Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνητρα για τις αποδείξεις
  • [02] Εξεταστική για την υπόθεση "Γερμανός"
  • [03] Κηδεύεται σήμερα ο Χρ. Λαμπράκης
  • [04] Λοβέρδος για χρηματοδότηση των ταμείων

  • [01] Κίνητρα για τις αποδείξεις

    Το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και από παροχή υπηρεσιών αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα προβλέπεται στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε επίσημα χθες με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Κατά την συνεδρίαση, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας και τις κατευθύνσεις για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τους άξονες που θα γίνει η διαβούλευση.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι διατύπωσαν τη διάθεση συμβολής από την πλευρά τους στη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν με το νέο έτος όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές τους ή τις δαπάνες τους για παροχή υπηρεσιών, υπονοώντας ότι θα ωφελούνται με μείωση του φόρου εισοδήματος χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο ποσό.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25% που είναι σήμερα του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

    Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για τη φορολογία, αποφασίστηκε ώστε οι επιμέρους ομάδες εργασίας να συγκροτηθούν από τη Δευτέρα. Σήμερα, αναμένεται να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους φορολογούμενους για τις ενδεχόμενες αλλαγές.

    Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

    [02] Εξεταστική για την υπόθεση "Γερμανός"

    Και πέμπτη πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, αυτή τη φορά για την υπόθεση «Γερμανός» και την εξαγορά της από την Cosmote, κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Βουλής 127 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Χαρακτηρίζοντας την εξαγορά ζημιογόνο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «από την όλη μεθόδευση της εξαγοράς της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, προκύπτουν προφανείς ευθύνες και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες, όμως ανεξάρτητα από την πορεία των δικαστικών ερευνών πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όσους ενέχονται».

    Η υπόθεση, σημειώνεται από τους υπογράφοντες, έχει πολλαπλές παραμέτρους, πολιτικής και οικονομικής υφής, που έχουν να κάνουν: με προνομιακές πληροφορίες για την εξαγορά, με επιπτώσεις στη τιμή των μετοχών ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΟΤΕ και COSMOTE, ενημέρωση (άρα και γνώση) της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιανουάριο του β06 από τον τότε πρόεδρο του ΟΤΕ και της COSMOTE.

    Πέραν αυτών, αναφέρεται, ότι υπάρχει: ζήτημα τεχνητής διαμόρφωσης της τιμής της μετοχής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ με σκοπό την κερδοσκοπία, ασυνήθης όγκος συναλλαγών των μετοχών της ίδιας εταιρείας, όταν δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί η εξαγορά, αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής της μετοχής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από τα τέλη Νοεμβρίου β05- Μάϊο β06 κατά 39%, ενώ απουσίασαν παντελώς έλεγχοι στις συναλλαγές αυτές από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

    Σύμφωνα με τους προτείνοντες, από τη μεθοδευμένα υπερτιμολογημένη εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ προέκυψαν υπεραξίες και υπερκέρδη σε βάρος της COSMOTE και του ομίλου ΟΤΕ, οι διοικήσεις των οποίων είχαν οριστεί από την τότε κυβέρνηση μέσω των Γενικών Συνελεύσεων των εταιρειών.

    Από την όλη μεθόδευση της εξαγοράς της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος με συνολικό τίμημα 1,3 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιήθηκε, προκύπτουν προφανείς ευθύνες, αναφέρουν οι βουλευτές στην πρότασή τους.

    [03] Κηδεύεται σήμερα ο Χρ. Λαμπράκης

    Κηδεύεται το μεσημέρι, από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικά 75 ετών, μετά από πολυήμερη δοκιμασία στο "Ωνάσειο".

    Ακατάβλητος μαχητής, δημιουργός και πρωτοπόρος, με προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και την αλήθεια, άφησε τεράστιο έργο στον τομέα του Πολιτισμού και της Ενημέρωσης.

    Ο κόσμος του Τύπου, των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού νιώθει φτωχότερος με την απουσία του.

    Η μάχη με τη ζωή χάθηκε για το Χρήστο Λαμπράκη, στην εντατική του νοσοκομείου όπου εισήχθη. Ακολούθησε ένας αγώνας των γιατρών του με τις λοιμώξεις που έπληξαν το βεβαρημένο του αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, αγώνας ο οποίος απέβη άνισος.

    Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα.

    Σπούδασε στην Αγγλία και την Ελβετία και το 1957, όταν πέθανε ο πατέρας του Δημήτρης Λαμπράκης, ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, Ταχυδρόμος).

    Στα επόμενα 50 χρόνια το συγκρότημα Λαμπράκη εμπλουτίστηκε με δεκάδες έντυπα τα οποία η Χούντα "στραγγάλισε" και φυλάκισε τον ίδιο.

    Το 1989 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, σε συνεργασία με άλλους εκδότες, ίδρυσε την εταιρία "Τηλέτυπος ΑΕ" η οποία και εισήχθη στο Χρηματιστήριο, μαζί με άλλες εταιρίες του Ομίλου.

    Ωστόσο, πεδίο δράσης του εκλιπόντος δεν απετέλεσε μόνο ο εκδοτικός χώρος.

    Ο χώρος του πνεύματος και της μουσικής βρήκε την δική του στέγη (1991) κάτω από το μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων, το Μέγαρο Μουσικής, "τέκνο" των Φίλων της Μουσικής.

    Το 1997 ήταν ο πρώτος εκδότης που πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε μεγάλη ηλεκτρονική πύλη.

    Το μεγάλο δημιούργημα του Χρήστου Λαμπράκη ήταν, το 1991, το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το οποίο πλαισίωσαν και υποστήριξαν διακεκριμένοι Έλληνες από το χώρο του Τύπου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    Αρχικός στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης, σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, στη δε συνέχεια επεκτάθηκε με δραστηριότητες στην παιδεία, την πολιτιστική κληρονομία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της Περιφέρειας κ.λ.π. και σήμερα αναγνωρίζεται, σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο, ως σημαντικός πρωτοποριακός ερευνητικός φορέας νέων ιδεών.

    Ο Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 24 Νοεμβρίου 2009 λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων, αναφέρει ανακοίνωση του ΩΚΚ. Ο Χρ. Λαμπράκης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009. Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας.

    Δηλώσεις της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    «Η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».

    Αυτά αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Εξ άλλου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου. Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού. Η συμβολή του στα Γράμματα και τις Τέχνες ήταν μεγάλη. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τόνισε:

    «Ένας από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης έφυγε. Πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα. Υπήρξε πρωταγωνιστής στο χώρο του Τύπου, της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Πέρα, όμως, από την ενημέρωση υπηρέτησε τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του. Κυρίως μέσα από το Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Αλλά όχι μόνον. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία, ως Υπουργός Πολιτισμού, να βιώσω την θέρμη, με την οποία αγκάλιαζε κάθε αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία. Το Ίδρυμα Λαμπράκη ανέπτυξε δραστηριότητες που αφορούν την Εκπαίδευση, την Τέχνη, το Περιβάλλον, τις νέες μορφές αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων. Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους και τους συνεργάτες του».

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους οικείους και τους συνεργάτες του, επισημαίνοντας ότι " ο Χρήστος Λαμπράκης ο τελευταίος από τους παραδοσιακούς εκδότες σφράγισε με την παρουσία του το χώρο της δημοσιογραφίας και του πολιτισμού και υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια".

    [04] Λοβέρδος για χρηματοδότηση των ταμείων

    O υπoυργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των Ειδικών των Κοινωνικών Εταίρων για το Ασφαλιστικό δήλωσε ότι οι εθελούσιες έξοδοι -τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις- θα πρέπει να αποκλειστούν από το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων. Το κράτος είπε ούτε αρνήθηκε ούτε θα αρνηθεί τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του ζητήματος κοινωνικής ασφάλισης, όμως προτιμά οι δαπάνες του να διοχετεύονται στη χρηματοδότηση ενός νέου, βιώσιμου δημόσιου, καθολικού και κοινωνικώς δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.

    Ως προς τις πηγές χρηματοδότησης του συστήματος ο υπουργός Εργασίας έθεσε τους εξής άξονες:

    1. Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος. Περιλαμβάνει τη νομική κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης ρύθμισης των οφειλών, την αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας των ταμείων. Ακόμα την εξοικονόμηση πόρων με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες, δράσεις από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά την εξοικονόμηση 800 εκατ έως ενός δισ. ευρώ ετησίως από το 2010.

    2. Νέοι πόροι. Περιλαμβάνει την χρηματοδότηση του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών από την άμεση φορολογία και ακόμα τη ροή πόρων προς τα ταμεία από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο των πολιτικών για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχιας.

    3. Αύξηση της βάσης των εσόδων του Ασφαλιστικού χωρίς αύξηση των εισφορών. Περιλαμβάνει την ένταξη στο σύστημα περισσοτέρων από 100.000 παρανόμων έως σήμερα μεταναστών με νομοθετική παρέμβαση τον Ιανουάριο (στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδοχική ασφάλιση). Ακόμα τηνπροσπάθεια μείωσης της εισφοροδιαφυγής με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων αλλά και με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών. Η κυβέρνηση θέτει στο διάλογο την ιδέα για είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων. Περιλαμβάνει ακόμα την μείωση της αδήλωτης εργασίας τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας συνταξιούχων και την ανταποδοτικότητα, ως αναλογική σχέση μεταξύ της σύνταξης, των εισφορών και του χρόνου εργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 December 2009 - 11:30:25 UTC