Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήγμα κατά του ΟΗΕ

  • [01] Πλήγμα κατά του ΟΗΕ

    Οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης έπληξαν στην πόλη της Γάζας το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, της Unrwa.

    Τρία μέλη του προσωπικού της Unrwa, τραυματίσθηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αντνάν Αμπού Χάσνα, ενώ το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καίγονται "εκατοντάδες τόνοι" ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκονταν στις αποθήκες.

    Η Unrwa διέκοψε τις επιχειρήσεις της, μετά την επίθεση.

    Εκρηξη σημειώθηκε και σε κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τα γραφεία του Ρόιτερ και άλλους οργανισμούς διεθνών μέσων ενημέρωσης στην πόλη της Γάζας, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους εικονολήπτες.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Ρόιτερ που εργάζονταν εκείνη την ώρα, φαίνεται ότι ο 13ος όροφος του Πύργου Αλ-Σουρούκ επλήγη από ισραηλινό πύραυλο ή βλήμα. Οι εργαζόμενοι του Ρόιτερ απομακρύνθηκαν από τα γραφεία του πρακτορείου.

    Τέλος, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε νοσοκομείο της πόλης μετά την πτώση ισραηλινών οβίδων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του νοσοκομείου.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο νοσοκομείο Αλ-Κουντς, που ανήκει στον παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό, όταν το κτίριο επλήγη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη συνοικία Ταλ Αλ-Χάουα της πόλης της Γάζας.

    Δεκάδες άρματα μάχης με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας εισχώρησαν σήμερα το πρωί για πρώτη φορά σε συνοικία της πόλης της Γάζας όπου σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και παλαιστινίων μαχητών.

    Τα άρματα μάχης με την υποστήριξη πολεμικών αεροσκαφών προχώρησαν στο κέντρο της συνοικίας Ταλ Αλ-Χάουα, στην περιφέρεια της πόλης της Γάζας. Τα τεθωρακισμένα έβαλαν με οβίδες και πολυκατοικίες, ενώ η αεροπορία διεξάγει επιδρομές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκατέλειψαν τις εστίες τους προς περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

    Τεθωρακισμένα πραγματοποίησαν επιδρομές και στις συνοικίες Ζεϊτούν και Αλ-Τσουζάιγια της Γάζας, όπου επίσης διεξάγονται μάχες.

    Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες από τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 13 χρόνων, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Tέσσερις Παλαιστίνιοι σε επίθεση που έγινε κοντά στο μεθοδιακό πέρασμα Σούφα, στην περιοχή της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας. Άλλοι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε σπίτι ανατολικά της Χαν Γιούνες, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας. Το 13χρονο παιδί σκοτώθηκε σε επίθεση στη Σάμπρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γάζας. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη της Γάζας και δύο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

    Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνέχισαν να πλήττουν με ρουκέτες το νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με το στρατό, 14 ρουκέτες ερρίφθησαν σήμερα το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ένα σπίτι επλήγη στην πόλη Σντερότ, που απέχει 5 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Από την έναρξη της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" στη Λωρίδα της Γάζας στις 27 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 1054 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ τους 355 παιδιά και 100 γυναίκες, ενώ σε τουλάχιστον 4.870 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη Γάζα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους δρ. Μουαουίγια Χασανέιν.

    Οι ρουκέτες που ερρίφθησαν στο νότιο Ισραήλ προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από τις 27 Δεκεμβρίου. Συνολικά 10 στρατιώτες και τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης.

    Διπλωματικές προσπάθειες

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή η οποία έχει στόχο τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας που συνεχίζονται για 20η ημέρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    Ο Μπαν Κι Μουν είχε επαφές με την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι στο Τελ Αβίβ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό 'Ολμερτ και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

    Αύριο Παρασκευή θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα ζητώντας την εφαρμογή της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και ζητεί την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζας και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων" από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο βασικός διαπραγματευτής του Ισραήλ, στρατηγός εν αποστρατεία Αμος Γκιλάντ μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο για συνομιλίες για ένα ενδεχόμενο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.

    Ο Γκιλάντ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, θα έχει συνομιλίες με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών στρατηγό Ομαρ Σουλεϊμάν.

    "Ο Αμος Γκιλάντ μεταβαίνει στο Κάιρο για να συζητήσει για τις αιγυπτιακές προτάσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, προβλέποντας κυρίως τη διακοπή της διακίνησης όπλων μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    "Ο Αμος Γκιλάντ κατόπιν, εκτός απροόπτου, θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του τον πρωθυπουργό Εχούντ 'Ολμερτ, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι", διευκρίνισε.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, αν οι αιγυπτιακές θέσεις γίνουν δεκτές από τους Ισραηλινούς, θα τεθούν προς ψήφιση στο ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας και μετά στο σύνολο της κυβέρνησης εντός των προσεχών ημερών.

    Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη ότι έλαβε τη σύμφωνη γνώμη της Χαμάς για το σχέδιό της, κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα δεν έχει επιβεβαιώσει, λέγοντας ότι αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στις προτάσεις της, ενώ οι μάχες μαίνονται στη Γάζα.

    "Είχαμε τη σύμφωνη γνώμη της Χαμάς και αναμένουμε την απάντηση του Ισραήλ", δήλωσε διπλωματική πηγή που ζήτησε να μη κατονομαστεί.

    Παράλληλα ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Ααρον Αμπράμοβιτς μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για συνομιλίες σε σχέση με τις εγγυήσεις που μπορεί να δώσουν οι ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

    Ο Αμπράμοβιτς θα ζητήσει κυρίως από τις ΗΠΑ να "ενεργήσουν ώστε τα τερματιστεί η διακίνηση ιρανικών όπλων προς τη Λωρίδα της Γάζας πριν τα όπλα αυτά φθάσουν στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά".

    "Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν για το θέμα αυτό, αλλά και σε άλλες χώρες μέσω των οποίων διακινούνται τα όπλα αυτά, κυρίως το Σουδάν", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Το Ισραήλ επιθυμεί επίσης οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών από εδάφους, θαλάσσης και αέρος ώστε να τερματιστεί η διακίνηση αυτή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

    "Το Ισραήλ επιθυμεί επίσης οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τεχνολογικό τομέα με την Αίγυπτο για τον εντοπισμό σηράγγων στα σύνορα με τη Γάζα", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Στο μεταξύ, στη Ντόχα, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπεν Χαλίφα Αλ-Θάνι πρότεινε στις αραβικές χώρες να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, λόγω της πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, και να δημιουργήσουν ένα Ταμείο Ανοικοδόμησης για το παλαιστινιακό αυτό έδαφος, το οποίο η Ντόχα θα συνδράμει με 250 εκατομμύρια δολάρια.

    Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο εμίρης επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει αύριο, Παρασκευή στη Ντόχα, έκτακτη αραβική σύνοδο κορυφής για τη Γάζα.

    Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αρμ Μούσα δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή του στο Κουβέιτ ότι η απαρτία που απαιτείται για τη διεξαγωγή έκτακτης αραβικής συνόδου κορυφής, με τη συμμετοχή 15 χωρών, δεν υπάρχει καθώς μόνο 13 κράτη έχουν συμφωνήσει να μετάσχουν σε αυτήν.

    Επίσης η Σαουδική Αραβία που διαφωνεί με την πρόταση του Κατάρ, συγκάλεσε σήμερα στο Ριάντ σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή έξι χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο μετέχουν επίσης το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ.

    Ο εμίρης του Κατάρ, στη χώρα του οποίου λειτουργεί ισραηλινή εμπορική αντιπροσωπεία δήλωσε στην ομιλία του ότι θα προτείνει κατά την έκτακτη σύνοδο στη Ντόχα αν τελικά διεξαχθεί, τη διακοπή όλων προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των διπλωματικών, με το Ισραήλ.

    Την ίδια ώρα στο Λίβανο, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Κάρμε Τσακόν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, ώστε η χώρα της να βοηθήσει στις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στη Μαδρίτη.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για "ειρήνη και ασφάλεια" στην περιοχή που προωθεί η Ισπανία με την τριήμερη αποστολή που πραγματοποίησε πρόσφατα ο υπουργός 'Άμυνας της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ώστε να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για μια εκεχειρία στη Γάζα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Στόχος των επισκέψεων αυτών είναι να συμβάλλουν σε μια συμφωνία για διαρκή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν αρχίσει τις επαφές με την ηγεσία του Λιβάνου, η υπουργός επισκέφθηκε στην πόλη Μαρτζαγιούν του νότιου Λιβάνου όπου βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 ισπανοί στρατιώτες στο πλαίσιο της προσωρινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (FINUL).

    Εκκληση του γγ του ΟΗΕ

    "Δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο", δήλωσε χθες στο Κάιρο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, κάνοντας εκ νέου έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός", δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η αιγυπτιακή πρωτοβουλία θα αποδώσει γρήγορα καρπούς. "Οι επιθέσεις της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν και παράλληλα καταδικάζω την εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών", δήλωσε.

    Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο άντρες εξέφρασαν τα "κοινά αισθήματα απογοήτευσης και οδύνης για τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα". Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο κ. Μπαν επρόκειτο να ζητήσει να ενημερωθεί για την πρόοδο της αιγυπτιακής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

    Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπούλ Γάιτ, υψηλά στελέχη της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών πραγματοποιούν συνομιλίες με μία αντιπροσωπία της Χαμάς.

    Η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, της οποίας θα ακολουθήσει μακρόχρονη εκεχειρία και άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων στη Γάζα παρουσία των εκπροσώπων της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η τρίτη φάση της πρωτοβουλίας προβλέπει συμφιλίωσης της Χαμάς με την Φατάχ του Προέδρου Αμπάς.

    Ο κ. Μπαν Κι-Μουν θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, μεταβαίνοντας σε Ιορδανία, Ισραήλ και Συρία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα έχει άμεσες επαφές με τη Χαμάς.

    Επιστρέφει στη Λάρνακα το "Αρίων"

    Ισραηλινά πολεμικά σκάφη ανέκοψαν στα διεθνή ύδατα τον πλουν του ελληνικού σκάφους "Αρίων" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και το υποχρέωσαν να επιστρέψει στην Κύπρο,δήλωσαν στο Ρόιτερ επιβαίνοντες στο πλοίο.

    "Μας περικύκλωσαν τέσσερα πολεμικά σκάφη,καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την πλοήγηση.Μας είπαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να μας κρατήσουν μακρυά από τη Γάζα " δήλωσε η Χουάιντα Αραφ, εκ των οργανωτών της αποστολής και πρόσθεσε ότι η αναχαίτιση έγινε σε απόσταση 100 μιλίων βορειοανατολικά των ακτών της Γάζας,σε διεθνή ύδατα.

    "Μας πλησίασαν πολύ κοντά και απείλησαν ότι αν συνεχίσουμε θα ανοίξουν πυρ" τόνισε η Αραφ στο Ρόιτερ.

    Η εκπρόσωπος της οργάνωσης " Free Gaza" ,Κάριν Πέιλι τόνισε ότι οι 21 επιβαίνοντες στο σκάφος αποφάσισαν μετά από αυτή την εξέλιξη να επιστρέψουν στην Κύπρο.

    Χθες,ισραηλινά πολεμικά υποχρέωσαν επίσης να απομακρυνθεί ένα ιρανικό σκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 January 2009 - 11:30:12 UTC