Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς εκτόνωση των κινητοποιήσεων

  • [01] Προς εκτόνωση των κινητοποιήσεων

    Εκτονώνονται σταδιακά οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ καθοριστική για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων ήταν η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ με αντιπροσωπείες από τα μπλόκα.

    Τα μπλόκα των αγροτών παραμένουν στη Νίκαια της Λάρισας και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Στο μεταξύ, αποχώρησε και το τελευταίο τρακτέρ από τα μπλόκα της Αλαμάνας στο 210-ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο Κάστρο της Βοιωτίας στο 110-ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, αλλά και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην παλιά εθνική οδό Λαμίας Αθηνών. Οι αγρότες, σε πολύωρη γενική συνέλευση, εκτίμησαν ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ωστόσο αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων. Ο βασικός τους προβληματισμός είναι ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) όπου θα προβλέπονται όλες οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ, όπως υποστήριξαν, στις επαφές που είχαν στην Αθήνα δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις όμως οι περισσότερες παραπέμπονται να αποτυπωθούν στην ΚΥΑ. Η ενημέρωση που έγινε στη συνέλευση ήταν λεπτομερής σε όλα τα σημεία και ξεκαθαρίστηκε από την αρχή της διαδικασίας ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα γίνει σεβαστή απ' όλους.

    Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι οι αγρότες και τα τρακτέρ άρχισαν να αποχωρούν από τα μπλόκα για τα χωριά της Φθιώτιδας και του Δομοκού. Μια ώρα αργότερα δόθηκε στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, τερματίζοντας έτσι την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών τις τελευταίας έντεκα μέρες.

    Σε μαζική αποχώρηση από τα μπλόκα τους στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, με αποφάσεις των συνελεύσεών τους και αλλού σε συνεννόηση με το πανελλαδικό τους όργανο, προχώρησαν το μεσημέρι οι αγρότες.

    Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και αποσύρθηκαν από την Εγνατία Οδό, πριν το τελωνείο των Κήπων Έβρου, αγρότες της περιοχής. Στις 12 το μεσημέρι διέλυσαν το μπλόκο τους και οι αγρότες στην Εξοχή, και τους Ευζώνους. Την ίδια ώρα αποχώρησαν και οι αγρότες από τα διόδια των Μαλγάρων. Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν και οι αγρότες στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

    Στη 13.00 αποχώρησαν οι αγρότες των Γρεβενών από την Εγνατία Οδό. Ο δρόμος έχει ανοίξει σε όλο του το μήκος και η κίνηση γίνεται κανονικά, αφού τα τρακτέρ δεν κλείνουν πουθενά την κυκλοφορία. Χθες αργά το βράδυ αποχώρησαν και οι αγρότες των Σερβίων Κοζάνης, ανοίγοντας την εθνική οδό Κοζάνης - Λάρισας, οι αγρότες απβ τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας και οι αγρότες στη Δοϊράνη.

    Το μεσημέρι αποχώρησαν και από το μπλόκο Στρυμονικού, στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης, οι αγρότες, μετά την ικανοποιητική, όπως τονίζουν, συνάντηση που είχε χθες, ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου αγροτών, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον διοικητή του ΕΛΓΑ, Νίκο Κατσαρό.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών Σερρών (ΟΑΣ), Κώστας Ξενιτίδης, "οι αγρότες αποχωρούν ενωμένοι, αλλά αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, θα κατέβουν και πάλι στους δρόμους".

    Το μοναδικό μπλόκο αγροτών στο νομό Σερρών που παραμένει, είναι αυτό στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    "Αν δεν δούμε τα χρήματα στα βιβλιάριά μας, δεν θα αποχωρήσουμε", δηλώνει ο αγρότης Διαμαντής Διαμαντόπουλος, από το μπλόκο του Προμαχώνα.

    Για την αποσυμφόρηση της οδικής κυκλοφορίας, οι αγρότες αφήνουν σταδιακά να περάσουν τα σύνορα με τη γείτονα χώρα, φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, καθώς και ΙΧ αυτοκίνητα, οι επιβάτες των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

    Συνέχιση αποφάσισαν στην Κρήτη

    Στο μπλόκο που έχει στηθεί στη θέση "Πλατάνι" παρέμειναν και σήμερα αγρότες των Χανίων που από την Τρίτη 20 Ιανουαρίου έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου, ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν τους καλύπτουν οι ανακοινώσεις και το πακέτο μέτρων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ωστόσο, από σήμερα ανοίγουν την εθνική οδό από τις 7 έως τις 8.30 το πρωί, από τις 2 έως τις 3,30 μετά το μεσημέρι και από τις 6 μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.

    Τις ώρες αυτές, από το μπλόκο στο "Πλατάνι" διέρχονται όλα τα οχήματα, που το πρωί αλλά και το μεσημερι σχημάτισαν μεγάλες ουρές.

    Την κίνηση τις ώρες αυτές ρύθμιζε η Τροχαία, ενώ από το σημείο του αποκλεισμού από σήμερα διέρχονται όλες τις ώρες όσοι υπηρετούν σε νοσηλευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί.

    Το μπλόκο στο "Πλατάνι" θα παραμείνει αύριο και την Κυριακή ανοικτό, για όλους όσοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Οι αγρότες των Χανίων απέκλεισαν και σήμερα τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες σε Χανιά και Κίσσαμο, ενώ αντιπροσωπεία τους θα πάρει μέρος σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο στο Ηράκλειο και στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι βουλευτές, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της Κρήτης.

    Το βράδυ της Κυριακής οι αγρότες των Χανίων θα αποφασίσουν αν αποκλείσουν και τη Δευτέρα τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ενώ για το αν θα παραμείνουν στο μπλόκο στο "Πλατάνι" θα αποφασίσουν πιθανότατα την Τρίτη, καθώς την Δευτέρα αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει στην Αθήνα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Δηλώσεις Σ.Χατζηγάκη

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του στους αγρότες που επιστρέφουν στα χωράφια και στα σπίτια τους, όπως ανέφερε.

    Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε με σκληρή γλώσσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    "Το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα υπέστησαν μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική ήττα για την οποία πρέπει να προβληματιστούν. Το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ της υποκρισίας και της κοινωνικής αναλγησίας παραμένει αμετανόητο ακόμη και σήμερα. Με την πολιτική του αυτή βλάπτει ευθέως τους αγρότες ισχυριζόμενο ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ των αποζημιώσεων δεν τα δικαιούνται", είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας στον αγροτικό κόσμο προσφέρει αφελώς επιχειρήματα στις Βρυξέλλες εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    "Καταγγέλλω τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και των φερεφώνων του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Στην αντιπολιτευτική τους απόγνωση δεν γνωρίζουν όρια και ζημιώνουν τη χώρα. Ας προβληματιστεί σοβαρά πλέον ο κ. Παπανδρέου για το γεγονός ότι οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους απέρριψαν και τη στρατηγική της έντασης του ΠΑΣΟΚ και τον δεκάλογο της ανεύθυνης παροχολογίας που εξήγγειλε στις Σέρρες και στα Τρίκαλα".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε:

    "Χαράζουμε μια νέα αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον και μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες διαφανείς, ισότιμες και αποτελεσματικές, μαζί με τους αγρότες, θα χαράξουμε αυτή τη νέα πολιτική μας. Είμαστε δημοκράτες, είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι, κάνουμε πράξη τη συμμετοχική συνεργασία".

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    «Το σημερινό παραλήρημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ντροπή για τον ίδιο και για το κόμμα του, καθώς αντί να μιλήσει στους αγρότες, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ. Ψεύδεται συνειδητά, για να κρύψει τους δικούς του λάθος χειρισμούς, τις δικές του παλινωδίες, τη δική του διγλωσσία, την εξαπάτηση των αγροτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απολύτως από αυτή την κυβέρνηση».

    «Τους υποκινητές και τους δηλωσίες, να τους ψάξει στο ίδιο του το κόμμα. Ας κοιτάξει στον καθρέφτη, για να θυμηθεί την εποχή που ανέβαινε στα τρακτέρ. Ας θυμηθεί τον σημερινό πρωθυπουργό, όταν στα μπλόκα δήλωνε "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «Σε αντίθεση με την ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ έδειξε στάση ευθύνης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 January 2009 - 15:30:12 UTC