Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: "Απερίφραστη καταδίκη"
  • [02] Στη Ραμάλα η Αλέκα Παπαρήγα

  • [01] ΠΑΣΟΚ: "Απερίφραστη καταδίκη"

    "Η καταδίκη είναι προφανής, είναι ρητή, είναι απερίφραστη. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός αυτό, ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα και ότι θα γίνει καλά ο νέος αυτός άνθρωπος", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του για την επίθεση κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια.

    "Η σημερινή, δεύτερη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επίθεση εναντίον αστυνομικών, εγείρει πολλά και σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τη φύση των επιθέσεων αυτών και καθιστά απολύτως αναγκαία την ταχύτατη και σε βάθος διερεύνησή τους, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον νέων και πρωτοφανών για την Ελλάδα δεδομένων, που απαιτούν σαφείς και χωρίς σκιές απαντήσεις", ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

    "Οι Έλληνες πολίτες, ιδιαιτέρως μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βιώνουν ένα κλίμα εντεινόμενης ανασφάλειας. Αισθάνονται απροστάτευτοι και βλέπουν, πέραν της κρίσης που πλήττει το βιοτικό επίπεδο των ιδίων και των οικογενειών τους και καθιστά αβέβαιο το μέλλον τους, ότι η καθημερινότητά τους έχει μεταβληθεί σε ένα πεδίο εντάσεων, οξύτητας και διχασμών.

    Παράλληλα, ανασφαλείς αισθάνονται και οι αστυνομικοί, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την απουσία ηγεσίας, φυσικής και πολιτικής", καθώς η βούλησή της εξαντλείται στην έκφραση αόριστων φραστικών πολιτικών σχημάτων, που δεν διαμορφώνουν περιβάλλον ικανό να δώσει την δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία να φέρει σε πέρας το έργο της".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για "τα φαινόμενα διάλυσης" που επικρατούν, όπως είπε, "και στην Ελληνική Αστυνομία".

    "Εχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως η ανικανότητα και η ανευθυνότητα είναι πλέον στοιχεία που χαρακτηρίζουν συνολικά την σημερινή κυβέρνηση", κατέληξε.

    Γ.Παπανδρέου: "Μόνος δρόμος ο διάλογος"

    "Η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση", τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του για την κατάσταση στη Γάζα.

    "Από την πρώτη στιγμή, καταδικάσαμε και καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας. Kαταδικάζoυμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις χερσαίες επιχειρήσεις και την εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι "αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση για τον ήδη βασανισμένο άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Προκαλεί μόνο φρίκη και φόβο. Η χερσαία επιχείρηση αποφέρει ακόμη βαρύτερο απολογισμό νεκρών μεταξύ των αμάχων, ενώ η κραυγή απόγνωσης του 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται όλο και πιο δυνατή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση".

    Για τους λόγους αυτούς, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουν άμεσα όλες οι εχθροπραξίες, να υπάρξει εκεχειρία. Καλούμε το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών. Να διασφαλισθεί η προστασία των αμάχων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Καλούμε τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, να ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή για να επιτύχουν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας και της δυστυχίας, ώστε να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους αμάχους και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία".

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι "η συνέχιση της σύγκρουσης θα αποτελέσει μια καινούργια βαθιά πληγή, που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Παλαιστινιακού και της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή".

    "Εκφράζουμε την έντονη απογοήτευσή μας για το ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης για την κλιμάκωση της βίας. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και όλα τα Μέλη του, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν άμεσα και αποφασιστικά στον ρόλο τους να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και καταλήγοντας τονίζει ότι "χθες το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ καταδικάζοντας και αυτοί τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους, καθώς και με όλους τους ανθρώπους που εκφράζουν σε όλο τον κόσμο την διαμαρτυρία, την απελπισία τους και την οργή τους για αυτήν την αιματοχυσία. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και δηλώνουμε ότι, ο αγώνας μας είναι για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην βία. Ξέρουμε και έχουμε όλοι υποχρέωση να ανταποκριθούμε στα όνειρα των παιδιών. Ζητούν τα παιδιά το ελάχιστο, να ζουν ειρηνικά και στη Γάζα, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ".

    [02] Στη Ραμάλα η Αλέκα Παπαρήγα

    Στη Ραμάλα βρίσκεται από νωρίς το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της οποίας ηγείται η Γενική Γραμματέας, Αλέκα Παπαρήγα. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ήδη έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με πολιτικούς φορείς και κόμματα στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Συναντήθηκαν με το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας, μετά την εκδήλωση της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ και των νέων δεδομένων, που δημιουργούνται στο παλαιστινιακό.

    Ακολούθως, συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες των πέντε αριστερών παλαιστινιακών κομμάτων, ενώ για αργά το απόγευμα προγραμμάτισαν διευρυμένη συνάντηση με τις πολιτικές οργανώσεις των Παλαιστίνιων στην πόλη της Ραμάλα.

    Αύριο, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην ελληνική ένωση γυναικών της Παλαιστίνης και θα ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους με συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής Κώστας Καζάκος, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας και ο Ηλίας Λέγγερης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

    «Πάμε στην Παλαιστίνη και πιο ειδικά στη Ραμάλα για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και πιστεύουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη εκφράζει τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Για να νιώσουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές ότι δεν είναι μόνοι, για να δηλώσουμε την αγανάκτηση μας για την ιμπεριαλιστική ισραηλινή επέμβαση.

    Τέρμα όμως τα δάκρυα, δε φτάνουν τα δάκρυα. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να ασκηθεί πίεση σε κάθε χώρα, εναντίον των κυβερνήσεων που κρατάνε είτε ενεργητική στάση υπέρ του Ισραήλ, είτε ουδέτερη, είτε πολιτική «ίσων αποστάσεων», τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    "Δηλώνουμε αντίθεση με τη στάση και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πέρα από μεγάλα λόγια δε φωτίζει τον πραγματικό εχθρό της υπόθεσης, δεν κάνει λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Την αντίθεση μας βρίσκει και η σημερινή δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ τις εχθροπραξίες και η Χαμάς να στέλνει πυραύλους. Πάλι η πολιτική των «ίσων αποστάσεων» και η υιοθέτηση των προσχημάτων της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Πιστεύουμε όμως στην παρέμβαση, την ενεργητική, των λαών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε", ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    "Το νέο έγκλημα κατά του λαού της Παλαιστίνης από το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ, που έχει τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά! Οι λαοί με την πάλη τους μπορούν να σταματήσουν το χέρι των δολοφόνων που σφάζουν τον Παλαιστινιακό λαό.

    Να υποχρεώσουμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα.

    Όλες και όλοι με το λαό της Παλαιστίνης που έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Με το λαό που του στερούν το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

    Ανακοίνωση για επίθεση κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια

    "Στόχος είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα και όχι η δημοκρατία και η λεγόμενη ομαλότητα, ούτε η αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως ισχυρίζονται διάφορες πλευρές. Οι προβοκάτσιες αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και στον εκφοβισμό λαϊκών στρωμάτων, στην υποταγή τους και στην ενίσχυση των μέτρων κρατικής καταστολής", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια και καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να συσπειρωθούν πολύ πιο μαζικά, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κίνημα ταξικό, ισχυρό, οργανωμένο, περιφρουρημένο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 January 2009 - 13:30:14 UTC