Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα
  • [02] Διαμάχη για το φυσικό αέριο

  • [01] Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα

    Ισραηλινά τεθωρακισμένα παραμένουν γύρω από τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, έτοιμα για πιθανή χερσαία επέμβαση, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Η Τουρκία, που ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

    Ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ προτίθεται να επιτρέψει σε 400 ξένους που βρίσκονται στη Γάζα να εγκαταλείψουν την περιοχή, σήμερα Παρασκευή, γεγονός που ερμηνεύεται ως πιθανή προετοιμασία για χερσαία επέμβαση.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε τη γαλλική πρόταση για εκεχειρία 48 ωρών ώστε να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, άρα δεν υπάρχει ανάγκη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους".

    Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 412 Παλαιστίνιοι και 1850 έχουν τραυματιστεί. Περίπου το ένα τέταρτο των νεκρών είναι άμαχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ διέταξε το κλείσιμο για 48 ώρες της Δυτικής Οχθης, παρεμποδίζοντας Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Ισραήλ, απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της πρώτης Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

    Οι ανθρωπιστικές βοήθειες καθώς και όλοι οι πολίτες που χρειάζονται ιατρική φροντίδα θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

    Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το κλείσιμο αυτό, που γενικώς ειπώθηκε ότι αφορά "λόγους ασφαλείας" αλλά η εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ" έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι η ενέργεια σχετίζεται με τις συνεχείς προειδοποιήσεις ότι μουσουλμάνοι μαχητές προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση κατά της ισλαμιστικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σε νέα ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας,σήμερα,σκοτώθηκαν τρία αδέλφια 7 έως 10 ετών που έπαιζαν σε δρόμο,ανέφεραν τραυματιοφορείς. Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις ήταν μία από τις πάνω από 30 που πραγματοποιήθηκαν σήμερα από το Ισραήλ που εδώ και μία εβδομάδα πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας εναντίον ενόπλων της Χαμάς.

    Στο μεταξύ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για το πρώτο στέλεχος της Χαμάς που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ισραηλινών, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή περισσοτέρων από 400 Παλαιστινίων.

    Ο Νιζάρ Ράιαν, κληρικός που θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης, είχε πρόσφατα ζητήσει να γίνουν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από νοσοκομειακές πηγές, που ανέφεραν ότι από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια σκοτώθηκαν επίσης δύο από τις τέσσερις συζύγους του και επτά από τα παιδιά του.

    Εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν γύρω από τα ερείπια του σπιτιού του ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο του Νιζάρ Ράιαν.

    "Το αίμα του σεϊχη Νιζάρ Ράιαν και το αίμα των άλλων μαρτύρων δεν θα σπαταληθεί και ο εχθρός θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τα εγκλήματά του", δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Αϊμάν Ταχά.

    Ο 49χρονος Ράιαν ήταν κληρικός στο "τέμενος των μαρτύρων" στη Τζαμπαλίγια και πολλές φορές περιπολούσε ένοπλος, μαζί με μέλη της Χαμάς στους δρόμους του καταυλισμού.

    Αργά το βράδυ η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το τέμενος του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, που καταστράφηκε ολοσχερώς, με το αιτιολογικό ότι ήταν σημείο συνάντησης στελεχών της Χαμάς.

    Διπλωματικός πυρετός

    "Νομίζω ότι ακόμα και τώρα, λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση έχουμε επιφέρει αλλαγές", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. "Χτυπήσαμε τις υποδομές της τρομοκρατίας εντός της Λωρίδας της Γάζας και το ερώτημα κατά πόσο αυτό είναι αρκετό εξετάζεται σε καθημερινή βάση", πρόσθεσε η Λίβνι.

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι που να φτάσει στο σημείο όπου "η επιχείρηση αυτή θα τους εξασθενήσει" και οι μαχητές της Χαμάς δεν θα ρίχνουν πυραύλους κατά του εβραικού κράτους, δήλωσε.

    "Δεν είναι θέμα χρονοδιαγράματος, αλλά ένα θέμα στόχων, και κάθε ημέρα που περνά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση" τόνισε η κ. Λίβνι μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 2 από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και τον γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ περιμένει να παραδοθεί η Χαμάς, η κ. Λίβνι απάντησε :"Δεν περιμένουμε, ενεργούμε γι αυτό και κάθε ημέρα που ενεργούμε βλέπουμε διαφορές".

    Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα πως σχεδιάζει να οργανώσει μία διπλωματική αποστολή εκ μέρους της Ένωσης στη Μέση Ανατολή, η οποία θα επιδοθεί στην επίλυση της σύγκρουσης εκεί.

    Ο Μίρεκ Τοπολάνεκ, η κυβέρνηση του οποίου παρέλαβε σήμερα τα ηνία της ΕΕ από τη Γαλλία, δήλωσε πως η αποστολή θα περιλαμβάνει τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, την Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ και τον τσέχο υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

    Θα λάβει μέρος ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, ενώ θα προσκληθεί και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Το ταξίδι θα συμπέσει με μία επίσκεψη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή στις 5 Ιανουαρίου, η πρώτη μίας μεγάλης δύναμης αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Τοπολάνεκ δήλωσε πως, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δεν αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη διένεξη, επαφίεται στην ΕΕ να ηγηθεί των προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης.

    "Το δυσάρεστο είναι ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στη διοίκηση των ΗΠΑ.... Επαφίεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την πρωτοβουλία", δήλωσε ο Τοπολάνεκ σε μία συνέντευξη στην τσεχική τηλεόραση.

    "Επικαλύπτεται με το ταξίδι του Νικολά Σαρκοζί στη Συρία και το Λίβανο.... Μίλησα με το Σαρκοζί για πολλή ώρα χθες και ασχοληθήκαμε σε λεπτομέρειες με το πρόβλημα". Δεν προσδιόρισε ποιοι θα είναι οι στόχοι της αποστολής.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή εμπλέκεται σε "έναν κύκλο βίας" λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του σε τέσσερις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τη Συρία, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

    Ο κ. Ερντογάν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Σαρμ ελ Σέιχ τόνισε πως οι μαχητές της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών κατά των ισραηλινών πόλεων καθώς και κάθε άλλη επίθεση.

    ''Πρέπει να υπάρξει επειγόντως εκεχειρία'' είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. ''Οπως έχει ορισθεί στη συμφωνία (εκεχειρίας) τον Ιούνιο του 2008, θα αρθεί ο αποκλεισμός'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ερντογάν είχε επίσης συναντήσεις με τους ηγέτες της Ιορδανίας, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής σε μια προσπάθεια να τερματισθούν οι ιραηλινές επιδρομές.

    ''Δείξαμε την πρόθεσή μας να μεταφέρουμε το παλαιστινιακό θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη συνεργασία και το συντονισμό της Αιγύπτου'', υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει επίσης μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Χαμάς και της Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμένει για να πετύχει αμέσως μια μόνιμη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς. "Είναι μια κατάσταση έντασης και κρίσης. Πρέπει να επιμείνουμε, να συνεχίσουμε τις εκκλήσεις για άμεση και μόνιμη εκεχειρία. Αυτό πρέπει να κάνουμε", επισήμανε μιλώντας στο κρατικό ισπανικό ραδιόφωνο.

    Ο πρόεδρος του Ιράν διεμήνυσε στις χώρες- μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, που συναντώνται σήμερα, ότι θα πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και πρόσθεσε ότι η σύσταση επιτροπής ή οι ομιλίες επί του προβλήματος δεν επαρκούν αφού επιτρέπουν στο Ισραήλ να συνεχίζει τη δράση του.

    Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

    Τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με 28 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών (Hellenic Aid) για τις ανάγκες του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας απογειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης από την αεροπορική βάση Ελευσίνας.

    Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση στην συγκέντρωση υλικού ανταποκρίθηκαν άμεσα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση « Γιατροί Καρδιάς» και άλλοι οργανισμοί.

    Η βοήθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί περιλαμβάνει εκτός από φάρμακα και υγειονομικό υλικό και μεγάλη ποσότητα αίματος και θα παραδοθεί, με ευθύνη των Αρχών μας, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος θα την προωθήσει στη Γάζα.

    [02] Διαμάχη για το φυσικό αέριο

    Ουκρανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί ξεκινώντας από την προσεχή Τετάρτη, πρωτεύουσες των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης για να αναφερθεί στο πρόβλημα με το αέριο, ανακοινώθηκε χθές από τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλι Κίριτσιχ , όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ της Ουκρανίας.

    "Στόχος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας είναι να έχει διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ για τη διευθέτηση του υπάρχοντος προβλήματος με το αέριο, δηλαδή του προβλήματος παράδοσης ρωσικού αερίου στην Ευρώπη" ανέφερε ο κ. Κίριτσιχ.

    Σύμφωνα με τον ιδιο η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, Γιούρτι Πρόνταν θα έχει κατ αρχήν συνάντηση με τον τσέχο πρωθυπουργό, Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποία έχει αναλάβει από την πρώτη Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία διέκοψε την παράδοση αερίου στην Ουκρανία μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών αερίου των δύο χωρών.

    Ο ρωσικός όμιλος Gazprom αύξησε από χθές την τιμή του αερίου στα 250 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου, χωρίς αύξηση της ταρίφας μεταφοράς, μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την ουκρανική πλευρά.

    Η κρατική ουκρανική εταιρία υδρογονανθράκων Naftogaz ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε ήδη μείωση στις στους αγωγούς της φυσικού αερίου μετά την διακοπή της παροχής από τη ρωσική Gazprom και ότι θα αντλήσει από τα αποθέματά της.

    Η Ουκρανία έχει εγγυηθεί τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τα εδάφη της προς την Ευρώπη, που, σύμφωνα με την ρωσική εταιρία Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο εξαγωγών, γίνεται μέσω άλλου αγωγού.

    Η Naftogaz υποστηρίζει ότι διαθέτει 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής της σε αποθέματα φυσικού αερίου.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τους πελάτες της στην Ευρώπη μετά την διακοπή της παροχής στη γειτονική Ουκρανία. "Οι παραδόσεις στις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 326 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom, της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου, η οποία έχει το μονοπώλιο.

    Ο ίδιος είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί την επανέναρξη του διαλόγου με την Ουκρανία για την υπογραφή νέας συμφωνίας. " Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων", είπε ο Κουπριγιάνοφ.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

    "Η προεδρία (της ΕΕ) και η Επιτροπή καλούν και τα δύο μέρη και τις κυβερνήσεις τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σύντομα σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η παροχή αερίου στην Ευρώπη", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η προεδρεύουσα της ΕΕ Τσεχία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν τη διαμάχη τους για το φυσικό αέριο με "διαφανή και εμπορικό τρόπο".

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ "ανησυχούν" επειδή η ρωσική εταιρία Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. " Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη Gazprom και (την ουκρανική) Naftogaz να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία και στην Ευρώπη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Το Κίεβο έχει ζητήσει τη μεσολάβηση των Ευρωπαίων για την επίλυση της διαμάχης με τη Μόσχα, καθώς το 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη γίνεται μέσω αγωγών που περνούν από το ουκρανικό έδαφος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 January 2009 - 15:30:17 UTC