Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια"
  • [02] Ημερήσια ατζέντα: 24/12/2009
  • [03] "Θύελλα αντεργατικών μέτρων"
  • [04] "Ναι στις εξεταστικές"
  • [05] ''Άδικη και αδιέξοδη πολιτική''
  • [06] Συνεχίζονται τα προβλήματα
  • [07] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

  • [01] "Με όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια"

    «Φαίνεται πως πάντα αναρωτιέται η ΝΔ για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά σήμερα, καταλάβαμε όλοι ότι αναρωτιέται πια, για το ποια είναι η ίδια» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

    «Εμείς έχουμε την ικανότητα και αναγεννούμε τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, το κίνημά μας. Σήμερα ψάχνεται η ίδια η ΝΔ, ποιες είναι οι προτάσεις της, η ταυτότητά της. Αυτό που δεν μπορεί να ζητά, είναι να κάνουμε εμείς αλχημείες, να κρύψουμε αλήθειες για να καλύψουμε ευθύνες της ΝΔ της προηγούμενης περιόδου» ανέφερε ο κος Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Από το 2004, η ΝΔ ενθάρρυνε και υιοθέτησε τις πιο αρνητικές πλευρές της κοινωνικής ζωής. Ιδιοτέλεια, φορολογικά δώρα, ανισότητα, εξάρτηση από μεγάλα και μικρά συμφέροντα, ανομία που επέβαλε το δίκαιο του ισχυρού, απουσία απβ το διεθνές γίγνεσθαι. Όλα τα παραπάνω θέριεψαν ως πολιτική αντίληψη εξουσίας. Και δεν σας κατηγορώ για νεοφιλελευθερισμό - γιατί νεοσυντήρηση είναι η διόγκωση του κράτους, όχι υπέρ του πολίτη, αλλά υπέρ των κομματικών συμφερόντων. Αυτή είναι η λαϊκή δεξιά που ευαγγελίζεστε;» ρώτησε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

    «Η δική μας διακυβέρνηση έχει ως όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια - και ζητούμε να αναλάβουν όλοι με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους για τη διαχείριση του κράτους, των κομμάτων τους και της κοινωνίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δώσει διαχρονικά, «πνοή και διέξοδο στον πολίτη και τη χώρα», γιατί είναι ένα πατριωτικό κίνημα, «που εγγυάται ότι την γαλανόλευκη σημαία την σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροπολιτικούς σκοπούς, ή για την καλλιέργεια τεχνητών ρηγμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας - και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης».

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του, πως «είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα (β¦) Όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν τις μεγάλες μας θεσμικές αλλαγές στο κράτος, ας αναρωτηθούν γιατί απέτυχαν οι προσπάθειές μας στο παρελθόν. Ας κατανοήσουν την ματαιότητα να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στον Τιτανικό» ανέφερε.

    Βασική στόχευση, πέραν της δημοσιονομικής τακτοποίησης και της ανάταξης της οικονομίας, είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κυβέρνηση, όσο και της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων της. «Όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τις τομές που πρέπει. Γιβ αυτό εκπλήσσεται κανείς, να θεωρούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης «μέτρα πανικού», «φοροεπιδρομές, χαράτσια, κατάργηση συντάξεων» - όλη αυτή η ανεύθυνη κακοφωνία στα μέσα ενημέρωσης, που ακυρώνει κάθε σοβαρό κοινωνικό διάλογο και πλήττει την ίδια μας την οικονομία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Οι αρχές που θα διέπουν τους Προϋπολογισμούς της νέας κυβέρνησης και την εφαρμογή τους, καθιστώντας τους κατβ εξοχήν διαφορετικούς από τους προηγούμενους, είναι η διαφάνεια, («ο κάθε Έλληνας θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού»), η ανταποδοτικότητα και η νοικοκυροσύνη («τέλος οι πελατειακές σπατάλες, τα χρήματα που πηγαίνουν σε φορείς, περιοχές, ή επιχειρήσεις επειδή είναι κολλητοί ή κομματικοί φίλοι»), η δίκαιη φορολόγηση για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου («παράδειγμα η ενίσχυση της αλληλεγγύης, μεταφέροντας πόρους από τα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας στους ασθενέστερους»).

    «Σβ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Γιατί υπάρχουν 500.000 άνεργοι, συμπολίτες μας που θέλουν πραγματική στήριξη και η ανισότητα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Στις συνθήκες αυτές, δεν μπορεί να χορηγούνται αυξήσεις στους υψηλόμισθους, στα γκόλντεν μπόυς, στα στελέχη της ΕΡΤ. Θα εξειδικεύσουμε τις αποφάσεις στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κος Παπανδρέου στα πεπραγμένα του κυβερνητικού του διμήνου: «Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη εννέα νομοσχέδια. Ανοίγουμε 77 μονάδες εντατικής θεραπείας, έχοντας προσλάβει πάνω από 200 νοσηλευτές - όταν η μόνιμη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο ερώτημα γιατί δεν άνοιγαν οι μονάδες, ήταν ότι δήθεν το ΑΣΕΠ εμπόδιζε τις προσλήψεις».

    «Η διαφορά μας απ΄ την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ποσοτική, αλλβ αφορά την κατεύθυνση: το ποιος ωφελείται απ΄τις πολιτικές. Η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη: Υπηρετούμε τον έλληνα πολίτη και μόνον αυτόν. Όταν κάναμε λόγο για «πράσινη ανάπτυξη» εσείς μιλούσατε για «πράσινα άλογα» - και όμως, ολόκληρη η υφήλιος προσανατολίζεται προς αυτήν. Μπορεί στην Κοπεγχάγη να μην υπήρξε συμφωνία, όμως όλη η υφήλιος πορεύεται προς τα κει. Και η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει - και θα πρωτοπορήσει με το ΠΑΣΟΚ».

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να δώσει το 2010 το λόγο στη νεολαία, να τοποθετηθεί για τα ζητήματα που την αφορούν - και όχι μόνο. «Θα δώσουμε το λόγο στη νέα γενιά, να συμμετάσχει, να ξέρει ότι την νοιαζόμαστε, ότι την πιστεύουμε, ότι μπορεί. Καλώ κάθε νέο από το βήμα της Βουλής, να έρθει με την κριτική του σκέψη στο νέο μας λιθαράκι για μια νέα πορεία» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    [02] Ημερήσια ατζέντα: 24/12/2009

  • Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ιωάννης Μαγκριώτης, θα επισκεφθεί την κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης στο Καπάνι και στο Μοδιάνο για να ανταλλάξει ευχές με τους επαγγελματίες της περιοχής. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη. Στις 11:30 ο κ. Μαγκριώτης θα κάνει δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. στα Λουλουδάδικα, στη συμβολή των οδών Β. Ηρακλείου και Κομνηνών.

  • Κάλαντα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    [03] "Θύελλα αντεργατικών μέτρων"

    Συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει όμως προπαγανδαστικό περιτύλιγμα, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι για το κόμμα της «ήταν αναμενόμενη η θύελλα αντεργατικών μέτρων που έρχεται, το είχε προβλέψει και το είχε πει στον ελληνικό λαό».

    Η κ Παπαρήγα επιτέθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές και συντάσσονται με το καπιταλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ίδιες αντιλαϊκές πρακτικές.

    «Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ως προς τον τρόπο εφαρμογής αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου. Δεν καταργήσατε κανένα νόμο της ΝΔ. Πατάτε πάνω τους, τους διορθώνετε και τους κάνετε χειρότερους. Και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ γίνονταν αλχημείες. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα έπεσε, το παραδέχεται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Μειώνετε, δεν αυξάνετε τους μισθούς. Ο καυγάς μεταξύ σας είναι σωτήριος για την πολιτική σας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Η κ Παπαρήγα υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, και ότι δεν έχει περιθώρια να κάνει ελιγμούς και η μόνη του λύση είναι η αντεργατική πολιτική του την οποία κρύβει.

    «Φορτώσατε τη κρίση στη σπατάλη και στη διαφθορά του κράτους. Όμως ακόμα και με στεγνά στοιχεία να τα δούμε αυτά δεν βγαίνει ούτε το ύψος του ελλείμματος ούτε το δημόσιο χρέος.. Συνειδητά παραπλανάτε τον ελληνικό λαό με την οικονομική κρίση για να πάρετε αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι η κατάργηση των επιδομάτων», τόνισε η κ Παπαρήγα.

    Στη συνέχεια, η κ Παπαρήγα, μίλησε για ένα νέο προϋπολογισμό «με περιτύλιγμα τρομοκρατίας, εκβιασμούς, απειλές και φορομπηχτική πολιτική».

    «Τα ελλείμματα των 30 δισ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που προσφέρθηκαν σε τραπεζίτες, ομίλους και τραπεζίτες. Γιατί λοιπόν οι εργαζόμενοι να μην απαιτούν λεφτά;» συμπλήρωσε.

    Τέλος, η κ Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συνειδητή προσπάθεια συκοφάντησης του κόμματος της ενώ κατέληξε λέγοντας:

    «Το λαϊκό κίνημα δεν είπε τη τελευταία λέξη. Μια δυνατότητα έχει μόνο ο ελληνικός λαός να διορθώσει τη ψήφο του με αγώνες».

    [04] "Ναι στις εξεταστικές"

    Όχι στο νομοσχέδιο που δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες, «ναι» σε όλες τις εξεταστικές και σε δύο ακόμη για την κρατική τηλεόραση και για τις υποκλοπές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

    Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2010, ο κ. Καρατζαφέρης απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν - κάνοντας ιστορική αναδρομή - αμφισβήτησε την δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και την απόδοση των μέτρων του οικονομικού επιτελείου για την ανάταξη της Οικονομίας και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της κας Θ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας.

    Επίσης ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει θέση επί του θέματος που αφορά την ιθαγένεια των μεταναστών και να τοποθετηθεί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Για το θέμα των Εξεταστικών εξέφρασε την χαρά του «γιατί υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του» αλλά ζήτησε να γίνει και Εξεταστική για τις υποκλοπές και την ΕΡΤ.

    Χαρακτήρισε «φάλτσο» την ψήφο στους μετανάστες δηλώνοντας πως θα βρει τον ΛΑΟΣ απέναντι η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής και κάνοντας «έκκληση στην δημοκρατική ευαισθησία των κομμάτων» να μην το δεχθούν. «Πάμε στον λαό να μας πει αν θέλει ψήφο στους μετανάστες και την ιθαγένεια, να μιλήσει ο λαός με δημοψήφισμα. Υπάρχει μια πολιτική μπαμπεσιά εδώ, το 2000 πήρατε το θρήσκευμα και σήμερα κάνετε αυτό ενώ προεκλογικά δεν το είπατε», ανέφερε.

    Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να αλλάξει θέση λέγοντας: «δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή την θέση, πάτησαν πάνω σας και το φέρνουν τώρα». «Μην συνεργείτε σε αυτό το έγκλημα, μην συναινείτε στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι δεν θα έχει αντοχές πάνω από έξι μήνες και θα πάει στις δημοτικές χωρίς εκλογικό, θέλει να σέρνει από την μύτη τους μετανάστες και εσείς τους δίνετε την ευκαιρία. Αναθεωρήστε. Πώς θα συνδράμετε εσείς να πάρουν ιθαγένεια οι λαθρομετανάστες;» συνέχισε.

    Ζήτησε ακόμη «μερικές διευκρινήσεις» από τον κ. Σαμαρά: Αν θα «ξεφύγει από τις δουλείες του Καραμανλισμού, αν θα πει όχι στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη κι αν θα «δώσει το όνομα Μακεδονία μαζί με το ΠΑΣΟΚ».

    Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας είπε ότι σε επαφές που είχε στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε πολλά ερωτηματικά, οι επιχειρηματίες έλεγαν πως δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα και πολλοί «γέλασαν με αυτά που είπε ότι θα μας βγάλουν από την κρίση». «Πηγαίνετε με θάρρος και πείτε στην Ευρώπη ότι δεν μπορείτε σε τέσσερα χρόνια και ότι θέλετε 10 χρόνια. Αν όλες οι δυνάμεις δοθούν στο έλλειμμα δεν θα έχετε ίχνος ανάπτυξης, αν δεν καπνίσουν οι καμινάδες δεν θα κάνουμε τίποτα. Γιατί είστε φοβικοί με την Ευρώπη; Δεν είμαστε επαίτες, απαιτούμε. Πείτε τους ευθέως στις αγορές ότι δεν θέλουμε και ότι θα πάμε στο ΔΝΤ που μας δίνει με μικρότερο επιτόκιο, με το μισό. Αντιστρέψτε την απειλή που μας κάνουν εκείνοι» είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα.

    Για τους οίκους αξιολογήσεως ανέφερε ότι θυμίζουν τις δικές μας εταιρείες δημοσκοπήσεων. Κι ανέφερε ότι ο Τζορτζ Σόρος βρίσκεται πίσω από μία από αυτές και δεν «έχει όρεξη να μας δει να βγαίνουμε από την κρίση». Είπε ακόμη ότι ετοιμάζεται να κάνει επιχείρηση «real estate» στην χώρα μας.

    Ο κ. Καρατζαφέρης διάβασε από το βήμα ανακοίνωση της Ένωσης απόστρατων αξιωματικών η οποία επικαλείται φράσεις από το βιβλίο που επιμελήθηκε η κυρία Δραγώνα (δεν είμαστε Έλληνες, μας έκαναν Έλληνες, η επανάσταση του 21 ήταν εθνική επεκτατική πολιτική, Οι Έλληνες είναι ρατσιστές βασιζόμαστε στον τούρκικο πολιτισμό) και ρώτησε «Δεν ντρέπεστε για την Δραγώνα κύριοι του ΠΑΣΟΚ, που την έχετε στο υπουργείο Παιδείας;».

    Τέλος καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι αντί να είναι στη Βουλή ημέρες προϋπολογισμού, χθες ήταν με την παρέα του εννέα ώρες στο Κολωνάκι.

    Παρέμβαση Θ. Πάγκαλου

    Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης υπερέβη τα όρια σε τρεις περιπτώσεις:

    - Στην αναφορά αποσπασμάτων από επιστημονικά έργα της κυρίας Δραγώνα, φράσεων που κι αυτές αναφέρθηκαν συντομευμένες και παραποιημένες

    - Ταυτίζοντας τους Έλληνες πολίτες της Θράκης με μια «μυστηριώδη ομάδα μουσουλμάνων, η οποία κινούμενη από διεθνή κέντρα έρχεται να υποσκάψει την εθνική μας ανεξαρτησία. «Είναι ύβρης, είναι άδικο» είπε ο κ. Παγκάλος

    - Παραποιώντας συστηματικά την διενέργεια πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για την τακτοποίηση ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν μπήκαν στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρώσει ένα κύκλο σπουδών, ζουν εδώ και θα ζήσουν εδώ.

    Ανταπαντώντας ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι όταν έχεις 250.000 ψήφους μουσουλμάνων και εντάσσεις άλλους 250.000 μουσουλμάνους που δίνετε ιθαγένεια τότε δημιουργείται μείζον θέμα για τη χώρα και επανάλαβε αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός «αν θέλει την παραχάραξη του εκλογικού σώματος, που πάει να κάνει το ΠΑΣΟΚ».

    [05] ''Άδικη και αδιέξοδη πολιτική''

    Με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, παρομοίωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση της οικονομίας. Μια εθνική οδό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατεστραμμένη, για την οποία όμως καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων.

    Έτσι , είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχη είναι η υπόθεση ευημερίας στην Ελλάδα: οι πολίτες προκαταβάλουν διαρκώς το κόστος της προσδοκώμενης ευημερίας.

    Ο κ. Τσίπρας, που έθεσε το θέμα για το που πήγαν τα οφέλη της ανάπτυξης μίας δεκαετίας 1997-2007, υποστήριξε ότι αυτά πήγαν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς στα πανάκριβα ολυμπιακά έργα, έγιναν φοροαπαλλαγές, συστηματική φοροδιαφυγή και καταθέσεις στην Ελβετία.

    Αντίστοιχα η ανεργία βρίσκεται σήμερα σε δραματικά επίπεδα, ενώ παραγωγικοί τομείς αποδιαρθρώθηκαν και οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν το δημόσιο τομέα, ενώ το χειρότερο είναι η λεηλασία των πόρων του δημοσίου από ιδιωτικές επιχειρήσεις και το ότι ξεπουλήθηκαν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πραγματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν γίνεται στη Βουλή, αλλά έγινε στο Λονδίνο με τους εκπροσώπους των αγορών που πρέπει εμείς να τους εξευμενίσουμε: «Στο Λονδίνο, είπατε, κύριε υπουργέ, ότι θα κάνετε άλλο ένα δισεκ. ευρώ περικοπές για να τους φτιάξετε το κέφι. Δεσμευτήκατε να περικόψετε δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες. Τάξατε μείωση των μισθών της τάξης του 4%. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να λέει ότι, αν χρειαστεί, θα κόψει τους μισθούς στο μισό. Αν το πιστεύετε να το επαναλάβετε, αλλιώς πείτε «mea culpa».

    Μίλησε ακόμη για καθεστώς απίστευτης δημοσιονομικής τρομοκρατίας και περιοριστικά μέτρα «που είναι αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ»: Τα περιοριστικά μέτρα απλώς ανακυκλώνουν την ύφεση κι η ύφεση οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων και ακολουθεί ο ίδιος κύκλος είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απέναντι σε αυτή την άδικη και αδιέξοδη πολιτική, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «αντιπαραθέτουμε την αριστερή εναλλακτική πρόταση διεξόδου για τη δημιουργία ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και για τη θετική διέξοδο από την κρίση. Απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε δραστικά μέτρα για τη φορολόγηση των πλουσιότερων τάξεων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερή απασχόληση».

    [06] Συνεχίζονται τα προβλήματα

    Ισχυροί άνεμοι, έντονες βροχοπτώσεις, χιόνι και παγετός συνθέτουν το σκηνικό σε πολλές περιοχές της βόρειας και νότιας Ευρώπης με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ η Βενετία έχει πλημμυρίσει.

    Δύο γυναίκες έχασαν την ζωή τους και 47 άτομα τραυματίστηκαν χθες σε τροχαίο στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, που οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία και στον παγετό, συνθήκες που εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στις αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες σε όλη τη Βρετανία. Ένα τουριστικό λεωφορείο ανατράπηκε στην Κορνουάλη εξαιτίας του πάγου που είχε σχηματιστεί στο οδόστρωμα και ανατράπηκε χθες το βράδυ.

    Στη βόρεια Ιταλία ένας οδηγός σκοτώθηκε και περί τα 30 άτομα τραυματίστηκαν σε καραμπόλα αυτοκινήτων, ενώ στη Γαλλία ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το αυτοκίνητό του ανατράπηκε εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος στην περιοχή της Βρετάνης.

    Ληστές έκλεψαν τρία αυτοκίνητα μέσα σε 30 λεπτά της ώρας από τους οδηγούς που είχαν αφήσει τις μηχανές των αυτοκινήτων τους σε λειτουργία για να ζεσταθούν,ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Εσσεξ που προειδοποίησε τους οδηγούς να μην αφήνουν ξεκλείδωτα τα αυτοκίνητά τους για να πάνε να πιουν ένα φλυτζάνι ζεστό τσάι.

    Ενα αεροπλάνο της εταιρείας Ryanair βγήκε έξω από τον διάδρομο κατά την προσγείωσή του σε αεροδρόμιο κοντά στην Γλασκόβη,αλλά και οι 123 επιβάτες και τα επτά μέλη του πληρώματος είναι καλά.

    Στην Ισπανία χθες έβρεχε καταρρακτωδώς και αναφέρθηκαν ζημιές στα Κανάρια Νησιά. Στην Πορτογαλία σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις ενώ από τους θυελλώδεις ανέμους ξερριζώθηκαν δένδρα και αποκλείστηκαν δρόμοι.

    Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν στην Ιταλία, αλλά προβλήματα υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δικτυο και κυρίως στα τρένα που αναχωρούν από το Μιλάνο.

    Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται να σημειωθεί σήμερα Πέμπτη στην Σιβηρία, όπου σε μία περιοχή της το θερμόμετρο αναμένεται να πέσει στους μείον 58 βαθμούς.

    [07] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

    Με 160 ψήφους υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2010. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που απουσιάζει στο εξωτερικό. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Τοποθετήσεις

    Τον ενθουσιασμό και την έμπνευση του νέου προέδρου της ΝΔ χαιρέτισε στην αρχή της ομιλίας του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, επεσήμανε όμως στον κ. Σαμαρά ότι και εδώ υπάρχουν όρια, αφού δεν μπορεί ο ίδιος ούτε να προδιαγράφει τη βούληση των Κυπρίων για ένα νέο σχέδιο Ανάν, ούτε να χρησιμοποιεί ένα ρόλο που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την έκφραση αλληλεγγύης στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Όσον αφορά στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ευθύνες αναφορικά με το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι «όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι φταίμε» .

    Κατά τον κ. Πάγκαλο θα πρέπει όμως να αναζητηθεί η ευθύνη της μεγάλης αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, κρίνοντας ο ίδιος ότι φταίει το πελατειακό κράτος που συνδέεται με τον σταυρό προτίμησης: «Η φαυλότητα του εκλογικού και του πολιτικού συστήματος οδήγησε στις υπερβάσεις στις δαπάνες, όπως προδιαγράφονται από τα τεράστια ποσά οικονομικής επιχορήγησης που απαιτούνται για την εκλογή».

    «Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για να γίνει επιτέλους η αρχή με το αυτονόητο: να μπει τάξη στο χάος των δημοσίων οικονομικών, να στηριχθεί η οικονομία και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Να αρχίσει να χτίζεται ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών». Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κεντρική ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2010.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό προβλέπεται μία σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8,4 δισεκ ευρώ, ή 3,6 μονάδων του ΑΕΠ, μία μείωση που προκύπτει ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

    Η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ούτε χρησιμοποιεί δύο γλώσσες. Χρησιμοποιεί μόνον τη γλώσσα της πολιτικής που πιστεύουμε και του προγράμματος που μας ζήτησαν οι πολίτες να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εξαρχής στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, «για να σταματήσει το βάρος να πέφτει μονίμως στις πλάτες των εντίμων φορολογουμένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων καθώς και των μεσαίων εισοδημάτων».

    Το 2010 θα μπούμε με την ορμή των αλλαγών που σαρώνουν εμπόδια δεκαετιών για να πάει η χώρα μπροστά. Είναι δύσκολο, αλλά η κοινωνία και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο κ. Ραγκούσης ανέπτυξε στην ομιλία του τη σχέση ανάμεσα στο δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε απ' το λαό για την υπέρβασή τους, και αυτό θα συμβεί με συγκεκριμένες, ελέγξιμες πολιτικές και όχι κούφια λόγια τύπου «επανίδρυση του κράτους».

    Η επιτακτική εθνική ανάγκη να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βγούμε από την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, το πρόταγμα του νέου προϋπολογισμού.

    Ταυτόχρονα, έκανε λόγο "για την διαμόρφωση μιας μεγάλη κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας που θα είναι όμως δίκαιης συμβολής", όπως είπε, "στην εθνική προσπάθεια υπέρβασης της δημοσιονομικής κρίσης".

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "πρακτικά ανύπαρκτο και ως εκ τούτου αφελές" το δίλημμα που ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα στη λήψη σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιλογή της ήπιας γραμμής που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας, και στην προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων".

    Για εθνικό στοίχημα αντιστροφής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ανάταξης της παραγωγικής δραστηριότητας έκανε λόγο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας, "τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια, δεν θα βρίσκουν δουλειές".

    Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το 2010, είναι κατά την κα Κατσέλη, η άμεση στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας . Αυτό θα γίνει κατορθωτό με μέτρα άμεσης απόδοσης, που προωθούνται με νομοθετήματα που έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται στη Βουλή και αφορούν τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή και πληρωμής οφειλών, στην προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

    Τις δύο προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός, την οικονομική ανασυγκρότηση και τη θεσμική αναμόρφωση, για να επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από την πολύπλευρη κρίση επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, τονίζοντας πως αυτές οι δύο όψεις είναι αλληλένδετες κι αυτή η αλληλεξάρτηση είναι που συνιστά και την ελληνική ιδιοτυπία.

    «Η κρίση σε μας είναι πολιτειακή και πολιτική. Αυτές οι αξιακές και θεσμικές παθογένειες έφεραν στην 109η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Τελούμε σε κρίση θεσμών και αξιών. Τα προβλήματα έχουν βαθιές ρίζες και σχετίζονται με χρόνιες παθογένειες του πολιτικο-οικονομικού συστήματος της χώρας, την πολυνομία, την ανομία» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 December 2009 - 5:30:34 UTC