Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας"

  • [01] "Πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας"

    Πρόσκληση εθνικής συστράτευσης για την αντιμετώπιση των αιτίων που προκάλεσαν την κρίση που βιώνει η χώρα, απηύθυνε προς όλους τους Έλληνες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας, της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε από τους βουλευτές του Κινήματος να δώσουν συντεταγμένα τη μάχη για την υπερψήφισή του.

    Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πάντως, ότι συστράτευση δεν σημαίνει ούτε αμνησία, ούτε άφεση αμαρτιών για όσους ευθύνονται για την εθνικά επιζήμια απογραφή και για τις απαράδεκτες, όπως είπε, πολιτικές που οδήγησαν σε παραγραφή πολύ σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς. Και πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί ζητούν σήμερα τη λήψη μέτρων που θα φορτώνουν τα βάρη στα ασθενέστερα και τα μεσαία στρώματα τα οποία δεν ευθύνονται για την κρίση.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι φυγομάχησε , έγινε μέρος του προβλήματος διογκώνοντας τη διαφθορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν το πλοίο πήγαινε στα βράχια, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί του το εγκατέλειψαν».

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εξήρε την υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όσο και για τις σχέσεις πολιτικής και ΜΜΕ. Και ζήτησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προχωρήσει στις ακροάσεις που πρέπει και να φέρει πρόταση για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, ζήτησε τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών σε αυτή την προσπάθεια και χαρακτήρισε το 2010 έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

    Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ένα καθαρό ελληνικό πρόβλημα και οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να απαντούν στη φύση του, ενώ απέρριψε την εφαρμογή λύσεων που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία) τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν λύσεις πασπαρτού».

    Απέδωσε τα αίτια της κρίσης στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, αλλά και στην ύπαρξη ενός σπάταλου δημόσιου τομέα.

    Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να αποφευχθεί «ο πόνος των αλλαγών» και «να κρυφτούμε, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος, τον επόμενο χρόνο, κατά 4%.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό που προέχει είναι να δοθεί και να κερδηθεί η μάχη της αξιοπιστίας της χώρας, τονίζοντας ότι στους δύο μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, «ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», παρά την «ανυπολόγιστη ζημιά» που υπέστη η χώρα τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για αναβολή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι «θα δράσουμε τώρα και θα δράσουμε αποφασιστικά». Ήρθε η ώρα της μεγάλης στροφής, της μεγάλης αλλαγής, την οποία θα κάνουμε πράξη, τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός, θέτοντας θέμα αλλαγής αντιλήψεων και νοοτροπίας της πολιτικής ηγεσίας και καθιστώντας την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας.

    Ο Πρωθυπουργός έκανε και σύντομο απολογισμό του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου τονίζοντας ότι «δεν καθυστερούμε», αντίθετα «υλοποιούμε το πρόγραμμα των 100 ημερών», ενώ πρόσθεσε ότι στους δύο μήνες διακυβέρνησης «κάναμε περισσότερο έργο απ΄ ότι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι χρόνια».

    Θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μια κυβέρνηση που απλά ήρθε να διαχειριστεί τα πράγματα, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αλλά μια κυβέρνηση αλλαγών και ανατροπών, η οποία, ταυτόχρονα, θα εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Έλληνες, πρόσθεσε θα είναι υπερήφανοι για την κυβέρνηση της πατρίδας τους.

    Ο Γ. Ντόλιος νέος υφυπουργός Εσωτερικών

    Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ορίζεται ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος.

    Ο κ. Ντόλιος διαδέχεται τον παραιτηθέντα προ ημερών Ντίνο Ρόβλια.

    Παπακωνσταντίνου στη Βουλή

    Νέο ξεκίνημα μιας τετραετούς προσπάθειας για να μπει τάξη στο δημοσιονομικό χάος, να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία και να σταματήσει ο διασυρμός της χώρας και να στηριχθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συζήτηση στη Βουλή.

    Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι στον αέρα και δεν θα ισχύσει, υπογράμμισε ότι «εμείς σε αυτούς που εύκολα και αβασάνιστα ισχυρίζονται κάτι τέτοιο τους απαντάμε ότι το αποτέλεσμα από την εκτέλεση του, στο τέλος του 2010, θα είναι καλύτερο από το προβλεπόμενο».

    Ο κ Παπακωνσταντίνου μίλησε «για ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, παρά την προσπάθεια τρομοκρατίας που γίνεται από ορισμένους», ενώ καυτηρίασε έντονα τόσο την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ όσο και τη στάση που έχουν σήμερα τα στελέχη της .

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε στη μέση του πελάγους το καράβι λίγο πριν βουλιάξει και εμείς καλούμαστε σήμερα να το οδηγήσουμε σε πιο ήρεμα και ασφαλή νερά».

    «Δυστυχώς δείχνει να είναι αμετανόητη, να μην έχουν τα στελέχη της το πολιτικό θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες γιατί στη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησης τους, οδήγησαν τη χώρα σε αυτό τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διέσυραν διεθνώς το κύρος της χώρας», τόνισε.

    Στη συνέχεια, ο κ Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για χιονοστιβάδα αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολιασμών από τα διεθνή μέσα και τις διεθνείς αγορές γιατί η Ελλάδα, όπως είπε, έχει έλλειμμα αξιοπιστίας, με ευθύνη της ΝΔ και πρόσθεσε ότι « σε αυτή την ιστορία της ανυποληψίας εμείς θα βάλουμε τέλος».

    «Το έλλειμμα που έχουμε μπροστά μας είναι 30 δισ. και είναι δικό σας δημιούργημα, των πολιτικών σας και της κακοδιαχείρισης. Δεν το λέμε εμείς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υιοθετώντας τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες μέλη που βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το λέει ξεκάθαρα», υπογράμμισε ο κ Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος στη ΝΔ. Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος να έρχεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση να μιλάει για διεύρυνση των επιτοκίων δανεισμού το τελευταίο δίμηνο και να επιχειρεί να το χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ».

    Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό στόχο του νέου προϋπολογισμού, ο κ Παπακωνστατίνου ανέφερε ότι προβλέπεται μεταξύ άλλων:

    Μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστο 3,6 μονάδες του ΑΕΠ, στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, βοήθεια στους ανέργους να μπουν στη αγορά εργασίας και ουσιαστική υποστήριξη των τομέων παιδείας και υγείας.

    «Όλα αυτά χωρίς παρέκκλιση από το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί μόνο όσοι έχουν ιδεολογικές παρωπίδες δεν βλέπουν ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές» υπογράμμισε.

    Ακόμα, ο κ Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι θα μειωθούν οι αμοιβές των διοικητικών στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα υπάρξει πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ τουλάχιστο κατά 10% και 50% στις αμοιβές των μελών ΔΣ.

    «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Έξω από εδώ υπάρχουν 500.000 άνεργοι και συμπολίτες μας που χρειάζονται πραγματική στήριξη, μια ολόκληρη γενιά που προσπαθεί να επιβιώσει στον ιδιωτικό τομέα με 500 και 600 ευρώ το μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για στήριξη των ευπαθών ομάδων, για νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, για δικαιοσύνη, ισονομία και ισοπολιτεία και τόνισε ότι η προσπάθεια για να διορθωθεί η κατάσταση δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

    Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλα τα κόμματα να τον στηρίξουν, γιατί, όπως είπε, "με αυτόν τον προϋπολογισμό ζητάμε να γίνει η αρχή για το αυτονόητο».

    «Απέναντι στο αδιέξοδο που παραλάβαμε κι ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν το επιχείρημα «καμένη γη» η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ψάχνει για άλλοθι αλλά κάνει αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες. Σηκώσαμε τα μανίκια, και δουλεύουμε σκληρά για να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή, για να δουλέψει σωστά, δίκαια και αποτελεσματικά. Για να δουλέψει επιτέλους για τους πολίτες και όχι σε βάρος τους», κατέληξε ο κ Παπακωνσταντίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 December 2009 - 17:30:20 UTC