Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αποκατασταθεί η διαφάνεια παντού"
  • [02] Η "οδύσσεια" μιας ... μπούργκας
  • [03] "Νέο φορολογικό βάρος"
  • [04] "Αλλοιώνουν το εκλογικό σώμα"
  • [05] "Αφαιρούν πόρους"

  • [01] "Να αποκατασταθεί η διαφάνεια παντού"

    Η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να εκτρέψει την προσοχή του Ελληνικού λαού από την προφανή αδυναμία του κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει αποτελεσματικά, σε αναλώσιμα "θεάματα", καθίσταται πλέον κραυγαλέα και εκθέτει τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ σχετικά με τις Εξεταστικές επιτροπές και πρόσθεσε:

    "Η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ζητάει να έρθουν όλα στο φως. Εκείνο, όμως, που δεν θα επιτρέψει, είναι τα ευτελή επικοινωνιακά παιχνίδια, που έχουν ως στόχο τη συγκάλυψη της πραγματικότητας. Ας ασχοληθεί, επιτέλους, ο Πρωθυπουργός με τα μεγάλα και επείγοντα ζητήματα του τόπου. Και ας μην αναζητεί άλλοθι και προσχήματα για την αβουλία, την ατολμία και την αναποφασιστικότητά του".

    Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι "όταν ο Πρωθυπουργός εξεδήλωσε την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να αποκατασταθεί η διαφάνεια παντού".

    Σαμαράς για την οικονομία

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

    Κάθε μέρα που περνά με την κυβερνητική απραξία και αδράνεια με αναβλητικότητα και τα λάθος μηνύματα, είναι σε βάρος της οικονομίας και του τόπου, είπε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "απαιτείται ρεαλιστικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι είχε μια πρώτη συζήτηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και ότι ενημερώθηκε πλήρως για τα ζητήματα της οικονομίας.

    Τέλος, ανέφερε ότι θα συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική όταν πρέπει, ενώ θα ασκεί κριτική όπου υπάρχει διαφωνία.

    [02] Η "οδύσσεια" μιας ... μπούργκας

    Σε ηλικία 23 ετών, η Αϊσέ, από το Πακιστάν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας μια πατρίδα και μια καλύτερη μοίρα. Ήταν ήδη παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και έγκυος στο τρίτο. Στην απόγνωση της, ψάχνοντας για βοήθεια, χτύπησε την πόρτα του Ανοιχτού Πολυϊατρείου των "Γιατρών του Κόσμου", που βρίσκεται επί της οδού Ίωνος Δραγούμη 65, στο κέντρο της πόλης.

    "Με σκυμμένο το κεφάλι και σχεδόν ψιθυριστή φωνή, ζήτησε να εμβολιαστούν τα παιδιά της. Η εμφάνισή της δεν έδειχνε την ηλικία της. Αντίθετα φαινόταν πολύ μεγαλύτερη. Αιτία ήταν η μπούργκα. Η τεράστια, φαρδιά, μπλε μπούργκα της", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Σοφία Γκαρανέ, υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας Πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης.

    Η Αϊσέ μεγάλωσε στο Πακιστάν με αυστηρές αρχές και φόβο προς τους άντρες και τον Θεό. Στην Ελλάδα, ο σύζυγος της άρχισε να ψάχνει για ένα μεροκάματο, ενώ εκείνη έμενε στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά της. Άλλωστε, δεν μπορούσε η ίδια να εργαστεί λόγω της μπούργκας που φορούσε.

    Η γυναίκα, φανερά απογοητευμένη, καθώς το φαγητό δεν έφτανε για τα παιδιά, πήγε στο Πολυϊατρείο των "Γιατρών του Κόσμου". Μόνη, αυτή τη φορά, χωρίς την μπούργκα. "Πήγε σε μια εκκλησία ζητώντας συσσίτιο και την έδιωξαν επειδή, όπως μας είπε, "φορούσα την μπούργκα και κατάλαβαν ότι δεν είμαι χριστιανή", αναφέρει η κ. Γκαρανέ.

    Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του Πολυϊατρείου, νόμιζαν πως έγινε κάποια παρεξήγηση και γι' αυτό το λόγο επικοινώνησαν οι ίδιοι με κάποιες εκκλησίες που παραχωρούν συσσίτιο καθημερινά σε άπορους και άστεγους. Ωστόσο και οι ίδιοι βρήκαν "κλειστές πόρτες".

    "Αναρωτηθήκαμε ποιανού πίστη κλονίστηκε εκείνη την ημέρα, της Αϊσέ ή η δική μας. Μια μπούργκα έκανε τη διαφορά και τα παιδιά δεν είχαν γάλα να πιούνε;", αναρωτιέται η κ. Γκαρανέ.

    Η Αϊσέ ενισχύθηκε από την οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και καθοδηγήθηκε σε κάθε είδους δυνατή στήριξη από άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, στις οποίες παραπέμφθηκε.

    Αργότερα, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το τρίτο παιδί της οικογένειας, και οι εθελόντριες των "Γιατρών του Κόσμου" επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν με βρεφικά είδη.

    Στο πλευρό της γυναίκας στάθηκε και ένας ιερέας, εθελοντής των "Γιατρών του Κόσμου", ο οποίος βοήθησε τον σύζυγο της Αϊσέ να βρει μόνιμη, αξιοπρεπή εργασία.

    "Αυτός δεν ενδιαφέρθηκε για την μπούργκα που φοράει η Αϊσέ. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται, γιατί δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι κάνουνε διακρίσεις, λόγω θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων, λόγω χρώματος, φύλου ή εθνότητας", καταλήγει η κ. Γκαρανέ.

    Η Αϊσέ ταλαντεύτηκε αλλά δεν έπαψε να προσδοκεί και να ελπίζει. "Θα προσεύχομαι στον δικό σας Θεό για εσάς, να σας έχει καλά για να βοηθάτε", ήταν το "ευχαριστώ" της γυναίκας από το Πακιστάν προς τους ανθρώπους της οργάνωσης.

    Η ζωή της οικογένειας της Αϊσέ έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ο ιερέας συνεχίζει να βοηθά με συσσίτιο και είδη πρώτης ανάγκης. Στο Πολυϊατρείο τα παιδιά κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια. Μετακόμισαν και έχουν και τη βοήθεια των γειτόνων.

    Η Αϊσέ έχει καταβάλλει σκληρές προσπάθειες και μιλάει καλύτερα τα ελληνικά και από άλλους που κάνουν και μαθήματα, ενώ έχει προσαρμοστεί, και αρκετές φορές κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, όχι μόνο χωρίς την μπούργκα, αλλά φορώντας και παντελόνι.

    Το Πολυϊατρείο των "Γιατρών του Κόσμου"

    Στο "Ανοιχτό Πολυϊατρείο", εθελοντές γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε άπορους, ανασφάλιστους, άστεγους, Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες.

    Οι κύριες χώρες προσέλευσης των αλλοδαπών είναι το Αφγανιστάν, η Αλβανία, η Γεωργία, η Νιγηρία, η Ρωσία, η Σομαλία, το Ιράν, το Κονγκό και η Ουκρανία, ενώ η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι ο γενικός γιατρός και ο παιδίατρος.

    Δύο ακόμη πολυϊατρεία λειτουργούν σε Αθήνα και Χανιά, ενώ γραφεία έχουν, επίσης, οι "Γιατροί του Κόσμου" σε Καβάλα και Κομοτηνή. Στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της Εγνατίας Οδού, έως και την Πρωτοχρονιά θα υπάρχει χριστουγεννιάτικο περίπτερο προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για τη δράση της οργάνωσης και παράλληλα να προμηθεύονται χριστουγεννιάτικά είδη.-

    [03] "Νέο φορολογικό βάρος"

    "Οι κινδυνολογικές αξιολογήσεις των εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για άσκηση τρομοκρατίας προς το λαό προκειμένου να φοβηθεί και να αποδεχθεί τα νέα σκληρά αντιλαϊκά της μέτρα, που τα είχαν αποφασίσει πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Εξάλλου, σχετικά με το θέμα για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι "'όσο προχωρά ο διάλογος - απάτη της κυβέρνησης, τόσο αποκαλύπτεται ότι ο στόχος της είναι η ξεθεμελίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, για να απαλλαγούν οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος από τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία και να μεταφερθούν τα βάρη στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους"

    "Η δημιουργία του λεγόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένα νέο φορολογικό βάρος για τα λαϊκά στρώματα. Όλοι οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι με μια φωνή πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν το τσάκισμα των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Τα ελλείμματα δημιούργησαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το κράτος και αυτοί πρέπει να τα πληρώσουν. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ", καταλήγει το ΚΚΕ.

    Για τους μετανάστες

    "Η τακτική του καρότου για μια μικρή κατηγορία μεταναστών και του μαστίγιου για την πλειοψηφία θριάμβευσε στα κυβερνητικά μέτρα για τους μετανάστες. Από τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια δεν θα ωφεληθούν ούτε τα μισά από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση η 5ετής νόμιμη διαμονή των γονέων, τη στιγμή που οι μέχρι τώρα πολιτικές νομιμοποίησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν στην παρανομία χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται επί χρόνια στη χώρα μας. Τα μέτρα για την κτήση ιθαγένειας διατηρούν τον εισπρακτικό χαρακτήρα αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα το απαράδεκτο παράβολο και δεν προτάθηκε κανένα μέτρο για την επιτάχυνση των διαδικασιών που καθυστερούν απαράδεκτα", τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Το ΚΚΕ απαιτεί και αγωνίζεται για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να δοθεί άσυλο στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πλήρη δικαιώματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες της επιλογής τους με την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου".

    [04] "Αλλοιώνουν το εκλογικό σώμα"

    «Αλλοίωσαν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αλλοίωσαν το φρόνημα του λαού. Τώρα αλλοιώνουν και το εκλογικό σώμα. Αν πιστεύουν πως τους ψήφισε γι΄ αυτό ο Ελληνικός λαός, τους προκαλούμε να θέσουν την πρόταση τους σε δημοψήφισμα. Ο ΛΑ.Ο.Σ θα απευθυνθεί στον λαό για να σταματήσει το ξεπούλημα της ψήφου του», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες.

    Αναφερόμενος τις προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι "με τις διαφυγούσες ασφαλιστικές εισφορές 20 ετών εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών που έχουν βγάλει στις χώρες τους δισεκατομμύρια ευρώ συναλλάγματος που σήμερα μας λείπει, τι θα γίνει;...".

    [05] "Αφαιρούν πόρους"

    Σχετικά με τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης στην επιτροπή «κοινωνικού» διαλόγου για το ασφαλιστικό, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει, αλλά αφαιρεί πόρους από την κοινωνική ασφάλιση. Όχι μόνο δεν ενισχύει την κοινωνική ασφάλιση με νέους πόρους, αλλά της αφαιρεί τμήμα των εσόδων της και αφήνει αλώβητη την εισφοροδιαφυγή", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

    "Τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης είναι η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση, τα χρέη προς αυτή (12 δις ευρώ) του κράτους και των ιδιωτών (3,2 δις ευρώ), η λεηλασία των κλάδων υγείας από φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικά νοσοκομεία. Τα μεγάλα επίσης ζητούμενα γιβ αυτή είναι η σταδιακή επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών της, η ασφαλής διαχείριση όσων της απέμειναν και η θέσπιση νέων πόρων χρηματοδότησής της", ανέφερε ο κ. Στρατούλης.

    Για τη Moodyβs

    Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας από τη Moodyβs, ανέφερε:

    "Η Moodyβs παίζει με την ελληνική οικονομία όπως η γάτα με το ποντίκι. Η κυβέρνηση έχει μεταβληθεί σε άθυρμα των διεθνών κερδοσκοπικών αγορών.

    Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι αξιόπιστη απέναντι στο «καρτέλ» των απολύτως αφερέγγυων αμερικάνικων εταιρειών πιστοληπτικής βαθμολόγησης, τις αποκαλούμενες «τρεις αδελφές», τόσο περισσότερο εγκαταλείπει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και τόσο πιο αναξιόπιστη γίνεται απέναντι στον ελληνικό λαό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 December 2009 - 7:30:26 UTC