Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτη σύνοδο προτείνει η Μόσχα

  • [01] Έκτακτη σύνοδο προτείνει η Μόσχα

    Η Ρωσία πρότεινε σήμερα την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κρίση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου όσον αφορά την τροφοδοσία σε ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούσκο στη ρωσική τηλεόραση.

    "Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας της ΕΕ", δήλωσε ο Γκρούσκο στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti 24.

    "Και η ρωσική εκπροσώπηση στην ΕΕ απηύθυνε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μήνυμα με το οποίο προτείνουμε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να δοθεί στη ρωσική πλευρά η δυνατότητα να εκφράσει την άποψή της για τα πράγματα", σημείωσε.

    Παράλληλα η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι "κλέβει" το ρωσικό φυσικό αέριο με το οποίο τροφοδοτεί χώρες της ΕΕ και το οποίο διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος.

    "Η ουκρανική πλευρά παραδέχεται ανοιχτά ότι κλέβει φυσικό αέριο χωρίς καμία αιδώ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από τη ρωσική τηλεόραση.

    Η ουκρανική εταιρεία Naftogaz αρνήθηκε άμεσα την κατηγορία αυτή, δηλώνοντας ότι δεν κλέβει το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη και περνάει από το έδαφός της, αλλά ότι παρακράτησε μια ποσότητα που ήταν απαραίτητη για τεχνικούς λόγους προκειμένου να είναι δυνατή η ροή του φυσικού αερίου.

    "Δεν κλέβουμε αέριο. Παρακρατούμε αέριο για τεχνικές ανάγκες, προκειμένου να γίνονται οι ρωσικές εξαγωγές μέσω του εδάφους μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Naftogaz Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.

    Στο μεταξύ, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία αρνήθηκε να επιτρέψει στη Ρωσία τη ροή μέσω του εδάφους της όλης της ποσότητας φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες για αύριο Σάββατο.

    "Όσον αφορά το επόμενο 24ωρο, η ουκρανική πλευρά δεν αποδέχθηκε να διέλθει από το έδαφός της ο όγκος (φυσικού αερίου) που ζητούμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

    "Καταθέσαμε αίτημα για 303 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, όμως μας το αρνήθηκαν και μας δόθηκε άδεια για την προώθηση 296 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων", διευκρίνισε.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ δεν είχε εντοπίσει σήμερα το πρωί καμία μείωση του όγκου του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδόθηκε μέσω της Ουκρανίας.

    "Σήμερα το πρωί, οι ποσότητες ήταν φυσιολογικές", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι "παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε σήμερα επαφές με ουκρανούς εκπροσώπους, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται επίσης οι επαφές με τους Ρώσους.

    "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε αυτό που μας υποσχέθηκαν οι δύο πλευρές, ότι δεν θα επηρεαστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης" σε φυσικό αέριο, πρόσθεσε.

    Αργά το απόγευμα, η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz κατηγόρησε τη ρωσική Gazprom ότι δεν της παρέδωσε την απαραίτητη ποσότητα φυσικού αερίου για να την προωθήσει στην Ευρώπη. "Δεν παραλάβαμε τα 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.

    Η ουκρανική εταιρεία υποχρεώθηκε να αντλήσει από τα αποθέματά της και να προωθήσει στην Ευρώπη 10 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ άλλα 7 εκατομμύρια χρησιμοποιήθηκαν για την ομαλή λειτουργία των αγωγών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε.

    Στο μεταξύ, η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συγκάλεσε για την Δευτέρα έκτακτη σύνοδο, σε επίπεδο πρεσβευτών, προκειμένου να συζητήθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

    Αποθέματα

    Στόχος της συνόδου αυτής θα είναι η "ανταλλαγή πληροφοριών" και "ο συντονισμός της αντίδρασης της ΕΕ", είπε ο εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, που κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή, η τσεχική προεδρία θέλει να διαπιστώσει εάν υπάρχει ενότητα της ΕΕ στο θέμα αυτό και να ενημέρωσει τις χώρες-μέλη για τις δυσκολίες, που υπάρχουν στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, αλλά και για τις "πιθανές συνέπειες" για την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για "επείγουσα" σύνοδο, επειδή οι συνέπειες που αναμένεται να υπάρξουν από την κρίση είναι προς το παρόν περιορισμένες, λόγω των σημαντικών αποθεμάτων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 January 2009 - 19:30:12 UTC