υπεύθυνοι για τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις", αναφέρει ο Μπαν Κι-Μουν και προσθέτει:

    "Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει κάνει τους μετανάστες περισσότερο ευάλωτους. Πολλές χώρες έχουν εντείνει τους περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ έχουν υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτού του είδους τα μέτρα μπορεί να αυξήσουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την εντύπωση ότι οι μετανάστες ευθύνονται εν μέρει για τις συνέπειες της κρίσης, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και τις ξενοφοβικές συμπεριφορές".

    Ωστόσο, όπως σημειώνει, ακόμη και σε μέρη όπου η ανεργία είναι υψηλή, υπάρχει συχνά ζήτηση για ξένους εργάτες σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρεται στη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Διακινούμενων Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών, που αποτελεί, όπως τονίζει, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, και καλεί όλα τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει ή προσχωρήσει στη Σύμβαση, να το πράξουν.

    Ο γγ του ΟΗΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της πολιτικής για τη μετανάστευση, και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη θετική συμβολή των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των χωρών υποδοχής τους.

    Μ.Χρυσοχοΐδης: "Να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα"

    "Η σημερινή παγκόσμια οικονομική ύφεση αποτελεί πηγή κοινωνικών ανισοτήτων, ανεργίας, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού," αναφέρει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι "οι μεταναστευτικές ροές εγείρουν σημαντικά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που προστίθενται στην ήδη σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης που βιώνουν οι δυτικές κοινωνίες". Σημειώνει ότι "η νέα αυτή πραγματικότητα με τη σειρά της γεννά τριβές, εχθρικές συμπεριφορές, ξενοφοβικές ή ρατσιστικές που στοχοποιούν το μετανάστη και τον καθιστούν απόκληρο της κοινωνικής διαδικασίας. Τα φαινόμενα όμως αυτά δεν προδίδουν μόνο την ύπαρξη στερεοτύπων, αλλά και την ανεπάρκεια ολοκληρωμένων πολιτικών διαχείρισης της μετανάστευσης - νόμιμης και παράνομης".

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρει ότι, "εδώ και είκοσι χρόνια, η χώρα μας ουσιαστικά έσπρωχνε το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Αυτό που η κοινωνία βιώνει καθημερινά, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, η πολιτική ηγεσία το αντιμετώπισε στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικά, με ημίμετρα και κυρίως, χωρίς να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Σήμερα, αρκεί ένας περίπατος στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσει κανείς το τεράστιο ανθρωπιστικό δράμα που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πολίτης βιώνει ένα πολύπλευρο φάσμα ανασφάλειας που εκτείνεται από την εγκληματικότητα μέχρι τη δυσλειτουργία των υποδομών υγείας, πρόνοιας, παιδείας αλλά και των νέων συνθηκών εργασίας. Με αυτές τις συνθήκες, δημιουργείται ένα μίγμα κοινωνικής δυσφορίας με απρόβλεπτες συνέπειες".

    Ο υπουργός επισημαίνει επίσης τα εξής: "Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η Ελλάδα είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε ακρίτες και καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατοντάδες απελπισμένους συνανθρώπους μας που αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη, θύματα πρακτικών εκμετάλλευσης και εξευτελισμού. Όμως ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια διακριτή γραμμή με το χθες και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα με ένα νέο πνεύμα ανθρωπισμού, ευθύνης και συνεργασίας εντός και εκτός συνόρων".

    Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο ευθύνης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός σημειώνει ότι "σε λίγους μήνες, μια νέα Υπηρεσία Ασύλου που θα συνοδεύεται από νέες υποδομές (Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών) και συμπληρωματικές δομές φιλοξενίας , πλήρως ανταποκρινόμενες στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα θα αντικαταστήσει το σημερινό χαοτικό, γραφειοκρατικό και απάνθρωπο καθεστώς χορήγησης ασύλου σε όλα του τα στάδια. Επίσης, με το νέο έτος τα Σώματα Ασφαλείας θα έχουν στα χέρια τους έναν οδηγό καλής συμπεριφοράς απέναντι σε ευάλωτες και μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μεταναστών, αλλά και όσων υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκευτικής ή πολιτιστικής ετερότητας".

    "Από την ανάγκη να δεσμευθούμε δημόσια για τις προθέσεις, αλλά κυρίως για το έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την Ημέρα του Μετανάστη δημιουργήσαμε το ιστολόγιο (>http://chrisochoidis-metanastes.blogspot.com<)", κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    -

    [04] Εικόνες από αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μια μοναδική έκθεση

    Το σύνολο των έργων πλημμύριζε από φως, χρώμα, παιδικά πρόσωπα γεμάτα ελπίδα και προσδοκία, χαμόγελα και κίνηση. Η μεγάλη αίθουσα του Ντε Κίρικο στο Βόλο γέμισε εικόνες από το Νταρφούρ στο Σουδάν, την Αμχάρα της Αιθιοπίας, του Μαραντί από το Νίγηρα, την Ντοντάντουα στη Σρι Λάνκα και τη Δυτική όχθη στην Παλαιστίνη.

    Πλήθος κόσμου έσπευσε στα εγκαίνια μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έκθεσης φωτογραφίας από αποστολές επτά χρόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, μελών της "One Earth". Επτά χρόνια δημιουργικού και ουσιαστικού έργου αποτυπώνονται αισθησιακά σε 45 φωτογραφικά έργα, που παρουσιάζονται σε έκθεση, στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως, στο Βόλο.

    Τα φωτογραφικά έργα παρουσιάζουν ανθρώπινες στιγμές, πρόσωπα γεμάτα ελπίδα και πίστη σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον, εικόνες μιας σκληρής πραγματικότητας που είναι τόσο μακρινή και συνάμα τόσο κοντινή.

    Η έκθεση πραγματοποιείται με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα έργο ζωής που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει η "One Earth" το αμέσως επόμενο διάστημα στην περιοχή Ταβέτα, στη δυτική Κένυα.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται έως και τις 22 Δεκεμβρίου εικόνες από το Νταρφούρ, το Σουδάν, την Αιθιοπία, το Νίγηρα, την Παλαιστίνη και τη Σρι Λάνκα.

    Η "One Earth" δραστηριοποιείται σε αναπτυσσόμενες χώρες, κύρια της Αφρικής, από το 2003 με σημαντικό έργο σε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Μπουργκίνα Φάσο, η Κένυα, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, με χρηματοδότηση τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με πόρους προερχόμενους από συνδρομές, χορηγίες και εκδηλώσεις.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργάνωσης, Γιάννης Γρηγορίου, βασικός στόχος της "One Earth" είναι η συμβολή της χώρας μας στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας με μια σύγχρονη αντίληψη για την αναπτυξιακή βοήθεια πέρα από τη φιλανθρωπία και τον οίκτο, βοήθεια η οποία κατευθύνεται στην κάλυψη πραγματικών αναγκών, με τη συμμετοχή και ουσιαστική εμπλοκή του ίδιου του πληθυσμού και με δημιουργικό τρόπο, ώστε κάθε έργο να γίνεται πιλότος και υπόδειγμα στη διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον κόσμο είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε επίπεδο πολιτών και σημείωσε πως "η χώρα μας έχει μείνει μακριά από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις για παροχή της τόσο αναγκαίας βοήθειας για να επιτευχθούν οι στόχοι της χιλιετίας και να πάψουν να πεθαίνουν αναίτια χιλιάδες παιδιά από τη δίψα και την πείνα".

    Η έκθεση φωτογραφίας της "One Earth", μ' ένα ιδιαίτερο και πειστικό τρόπο, μας μιλά για όλα αυτά που όλοι μας ξέρουμε, αλλά δεν βρίσκουμε το κουράγιο να κοιτάξουμε κατάματα. Είναι την ίδια στιγμή γεμάτη μηνύματα γι' αυτό που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε, όχι κάποτε, στο μέλλον, αλλά τώρα, για να γίνει ο κόστος καλύτερος φωτεινότερος.

    Η "One Earth" έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα αρκετές αποστολές. Ανταποκρίθηκε δε άμεσα στην κρίση στο Νίγηρα.

    "Η One Earth- επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου- από το 2005, με χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής συνεργασίας, έχει συνεχή παρουσία στην περιοχή με συγκεκριμένες δράσεις: παροχή τροφής σε απομακρυσμένα κέντρα διατροφής στην περιοχή του Μαραντί και του Ζίντερ για κάλυψη αναγκών βαριά υποσιτισμένων παιδιών, μεταφορά και διανομή 200 τόνων τροφίμων σε απομακρυσμένα χωριά της σαβάνας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το λιμό, όπως και διανομή 15.000 πακέτων διατροφικών συμπληρωμάτων σε κέντρα υγείας και υγιεινομικούς σταθμούς. Στις δράσεις εντάσσεται και η διανομή σπόρων και εργαλείων σε αγρότες για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε καλλιέργεια της γης τους".

    Επίσης, από το 2004 που η "One Earth" βρίσκεται στην περιοχή του Νταρφούρ έχει γίνει πλήθος παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων- δημιουργία οκτώ σταθμών αποθήκευσης και διανομής καθαρού νερού σε καταυλισμούς, στο νότιο και βόρειο Νταρφούρ, με σύνολο επωφελούμενων που ξεπερνούν τους 100.000 εκτοπισθέντες.

    Στις παρεμβάσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή 300 καταλυμάτων για στέγαση εκτοπισθέντων, η λειτουργία δύο κέντρων διατροφής για παιδιά και θηλάζουσες μητέρες, η δημιουργία υποδομών υγιεινής για συνολικά 2.000 άτομα κ.ά.

    Το Νοέμβριο του 2006, λίγους μήνες μετά τις πολεμικές συρράξεις μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, η "One Earth" πραγματοποίησε αποστολή εκδήλωσης αλληλεγγύης στο Λίβανο.

    Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής τρεις μήνες περίπου μετά τον πόλεμο παρέμενε εφιαλτική. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, μέλη της επισκέφθηκαν παλαιστινιακούς καταυλισμούς, μεταξύ αυτών η Σάμπρα και η Σατίλα, καταυλισμοί γνωστοί από τις επιθέσεις και τις αιματοχυσίες που υπέστησαν το 1984. Εκεί συνάντησαν την οργάνωση γυναικών "Solidarity Association".

    Η οργάνωση προσπαθεί με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει να καταρτίσει εκπαιδευτικά και επαγγελματικά γυναίκες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, προκειμένου να μπορέσουν να εργαστούν και να έχουν ένα εισόδημα που θα τους βοηθήσει να ζουν με αξιοπρέπεια.

    Η "One Earth" ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθεια της "Solidarity Association" και ήταν μια από τις πρώτες ελληνικές οργανώσεις που αμέσως μετά την καταστροφή του τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία έφτασε στον τόπο της καταστροφής να προσφέρει βοήθεια με ό,τι μέσα είχε στη διάθεση της.

    Ενώ, μέσα στη δίνη του πολέμου, αμέσως μετά την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ, η "One Earth", σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και με την ιρακινή Μη Κυβερνητική Oργάνωση "Al Amal Association", βρέθηκε στο πλευρό των θυμάτων της σύγκρουσης και της μακροχρόνιας στέρησης.

    Στην περιοχή του κεντρικού Ιράκ, στη Νατζάφ και στα περίχωρα, εγκαταστάθηκαν, σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πέντε σταθμοί παραγωγής καθαρού νερού με αντίστροφη όσμωση, μια διαδικασία που επέτρεψε τον καθαρισμό του νερού από μολυσματικούς παράγοντες, σε μια περίοδο που τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη ήταν ιδιαίτερα μολυσμένα και ακατάλληλα για χρήση από τον πληθυσμό.

    Μέλος και συνδρομητής της "One Earth" μπορεί να γίνει κάθε πολίτης που ταυτίζεται με τους σκοπούς της οργάνωσης και επιθυμεί να κάνει κάτι πρακτικά για να τερματιστεί η φτώχεια και η αδικία που μαστίζει την ανθρωπότητα.

    [05] "Σκληρός αγώνας"

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις χθεσινές της δηλώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση, επισήμανε ότι οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν και πρέπει να δείξουν πολύ μεγάλη αντοχή σε ένα πολύ σκληρό αγώνα, που τους περιμένει, "γιατί έρχονται μέτρα και τους δύο επόμενους μήνες του 2010, το 2011 και το 2012, έχει κοπεί το κοστούμι και αν δεν επιδείξουν αντοχή θα τους τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί".

    Για τη στάση της ΓΣΕΕ είπε ότι δεν έχει ξαναγίνει να υπάρχουν αποφάσεις από σωματεία και ομοσπονδίες για απεργία και να παρεμβαίνει το τριτοβάθμιο όργανο και να λέει ότι αυτή η απεργία είναι παράνομη, ενώ την απεργία των ναυτεργατών τη χαρακτήρισε "μεγάλη νίκη" τη στιγμή που υπήρχε η απαγόρευση των δικαστηρίων.

    Χαρακτήρισε, δε, τη 17η Δεκέμβρη "μέρα που θα γεννήσει καινούργιους μεγάλους αγώνες και που πρέπει να γραφτεί με μεγάλα γράμματα δίπλα σε μία άλλη μέρα που επίσης οι ναυτεργάτες έσπασαν τη σχετική δικαστική απόφαση.

    «Η μαζική ανυπακοή που επέδειξε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων ανοίγει δρόμο για να ξετυλιχθεί πιο ισχυρή η εργατική ταξική και λαϊκή αντεπίθεση. Σ' αυτό το δρόμο το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους. Η επιτυχία της απεργίας έδειξε ότι μπορούμε. Εργατική λαϊκή συστράτευση για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Μαζικός λαϊκός απεγκλωβισμός τώρα από την ιδεολογία και τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Εξάλλου το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τους άξονες της κυβέρνησης γιατο φορολογικό, τονίζει: «Οι άξονες για το φορολογικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σηματοδοτούν μια νέα φοροεπιδρομή για το λαϊκό εισόδημα που σηκώνει ήδη ασήκωτα φορολογικά βάρη. Στο στόχαστρο εκτός από των εργαζόμενων θα βρεθεί και το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που επενδύονται, θα απολαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές μαζί με ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, κίνητρα και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

    [06] "Ενορχηστρωμένη επίθεση"

    «Ενορχηστρωμένη επίθεση δέχεται η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες από αυτόκλητους οικονομικούς οίκους, οι οποίοι προέβησαν σε μείωση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική της ικανότητα» κατήγγειλε ο ευρωβουλευτού του ΛΑ.Ο.Σ στη χθεσινή συζήτηση, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε "ύποπτες" αυτές τις επιθέσεις «όχι μόνο λόγω της αναταραχής που δημιούργησε στην αγορά των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και πιο πέρα στο κύρος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος» και πρότεινε την άμεση ίδρυση, πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανισμού, οποίος «θα προβαίνει στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της κάθε χώρας μέλους, κατά τρόπο φερέγγυο».

    Τέλος, ζήτησε «επικαλούμενος και το άρθρο 47 της Συνθήκης της Ρώμης, τη συμπαράσταση που αρμόζει από κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάθε μέλος αυτής, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική συνοχή της Ευρωζώνης που πλήττεται ύποπτα και κατά κύματα».

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση δήλωσε: «Όσο πιέζεται η οικοδομή τόσο θα πιέζεται και η οικονομία. Το μόνο ορατό σήμερα "εργοτάξιο" που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση είναι η οικοδομική δραστηριότητα. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να δει τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως τα σχεδιάζουν οι οικονομικοί σύμβουλοί της».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, επίσης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση περί συστάσεως εξεταστικών επιτροπών δήλωσε: «Προξενεί ικανοποίηση η ταχύτατη αντίδραση του πρωθυπουργού για την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τα ομόλογα, το χρηματιστήριο και την Siemens. Περιμένουμε, σε ένα δεύτερο χρόνο την σύσταση και άλλων επιτροπών για τα θέματα που εξακολουθούν να σκιάζουν τη Βουλή, τα οποία είναι οι υποκλοπές, το Βατοπέδι και οι άγονες γραμμές».

    [07] Κλειστά τα Τέμπη

    Για ένα μήνα τουλάχιστον, σύμφωνα και με τις δηλώσεις-εκτιμήσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, θα παραμείνει κλειστή η κοιλάδα των Τεμπών για τα αυτοκίνητα, εξαιτίας της χθεσινής κατολίσθησης που "έκοψε" την Ελλάδα στα δύο και κόστισε μία ανθρώπινη ζωή.

    Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτηρίους οδούς, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο Ελβετών ειδικών για τη σταθεροποίηση πρανών, καθώς και ξένοι κι Έλληνες επιστήμονες, ώστε μαζί με τους μελετητές του έργου να καθορίσουν τον τρόπο της ταχύτερης κατά το δυνατόν αντιμετώπισης των ζημιών και αποκατάστασης της κυκλοφορίας.

    Ο υπουργός Μεταφορών, που μετέβη σήμερα στη Λάρισα, συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε δηλώσεις του, ανέφερε επίσης, ότι σαφέστερη εικόνα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Τέμπη, θα υπάρχει την Δευτέρα. Τότε αναμένεται να εκδοθεί και το πόρισμα των ειδικών.

    Ο υπουργός υπήρξε κατηγορηματικός στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία αν δεν είναι 100% βέβαιο ότι είναι ασφαλείς όσοι κινούνται στην εθνική οδό. Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας, από τους πολίτες που θα ταλαιπωρηθούν, για πράγματα που έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν αλλά δεν έχουν γίνει, όπως είπε.

    Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και σε άλλους οδικούς άξονες, όπως π.χ. Λάρισας-Ελασσόνας-Κοζάνης και Λάρισας-Ελασσόνας-Κατερίνης, και ο παραλιακός άξονας του νομού Λάρισας, που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελούν σύγχρονες και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, θέμα που συζητήθηκε άλλωστε διεξοδικά και στη σύσκεψη, καθώς, το βάρος τώρα πέφτει σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους παραπάνω δρόμους, οι οποίοι θα δεχθούν όλο το βάρος της κυκλοφορίας και μάλιστα σε εορταστική περίοδο.

    Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε επίσης ότι όλες οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες και θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ομαλή κίνηση των οχημάτων.

    Χθες το πρωί, κλιμάκιο υπαλλήλων της Κοινοπραξίας «Μαλιακός-Κλειδί», που ασχολείται με την κατασκευή της σήραγγας, με δύο αυτοκίνητα και επικεφαλής τον 62χρονο Ιταλό τεχνικό διευθυντή Σέρτζιο Σιάνι, μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να εξετάσουν τον χώρο.

    Εκείνη ακριβώς, όμως, τη στιγμή σημειώθηκε και νέα πτώση βράχων. Οι πέντε υπάλληλοι που επέβαιναν στο ένα αυτοκίνητο, ακούγοντας το θόρυβο πρόλαβαν και βγήκαν. Ο Ιταλός διευθυντής, όμως, που επέβαινε μόνος του στο άλλο αυτοκίνητο, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να βγει. Το ΙΧ αυτοκίνητό του καταπλακώθηκε από έναν μεγάλο βράχο και ο ίδιος έχασε με τραγικό τρόπο την ζωή του.

    Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και αναμένεται σήμερα να γίνει νεκροψία.

    Τα βράχια είχαν αρχίσει να πέφτουν από την Τρίτη, όποτε και έσκασαν τα λάστιχα ενός διερχόμενου φορτηγού και συνεχίστηκε η πτώση και την Τετάρτη, στο ίδιο σημείο.

    Παρ' όλα αυτά, απόφαση να κλείσουν τα Τέμπη προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και η επικινδυνότητά της, λήφθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Επιτόπου υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις οι όποιες και εκτρέπουν την κυκλοφορία από εναλλακτικές διαδρομές.

    Τα αίτια της πτώσης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για έναν συνδυασμό των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και των έργων που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή της σήραγγας.

    Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι πιθανές ευθύνες των εμπλεκόμενων σχετικά με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας.

    Μέτρα εν όψει αυξημένης κίνησης λόγω εορτών

    Όσον αφορά τις εναλλακτικές διαδρομές για την παράκαμψη της κλειστής κοιλάδας ώστε να εξυπηρετηθεί η μετακίνηση των εκδρομέων ενόψει των εορτών, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα: να χρησιμοποιηθεί ο παραλιακός άξονας, δηλαδή Λάρισα-Αγιά-Αγιόκαμπος-Στόμιο-έξοδος της κοιλάδας, μόνο από Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα -θα απαγορεύεται κατηγορηματικά η διέλευση βαρέων και φορτηγών αυτοκινήτων- εφόσον γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις.

    Δεύτερη εναλλακτική διαδρομή για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μπορεί να αποτελέσει η διαδρομή Γόννων- Καλλιπεύκης- Αγίου Παντελεήμονα, υπό την προϋπόθεση να βελτιωθεί ένα τμήμα από τη γέφυρα των Γόννων μέχρι τον οικισμό.

    Η εκτροπή των φορτηγών αυτοκινήτων θα γίνεται μέσω Ελασσόνας- Κοζάνης και Εγνατίας οδού, ενώ συμφωνία υπήρξε και για την ενεργοποίηση της γραμμής πληροφόρησης των πολιτών με τριψήφιο αριθμό για τις εναλλακτικές διαδρομές στην κίνηση των οχημάτων.

    Υπάρχουν πρόνοιες για να παραμείνει το υπάρχον δίκτυο ανοικτό, ασφαλές και εποπτευόμενο, οι τρόποι της πληρέστερης ενημέρωσης πολιτών, επιχειρηματιών, μεταφορέων και εταιρειών οδικής βοήθειας, και η ενίσχυση των μετακινήσεων και μεταφορών αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ακόμη και δια θαλάσσης.

    Ειδικά για τις ημέρες των γιορτών θα ληφθούν έκτακτα μέτρα: τοπική πρόβλεψη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πύκνωση των σταθμών της Τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, κ.ά.

    Η εταιρεία παραχώρησης έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τετραψήφιο αριθμό, ενώ θα συνδράμει και στις βελτιώσεις του δικτύου της Περιφέρειας.

    Οι όποιες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο από την περιοχή του Αγιόκαμπου θα αποφασιστούν σε αυτοψία κλιμακίου του Υπουργείου, ενώ θα υπάρξει βελτίωση και του δρόμου μέσω Γόννων - Τυρνάβου - Ελασσόνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 December 2009 - 15:30:56 UTC