Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλία Μπακογιάννη-Κλίντον
  • [02] Συνάντηση με την ΟΛΜΕ
  • [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [04] Αντιπαράθεση Ερντογάν-Πέρες
  • [05] "Διάλογος υπό προϋποθέσεις"
  • [06] "Η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία"
  • [07] Προς εκτόνωση των κινητοποιήσεων
  • [08] Αρχίζει συνομιλίες με συνδικάτα
  • [09] "Ντροπή τα μπόνους"

  • [01] Συνομιλία Μπακογιάννη-Κλίντον

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τη νέα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η Ελληνίδα υπουργός ευχήθηκε στην Αμερικανίδα ομόλογό της κάθε επιτυχία στη δύσκολη αποστολή, που αναλαμβάνει «σε μια απαιτητική και κρίσιμη διεθνή συγκυρία». Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο υπουργών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Κρίσιμη χρονιά για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ εκτίμησε ότι θα είναι το 2009 η υπουργός των Εξωτερικών, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Εκανε λόγο για ποιοτική αύξηση των απαράδεκτων προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και έδωσε έμφαση στη πολιτική της ψύχραιμης αντιμετώπισής τους από την ελληνική κυβέρνηση.

    «Προσβλέπουμε στην υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων,γιατί αποτελούσαν και θα αποτελούν το ισχυρότερο εφόδιο της χώρας», τόνισε η κα Μπακογιάννη, αν και επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί ενώ ασκούν κριτική για την εξωτερική πολιτική,δεν καταθέτουν καμία πρόταση.

    Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου για εξωτερικά θέματα στο ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σημείωσε:

    «Ο αποστροφές σας ότι περιοριζόμαστε σε εντυπώσεις χωρίς προτάσεις είναι μειωτική για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα για την αξιωματική. Όταν "κόβει βόλτες" στο Σαρωνικό τουρκική φρεγάτα,πρέπει να μιλάτε με πολύ προσοχή».

    Η υπουργός έδωσε έμφαση στις σχέσεις με την Άγκυρα,τονίζοντας την ανάγκη να αναζητηθεί,μέσα από διάλογο,η βελτίωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επέκρινε όσους «αμφισβητούν την πολιτική της ψυχραιμίας και της συνεννόησης»,λέγοντας,χαρακτηριστικά:

    "Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι δεν αξιολογούνται όλα τα ενδεχόμενα; Στις φωνές του λαϊκισμού η κυβέρνηση αντιπαραθέτει με υπευθυνότητα τη στρατηγική επιλογή της ψύχραιμης αντιμετώπισης.Και δεν υποβαθμίζει το γεγονός ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εμφανίζει σημάδια κόπωσης».

    «Δεν θα ακολουθήσουμε και δεν θα υποκύψουμε στην υπερβολή, στη σκόπιμη απόπειρα απειλής χρήσης βίας της Τουρκίας.Δεν είναι ελάττωμα, αλλά προτέρημα και απαραίτητη προϋπόθεση,η αντιμετώπιση αυτών των απαράδεκτων προκλήσεων,με ψυχραιμία»,τόνισε.

    Υπογράμμισε ότι για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα διαβήματα,μέσω της διπλωματικής οδού και σε επίπεδο γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ συμπλήρωσε ότι, παρά την επιθετική στάση της γείτονος,συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη μείωσης της έντασης και σε αυτό το πλαίσιο,όπως είπε,γίνονται οι διερευνητικές συναντήσεις.

    «Δεν έχουν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι συναντήσεις αυτές. Όμως, θα συνεχιστούν και όποιος έχει πρόταση να τη κάνει.Αυτή είναι η εθνική στρατηγική της χώρας,την οποία υπηρετούμε.Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα στην ίδια κατεύθυνση. Είναι ένας δύσκολος χρόνος στον οποίο θα κριθεί η Τουρκία. Στη διάρκεια του χρόνου θα χρησιμοποιήσουμε τα επιχειρήματα μας και ελπίζω να συνειδητοποιήσει ότι η επίλυση των προβλημάτων είναι για το δικό της συμφέρον»,σημείωσε η κα Μπακογιάννη.

    Σχολιάζοντας την ομολογία του τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, η Υπουργός έκανε λόγο για κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν μεταβάλλεται από την εκ των υστέρων προσπάθειά του να ανασκευάσει τα όσα είπε.

    «Είναι επιβεβλημένο να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπάρξει η πλήρης διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων»,συμπλήρωσε.

    Κληθείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς κι από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο,να ξεκαθαρίσει τη στάση της Ελλάδος σε ό,τι αφορά το θέμα υποδοχής κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στην χώρα μας, η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι αφορά πολίτες και όχι φυλακισμένους που ζητούν άσυλο.

    Όπως σημείωσε,η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που συζητούν τις προϋποθέσεις και τους όρους,που θα πάρουν χρόνο,για μια πιθανή φιλοξενία τους και αφορά πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους και θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

    «Μιλάμε για ένα - δύο περιπτώσεις,δεν αφορά μεγάλο αριθμό», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τα κόμματα μόλις υπάρξει κάποια εξέλιξη.

    Έμφαση έδωσε η κα Μπακογιάννη στο Μεσανατολικό,τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Όπως σημείωσε,ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται την ημέρα γύρα στα 600 με 700 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, μόνο 130 -140 καταφέρνουν να μπουν στη Γάζα.

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, η κα Μπακογιάννη είπε ότι η χώρα μας θα επιδιώξει έντονα τον διάλογο για την ασφάλεια της Ευρώπης.

    Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε ότι «το 2009 θα είναι χρονιά έντασης από πλευράς Τουρκίας,μέσα από τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης" και ζήτησε «πιο κατηγορηματική στάση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την ωμή ομολογία του Τούρκου ηθοποιού για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την κα Μπακογιάννη να απαντήσει αν έγινε μεταφόρτωση όπλων μέσω Αστακού προς το Ισραήλ και επεσήμανε ότι στο θέμα του Γκουαντάναμο δεν μπορούμε να δεχτούμε την αντίληψη των ΗΠΑ ότι έχουμε πληθυσμούς στα χέρια μας και τους κατανέμουμε όπως θέλουμε.

    «Οφείλουν οι ΗΠΑ να γονατίσουν μπροστά στους κρατούμενους και να προσευχηθούν που τους είχαν χρόνια με διαδικασίες παράνομες.Αν θέλει κάποιος άσυλο να το ζητήσει από τις ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να του δώσουν σπίτι και όχι να μοιράζονται το πρόβλημα διεθνώς»,τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Ακόμα,τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο δραστικά την επιθετικότητα της Τουρκίας που φτάνει πάλι στις γκρίζες ζώνες»,αλλά και «να αναδείξουμε, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τα στοιχεία με τον Τούρκο εκτελεστή ελληνοκύπριων αιχμαλώτων».

    Απαντώντας για το θέμα του Αστακού,η κα Μπακογιάννη είπε ότι «δεν έχει τίποτα άλλο να προσθέσει από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και που ανταποκρίνονται απολύτως στην αλήθεια» και σημείωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Τέλος, διέψευσε τα όσα έχουν λεχθεί ή γραφεί για διάσταση απόψεων με το Υπουργείο Άμυνας.

    «Ξέρετε πόσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα διαφωνίας,αλλά παρά τις ηρωικές προσπάθειες,η γραμμή μεταξύ των δύο υπουργείων είναι ανοιχτή και συνεχής σε όλα τα επίπεδα»,σημείωσε η κα Μπακογιάννη.

    [02] Συνάντηση με την ΟΛΜΕ

    Περισσότερο απο δύο ώρες συζητούσαν ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτκών.

    Ο υπουργός έκανε μια θετική, σε συμβολικό επίπεδο, κίνηση -όπως άλλωστε την χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι καθηγητές- και αντί να τους καλέσει στο γραφείο του προτίμησε να πάει εκείνος στα δικά τους και να ακούσει τα αιτήματα και τα προβλήματα τους.

    Στο τέλος της συζήτησης, ο υπουργός δήλωσε ότι εγκαινιάζεται μία νέα σχέση με τους εκπαιδευτικούς, με τους οποίους θέλει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία.

    «Οσο είμαι υπουργός Παιδείας, το κομματικό μου καπέλο θα το αφήνω απ΄έξω», είπε.

    Μάλιστα ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαπίστωσε ότι είναι περισσότερα τα σημεία που ενώνουν από όσα μπορεί να χωρίζουν. Ακουσε όλα τα αιτήματα των καθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολλά απο τα οποία, όπως είπε, τον βρίσκουν σύμφωνο.

    «Άλλα είναι δίκαια και μπορούν να ικανοποιηθούν, όπως για παράδειγμα η επιμόρφωση και άλλα δεν είναι εύκολα, όπως τα οικονομικά» είπε.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος επανέλαβε ότι πρόθεση του Υπουργείου, μέσω του διαλόγου, είναι η σύνθεση των απόψεων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αν η πολιτική παροχών συνδέεται με πρόωρες εκλογές, ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαμαρτυρίες όταν δεν δίδονται παροχές και να συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες επειδή δίδονται.

    «Δύο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε δε οτι η εκλογολογία βλάπτει την οικονομικά και υπονομεύει το κύρος της χώρας.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης, που πήρε το λόγο μετά τον υπουργό, ανέφερε οτι οι καθηγητές εξέθεσαν στον κ. Σπηλωτόπουλο όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πήραν θετική απάντηση. «Μόνο η επίσκεψη στα γραφεία της ΟΛΜΕ είχε θετική σημασία, αλλά σε συμβολικό επίπεδο», είπε.

    Ο Κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι τα προβλήματα της Παιδείας έχουν, ήδη, αναδειχθεί, τόνισε το μικρό ποσοστό που -όπως είπε- δίνεται στην Παιδεία και τα χιλιάδες παιδιά που είναι έξω απο το εκπαιδευτικό σύστημα και σημείωσε ότι αυτά τα προβλήματα συζητώνται μόνο σε διμερές επίπεδο, απο την μία πλευρά, δηλαδή οι καθηγητές και απο την άλλη το Υπουργείο και όχι με εξαντλητικούς διαλόγους. Αλλωστε, κατέληξε, η συζήτηση μόνο για το εξεταστικό δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να εξεταστούν συνολικά τα προβλήματα των σχολείων.

    Ο Υπουργός αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να επισκεφθεί και τους δασκάλους στα γραφεία της Ομοσονδίας τους.

    [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Από την Ομόνοια μέχρι την Κηφισιά θα φτάνουν το Σαββατοκύρια, οι συρμοί του ΗΣΑΠ, λόγω εργασιών ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής. Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με ειδικές λεωφορειακές γραμμές.

    Για το τμήμα Πειραιάς-Ομόνοια-Πειραιάς, οι επιβάτες θα μπορούν, με το ίδιο εισιτήριο, να εξυπηρετηθούν με τις ειδικές λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ (500Α) που θα πραγματοποιεί στάσεις στους ενδιάμεσους σταθμούς (Πειραιάς, Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι, Ομόνοια).

    [04] Αντιπαράθεση Ερντογάν-Πέρες

    Χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης επιφυλάσσοντας υποδοχή ήρωα στον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ο οποίος χθες το βράδυ αποχώρησε οργισμένος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ύστερα από μία έντονη αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες.

    Κρατώντας πανώ που έγραφαν "Καλωσόρισες κατακτητή του Νταβός" και "Κόσμε, κοίτα τον πρωθυπουργό μας", χιλιάδες Τούρκοι με τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ, μόλις έφτασε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ερντογάν εμφανώς εξοργισμένος είχε αποχωρήσει από συζήτηση στο Νταβός, αφού είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι "γνωρίζει πολύ καλά πως να δολοφονεί βρέφη".

    "Για μένα το Νταβός τελείωσε", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός μόλις σηκώθηκε για να αποχωρήσει από το πάνελ στο οποίο συμμετείχε, επειδή ο συντονιστής της συζήτησης δεν του έδωσε το λόγο μετά από τοποθέτηση του Ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, έσπευσε να δώσει το χέρι στον Ερντογάν, καθώς αποχωρούσε χωρίς να χαιρετίσει τον Πέρες και τον ευρισκόμενο στο ίδιο πάνελ, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι - μουν.

    Φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι του τηλεφώνησε ο Πέρες για να ζητήσει συγγνώμη για το ύφος του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Μεσανατολικό και τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

    Στην αρχική τοποθέτησή του ο Ερντογάν είχε καταδικάσει την "δυσανάλογη χρήση πυρός" από την πλευρά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε να κληθεί και η Χαμάς στην πολιτική διαδικασία.

    Ο Σιμόν Πέρες, που μίλησε χρόνο διπλάσιο από τους άλλους ομιλητές, υπερασπίστηκε την τακτική της χώρας του και επέρριψε τις ευθύνες στη Χαμάς για τα όσα έγιναν. "Σε όλη τη ζωή μου μάχομαι για την ειρήνη", δήλωσε ο Πέρες.

    Ο Ερντογάν απάντησε λέγοντας στον Πέρες ότι θα έπρεπε να αισθάνεται ένοχος για τον τόνο και το ύφος της ομιλίας του. "Σκοτώσατε ανθρώπους", του είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ "γνωρίζει πολύ καλά πως να δολοφονεί βρέφη".

    Όταν ο συντονιστής της εκδήλωσης προσπάθησε να διακόψει τον Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός εκνευρίστηκε και αποχώρησε από τη συζήτηση.

    [05] "Διάλογος υπό προϋποθέσεις"

    Με αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα συναντηθεί σήμερα στις 12 ο κ.Αλ.Τσίπρας.

    «Είναι οξύμωρο αυτό που συμβαίνει: μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση έχει κάνει 2 - 3 προτάσεις για διάλογο από μηδενική βάση. Μόνο που στο μεσοδιάστημα, από διάλογο σε διάλογο, προχωρούσε ακάθεκτη το πρόγραμμά της και "άφηνε πίσω της συντρίμμια". Μου θυμίζει λίγο τους Τούρκους που, ενώ κατέλαβαν την μισή Κύπρο, ζητούσαν μετά διάλογο από μηδενική βάση για την επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στο διάλογο που προτείνει η κυβέρνηση για την Παιδεία.

    Ο κ.Αλ.Τσίπρας έθεσε ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διάλογο να παγώσει και να αποσύρει η κυβέρνηση το νόμο-πλαίσιο, να ακυρώσει τη διαδικασία του franchising της δικαιοκρισίας και τα ΚΕΣ και να δείξει στοιχειωδώς μια διάθεση καλής θέλησης αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5%.

    Ο πρόεδρος του Συν αναφερόμενος στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις τράπεζες τόνισε ότι "οι τράπεζες έκλεισαν τα δάνεια και μας ρίχνουν στις πιστωτικές. Τα πρόστιμα είναι αστεία. Είναι το ένα χιλιοστό από τα κέρδη τους. Το θέμα δεν είναι αν θα μπουν πρόστιμα ή όχι. Το θέμα είναι αν θα συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά ή αν θα κάνουμε αναδιανομή. Υπερδανεισμός ή αναδιανομή; Υπερδανεισμός ή ουσιαστικές αυξήσεις; Υπερδανεισμός ή κοινωνική πολιτική";

    [06] "Η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία"

    Το νομό Σερρών θα επισκεφθεί αύριο ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε.Την Κυριακή και την Δευτέρα θα βρίσκεται στην Καλαμάτα.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων να σχολιάσει την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας όπου διαπιστώνεται κακής ποιότητας δημοσιονομική προσπάθεια τα τελευταία έτη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε:

    «Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει πως η Κυβέρνηση σχεδιάζει επί χάρτου. Με προοπτική τις εκλογές το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξουσία γιαυτό και η υποσχεσιολογία πλεονάζει. Η κυβέρνηση με παροχολογία και υποσχεσιολογία σε μια καταρρέουσα οικονομία οδηγεί την Ελλάδα δυστυχώς στην χρεοκοπία».

    [07] Προς εκτόνωση των κινητοποιήσεων

    Εκτονώνονται σταδιακά οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ καθοριστική για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων ήταν η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ με αντιπροσωπείες από τα μπλόκα.

    Σήμερα το πρωί, οι αγρότες θα εξετάσουν σε κατά τόπους συσκέψεις, το ενδεχόμενο της αποχώρησής τους από συγκεκριμένα μπλόκα, σε συνεννόηση και με το πανελλαδικό συντονιστικό τους όργανο.

    Τα μπλόκα των αγροτών παραμένουν στη Νίκαια της Λάρισας και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Ωστόσο, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων τα τρακτέρ παραμένουν στα Μάλγαρα, στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Γαλάτιστα, αλλά και στον κόμβο της Ορμήλιας στο νομό της Χαλκιδικής.

    Οι αγρότες παραμένουν συγκεντρωμένοι και στην είσοδο της πόλης των Γρεβενών, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Οι αγρότες αποχώρησαν επίσης, από το μπλόκο στην Κουλούρα Ημαθίας, ενώ κανονικά λειτουργούν τα τελωνεία της Δοϊράνης, των Ευζώνων, της Εξοχής, των Κήπων και του Ορμενίου.

    Συνέχιση αποφάσισαν στην Κρήτη

    Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, χαλαρώνοντας, ωστόσο, το μπλόκο τους, στο Πλατάνι, πήραν χθες οι αγρότες των Χανίων. Ύστερα από πολύωρη σύσκεψη, αποφάσισαν ότι από σήμερα θα ανοίγουν την εθνική οδό, τρεις φορές την ημέρα. Η διέλευση όλων των οχημάτων θα επιτρέπεται 07.00 με 08.30, 13.00 με 14.30 και 18.00 με 19.30.

    Επίσης, θα επιτρέπουν από σήμερα και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τη διέλευση, από το μπλόκο, γιατρών και εκπαιδευτικών, ενώ το Σάββατο, ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, από το μπλόκο θα περνούν και οι διαγωνιζόμενοι.

    Επιπλέον, αποφάσισαν να αποκλείσουν και σήμερα τις τρεις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες σε Χανιά και Κίσαμο.

    Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών στα Χανιά καλούν σε παγκρήτια σύσκεψη, το πρωί του Σαββάτου, στο Ηράκλειο όλους τους βουλευτές του νησιού, ενώ αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει, τη Δευτέρα, συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη. Με την επιστροφή τους στα Χανιά, την Τρίτη, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Συνεχίζονται τα μπλόκα και στα Λινοπεράματα Ηρακλείου.

    Δηλώσεις Σ.Χατζηγάκη

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του στους αγρότες που επιστρέφουν στα χωράφια και στα σπίτια τους, όπως ανέφερε.

    Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε με σκληρή γλώσσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    "Το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα υπέστησαν μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική ήττα για την οποία πρέπει να προβληματιστούν. Το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ της υποκρισίας και της κοινωνικής αναλγησίας παραμένει αμετανόητο ακόμη και σήμερα. Με την πολιτική του αυτή βλάπτει ευθέως τους αγρότες ισχυριζόμενο ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ των αποζημιώσεων δεν τα δικαιούνται", είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας στον αγροτικό κόσμο προσφέρει αφελώς επιχειρήματα στις Βρυξέλλες εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    "Καταγγέλλω τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και των φερεφώνων του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Στην αντιπολιτευτική τους απόγνωση δεν γνωρίζουν όρια και ζημιώνουν τη χώρα. Ας προβληματιστεί σοβαρά πλέον ο κ. Παπανδρέου για το γεγονός ότι οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους απέρριψαν και τη στρατηγική της έντασης του ΠΑΣΟΚ και τον δεκάλογο της ανεύθυνης παροχολογίας που εξήγγειλε στις Σέρρες και στα Τρίκαλα".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε:

    "Χαράζουμε μια νέα αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον και μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες διαφανείς, ισότιμες και αποτελεσματικές, μαζί με τους αγρότες, θα χαράξουμε αυτή τη νέα πολιτική μας. Είμαστε δημοκράτες, είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι, κάνουμε πράξη τη συμμετοχική συνεργασία".

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    «Το σημερινό παραλήρημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ντροπή για τον ίδιο και για το κόμμα του, καθώς αντί να μιλήσει στους αγρότες, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ. Ψεύδεται συνειδητά, για να κρύψει τους δικούς του λάθος χειρισμούς, τις δικές του παλινωδίες, τη δική του διγλωσσία, την εξαπάτηση των αγροτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απολύτως από αυτή την κυβέρνηση».

    «Τους υποκινητές και τους δηλωσίες, να τους ψάξει στο ίδιο του το κόμμα. Ας κοιτάξει στον καθρέφτη, για να θυμηθεί την εποχή που ανέβαινε στα τρακτέρ. Ας θυμηθεί τον σημερινό πρωθυπουργό, όταν στα μπλόκα δήλωνε "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «Σε αντίθεση με την ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ έδειξε στάση ευθύνης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας».

    [08] Αρχίζει συνομιλίες με συνδικάτα

    Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, αλλά κυρίως στο Παρίσι στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών εναντίον της πολιτικής του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CGT.

    Οι διαδηλώσεις ήταν οι μαζικότερες που έχουν σημειωθεί στη Γαλλία από το Μάιο του 2007 που ανέλαβε την προεδρία ο Σαρκοζί.

    Το 2006, όταν ο αγώνας βρισκόταν στο απόγειο του για τις διαμαρτυρίες εναντίον του συμβολαίου πρώτης εργασίας (CPE), ένα συμβόλαιο ειδικά για τους νέους, είχαν κατέβει στους δρόμους της Γαλλίας τρία εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας αλλά και των συνδικάτων.

    Σε μία σπάνια επίδειξη ενότητας, τα οκτώ εθνικά συνδικάτα της Γαλλίας υποστήριξαν ομόφωνα την κήρυξη της απεργίας και συνέταξαν κοινό κατάλογο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, τις οποίες κατηγορούν ότι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κρίση για να προχωρήσουν σε απολύσεις και να περικόψουν το κόστος παραγωγής.

    Αν και η Γαλλία δεν έχει πληγεί από την οικονομική κρίση στον βαθμό που έχουν πληγεί η Βρετανία και η Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται σταθερά. Ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 2,07 εκατομμύρια τον Νοέμβριο (αύξηση 8,5% στο σύνολο του περασμένου έτους).

    Με τους οικονομικούς αναλυτές να προβλέπουν υποχώρηση κατά 2% της ανάπτυξης το 2009, ο Νικολά Σαρκοζί έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2008 με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και την προστασία των μεγάλων βιομηχανιών.

    Η ηγεσία των συνδικάτων θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας εισάγοντας μέτρα υποστήριξης των καταναλωτών.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκρινε "νόμιμη" την ανησυχία που εκφράστηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γαλλία, και επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί τον Φεβρουάριο με τα συνδικάτα και με την εργοδοσία για να αρχίσει διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    "Η κρίση μεγέθους χωρίς προηγούμενο που έχει χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία προκαλεί στη Γαλλία, όπως και παντού στον κόσμο, μια νόμιμη ανησυχία", εκτίμησε ο γάλλος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

    "Η κρίση αυτή επιβάλει στις δημόσιες αρχές το καθήκον να ακούνε, να προχωρήσουν σε διάλογο και παράλληλα μια μεγάλη αποφασιστικότητα για να ενεργήσουν. Στο πνεύμα αυτό πρόκειται να συναντηθώ κατά το μήνα Φεβρουάριο με συνδικάτα και εργοδοσίες, ώστε να συμφωνήσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσουμε το 2009 και τις μεθόδους ώστε να τις κάνουμε σωστά", προστίθεται στην προεδρική ανακοίνωση.

    Στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που συνοδεύτηκαν και από μια ημέρα απεργίας πείνας και έγιναν μετά από πρόσκληση των συνδικάτων για να καταδικαστεί η πολιτική του προέδρου Σαρκοζί έναντι της οικονομικής κρίσης, μετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία και 2,5 εκατομμύρια σύμφωνα με τα συνδικάτα.

    [09] "Ντροπή τα μπόνους"

    "Αποκορύφωμα της ανευθυνότητας" χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τα πριμ που έλαβαν τα στελέχη της Γουόλ Στριτ εν μέσω οικονομικής κρίσης.

    "Είδα ένα άρθρο σήμερα που έλεγε ότι οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ έδωσαν στους εαυτούς τους μπόνους ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων... Είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας, είναι ντροπή. Αυτό που επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, είναι οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ, που ζητούν βοήθεια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία και μεγαλύτερη αίσθηση υπευθυνότητας", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Η αντίδραση του Ομπάμα προήλθε από πληροφορίες που ανέφεραν ότι εταιρείες της Γουόλ Στριτ έδωσαν στους υπαλλήλους τους πριμ ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού έλαβαν κρατική βοήθεια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόε Μπάιντεν, δήλωσε χθες ότι μελετώνται "όλες οι εναλλακτικές λύσεις" για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος εάν αποδειχτεί ότι η χορήγηση του δεύτερου μισού του "πακέτου" των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αρκεί.

    Στην ερώτηση εάν ο Λευκός Οίκος προτίθεται να ιδρύσει μια "κακή τράπεζα" που θα απορροφήσει τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών ο Μπάιντεν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, είπε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί αρχικά στην "παραγωγική" χρήση του πακέτου στήριξης των τραπεζών.

    "Αφού το κάνουμε αυτό και δούμε εάν μπορούμε να ξαναβάλουμε σε λειτουργία το σύστημα, το πιστωτικό σύστημα, τότε θα κρίνουμε εάν χρειάζεται ή όχι και κάτι άλλο. Θα σας έλεγα ψέματα αν δεν σας ανέφερα ότι ο (υπουργός Οικονομικών) Τίμοθι Γκάιτνερ μελετά -- είμαι βέβαιος, το ελπίζω -- όλες τις εναλλακτικές", τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 January 2009 - 7:30:27 UTC