Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία για εξωτερική πολιτική και άμυνα
  • [02] "Η Μόσχα ανοίγει τις στρόφιγγες"
  • [03] Στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις

  • [01] Συνεργασία για εξωτερική πολιτική και άμυνα

    Με τις εξελίξεις στη Γάζα, την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν ασχολήθηκε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν οι εξελίξεις καθώς και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, έγινε δε ανάλυση και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στην προώθησή της.

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τις πρωτοβουλίες για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να φτάσουν και οι πενήντα τόνοι που έχουν συγκεντρωθεί αλλά κυρίως να ανοίξουν δίοδοι για να έχουν προσβαση διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία Ελλάδας και Βελγίου να μεταφερθούν τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα και να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ στη Γάζα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο εκεχειρίας και έτσι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, αφού δεν υπάρχει σχετική πρόταση στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, παρακολουθεί και αναλύει όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι το ΚΥΣΕΑ έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε όταν προκύψει ανάλογο θέμα να τοποθετηθεί.

    Οι σχέσεις με την Τουρκία

    Επίσης η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έγινε ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο της βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν στασιμότητα.

    Υπογράμμισε δε ότι και το 2009 η Ελλάδα έχει τον ίδιο στόχο, τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

    Ερωτηθείσα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν μπορεί να προκύψει επεισόδιο η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αναλύεται η στάση της Τουρκίας και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Άμυνας και από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης επανέλαβε ότι υπάρχει στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια,τις οποίες η Ελλάδα αξιολογεί και ταυτόχρονα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς δύο ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην πορεία αυτή αλλά ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι και η καλή γειτονία.

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη μάχη κατά την τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ, με βάση τους όρους που έχουν καθορίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση εάν γίνεται ανεφοδιασμός των Ισραηλινών από το λιμάνι του Αστακού, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπήρξε χθες ρητική και κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι θέμα ανεφοδιασμού από ελληνικά λιμάνια και το λιμάνι του Αστακού δεν υπάρχει.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το αμερικανικό ναυτικό φέρεται να επιθυμεί να ναυλώσει πλοίο που θα μεταφέρει 325 κοντέινερ από το λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου.Στη σχετική προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, γίνεται λόγος για "επικίνδυνο φορτίο" και "εκρηκτικές ύλες", χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters ότι η "μεταφορά αυτή είναι προγραμματισμένη και δεν έχει σχέση με τις επιχειρήσεις αυτών των ημερών στη Λωρίδα της Γάζας". Σε δήλωση του,ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος διέψευσε το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι "δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας".

    Δηλώσεις Ευ. Μεϊμαράκη

    Εξ άλλου, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο, ο υπουργός ανέφερε ότι η άσκηση είναι προγραμματισμένη και γίνεται 3-4 φορές το χρόνο και πως "δεν μας δημιουργεί πρόβλημα". Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν οι γείτονες κάνουν ασκήσεις παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν εμείς κάνουμε ασκήσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι πριν από λίγη ώρα έγινε υπέρπτηση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ο κ.Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί και σημείωσε ότι "πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπήτσεις".

    Ο υπουργός σημείωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα και τόνισε ότι προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους ότι δεν βοηθάει η κλιμάκωση της έντασης στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος και πως παραμένουμε σε σημείο στασιμότητα με δική τους υπευθυνότητα.

    Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 11:01 το πρωί σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεων νοτίως της Σάμου και στις 11:03 τα τέσσερα τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 300 ποδών. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αφού αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά στην περιοχή της Ικαρίας εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:23 νότια της Χίου.

    Συνεργασία πρωθυπουργού με τη Φ. Πετραλιά

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η κα Πετραλιά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες ώστε να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.

    "Πάντοτε ο γνώμονας είναι να διασφαλίζουμε τα εργασιακά κεκτημένα και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με δράσεις οι οποίες, ήδη, έχουν ξεκινήσει, ενώ παρακολουθούμε τα θέματα της εργασίας και της ανεργίας μέσα και απο τις κυλιόμενες έρευνες του Παρατηρητηρίου της Απασχόλησης", δήλωσε η κα Πετραλιά.

    Σημείωσε,ακόμη ότι το υπουργείο Απασχολησης έχει αυξημένο προϋπολογισμό φέτος, μέσα στα περιθώρια του οποίου θα κατευθυνθούν οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι προς τις πιο ευπαθείς ομάδες για τη στήριξη και τη θωράκιση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

    [02] "Η Μόσχα ανοίγει τις στρόφιγγες"

    Η συμφωνία για την παρουσία παρατηρητών στη διαδικασία μεταφοράς φυσικού αερίου, που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι η ροή φυσικού αερίου μπορεί να ξαναρχίσει από αύριο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    "Η συμφωνία υπογράφηκε από όλες τις πλευρές. Η ροή του φυσικού αερίου θα ξεκινήσει (αύριο) το πρωί" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για την ενέργεια επίτροπου Άντρις Πίμπαλγκς, μετά τις συνομιλίες που είχε ο τελευταίος με τους εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης και της εταιρείας Gazprom.

    Στο μεταξύ, έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με θέμα την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την παροχή φυσικού αερίου εξαιτίας της διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Στις Βρυξέλλες μετέβησαν επίσης ο ρώσος υπουργός Ενεργείας Σεργκέι Σμάτκο, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για την Ενέργεια Ιγκορ Σέτσιν για συνομιλίες σχετικά με την κρίση.

    Πάντως, η Ουκρανία υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς την προσθήκη για την οποία διαφωνούσε η Μόσχα, ανακοίνωσε o ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

    "Αντιπροσωπεία της Gazpron διεξήγαγε διαπραγματεύσεις το πρωί στο Κίεβο. Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν η υπογραφή της συμφωνίας από την ουκρανική πλευρά χωρίς όρους όσον αφορά τον έλεγχο της διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ρωσική εταιρία.

    Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει λόγος να μην επαναλάβει η Ρωσία την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο εφόσον το Κίεβο υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς την προηγούμενη προσθήκη.

    "Η Ουκρανία υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία χωρίς την προσθήκη με την οποία διαφωνούσε η Μόσχα. Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να μην επαναλάβει αμέσως τις εξαγωγές φυσικού αερίου", δήλωσε ο τσέχος υπουργός Ενεργείας Μάρτιν Ρίμαν, ο οποίος προεδρεύει σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενεργείας της ΕΕ.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει να "επαληθευτεί" ότι η Ουκρανία υπέγραψε τη συμφωνία με τους ίδιους όρους με τη Ρωσία.

    "Η Gazprom είναι έτοιμη, ελπίζει και επιμένει στην επανάληψη το συντομότερο δυνατό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τη στιγμή που η Ουκρανία θα εκπληρώσει τους όρους που αφορούν τη διέλευσή του", τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Η Μόσχα για να επαναλάβει τις εξαγωγές επιμένει στην παρουσία παρατηρητών, οι οποίοι θα επιβλέψουν τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

    "Καμιά ανησυχία στη χώρα μας"

    Kαμια ανησυχία για την επάρκεια σε φυσικό αέριο της χώρας μας, επανέλαβε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, για τη κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, απαντώντας σε ερωτήσεις της ΝΕΤ ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε φάση προετοιμασίας ένας διαγωνισμός για την κατασκευή και καινούργιας δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, πράγμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα ασχοληθεί με το θέμα της συγκεκριμένης κρίσης αλλά και με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και πρόσθεσε δεν τίθεται θέμα αυξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε και πολιτικά και επιχειρησιακά με το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου. Πολιτικά με επαφές με την ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εμπλεκόμενες χώρες, επιχειρησιακά με την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αυτήν την ώρα είμαστε η μόνη ουσιαστικά χώρα της Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Παρακολουθούμε το πρόβλημα στενά. Το πλοίο LNG που ήρθε σήμερα θα μας καλύψει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ήδη η ΔΕΠΑ είναι σε επαφές για να έλθει άλλο ένα. Βεβαίως η κρίση αυτή κατέδειξε την ανάγκη να μην υπάρχει εξάρτηση από μία και μόνο πηγή, από έναν και μόνο προμηθευτή. Έτσι κι αλλιώς το μοντέλο της χώρας μας ήταν δομημένο προς αυτήν την κατεύθυνση. Προχωρούμε στον ίδιο δρόμο.''

    Ο υπουργός επανέλαβε επίσης ότι η ΔΕΗ σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά. "Σε σχέση με τις τιμές ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια διαφοροποίηση στα τιμολόγια» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

    [03] Στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις

    Τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες συνεχίζονται για 17η ημέρα, ξεπέρασαν πλέον τα 900, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον γιατρό Μουαουίγια Χασανεΐν, οι νεκροί έφτασαν τους 905, μεταξύ των οποίων 277 παιδιά, 95 γυναίκες και 92 ηλικιωμένοι, οι δε τραυματίες έφτασαν τους 3.950.

    Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στη Γάζα, με τις επιχειρήσεις να έχουν εισέλθει ήδη στην τρίτη εβδομάδα.

    Η ισραηλινή αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές εναντίον δώδεκα στόχων στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δηλαδή το μικρότερο αριθμό επιθέσεων από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς πριν από 17 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Η αεροπορία "έπληξε θέσεις αποθήκευσης όπλων σε σπίτια μελών της Χαμάς, σε σήραγγες απ' όπου διακινούνται όπλα", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Από την έναρξη της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" στις 27 Δεκεμβρίου, ο στρατός έχει διεξάγει κατά μέσο όρο 40 επιδρομές κάθε νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Για τρίτη συνεχή νύχτα, καμιά ρουκέτα δεν ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν ρουκέτες τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε σήμερα ότι έχει επιτευχθεί "πρόοδος" στις διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά οι "δυσκολίες" παραμένουν.

    "Δεν δέχομαι ότι σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τα Ηνωμένα Εθνη αποφασίζουν πότε θα δοθεί τέλος", δήλωσε η Λίβνι το πρωί στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο.

    Μόνο το Ισραήλ θα αποφασίσει πότε θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη Γάζα, είπε η Λίβνι και πρόσθεσε ότι όταν το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του, το κάνει καλύτερα.

    Η ίδια είπε ότι με τις επιθέσεις στη Γάζα το Ισραήλ αναχαίτισε τις ένοπλες ομάδες που επιχειρούν να του επιτεθούν και έπληξε την ικανότητα της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του.

    Η Λίβνι αρνήθηκε να πει αν η επιχείρηση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο ή πότε θα λήξει.

    Η ίδια είπε ότι η όποια απόφαση για λήξη των επιχειρήσεων θα λαμβανόταν "σιωπηλά" επειδή οι ηγέτες της Χαμάς, οι οποίοι κρύβονται σε υπόγειες σήραγγες στη Γάζα, παρακολουθούν την αραβική υπηρεσία του ραδιοφώνου. "Δεν θα τους δώσω αυτό το προνόμιο", σχολίασε η Λίβνι.

    Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός εκφράζει ο Τόνι Μπλερ

    Το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έχει προσδιοριστεί και οι τρέχουσες προσπάθειες έχουν στόχο τη διευθέτηση των λεπτομερειών αυτής της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα προς τους δημοσιογράφους στο Κάιρο ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας προσέθεσε έπειτα από συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε "ευαίσθητη φάση" και αφορούν τη ζήτημα του αγώνα κατά των λαθρεμπορικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, καθώς και αυτό του ανοίγματος των σημείων διέλευσης προς το παλαιστινιακό έδαφος.

    Ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) δήλωσε πως ελπίζει ότι μια κατάπαυση του πυρός θα συμφωνηθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες.

    Σήμερα μια αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συναντήθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν, για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο που εκπονήθηκε από την Αίγυπτο.

    Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε πως το ισλαμιστικό κίνημα απορρίπτει ορισμένες πλευρές αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία καλεί σε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στη διεξαγωγή ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και στην επανάληψη των διαπαλαιστινιακών συνομιλιών.

    Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία Άμος Γκιλάντ, κύριος σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στο Κάιρο, όπου θα είχε συνάντηση με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών 'Ομαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η αναβολή της επίσκεψης Γκιλάντ αποφασίστηκε από την ισραηλινή ηγεσία για να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, την ώρα που ο στρατός ανακοίνωνε ότι έπληξε σοβαρά την ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα πάντα με το ραδιόφωνο, αιτία για την αναβολή είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Χαμάς για τους όρους της εκεχειρίας.

    Την Τετάρτη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καθημερινά και για τρεις ώρες θα διακόπτει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

    "Το Ισραήλ προσεγγίζει τους στόχους του"

    Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας προσεγγίζει τους στόχους της, αλλά θα συνεχισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ.

    "Το Ισραήλ προσεγγίζει τους στόχους του, αλλά περισσότερη υπομονή και αποφασιστικότητα είναι αναγκαίες για να επιτύχει και να αλλάξει την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στον νότο, ώστε οι πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ασφαλείας επί μακρόν", δήλωσε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο στρατιωτικός διοικητής του νότιου τομέα του Ισραήλ στρατηγός Γιοάβ Γκαλάντ, επικεφαλής της επιχείρησης "συμπαγές μολύβι" εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε την παράταση της επίθεσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Yediot Aharonot.

    Ο στρατηγός Γκαλάντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ να δώσουν το πράσινο φως για μια "τρίτη φάση" της επιχείρησης και στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες έφεδροι που έχουν επιστρατευθεί το τελευταίο δεκαήμερο.

    "Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να διευθετήσουμε το πρόβλημα της Χαμάς. Εάν δεν το πράξουμε θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία", δήλωσε ο ισραηλινός στρατηγός.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους κ.κ. Ολμερτ και Μπαράκ στο νότιο Ισραήλ στο τέλος της εβδομάδας, ο στρατηγός Γκαλάντ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να απορρίψουν την πρόταση για εκεχειρία, όσο το Ισραήλ δεν έχει ολοκληρώσει την επιχείρησή του διασφαλίζοντας τον τερματισμό του λαθρεμπορίου των όπλων.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση, το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμασθεί για μια νέα επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών του δυνάμεων.

    Αποπλέει το "Αρίων" με ανθρωπιστική βοήθεια

    Με στόχο τη μεταφορά γιατρών και ιατροφαρμακευτικού υλικού στη φλεγόμενη Λωρίδα της Γάζας, 29 ακτιβιστές από διάφορες χώρες της Ευρώπης αναμένεται να αποπλεύσουν το απόγευμα από τη Λάρνακα με το υπό ελληνική σημαία πλοίο «Αρίων».

    Το πλοίο, με 6μελές πλήρωμα, μεταφέρει ακτιβιστές από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ιράκ και τη Γαλλία, καθώς επίσης και Έλληνες βουλευτές.

    Σε δηλώσεις του, ο Βαγγέλης Πισσίας, συντονιστής της αποστολής και μέλος της Διοίκησης του «Free Gaza Movement», ανέφερε ότι η σημερινή απόπειρα για μετάβαση στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται ύστερα από την εμβολή του πλοίου «Dignity», αλλά και την «τόσο καταστροφική επιχείρηση των Ισραηλινών εναντίον των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας».

    Σημείωσε ακόμη πως «το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αμύνεται. Σήμερα, φεύγει από τη Κύπρο μια αποστολή η οποία σίγουρα δεν αποτελεί επιθετική πράξη απέναντι στο Ισραήλ και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμιά επιθετική πράξη απέναντι σ' αυτή την αποστολή».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο συντονιστής της αποστολής είπε ότι η μεταφορά στη Λωρίδα της Γάζας των γιατρών και του φαρμακευτικού υλικού «έχει συμβολική αξία», επειδή, όπως εξήγησε, «τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ακόμα και ένα κιβώτιο με γάζες είναι πολύτιμο, καθώς μπορεί να σώσει ζωές».

    Ο Βαγγέλης Πισσίας πρόσθεσε πως η αποστολή βρίσκεται «κάτω από πίεση απειλών. Μας έρχονται από όλες τις μεριές δυσάρεστα και ανησυχητικά μηνύματα».

    Σε ερώτηση από πού προέρχονται τα μηνύματα αυτά, απάντησε ότι «υπάρχουν οι επίσημες και οι ανεπίσημες πληροφορίες. Επίσημα μας έχει κοινοποιηθεί μία νότα, η οποία δίνει τις συντεταγμένες μιας περιοχής που φτάνει στα 20 τόσα (ναυτικά) μίλια από την ακτή της Γάζας και λέει ότι αυτή είναι ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων».

    Πρόσθεσε πως «το ζήτημα είναι να φτάσουμε κατ' αρχήν εκεί. Μπορεί, όμως, να δεχθούμε επίθεση όπως και το "Dignity" στα διεθνή ύδατα, που είναι απαράδεκτο, είναι πειρατεία».

    Ο κ. Πισσίας έκανε γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεχθεί διπλωματική νότα, με την οποία ζητείται η αποτροπή της μετάβασης του πλοίου στην περιοχή, αλλά «αυτή η αποτροπή δεν είναι στη δυνατότητα της κυπριακής Κυβέρνησης».

    «Είναι έμμεσος εκβιασμός. Η κυπριακή Κυβέρνηση, σε ένα πλοίο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις της ναυσιπλοΐας και που δεν μεταφέρει ούτε όπλα, ούτε ναρκωτικά ή δεν κάνει οποιοδήποτε άλλο λαθρεμπόριο, δεν μπορεί να απαγορεύσει να αποπλεύσει και να πάει όπου θέλει», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, δήλωσε πως οι ακτιβιστές γνωρίζουν για τη διπλωματική νότα, που έχει στείλει το Ισραήλ στην Κυπριακή Δημοκρατία για παρεμπόδιση του απόπλου του πλοίου και πρόσθεσε πως η αποστολή ενημερώθηκε για το θέμα από την κυπριακή Κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 January 2009 - 15:30:20 UTC