Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Χωρίς διορία η αποχώρηση''

  • [01] ''Χωρίς διορία η αποχώρηση''

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει διορία για την αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς αυξάνεται ο φόβος των Αφγανών ότι οι ξένες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την χώρα προτού οι δικές τους δυνάμεις είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια.

    Ο Ράσμουσεν επισκέφθηκε το Αφγανιστάν για πρώτη φορά μετά την εξαγγελία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στη χώρα. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν υποσχεθεί να στείλουν περίπου 7.000 στρατιώτες.

    Ομως σύμφωνα με το σχέδιο της Ουάσιγκτον τα αμερικανικά στρατεύματα θα αρχίσουν να μειώνονται από το 2011, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν σταδιακά να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ασφάλεια, μία προοπτική που προκαλεί ανησυχία στους αφγανούς πολίτες.

    Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 110.000 διεθνή στρατεύματα στο Αφγανιστάν, μεταξύ αυτών 68.000 Αμερικανοί.

    "Το πρώτο μήνυμα μου είναι προς τον αφγανικό λαό: γνωρίζω ότι κάποιοι αναρωτιούνται για πόσο διάστημα θα παραμείνουν στη χώρα οι διεθνείς δυνάμεις, και πιο συγκεκριμένα, ανησυχούν ότι θα φύγουν πολύ νωρίς", δήλωσε από την Καμπούλ ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους .

    "Ας μην υπάρχει αμφιβολία, η διεθνής κοινότητα θα σταθεί πλάι σας, θα σας προστατεύσει και θα σας βοηθήσει να ξαναχτίσετε την χώρα σας μέχρι να είστε έτοιμοι να σταθείτε στα πόδια σας μόνοι σας", πρόσθεσε.

    Η αφγανική αστυνομία και ο στρατός θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας από τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο Ράσμουσεν, αλλά επεσήμανε ότι η αλλαγή θα γίνει μόνο όταν οι Αφγανοί είναι έτοιμοι.

    "Θα ξεκινήσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη όταν και όπου είναι έτοιμοι. Η μετάβαση θα γίνει υπό όρους και όχι ημερολογιακά", πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν σήμερα τα ίδια λάθη που έκανε ο σοβιετικός στρατός όταν κατέλαβε το Αφγανιστάν, δήλωσε ο ρώσος πρέσβης στην Καμπούλ Αντρέι Αβετισιάν σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Οπως παρατήρησε ο Αβετισιάν, σήμερα τα ξένα στρατεύματα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στα επαρχιακά αστικά κέντρα και δεν έχουν τον έλεγχο στις αγροτικές περιοχές.

    "Αυτό ήταν ένα πρόβλημα για τον σοβιετικό στρατό και σίγουρα είναι ένα πρόβλημα και τώρα", είπε. "Οπως τότε, έτσι και τώρα, ένα σοβαρό θέμα ήταν η εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, αλλά ορισμένες φορές οι Σοβιετικοί τα κατάφερναν καλύτερα από τα σημερινά στρατεύματα, πρόσθεσε.

    Ο ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι από την αρχή της εισβολής στο Αφγανιστάν πριν από οκτώ χρόνια "παραμελήθηκε σφόδρα" ο τομέας της ανοικοδόμησης και των υποδομών, ενώ είναι γνωστό πως ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

    "Πόσα παραδείγματα πρέπει πια να έχουμε για να το καταλάβουμε;" είπε. "Εδώ δεν είναι όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που βρίσκεσαι στο Βερολίνο και γιορτάζεις την Ημέρα της Νίκης. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο Αφγανιστάν".

    Οι στρατιωτικές προσπάθειες πρέπει να συνδιαστούν με την ανοικοδόμηση της χώρας, που είναι πιο σημαντική και πρέπει να ενισχυθεί, προειδοποίησε, τονίζοντας ότι η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν είναι δυνατή μόνον αν ανασυγκροτηθεί η οικονομία και δοθούν ευκαιρίες στους νέους.

    "Διαφορετικά ο συνασπισμός μπορεί να πολεμάει εδώ επί χρόνια και δεκαετίες χωρίς να επιτύχει τίποτα απολύτως", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 December 2009 - 17:30:17 UTC