Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η εξυπηρέτηση των πολιτών
  • [02] "Ελλειμμα αξιοπιστίας της ΝΔ"
  • [03] "Νέες τεχνολογίες και ραδιόφωνο"
  • [04] Κρίσιμη συνάντηση
  • [05] Τραγωδία στο Λούσιο

  • [01] Στόχος η εξυπηρέτηση των πολιτών

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Στυλιανίδης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο κεντρικός στρατηγικός στόχος είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα σημαντικό διεθνές διαμετακομιστικό εμπορευματικό και επικοινωνιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, με τρεις βασικές προτεραιότητες:

    Η πρώτη προτεραιότητα, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το υπουργείο.

    Η δεύτερη, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εναρμόνιση και την εξυγίανση των επιχειρήσεων του δημοσίου, με τα νέα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα και η τρίτη είναι η συνεχής και συστηματική συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών που συνεργάζονται με το υπουργείο, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη διεθνή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ολυμπιακής, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχουν προσδιοριστεί τα χρονοδιαγράμματα και αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στα τέλη της εβδομάδας.

    Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, πρόσθεσε ο υπουργός. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον ΟΣΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι προτεραιότητες είναι γνωστές και κάθε φορά που θα ωριμάζει ένα θέμα θα γίνονται λεπτομερείς ανακοινώσεις.

    Τέλος, στην ερώτηση πότε θα γίνουν εφάμιλλα των ευρωπαϊκών τα ελληνικά τρένα, ο υπουργός απάντησε ότι "γίνεται συστηματική προσπάθεια".

    [02] "Ελλειμμα αξιοπιστίας της ΝΔ"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, Νίκο Αναλύτη, τονίζοντας ότι η πορεία του Ταμείου δείχνει «το έλλειμμα αξιοπιστίας της ΝΔ», σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος, Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στον κ. Αναλυτή την φτώχεια και την ανασφάλεια που πλήττει όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, προσθέτοντας ότι η πορεία αυτού του Ταμείου "αναδεικνύει το έλλειμμα αξιοπιστίας της ΝΔ, καθώς το Ταμείο ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2008, τον Νοέμβριο 2008 ορίστηκε ο κ. Αναλυτής ως πρόεδρός του, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ούτε σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης, ούτε σε επίπεδο οργάνωσης του, καθώς το ταμείο δεν διαθέτει ούτε γραφεία, ούτε αποσπασμένους υπαλλήλους, ούτε επιστημονικούς συνεργάτες".

    Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ενώ έχουν εγκριθεί για το Ταμείο 350 εκατομμύρια ευρώ για το 2009, από αυτά δόθηκαν ως επίδομα θέρμανσης τα 260, τα οποία "βαφτίστηκαν κοινωνική αλληλεγγύη" και το Ταμείο έχει μείνει με 90 εκατομμύρια ευρώ και διερωτήθηκε: "πώς θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού η ΝΔ;".

    Γ. Παπακωνσταντίνου για αγροτικά

    Για αναξιοπιστία επέκρινε την κυβέρνηση με αφορμή την αγροτική της πολιτική ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος κατ' αρχήν "ποιά είναι τα πραγματικά ποσά που θα δοθούν στους αγρότες, αν αυτά είναι αυτοτελή ή συμψηφίζονται με αποζημιώσεις, καθώς και σε ποιους θα δοθούν και με ποια κριτήρια".

    Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε αν η ΝΔ πέραν της συγκυρίας διαθέτει σχέδιο αγροτικής πολιτικής.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη κυβέρνηση, σύγχυση, αμηχανία και πανικό, αναφερόμενος δε στα περί "υποκινούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων" είπε ότι η ΝΔ πρέπει να ψάξει στην πολιτική της, ως κυβέρνησης και στο παρελθόν της ως αντιπολίτευσης, για να δει ποιος υποκινεί και πρόσθεσε ότι η προοπτική και οι λύσεις των αγροτικών ζητημάτων βρίσκονται στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για την θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι των "μπλόκων" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή είναι "πολύ καθαρή" και συνίσταται στην στήριξη των αγροτών, με σεβασμό στις αποφάσεις τους, χωρίς καμία διάθεση υπόδειξης πρακτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ως πάγια θέση ότι κάθε κοινωνική ομάδα που κινητοποιείται πρέπει να έχει στο μυαλό της το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της χώρας.

    "Δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε ναι ή όχι στα "μπλόκα", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καλώντας την κυβέρνηση να επιλύσει τα ζητήματα και προσθέτοντας ότι τα "μπλόκα" εμποδίζουν την οικονομία και είναι φανερό ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν επ' αόριστον, ενώ από την άλλη πώς να σταματήσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις όταν οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιες που οι ίδιοι (οι αγρότες) δεν έχουν εννοήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

    Ερωτηθείς για ποιο λόγο πηγαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα "μπλόκα", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε "για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα των αγροτών, ενώ δεν πήγαμε από την αρχή για να μην δώσουμε την αίσθηση ότι υποκινούμε "μπλόκα".

    Στο ερώτημα αν "η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει το ξεφούσκωμα των ελαστικών των τρακτέρ στο οποίο είχε προβεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερες κινητοποιήσεις", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο για την πολιτική του απέναντι στους αγρότες, πολιτική που αν συνεχιζόταν επί ΝΔ, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη" και πρόσθεσε ότι "πάντα κοιτάμε κριτικά το παρελθόν μας, όμως συνολικά η σχέση μας με τους αγρότες ήταν σχέση εμπιστοσύνης, την οποία πάντα προσπαθούμε να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε".

    [03] "Νέες τεχνολογίες και ραδιόφωνο"

    Για το μέλλον του ραδιοφώνου στο νέο ψηφιακό περιβάλλον συζήτησαν ακαδημαϊκοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι στην ημερίδα της ΕΡΤ με θέμα "Νέες τεχνολογίες και ραδιόφωνο" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της ελληνικής ραδιοφωνίας (Μάιος 1938-Δεκέμβριος 2008).

    Το συντονισμό της ημερίδας είχε ο καθηγητής Στέλιος Παπαθανασόπουλος, πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομιλητές ήταν οι: Χρήστος Καψάλης, διευθυντής Εργαστηρίου ασυρμάτου και επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Σταματόπουλος, διευθυντής ειδήσεων του "Flash", Γιώργος Κατσιγιάννης, τεχνικός διευθυντής του "City 99,5" , Ματθαίος Τσιμιτάκης, δημοσιογράφος "Radio Bubble", Αγγελική Γαζή, διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κυριακίδης, προϊστάμενος ειδήσεων ΕΡΑ και Σωκράτης Κατσούδας διευθυντής Πολυμέσων ΕΡΤ.

    Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ακμή και την παρακμή του ραδιοφώνου ως προπομπού της τηλεοπτικής "έκρηξης", η οποία με τη σειρά της λειτούργησε ανασταλτικά στην ανάπτυξή του.

    Μίλησαν για την πορεία του ραδιοφώνου προς το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες, το επόμενο βήμα στην ακρόαση, το διαδικτυακό ραδιόφωνο.

    Εκαναν λόγο για όσους βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα, τις κονσόλες, τα πικ-απ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους ανθρώπους της ραδιοφωνίας που εργάζονται για το "όνειρο", για "το μέσο που μειώνει τις αποστάσεις και μας φέρνει όλους πιο κοντά".

    Συζήτησαν πώς οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο βιώνουν αυτές τις αλλαγές της τεχνολογίας και έκαναν προτάσεις τεχνολογικής αναβάθμισης όπως πχ να μικρύνουν οι συσκευές.

    Συμφώνησαν ότι η εξέλιξη είναι τεράστια και ότι η σχέση ανάμεσα στην τεχνολογία και την επικοινωνία με το κοινό είναι διαλεκτική, υπάρχει αλληλεξάρτηση, ακόμη ότι η νέα τεχνολογία οδηγεί στη διεύρυνση του ακροατηρίου, αλλά και σε περισσότερα δεδομένα, περισσότερες υπηρεσίες δηλαδή στον ακροατή και όχι μόνο μετάδοση ήχου.

    Τέλος, αναρωτήθηκαν κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε το τέλος του αναλογικού ραδιοφώνου και να περάσουμε στο ψηφιακό, για να καταλήξουν ότι εκείνο που προσελκύει τελικά το χρήστη, τον ακροατή, είναι το περιεχόμενο και όχι η τεχνολογία.

    [04] Κρίσιμη συνάντηση

    Κρίσιμη συνάντηση με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την κατανομή (εξειδίκευση) των 500 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

    Χθες ο κ. Χατζηγάκης είχε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτών από πολλά μπλόκα απ`όλη τη χώρα (Τέμπη, Μικροθήβες, Γιαννιτσά, Προμαχώνα, κ.α.).

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Σε αυτή την απόφαση ο κ. Χατζηγάκης απάντησε επισημαίνοντας ότι πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μετά την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των αγροτών, πρόσθεσε, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι.

    Γι` άλλη μια φορά επεσήμανε ότι το πακέτο ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος δεν αλλάζει. Μένουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν αυτό δεν συνδέεται με καμία άλλη παροχή (π.χ. αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, επιδοτήσεις, κ.α.).

    Ο κ.Χατζηγάκης ανέφερε ακόμη ότι έγινε δεκτή η πρόταση των αγροτών για συζήτηση θεσμικών θεμάτων που αφορούν τους αγρότες και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως ενεργοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Τα μπλόκα παραμένουν στη εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης στο Καστρο Βοιβτίας, στην Αλαμάνα, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια Λάρισας και στα Τέμπη.

    Αποκομμένη είναι από το μεσημέρι η Πελοπόννησος από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς αγρότες από την Πελοπόννησο προχώρησαν σε κλείσιμο της νεάς εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στα διόδια του Ισθμού Κορίνθου, ενώ λίγη ώρα αργότερα, άλλη ομάδα έστησε μπλόκο και στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος των διοδίων Καλαμακίου. Επίσης, αγρότες του νομού Μεσσηνίας απέκλεισαν την εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στον κόμβο του Ασπροχώματος.

    Κλειστές παραμένουν οι συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα, της Εξοχής και του Ορμενίου Έβρου, καθώς και τα τελωνεία Κήπων και Δοϊράνης, ενώ απο τις 11.00 το πρωί έκλεισε και πάλι, επβ αόριστον, το τελωνείο των Ευζώνων.

    Στη Θεσσαλονίκη, στη μιάμιση μετά το μεσημέρι, αγρότες έκλεισαν για μια ώρα τον κόμβο, στα διόδια των Μαλγάρων.

    Στη μία μετά το μεσημέρι έκλεισε και ο κόμβος «Πράσινα Φανάρια», ενώ τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα και στη διασταύρωση της Λητής.

    Τον κόμβο των Γρεβενών στην Εγνατία Οδό ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα αγρότες της περιοχής, ενόσω θα διαρκεί η συνάντηση του πανελληνίου συντονιστικού οργάνου τους, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Αγρότες έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ και στη λίμνη Πολυφύτου, ενώ παραμένει κλειστός ο δρόμος Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, στο ύψος της ΑΕΒΑΛ.

    Κλειστή είναι η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλίων και στη Χρυσούπολη Καβάλας (Στρυμόνας - Νέστος), ενώ στη μία μετά το μεσημέρι, οι αγρότες έκλεισαν στα ίδια σημεία και την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Μπλόκα υπάρχουν, επίσης, στο Στρυμονικό Σερρών, στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

    Κλειστός είναι, επίσης, ο κόμβος στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Κουλούρας Ημαθίας, προς τη Βέροια.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, του Κιλκίς, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, στο νομό της Χαλκιδικής.

    Οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί και στο νομό της Κοζάνης, καθώς έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, αλλά και στη γέφυρα των Σερβίων, στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.

    Το μεσημέρι αγρότες απέκλεισαν την Εθνική Οδό Τρικάλων-Καλαμπάκας, στο ύψος του κόμβου Βασιλικής στο νομό Τρικάλων.

    Μπλόκο των αγροτών υπάρχει στην Τσαριτσάνη, στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης. Κινητικότητα των αγροτών παρατηρείται και στο Δάμασι, κοντά στον Τίρναβο, ενώ περιστασιακά οι αγρότες κλείνουν το δρόμο στο Γερακάρι Αγιάς.

    Με αποκλεισμό των δύο δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών του νομού συνέχισαν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες των Χανίων. Οι αγρότες έβαλαν ένα τρακτέρ στην είσοδο των δύο υπηρεσιών ενώ μοίρασαν πορτοκάλια μέλι και καρύδια στους πολίτες.

    Αποκλεισμένη στη θέση "Πλατάνι" εξακολουθεί να είναι και η εθνική οδός Χανίων - Ηρακλείου καθώς οι αγρότες στις 3 μετά το μεσημέρι θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού.

    Στα μπλόκα και οι κτηνοτρόφοι

    Στο μπλόκο των Μαλγάρων βρίσκονται και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στα ΤΕΙ της Σίνδου και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αν δεν ικανοποιηθούν και ανεξάρτητα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα, αποζημιώσεις για την καλοκαιρινή ξηρασία και έλεγχο της αγοράς και των τιμών κτηνοτροφικών προϊόντων κ.α.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ενωσης και πρόεδρος της Ενωσης Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτρης Καμπούρης ανάλογες προετοιμασίες κινητοποιήσεων γίνονται από συναδέλφους του και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    [05] Τραγωδία στο Λούσιο

    Στην περιοχή Θεισόα του νομού Ηλείας εντοπίστηκε νεκρός, αργά το απόγευμα, ο 30χρονος, ο οποίος παρασύρθηκε χθες από τα νερά ενώ έκανε ράφτινγκ στον ποταμό Λούσιο. Ο 30χρονος βρέθηκε "σφηνωμένος" σε ρίζα δένδρου, μέσα στον ποταμό Αλφειό.

    Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν να ανασύρουν τη σορό του 30χρονου που αγνοείτο από χθες το μεσημέρι.

    Στην περιοχή βρίσκεται τόσο ο περιφερειάρχης των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Παναγιώτης Μπονάτσος, όσο και ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδος, αρχιπύραρχος Καλλίνης και συντονίζουν την επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού του 30χρονου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 January 2009 - 17:30:24 UTC