Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ίδια στρατηγική για την οικονομία"
  • [02] "Να φανεί η αλήθεια"
  • [03] Νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι ο δήμαρχος Παγγαίου
  • [04] Προφυλακιστέος ο "πιστολέρο" με το τζιπ
  • [05] Απάντηση της CIA στις κατηγορίες
  • [06] Άγριο έγκλημα στο Μπουρνάζι
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 31/12/2009
  • [08] Έθιμα και παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς στα Βαλκάνια
  • [09] "Εξαπατούν το λαό"
  • [10] "Να προβληματιστούν"
  • [11] "Φορολογική επιδρομή"
  • [12] "Εφυγε" ο Ν. Κακαουνάκης
  • [13] Περικοπές δαπανών
  • [14] Άνοιξαν τα αρχεία

  • [01] "Ίδια στρατηγική για την οικονομία"

    Το πρωί θα ψάλλουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, ομάδα μαθητών του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αχαρνών και το μουσικοχορευτικό τμήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

    "Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν φοβάται απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σημείωσε ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι διαφορετικό από εκείνο των άλλων χωρών. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει στην προσπάθειά της.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα, οπως τα stage και στη διαφθορά.

    Αναφέρθηκε και στις τράπεζες και τόνισε ότι παρότι έχουν χρηματοδοτηθεί δεν διοχέτευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν κάποιες δικές τους τρύπες και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες.

    Τόνισε ακόμη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν του έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργέιο Οικονομικών.

    Εξάλλου σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας απογραφής, από κοινού με τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση, ενώ χαρακτήρισε συμπαθητική την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ Α.Σαμαρά στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των τελών κυκλοφορίας έδειξε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους.

    Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμοτερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

    Επίσης, σχετικά με την διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θέλει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

    Εμμέσως επέρριψε κάποιες ευθύνες και στον Τύπο για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δεν θα υπάρχει απλώς διγλωσσία αλλά πολυγλωσσία. "Πρέπει", πρόσθεσε, "να αποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις".

    Επίσης, τόνισε ότι από αξιολόγηση θα περνούν όλοι, ακόμη και οι υπουργοί.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι προθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον "Καπποδίστρια 2".

    Επίσης, ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος.

    Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

    Σε ερώτηση εξ άλλου αν τα μικρά κόμματα θα είναι τα χαμένα αν ισχύσει το γερμανικό μοντέλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό δεν είναι σωστό και οτι αν τα μικρά κόμματα χάσουν κάποιες έδρες στις μονοεδρικές, θα τις κερδίσουν - και ίσως και περισσότερες- στις περιφέρειες.

    Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

    Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ στη σύσταση εξετατιστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνώριζε το θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είπε ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί.

    Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. "Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα", είπε.

    [02] "Να φανεί η αλήθεια"

    Επίσκεψη στο αναρρωτήριο Πεντέλης θα πραγματοποιήσει στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

    "Η ΝΔ θα είναι παρούσα με τους βουλευτές της σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές αδιακρίτως", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. "Η ΝΔ θέλει διαφάνεια παντού, δεν έχουμε να φοβηθούμε την αλήθεια και την πραγματικότητα, θέλουμε να φανεί η αλήθεια σε όλες τις υποθέσεις", πρόσθεσε.

    Στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη ότι η ΝΔ θέλει αφενός να διερευνηθεί η αλήθεια και αφετέρου να αποκρούσει τη "διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει την όλη διαδικασία των εξεταστικών για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κραυγαλέα αδυναμία της κυβέρνησής τους να κυβερνήσει και να παράξει ουσιαστικό έργο".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζει ότι ειδικά για την υπόθεση του Βατοπεδίου ισχύει η γενική θέση της ΝΔ να διερευνηθούν τα πάντα και ότι η ΝΔ δεν φοβάται την αλήθεια, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχει "αστερίσκος" για την υπόθεση του Βατοπεδίου, επειδή είχε συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής στο παρελθόν στην οποία είχαν συμμετάσχει όλα τα πολιτικά κόμματα και είχε βγει με νόμιμο τρόπο πόρισμα που είχε γίνει δεκτό από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου.

    Συνεχίζοντας, λέει ότι αν το ΠΑΣΟΚ έχει να συνεισφέρει στην υπόθεση του Βατοπεδίου με καινούργια στοιχεία, τότε η ΝΔ θα είναι παρούσα για να συμβάλει αποφασιστικά στη διερεύνηση του θέματος και στην αποκάλυψη της αλήθειας.

    Εξάλλου, χθες ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας γραμματείας, της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος, που στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός πολιτικού οργανισμού με ανοιχτές πόρτες στην κοινωνία.

    Στη θέση του Γραμματέα τοποθετήθηκε ο δικηγόρος Διονύσης Καραχάλιος με Αναπληρωτή Γραμματέα τον Δημήτρη Κανελλόπουλο.

    «Πριν αναλάβω καθήκοντα Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκα "ένα κόμμα με ανοικτές τις πόρτες στην κοινωνία", δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Αυτή την υπόσχεση-δέσμευση προς τους Έλληνες πολίτες υλοποιούμε με τη συγκρότηση της Γραμματείας. Δεν θα ανοίξουμε μόνο τις πόρτες μας, για να μας πλησιάσουν οι πολίτες. Θα βγούμε και εμείς από τα γραφεία μας για να πάμε κοντά στην κοινωνία. Στόχος μας θα είναι "ο σφυγμός της κοινωνίας να χτυπά στις φλέβες του κόμματος και της ηγεσίας του". Οι σχέσεις Κοινωνίας-Κόμματος θα είναι η κρίσιμη δοκιμασία, που θα σφραγίσει τη νέα σχέση εμπιστοσύνης του κόμματός μας, όχι μόνο με τους 800.000 πολίτες που μας ψήφισαν, αλλά με το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, για να αρχίσει σωστά και να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    [03] Νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι ο δήμαρχος Παγγαίου

    Νεκρός από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αυτοκίνητό του ο δήμαρχος Παγγαίου Τριαντάφυλλος Κουκούδης, σε απομακρυσμένη παραθαλάσσια περιοχή (Σαρακήνα) του Δήμου Ελευθερών δυτικά της Καβάλας.

    Τα ίχνη του 50χρονου δημάρχου είχαν χαθεί από το απόγευμα της Κυριακής οπότε και έφυγε από το σπίτι του στο Παληό Καβάλας με το ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο του προκειμένου να συναντηθεί σε προγραμματισμένο ραντεβού που είχε στη Νέα Πέραμο του Δήμου Ελευθερών. Έκτοτε, δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής και ο αδελφός του δήλωσε την εξαφάνισή του το μεσημέρι της Τρίτης στο Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας.

    Το τελευταίο 24ώρο η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας είστε οργανώσει γιγάντια επιχείρηση εντοπισμού του δημάρχου ερευνώντας σπιθαμή προς σπιθαμή την ορεινή και πεδινή περιοχή των δήμων Ελευθερών και Ορφανού δυτικά της Καβάλας.

    [04] Προφυλακιστέος ο "πιστολέρο" με το τζιπ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της 16ης Τακτικής Ανακρίτριας ο 31χρονος οδηγός ταξί που κατηγορείται για πυροβολισμούς σε βάρος πολιτών μέσα από σκούρου χρώματος τζιπ που οδηγούσε.

    Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παραβάσεις του νόμου περί όπλων και σύμφωνα με τους συνηγόρους του κ.κ. Ν. Κανατάκη και Γ. Αναγνωστάκη "δεν είναι καν σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του".

    Οι συνήγοροι του 31χρονου υπέβαλαν στην ανακρίτρια αιτήματα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, αλλά και για κράτηση και νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα, αιτήματα για τα οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους, η δικαστική λειτουργός θα αποφανθεί τις επόμενες ημέρες.

    Ενώπιον της ανακρίτριας κατέθεσε ο ψυχίατρος κ. Μ. Μυλωνάκης, καθώς επί δύο χρόνια ο 31χρονος ήταν θεραπευόμενός του.

    [05] Απάντηση της CIA στις κατηγορίες

    Η CIA αντέκρουσε τις κατηγορίες, ότι δεν δημοσίευσε επαρκώς τις πληροφορίες που διέθετε σχετικά με τον Νιγηριανό, ο οποίος προσπάθησε να ανατινάξει ένα αμερικανικό επιβατηγό αεροσκάφος την ημέρα των Χριστουγέννων, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    «Στην κατοχή μας ήλθαν πληροφορίες για τον Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ το Νοέμβριο, όταν ο πατέρας του μετέβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Νιγηρία» και κατόπιν «συνεργαστήκαμε με την πρεσβεία για να εξασφαλίσουμε πως εκείνος βρισκόταν στη κυβερνητική βάση δεδομένων για τα πρόσωπα που ενδέχεται να είχαν σχέση με την τρομοκρατία και ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τις σχέσεις του με εξτρεμιστές στην Υεμένη», τόνισε ο εκπρόσωπος της CIA Πολ Τζιμιλιάνο.

    «Επίσης αποστείλαμε βασικές πληροφορίες για το βιογραφικό του στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (NCTC)», την κυβερνητική υπηρεσία που συντονίζει τις δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τόνισε ο ίδιος.

    Άλλο στέλεχος της αμερικανικής αντικατασκοπίας τόνισε πως οι συνομιλίες με τον πατέρα του δράστη δεν εμπεριείχαν εκείνο το «βασικό στοιχείο», που θα επέτρεπε να κατατασσόταν τον Αμπντουλμουταλάμπ στον κατάλογο με τα περίπου 4.000 πρόσωπα, που απαγορεύεται δια ροπάλου να ταξιδεύσουν αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ.

    [06] Άγριο έγκλημα στο Μπουρνάζι

    Σε προσωπικές διαφορές αποδίδει η Αστυνομία το άγριο έγκλημα με θύμα τον Νεκτάριο Κατσουλώτο, συνιδιοκτήτη ταβέρνας, στην οδό Τεύθιδος 5, στο Μπουρνάζι, που έγινε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης.

    Το θύμα καθόταν σε τραπέζι του καταστήματος του, το οποίο έχει την επωνυμία «Κρέας μπαρ», μαζί με έναν φίλο του όταν άγνωστος μπήκε στο κατάστημα πλησίασε και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ επτά φορές.

    Εξι από τις σφαίρες τον βρήκαν στο σώμα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα.

    Ο δράστης αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε.

    Ερευνες για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 31/12/2009

  • Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων θα ψάλλει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις 9 το πρωί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

  • Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα θα ψάλλει στον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη στα γραφεία του Κόμματος (Καλλιρρόης 52) στις 10:45 το πρωί η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και στις 11:15 η Παμποντιακή Oμοσπονδία.

  • Στον Πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, θα ψάλλουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, ομάδα μαθητών του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αχαρνών και στις 12:00, το μουσικοχορευτικό τμήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων (11:00:00, Αθήνα/Μαξίμου).

  • Επίσκεψη Α. Σαμαρά στο αναρρωτήριο Πεντέλης (12:00:00, Τέρμα Ιπποκράτους -Παλιά Πεντέλη).

  • Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων (22:00:00, ΛΑΕΔ).

    [08] Έθιμα και παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς στα Βαλκάνια

    Η Πρωτοχρονιά συμβολίζει την αναγέννηση, την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής και τα έθιμα που συνδέονται με την ημέρα αυτή, σε πολλές από τις χώρες των Βαλκανίων έχουν ρίζες στο μακρινό παρελθόν.

    Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις μεγάλες πόλεις των Βαλκανίων με υπαίθριες εκδηλώσεις, συναυλίες, πυροτεχνήματα, ανταλλαγή δώρων, αλλά και χρώμα παραδοσιακό, κυρίως στις αγροτικές περιοχές.

    Ρουμανία

    Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στη Ρουμανία έχει έντονο παραδοσιακό άρωμα. Οι Ρουμάνοι υποδέχονται το Νέο Έτος με τη διατήρηση διάφορων εθίμων, τα οποία μεταδίδουν στις μελλοντικές γενιές. Οι περισσότερες από τις παραδόσεις συνδέονται με την καλή τύχη και την ευημερία, με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς .

    Στη Ρουμανία, την Πρωτοχρονιά τα παιδιά συνθέτουν τη "Σόρκοβα", ένα μπουκέτο από κλαδί, το οποίο στολίζεται με χρωματιστά χάρτινα λουλούδια, για να ευχηθούν ευτυχία το νέο έτος, ενώ αγγίζουν μ' αυτό τους ενήλικες, για να έχουν υγεία και μακροημέρευση.

    Παραδοσιακά, το μπουκέτο "Σόρκοβα" φτιαχνόταν από ένα ή περισσότερα κλαδιά οπωροφόρων δένδρων (ένα από μηλιά, ένα από κερασιά, ένα από αχλαδιά και ένα από δαμασκηνιά), τα οποία τοποθετούνταν σε ζεστό μέρος στις 30 Νοεμβρίου, του Αγίου Ανδρέα, ώστε να βγάλουν μπουμπούκια και να ανθίσουν έως την Πρωτοχρονιά.

    Στα παιδιά προσφέρονται ως αντάλλαγμα για τις ευχές κεράσματα, κέικ, μπισκότα, γλυκά και χρήματα.

    Το πρωί της πρώτης ημέρας του Νέου Έτους, ορισμένες ορθόδοξες οικογένειες πετούν κέρματα στο νερό, καθώς έτσι πιστεύουν πως θα έχουν καλοτυχία όλη τη χρονιά.

    Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, οι αγρότες κάνουν πρόγνωση καιρού της χρονιάς που έρχεται, χρησιμοποιώντας μεγάλες φλούδες κρεμμυδιού. Ξεφλουδίζουν τα κρεμμύδια ακολουθώντας τη σειρά των μηνών ενός έτους και βάζουν αλάτι σε κάθε φλούδα. Την Πρωτοχρονιά, ένα άτομο με ικανότητες στη μαγική τέχνη και τη μαντεία ελέγχει το επίπεδο υγρασίας στο αλάτι, που έχει λιώσει πάνω στις φλούδες του κρεμμυδιού και έτσι λέγεται πως μπορεί να μάθει τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα χρονιά.

    Ένα άλλο έθιμο είναι το "Βέργκελ" που αφορά αποκλειστικά ανύπανδρους νεαρούς ανθρώπους και τους γονείς τους. Εκείνος που ακολουθεί το έθιμο θέλει να μάθει τι του επιφυλάσσει το μέλλον και τι είδους σύντροφο θα συναντήσει τη νέα χρονιά.

    Σύμφωνα με ένα άλλο έθιμο, η νέα χρονιά θα είναι ηλιόλουστη και θα φέρει πλούσια σοδειά στην οικογένεια, αν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι τα ξημερώματα μείνει μία λάμπα ανοικτή για να φωτίζει.

    Το "Πλουγκουσόρουλ" - μικρό αλέτρι, είναι μία παραδοσιακή πομπή, έθιμο που συνδέεται με το όργωμα και τη σπορά των χωραφιών. Έφηβοι και παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στα χέρια κουδούνια, μαστίγια και αυλούς κάνουν θόρυβο για να διώξουν τα κακά πνεύματα τραγουδούν και εύχονται καλή σοδειά.

    Την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν, επίσης, έθιμα και δρώμενα που συνδέονται με τη λατρεία του Ήλιου, όπως το παιχνίδι της αρκούδας και το παιχνίδι με τις μάσκες, τα οποία συνδυάζουν μουσική και χορό.

    Βουλγαρία

    Ένα έθιμο της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς, που τηρείται στη δυτική Βουλγαρία και στην κεντρική οροσειρά του Αίμου, όπως και σε ορισμένες περιοχές στο Δούναβη, είναι το "Λαντούβανε". Το έθιμο συνδέεται με την ανυπομονησία των νεαρών κοριτσιών να παντρευτούν και να αποκτήσουν μία ευτυχισμένη οικογένεια. Στην υπόλοιπη χώρα το "Λαντούβανε" γιορτάζεται στις 24 Ιουνίου, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη.

    Οι προετοιμασίες αρχίζουν νωρίς το πρωί. Όλα τα κορίτσια του χωριού πετούν τα δαχτυλίδια τους, βρώμη και κριθάρι - τα σύμβολα γονιμότητας- σε ένα καζάνι γεμάτο νερό από κάποια πηγή. Όλα τα δαχτυλίδια είναι δεμένα με κόκκινη κλωστή σε μία δέσμη πολυετών φυτών, κισσό, γεράνι ή βασιλικό. Το καζάνι μένει ανοιχτό τη νύχτα, υπό το φως των άστρων και το επόμενο πρωί, οι κοπέλες χορεύουν γύρω από το καζάνι. Στη συνέχεια, κάποια από τις ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού τους λέει τη μοίρα τους.

    Στη Βουλγαρία, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κυρίαρχη θέση κατέχει η "μπάνιτσα", ένα είδος πίτας με τυρί.

    Την πρώτη μέρα του νέου έτους, τα παιδιά επισκέπτονται τα γειτονικά σπίτια κρατώντας "σουρβάτσκα", κλαδί από κρανιά, στολισμένη με μάλλινη κλωστή σε έντονο χρώμα και μικρά νομίσματα. Τα παιδιά, συμμετέχοντας στο έθιμο, "σουρβάκανε", εύχονται στα μέλη της οικογένειας που επισκέπτονται, υγεία και ευτυχία όλο το χρόνο.

    Ένα εντυπωσιακό παραδοσιακό τελετουργικό της Πρωτοχρονιάς είναι το Kukeri (Κούκερι), το οποίο έχει θρακικές ρίζες.

    Με στολές από ακατέργαστα δέρματα και φοβερές ξύλινες μάσκες, οι Κούκερι γυρίζουν όλο το χωριό και χορεύουν για να φοβίσουν και να διώξουν τα κακά πνεύματα. Στις ζώνες τους κρέμονται πολυάριθμα χάλκινα κουδούνια σε διάφορα μεγέθη τα οποία παράγουν δυνατούς ήχους, ώστε να φύγει το κακό και η αρρώστια.

    Στο έθιμο συμμετέχουν αποκλειστικά άνδρες, οι οποίοι επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού μόνο τη νύχτα, ώστε το φως της ημέρας να μην τους βρει στο δρόμο.

    Την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς συνηθίζονται οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους και η ανταπόδοση ευχών για το Νέο Έτος.

    Σλοβενία

    Σε ορισμένα μέρη της Μπέλα Κράινα, το νέο έτος άρχιζε με τη "νοβολέτνιτσα", ένα καρβέλι λευκού ψωμιού που τοποθετείτο στο τραπέζι δίπλα στο χρυστόψωμο. Ο κάθε ένας έπρεπε να πάρει μόνον ένα μικρό κομμάτι του ψωμιού.

    Σε άλλες περιοχές, όπως στην Καρίνθια, την παραμονή των Χριστουγέννων πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι τρία τέτοια καρβέλια ψωμιού, σε σχήμα τριγώνου μπροστά από τον Εσταυρωμένο και δίπλα σε κερί. Το πρώτο καρβέλι τρώγεται τα Χριστούγεννα το δεύτερο την Πρωτοχρονιά και το τρίτο την Ημέρα των Θεοφανίων.

    Στην επαρχία Γκορένισκο, πιστεύεται μέχρι σήμερα ότι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο αγρότης πρέπει πάντα ο ίδιος να εισέρχεται πρώτος στο στάβλο του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι καλή η νέα χρονιά για το αγρόκτημα.

    Σε διάφορα μέρη της Σλοβενίας οι κάτοικοι τηρούν το έθιμο της μολυβδομαντείας, δηλαδή πετούν στις 11 το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς λιωμένο μόλυβδο στο νερό και να προσπαθούν να μαντέψουν τη μορφή που σχηματίζεται.

    Στη Σλοβενία, τα κάλαντα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς συμπεριλαμβάνουν και το "Tepezkanje" - Αγίων Νηπίων. Είναι η μόνη μέρα του έτους που τα παιδιά μπορούν να χτυπήσουν ενήλικες χωρίς να τιμωρηθούν. Το έθιμο συνδέεται με την 28η Δεκεμβρίου Ημέρα μνήμης Των υπό του Ηρώδη αναιρεθέντων νηπίων.

    Η μετάβαση από το παλιό στο νέο έτος είναι περίοδος, κατά την οποία οι άνθρωποι ανταλλάσσουν ευχές και γι αυτό τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, λένε τα κάλαντα, εύχονται υγεία και ευτυχία.

    Κροατία

    Στην Κροατία, στο νησί Κρκ, με πλούσια μεσαιωνική παράδοση και έθιμα υποδέχονται το Νέο Έτος με το Φεστιβάλ Ιπποτών που διοργανώνεται από τις 26 Δεκεμβρίου έως την Πρωτοχρονιά.

    Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι του νησιού Κορτσούλι πάνω από το πλούσιο τραπέζι τραγουδούν τα κάλαντα.

    Παλιότερα συνήθιζαν να τραγουδούν "καντσονέτα" στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ιουστίνου και με κωμικό τρόπο να επικρίνουν τα αρνητικά του χρόνου που πέρασε.

    Στην Κροατία παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα δώρα έφερνε ο μικρός Ιησούς και στις βόρειες περιοχές τον αποκαλούσαν Ίσουσεκ, ενώ στα ηπειρωτικά της χώρας, στη Σλαβονία, τη Μπαράνια και το Σρεμ χρησιμοποιούσαν τη γερμανική λέξη «Κρίστκίντλ».

    Σερβία και Μαυροβούνιο

    Στη Σερβία, όπως και στο Μαυροβούνιο η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται μεταξύ 13 και 14 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

    Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να τηρεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο προσφέρει στους Σέρβους την ευκαιρία να εορτάζουν την Πρωτοχρονιά δυο φορές: μια μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στις 31 Δεκεμβρίου και μια στις 13 Ιανουαρίου.

    Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου Η γιορτής της Πρωτοχρονιάς ήταν στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Παλιό ή Ιουλιανό ημερολόγιο και λέγεται αλλιώς την Ημέρα του Αγίου Βασιλείου ή Μικρά Χριστούγεννα. Κατά την κομμουνιστική περίοδο η Πρωτοχρονιά δεν γιορταζόταν σύμφωνα με την εκκλησία στις 14 Ιανουαρίου, αλλά την 1η Ιανουαρίου.

    μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, και την Πρωτοχρονιά στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα, πάλι, με το παλίο ημερολόγιο ή τον λεγόμενο Άγιο Βασίλειο ή Μικρά Χριστούγεννα.

    Τα παραδοσιακά σερβικά έθιμα της Πρωτοχρονιάς συνδυάζονται με τα δυτικά. Για παράδειγμα, οι Σέρβοι στολίζουν χριστουγεννιάτικα δένδρα, αλλά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όχι των Χριστουγέννων.

    Την Πρωτοχρονιά ή τα Μικρά Χριστούγεννα, σε πολλά μέρη της Σερβίας, επαναλαμβάνονται χριστουγεννιάτικα έθιμα. Κατά παράδοση καίγεται στο τζάκι το κούτσουρο των Χριστουγέννων "μπάντνιακ", ξύλο βελανιδιάς. Με χαρά αναμένεται στο σπίτι εκείνος που θα κάνει ποδαρικό, που θα μπει πρώτος στο σπίτι με το δεξί πόδι (πολαζάινικ ή πολάζνικ) για να φέρει καλοτυχία. Σε πολλές περιοχές ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού τη νέα χρονιά φέρνει και το μπάντνιακ για να το κάψει στη φωτιά.

    Ο Παππούς Πάγος

    Στην κουλτούρα των Σλάβων χαρακτήρας παρόμοιος του Σάντα Κλάους ή του Άγιου Βασίλη, συνδεδεμένος με την Πρωτοχρονιά και τα δώρα είναι ο Παππούς Πάγος, ο οποίος στη σερβική λέγεται Ντέντα Μραζ, στη ρωσική Ντεντ Μόροζ, στην κροατική Ντιεντ Μραζ, στη βοσνιακή Ντέντο Μραζ και στη σλοβενική Ντέντεκ Μραζ.

    Ο Παππούς Πάγος φέρνει τα δώρα στα παιδιά, αλλά όχι με μυστικούς τρόπους, καθώς συχνά τα μοιράζει ο ίδιος στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Πρωτοχρονιάς.

    Ο Ντέντα Μραζ έχει παρόμοια εμφάνιση με τον Άγιο Βασίλη. Μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας ο Ντέντα Μραζ συνδέθηκε με την κομμουνιστική περίοδο και σταδιακά στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας άρχισε να παίρνει τη θέση του ο Ντιεντ Μποζίτσνιακ, ο Παππούς των Χριστουγέννων, ο οποίος φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα. Ωστόσο σε πολλές οικογένειες ο Ντέντα Μραζ εξακολουθεί να φέρνει τα δώρα την Πρωτοχρονιά.

    Στη Βουλγαρία, τα δώρα φέρνει ο Ντάντο Κολέντα, Παππούς των Χριστουγέννων, στη Ρουμανία ο Μοζ Κράτσιουμ και στην Αλβανία ο Μπάμπαντίμρι, ο Πατέρας Χειμώνας.

    [09] "Εξαπατούν το λαό"

    Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων θα ψάλλει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις 9 το πρωί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

    "Η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι να εξαπατήσει το λαό", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα τέλη κυκλοφορίας. "Πριν ένα μήνα, ενώ αύξανε τα τέλη κυκλοφορίας, ισχυριζόταν ότι τα μείωνε. Το ίδιο επιχειρεί και τώρα εξαγγέλλοντας ότι θα επανεξετάσει τα ισχύοντα για τα τέλη φορολογώντας αντί της κατοχής κυρίως τη χρήση του αυτοκινήτου. Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή οικογένεια φορολογείται ήδη βαριά και για την κατοχή και για την χρήση του πληρώνοντας υψηλότατη φορολογία στα καύσιμα, όλο και περισσότερα διόδια, μεγαλύτερα ασφάλιστρα", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [10] "Να προβληματιστούν"

    Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα θα ψάλλει στον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη το πρωί στα γραφεία του Κόμματος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Παμποντιακή Oμοσπονδία.

    «Από τη στιγμή που είναι διάχυτη η διαπίστωση ότι είμαστε η πιο φτωχή και συνάμα η πιο ακριβή χώρα της Ευρωζώνης, τότε κάποιοι θα πρέπει να προβληματιστούν και να μην διασύρονται με πολιτικές, όπως αυτή που εφαρμόστηκε για τα τέλη κυκλοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Αϊβαλιώτης.

    Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Παγκάλου για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ο κ. Πάγκαλος δηλώνοντας ότι τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι και τόσο άσχημα, προφανώς ξέρει κάτι περισσότερο από τον κ. Παπανδρέου. Η ουσία είναι ότι θα πάμε χειρότερα με τα λανθασμένα μέτρα που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ».

    [11] "Φορολογική επιδρομή"

    «Η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία εδάφους για μια πρωτοφανή φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι, μέσα από τη μείωση μισθών και τη φορολογική αφαίμαξη, να πέσει τα επόμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο των μικρομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας κατά 20%-25%", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ αναφερόμενος στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    "Η χώρα, για να παρακάμψει τα αδιέξοδα, χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή προκειμένου να φύγει από μια αφόρητη δημοσιονομική τρομοϋστερία και να προχωρήσει σε νέους μεγάλους προοδευτικούς στόχους ανάπτυξης, παραγωγικής αναζωογόνησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος", υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.

    [12] "Εφυγε" ο Ν. Κακαουνάκης

    Μετά από πολυήμερη νοσηλεία και αλλεπάλληλες επεμβάσεις απεβίωσε στις 10.15 το βράδυ της Τετάρτης ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης.

    Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στην εντατική λόγω επιπλοκών που σημειώθηκαν σε επέμβαση στο έντερο.

    Δήλωση του πρωθυπουργού

    Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ν. Κακαουνάκη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Νίκος Κακαουνάκης έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία στην δημοσιογραφία, στον Τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος και εκπρόσωπος μιας γενιάς δημοσιογράφων που ταυτίστηκαν με το ρεπορτάζ και την έρευνα. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Και οι αγώνες του για τη Δημοκρατική Παράταξη τον κατέστησαν προνομιακό συνομιλητή με τους απλούς καθημερινούς συνανθρώπους μας, που επιζητούσαν να ακουστεί η φωνή τους. Αυτό προσπάθησε να πετύχει και με το δημιούργημά του, «Το Καρφί», για το οποίο ήταν περήφανος. Είχε άποψη και την έλεγε πάντα χωρίς φόβο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Το βιογραφικό του Νίκου Κακαουνάκη

    Ο Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1938 στην Πολυρρήνεια Καστελίου Χανίων.

    Ορφανός από πατέρα, σπούδασε στο εκκλησιαστικό λύκειο. Στη συνέχεια εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού της Ένωσης Κέντρου Πολυχρόνη Πολυχρόνιδη. Μερικά χρόνια αργότερα γνωρίστηκε με τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί στο «Βήμα» απ' όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στην δημοσιογραφία το 1965. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενεργά αλλά και με την δημοσιογραφική του πένα.

    Μετά την χούντα δημοσιογραφεί στα ΝΕΑ όπου αναλαμβάνει επιτελικές θέσεις. Στο διάστημα αυτό γράφει το βιβλίο «2.650 μερόνυχτα συνομωσίας».

    Το 1986 αποφασίζει να εκδώσει τη δική του εφημερίδα «Το καλάμι».

    Με την έκρηξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας αναλαμβάνει την πρωινή ζώνη του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,4, η οποία αποτελεί την απαρχή της παρουσίας του στα ερτζιανά.

    Παράλληλα ασχολείται με την τηλεόραση ΣΚΑΙ TV αναλαμβάνοντας αργότερα και τη γενική διεύθυνση του σταθμού.

    Εργάστηκε επίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH για πολλά χρόνια και στους τηλεοπτικούς σταθμούς Alter, Mega και Alpha.

    Το 1999 εξέδωσε την εφημερίδα «Στο Καρφί».

    [13] Περικοπές δαπανών

    Συνάντηση με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, με θέμα συζήτησης την κατάσταση και την πορεία της οικονομίας.

    Ο κ. Ραγκούσης, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, ενημέρωσε το διοικητή για τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί ή προετοιμάζονται στο κράτος, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση. Οι αλλαγές αυτές, είπε ο υπουργός, έχουν άμεση κι απόλυτη σχέση και με την οικονομία και με τη δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και με τη μεγάλη ανάγκη των πολιτών να απολαμβάνουν καλύτερες και ποιοτικές υπηρεσίες από το κράτος.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο περικοπών των δαπανών, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Το κράτος θα δεχτεί μεγάλες περικοπές εκεί που πράγματι πρέπει να γίνουν, όπως σε σπατάλες που ήδη έχουμε περικόψει. Επίσης, θα γίνει και ένας γενικότερος εξορθολογισμός που είναι απολύτως απαραίτητος, για να μπορέσει το κράτος να στηρίξει την οικονομία σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο».

    Στη συνέχεια, ο κ. Προβόπουλος είπε πως ο υπουργός τον ενημέρωσε για κάποιες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει και κάποιες άλλες που θα πραγματοποιηθούν αργότερα και τις χαρακτήρισε σημαντικές για την έξοδο της οικονομίας από τα προβλήματα.

    [14] Άνοιξαν τα αρχεία

    Άνοιξαν χθες για το κοινό και για τους ιστορικούς οι εμπιστευτικοί φάκελοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (Foreign Office) για έτος 1979, όπως συνηθίζεται με τη συμπλήρωση 30 χρόνων. Μέσα σ' αυτούς υπάρχουν φάκελοι που αναφέρονται στην Ελλάδα και την πολιτική της, κυρίως, κατάσταση, εκείνη τη χρονική περίοδο.

    Μία 14-σέλιδη εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις» αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη, στο Λονδίνο, του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, για συνομιλίες με την ομόλογό του Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1979. Σύμφωνα με την εμπιστευτική αναφορά, ο Κ. Καραμανλής ανέλυσε στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τις ελληνικές απόψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και για την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ζήτησε τη βρετανική υποστήριξη στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, εκφράζοντας μάλιστα την ευχή το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει την ένταξη της Ελλάδας.

    Η Μάργκαρετ Θάτσερ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει ανεπιφύλακτα την ελληνική ένταξη. Στις συνομιλίες τους για τις διμερείς σχέσεις, η Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως αποκαλύπτεται στη σχετική εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις», εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη μεγάλη της επιθυμία, όπως βρετανικές εταιρίες να έχουν συμμετοχή στην κατασκευή μεγάλων έργων στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατασκευή σταθμών ενέργειας με άνθρακα και στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ηλεκτρικών σιδηροδρόμων. Η βρετανική πλευρά εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον να πουλήσει στην Ελλάδα στρατιωτικά άρματα τύπου "Τσόμπαμ".

    Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής απέφυγε να δεσμευθεί για την αγορά πολεμικού υλικού, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολο στάδιο, ενώ για τα δύο έργα στα οποία αναφέρθηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ είπε ότι αυτά θα τα συζητήσει στην προσεχή επίσκεψή του στο Λονδίνο ο υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φέρεται να είπε ότι η πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη ευρύτερης συνεργασίας στα Βαλκάνια, συναντά την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης. "Η Σοβιετική Ένωσης φοβάται ότι η πρωτοβουλία μου αυτή μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις βαλκανικές χώρες", ήταν η εκτίμηση του Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις».

    Στη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στη Μάργκαρετ Θάτσερ ότι "για να λυθεί αυτό το θέμα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και καλή διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας. Οι ελληνοκύπριοι δεν εξαρτώνται από μένα, αλλά οι τουρκοκύπριοι εξαρτώνται από την Άγκυρα", είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Βρετανή πρωθυπουργό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 December 2009 - 5:30:40 UTC