Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχες στη Λωρίδα της Γάζας
  • [02] Βροχές και χιόνια προβλέπει η ΕΜΥ
  • [03] Νέα συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ σήμερα
  • [04] Κανονικά η παροχή αερίου στην Ευρώπη
  • [05] Ανοδος στις τιμές του πετρελαίου
  • [06] Η ατζέντα της ημέρας
  • [07] Δολοφονική επίθεση
  • [08] "Μόνος δρόμος ο διάλογος"
  • [09] Στα Ραμάλα η Αλ.Παπαρήγα
  • [10] "Να υψώσουν ανάστημα οι λαοί"
  • [11] "Να σοβαρευτούν ΗΠΑ και ΕΕ"

  • [01] Μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

    Συνεχίζεται η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Γάζας με τη συνδρομή του πυροβολικού και της αεροπορίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθεσεις, έχουν κόψει στα δύο τη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζουν να βάλλουν κατά στόχων της Χαμας.

    Οι εκρήξεις από τις μάχες συγκλόνιζαν καθβ όλη τη διάρκεια της νύκτας τη Γάζα, καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες μετακινήθηκαν σε μία ζώνη στα βόρεια και ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην πληγούν κατά τη διάρκεια των μαχών. Πολλές οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινά σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ.

    Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε πάνω από 30 στόχους κατά τη διάρκεια της νύκτας, μεταξύ αυτών και πολλά κτήρια τα οποία η Χαμάς χρησιμοποιούσε ως αποθήκες όπλων, σήραγγες κι έναν υποτιθέμενο εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες γιβ άλλες απώλειες κατά τη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού.

    Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έρευνες από σπίτι σε σπίτι των ισραηλινών στρατιωτών για τον εντοπισμό υπόπτων της Χαμάς. Η ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία ανέφερε μάχες εκ του συστάδην μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς στους δρόμους της Πόλης της Γάζας και για την αποτροπή χάρις στην επέμβαση του στρατού της αιχμαλωσίας ενός ισραηλινού στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαχών μέσα σε μία κατοικία της πόλης.

    Ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες απέρριψε την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε όμως ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει την Λωρίδα της Γάζας.

    "Δεν σκοπεύουμε ούτε να καταλάβουμε τη Γάζα, ούτε να συντρίψουμε την Χαμάς, αλλά να συντρίψουμε την τρομοκρατία. Και η Χαμάς χρειάζεται ένα πραγματικό και σοβαρό μάθημα. Και τώρα το λαμβάνει", δήλωσε ενώ απέρριψε, επίσης, το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας για να τερματιστούν οι μάχες.

    "Δεν θα δεχτούμε την ιδέα ότι η Χαμάς θα συνεχίζει τα πυρά και ότι εμείς θα κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι λογικό", τόνισε τέλος ο Πέρες.

    Η επίθεση επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, προκαλώντας σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες και σοβαρή έλλειψη σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα ανακοίνωσαν υπηρεσίες του ΟΗΕ.

    Περισσότεροι από 510 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης πριν από 9 ημέρες, σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο.

    "Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 512, μεταξύ των οποίων 87 παιδιά, και αυτός των τραυματιών ξεπέρασε τους 2.450", δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Γάζα Μουαουίγια Χασάνεϊν.

    Τα ισραηλινά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και της αεροπορίας, προωθήθηκαν χθες, Κυριακή, σε βάθος σε πολλούς τομείς του παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από τη Χαμάς --στο οποίο εισέβαλαν προχθές, Σάββατο, το βράδυ, έπειτα από μία εβδομάδα βομβαρδισμών-- παίρνοντας τον έλεγχο πολλών στρατηγικών σημείων.

    Μάχες σημειώθηκαν στο ύψος της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η οποία εκκενώθηκε το 2005 από το Ισραήλ, και στη συνοικία Ζεϊτούν στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

    Οι βομβαρδισμοί μειώθηκαν σε ένταση το βράδυ, ενώ οι πτήσεις ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών συνεχίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Χθες, Κυριακή, τουλάχιστον 63 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 22 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις. Μεταξύ αυτών, 5 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από οβίδα που έριξε στο αυτοκίνητό τους ένα από τα άρματα μάχης που έχουν πάρει θέση σε απόσταση 3 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Γάζας. Επίσης σκοτώθηκαν 3 τραυματιοφορείς ασθενοφόρων που προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε θύματα στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, διευκρίνισε ο Χασάνεϊν.

    Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων εξέφρασε χθες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

    "Ανησυχούμε για την άνοδο του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και για την αύξηση των ζημιών σε δημόσια κτίρια, κυρίως νοσοκομεία", σημειώνει ο διευθυντής επιχειρήσεων του Ερυθρού Σταυρού Πιέρ Κράχενμπουλ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

    Από ισραηλινής πλευράς, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για έναν στρατιώτη που έχασε τη ζωή του και τριάντα που τραυματίστηκαν στην χερσαία επίθεση.

    Την ίδια στιγμή δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν με αυτοκίνητα ή φορτηγά τομείς όπου διεξάγονται επιχειρήσεις για να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς ζώνες.

    Παρά τη χερσαία επίθεση, 32 ρουκέτες και οβίδες έχουν ριφθεί από το Σάββατο το βράδυ στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ελαφρύ τραυματισμό σε μία γυναίκα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    "Δεν γίνονται μάχες σώμα με σώμα", δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός υπεύθυνος. "Η κύρια μορφή αντίστασης είναι η εκτόξευση οβίδων".

    Ο αξιωματούχος της Χαμάς Μουσίρ αλ Μάσρι δήλωσε ότι "ο εχθρός δεν έχει επιτύχει τους στόχους του και η αντίσταση, με τα λίγα μέσα που διαθέτει, τον αιφνιδίασε".

    Την ίδια στιγμή η Χαμάς χαρακτήρισε "φαρσοκωμωδία" την ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει, έπειτα από συνομιλίες τεσσάρων ωρών, σε ένα κείμενο που ζητούσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα, κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας των ΗΠΑ.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις

    Αποστολή της ΕΕ μετέβη στην περιοχή, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα βρίσκεται σήμερα στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς. Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για διαβουλεύσεις.

    Η αποστολή της ΕΕ, η οποία επισκέφθηκε χθες το Κάιρο ζήτησε τη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ εξέφρασε τη λύπη του για την "ανθρωπιστική κατάσταση η οποία είναι αδύνατο να γίνει ανεκτή" στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άχμεντ Αμπού Γάιτ στο Κάιρο ότι είναι απαραίτητο να τερματιστούν "οι εκτοξεύσεις ρουκετών (από τους Παλαιστίνιους), όπως και οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές (από τους Ισραηλινούς) στη Γάζα".

    Η αποστολή της ΕΕ, δεν κόμισε ωστόσο καμία συγκεκριμένη πρόταση για την επίτευξη μιας εκεχειρίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

    Κανείς δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη σύγκρουση μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Κουσνέρ.

    "Πρέπει να σταματήσει τελείως αυτός ο πόλεμος, όλος ο κόσμος το ξέρει αυτό. Ξέρουμε τί πρέπει να γίνει και κανείς δεν καταφέρνει να το κάνει", σημείωσε."Δυστυχώς οι προσπάθειές μας δεν είχαν επιτυχία και υπάρχει (...) μια ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία είναι αδύνατο να γίνει ανεκτή" στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και οι παλαιστινιακές παρατάξεις να έχουν συνομιλίες μεταξύ τους και να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος".

    Ο γάλλος υπουργός υπενθύμισε εξάλλου ότι "η Χαμάς είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τη Φάταχ. Από τούδε, όλος ο κόσμος γνώριζε ότι θα υπήρχε μία κρίση, αυτή ήταν μια σκόπιμη επιλογή: όχι μόνον να ξαναρχίσει η εκτόξευση ρουκετών, αλλά και να υπάρξει άρνηση συνδιαλαγής με την άλλη πλευρά".

    Μετά το Κάιρο, η ευρωπαϊκή αποστολή, στην οποία μετέχει επίσης η Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Αμμάν.

    Δήλωση Ντ.Μπακογιάννη

    Τον άμεσο τερματισμό των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και την ανάληψη άμεσης δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία και να εφαρμοστεί η ελληνική θέση των τριών σημείων, που υιοθετήθηκε από το σύνολο της ΕΕ στο Παρίσι, ζητάει η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, με ανακοίνωσή της, καθώς συνεχίζεται η εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: "Οι χερσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνουν την τραγική ανθρωπιστική κρίση. Επιδεινώνουν την επικίνδυνη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ενισχύοντας απαράδεκτες και ακραίες θέσεις. Πλήττονται έτσι σοβαρά οι προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας, που είναι η μόνη οδός για λύση.Η Διεθνής Κοινότητα δεν μπορεί να μένει αδρανής παρατηρητής ή και σχολιαστής των τεκταινομένων.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κομβικό ρόλο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία. Η βία δεν είναι λύση.Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι χερσαίες επιχειρήσεις και να επιτευχθεί εκεχειρία.

    Πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική των τριών σημείων (εκεχειρία - ανθρωπιστική βοήθεια - ειρηνευτική διαδικασία) που ήταν εξαρχής η ελληνική θέση και αποφασίσαμε οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 30 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

    Θα πρέπει επίσης, να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης Διεθνούς παρουσίας -όπως για παράδειγμα Διεθνών Παρατηρητών- στην περιοχή.ββ

    [02] Βροχές και χιόνια προβλέπει η ΕΜΥ

    Βροχές χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. Μικρή επιδείνωση από το απόγευμα προβλέπει η ΕΜΥ με βροχές , καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές , χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

    Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την ημέρα των Θεοφανίων την Τρίτη. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στην Ήπειρο και την ανατολική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές και χιονιά στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

    [03] Νέα συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ σήμερα

    Την πρώτη για το 2009 και την 14η συνάντηση, από την αρχή της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η τελευταία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2008, όπου είχαν συνεχίσει τη συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις. Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα που έχουν απομείνει από το συνταγματικό κεφάλαιο.

    Οπως είχε ανακοινώσει μετά το τέλος της συνάντησης της 22ης Δεκεμβρίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, τόσο ο πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο κ. Ταλάτ έδωσαν τη διαβεβαίωση πως θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να φθάσουν σε μια λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο ηγέτες ανέφεραν επίσης ότι αναγνωρίζουν πως αν και έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αυτή ήταν ανεπαρκής. Αναγνωρίζουν δε το γεγονός ότι χρειάζεται ακόμη να μελετήσουν μια μακρά λίστα κεφαλαίων, ωστόσο, επαναβεβαιώνουν τη σθεναρή τους δέσμευση για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

    [04] Κανονικά η παροχή αερίου στην Ευρώπη

    Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει τις αναγκαίες ποσότητες αερίου που προορίζονται για την Ευρώπη, κατηγορώντας για μια ακόμη φορά την Ουκρανία ότι είναι υπεύθυνη για τις μειώσεις του ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο των ευρωπαίων πελατών της, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

    Η Gazprom κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη. Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχει κλέψει τις τελευταίες 24 ώρες 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που διέρχεται από τα ουκρανικά δίκτυα και προορίζεται για τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ανακοίνωση ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να αναμιχθεί στην διαμάχη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά πως πρόκειται για ένα "διμερές πρόβλημα".

    Απαντώντας στην έκκληση της Gazprom προς την ΕΕ να ελέγχει τη μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φεράν Ταραντέλας τόνισε πως οι δύο πλευρές πρέπει να διασφαλίσουν πως το αέριο που έχει αγοραστεί από την Ευρώπη φτάνει στην Ευρώπη. Είναι ένα διμερές πρόβλημα και οι δύο πλευρές πρέπει να το λύσουν".

    Εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ τόνισε από την πλευρά του πως δεν υπάρχει ανεξάρτητο σύστημα μέτρησης του όγκου του φυσικού αερίου που μεταφέρεται από την Ουκρανία.

    Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ είχε δηλώσει πως οι παρατηρητές που έχει προσλάβει ο ρωσικός όμιλος δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα πίεσης των σταθμών άντλησης της Ουκρανίας και με επιστολή του προς την Κομισιόν ο ρωσικός κολοσσός προτείνει στην ΕΕ να "ελέγχει την μεταφορά αερίου μέσω της Ουκρανίας".

    "Δεν θα αναλάβουμε κανενός είδους μεσολάβηση. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά θολή και οι πληροφορίες για το ποιος ευθύνεται είναι αντιφατικές", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας.

    [05] Ανοδος στις τιμές του πετρελαίου

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή ,που πυροδοτεί η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας.

    Στις πρωινές συναλλαγές ,η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραφε άνοδο κατά 65 σεντς στα 46,99 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του Μπρεντ της βόρειας Θάλασσας σημείωνε άνοδο κατά 1,09 δολάρια στα 48,00 δολάρια το βαρέλι.

    "Η σύρραξη στη Γάζα ενισχύει τις γεωπολιτικές εντάσεις ,που πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου" εκτιμά ο Ντέιβιντ Μουρ,αναλυτής της "Commonwealth Bank" της Αυστραλίας.

    Η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα έχει προκαλέσει τον θάνατο 510 παλαιστινίων στις 10 ημέρες που διαρκεί .

    Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της επιχείρησης η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο κατά 23% για να κλείσει την Παρασκευή στα 46,34 δολάρια το βαρέλι.

    [06] Η ατζέντα της ημέρας

  • Το ΠΑΜΕ θα παραδώσει στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα την 1η παρτίδα φαρμακευτικού υλικού (12:00:00, Αθήνα)

  • Συλλαλητήριο του ΣΥΝ στην πλατεία Ελευθερίας (18.00-Αθήνα)

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-12η Αγωνιστική, 17.00 Μ. Αλέξανδρος-Αθηναϊκός

    [07] Δολοφονική επίθεση

    Δολοφονική επίθεση με Καλάσνικοφ δέχθηκε στις 03.05 τα ξημερώματα αστυνομική δύναμη, που εκτελούσε υπηρεσία για τη φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη στα Εξάρχεια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 20χρονος αστυνομικός.

    Ο 20χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε στο στήθος και στο μηρό αλλά σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ βολίδες βρέθηκαν πάνω στον ασύρματό του και σε άλλον εξοπλισμό που έφερε.

    Διακομίστηκε αμέσως στον "Ερυθρό Σταυρό" όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, φέρεται ότι πιθανότατα έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

    Αμέσως μετά τη νέα επίθεση σήμερα τα ξημερώματα ολόκληρη η περιοχή των Εξαρχείων αποκλείστηκε από την αστυνομία ,ενώ ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή οι οποίες προβαίνουν σε προσαγωγές υπόπτων.

    Αρχικά ομάδα νεαρών επιχείρησε να αντιδράσει στην οδό Στουρνάρη όπου σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων.

    Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο αστυνομικός βρίσκονται ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ τις επιχειρήσεις της αστυνομίας συντονίζει ο αρχηγός Βασίλης Τσιατούρας.

    "Εκείνοι που χτύπησαν τον Διαμαντή είχαν ως στόχο τη δημοκρατία και την ομαλότητα. Σύντομα θα αντιληφθούν ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και η κοινωνία θωρακισμένη", τόνισε ο κ. Πρ.Παυλόπουλος σε δήλωσή του εξερχόμενος από το νοσοκομείο μετά την επίσκεψή του στον τραυματισμένο αστυνομικό.

    Εβδομήντα δύο προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αστυνομία στην περιοχή Εξαρχείων.

    Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια όπου εξετάζονται αλλά όπως έγινε γνωστό από αξιωματικό της αστυνομίας, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή τους στην επίθεση.

    Από την έρευνα στο σημείο έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής πάνω από 30 κάλυκες, από τους οποίους τουλάχιστον 27 προέρχονται από Καλάσνικοφ και οι υπόλοιποι από πιστόλι μικρότερου διαμετρήματος πιθανόν των 9 χιλιοστών.

    Οι κάλυκες έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν προέρχονται από το ίδιο όπλο με το οποίο άγνωστοι είχαν πυροβολήσει επίσης με Καλάσνικοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου στου Ζωγράφου με βολές που είχαν ριχθεί μέσα από το χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία ο αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε ήταν μαζί με δύο συναδέλφους του και εκτελούσαν περιπολία γύρω από τη διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία βρίσκεται μόνιμα στο σημείο για την φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού.

    Πρόκειται για τον Αδαμάντιο Μαντζούνη 21 ετών από την Κυπαρισσία , ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυνομίας τον περασμένο Οκτώβριο και τοποθετήθηκε αμέσως στα ΜΑΤ.

    Όταν έφθασαν στη γωνία Ζαΐμη και Κουντουριώτη είδαν σε απόσταση περίπου 35-40 μέτρων στο ύψος της διασταύρωσης Κουντουριώτη και Νοταρά δύο άτομα που τους σημάδευαν με όπλα ο ένας όρθιος και ο άλλος γονατιστός. Ένας από τους αστυνομικούς φώναξε "καλυφθείτε" και οι δύο έπεσαν αμέσως στο έδαφος ,ενώ ο Μαντζούνης τραυματίστηκε από τον καταιγισμό πυρών από μια σφαίρα στο θώρακα και μία στο μηρό.

    Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής από την αστυνομία αν ο τραυματίας φορούσε το αλεξίσφαιρο γιλέκο του , το βέβαιο όμως είναι ότι σώθηκε επειδή η σφαίρα χτύπησε δύο κινητά τηλέφωνα, που είχε στην τσέπη της στολής του στο ύψος της καρδιάς και άλλαξε ελάχιστα πορεία.

    Οι ειδικοί της Ασφάλειας εξετάζουν το ενδεχόμενο εκτός από τους δύο που πυροβόλησαν να υπήρχαν τουλάχιστον άλλος ένας ή δύο ως ομάδα υποστήριξης για την ασφαλή διαφυγή των δραστών , οι οποίοι χρησιμοποίησαν φωτοβολίδες και πιθανόν χειροβομβίδα ή κροτίδα επειδή στο σημείο βρέθηκε μικρός κρατήρας και έχουν σπάσει τζάμια από θραύσματα σε παρακείμενο συνεργείο.

    Βολίδες από το Καλάσνικοφ έχουν βρεθεί ακόμα και στον τοίχο του Μουσείου. Ο τραυματίας αστυνομικός εξακολουθεί να βρίσκεται στο χειρουργείο του "Ερυθρού Σταυρού".

    [08] "Μόνος δρόμος ο διάλογος"

    Η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του για την κατάσταση στη Γάζα.

    "Από την πρώτη στιγμή, καταδικάσαμε και καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας. Kαταδικάζoυμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις χερσαίες επιχειρήσεις και την εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι "αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση για τον ήδη βασανισμένο άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Προκαλεί μόνο φρίκη και φόβο. Η χερσαία επιχείρηση αποφέρει ακόμη βαρύτερο απολογισμό νεκρών μεταξύ των αμάχων, ενώ η κραυγή απόγνωσης του 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται όλο και πιο δυνατή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση".

    Για τους λόγους αυτούς, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουν άμεσα όλες οι εχθροπραξίες, να υπάρξει εκεχειρία. Καλούμε το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών. Να διασφαλισθεί η προστασία των αμάχων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Καλούμε τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, να ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή για να επιτύχουν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας και της δυστυχίας, ώστε να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους αμάχους και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία".

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι "η συνέχιση της σύγκρουσης θα αποτελέσει μια καινούργια βαθιά πληγή, που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Παλαιστινιακού και της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή".

    "Εκφράζουμε την έντονη απογοήτευσή μας για το ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης για την κλιμάκωση της βίας. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και όλα τα Μέλη του, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν άμεσα και αποφασιστικά στον ρόλο τους να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και καταλήγοντας τονίζει ότι "χθες το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ καταδικάζοντας και αυτοί τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους, καθώς και με όλους τους ανθρώπους που εκφράζουν σε όλο τον κόσμο την διαμαρτυρία, την απελπισία τους και την οργή τους για αυτήν την αιματοχυσία. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και δηλώνουμε ότι, ο αγώνας μας είναι για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην βία. Ξέρουμε και έχουμε όλοι υποχρέωση να ανταποκριθούμε στα όνειρα των παιδιών. Ζητούν τα παιδιά το ελάχιστο, να ζουν ειρηνικά και στη Γάζα, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ".

    [09] Στα Ραμάλα η Αλ.Παπαρήγα

    Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μεταβαίνει σήμερα στη Ραμάλα, σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης του κόμματος στο λαό της Παλαιστίνης.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής Κώστας Καζάκος, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας και ο Ηλίας Λέγγερης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

    "Το νέο έγκλημα κατά του λαού της Παλαιστίνης από το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ, που έχει τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά! Οι λαοί με την πάλη τους μπορούν να σταματήσουν το χέρι των δολοφόνων που σφάζουν τον Παλαιστινιακό λαό.

    Να υποχρεώσουμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα.

    Όλες και όλοι με το λαό της Παλαιστίνης που έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Με το λαό που του στερούν το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

    [10] "Να υψώσουν ανάστημα οι λαοί"

    Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει το απόγευμα συλλαλητήριο στο άγαλμα της Ελευθερίας και καταγγέλλει την κλιμάκωση με χερσαίες δυνάμεις της επιχείρησης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση "να πάρει καθαρή θέση και να εγκαταλείψει την πολιτική ίσων αποστάσεων".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου στο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του τονίζει, ότι "οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ε.Ε. και να υπερασπιστούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και σε τελευταία ανάλυση τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" και κάνει λόγο για "κατήφορο των ηγεσιών της ΕΕ που δεν έχει τέλος".

    Συνέντευξη Τσίπρα στην Ελευθεροτυπία

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολυσυλλεκτικό ρεύμα κοινωνικής αντίστασης και ουσιαστικής αντιπολίτευσης είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ρεύματος εξουσίας, τονίζει ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία".

    Υπερασπίζεται τη νέα γενιά που, όπως αναφέρει, "μπαίνει μπροστά και κουβαλάει στις πλάτες της ολόκληρη την Κοινωνία" και τόνιζει ότι το κίνημα της νεολαίας θα νικήσει, παρά τις προσπάθειες να το απομονώσουν πολιτικά και κοινωνικά.

    Κάνει διαχωρισμό μεταξύ "κοινωνικής διαμαρτυρίας, ακόμα και όταν εκφράζεται με τον πιο επιθετικό τρόπο" και "καταστροφών στα τυφλά" και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα τα έβαζε στο ίδιο τσουβάλι.

    "Ο κόσμος δεν αλλάζει χωρίς όραμα. Και το δικό μας όραμα είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κάνει λόγο για μια Αριστερά ως "δυναμη εφόδου προς το μέλλον, που να μπορεί να εγγυηθεί μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην προοπτική της υπέρβασης των χρεοκοπημένων μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης".

    Ερωτηθείς για τις δυνατότητες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όλα τα δεινά δεν ξεκίνησαν το 2004, λέγοντας ότι "η υπερχρέωση στις τράπεζες, η απαξίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας, είναι κληρονομιές του πρώτου εκσυγχρονιστικού κύκλου διακυβέρνησης Σημίτη".

    Τονίζει οτι η "αιτία της σημερινής ακυβερνησίας δεν είναι η ισχνή πλειοψηφία, αλλά η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση. Το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει και αν η σημερινή κυβέρνηση αντικατασταθεί με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    Προτρέπει επίσης, για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου, το ΠΑΣΟΚ "να κατανοήσει ότι με τις ίδιες συνταγές δεν γίνεται να προχωρήσουμε και να τοποθετηθεί στα 15 σημεία που δώσαμε στη δημοσιότητα".

    [11] "Να σοβαρευτούν ΗΠΑ και ΕΕ"

    Στην εκλογική του περιφέρεια στην Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται την ημέρα των Θεοφανίων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, όπου θα παραστεί στη δοξολογία και τον Αγιασμό των Υδάτων.

    "Οι δολοφονίες, οι εκτελέσεις, οι βιαιοπραγίες, δεν γίνονται μόνο από τους Εβραίους, αλλά και από τις ηγεσίες της Δύσης, που τους το επιτρέπουν. Ας σοβαρευτούν, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες και να σταματήσουν, εδώ και τώρα, τις βάρβαρες επιθέσεις των Ισραηλινών", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σχετικά με τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

    "Εάν υπάρχει παγκόσμια έννομος τάξη, να σταλούν άμεσα στο Ποινικό δικαστήριο της Χάγης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Έχουντ Όλμερτ και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζίπι Λίβνι και οι λοιποί υπαίτιοι της γενοκτονίας, των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

    Περιττό να πούμε, ότι ακεραία ευθύνη επίσης, φέρουν ένας έκαστος, εκ των πολιτικών ηγετών των 27. Μεταξύ δε αυτών, δεν εξαιρείται και ο κ. Καραμανλής", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Συνέντευξη στη Real News

    "Είμαστε σε μια μεγάλη κρίση και δεν μιλιούνται μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Χρειάζεται, επιτέλους, να ακούσουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη πείρα. Σήμερα, αντί να χρησιμοποιούμε ο ΄ένας την πείρα του άλλου, τον ρίχνουμε στην πυρά. Μου προξενεί κατάπληξη ότι τόσο ο κ.Καραμανλής, όσο και οι υπόλοιποι αρχηγοί φοβούνται να βρεθούν ενώπιος ενωπίω με ευθύνη και σοβαρότητα...", τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ σε συνέντευξη στη "Real News".

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών αναφέρει ότι "η ρευστότητα στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως και η αμηχανία του Γ.Παπανδρέου,δεν επιτρέπουν προβλέψεις. Με τα σημερινά δεδομένα δεν κερδίζει εκλογές ο Κ.Καραμανλής. Αλλά θα είναι τα ίδια έπειτα από 6 μήνες";

    Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό τονίζει, ότι "διαθέτει πολιτική παιδεία και είναι ευφυής, ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλους εκείνους που η τύχη υπήρξε απλόχερη μαζί τους, δεν καταβάλλει την προσπάθεια που επιβάλλεται από τα γεγονότα".

    Εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία του κόμματος και τα "ποσοστά που μου δίνει η κοινωνία", όπως αναφέρει, και πιστεύει ότι ο ΛΑ.Ο.Σ στις ευρωεκλογές μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 January 2009 - 7:30:30 UTC