Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναυτική τραγωδία
  • [02] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός
  • [03] Α.Λοβέρδος: "Απαιτείται συνεννόηση"
  • [04] Α.Σαμαράς: "Θαρραλέες πρωτοβουλίες"
  • [05] Παραβιάσεις του FIR Αθηνών
  • [06] Βρέθηκε νεκρός μέσα στο ταξί του
  • [07] Παυσίλυπο: Μια όαση πρασίνου στο κέντρο της Καρδίτσας
  • [08] Επίθεση στον Πάπα
  • [09] Βεβήλωσαν εκκλησία

  • [01] Ναυτική τραγωδία

    Νεκροί εντοπίστηκαν τρεις Ελληνες και δυο Φιλιππινέζοι, μέλη του πληρώματος του φορτηγού ελληνικού πλοίου "Aegean Wind" το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ έπλεε ανοιχτά της Βενεζουέλας.

    Πρόκειται για τον ανθυποπλοίαρχο 23 χρόνων, τον γ' μηχανικό 52 χρόνων και τον ηλεκτρολόγο 55 χρόνων, ενώ αγνοούνται ακόμη άλλοι τέσσερις Φιλιππινέζοι ναυτικοί. Το 24μελές πλήρωμα του πλοίου που αποτελείτο από δεκαπέντε Φιλιππινέζους και εννέα Ελληνες ναυτικούς, ήταν φορτωμένο σιδηρομετάλλευμα και κατευθυνόταν στο Χιούστον, της Αμερικής.

    Η φωτιά στο ελληνικό πλοίο έχει σβήσει και αναμένεται ρυμουλκό, προκειμένου να το οδηγήσει στο πλησιέστερο λιμάνι. Στη Βενεζουέλα αναμένεται να μεταβεί αξιωματικός του Λιμενικού, προκειμένου να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των υπολοίπων Ελλήνων ναυτικών.

    Από την πυρκαγιά, επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά 5 άτομα, δύο Ελληνες ναυτικοί, δύο αλλοδαποί και μια Ελληνίδα, δόκιμη αξιωματικός. Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νησί, για νοσηλεία.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοούμενων ναυτικών-μελών του πληρώματος του πλοίου συνεχίζονται.

    H φωτιά εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο ελληνικό φορτηγό πλοίο "Aegean Wind", ενώ αυτό έπλεε 90 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της Βενεζουέλας.

    Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έφθασαν από την πρώτη στιγμή στο ενιαίο κέντρο έρευνας, συντονισμού έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, όπου και ενημερώθηκαν για την πορεία των ερευνών.

    Η κ. Κατσέλη, σε δηλώσεις της, υπογράμμισε ότι θα γίνει έρευνα σε βάθος, με πρωταρχικό στόχο τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή άλλων τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.

    Ικανοποιημένος από τις ενέργειες του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης δήλωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    [02] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

    Με 160 ψήφους υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2010. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που απουσιάζει στο εξωτερικό. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

    «Φαίνεται πως πάντα αναρωτιέται η ΝΔ για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά σήμερα, καταλάβαμε όλοι ότι αναρωτιέται πια, για το ποια είναι η ίδια» παρατήρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

    «Εμείς έχουμε την ικανότητα και αναγεννούμε τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, το κίνημά μας. Σήμερα ψάχνεται η ίδια η ΝΔ, ποιες είναι οι προτάσεις της, η ταυτότητά της. Αυτό που δεν μπορεί να ζητά, είναι να κάνουμε εμείς αλχημείες, να κρύψουμε αλήθειες για να καλύψουμε ευθύνες της ΝΔ της προηγούμενης περιόδου» ανέφερε ο κος Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Από το 2004, η ΝΔ ενθάρρυνε και υιοθέτησε τις πιο αρνητικές πλευρές της κοινωνικής ζωής. Ιδιοτέλεια, φορολογικά δώρα, ανισότητα, εξάρτηση από μεγάλα και μικρά συμφέροντα, ανομία που επέβαλε το δίκαιο του ισχυρού, απουσία απ' το διεθνές γίγνεσθαι. Όλα τα παραπάνω θέριεψαν ως πολιτική αντίληψη εξουσίας. Και δεν σας κατηγορώ για νεοφιλελευθερισμό - γιατί νεοσυντήρηση είναι η διόγκωση του κράτους, όχι υπέρ του πολίτη, αλλά υπέρ των κομματικών συμφερόντων. Αυτή είναι η λαϊκή δεξιά που ευαγγελίζεστε;» ρώτησε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

    «Η δική μας διακυβέρνηση έχει ως όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια - και ζητούμε να αναλάβουν όλοι με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους για τη διαχείριση του κράτους, των κομμάτων τους και της κοινωνίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δώσει διαχρονικά, «πνοή και διέξοδο στον πολίτη και τη χώρα», γιατί είναι ένα πατριωτικό κίνημα, «που εγγυάται ότι την γαλανόλευκη σημαία την σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροπολιτικούς σκοπούς, ή για την καλλιέργεια τεχνητών ρηγμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας - και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης».

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του, πως «είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα (β¦) Όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν τις μεγάλες μας θεσμικές αλλαγές στο κράτος, ας αναρωτηθούν γιατί απέτυχαν οι προσπάθειές μας στο παρελθόν. Ας κατανοήσουν την ματαιότητα να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στον Τιτανικό» ανέφερε.

    Βασική στόχευση, πέραν της δημοσιονομικής τακτοποίησης και της ανάταξης της οικονομίας, είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κυβέρνηση, όσο και της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων της. «Όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τις τομές που πρέπει. Γι' αυτό εκπλήσσεται κανείς, να θεωρούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης «μέτρα πανικού», «φοροεπιδρομές, χαράτσια, κατάργηση συντάξεων» - όλη αυτή η ανεύθυνη κακοφωνία στα μέσα ενημέρωσης, που ακυρώνει κάθε σοβαρό κοινωνικό διάλογο και πλήττει την ίδια μας την οικονομία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Οι αρχές που θα διέπουν τους Προϋπολογισμούς της νέας κυβέρνησης και την εφαρμογή τους, καθιστώντας τους κατ' εξοχήν διαφορετικούς από τους προηγούμενους, είναι η διαφάνεια, («ο κάθε Έλληνας θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού»), η ανταποδοτικότητα και η νοικοκυροσύνη («τέλος οι πελατειακές σπατάλες, τα χρήματα που πηγαίνουν σε φορείς, περιοχές, ή επιχειρήσεις επειδή είναι κολλητοί ή κομματικοί φίλοι»), η δίκαιη φορολόγηση για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου («παράδειγμα η ενίσχυση της αλληλεγγύης, μεταφέροντας πόρους από τα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας στους ασθενέστερους»).

    «Σ' αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Γιατί υπάρχουν 500.000 άνεργοι, συμπολίτες μας που θέλουν πραγματική στήριξη και η ανισότητα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Στις συνθήκες αυτές, δεν μπορεί να χορηγούνται αυξήσεις στους υψηλόμισθους, στα γκόλντεν μπόυς, στα στελέχη της ΕΡΤ. Θα εξειδικεύσουμε τις αποφάσεις στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κος Παπανδρέου στα πεπραγμένα του κυβερνητικού του διμήνου: «Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη εννέα νομοσχέδια. Ανοίγουμε 77 μονάδες εντατικής θεραπείας, έχοντας προσλάβει πάνω από 200 νοσηλευτές - όταν η μόνιμη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο ερώτημα γιατί δεν άνοιγαν οι μονάδες, ήταν ότι δήθεν το ΑΣΕΠ εμπόδιζε τις προσλήψεις».

    «Η διαφορά μας απ΄ την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ποσοτική, αλλ' αφορά την κατεύθυνση: το ποιος ωφελείται απ΄τις πολιτικές. Η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη: Υπηρετούμε τον έλληνα πολίτη και μόνον αυτόν. Όταν κάναμε λόγο για «πράσινη ανάπτυξη» εσείς μιλούσατε για «πράσινα άλογα» - και όμως, ολόκληρη η υφήλιος προσανατολίζεται προς αυτήν. Μπορεί στην Κοπεγχάγη να μην υπήρξε συμφωνία, όμως όλη η υφήλιος πορεύεται προς τα κει. Και η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει - και θα πρωτοπορήσει με το ΠΑΣΟΚ».

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να δώσει το 2010 το λόγο στη νεολαία, να τοποθετηθεί για τα ζητήματα που την αφορούν - και όχι μόνο. «Θα δώσουμε το λόγο στη νέα γενιά, να συμμετάσχει, να ξέρει ότι την νοιαζόμαστε, ότι την πιστεύουμε, ότι μπορεί. Καλώ κάθε νέο από το βήμα της Βουλής, να έρθει με την κριτική του σκέψη στο νέο μας λιθαράκι για μια νέα πορεία» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Ανειλικρινή στις διαπιστώσεις του, ανειλικρινέστερο στις προβλέψεις του, κι ακόμα πιο αδιαφανή στις προοπτικές του χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση των ελλειμμάτων και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Σαμαράς, που δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση «σε ό,τι συμφωνούμε. Θα σας στηρίζουμε σε ό,τι σωστό προωθείτε. Θα βάλουμε κι εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν θα προστατέψουμε «ταμπού» που πρέπει να παραμεριστούν για να πάει ο τόπος μπροστά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν προσήλθε στη Βουλή για να ψηφίσει προϋπολογισμό εκτάκτων περιστάσεων, αλλά «για να κερδίσετε χρόνο μέχρι να καταλάβετε που βρίσκεστε. Δεν ήλθατε εδώ για να λύσετε τα προβλήματα του τόπου, ήλθατε για να λύσετε τα εσωτερικά διλήμματα διγλωσσίας που αντιμετωπίζετε» είπε ο κ. Σαμαράς. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η συναινετική μας διάθεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Δεν τη θέλετε; Δεν θα την έχετε!» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σαμαράς αντέκρουσε την κριτική της κυβέρνησης ότι η ΝΔ εγκατέλειψε το σκάφος πριν πέσει στα βράχια λέγοντας ότι «δύο ύφαλοι-δύο σχολές σκέψης» σημαδεύουν τη δική της πολιτική: Του υπουργού του κ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού της κας. Κατσέλη. Κι όταν παίρνει πρωτοβουλίες ο κ. Παπακωνσταντίνου πέφτει πάνω στον ύφαλο Κατσέλη. Κι όταν παίρνει πρωτοβουλίες η κα. Κατσέλη πέφτει πάνω στον ύφαλο Παπακωνσταντίνου» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας εφόσον ακολουθήσουμε τα εξής μέτρα:

  • Στο σκέλος της σταθεροποίησης πρέπει

    -να μεγαλώσουμε τη φορολογική βάση κι όχι να προκαλέσουμε ασφυξία στην Οικονομία με νέους φόρους.

    -να υιοθετήσουμε τεκμήρια κατανάλωσης.

    -να υιοθετήσουμε αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών.

    -να πυκνώσουμε και να οργανώσουμε πολύ καλύτερα τις ηλεκτρονικές

    συγκρίσεις και επαληθεύσεις στοιχείων,

    -να τηρήσουμε αυστηρά τους νόμους.

    Στην πλευρά των δαπανών, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της σπατάλης του Δημοσίου από την οποία μπορούν να εξοικονομηθούν πέντε δισεκ. ευρώ περίπου εφόσον «τολμήσουμε τον Προϋπολογισμό μηδενικής βάσης», επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου, υποχρεωθούν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί να καταθέτουν από το 2010 προϋπολογισμούς, βάλουμε ορκωτούς λογιστές να ελέγχουν την εκτέλεση προϋπολογισμού των δημοσίων οργανισμών ανά 6μηνο κοκ.

    Αναφερόμενος στα έσοδα, συμφώνησε με τη φορολόγηση στα ποτά και τα τσιγάρα όχι όμως στα καύσιμα: «Δεν αυξάνεις τη φορολογία της ενέργειας σε συνθήκες ύφεσης». Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεχάσει τα μέτρα αύξησης των φορολογίας ακίνητης περιουσίας, αύξησης του τέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, αύξησης του κόστους των γονικών παροχών και αύξησης των αντικειμενικών αξιών [..] Αν επιμείνετε, δεν θα επιτύχετε αύξηση εσόδων, αλλά δυσανάλογα μεγαλύτερη μείωση συναλλαγών».

    Στο σκέλος της Ανάκαμψης, είπε -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα ΕΣΠΑ, να προχωρήσουμε τα έργα παραχωρήσεων με αυτοχρηματοδότηση καθώς και τα έργα ΣΔΙΤ. Επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα 13 από τα 15 δισεκατομμύρια του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθεί η βάση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Από αυτά τα μέτρα, μπορεί να αυξηθεί η συνολική ζήτηση και να δοθεί άμεσα ρευστότητα της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων ή και παραπάνω. Κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσες σε όλη την Οικονομία. Και θα επιτρέψει στην οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει χωρίς να επιβαρυνθεί το έλλειμμα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς εκτιμώντας ότι «με τη συνολική αυτή στρατηγική προβλέπεται μόνιμη μείωση του ελλείμματος κατά 4 με 5 μονάδες του ΑΕΠ, επιτυγχάνεται ανάπτυξη γύρω στο 1%, αλλά και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, με αύξηση της αξιοπιστίας μας και μείωση των spreads».

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το έλλειμμα ξέφυγε μεν κατά το 2009, «αλλά δεν θα ξεπερνά το 9,7% του ΑΕΠ» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το ανέβασε στο 12,7 με «λογιστικές αλχημείες» με σκοπό να χτυπήσει τη ΝΔ. Έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που της ξέφυγε το έλλειμμα; Αναμφίβολα έχει. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι δεν τα πήγε χειρότερα ούτε καλύτερα απ' ότι ο μέσος όρος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. Αναφερόμενος στην αύξηση των spreads, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτό οφείλεται στην αβουλία της κυβέρνησης και στην παντελή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου.

    Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα, «πράγμα που δεν το κάνετε, σας τιμωρούν οι αγορές, υποβαθμίζουν συνεχώς την Ελλάδα και μας στοιχίζει όλο και περισσότερο ο μελλοντικός δανεισμός μας».

    Μιλώντας για τη διαχρονική αύξηση του χρέους και τα 90 δισεκ ευρώ που αυξήθηκε το διάστημα 2004-7 είπε ότι διατέθηκαν «στους τόκους του δανεισμού που παρέλαβε (η ΝΔ) από το ΠΑΣΟΚ». «Θέλει θράσος απίστευτο, να έρχονται εκείνοι που ξεκίνησαν αυτό το φαύλο κύκλο ελλειμμάτων-χρέους, και να κατηγορούν εμάς ότι δεν καταφέραμε να το σταματήσουμε. Αυτοί που έβγαλαν από το κλουβί το «τέρας» των ελλειμμάτων και του χρέους, να καταγγέλλουν όσους δεν κατάφεραν να νικήσουν το «θεριό»» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης του δυναμικού ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις «ασθενείς» κοινωνικές τάξεις. «Τους οφείλουμε όχι μόνο «προστασία» από τη φτώχεια μέσα στην οποία ζουν, αλλά ευκαιρίες για να βγουν οριστικά από τη φτώχεια. Γι' αυτό και η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, μακριά από τον ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό» είπε ο κ. Σαμαράς χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης είπε ότι δεν είναι απλά ζήτημα πολιτογράφησης τους. «Είναι και θέμα αφομοίωσης τους στο σώμα και τον πολιτισμό της χώρας. Των ίδιων και, κυρίως, των παιδιών τους που γεννήθηκαν εδώ» καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην παίρνει νομοθεσίες άλλων χωρών και να τις μεταφέρει «αποσπασματικά στην Ελλάδα» καθώς στις ΗΠΑ για να πολιτογραφηθούν «πρέπει να περιμένουν χρόνια και να δώσουν κι εξετάσεις γλώσσας, γνώσης της ιστορίας της χώρας και στάθμισης της ψυχολογικής τους ένταξης» ενώ στη Γερμανία, τα παιδιά των μεταναστών μπορούν να γίνουν Γερμανοί πολίτες αφού ταυτόχρονα απορρίψουν την ιθαγένεια από τη χώρα καταγωγής των γονιών τους.

    «Μην μετατρέψετε ένα δύσκολο ζήτημα σε μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία. Το λάθος αυτό το έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το μετανιώνουν σήμερα και το αλλάζουν. Μην προχωρήσετε σε άκριτη μαζική νομιμοποίηση χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελάτε πρώτα να συζητήσουμε χωρίς βιασύνη τα κριτήρια, ώστε να προστατέψουμε και τους έντιμους μετανάστες και την αφομοίωση τους με κοινωνική συνοχή» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Για το θέμα του περιβάλλοντος είπε ότι η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» δεν αρκεί να είναι «πράσινη». Πρέπει να είναι και «ανάπτυξη»: «Δεν θέλουμε ανταγωνιστικότητα που καταστρέφει το περιβάλλον. Δεν θέλουμε περιβαλλοντικά έργα χωρίς ανταγωνιστικότητα. Θέλουμε και τα δύο. Και το ελληνικό περιβάλλον επιτρέπει να συνδυάσουμε και τα δύο. Αυτό εμείς δεν το ονομάζουμε «πράσινη ανάπτυξη». Το ονομάζουμε Αειφορία» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στις «κόκκινες» αλλά και στις «γαλάζιες» γραμμές της εξωτερικής πολιτικής: Στο Κυπριακό, θύμισε ότι «το αλήστου μνήμης, Σχέδιο Ανάν δεν είχε καμία σχέση με το Κοινοτικό κεκτημένο. Κι αν τέτοιο ή ανάλογο μας φέρουν πάλι, να το ξέρουν από τώρα, ότι και το καινούργιο θα πάει να συναντήσει το παλιό: Στο καλάθι των αχρήστων».

    Επίσης, εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την πλήρη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων προειδοποιώντας παράλληλα την Άγκυρα ότι κάνει μεγάλο λάθος το ενδεχόμενο «να έχουν παρεξηγήσει την πολιτική μας ως αδυναμία»

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε επίσης ότι όταν μιλάμε για «κόκκινες γραμμές» στην Εξωτερική Πολιτική, εννοούμε τις έσχατες γραμμές υποχώρησης μας σε κάποιο μεγάλο θέμα. «Αλλά η Εξωτερική Πολιτική δεν αφορά μόνο τις «κόκκινες γραμμές», αφορά πρωτίστως και τις «γαλάζιες γραμμές»: Δηλαδή τις μέγιστες ρεαλιστικές επιδιώξεις μας! Τι θέλουμε, ποιο ρόλο διεκδικούμε για την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο και σε κάθε ξεχωριστό τομέα. Και πώς οι επιδιώξεις μας στην Εξωτερική Πολιτική συνδέονται με την Ανάπτυξη, τη σταθερότητα της δημοκρατίας μας και την ευημερία του λαού μας. Εξωτερική πολιτική, είπε ο κ. Σαμαράς, «είναι αυτή η δυναμική ισορροπία ανάμεσα στις «κόκκινες» και τις «γαλάζιες» γραμμές. Κι εμείς τις «γαλάζιες» γραμμές τις έχουμε παραμελήσει τελείως. Κάποτε πρέπει να τις συζητήσουμε».

    Τέλος, αναρωτήθηκε για ποια ακριβώς Οικονομία, για Ποια Δημόσια Εκπαίδευση, για ποιο Άσυλο ιδεών μιλάμε όταν το 12% των δημοσίων δαπανών για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πηγαίνουν κάθε χρόνο στην αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές και τις λεηλασίες «εξω-πανεπιστημιακών» που έχουν καταλάβει τα Πανεπιστήμια.

    Συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει όμως προπαγανδαστικό περιτύλιγμα, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι για το κόμμα της «ήταν αναμενόμενη η θύελλα αντεργατικών μέτρων που έρχεται, το είχε προβλέψει και το είχε πει στον ελληνικό λαό».

    Η κ Παπαρήγα επιτέθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές και συντάσσονται με το καπιταλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ίδιες αντιλαϊκές πρακτικές.

    «Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ως προς τον τρόπο εφαρμογής αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου. Δεν καταργήσατε κανένα νόμο της ΝΔ. Πατάτε πάνω τους, τους διορθώνετε και τους κάνετε χειρότερους. Και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ γίνονταν αλχημείες. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα έπεσε, το παραδέχεται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Μειώνετε, δεν αυξάνετε τους μισθούς. Ο καυγάς μεταξύ σας είναι σωτήριος για την πολιτική σας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Η κ Παπαρήγα υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, και ότι δεν έχει περιθώρια να κάνει ελιγμούς και η μόνη του λύση είναι η αντεργατική πολιτική του την οποία κρύβει.

    «Φορτώσατε τη κρίση στη σπατάλη και στη διαφθορά του κράτους. Όμως ακόμα και με στεγνά στοιχεία να τα δούμε αυτά δεν βγαίνει ούτε το ύψος του ελλείμματος ούτε το δημόσιο χρέος.. Συνειδητά παραπλανάτε τον ελληνικό λαό με την οικονομική κρίση για να πάρετε αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι η κατάργηση των επιδομάτων», τόνισε η κ Παπαρήγα.

    Στη συνέχεια, η κ Παπαρήγα, μίλησε για ένα νέο προϋπολογισμό «με περιτύλιγμα τρομοκρατίας, εκβιασμούς, απειλές και φορομπηχτική πολιτική».

    «Τα ελλείμματα των 30 δισ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που προσφέρθηκαν σε τραπεζίτες, ομίλους και τραπεζίτες. Γιατί λοιπόν οι εργαζόμενοι να μην απαιτούν λεφτά;» συμπλήρωσε.

    Τέλος, η κ Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συνειδητή προσπάθεια συκοφάντησης του κόμματος της ενώ κατέληξε λέγοντας:

    «Το λαϊκό κίνημα δεν είπε τη τελευταία λέξη. Μια δυνατότητα έχει μόνο ο ελληνικός λαός να διορθώσει τη ψήφο του με αγώνες».

    Όχι στο νομοσχέδιο που δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες, «ναι» σε όλες τις εξεταστικές και σε δύο ακόμη για την κρατική τηλεόραση και για τις υποκλοπές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2010, ο κ. Καρατζαφέρης απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν - κάνοντας ιστορική αναδρομή - αμφισβήτησε την δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και την απόδοση των μέτρων του οικονομικού επιτελείου για την ανάταξη της Οικονομίας και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της κας Θ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας.

    Επίσης ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει θέση επί του θέματος που αφορά την ιθαγένεια των μεταναστών και να τοποθετηθεί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Για το θέμα των Εξεταστικών εξέφρασε την χαρά του «γιατί υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του» αλλά ζήτησε να γίνει και Εξεταστική για τις υποκλοπές και την ΕΡΤ.

    Χαρακτήρισε «φάλτσο» την ψήφο στους μετανάστες δηλώνοντας πως θα βρει τον ΛΑΟΣ απέναντι η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής και κάνοντας «έκκληση στην δημοκρατική ευαισθησία των κομμάτων» να μην το δεχθούν. «Πάμε στον λαό να μας πει αν θέλει ψήφο στους μετανάστες και την ιθαγένεια, να μιλήσει ο λαός με δημοψήφισμα. Υπάρχει μια πολιτική μπαμπεσιά εδώ, το 2000 πήρατε το θρήσκευμα και σήμερα κάνετε αυτό ενώ προεκλογικά δεν το είπατε», ανέφερε.

    Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να αλλάξει θέση λέγοντας: «δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή την θέση, πάτησαν πάνω σας και το φέρνουν τώρα». «Μην συνεργείτε σε αυτό το έγκλημα, μην συναινείτε στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι δεν θα έχει αντοχές πάνω από έξι μήνες και θα πάει στις δημοτικές χωρίς εκλογικό, θέλει να σέρνει από την μύτη τους μετανάστες και εσείς τους δίνετε την ευκαιρία. Αναθεωρήστε. Πώς θα συνδράμετε εσείς να πάρουν ιθαγένεια οι λαθρομετανάστες;» συνέχισε.

    Ζήτησε ακόμη «μερικές διευκρινήσεις» από τον κ. Σαμαρά: Αν θα «ξεφύγει από τις δουλείες του Καραμανλισμού, αν θα πει όχι στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη κι αν θα «δώσει το όνομα Μακεδονία μαζί με το ΠΑΣΟΚ».

    Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας είπε ότι σε επαφές που είχε στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε πολλά ερωτηματικά, οι επιχειρηματίες έλεγαν πως δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα και πολλοί «γέλασαν με αυτά που είπε ότι θα μας βγάλουν από την κρίση». «Πηγαίνετε με θάρρος και πείτε στην Ευρώπη ότι δεν μπορείτε σε τέσσερα χρόνια και ότι θέλετε 10 χρόνια. Αν όλες οι δυνάμεις δοθούν στο έλλειμμα δεν θα έχετε ίχνος ανάπτυξης, αν δεν καπνίσουν οι καμινάδες δεν θα κάνουμε τίποτα. Γιατί είστε φοβικοί με την Ευρώπη; Δεν είμαστε επαίτες, απαιτούμε. Πείτε τους ευθέως στις αγορές ότι δεν θέλουμε και ότι θα πάμε στο ΔΝΤ που μας δίνει με μικρότερο επιτόκιο, με το μισό. Αντιστρέψτε την απειλή που μας κάνουν εκείνοι» είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα.

    Για τους οίκους αξιολογήσεως ανέφερε ότι θυμίζουν τις δικές μας εταιρείες δημοσκοπήσεων. Κι ανέφερε ότι ο Τζορτζ Σόρος βρίσκεται πίσω από μία από αυτές και δεν «έχει όρεξη να μας δει να βγαίνουμε από την κρίση». Είπε ακόμη ότι ετοιμάζεται να κάνει επιχείρηση «real estate» στην χώρα μας.

    Ο κ. Καρατζαφέρης διάβασε από το βήμα ανακοίνωση της Ένωσης απόστρατων αξιωματικών η οποία επικαλείται φράσεις από το βιβλίο που επιμελήθηκε η κυρία Δραγώνα (δεν είμαστε Έλληνες, μας έκαναν Έλληνες, η επανάσταση του 21 ήταν εθνική επεκτατική πολιτική, Οι Έλληνες είναι ρατσιστές βασιζόμαστε στον τούρκικο πολιτισμό) και ρώτησε «Δεν ντρέπεστε για την Δραγώνα κύριοι του ΠΑΣΟΚ, που την έχετε στο υπουργείο Παιδείας;».

    Τέλος καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι αντί να είναι στη Βουλή ημέρες προϋπολογισμού, χθες ήταν με την παρέα του εννέα ώρες στο Κολωνάκι.

    Με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, παρομοίωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση της οικονομίας. Μια εθνική οδό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατεστραμμένη, για την οποία όμως καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων.

    Έτσι , είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχη είναι η υπόθεση ευημερίας στην Ελλάδα: οι πολίτες προκαταβάλουν διαρκώς το κόστος της προσδοκώμενης ευημερίας.

    Ο κ. Τσίπρας, που έθεσε το θέμα για το που πήγαν τα οφέλη της ανάπτυξης μίας δεκαετίας 1997-2007, υποστήριξε ότι αυτά πήγαν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς στα πανάκριβα ολυμπιακά έργα, έγιναν φοροαπαλλαγές, συστηματική φοροδιαφυγή και καταθέσεις στην Ελβετία.

    Αντίστοιχα η ανεργία βρίσκεται σήμερα σε δραματικά επίπεδα, ενώ παραγωγικοί τομείς αποδιαρθρώθηκαν και οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν το δημόσιο τομέα, ενώ το χειρότερο είναι η λεηλασία των πόρων του δημοσίου από ιδιωτικές επιχειρήσεις και το ότι ξεπουλήθηκαν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πραγματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν γίνεται στη Βουλή, αλλά έγινε στο Λονδίνο με τους εκπροσώπους των αγορών που πρέπει εμείς να τους εξευμενίσουμε: «Στο Λονδίνο, είπατε, κύριε υπουργέ, ότι θα κάνετε άλλο ένα δισεκ. ευρώ περικοπές για να τους φτιάξετε το κέφι. Δεσμευτήκατε να περικόψετε δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες. Τάξατε μείωση των μισθών της τάξης του 4%. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να λέει ότι, αν χρειαστεί, θα κόψει τους μισθούς στο μισό. Αν το πιστεύετε να το επαναλάβετε, αλλιώς πείτε «mea culpa».

    Μίλησε ακόμη για καθεστώς απίστευτης δημοσιονομικής τρομοκρατίας και περιοριστικά μέτρα «που είναι αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ»: Τα περιοριστικά μέτρα απλώς ανακυκλώνουν την ύφεση κι η ύφεση οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων και ακολουθεί ο ίδιος κύκλος είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απέναντι σε αυτή την άδικη και αδιέξοδη πολιτική, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «αντιπαραθέτουμε την αριστερή εναλλακτική πρόταση διεξόδου για τη δημιουργία ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και για τη θετική διέξοδο από την κρίση. Απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε δραστικά μέτρα για τη φορολόγηση των πλουσιότερων τάξεων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερή απασχόληση».

    -

    [03] Α.Λοβέρδος: "Απαιτείται συνεννόηση"

    Τα μέτρα για το ασφαλιστικό θα είναι σκληρά, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Veto. Σημειώνει, πως αν δεν γίνουν οι αλλαγές τότε θα υπάρξει βίαιη προσαρμογή και αυτό σημαίνει αίμα. Σημειώνει δε χαρακτηριστικά, "ή ταν ή επί τας". Ο κ.Λοβέρδος υπογραμμίζει πως απαιτείται συνεννόηση όλων, προκειμένου να υπάρξει δομική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με καταπολέμηση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας. Παράλληλα,προειδοποιεί ότι δεν θα γίνουν ποτέ μίνι εθελούσιες έξοδοι στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Εμπορική και την Εθνική.

    [04] Α.Σαμαράς: "Θαρραλέες πρωτοβουλίες"

    Συνέντευξη που τιτλοφορείται «Αλλάζω τα πάντα» παραχώρησε στην εφημερίδα Real News (Ρίαλ Νιους) ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    «Έχω ευθύνη να αλλάξω όσα πρέπει και να ενώσω ξανά την παράταξη. Και αυτό δεν το πετυχαίνεις με βλεπτές ισορροπίεςβ αλλά με θαρραλέες πρωτοβουλίες» τονίζει ο κ. Σαμαράς ενώ στην ερώτηση για τον απελθόντα πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή, σημειώνει ότι «έκανε μια πολύ θαρραλέα αυτοκριτική στο τέλος» και ότι «οι κυβερνήσεις του έχουν θετικό απολογισμό συνολικά». Ερωτηθείς για την κα Ντόρα Μπακογιάννη υπογραμμίζει: Είμαι ειλικρινής όταν μιλώ για ενότητα, «όχι μόνο πολιτική αλλά και ψυχική».

    Με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ανειλικρινή, και με «φουσκωμένο» έλλειμμα, σημείωσε ότι εάν η κυβέρνηση αλλάξει ρότα και αποφασίσει να πάρει μέτρα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, θα στηρίξουμε. Δήλωσε, ωστόσο ότι, «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταστραφεί η οικονομία μας για να έλθουμε μετά να κυβερνήσουμε σε ερείπια».

    Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για στρεβλό οικονομικό σύστημα που παράγει διαφθορά, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν το έφτιαξε η ΝΔ στα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Το βρήκε. Το κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ο κ. Σαμαράς, βεβαιώνοντας παράλληλα ότι, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που ήταν απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ στις προσπάθειές της να το αλλάξει, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει στήριγμα σε όποια σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει το στρεβλό πολιτικό σύστημα: «Αυτή είναι η διαφορά μας».

    Ειδικότερα για την πολιτική της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς λέει ότι δεν νιώθει «ικανοποιημένος», ότι τον καλύπτει η αυτοκριτική του κ. Καραμανλή προ τριμήνου, αλλά χαρακτηρίζει «λάθος, άδικο και ανοησία ορισμένων να μηδενίζουν το έργο των κυβερνήσεών μας. Αλλά θέλω να κοιτάζω μπροστά. Δεν με ψήφισαν τόσες χιλιάδες άνθρωποι για να απολογηθώ. Με ψήφισαν για να διορθώσω λάθη και να δώσω ελπίδα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Τέλος, ερωτηθείς εάν θεωρεί τον κ. Κακλαμάνη πετυχημένο δήμαρχο Αθηναίων, ο κ. Σαμαράς λέει ότι ο κ. Κακλαμάνης θα κριθεί όταν ολοκληρώσει το έργο του.

    [05] Παραβιάσεις του FIR Αθηνών

    Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν νότια της Λήμνου στις 10.28 το πρωί στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης (καταγράφηκε μια παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών) και στη συνέχεια, προχώρησαν σε δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου.

    Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά και εξήλθαν του FIR Αθηνών, βόρεια της Σάμου στις 10.53.

    Η σημερινή ενέργεια της γείτονος χώρας, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δυο χωρών στο γνωστό μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ.

    Σημειώνεται, ότι με το μνημόνιο Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να αποφεύγουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη διεξαγωγή ασκήσεων τους, στη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριοτέρων εθνικών θρησκευτικών εορτών.-

    [06] Βρέθηκε νεκρός μέσα στο ταξί του

    Την υπόθεση της δολοφονίας οδηγού ταξί χθες τα ξημερώματα στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης διερευνά η αστυνομία. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο άτυχος 32χρονος φέρει έξι βαθιές μαχαιριές στο λαιμό, ενώ ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

    Σημειώνεται ότι πάνω στο πτώμα βρέθηκαν χρήματα, γεγονός που σημαίνει ότι το κίνητρο του δράστη δεν ήταν η ληστεία. Την ίδια στιγμή εξετάζεται το κινητό τηλέφωνο του θύματος ενώ η αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο το περιστατικό αυτό να συνδέεται με επίθεση κατά οδηγού ταξί που σημειώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στην Άνω Τούμπα.

    Όπως έγινε γνωστό, την ημέρα της κηδείας του 32χρονου οι ιδιοκτήτες οχημάτων ταξί θα ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους.

    Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση αναμένονται από την προανάκριση.-

    [07] Παυσίλυπο: Μια όαση πρασίνου στο κέντρο της Καρδίτσας

    Μια πραγματική όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας αποτελεί το Παυσίλυπο, το οποίο ήταν το πρώτο αστικό κοινόχρηστο πράσινο που απέκτησε η Καρδίτσα, είκοσι μόλις χρόνια μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος.

    Η δημιουργία του πάρκου, έκτασης 165 στρεμμάτων, σε σχέδια του μηχανικού Γ. Φώσκολου, ήταν πρωτοβουλία του δημάρχου Στέργιου Λάππα, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του και με άλλα έργα υποδομής, όπως το δίκτυο ύδρευσης, τα δημοτικά λουτρά, η κεντρική πλατεία και η δημοτική αγορά.

    Όπως Αναφέρει η Φωτεινή Λέκκα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος, ονομάστηκε "Παυσίλυπον ...διότι αληθώς και τας οδύνας και την θλίψιν διασκεδάζει και την λύπην παύει εκ του αέρος του καθάριου και δροσερού και εκ του ζύθου του πινομένου αφθόνως και εκ των ασμάτων του πάνυ ευστόμου φωνογράφου".

    Αρχικά, τα δένδρα κάλυπταν το τμήμα βόρεια του σημερινού πεζοδρόμου Τερτίπη, ενώ το νότιο τμήμα (σημερινή πλατεία Πλαστήρα) καταλάμβανε ο ανθόκηπος, με το κομψό λευκό καφενεδάκι με τα δύο κιόσκια, εικόνα που συναντάμε σε πολλές καρτ- ποστάλ του Μεσοπολέμου.

    Στο χώρο αυτό φιλοξενούνταν μέχρι το '40 όλα τα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης. Από τις συναυλίες της Φιλαρμονικής και τις κινηματογραφικές προβολές μέχρι τις παραστάσεις του θεάτρου και του καραγκιόζη.

    Το πάρκο συνδέθηκε με σημαντικά γεγονότα της πνευματικής και οικονομικής ζωής, όπως οι γιορτές των Ανθεστηρίων, που αναβίωσαν το 1931 με πρωτοβουλία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης "Η Αθηνά" και η πρώτη Πανθεσσαλική Έκθεση Εθνικών Προϊόντων, το 1935.

    Στη δεκαετία του '30, τμήμα του πάρκου κατέλαβαν το 3ο δημοτικό σχολείο και το πολυϊατρείο, το οποίο μετά τους σεισμούς του 1954 στέγασε προσωρινά το δημαρχείο. Το σημερινό αναψυκτήριο κτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν ο ανθόκηπος μετατράπηκε σε ασφαλτοστρωμένη πλατεία.

    Την ίδια εποχή τοποθετήθηκαν η προτομή του πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα και τέσσερα αγάλματα μουσών που μεταφέρθηκαν από την πλατεία Ομονοίας των Αθηνών, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία.

    Η ανάπλαση του Παυσίλυπου, στη δεκαετία του '90, βασίστηκε σε μελέτη βραβευμένη σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1984 και είχε στόχο τη μετατροπή του σε σύγχρονο αστικό πάρκο.

    Οι πρώτες ασφαλείς πληροφορίες για την πόλη της Καρδίτσας, επισημαίνει η κ. Λέκκα, ανάγονται στον 15ο αιώνα και προέρχονται από οθωμανικές διοικητικές πηγές. Το 1455 η Καρδίτσα εμφανίζεται ως χωριό της επαρχίας Φαναρίου με πληθυσμό 160 κατοίκους. Τα 3/4 ήταν μουσουλμάνοι, ορισμένοι από αυτούς ήταν ντόπιοι ελεύθεροι σκλάβοι, οι οποίοι εξισλαμίστηκαν.

    Ζούσαν αποκλειστικά από τη γεωργία, ενώ παράλληλα διατηρούσαν μικρούς κήπους, αμπέλια και λίγα πρόβατα, γουρούνια και μελίσσια. Ελάχιστοι ασχολούνταν με την επεξεργασία του μαλλιού και κανείς με το εμπόριο. Το 1506 ο πληθυσμός της Καρδίτσας ήταν μεγαλύτερος κατά 34% με τους χριστιανούς να αποτελούν το 1/3 περίπου του συνόλου. Παρ' ότι δεν εντοπίζεται ακόμη η λειτουργία αγοράς, η αγροτική παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά και καταγράφονται τρεις νερόμυλοι.

    Αμέσως μετά την απελευθέρωση, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Καρδίτσας, άρχισε η αποχώρηση του τουρκικού πληθυσμού, ο οποίος αποτελούσε και την πιο εύρωστη οικονομικά τάξη της πόλης.

    Ο νέος αιώνας (20ος) βρήκε μια πόλη ανήσυχη, με νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και αγρότες να έχουν αποδυθεί σε σκληρούς αγώνες για τη δρομολόγηση νέας πορείας στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης. Μετά και από τη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της γης (απαλλοτρίωση τσιφλικιών) ο τόπος μπήκε σε πορεία οριστικής και αδιάλειπτης ανάπτυξης.

    [08] Επίθεση στον Πάπα

    Μία γυναίκα, προφανώς με ψυχολογικά προβλήματα, πήδηξε πάνω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα και προσπάθησε να πλησιάσει τον πάπα Βενέδικτο ενώ έμπαινε στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, με αποτέλεσμα ο ποντίφικας να γλιστρήσει και να πέσει.

    Η γυναίκα είναι "ψυχολογικά ασταθής" και δεν ήταν οπλισμένη, ανακοίνωσε το Βατικανό.

    Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή του για το επεισόδιο αυτό, το Βατικανό αναφέρει ότι η γυναίκα αυτή είναι η 25χρονη ιταλο-ελβετίδα Σουζάνα Μαγιόλο. Η γυναίκα αυτή συνελήφθη και οδηγήθηκε σε νοσοκομείο για εξετάσεις.

    Ο 82χρονος πάπας Βενέδικτος σηκώθηκε με τη βοήθεια των παρεβρισκόμενων και μπόρεσε να συνεχίσει τη λειτουργία.

    Κατά το επεισόδιο, ο Γάλλος καρδινάλιος Ροζέ Ετσεγκαρέ, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τον Πάπα, υπέστη κάταγμα στο μηρό. Ο 87χρονος καρδινάλιος εισήχθη στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η γυναίκα που προκάλεσε το επεισόδιο, την οποία χαρακτήρισε "ασταθή", είναι η ίδια που είχε επιχειρήσει και πέρσι, και πάλι στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, να πλησιάσει τον πάπα πηδώντας πάνω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα.

    Το πρόγραμμα του Πάπα συνεχίστηκε κακονικά.

    [09] Βεβήλωσαν εκκλησία

    Θρασύτατοι ιερόσυλοι, «έγδυσαν» στην κυριολεξία την εκκλησία της Παναγίας στο Κουκούλι στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, παρότι η εκκλησία είναι στο κέντρο του χωριού. Χθες το πρωί ο ιερέας και πιστοί του χωριού που πήγαν στην εκκλησία, την βρήκαν ρημαγμένη και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Οι δράστες μπήκαν στο εσωτερικό της από ένα μικρό παράθυρο, στο οποίο έκοψαν τα σιδερένια κάγκελα. Η κλοπή έγινε τα τελευταία δύο 24ωρα, γιατί την Δευτέρα ο ιερέας πήγε στην εκκλησία και δεν είχε γίνει η λεηλασία.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν κλαπεί περισσότερες από 50 Εικόνες, από τις οποίες 43 διαστάσεων 40 χ 45 εκ, και 8 διατάσεων 90 χ 80 εκ.. Διαφόρων διαστάσεων είναι πολλές άλλες Εικόνες που ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί. Επίσης έκλεψαν τα ιερά ευαγγέλια, τα εξαπτέρυγα, ιερά δισκοπότηρα, ιερά λείψανα των αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους, και διάφορα άλλα ιερά σκεύη, όλα μεγάλης αξίας που χρονολογούνται από την εποχή κατασκευής της Εκκλησίας μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα.

    Πριν λίγα χρόνια, από την ίδια εκκλησία, άγνωστοι είχαν κλέψει τον παλιό και πολύ μεγάλης αξίας Επιτάφιο. Κανένας από τους κατοίκους του χωριού δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό από την κλοπή και οι δράστες έδρασαν νυκτερινές ώρες. Από την Αστυνομία έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 December 2009 - 7:30:35 UTC