Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δολοφονική επίθεση

  • [01] Δολοφονική επίθεση

    Ένα από τα δύο καλάσνικοφ με τα οποία είχαν πυροβολήσει οι δράστες της επίθεσης εναντίον του λεωφορείου του ΜΑΤ στου Ζωγράφου στις 23 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιήθηκε και στη σημερινή δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια κατά την οποία τραυματίστηκε ο 21χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης.

    Αυτό ανακοίνωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγο στο Αρχηγείο για την υπόθεση.

    Όπως είπε ο αρχηγός, συνολικά από τον τόπο της επίθεσης περισυνελέγησαν 27 κάλυκες από το καλάσνικοφ και 4 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν είναι πιστόλι ή αυτόματο, τύπου υποπολυβόλο. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν και χειροβομβίδα, η οποία ήταν επιθετική ελληνικής κατασκευής.

    Σε ερώτηση αν κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας οι δράστες είναι μέλη νέας ομάδας ή κάποιας απ' αυτές που δρουν ήδη τα τελευταία χρόνια, ο αρχηγός αρχικά είπε ότι πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει τη λογική τους και τα οποία θέλουν νεκρούς ανάμεσα σε εργαζόμενους αστυνομικούς, χαρακτηρίζοντας άνανδρη και εγκληματική την επίθεση.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι "λόγω εμπειρίας η προσωπική μου άποψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν βγήκαν ξαφνικά. Κάτι είχαν στο μυαλό τους και βρήκαν αφορμή το τραγικό περιστατικό της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, για να εκδηλώσουν αυτό που είχαν σκοπό".

    Σε ότι αφορά τη στάση της Αστυνομίας, ειδικότερα στο χώρο των Εξαρχείων, ο αρχηγός δήλωσε ότι "θα δράσουμε όπως πρέπει, σύμφωνα με τους νόμους".

    Σε ερώτηση σχετική με την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ότι ήθελε μια αστυνομία αμυνόμενη, ο αρχηγός τόνισε "δεν υπάρχει αστυνομία αμυνόμενη, υπάρχει μια αστυνομία που κάνει το καθήκον της, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους νόμους".

    Σε ερώτηση γιατί δεν φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα οι τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν τον καταιγισμό των πυρών ο κ.Τσιατούρας δήλωσε πως, όλοι έχουν χρεωμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως και να τα φορούσαν οι σφαίρες του καλάσνικοφ θα τα διαπερνούσαν.

    Δολοφονική επίθεση με Καλάσνικοφ δέχθηκε στις 03.05 τα ξημερώματα αστυνομική δύναμη, που εκτελούσε υπηρεσία για τη φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη στα Εξάρχεια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 21χρονος αστυνομικός.

    Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στο στήθος και στο μηρό αλλά σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ βολίδες βρέθηκαν πάνω στον ασύρματό του και σε άλλον εξοπλισμό που έφερε.

    Διακομίστηκε αμέσως στον "Ερυθρό Σταυρό" όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ήταν επιτυχημένη.

    Αμέσως μετά τη νέα επίθεση σήμερα τα ξημερώματα ολόκληρη η περιοχή των Εξαρχείων αποκλείστηκε από την αστυνομία, ενώ ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή οι οποίες προβαίνουν σε προσαγωγές υπόπτων.

    Αρχικά ομάδα νεαρών επιχείρησε να αντιδράσει στην οδό Στουρνάρη όπου σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων.

    Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο αστυνομικός βρίσκονται ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ τις επιχειρήσεις της αστυνομίας συντονίζει ο αρχηγός Βασίλης Τσιατούρας.

    Εβδομήντα δύο προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αστυνομία στην περιοχή Εξαρχείων.

    Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια όπου εξετάζονται αλλά όπως έγινε γνωστό από αξιωματικό της αστυνομίας, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή τους στην επίθεση.

    Από την έρευνα στο σημείο έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής πάνω από 30 κάλυκες, από τους οποίους τουλάχιστον 27 προέρχονται από Καλάσνικοφ και οι υπόλοιποι από πιστόλι μικρότερου διαμετρήματος πιθανόν των 9 χιλιοστών.

    Οι κάλυκες έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν προέρχονται από το ίδιο όπλο με το οποίο άγνωστοι είχαν πυροβολήσει επίσης με Καλάσνικοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου στου Ζωγράφου με βολές που είχαν ριχθεί μέσα από το χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε ήταν μαζί με δύο συναδέλφους του και εκτελούσαν περιπολία γύρω από τη διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία βρίσκεται μόνιμα στο σημείο για την φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού.

    Πρόκειται για τον Αδαμάντιο Μαντζούνη 21 ετών από την Κυπαρισσία, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυνομίας τον περασμένο Οκτώβριο και τοποθετήθηκε αμέσως στα ΜΑΤ.

    Όταν έφθασαν στη γωνία Ζαΐμη και Κουντουριώτη είδαν σε απόσταση περίπου 35-40 μέτρων στο ύψος της διασταύρωσης Κουντουριώτη και Νοταρά δύο άτομα που τους σημάδευαν με όπλα ο ένας όρθιος και ο άλλος γονατιστός. Ένας από τους αστυνομικούς φώναξε "καλυφθείτε" και οι δύο έπεσαν αμέσως στο έδαφος ,ενώ ο Μαντζούνης τραυματίστηκε από τον καταιγισμό πυρών από μια σφαίρα στο θώρακα και μία στο μηρό.

    Οι ειδικοί της Ασφάλειας εξετάζουν το ενδεχόμενο εκτός από τους δύο που πυροβόλησαν να υπήρχαν τουλάχιστον άλλος ένας ή δύο ως ομάδα υποστήριξης για την ασφαλή διαφυγή των δραστών , οι οποίοι χρησιμοποίησαν φωτοβολίδες και πιθανόν χειροβομβίδα ή κροτίδα επειδή στο σημείο βρέθηκε μικρός κρατήρας και έχουν σπάσει τζάμια από θραύσματα σε παρακείμενο συνεργείο.

    Βολίδες από το Καλάσνικοφ έχουν βρεθεί ακόμα και στον τοίχο του Μουσείου.

    Το ιατρικό ανακοινωθέν

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο αστυφύλακας Μαντζούνης Διαμαντής, αλλά η κατάσταση του παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή σύμφωνα με το Ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο(Ερυθρός Σταυρός).

    Αναλυτικά, το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "Περί της 3.30μ.μ. πρωινή διεκομίσθη στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ν.Ε.Ε.Σ. ο αστυφύλακας Μαντζούνης Διαμαντής, βληθείς δια πυροβόλου όπλου.

    Η κατάστασή του εξαρχής διεγνώσθη εξαιρετικά σοβαρή εφόσον ο ασθενής ελεγχόταν αιμοδυναμικά ασταθής.

    Εισήχθη άμεσα στο Χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλές ρήξεις ζωτικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα και στον θώρακα, οι οποίες και αποκαταστάθηκαν χειρουργικά.

    Επιπλέον ο ασθενής φέρει και δεύτερο διαμπερές τραύμα στο κάτω τριτημόριο του αριστερού μηρού, το οποίο και αντιμετωπίστηκε.

    Το χειρουργείο περατώθηκε στις 9.00π.μ. και μετά από επανειλημμένες μεταγγίσεις, η κατάστασή του εμφανίζεται σταθερή.

    Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας εισήλθε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για άρτια μετεγχειρητική αντιμετώπιση.

    Η κατάστασή του παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή.

    Νεότερο ανακοινωθέν θα εκδοθεί όταν κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου".

    Δηλώσεις για την επίθεση

    "Εκείνοι, οι οποίοι χτύπησαν τον Διαμαντή Μαντζούνη, είχαν ως στόχο τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Θα αντιληφθούν σύντομα ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή και η κοινωνία μας είναι θωρακισμένη. Και να γνωρίζουν ότι το ηθικό της Αστυνομίας, η προσήλωση στο καθήκον και τα δημοκρατικά ιδεώδη είναι δεδομένα. Κιβ αυτά δεν πρόκειται να τα θίξει κανείς, καμιά σφαίρα, κανένας δολοφόνος", τόνισε ο κ. Πρ.Παυλόπουλος σε δήλωσή του εξερχόμενος από το νοσοκομείο μετά την επίσκεψή του στον τραυματισμένο αστυνομικό.

    Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», όπου από τα ξημερώματα διεκομίσθη ο Αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σε λίγο θα σας ενημερώσουν οι γιατροί για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση του Αστυφύλακα Μαντζούνη, ο οποίος σήμερα το πρωί, γύρω στις 03:30, δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Όπως σας είπα πριν, θα σας τα πουν οι γιατροί. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά σταθερή.

    Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να σας πω, ότι αυτό το δραματικό περιστατικό, είναι ένα πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, της κοινωνίας και των θεσμών. Οφείλουμε όλοι να το αντιμετωπίσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, διασφαλίζοντας και προστατεύοντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, τους οποίους έχει κατακτήσει με πολλές θυσίες ο ελληνικός λαός».

    Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το τραγικό περιστατικό, συναντήθηκε στο νοσοκομείο με τους γονείς αλλά και συναδέλφους του άτυχου Αστυνομικού, τους οποίους και διαβεβαίωσε για την αμέριστη υποστήριξη της πολιτείας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών και κάνει λόγο για "δράση μηχανισμών και κέντρων, εντός και εκτός Ελλάδας και στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Η προβοκατόρικη δράση τους εκφράστηκε και με τη δράση κουκουλοφόρων. Εκφράστηκε και με την επίθεση με καλάσνικοφ κατά της κλούβας των ΜΑΤ. Το σημερινό γεγονός αποτελεί κρίκο της ίδιας αλυσίδας".

    "Στόχος είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα και όχι η δημοκρατία και η λεγόμενη ομαλότητα, ούτε η αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως ισχυρίζονται διάφορες πλευρές. Οι προβοκάτσιες αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και στον εκφοβισμό λαϊκών στρωμάτων, στην υποταγή τους και στην ενίσχυση των μέτρων κρατικής καταστολής", αναφέρει το ΚΚΕ και καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να συσπειρωθούν πολύ πιο μαζικά, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κίνημα ταξικό, ισχυρό, οργανωμένο, περιφρουρημένο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 January 2009 - 11:30:11 UTC