Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση της ΕΕ για την οικονομία
  • [02] "Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά"
  • [03] Αύριο η κηδεία του Χρ. Λαμπράκη
  • [04] Συζήτηση προϋπολογισμού - Τοποθετήσεις
  • [05] Τα δώρα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους
  • [06] "Προϋπολογισμός ύφεσης"
  • [07] Μέτρα για εγκληματικότητα
  • [08] Φονική κακοκαιρία
  • [09] Το "ταξίδι" των ελληνικών

  • [01] Έκθεση της ΕΕ για την οικονομία

    Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στις χώρες μέλη όπου διαπιστώνεται αύξηση του δημοσίου χρέους και όπου οι αδυναμίες της οικονομίας είναι εμφανείς, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι απαραίτητη για μια αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενη ειδικότερα στη χώρα μας, η Επιτροπή σημειώνει ότι η εμπειρία της Ελλάδας αποτελεί "πηγή σοβαρής ανησυχίας" και πως στις αρχές του επόμενου έτους θα υιοθετήσει συστάσεις για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία ομάδα χωρών μελών μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία , την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία οι οποίες χαρακτηρίζονται από αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού μακροπρόθεσμα σημειώνοντας παράλληλα πως θα απαιτηθούν μέτρα για τη μείωσή τους. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη αντιμετώπισης του μακροπρόθεσμου υψηλού κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού με μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και διορθώσεις της δημοσιονομικής κατάστασης.

    Καταλήγοντας , η Επιτροπή αναφέρεται στην άμεση ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών μελών της ευρωζώνης.

    [02] "Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά"

    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθ. 18440/2009 απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε με το νόμο 3758/2009.

    Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά έχει αναδρομική ισχύ, αφού υπολογίζεται επί των εισοδημάτων που έχουν αποκτηθεί κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή πριν την 1/1/2008.

    Κατά συνέπεια, είναι παράνομη η έκτακτη εισφορά ως αντίθετη στο άρθρο 87 παρ. 2 του Συντάγματος.

    Ακόμα, το διοικητικό πρωτοδικείο διέταξε την επιστροφή του ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ που είχε επιβάλει η ΔΟΥ Ψυχικού ως έκτακτη εισφορά σε φορολογούμενο.

    Αναμένεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα ασκήσει έφεση επί της εν λόγω αποφάσεως, αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    [03] Αύριο η κηδεία του Χρ. Λαμπράκη

    "Έφυγε" σε ηλικία 75 ετών ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, μετά από πολυήμερη δοκιμασία στο "Ωνάσειο".

    Ακατάβλητος μαχητής, δημιουργός και πρωτοπόρος, με προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και την αλήθεια, άφησε τεράστιο έργο στον τομέα του Πολιτισμού και της Ενημέρωσης.

    Ο κόσμος του Τύπου, των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού νιώθει φτωχότερος με την απουσία του.

    Η μάχη με τη ζωή χάθηκε για το Χρήστο Λαμπράκη σήμερα το πρωί, στην εντατική του νοσοκομείου όπου εισήχθη. Ακολούθησε ένας αγώνας των γιατρών του με τις λοιμώξεις που έπληξαν το βεβαρημένο του αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, αγώνας ο οποίος απέβη άνισος.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο, 23 Δεκεμβρίου, στη 1:00 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα.

    Σπούδασε στην Αγγλία και την Ελβετία και το 1957, όταν πέθανε ο πατέρας του Δημήτρης Λαμπράκης, ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, Ταχυδρόμος).

    Στα επόμενα 50 χρόνια το συγκρότημα Λαμπράκη εμπλουτίστηκε με δεκάδες έντυπα τα οποία η Χούντα "στραγγάλισε" και φυλάκισε τον ίδιο.

    Το 1989 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, σε συνεργασία με άλλους εκδότες, ίδρυσε την εταιρία "Τηλέτυπος ΑΕ" η οποία και εισήχθη στο Χρηματιστήριο, μαζί με άλλες εταιρίες του Ομίλου.

    Ωστόσο, πεδίο δράσης του εκλιπόντος δεν απετέλεσε μόνο ο εκδοτικός χώρος.

    Ο χώρος του πνεύματος και της μουσικής βρήκε την δική του στέγη (1991) κάτω από το μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων, το Μέγαρο Μουσικής, "τέκνο" των Φίλων της Μουσικής.

    Το 1997 ήταν ο πρώτος εκδότης που πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε μεγάλη ηλεκτρονική πύλη.

    Το μεγάλο δημιούργημα του Χρήστου Λαμπράκη ήταν, το 1991, το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το οποίο πλαισίωσαν και υποστήριξαν διακεκριμένοι Έλληνες από το χώρο του Τύπου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    Αρχικός στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης, σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, στη δε συνέχεια επεκτάθηκε με δραστηριότητες στην παιδεία, την πολιτιστική κληρονομία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της Περιφέρειας κ.λ.π. και σήμερα αναγνωρίζεται, σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο, ως σημαντικός πρωτοποριακός ερευνητικός φορέας νέων ιδεών.

    Ο Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 24 Νοεμβρίου 2009 λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων, αναφέρει ανακοίνωση του ΩΚΚ. Ο Χρ. Λαμπράκης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009. Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας.

    Δηλώσεις της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    «Η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».

    Αυτά αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Εξ άλλου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου. Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού. Η συμβολή του στα Γράμματα και τις Τέχνες ήταν μεγάλη. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τόνισε:

    «Ένας από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης έφυγε. Πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα. Υπήρξε πρωταγωνιστής στο χώρο του Τύπου, της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Πέρα, όμως, από την ενημέρωση υπηρέτησε τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του. Κυρίως μέσα από το Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Αλλά όχι μόνον. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία, ως Υπουργός Πολιτισμού, να βιώσω την θέρμη, με την οποία αγκάλιαζε κάθε αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία. Το Ίδρυμα Λαμπράκη ανέπτυξε δραστηριότητες που αφορούν την Εκπαίδευση, την Τέχνη, το Περιβάλλον, τις νέες μορφές αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων. Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους και τους συνεργάτες του».

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους οικείους και τους συνεργάτες του, επισημαίνοντας ότι " ο Χρήστος Λαμπράκης ο τελευταίος από τους παραδοσιακούς εκδότες σφράγισε με την παρουσία του το χώρο της δημοσιογραφίας και του πολιτισμού και υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια".

    [04] Συζήτηση προϋπολογισμού - Τοποθετήσεις

    Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας στην ομιλία του επανέλαβε το κεντρικό επιχείρημα του κόμματός του, πως η κυβέρνηση μεγέθυνε τεχνητά το έλλειμμα, προκειμένου να το μειώσει το 2010 και για να ενοχοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ. «Δείτε το επίδομα αλληλεγγύης: Δεν επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό γιατί θα εισπραχθεί τέλος απ' τις επιχειρήσεις. Και το μεν επίδομα πληρώθηκε το 2009, αλλά η είσπραξη του τέλους θα γίνει το 2010 για να φανεί η διαφορά» παρατήρησε ο κος Δένδιας.

    Με την φράση «ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί το πρώτο και το σημαντικό βήμα προς την ανάταση και την προοπτική και της ελληνικής γεωργίας» η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης τους αγρότες τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μακρύς ο δρόμος, οι αγρότες δεν μπορεί να αποτελούν ένα περιθωριακό κοινωνικό στρώμα».

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε «οριζόντια μέτρα», όπως η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 7% σε 11%, συνολικό ποσό 150 εκ. ευρώ, διάθεση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και στους αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν 300 εκ. ευρώ, αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 450 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε, η κυβέρνηση πέρασε σε οριζόντια μέτρα για τις ρυθμίσεις, συγκεκριμενοποιώντας ότι: Ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμα χρέη με την διαγραφή των τόκων υπερημερίας και χρέη μέχρι 100.000 για 1 εκ. στις συμμετοχικές επιχειρήσεις. Το ύψος του ποσού για τους παραγωγούς που θα καταφύγουν μόνον στην ΑΤΕ, φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ΣΕΑΖ το συνολικό ποσό προς ρύθμιση φτάνει τα 295 εκ. ευρώ.

    Για αδράνεια «όταν η ανάγκη επιτάχυνσης σε όλα τα μέτωπα αποτελεί μονόδρομο» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της ΝΔ, βουλευτής Ημαθίας Μιχάλης Χαλκίδης, κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού.

    «Σταματήσατε τα πάντα» είπε και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη, με το πάγωμα της διαδικασίας των ημιυπαίθριων χώρων - που θα απέφερε πάνω από 4,5 δισ. - με την «απόσυρση» της απόσυρσης των αυτοκινήτων - ενώ το πρόγραμμα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο - με την μη είσπραξη του ΦΠΑ, στερώντας έσοδα από το κράτος.

    «Είναι η πρώτη φορά που η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα σε συνδυασμό με την απώλεια κάθε αξιοπιστίας. Πέρα από τις μακροχρόνιες αδυναμίες και την πρόσφατη οικονομική κρίση η ανικανότητα του Κώστα Καραμανλή σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα και την διαφθορά οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε στη Βουλή κατά την ομιλία της επί του Προϋπολογισμού η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου. Όπως τόνισε «είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να βγούμε από αυτή», επισημαίνοντας ότι οι θυσίες πρέπει να είναι δίκαιες και «πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε στον λαό ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες».

    Η κυρία Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι «κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα μάχης, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, δεν νοούνται αναβολές, αργοπορίες και καθυστερήσεις - ακόμα και λόγω των καλύτερων προθέσεων - και αναποφασιστικότητα». Ακόμη υπογράμμισε ότι τα μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα ήταν πιο ισχυρό μήνυμα αν είχαν ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές.

    Για έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και έκανε λόγο για «μάχη χαρακωμάτων στο υπουργικό συμβούλιο για το ποια άποψη θα επικρατήσει». Ανέφερε ότι αποσύρονται μέτρα, λόγω της αντίδρασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, όπως το «πάγωμα» μισθών για να επανέλθουν στην συνέχεια ακόμη πιο αυστηρά.

    «Ο Προϋπολογισμός, δεν απαντά στα προβλήματα και τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, τον κίνδυνο των απολύσεων και της φτώχειας. Δεν απαντά, γιατί θα πρέπει να καταβάλουν το κόστος των αδιεξόδων, εκείνοι που δεν έφταιξαν σε τίποτα» ανέφερε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.

    «Η ΝΔ θα σταθεί αρωγός σε όποια τολμηρή αλλαγή προωθήσει η κυβέρνηση, φοβάμαι όμως ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι κατώτερος των περιστάσεων και δεν κάνει τις τομές που απαιτούνται», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2010.

    [05] Τα δώρα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους

    Λίγες μέρες απομένουν πλέον μέχρι τα Χριστούγεννα και οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις είναι στολισμένες, ενώ σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου το χιόνι, που έπεσε πυκνό τις τελευταίες μέρες, έχει βάλει τις τελευταίες πινελιές στο εορταστικό τοπίο. Παράλληλα, άρχισαν να πυκνώνουν και οι «έφοδοι» των καταναλωτών στα καταστήματα.

    Άλλωστε, εν όψει Χριστουγέννων, κορυφώνονται και οι αγορές δώρων, που αποτελούν έθιμο τη χρονική αυτήν περίοδο, σχεδόν σβ όλες τις δυτικές χώρες. Αυτομάτως, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), τίθεται και το ερώτημα: Ποιοι είναι οι λόγοι που τα δώρα των εορτών μας κάνουν ευτυχισμένους; Όπως υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής της κοινωνιολογίας Φρίντριχ Ροστ, η ανταλλαγή δώρων τις γιορτές δημιουργεί σχέσεις απεριόριστης εμπιστοσύνης και έχει ρόλο «ειρηνευτικής αποστολής».

    Ο Βερολινέζος επιστήμονας ανέφερε ακόμη πως και φέτος οι Γερμανοί θα πάρουν και θα δώσουν τα δώρα τους, ενώ και αυτήν τη χρονιά θα υπάρξει συνωστισμός στα πολυκαταστήματα, όπου - παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση - ο τζίρος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο δημοσιογράφος Κρίστοφ Ρίχτερ, «η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση καταναλωτικής μέθης» και τόνισε ότι «στο Βερολίνο, το κλίμα στην αγορά θυμίζει αρένα». Ένδειξη των ανθρώπινων σχέσεων Σβ ένα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα της γερμανικής πρωτεύουσας ο Φρίντριχ Ροστ παρακολουθεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών, το «μαζικό όργιο των δώρων», όπως το χαρακτήρισε. Πλην όμως, Χριστούγεννα χωρίς δώρα δεν γίνεται. «Κι αυτό επειδή - όπως είπε - η ανταλλαγή δώρων συνιστά μια έκφανση της εκτίμησης, της αξίας, την οποία κατά κανόνα δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει στα καταστήματα».

    Πρόσθεσε ακόμη πως «υπάρχουν δώρα που πετυχαίνουν το στόχο τους, αλλά και αποτυχημένα δώρα. Στην περίπτωση αυτή η απογοήτευση είναι μεγάλη. Αλλά τα δώρα που παίρνει η δίνει κάποιος συνιστούν ένδειξη της σχέσης που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Για εμάς, τους κοινωνιολόγους, είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το πλέγμα. Δηλαδή, ποιος δωρίζει τι και σε ποιον».

    Ο Γερμανός επιστήμονας εκτιμά ότι «τα δώρα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Όχι μόνο εκείνους που τα δέχονται αλλά και εκείνους που τα δίνουν». Πρόσθεσε δε πως όταν «δωρίζει κάποιος, περιορίζει έτσι την επιθετικότητά του».

    Σύμφωνα με τον Φρίντριχ Ροστ, η ανταλλαγή δώρων συνιστά μια μοναδική στο είδος της έκφραση κοινωνικού πράττειν, το οποίο δημιουργεί σχέσεις απεριόριστης εμπιστοσύνης. «Είναι μια διαδικασία, όπου λαμβάνεται υπόψη ο άλλος. Λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις και οι ανάγκες του. Δεν πρόκειται για κάποια ενέργεια με εγωιστικά κίνητρα, αλλά στο επίκεντρο είναι ο άλλος», υποστήριξε ο καθηγητής Ροστ. Σύναψη ειρήνης και συμμαχιών Ακόμη πιο σημαντικός είναι ο ρόλος των χριστουγεννιάτικων δώρων, κυρίως, για τη συνοχή της οικογένειας. «Η ανταλλαγή δώρων με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για τη συμφιλίωση μελών της οικογένειας που έχουν συγκρουστεί», είπε ο κ. Ροστ και πρόσθεσε πως «υπό την έννοια αυτή, τα δώρα αναλαμβάνουν ρόλο ειρηνευτικής αποστολής».

    Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τις ρίζες του χριστουγεννιάτικου αυτού εθίμου. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η επιστήμη δεν έδωσε τη δέουσα σημασία, μολονότι στη διαδικασία της ανταλλαγής δώρων εντοπίζουμε κώδικες, χειρονομίες, πολιτισμικές διαστάσεις, ακόμη και πολιτισμικές παρεξηγήσεις.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκτίμηση του Γερμανού κοινωνιολόγου, «υπό την έννοια αυτή, θεωρούμε την ανταλλαγή δώρων ως μία σύνθετη δραστηριότητα, με ρίζες στο παρελθόν και έντονα ανθρωπολογικά στοιχεία, που παραπέμπουν στη διαπίστωση ότι η ανταλλαγή δώρων ήταν ένας τρόπος σύναψης συμμαχιών», εκτιμά ο καθηγητής Ροστ.

    Ωστόσο, σε αντίθεση με τους κοινωνιολόγους, μια μερίδα οικονομολόγων, αντιμετωπίζει απαξιωτικά το χριστουγεννιάτικο αυτό έθιμο. Για παράδειγμα, ο Βρετανός οικονομολόγος Ζοέλ Βαλντφόγκελ, χαρακτήρισε την ανταλλαγή δώρων οικονομική παράνοια. Άλλωστε, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποίησε, το κόστος των αποτυχημένων δώρων κάθε χρόνο στη Γερμανία αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [06] "Προϋπολογισμός ύφεσης"

    Ημέρα δράσης για τα εργασιακά και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, διοργάνωσε σε όλη τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πραγματοποιήθηκαν πολιτικές εξορμήσεις με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε χώρους που εργάζονται υπεργολαβικά, καθαρίστριες στον ένα χρόνο από τότε που έριξαν βιτριόλι στην συναδέλφισσά τους Κωνσταντίνα Κούνεβα.

    Συγκεκριμένα σε Αθήνα - Πειραιά έγιναν τα εξής:

    Β· Εξόρμηση κλιμακίου στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΣΑΠ Πειραιά.

    Β· Εξόρμηση κλιμακίου και ακτιβισμός στον ΟΣΕ - Σταθμός Λαρίσης.

    Β· Πορεία - πικετοφορία στην οδό Ερμού. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, καθώς και τα μέλη της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Σπανού και Μάρκος Μπασιούκας. Υπογραμμίστηκε ότι "ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί επίθεση της κυβέρνησης εναντίον μισθωτών και συνταξιούχων, είναι ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, νέας φοροεπιδρομής, περιστολής εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αντικοινωνικός, με μείωση των δαπανών για την παιδεία την υγεία και την ασφάλιση".

    Επισημάνθηκε ακόμα ότι είναι ένας προϋπολογισμός "κατευθυνόμενος από την Ενωμένη Ευρώπη στα πλαίσια της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της " που όχι μόνο "δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση αλλά αντίθετα οδηγεί σε παραπέρα ύφεση, στην αύξηση του ποσοστού της ανεργίας και την παραπέρα αύξηση των ελλειμμάτων".

    Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυναν έκκληση στους εργαζόμενους να αγωνιστούν "για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να απαιτήσουν όλοι μαζί μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Αντίστοιχες τέτοιες εξορμήσεις και πορείες έγιναν σε όλη τη χώρα από τις τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο μεταξύ, με αίτημα να καταργηθούν οι υπεργολαβίες στο δημόσιο τομέα και να καλύπτονται οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό, να μετατραπούν οι συμβάσεις υπεργολαβίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να ενεργοποιηθούν οι επιθεωρήσεις εργασίας και να επιβάλουν αυστηρές ποινές στις επιχειρήσεις που παρανομούν, 100 περίπου ακτιβιστές και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβαν χθες για δέκα λεπτά τον συρμό 500 του τρένου του ΟΣΕ για Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

    Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, καθώς και τα μέλη της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Μάνια Βασέφσκι.

    Ειδικότερα, ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε "αγωνιζόμαστε και απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι που σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα".

    Τσίπρας με εκπροσώπους του χώρου του πολιτισμού

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση με μέλη της διασωματειακής επιτροπής του χώρου της καλλιτεχνικής δημιουργίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο ΣΥΝ στηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο του πολιτισμού και ειδικότερα τη συμμετοχή του σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων, που προσδιορίζουν την ποιότητα και την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας.

    Υπογράμμισε την επίθεση που δέχεται συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα από οικονομικά, πολιτικά και μιντιακά συγκροτήματα, με στόχο την πλήρη αποδυνάμωσή του ώστε ευκολότερα "να ενταχθεί η πολιτιστική δημιουργία στους κανόνες της αγοράς και την υπηρεσία του κέρδους".

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στην ανάγκη διαλόγου με όλους τους φορείς με στόχο ένα νέο νόμο για τον κινηματογράφο, κανόνες λειτουργίας των οπτικοακουστικών μέσων, κανόνες στη σχέση ιδιωτικής και δημόσιας δημιουργίας, για την ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας.

    [07] Μέτρα για εγκληματικότητα

    Με νέο σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία σε μερικούς σημαντικούς τομείς, προσεγγίζει και ξεπερνά το 50%.

    Το σχέδιο προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη τύπου.

    Τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα "χτυπηθεί" με το έγκλημα και θα δώσει την απάντησή της στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, σοβαρά εγκλήματα παρουσιάζουν αύξηση και, ως παραδείγματα, ανέφερε: την αύξηση κατά 62% των εγκλημάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την αύξηση κατά 60% των εκβιασμών, την αύξηση κατά 50% των ληστειών σούπερ μάρκετ και την αύξηση κατά περίπου 43%, των ληστειών και των ληστειών τραπεζών.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνέδεσε και την τρομοκρατία με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα και είπε ότι όλο αυτό το φάσμα θα αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η υπηρεσία αυτή θα έχει επιμέρους τμήματα, για τομείς εγκλημάτων όπως οι απάτες, το ηλεκτρονικό έγκλημα, τα ναρκωτικά, μαφιόζικες δράσεις αντιγραφή εμπορευμάτων, τρομοκρατία κλπ.

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, λειτουργεί επαναστατικό ταμείο, στο οποίο συγκεντρώνονται χρήματα από ληστείες και απαγωγές και τα χρήματα χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατία για την αγορά όπλων, ρουκετών κλπ.

    "Σύντομα", είπε, "θα υπάρξουν απαντήσεις για τα θέματα αυτά από την Αστυνομία και οι απαντήσεις θα κριθούν από τη δικαιοσύνη".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού είπε ότι η Αστυνομία θα συνεργαστεί με την πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο αυτό και πρόσθεσε ότι είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Πιλάβιο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των παράνομων στοιχημάτων.

    "Σύντομα θα έρθουν ειδικοί από την ΟΥΕΦΑ, για να εκπαιδεύσουν Έλληνες αστυνομικούς στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Αποκάλυψε επίσης ότι θα στείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χρηστών ναρκωτικών και το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ.

    "Να σταματήσει η διακίνηση εγκλήματος μέσα από τις φυλακές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Πρότυπα Αστυνομικά Τμήματα

    Με 21 πρότυπα Αστυνομικά Τμήματα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε μερικές ακόμη μεγάλες πόλεις της επαρχίας θα προσπαθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εξουδετερώσει τη μεγάλη παραβατικότητα που εμφανίζουν ορισμένες περιοχές.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα τα τμήματα αυτά θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως από τους 1300 αστυνομικούς που επιστρέφουν στην αστυνόμευση από διοικητικές θέσεις και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για δράσεις σε περιοχές που εμφανίζουν πολλαπλά προβλήματα εγκληματικότητας.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και άλλες, οι οποίες ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε "γκέτο", από την παρουσία εκεί μεγάλου αριθμού μεταναστών. Τα τμήματα αυτά, είπε ο υπουργός, θα έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, η οποία στο εξής θα συντονίζεται με τη γραμμή "Police on line".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η γραμμή αυτή θα διευκολύνει το αρχηγείο της Αστυνομίας να παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκληματικότητας και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Προς το σκοπό αυτό ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας θα αναλύει τις πληροφορίες και θα ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό, όπως ψυχολόγους, προκειμένου να βοηθήσουν στη διαχείριση κρίσεων κ.λπ..

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι θα δοθεί "μεγάλο βάρος στη δημιουργία υψηλών δυνατοτήτων καταπολέμησης του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης αυτών των τομέων εγκλήματος θα στελεχωθούν, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2010, με εκατό αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων, οικονομολόγους, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και "πληροφορικάριους", οι οποίοι θα εκπαιδευθούν στη Σχολή Ασφάλειας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι έχουν εκπονηθεί μέχρι τώρα, στα πλαίσια χαρτογράφησης της εγκληματικότητας και αντιμετώπισής της, 233 ειδικά επιχειρησιακά σχέδια στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και άλλα 51 στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Τα σχέδια αυτά αφορούν διαφορετικούς τομείς εγκληματικότητας.

    [08] Φονική κακοκαιρία

    Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ψύχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Ντόνετσκ (ανατολικά, έντεκα θάνατοι) και στην χερσόνησο της Κριμαίας (νότια, πέντε θάνατοι) την ώρα που στην χώρα καταγράφονται σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εναέρια και την οδική κυκλοφορία.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, ενώ οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους μείον 15 βαθμούς Κελσίου.

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία το κρύο θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη.

    Στην Ισπανία περισσότερες από 170 πτήσεις ακυρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης εξαιτίας της χιονόπτωσης που προκάλεσε και σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από την πρωτεύουσα της Ισπανίας.

    Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ αντιμετώπισαν μεγάλες καθυστερήσεις σήμερα, ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης στην Ολλανδία.Σε ορισμένες περιοχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo Consult, ανακοίνωσε ότι τέτοια ποσότητα χιονιού έχει να πέσει στην Ολλανδία από το 1979.

    Η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.

    Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων, καθώς οι σιδηροδρομικές αρχές μείωσαν τα δρομολόγια των συμβατικών αμαξοστοιχιών και ακύρωσαν εκείνα της ταχείας.

    Τα τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους η Χάγη και η Ουτρέχτη, επίσης δεν κυκλοφόρησαν.

    Κυκλοφοριακό χάος παρατηρήθηκε στους κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους καθώς ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των εκδρομέων των Χριστουγέννων.

    Η αστυνομία προειδοποίησε ότι οι παρακαμπτήριες οδοί δεν θα καθαρίζονται από το χιόνι το ίδιο συχνά με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Αργά σήμερα αναμένονται και νέες χιονοπτώσεις.

    Το χιόνι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες στη Γερμανία όπου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις, καθώς έπρεπε να απομακρυνθεί ο πάγος από τους διαδρόμους προσγείωσης και από τα αεροσκάφη που θα πραγματοποιούσαν δρομολόγια.

    Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο την Κυριακή έκλεισε για 12 ώρες εξαιτίας χιονοθύελλας, επαναλειτουργεί πλέον παρότι ακόμη δεν έχει καθαριστεί από το χιόνι ένας από τους διαδρόμους προσγείωσής του.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 με 10.000 επιβάτες καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο εξαιτίας του χθεσινού προβλήματος.

    Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, κομβικό σημείο για τις πτήσεις στη Γερμανία, όπου συχνά τα αεροσκάφη σχηματίζουν ουρά για να απογειωθούν, ματαιώθηκαν περίπου 40 πτήσεις νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Fraport.

    Τα συνεργεία καθαρισμού, με εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν μάχη για να απομακρύνουν το χιόνι από τους διαδρόμους προσγείωσης, ωστόσο 230 αναχωρήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν.

    Παρότι ο υδράργυρος σταδιακά ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις στη Γαλλία.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo France, εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- χιόνι και πάγο- σε 18 διαμερίσματα ή περιοχές, ανάμεσά τους το Παρίσι και τα προάστιά του.

    Εκτός από τη διακοπή της λειτουργίας των τρένων Eurostar- κυρίως εξαιτίας της κακοκαιρίας- που συνδέει τη γαλλική πρωτεύουσα με το Λονδίνο, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και τα προάστιά του επηρεάστηκαν σημαντικά εξαιτίας της απεργίας των χειριστών τους, που συνεχίζεται για 12η ημέρα.

    Επιπλέον, προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλη προαστιακή γραμμή του Παρισιού εξαιτίας του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας της, αργά χθες Κυριακή, από τον οποίο τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι.

    Το χιόνι επηρέασε και τις αεροπορικές μεταφορές καθώς η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν περίπου το 20% των προγραμματισμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

    Την Κυριακή, περίπου το 40% των προγραμματισμένων πτήσεων από το ίδιο αεροδρόμιο ματαιώθηκαν.

    Στην Ιταλία, έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος από τον πάγο στο οδόστρωμα, έκαναν οι αρχές του Μιλάνου, ενώ συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

    Περισσότερα από 30 δρομολόγια τρένων από και προς το Μιλάνο ματαιώθηκαν, ενώ παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις.

    Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το σαββατοκύριακο μετακινήθηκε σε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας με πυκνό χιόνι να πέφτει κοντά στις πόλεις της Τοσκάνης, Λούκα και Πίζα, προκαλώντας το κλείσιμο πολλών περιφερειακών δρόμων και του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος συνδέει την περιοχή με τη Φλωρεντία.

    Στην Πολωνία, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του σαββατοκύριακου εξαιτίας του πολικού ψύχους με θερμοκρασίες που έφθαναν τους μείον 20.

    [09] Το "ταξίδι" των ελληνικών

    Σε τέσσερις βαλκανικές πρωτεύουσες, άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικής κουλτούρας, ωθούμενοι από διαφορετικά κίνητρα συναντιούνται σε αίθουσες διδασκαλίας για να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να γίνουν κοινωνοί του ελληνικού πολιτισμού.

    Στα Τίρανα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι και τη Σόφια λειτουργούν από το 2008 οι Εστίες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κέντρα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, με διευρυμένο ρόλο την προώθηση της διμερούς πολιτιστικής συνεργασίας, των ανταλλαγών και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

    Το ενδιαφέρον για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε τμήματα της βαλκανικής χερσονήσου - σε ορισμένα από τα οποία η ελληνική παρουσία ήταν έντονη από τον 17ο αιώνα και σήμερα υπάρχει σημαντική ελληνική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα - είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

    Μεγάλο ποσοστό των ενδιαφερόμενων αποφασίζουν να μάθουν τα ελληνικά για επαγγελματικούς λόγους, καθώς εργάζονται σε ελληνικές εταιρίες, κάποιοι άλλοι, επειδή συνδέονται με οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και γνωρίζουν ήδη την ελληνική γλώσσα. Εξίσου σημαντικός είναι ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν το "ταξίδι" γνωριμίας της νέας ελληνικής γλώσσας για να έρθουν εγγύτερα στον ελληνικό πολιτισμό.

    Η διδασκαλία γίνεται από έμπειρους καθηγητές με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και με τη χρήση όχι μόνο του παραδοσιακού εγχειριδίου, αλλά και με τη συνδρομή οπτικού και ακουστικού υλικού, συζητήσεων, εκδηλώσεων και ξεναγήσεων στις εκθέσεις που διοργανώνουν τα παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

    Τίρανα

    Στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στα Τίρανα, η μαθήτρια που επιδεικνύει το μεγαλύτερο ζήλο για να μάθει την ελληνική γλώσσα είναι μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία έχει εγγονάκι που γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα και δεν μιλάει αλβανικά. Η γιαγιά αποφάσισε να καθίσει στα θρανία για να αποκτήσει τις γνώσεις που θα της επιτρέψουν να επικοινωνήσει με το εγγόνι της.

    Στις πιο επιμελείς μαθήτριες συμπεριλαμβάνεται, επίσης, μία μητέρα πέντε παιδιών, η οποία εργάζεται σε ελληνική εταιρία και μεταφέρει τις γνώσεις της και στο σπίτι, το οποίο έχει μετατραπεί σε σχολείο ελληνικών.

    Τα μαθήματα άρχισαν πιλοτικά το 2008 και συμμετείχαν σε πρώτη φάση 250 μαθητές. "Σε αρχικό και πειραματικό στάδιο δεν είχαν οριστεί δίδακτρα, μοντέλο που προσιδίαζε στην οικονομική κατάσταση της Αλβανίας και είχε περισσότερη απήχηση σε μία κοινωνία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της Εστίας, καθηγητής φιλολογίας, Γεώργιος Γιακουμής.

    Φέτος, 153 μαθητές παρακολουθούν μαθήματα, διάρκειας τεσσάρων ωρών σε εβδομαδιαία βάση. Λειτουργούν συνολικά 15 τμήματα, αρχαρίων και μεσαίου και ανώτερου επιπέδου. Οι 15 καθηγητές είναι Έλληνες φιλόλογοι ή απόφοιτοι του Τομέα Ελληνικής Γλώσσας

    "Πρόκειται για κέντρο ελληνομάθειας και όχι γλωσσομάθειας. Οι μαθητές λαμβάνουν ευκαιρίες να μάθουν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Τους προσφέρονται έντυπα του ελληνικού λόγου, με μεταφρασμένα έργα Ελλήνων λογοτεχνών, με παροιμίες, με στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες της Εστίας", ανέφερε ο κ. Γιακουμής.

    Το καθαρά συμβολικό ποσό των διδάκτρων που ορίστηκε φέτος, για να διερευνηθεί η οικονομική δυνατότητα, ενδεχομένως να απέτρεψε κάποιους από τους μαθητές να συνεχίσουν τα μαθήματα. Ωστόσο, η Εστία έλαβε μέτρα για χορηγική κάλυψη των διδάκτρων των μαθητών που έχουν οικονομικό πρόβλημα και επιζητούν να προχωρήσουν στα επόμενα επίπεδα.

    Βουκουρέστι

    Στην Εστία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βουκουρέστι, στον α' κύκλο μαθημάτων, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2009 συμμετείχαν 89 μαθητές, ηλικίας 16-56 ετών, εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Οάνα - Μαρία Οστάφε, καθηγήτρια της νέας ελληνικής γλώσσας.

    Είναι μαθητές Λυκείων του Βουκουρεστίου, φοιτητές από Πανεπιστημιακά Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών και Ξένων Γλωσσών, καθώς και εργαζόμενοι σε ελληνικές εταιρίες. Παρακολουθούν, επίσης, μαθήματα και ελληνικής καταγωγής μαθητές, αλλά και Ρουμάνοι, που απλά τους αρέσει η ελληνική γλώσσα

    Τα τμήματα στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βουκουρέστι είναι εννέα, αρχαρίων και μεσαίου επιπέδου και διδάσκουν συνολικά έξι καθηγητές, απόφοιτοι Τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών ρουμανικών πανεπιστημίων.

    Οι μαθητές προσκαλούνται σε όλες τις δραστηριότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στις εκθέσεις και στις παρουσιάσεις βιβλίων που διοργανώνονται για να είναι σε επαφή με την Ελλάδα και τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού και η συμμετοχή τους είναι εντυπωσιακή, τόνισε η κ. Οστάφε.

    Για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας χρησιμοποιείται το εγχειρίδιο "Ελληνική Γλώσσα" του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γεώργιου Μπαμπινιώτη και άλλα εγχειρίδια, αλλά και βιβλία, κυρίως ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, από τη βιβλιοθήκη της Εστίας, καθώς και οπτικό κι ακουστικό υλικό.

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων δυο κύκλων (Ιανουάριος - Απρίλιος 2009 και Απρίλιος - Ιούλιος 2009) τα μαθήματα προσφέρθηκαν δωρεάν. Από τον Οκτώβριο του 2009, ορίστηκαν δίδακτρα (40 ευρώ ανά άτομο).

    Στις 20 Ιανουαρίου του 2010 αρχίζει ο επόμενος κύκλος μαθημάτων και οι εγγραφές γίνονται από τις 20 Δεκεμβρίου του 2009 έως τις 12 Ιανουαρίου του 2010.

    Βελιγράδι

    Στην πρωτεύουσα της Σερβίας παρατηρείται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αν και οι διμερείς σχέσεις σε μορφωτικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες.

    Η Νέα Ελληνική διδάσκεται εδώ και είκοσι χρόνια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Βελιγραδίου και σε σχολεία ειδικής κατεύθυνσης.

    Στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι, τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας άρχισαν το Μάρτιο του 2008. Πέρσι, κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος δωρεάν εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, παρακολούθησαν μαθήματα 188 μαθητές.

    Το 2009, παρ΄ ότι ορίστηκαν δίδακτρα 50 ευρώ για κάθε τρίμηνο, τα τμήματα έγιναν 21 και οι μαθητές ανήλθαν σε 240.

    Κατά κύριο λόγο είναι μαθητές, υπάλληλοι σε ελληνικές εταιρίες, φοιτητές, αλλά και άνθρωποι που επιθυμούν να μάθουν ελληνικά από περιέργεια, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γκόρντανα Ραντάκοβιτς, απόφοιτος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εργάζεται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βελιγράδι.

    Σκοπός της Εστίας, στην οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις, είναι η προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

    Οι εγγραφές για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας γίνονται από τις 14 έως τις 28 Δεκεμβρίου 2009 και τα μαθήματα αρχίζουν στις 11 Ιανουαρίου 2010 και θα διαρκέσουν ως το τέλος Μαρτίου.

    Σόφια

    Στην Εστία Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Σόφια λειτουργούν έξι τμήματα - εκ των οποίων ένα τμήμα προχωρημένων, ένα τμήμα μεσαίου επιπέδου και πέντε τμήματα αρχαρίων - με περίπου 70 άτομα.

    Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2009 με 40 σπουδαστές και το ένα εξάμηνο ήταν δωρεάν. Φέτος καθιερώθηκε η καταβολή ενός συμβολικού ποσού.

    Οι μαθητές είναι ηλικίας 18 έως 48 ετών, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, σε ΜΜΕ, καθώς και φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν κυρίως σε Τμήματα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Βαλκανικών Σπουδών, Ιστορίας και επιθυμούν να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα ελληνικών.

    "Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και έχουμε δεχθεί προτάσεις για τη συγκρότηση νέου τμήματος 20 ατόμων, τα οποία εργάζονται σε ελληνικές εταιρίες", τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της Εστίας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βέλικο Τίρνοβο Δημήτριος Ρούμπος. Ωστόσο, περιέγραψε μία κατάσταση εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με την περίοδο των αλλαγών το 1989, όταν υπήρξε κύμα οικονομικών μεταναστών και πολύ πιο αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα.

    Οι καθηγητές είναι τέσσερις Βούλγαροι, που έχουν σπουδάσει νεοελληνική φιλολογία στη χώρα τους και στην Ελλάδα.

    Για τη διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, όπως εξήγησε ο κ. Ρούμπος, χρησιμοποιούνται το εγχειρίδιο του κ. Μπαμπινιώτη, το βιβλίο "Τα νέα ελληνικά για ξένους" του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, λογοτεχνικά βιβλία, σχολικές εκδόσεις, κείμενα για την ιστορία, καθώς και εφημερίδες.

    Τα μαθήματα άρχισαν στις 12 Οκτωβρίου του 2009 και θα διαρκέσουν έως τις 12 Ιουνίου του 2010.

    Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ως αποστολή την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1992 και έχει Παραρτήματα στην Οδησσό, την Αλεξάνδρεια και το Βερολίνο, ενώ στο Λονδίνο, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, και την Ουάσιγκτον λειτουργούν Γραφεία Εκπροσώπων. Το διάστημα 2007-2009 ιδρύθηκαν οι Εστίες Ελληνικού Πολιτισμού στην Τεργέστη, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τα Τίρανα, τη Σόφια και τη Μελβούρνη. Το Ίδρυμα προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας, οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδίδει βιβλία και διαθέτει δανειστικές βιβλιοθήκες στα Παραρτήματά του, ανοιχτές στο κοινό.

    Την άνοιξη του 2006, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και η θητεία του στη θέση του προέδρου του ΔΣ ανανεώθηκε το 2009 για τέσσερα χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 December 2009 - 7:30:35 UTC