Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματία για κατάπαυση του πυρός
  • [02] Αναζητούν διέξοδο για το αέριο

  • [01] Διπλωματία για κατάπαυση του πυρός

    Η Αίγυπτος κάλεσε αρχηγούς κρατών, κυρίως από την Ευρώπη, και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σε μία συνάντηση κορυφής για τη Γάζα, την Κυριακή το απόγευμα στο Σαρμ ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσκλήσεις έχουν ήδη απευθυνθεί και η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

    Η Αίγυπτος δεν έχει ανακοινώσει τη συνάντηση αυτή, ωστόσο πηγή προσκείμενη στον αιγύπτιο πρόεδρο επιβεβαίωσε τις προετοιμασίες, και το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει κληθεί την Κυριακή στην Αίγυπτο.

    Νωρίτερα, ο κ. Μουμπάρακ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει "αμέσως" και "χωρίς όρους" τις επιθέσεις και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος θα συγκαλέσει διεθνή συνάντηση για την ανασυγκρότηση στη Λωρίδας της Γάζας.

    Εκτός από τον κ. Σαρκοζί, έχουν προφανώς κληθεί επίσης και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο και οι ομόλογοί του, ο βρετανός Γκόρντον Μπράουν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Αντίθετα, δεν κλήθηκε τελικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, σε μία στιγμή όπου το Ισραήλ φέρεται ότι θα ανακοινώσει απόψε το βράδυ μονομερή κατάπαυση του πυρός, εκτός του πλαισίου της αιγυπτιακής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της που υιοθετήθηκε χθες το βράδι με μεγάλη πλειοψηφία, "ζητεί την άνευ όρων εφαρμογή της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομέν και επίσης την εφαρμογή άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα οδηγήσει στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων".

    Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ μέχρι να απομακρυνθούν τα στρατεύματά του από τη Γάζα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα αγνοήσει μία μονομερή κατάπαυση του πυρός, εάν αυτή ανακοινωθεί από το εβραϊκό κράτος.

    "Η μονομερής κατάπαυση του πυρός δεν προβλέπει αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και όσο αυτός θα παραμένει στη Γάζα η αντίσταση και η αντιπαράθεση θα συνεχίζονται", τόνισε ο αντιπρόσωπος της Χαμάς στη Βηρυτό Ουσάμα Αμπού Χαμντάν. Σύμφωνα με τον Χαμντάν, μια τέτοια κατάπαυση του πυρός στόχο έχει να παρακάμψει το αιγυπτιακό σχέδιο.

    Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμπούλ Γέιτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι ότι βασικό εμπόδιο στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Γέιτ κατήγγειλε την "ισραηλινή αδιαλλαξία" και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "έχει μεθύσει από εξουσία και βία". Η δήλωση αυτή, η εντονότερη που έχει κάνει η Αίγυπτος από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, έγινε στο πλαίσιο συνάντησης του υπουργού με τον τσέχο ομόλογό του, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, με αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    "Ελπίζουμε πάντα σε άμεση κατάπαυση του πυρός", πρόσθεσε ο κ. Γέιτ χωρίς όμως να αναφερθεί καθόλου στην πιθανότητα να ανακοινώσει σήμερα το Ισραήλ μονομερή παύση των εχθροπραξιών. Ο αιγύπτιος υπουργός δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων προς τη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ πρόκειται να δώσουν το βράδυ συνέντευξη τύπου, ύστερα από τη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας το οποίο θα συζητήσει το ενδεχόμενο μονομερούς ανακωχής στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε υψηλός κυβερνητικός αξιωματούχος.

    "Ύστερα από τρεις εβδομάδες στρατιωτικών επιχειρήσεων, είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας και στην των κεκτημένων αυτών με διπλωματικές συμφωνίες", δήλωσε ο κ. Μπαράκ κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατιωτικής βάση στο νότο της χώρας.

    Η συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας έχει προγραμματιστεί για τις 19:30 ώρα Ελλάδας. Στη συνεδρίαση ενδέχεται να συμμετάσχει και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, εάν επιστρέψει εγκαίρως από τις ΗΠΑ.

    Αμείωτες οι ισραηλινές επιδρομές

    Δυο αγόρια σκοτώθηκαν σήμερα κατά την επίθεση ισραηλινών αρμάτων μάχης εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ελέγχει την πληροφορία.

    Ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αρωγής των παλαιστινίων προσφύγων, του ΟΗΕ (UNRWA), δήλωσε ότι δυο αδέλφια σκοτώθηκαν και 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων η μητέρα των δυο αγοριών, όταν οβίδα έπληξε το σχολείο της UNRWA στην πόλη Μπέιλ Λαχία.

    "Το Ισραήλ πρέπει να δώσει εξηγήσεις για ό,τι συμβαίνει", τόνισε ο Χάσνα.

    Νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα ανέφεραν ότι τέσσερις ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε άλλα επεισόδια βίας. Οι τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν από οβίδα που έπληξε κατοικημένη περιοχή.

    Περίπου 45.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ στην περιοχή.

    Ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε ότι έπληξε τη νύχτα περίπου 50 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

    [02] Αναζητούν διέξοδο για το αέριο

    Ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και της ουκρανής ομολόγου του Γιούλια Τιμόσενκο, στην έδρα της ρωσικής κυβέρνησης, τον "Λευκό Οίκο" της Μόσχας, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν "ενώπιος ενωπίω" και στη συνέχεια μετέβησαν στο Κρεμλίνο όπου διεξάγεται παράλληλη συνάντηση του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με εκπροσώπους της ΕΕ και ευρωπαϊκών χωρών. Μετά το τέλος της συνάντησης αυτής, Πούτιν και Τιμόσενκο θα επιστρέψουν στο "Λευκό Οίκο" για να συνεχίσουν τις διμερείς τους συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα κάνει τα πάντα για να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας "το συντομότερο δυνατό" και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου "διεθνούς οργανισμού" για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων κρίσεων.

    Ο κατάλογος με τους ευρωπαίους εκπροσώπους που μετέβησαν στη Μόσχα για τη συνάντηση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο. Νωρίτερα η Κροατία είχε ανακοινώσει ότι τελικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής της δεν θα μεταβεί στη Μόσχα και ότι η χώρα θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από την ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται το Σαββατοκύριακο για την επίλυση της κρίσης του φυσικού αερίου είναι για τη Ρωσία και την Ουκρανία μία τελευταία ευκαιρία για να αποδείξουν τη βούλησή τους να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει "εξαντλήσει την υπομονή της", δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, και θεωρεί ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις αποτελούν "την τελευταία ευκαιρία" για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αποδείξουν ότι πραγματικά θέλουν να θέσουν τέλος στην κρίση.

    "Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι οι συναντήσεις των προσεχών ημερών συνιστούν την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αποδείξουν ότι είναι σοβαρές" όσον αφορά την απόφασή τους να επιλύσουν την κρίση και να δείξουν ότι είναι "αξιόπιστοι εμπορικοί εταίροι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πρόσφατα ότι σε περίπτωση που η κρίση δεν διευθετηθεί σύντομα, θα συστήσει στις εταιρείες φυσικού αερίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), συλλήβδην, ότι "υποστηρίζει ντε φάκτο την Ουκρανία" στη διένεξή της με τη Ρωσία στο θέμα της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και παράλληλα επέκρινε την ΕΕ ότι, "βάζει σε ίση, ακριβώς, θέση και τη Μόσχα και το Κίεβο" στο ζήτημα αυτό.

    "Η θέση της ΕΕ που βάζει σε ίση ακριβώς θέση και την Ρωσία και την Ουκρανία για το θέμα της ροής του φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας προς ΕΕ, συνιστά μία ντε φάκτο υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία όμως έχει παραβιάσει υποχρεώσεις της, που αφορούν την (ανεμπόδιστη) διέλευση του αερίου", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

    Η Βουλγαρία ελπίζει σε Τουρκία και Ελλάδα

    Η Βουλγαρία ελπίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Ελλάδα και την Τουρκία για να μην αυξήσει τις περικοπές στη διάθεση φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την προσεχή εβδομάδα, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Σόφια ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ.

    "Ελπίζουμε ότι θα λαμβάνουμε καθημερινά από την προσεχή εβδομάδα σχεδόν δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ελλάδα", τόνισε ο Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του στη βουλγαρική τηλεόραση.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας διευκρίνισε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να διανέμεται μέσω του αγωγού που μεταφέρει σε κανονικές συνθήκες το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας προς την Ελλάδα και την Τουρκία: "Αν αυτός ο αγωγός δεν λειτουργεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την Τουρκία, η κατεύθυνση της διανομής μπορεί να αντιστραφεί, ώστε εμείς να λαμβάνουμε φυσικό αέριο από άλλες πηγές", δήλωσε.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι η Τουρκία είχε προτείνει να παραδίδει 500.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως, αλλά οι λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας δεν έχουν ακόμη οριστεί.

    Η Βουλγαρία βασίζεται εξ ολοκλήρου στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Μόνο η υπόγεια αποθήκη της φυσικού αερίου στο Τσίρεν παρέχει 4,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως και με τα αποθηκευμένα αποθέματα, ο όγκος του διαθέσιμου φυσικού αερίου προς κατανάλωση ανέρχεται σε 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, έναντι περίπου 13 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε κανονικές συνθήκες.

    Από την προσεχή εβδομάδα η αποθήκη θα παρέχει μόλις 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και από τις 26 Ιανουαρίου μόνο 3,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 January 2009 - 15:30:19 UTC