Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τραπεζίτες
  • [02] "Μείωση των φορολογικών βαρών"
  • [03] "Ανοχή σημαίνει συγκάλυψη"
  • [04] "Το όνομα έχει εκχωρηθεί"
  • [05] Τους έσωσε η εμπειρία του πιλότου
  • [06] "Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές"

  • [01] Συνάντηση με τραπεζίτες

    Με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών συναντάται το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας.Το πρωί συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αν.Παπαληγούρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είπε "η κυβέρνηση έχει ως στόχο από τη μια την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και από την άλλη την δημοσιονομική ισορροπία και αυτό θα αποτυπωθεί και στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    ''Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης διεθνούς κρίσεως και όλες οι προβλέψεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πραγματική οικονομία είναι δυσοίωνες'', δήλωσε ο κ.Γ.Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής για την οικονομική πολιτική.

    Ο κ. Παπαθανασίου συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ένα από τα ζητήματα που αφορούν την πραγματική οικονομία είναι το θέμα της ρευστότητας και είναι ώρα πλέον οι τράπεζες να μεταφέρουν την ρευστότητα αυτή στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

    "Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα ασκεί τακτικό συστηματικό και αυστηρό έλεγχο, ώστε η ρευστότητα αυτή πράγματι να φτάσει στην πραγματική οικονομία. Είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν", επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

    [02] "Μείωση των φορολογικών βαρών"

    Με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    "Τα δισ. ευρώ που η κυβέρνηση παρέχει στις τράπεζες έχουν στόχο, εκτός από τη στήριξη της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου, να στηρίξουν και την κερδοφορία των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα που θα πληρώσουν και αυτό το πακέτο δεν θα έχουν κανένα όφελος. Η κυβέρνηση ισχυριζόμενη το αντίθετο ψεύδεται. Το ίδιο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που αποδέχεται την ενίσχυση του κεφαλαίου αλλά προκρίνει την οικονομική ενίσχυση των βιομηχάνων", τονίζει σε ανακοίνωσή του του ΚΚΕ, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας.

    "Η λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με νέα δάνεια για να καλύψει τις ανάγκες της. Έχει ανάγκη από αύξηση του εισοδήματος, από πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο επίδομα ανεργίας. Δραστική μείωση των φορολογικών βαρών, σύγχρονες, δωρεάν κοινωνικές παροχές. Αυτό σημαίνει απόρριψη και πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ανυπακοή στον «ευρωμονόδρομο», αποδυνάμωση των κομμάτων που τον στηρίζουν", αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    [03] "Ανοχή σημαίνει συγκάλυψη"

    "Το πεδίο των μαχών σήμερα είναι ο χώρος εκείνος στον οποίο αναφέρονται οι Γραφές. Και έχει γίνει ένας τόπος Αποκάλυψης. Χθες είχαμε επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομείο, στα γραφεία του ΟΗΕ σε γραφεία διεθνών πρακτορείων. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε σύσσωμη. Η Ελλάδα απουσιάζει".

    «Γιατί η Ελλάδα να χάνεται μέσα στον άθλιο μέσο όρο της ΕΕ;», διερωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος και τόνισε πως «για μας ανοχή σημαίνει συγκάλυψη». «Οι λαοί της ευρύτερης περιοχής -πρόσθεσε- δεν αντιδρούν το ίδιο όταν ακούν το όνομα Ελλάδα, όπως όταν ακούνε Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί την χαλάμε αυτή την παράδοση».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι σε ιστοσελίδα αμερικανικού οργανισμού αναφέρεται ότι το 2007 ξεκίνησαν 690 κοντέινερ από τον Αστακό με προορισμό το λιμάνι Ασντοντ του Ισραήλ. Σας καλώ να το διαψεύσετε. Γιατί η Ελλάδα να χάνεται μέσα στον άθλιο μέσο όρο της ΕΕ;"

    Ο κ.Αλαβάνος παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να "δει τον Ερντογάν ο οποίος,με θάρρος καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ"

    Εκδήλωση για την Υγεία

    Το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας του ΣΥΝ διοργανώνει σήμερα εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Παραδείγματα νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης στην υγεία.Το Ζήτημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Οι προτάσεις του Συνασπισμού». Τις εργασίες της εκδήλωσης θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στις 6.30 μ.μ.

    Ομιλία Τσίπρας στο Μεσολόγγι

    «Το αν καταδικάζουμε ή όχι και τι, μπορούν να το βρουν στα κομματικά μας κείμενα και στις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

    Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «ακούμε τον τελευταίο καιρό επιθετικές και δήθεν αγανακτισμένες εκκλήσεις προς τον πολιτικό μας χώρο, καταδικάζετε την βία; Καταδικάζετε τα σπασίματα; Καταδικάζετε τα Καλάσνικωφ και τον τραυματισμό του αστυνομικού;»

    Εμείς απαντάμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «ότι αυτό για την δική μας αριστερά είναι αυτονόητο και είμαστε ξεκάθαροι.» Και πρόσθεσε: «Διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης, δεν χρωστάμε ούτε πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν. Ούτε στην ακροδεξιά, ούτε στη δεξιά, ούτε πολύ περισσότερο σε υποτιθέμενες κομμουνίστριες που επέλεξαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της κυβερνητικής προπαγάνδας σε αντίθεση με όλες τις αριστερές δυνάμεις που στήριξαν με κάθε τρόπο τη νέα γενιά».

    Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Συνασπισμού στις τελευταίες κινητοποιήσεις υπογράμμισε ότι την πολιτική την διαμορφώνουν οι νέοι άνθρωποι στο δρόμο, ενώ κάνοντας λόγο για ξέσπασμα οργής των νέων, με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, σημείωσε ότι εκφράστηκαν τα αδιέξοδα της κοινωνίας και ιδίως των νέων ανθρώπων.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία, στο να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία και ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στη δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία». Και σε αυτό το σημείο κάλεσε όπως είπε «αυτούς που μας κατηγορούν να κάνουν πίσω.»

    Σχετικά με την λειτουργία της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση « να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά και τις τσέπες των τραπεζιτών». Και πρόσθεσε: «Καλό θα ήταν αντί να κάνουν τους πονόψυχους να μας πουν, ποια από τις αποτυχημένες πολιτικές τους θα αλλάξουν».

    Δηλώσεις για το λιμάνι του Αστακού

    «Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ούτε μία σπιθαμή γης για τη διευκόλυνση μεταφοράς πολεμικού υλικού προς το Ισραήλ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και κατοίκων, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, κατά της χρησιμοποίησης του λιμανιού για την μεταφορά πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

    «Η περηφάνια του ελληνικού λαού τσαλακώνεται, όταν μεταφέρονται όπλα από λιμάνια της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται μόνο για μια βάρβαρη πολεμική επέμβαση, αλλά για μια απροκάλυπτη γενοκτονία με την κάλυψη ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Επιπλέον, απευθυνόμενος προς τη μαθητική κοινότητα, ανέβασε τους τόνους της κριτικής: «Οι μαθητές σπάσατε τη βιτρίνα του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας του πολιτικού συστήματος με τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου. Και σας είπαν αλήτες και τρομοκράτες και κουκουλοφόρους. Αλλά τώρα φαίνεται ποιοι είναι οι αληθινοί αλήτες και τρομοκράτες. Είναι αυτοί που τάχα καταδικάζουν την επίθεση κατά αμάχων και, φορώντας την κουκούλα της υποκρισίας, διευκολύνουν το πέρασμα όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νίπτει τας χείρας της» και ότι «φέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος» και την κάλεσε να πάρει πρωτοβουλίες, τονίζοντας: «Πρέπει να ξεχάσει κάθε σκέψη για διευκόλυνση του Ισραήλ και των ΗΠΑ και να ανακαλέσει τον Έλληνα πρεσβευτή από το Ισραήλ, αλλιώς θα είναι βαριά η συνενοχή της».

    Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση, στο παρελθόν, του λιμανιού του Αστακού, ο κ. Τσίπρας είπε: «Όταν η κυβέρνηση Σημίτη ιδιωτικοποίησε το λιμάνι του Αστακού, υποσχέθηκε στο λαό ότι αυτό θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και επενδύσεων. Αλλά με αυτά που έγιναν με τη σκέψη για εργοστάσιο λιθάνθρακα και με την παράνομη διακίνηση όπλων φαίνεται ότι όλα ήταν ψέματα και αυτοί που έχουν για θεό τους τα κέρδη και τα συμφέροντα, το μόνο που έχουν προσελκύσει είναι τοξικά απόβλητα».

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο δήμαρχος Αστακού, Π. Στάικος, και ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των φορέων, Ηλ. Γεωργαλής, και ακολούθησε πορεία προς το Πλατυγιάλι.

    [04] "Το όνομα έχει εκχωρηθεί"

    Το Μακεδονία έχει εκχωρηθεί και ψάχνουμε τον γεωγραφικό προσδιορισμό, τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    "Τα Σκόπια καταπατούν την ενδιάμεση συμφωνία από την πρώτη ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλόκαρε τις εκροές της ΕΕ προς τα Σκόπια τα οποία έχουν ενισχυθεί με περισσότερο από 1 δισ ευρώ", ανέφερε.

    [05] Τους έσωσε η εμπειρία του πιλότου

    Ένα Airbus A320 της εταιρείας US Airways, στο οποίο επέβαιναν περισσότερα από 150 άτομα, κατέπεσε την Πέμπτη στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, αφού κατά τα φαινόμενα συγκρούστηκε με ένα σμήνος από χήνες.

    Όλοι οι επιβάτες σώθηκαν και, παρά την περιπέτεια που έζησαν, την πτώση και τη διάσωση στα παγωμένα νερά, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ορισμένοι από αυτούς φέρουν μικροτραυματισμούς και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Σύμφωνα με την εταιρεία το αεροσκάφος μετέφερε 150 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα. Εκτελούσε την πτήση 1549 και απογειώθηκε στις 15:00, τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης με προορισμό το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Το ατύχημα σημειώθηκε μόλις τρία λεπτά μετά την απογείωσή του.

    "Η μηχανή εξερράγη. Υπήρχε παντού φωτιά και μύριζε σαν γκάζι", δήλωσε ένας από τους επιβάτες, ο Τζεφ Κόλοντζεϊ από το Κονέκτικατ, αποδίδοντας τα εύσημα στον πιλότο που κατάφερε να το προσθαλασσώσει με επιτυχία στο ποτάμι. "Είναι απίστευτο που όλοι ζουν", πρόσθεσε ένας άλλος επιβάτης, ο Αλμπέρτο Πανέρο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Τουλάχιστον οκτώ φεριμπότ και θαλάσσια ταξί έσπευσαν στο σημείο της πτώσης για να σώσουν τους επιβάτες, πολλοί από τους οποίους είχαν καταφέρει να βγουν από το αεροπλάνο και, φορώντας κίτρινα σωσίβια, στέκονταν στα φτερά του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν ήταν η παγωνιά αφού η θερμοκρασία του νερού εκείνη την ώρα ήταν μόλις 6 βαθμοί και της ατμόσφαιρας -6.

    Νωρίς το απόγευμα το αεροπλάνο συνέχιζε να βυθίζεται αργά στον ποταμό και μόνο ένα μικρό τμήμα του -- η άκρη του αριστερού φτερού, η ουρά και το επάνω μέρος της καμπίνας των πιλότων -- διακρινόταν ακόμη.

    Ο πιλότος Τσέσλι "Σάλι" Σάλενμπεργκερ δεν είχε πολλές επιλογές πετώντας στα 3.000 πόδια, όταν πήρε την απόφαση να στρέψει το αεροσκάφος Α320, που ήταν γεμάτο επιβάτες, προς τον ποταμό Χάντσον.

    Πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, με εμπειρία 40 χρόνων, ο Σάλενμπεργκερ διαπίστωσε ότι το αεροπλάνο είχε πέσει σε ένα σμήνος πουλιών, λίγα λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας και οι δύο κινητήρες.

    Το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει με ένα κινητήρα. Όμως, εάν η έρευνα οδηγήσει σε αυτό που θεωρείται αυτή την ώρα ως η πιθανότερη εκδοχή, τότε, αυτό που συνέβη στον πιλότο "Σάλι" είναι ανήκουστο: και οι δύο κινητήρες τέθηκαν συγχρόνως εκτός λειτουργίας.

    Η πτήση 1549 απογειώθηκε με καθυστέρνηση 30 λεπτών, λίγο πριν από τις 3.30 -τοπική ώρα, με προορισμό το Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα. Επέβαιναν 150 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκαν από το πιλοτήριο ότι το Α320 είχε πέσει σε σμήνος πουλιών, με συνέπεια τα βγουν εκτός λειτουργίας και οι δύο μηχανές. Τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικά. Ο πιλότος έπρεπε να εκμεταλλευτεί την πολυετή εμπειρία του για να αποφευχθεί η τραγωδία.

    Οι ελεγκτές συνομίλησαν με τον πιλότο. Ακουγόταν ψύχραιμος. Τι θα μπορούσε να κάνει; Να επέστρεφε στο Λα Γκουάρντια; Ήταν αρκετά μακριά για να φτάσει χωρίς μηχανές. Να προσγειωθεί σε ένα μικρό αεροδρόμιο, στο Τετέρμπορο; Και πάλι δεν θα τα καταφερνε. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λένε πως η μόνη επιλογή που είχε ο πιλότος ήταν να κατεβάσει το αεροπλάνο στον ποταμό.

    "Ήταν φανερό για τους ελεγκτές, ότι ο πιλότος θα έκανε προσπάθεια να κατεβεί στον ποταμό Χάντσον", δήλωσε ο Νταγκ Τσαρτς, εκπρόσωπος της Εθνικής Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Τα ραντάρ έδειχναν ότι το δέκα χρόνων Α320 έκανε στροφή, κατευθυνόμενο προς τον ποταμό Χάντσον και πέρασε λίγο πάνω από τη Γέφυρα Τζορτζ Ουάσινγκτον.

    Ο πιλότος Σάλενμπεργκερ, από το Ντάνβιλ της Καλιφόρνια, κατέβασε ήρεμα το αεροπλάνο στα νερά του ποταμού, προκαλώντας ένα τεράστιο κυματισμό.

    Το πλήρωμα έλαβε εντολή για την εκκένωση του αεροσκάφους, οι επιβάτες έβαλαν τα σωσίβια και βγήκαν από το μισοβυθισμένο Α320, στα παγωμένα νερά του ποταμού. Τα θερμόμετρα έδειχναν μόλις 5 βαθμούς Κελσίου.

    Δεν θα μπορούσαν να σωθούν αν καθυστερούσαν λίγα λεπτά. Ωστόσο κανένας από τους 155 επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Βγήκαν πανικόβλητοι και επιβιβάστηκαν στα σκάφη που έσπευσαν κοντά στο αεροπλάνο. Κάποιοι είχαν σκαρφαλώσει στα φτερά, άλλοι επέπλεαν στα νερά του ποταμού. Όμως όλοι βγήκαν ζωντανοί.

    [06] "Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές"

    Η κυβέρνηση μπήκε πλέον σε μονόδρομο πρόωρων εκλογών, εκτιμά ο εκπρόσωπος τύπου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κυριάκος Βελόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Ο κ. Βελόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει τη βούληση να χτυπήσει να καρτέλ στην αγορά, ενώ ασκεί σκληρή κριτική για την αντίδραση της χώρας μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

    Τέλος αφήνει υπαινιγμούς για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων,οι οποίες, όπως εκτιμά,θα καθορίσουν και την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών και ζητά συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών για να βρεθούν λύσεις για την οικονομία.

    Η συνέντευξη του Κ. Βελόπουλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Κύριε Βελόπουλε πως σχολιάζετε τον ανασχηματισμό;

    ΑΠ:Ο ανασχηματισμός είναι ένας ανασχηματισμός ισορροπιών.Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε - δυστυχώς ή ευτυχώς- και δεν Αριστοφανίζω- έχουμε δυο πρωθυπουργούς και μια σκιώδη πρωθυπουργό.Είναι ο Κώστας Καραμανλής ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη.Έγιναν όλα με βάση τις ισορροπίες τις εσωκομματικές και, ίσως, με τα πρόσφατα μέτρα να πηγαίνουμε σε πρόωρες εκλογές,όταν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι η ψαλίδα μειώνεται στο 1,5 ή στο 1%. Αυτή είναι η πραγματικότητα, από εκεί και πέρα τα όσα λέει η ΝΔ είναι εκ του περισσού.

    ΕΡ: Πιστεύετε, δηλαδή,ότι βρισκόμαστε σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο;

    ΑΠ: Από τις πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης που θυμίζουν παλαιότερες εποχές παλαιοκομματισμού, όπου μόλις φτάναμε δυο - τρεις μήνες πριν τις εκλογές, άρχιζαν παροχές, θεωρώ ότι η ΝΔ μπήκε πλέον στο μονόδρομο των πρόωρων εκλογών. Το πότε θα τις κάνει, το επαναλαμβάνω, θα εξαρτηθεί από τις δημοσκοπήσεις,με βάση τις οποίες ο πρωθυπουργός θα επιλέξει την ημερομηνία των εκλογών. Δυστυχώς, ζούμε στην κοινωνία των δημοσκοπήσεων. Είμαστε η μοναδική χώρα που κάθε εβδομάδα έχουμε πέντε δημοσκοπήσεις. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει πουθενά. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται.

    ΕΡ:Δηλαδή,θεωρείτε ότι κάποιοι επιχειρούν να ποδηγετήσουν την πολιτική ζωή, μέσω των δημοσκοπήσεων;

    ΑΠ: Κοιτάξτε στην αγορά, ισχύει το ό,τι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Όταν εγώ έχω ένα μεγάλο τηλεοπτικό φορέα, ή μια εφημερίδα και ζητώ μια εταιρεία να μου κάνει μια δημοσκόπηση και τα συμφέροντά μου είναι αλληλοκαλυπτόμενα ή αλληλοσυγκρουόμενα με κάποιους βουλευτές υπουργούς κυβερνήσεις ή κόμματα,ένα είναι βέβαιο: Ότι επειδή ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο,οι δημοσκοπήσεις μπορεί, ως ένα βαθμό, με τους αναποφάσιστους, που είναι πάντα περίπου γύρω στο 17-18%, να ζυγιστούν προς τη μια ή προς την άλλη πλευρά.

    ΕΡ: Ποιες είναι οι προτάσεις του ΛΑΟΣ για την οικονομία;

    ΑΠ: Πρέπει τουλάχιστον να είμαστε απέναντι στη λέξη "οικονομία" ιδιαίτερα επιφυλακτικοι.Και το λέω αυτό γιατί ακούω τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, να αλληλοκατηγορούνται και να αλληλοσπαράσσονται για το ποιος έκανε λιγότερα λάθη.Η πραγματικότητα είναι ότι 280 και πλέον δισ. ευρω,που είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, είναι η τεράστια ...επιτυχία των δυο κομμάτων. Μας έφτασαν σήμερα να είμαστε η πιο χρεοκοπημένη χώρα. Αντί, λοιπόν, να ζητήσουν συγγνώμη και να κάτσουν σοβαρά να μιλήσουν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων να δουν που μπορούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη και να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ, αυτοί ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον, μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Η λύση στο πρόβλημα της οικονομίας είναι μια και μοναδική: Κοινωνική συνεννόηση,κομματική συνεννόηση ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε.Διότι στην παρούσα φάση δεν προτείνουμε, αλλά καταδικάζουν οι μέν τους δε.Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση σήμερα να μην χτυπάει τα καρτέλ,δεν είναι δυνατόν σήμερα τα διυλιστήρια, μέσα σε μια μέρα, επειδή σταμάτησε θεωρητικά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία,να ανεβάζουν δέκα λεπτά την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.Κάποιοι κερδοσκοπούν.Τρία διυλιστήρια είναι. Από την άλλη, δεν μπορεί το γάλα να είναι ακριβότερο προϊόν απ' ότι στο Βέλγιο,απ' ότι στην Ολλανδία, απ' ότι στη Βουλγαρία,ενώ είμαστε στην ΕΕ όλες αυτές οι χώρες. Δηλαδή, φαίνεται ότι υπάρχει ένα έλλειμμα βούλησης να χτυπηθούν τα καρτέλ. Επίσης οι τράπεζες: Τους δίνουν 28 δισ. ευρω,χωρίς κανένα όριο, χωρίς καμία δέσμευση και κάνει το εξής τρικ η κυβέρνηση.Πηγαίνει και δανείζεται από τις τράπεζες δυο δισ. ευρω με τόκο.Στη μια περίπτωση έχουμε άτοκα, πλουσιοπάροχα δίνει η κυβέρνηση 28 δισ. και στην άλλη περίπτωση που παίρνουμε 2 δισ. από τις τράπεζες πληρώνουμε και τόκο ως κράτος. Χτύπημα των καρτέλ λοιπόν.Επίσης περιστολή δαπανών.Δεν μπορεί να υπάρχουν δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρω σε δεξιώσεις και σε λαϊφ στάϊλ εκδηλώσεις των υπουργείων, των δήμων και των νομαρχιών. Είναι αδιανόητο. Τα Χριστούγεννα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς σπαταλήθηκαν περίπου 15 εκατ. ευρω σε κάρτες, εκδηλώσεις, πίτες και άλλου είδους συμπεριφορές νομαρχών, δημάρχων, βουλευτών, υπουργών κλπ. Αυτά πρέπει να σταματήσουν όταν έχουμε οικονομική κρίση.Την περιστολή δαπανών την ακούω πέντε χρόνια από τη ΝΔ, αλλά δεν την βλέπω. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν λύσεις. Προσπαθείς να κάνεις λιγότερα έξοδα και να αυξήσεις τα έσοδα. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, το μαύρο χρήμα. Ο πρόεδρός μας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή και είπε: "το μαύρο χρήμα πρέπει να έρθει πίσω στην Ελλάδα". Και υπάρχουν τρόποι.Το θέμα είναι αν υπάρχει βούληση.

    ΕΡ: Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα και αν ναι, ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι επιλογές που θα βελτιώσουν το κλίμα και θα εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στη κοινωνία;

    ΑΠ: Η μόνη ασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα είναι η ασυλία που δίδεται στον κάθε εγκληματία, στον κάθε παράνομο, να δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η εγκληματικότητα να αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Αυτή είναι η αλήθεια. Είμαι ο τελευταίος πολίτης που θα μπορούσα να πω ότι ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής. Υπάρχει μια ανασφάλεια. Αυτό έχει να κάνει με την μη ορθολογιστική μεταναστευτική πολιτική. Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική. Ο καθένας μπαινοβγαίνει στην Ελλάδα, λες και είναι το σπίτι του πατέρα του. Δεν είναι έτσι.Πρέπει να πάρουμε τη νομοθεσία της Ε.Ε. και να την εφαρμόσουμε στην Ελλάδα. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα. Ποσόστωση.Ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες. Δεν λέμε να κάνουμε επιλογές αυταρχικές ή ρατσιστικές. Λέμε ως χώρα να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Κοιτάξτε, όταν 100 χιλιάδες Καλάσνικοφ κυκλοφορούν ανάμεσά μας - και αυτό είναι γνωστό από την υπόθεση του Μπερίσα ότι έφυγαν από τις αποθήκες και ήρθαν στην Ελλάδα, είναι δεδομένο αυτό και σήμερα υπάρχουν 100 χιλιάδες όπλα- και δεν ξέρουμε που υπάρχουν τα όπλα αυτά. Μην θεωρούμε ότι η ασφάλεια είναι κάτι που γεύεται ο πολίτης.Θα ήμουν ο τελευταίος που θα το έλεγε αυτό.

    ΕΡ: Οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο σας ανησυχούν και πως πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αντιδράσει η χώρα μας;

    ΑΠ: Εγώ δεν είδα μέχρι σήμερα καμία σοβαρή αντίδραση από την πλευρά της Ελλάδος. Καμία, μα καμία σοβαρή αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Και αυτό με προβληματίζει. Το να συνιστούμε ψυχραιμία όταν οι άλλοι πετούν πάνω από τη Ρόδο, την Κω, πάνω από το Φαρμακονήσι ή το Αγαθονήσι, είναι τουλάχιστον γελοίο ως επιχείρημα. Δεν υπάρχει ψυχραιμία. Λένε στο χωριό μου ότι αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, μην περιμένεις να σε ξύσει κανένας άλλος. Αν, δηλαδή, εμείς επικαλούμαστε συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο που δεν υπάρχει,βλέπετε να υπάρχει κανένα Διεθνές Δίκαιο; Υπόθεση Παλαιστινίων, εισβολή στην Κύπρο. Υπάρχει Διεθνές Δίκαιο; Υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού. Άρα, λοιπόν, όσο η Ελλάδα με τις επιλογές της θεωρητικά και ουσιαστικά έχει καταστεί ανίσχυρη,δεν θα μπορέσει ποτέ να ανασχέσει την τουρκική προκλητικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και για να θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή πρέπει όλοι, λίγο ή πολύ, να σοβαρευτούμε, να καταλάβουμε και να επιλέξουμε ποια είναι η "κόκκινη γραμμή". Δεν ξέρουμε ποια είναι η "κόκκινη γραμμή", για να πούμε "μέχρι εδώ", να πούμε το "όχι". Αν μου πείτε τι λέει το κάθε κόμμα ξεχωριστά, θα σας πω ότι δεν ξέρω κι εγώ ο ίδιος. Να αποφασίσουν όλα τα κόμματα ποια είναι η "κόκκινη γραμμή". Είναι δηλαδή να πετάξουν τα αεροπλάνα των Τούρκων πάνω από τον Παρθενώνα; Πάνω από την Ολυμπία; Πάνω από τα Επτάνησα; Ποια είναι η κόκκινη γραμμή; Εκεί ουσιαστικά υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχουμε διαλέξει τον σωστό δρόμο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 January 2009 - 9:30:21 UTC