Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διασφάλιση και ενίσχυση των ασθενέστερων"
  • [02] Στην ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας
  • [03] Δάνεια 1 δισ.ευρώ σε μικρομεσαίους

  • [01] "Διασφάλιση και ενίσχυση των ασθενέστερων"

    Για αναξιοπιστία και ανακολουθία κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση οι υπεύθυνοι για θέματα υγείας του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής ΚΤΕ Υγείας του κόμματος Μανώλης Σκουλάκης και ο Γραμματέας του Τομέα Υγείας Ηλίας Καρανίκας έκαναν λόγο για "τεράστιες ευθύνες" της κυβέρνησης σε καίρια θέματα υγείας.

    Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε τον κ. Αβραμόπουλο πρωταθλητή στην αναξιοπιστία και στην ανακολουθία και είπε ότι κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να απαλείψει τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού Υγείας.

    Μίλησαν για ολοκληρωτική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αναφέρθηκαν σε επιμέρους τομείς, στους οποίους υπάρχει ήδη, όπως είπαν, τεράστιο πρόβλημα.

    Ο κ. Φλωρίδης κατήγγειλε ότι στο θέμα των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει προχωρήσει τίποτα, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών είπε ότι αυτές γίνονται με το "σταγονόμετρο" και χαρακτήρισε το νέο νόμο "ανεφάρμοστο" και "μνημείο επιπολαιότητας".

    Σχετικά με το θέμα των εντατικών μονάδων, είπε ότι από το 2005 έως και σήμερα είναι ανενεργές, δηλαδή δεν λειτουργούν, 150 μονάδες εντατικής θεραπείας, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

    Επιπροσθέτως, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην υπολειτουργία, όπως είπε, του ΟΚΑΝΑ, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

    Οι τρεις εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, ανέφεραν ακόμη ότι για όλα τα θέματα υγείας έχουν καταθέσει σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, στις οποίες όμως, όπως είπαν, δεν έχουν λάβει καμιά απάντηση μέχρι σήμερα.

    Επαφές Παπανδρέου στο Βερολίνο

    Οι ιδέες και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε, ήταν η κοινή διαπίστωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Φραντς Μίντεφεριγκ, με τον οποίο ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε στο Βερολίνο γεύμα εργασίας.

    Τόσο ο κ.Παπανδρέου όσο και ο κ.Μίντεφεριγκ τόνισαν ότι στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης αποδεικνύεται η αξία των αρχών της Σοσιαλδημοκρατίας, τις οποίες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνόψισε στο τρίπτυχο: διασφάλιση και ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, επέκταση και δημιουργία νέων υποδομών και πράσινη ανάπτυξη.

    Η συζήτηση των δύο ανδρών αφορούσε και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία και ο κ.Μίντεφεριγκ δήλωσε ότι οι δυο τους έθεσαν ως στόχο στο τέλος του 2009 να υπάρχουν σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος τους SPD έπλεξε το εγκώμιο του κ.Παπανδρέου καθώς, όπως είπε, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δίνει νέα ώθηση στη Σοσιαλδημοκρατία και συνεχίζει την παράδοση του Βίλι Μπραντ.

    Πρόσθεσε ότι η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία θα στηρίξει το Γιώργο Παπανδρέου για να πετύχει στο έργο του.

    Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Περ Στάινμπρουκ με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την αντιμετωπισή της.

    Διαπιστώθηκε ότι πρέπει να στηριχθεί η πραγματική οικονομία αλλά και να βρεθούν τρόποι για να οδηγηθούν οι τράπεζες να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε με τους δύο συνομιλητές του και θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η στήριξη των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει εκεί η Σοσιαλιστικής Διεθνής τόσο για την παγίωση της εκεχειρίας, όσο και για τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Συζητήθηκε επίσης και συμφωνήθηκε να αναλάβει το SPD την προεδρία ειδικής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για θέματα αφοπλισμού,που αφορά τόσο στα συμβατικά όπλα όσο και στα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Και εκφράστηκε η ευχή και η ελπίδα τόσο οι ΗΠΑ,όσο και άλλες χώρες να συμβάλλουν σε μια νέα προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και ελέγχου τους.

    Οι Γερμανοί συνομιλητές του κ. Παπανδρέου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από την περίοδο του περασμένου Δεκεμβρίου και μετά. Διαπιστώθηκε ότι η εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για την Ελλάδα αδικεί τη χώρα μας, καθώς είναι διαφορετική από αυτή που δόθηκε την τελευταία περίοδο στον διεθνή χώρο.

    [02] Στην ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας

    Περισσότερο απο δύο ώρες συζητούσαν ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτκών.

    Ο υπουργός έκανε μια θετική, σε συμβολικό επίπεδο, κίνηση -όπως άλλωστε την χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι καθηγητές- και αντί να τους καλέσει στο γραφείο του προτίμησε να πάει εκείνος στα δικά τους και να ακούσει τα αιτήματα και τα προβλήματα τους.

    Στο τέλος της συζήτησης, ο υπουργός δήλωσε ότι εγκαινιάζεται μία νέα σχέση με τους εκπαιδευτικούς, με τους οποίους θέλει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία.

    «Οσο είμαι υπουργός Παιδείας, το κομματικό μου καπέλο θα το αφήνω απ΄έξω», είπε.

    Μάλιστα ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαπίστωσε ότι είναι περισσότερα τα σημεία που ενώνουν από όσα μπορεί να χωρίζουν. Ακουσε όλα τα αιτήματα των καθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολλά απο τα οποία, όπως είπε, τον βρίσκουν σύμφωνο.

    «Άλλα είναι δίκαια και μπορούν να ικανοποιηθούν, όπως για παράδειγμα η επιμόρφωση και άλλα δεν είναι εύκολα, όπως τα οικονομικά» είπε.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος επανέλαβε ότι πρόθεση του Υπουργείου, μέσω του διαλόγου, είναι η σύνθεση των απόψεων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αν η πολιτική παροχών συνδέεται με πρόωρες εκλογές, ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαμαρτυρίες όταν δεν δίδονται παροχές και να συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες επειδή δίδονται.

    «Δύο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε δε οτι η εκλογολογία βλάπτει την οικονομικά και υπονομεύει το κύρος της χώρας.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης, που πήρε το λόγο μετά τον υπουργό, ανέφερε οτι οι καθηγητές εξέθεσαν στον κ. Σπηλωτόπουλο όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πήραν θετική απάντηση. «Μόνο η επίσκεψη στα γραφεία της ΟΛΜΕ είχε θετική σημασία, αλλά σε συμβολικό επίπεδο», είπε.

    Ο Κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι τα προβλήματα της Παιδείας έχουν, ήδη, αναδειχθεί, τόνισε το μικρό ποσοστό που -όπως είπε- δίνεται στην Παιδεία και τα χιλιάδες παιδιά που είναι έξω απο το εκπαιδευτικό σύστημα και σημείωσε ότι αυτά τα προβλήματα συζητώνται μόνο σε διμερές επίπεδο, απο την μία πλευρά, δηλαδή οι καθηγητές και απο την άλλη το Υπουργείο και όχι με εξαντλητικούς διαλόγους. Αλλωστε, κατέληξε, η συζήτηση μόνο για το εξεταστικό δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να εξεταστούν συνολικά τα προβλήματα των σχολείων.

    Ο Υπουργός αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να επισκεφθεί και τους δασκάλους στα γραφεία της Ομοσονδίας τους.

    [03] Δάνεια 1 δισ.ευρώ σε μικρομεσαίους

    Νέα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής, θα αρχίσουν να χορηγούνται άμεσα μετά από συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Τα δάνεια του συγκεκριμένου προγράμματος, που κατήρτισαν από κοινού η Τράπεζα Πειραιώς και το ΕΒΕΑ, φθάνουν συνολικά μέχρι ύψους 1 δισεκ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου και έως 31 Μαρτίου.

    Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος το πρόγραμμα αφορά στα μέλη του επιμελητηρίου που ανέρχονται σε 100.000 αλλά δεν είναι γνωστό από τώρα πόσοι θα αξιοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό ενώ ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας πρόσθεσε από 200.000 ευρώ αν πάρουν 50.000 επιχειρήσεις θα είναι ένας πολύ καλός απολογισμός και είπε ότι το δάνειο αποτελεί ''κεφαλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα''.

    Τα δάνεια αυτά θα κινηθούν παράλληλα με τα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα Πειραιώς προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ και τα δάνεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα επιπλέον πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το Πρόγραμμα «Τράπεζα Πειραιώς - ΕΒΕΑ», το οποίο από κοινού προετοίμασαν και θα προωθήσουν οι δύο πλευρές.

    Όπως επεσήμανε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Τραπέζας Πειραιώς, κ. Μ. Σάλλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, «σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία το ΕΒΕΑ δοκιμάζει να προσφέρει μια υπηρεσία που ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχε επιχειρήσει. Μια υπηρεσία που, χωρίς τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς, δεν θα μπορούσε να υπάρχει ενώ εφράζεται η αισιοδοξία ότι αντίστοιχα προγράμματα θα υπάρξουν και με άλλες τράπεζες».

    Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας, τόνισε ότι με την συνεργασία αυτή η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται αρωγός και κυρίως συμπαρίσταται στον επιχειρηματικό κόσμο της Αττικής, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της ως κατβ εξοχήν τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1 δισεκ. ευρώ, πρόσθεσε, θα βοηθήσει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις και την αγορά της Αττικής. Σύντομα ελπίζουμε να ανακοινώσουμε ανάλογα προγράμματα, σε συνεργασία και με άλλα Επιμελητήρια, σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά των δανείων

    Δικαιούχοι των νέων δανείων είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών από 50.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ και παρουσιάζουν κερδοφορία σε δύο τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Προϋπόθεση είναι, οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια και να μην έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία.

    Τα χαρακτηριστικά των δανείων είναι:

    Κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

    Διάρκεια χρηματοδότησης μέχρι 5 έτη.

    Περίοδος χάριτος: μέχρι 12 μήνες (για το κεφάλαιο).

    Ύψος δανείου: Μέχρι το 20% του κύκλου εργασιών.

    Μέγιστο ύψος δανείου: Μέχρι 500.000 ευρώ.

    Το 30% balloon payment στο τέλος της περιόδου.

    Άνω των 40.000 εξασφαλίσεις για όλο το ποσό (εμπράγματες στο 70% της αξίας).

    Επιτόκιο ΠΕΧ με εξασφάλιση 7,2%, ΒΕΧ άνευ εξασφαλίσεων 8,15% (πλέον 0,6% Ν.128/75).

    Ασφαλιστική κάλυψη, για τις ακάλυπτες χρηματοδοτήσεις μέχρι 40.000 Ζωής & ΜΟΑ.

    Σε περίπτωση που έχει ληξιπρόθεσμα στην Τράπεζά μας θα προηγηθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.

    Ετήσια δαπάνη 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ.

    Παροχές Τραπέζης χωρίς χρέωση: πάγιες εντολές (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ), πιστωτικές κάρτες, winbank, cashcard κ.λπ.

    προνομιακή τιμολόγηση μισθοδοσίας

    Το ΕΒΕΑ θα ενημερώσει άμεσα τις επιχειρήσεις - μέλη του και ηλεκτρονικά και με σχετική επιστολή, με την οποία θα κάνει γνωστό το περιεχόμενο του προγράμματος. Επίσης, θα ενημερώνει τις επιχειρήσεις για το που θα πρέπει να απευθυνθούν και με τι δικαιολογητικά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δανειοδότησης τους.

    Οι αιτήσεις και οι σχετικοί φάκελοι θα κατατίθενται στο ΕΒΕΑ. Θα γίνεται ένας προέλεγχος, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις δανειοδότησης και στη συνέχεια ο φάκελος θα προωθείται στην Τράπεζα Πειραιώς για τον τελικό έλεγχο και την έγκριση δανειοδότησης.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά για την πορεία του λαϊκού ομόλογου ο κ. Σάλλας απαντησε ότι δεν είχε εικόνα προς το παρόν, για την επιβολή προστίμου από το υπουργείο Ανάπτυξης για την εφαρμογή καταχρηστικού όρου στις συναλλαγές της που αφορά στην αναληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα ανέφερε ότι δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα και θα ενημερωθεί από τους νομικους της τράπεζας για τα βήματα που θα ακολουθήσει στο μέλλον με δεδομένο, όπως πρόσθεσε, ότι η τράπεζα έχει τεκμηριώσει με επιστολή της προς το υπουργείο ότι δεν κρατάει προμήθεια γιαυτό το λόγο.

    Ο κ. Σάλλας πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν΄''καθ υπέρβαση'' και αποτέλεσμα ''μιας γενικευμένης βιασύνης καθώς και των γενικών σκέψεων που υπάρχουν για το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας''.

    Σε ότι αφορά στα δάνεια του με την εγγυηση του ΤΕΜΠΜΕ ο κ. Σάλλας τόνισε ότι η τράπεζα Πειραιώς υπάγεται μεταξύ των τριών τραπεζών που έχουν χορηγήσει τα περισσότερα δάνεια αυτού του τύπου και ότι έχει ικανοποιήσει περισσότερα από τα μισά αιτήματα που έχουν γίνει σε αυτήν.

    Ο κ. Μιχαλος σχολίασε ότι ''καλλιεργήθηκε υψηλός δείκτης προσδοκιών από την Κυβέρνηση για τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά υπάρχουν και άλλα προγράμαμτα που μπορεί να αξιοποιήσει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας και εν τέλει'' κατέληξε ''είναι καλύτερη η ρευστότητα έστω και με υψηλότερο κόστος από την καθόλου ρευστότητα''.

    Για το ΤΕΜΠΜΕ ο κ. Σάλλας επεσήμανε επίσης για να δείξει ότι οι τράπεζες κάνουν κοινωνική πολιτική ακόμη και χωρίς την κρατική βοήθεια ''ότι το ΤΕΜΠΜΕ τα επιτόκια που εισπράττει από τις καταθέσεις του στις τράπεζες είναι κατά πολύ υψηλότερα από αυτά που δίνει ως επιδότηση'' και αναφέρομενος στα 28 δισ που δόθηκαν από την Κυβέρνηση ο κ. Σάλλας τόνισε για μια ακόμη φορά ότι τα χρήματα δεν είναι τόσα είναι πολύ λιγότερα και για να καταδείξει ότι τα χρήματα που δίνει η τράπεζα σε μικρομεσαίους είναι κατα πολύ περισσότερα από τα χρήματα που λαμβάνει ως επιχορήγηση από το Κράτος και όπως είπε η Πειραιώς πήρε στο τέλος Δεκεμβρίου 800 εκατ ευρώ από τον πρώτο πυλώνα του ειδικού ομολόγου για ενισχυση μικρομεσαίων και στεγαστικών ενώ το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχε δώσει 900 εκατ ευρώ γιαυτούς τους λόγους και από την τελευταία εβδομάδα μέχρι σήμερα εκταμιευτηκαν 880 εκατ ευρώ για δάνεια μικρομεσαίων''. Γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Σάλλα καταδεικνύει ότι οι τράπεζες επιτελούν το έργο τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2009 - 13:30:20 UTC