Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου
  • [02] Νέες μειώσεις επιτοκίων απο Εθνική
  • [03] "Σύμφωνο για τη μετανάστευση"
  • [04] ΕΕ-Αναπτύσσεται η αιολική ενέργεια
  • [05] Συγκέντρωση στη Δραπετσώνα
  • [06] "Αμεσες ενισχύσεις"
  • [07] "Μέτρα κατά της φτώχειας"
  • [08] Εξετάζονται τα ευρήματα
  • [09] Κρίσιμο ραντεβού
  • [10] "Ορια στις αμοιβές στελεχών"

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

    Μάστιγα του 21ου αιώνα αποτελεί ο καρκίνος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με το θάνατο. Οι προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες: αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να φθάσει έως το 2020 τα 16 εκατομμύρια από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002.

    Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Δημήτρης Ι. Μπαφαλούκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, 4 Φεβρουαρίου 2009.

    Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

    Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2009 θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (οδό Κοραή) και θα διανέμεται στο κοινό ενημερωτικό έντυπο. Επίσης, στη free press εφημερίδα Metropolis θα υπάρχει τετρασέλιδο ένθετο. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν κατά την επίσκεψή τους στην ιστοσελίδα www.worldhealthdays.gr. Η εκστρατεία εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον άξονα του προγράμματος Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Μπαφαλούκο, οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. Περίπου 7 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν από τη νόσο σε ετήσια βάση.

    Ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, τον δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. «Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία», επισήμανε ο κ. Μπαφαλούκος, τονίζοντας ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς.

    Σημαντικός όμως, είναι ο ρόλος της πρόληψης. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαφαλούκος, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άνθρωποι χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

    Οι βασικότεροι κανόνες πρόληψης

  • Διακοπή του καπνίσματος

    Εκτιμάται ότι 25-30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε 5 χρόνια και γίνονται εμφανέστερα με το πέρασμα του χρόνου.

  • Πρόληψη της παχυσαρκίας

    Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου.

  • Άσκηση

    Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη. Η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, αλλά, σε ορισμένους τύπους καρκίνου, φαίνεται ότι η προστατευτική της δράση είναι ανεξάρτητη από τον έλεγχο του βάρους.

  • Υγιεινή διατροφή

    Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου και ιδίως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Συνιστάται μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.

  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

    Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα, καθώς και καρκίνου του οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, ενώ έχει παρατηρηθεί συσχετισμός του με τον ορθοκολικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού. Οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 g αλκοόλ την ημέρα (περίπου δύο ποτά) και οι γυναίκες τα 10 g την ημέρα.

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

    Ο ήλιος και ιδίως οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά, φακίδες και τάση να καίγονται εύκολα από τον ήλιο. Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, ιδίως από τις ώρες 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να οδηγεί σε παράταση της «ηλιοθεραπείας». Ιδιαίτερη σημασία έχει η προφύλαξη από τον ήλιο νήπιων και παιδιών, καθώς το έγκαυμα σε αυτές τις ηλικίες διπλασιάζει τον κίνδυνο προσβολής από μελάνωμα, στην ενήλικη ζωή.

  • Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο

    - Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο που πλήττει τις γυναίκες ηλικίας 15 - 44 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί δύο προληπτικά εμβόλια κατά του HPV. Η χρήση εμβολίου κατά του HPV συνιστάται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 έως 26 ετών.

    - Καρκίνος του ήπατος. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περίπου 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του ήπατος, για την πλειονότητα των οποίων ευθύνεται η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Την τελευταία εικοσαετία υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HBV, αλλά τα ποσοστά κάλυψης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Δεδομένου ότι ο εκλεκτικός εμβολιασμός μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν φαίνεται να αποδίδει, απαιτείται καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του HBV.

  • Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος

    Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πόσιμο νερό ή τις τροφές, οι διοξίνες ή τα χημικά απόβλητα, έχουν συνδεθεί με αύξηση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες και να ακολουθούνται οι οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες.

    [02] Νέες μειώσεις επιτοκίων απο Εθνική

    Η Εθνική Τράπεζα, σε συνέχεια της από 2.1.2009 μείωσης των επιτοκίων της και μετά την τελευταία μεταβολή του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ως εξής:

    - Το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο χορηγήσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνεται κατά 0,50%.

    - Το κυμαινόμενο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου Εθνοστέγη μειώνεται κατά 0,50%.

    - Τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων τακτής λήξης μειώνονται κατά 0,50%.

    - Τα σταθερά επιτόκια νέων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων καθώς και χορηγήσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνονται έως και 0,85%.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα επιτόκια όλων των δανείων της Τράπεζας που συμβατικά συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το Euribor έχουν ήδη ενσωματωθεί οι αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς.

    Τα επιτόκια καταθέσεων των λογαριασμών ταμιευτηρίου μειώνονται από 0,10% έως 0,25% αναλόγως ποσού.

    Τα ως άνω νέα επιτόκια θα ισχύσουν από την Δευτέρα 9.2.09.

    Τα ευνοϊκά μέτρα που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα τον περασμένο Νοέμβριο (7.11.08, 12.11.08 και 21.11.08) για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εξακολουθούν να ισχύουν. Συγκεκριμένα, η αναστολή καταβολής δόσεων στεγαστικών δανείων για 12 μήνες και η ρύθμιση οφειλών πιστωτικών καρτών σε 24 άτοκες δόσεις εξακολουθούν να ισχύουν για αιτήσεις που θα υποβληθούν από ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ έως 31.12.09. Η εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών ή κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από στεγαστικά δάνεια α' κατοικίας έως 300.000 ευρώ εξακολουθεί να ισχύει, ενώ παρατείνεται μέχρι 31.12.09 το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών από πιστωτικές κάρτες έως 10.000 ευρώ με προνομιακό επιτόκιο.

    [03] "Σύμφωνο για τη μετανάστευση"

    Με τίτλο "Ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο" κυκλοφόρησε ένα εγχειρίδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο περιλαμβάνει το σύμφωνο που κυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Οκτώβριο και αντιμετωπίζει τα ζητήματα της μετανάστευσης, του ασύλου και της θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Η χρησιμότητα της έκδοσης αυτής είναι πολλαπλή, καθώς το κείμενο δημοσιεύεται σε τρεις γλώσσες: εκτός από τα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά. Με την επικύρωση αυτού του κειμένου η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της σε ένα από τους κρισιμότερους τομείς, τον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για οποιονδήποτε ζει στην Ελλάδα και δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα.

    Την έκδοση προλογίζει ο υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος τονίζει τα εξής: "Οι διαστάσεις και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά που έχει πλέον αποκτήσει το μεταναστευτικό φαινόμενο, τόσο σ' ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και διεθνώς, καθιστούν αναγκαία τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και, ιδίως, την ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίνεται ικανοποιητικά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, με το οποίο η ΕΕ κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωσή της.

    Το Σύμφωνο αυτό, το οποίο κυρώθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου 2008 και ολοκληρώθηκε, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις εντατικές προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας, αποδίδει έμφαση στην οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση της παράνομης, στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μέσω ουσιαστικότερων ελέγχων, ιδίως στο πλαίσιο του Frontex, στη συγκρότηση της Ευρώπης ως χώρου ασύλου, καθώς και στην ουσιαστική υποστήριξη της ανάπτυξης των χωρών καταγωγής.

    Η παγκόσμια συγκυρία και τα μείζονα προβλήματα (πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά κλπ) δεν αφήνουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης. Η Ευρώπη -και μαζί της και η Ελλάδα- πρέπει να πορευθεί με ενιαία, ολοκληρωμένη και δημοκρατική μεταναστευτική πολιτική, καλύπτοντας και το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής που έχουν άλλοι αρμόδιοι οργανισμοί. Και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο παρέχει τα εχέγγυα για μια τέτοια δυναμική συμπόρευση.

    Είναι ένα κείμενο με το οποίο -αντίθετα με τους φόβους που εντελώς αδικαιολόγητα εξέφρασαν κάποιοι ότι δημιουργεί μια Ευρώπη ``φρούριο``- η ΕΕ δηλώνει ότι αναπτύσσει μία ισορροπημένα ανοιχτή, προοδευτική και όχι αμυντική στάση απέναντι στο μεταναστευτικό φαινόμενο. Ένα κράμα ρεαλισμού και πολιτισμού, με αποτελεσματικές εγγυήσεις προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

    [04] ΕΕ-Αναπτύσσεται η αιολική ενέργεια

    Το 2008 στην ΕΕ η Αιολική Ενέργεια ξεπέρασε σε νέες εγκαταστάσεις όλες τις άλλες πηγές ενέργειας. Το 43% όλων των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ ήταν έργα αιολικής ενέργειας όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του με τα απολογιστικά στοιχεία της χρονιάς που πέρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ Δρ. Ι. Τσιπουρίδης.

    Συνολικά στην Ευρώπη το 2008 προστέθηκαν 19.651 MW ηλεκτρικής ισχύος, από τα οποία τα 8.484 MW αιολική ενέργεια, τα 6.932 MW φυσικό αέριο, τα 2.495 MW πετρέλαιο τα 762 MW κάρβουνο και τα 473 MW υδροηλεκτρικά.

    Στο τέλος του 2008 το σύνολο των αιολικών εγκαταστάσεων στην ΕΕ ανέρχεται σε 64.949 MW και αντιστοιχεί σε αύξηση 15% από το 2007 και ισοδυναμούσε με την καθημερινή εγκατάσταση 20 νέων ανεμογεννητριών.

    160.000 εργαζόμενοι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην αιολική βιομηχανία στα τέλη του 2008, ενώ οι επενδύσεις στην ΕΕ ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ.

    Η ενέργεια που θα παράγουν σε μια φυσιολογική χρονιά τα 64,949 MW των ανεμογεννητριών στην Ευρώπη καλύπτει το 4.2% της ηλεκτρικής ζήτησης και αποτρέπει την εκπομπή 108 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που ισοδυναμεί με την απόσυρση 50 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

    Η Αιολική ενέργεια είναι παράδειγμα μια ευφυούς επένδυσης όπου τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών συνδράμουν τις δικές τους εθνικές οικονομίες και όχι τις οικονομίες μερικών χωρών που εξάγουν πετρέλαιο.

    Επενδύοντας στην αιολική ενέργεια, υποστηρίζει κανείς την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης, προστατεύει το κλίμα, στηρίζει την ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας και δημιουργεί εμπορικές ευκαιρίες, αλλά και θέσεις εργασίας.

    Η Γερμανία και η Ισπανία εξακολουθούν να μονοπωλούν την κορυφή του Ευρωπαϊκού πίνακα αιολικών εγκαταστάσεων.

    Η Γαλλία, η Ιταλία και το Ην. Βασίλειο είχαν ικανοποιητική ανάπτυξη ξεπερνώντας τα 3.000 MW.

    Υπάρχουν 10 κράτη μέλη που ξεπέρασαν τα 1.000 MW, ενώ άλλα 2, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά.

    Εντυπωσιακές μεταξύ των νέων κρατών μελών η Ουγγαρία που διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ της, φτάνοντας τα 127 MW, η Βουλγαρία που την τριπλασίασε από τα 57 MW στα 158 MW και η Πολωνία που σχεδόν την διπλασίασε στα 472 MW από τα 276 MW .

    Από τα μη κράτη μέλη εντυπωσιακή ήταν η Τουρκία που τριπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ από 147 MW σε 433 MW.

    Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είχαν μια αύξηση 357 MW κατά το 2008, και έφτασαν τα 1,471 MW.

    Οι ΗΠΑ στην πρώτη θέση στον κόσμο.

    Στην παγκόσμια αιολική κατάταξη είχαμε μια σημαντική αλλαγή.

    Οι ΗΠΑ πέρασαν την Γερμανία, ενώ η Κίνα διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ της για 4η συνεχόμενη χρονιά, αλλά παρέμεινε στην 4η θέση, με 3η την Ισπανία και 5η την Ινδία, ενώ τις επόμενες 5 θέσεις κατέχουν η Ιταλία, η Γαλλία, το Ην Βασίλειο, η Δανία και η Πορτογαλία. (Σ.Σ. την οποία Πορτογαλία ξεπερνούσαμε μέχρι το 2004).

    Το 2008 εγκαταστάθηκαν πάνω από 27.000 MW παγκοσμίως, κυρίως στην Β. Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία. Η παγκόσμια αύξηση ήταν 27 GW ανεβάζοντας την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ σε 120.8 GW.

    O Steve Sawyer, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας δήλωσε "Τα 120 GW της αιολικής ενέργειας θα παράγουν 260 TWh ηλεκτρικής ενέργειας και θα αποτρέψουν την εκπομπή 158 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως."

    Η παγκόσμια αιολική αγορά αιολικών εγκαταστάσεων το 2008 ανήλθε σε 36.5bn EUR ή 47.5bn US$.

    "Η Αιολική ενέργεια είναι πολύ συχνά η πιο ελκυστική επιλογή για νέους σταθμούς παραγωγής, για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας, χωρίς να αναφερθούμε σε περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη" δήλωσε ο Πρόεδρος του GWEC καθηγητής Αρθούρος Ζερβός. "Η αιολική βιομηχανία δημιουργεί και πολλές νέες θέσεις εργασίας: πάνω από 400,000 εργαζόμενοι απασχολούνται στη βιομηχανία και σύντομα θα γίνουν εκατομμύρια."

    Στις ΗΠΑ η μεγάλη ανάπτυξη του 2008 αντιστοιχεί σε 50% αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος. Τα νέα αιολικά έργα του 2008, καλύπτουν το 42% όλων των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκαν το 2008, ενώ δημιούργησαν 35.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Η Ελλάδα πρόσθεσε 114 MW το 2008, έναντι 125 MW το 2007 και 173 MW το 2006.

    Η συνεισφορά μας στο παγκόσμιο σύνολο βρίσκεται στο 0,82%, από 0,93% το 2007 και 1,01% το 2006.

    [05] Συγκέντρωση στη Δραπετσώνα

    Σε συγκέντρωση στο δημαρχείο της Δραπετσώνας θα μιλήσει το βράδυ η κ.Αλέκα Παπαρήγα με θέμα την οικονομική κρίση και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ.

    "Κυνικές" χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις θέσεις του ΣΕΒ για την κρίση που "απαιτεί να μη μείνει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι θέσεις του εμπεριέχονται στις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ και μεγάλο μέρος τους αποτελούν θέσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".

    "Ο μονόδρομος της εργατικής τάξης για να μην πληρώσει την κρίση είναι να απορρίψει τη συναίνεση με τους βιομήχανους και να αντεπιτεθεί με ταξική αλληλεγγύη, ενότητα και αποφασιστικότητα ενάντια σε κάθε βιομήχανο, τραπεζίτη, εφοπλιστή και συνολικά στην πλουτοκρατία", τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    ΚΚΕ για τους αγρότες της Κρήτης

    "Ο δρόμος που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κρήτης και όλης της χώρας για να απαντήσουν στην καταστολή και στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και στον εμπαιγμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να οργανώσουν πιο αποφασιστικά σε πανελλαδικό επίπεδο την πάλη τους και να γίνει πιο συνειδητή κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Υπογραμμίζει ότι η "ΚΑΠ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η κοινή στρατηγική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής χρειάζεται η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αποδυνάμωση των κομμάτων που υπηρετούν τα μονοπώλια".

    «Το θέμα είναι να αντεπιτεθεί τώρα το λαϊκό κίνημα και στις εκλογές να πατώσει ο δικομματισμός και να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ όποιο εκλογικό σύστημα και αν ισχύει. Όλα τα άλλα που λένε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αποπροσανατολισμός ή και άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο κ.Μ.Μαΐλης αναφερόμενος στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραία καταγγέλλει "την επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των αγροτών της Κρήτης. Η βάση της επίθεσης βρίσκεται στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, βρίσκεται στις ταξικές επιλογές της πολιτικής που υλοποιούν η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

    Καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες "να βγάλουν συμπεράσματα και να συμπαραταχθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα. Τα κόμματα του κεφαλαίου ήδη επιχειρούν να φορτώσουν στο λαό την οικονομική κρίση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της λαϊκής αντεπίθεσης".

    [06] "Αμεσες ενισχύσεις"

    «Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τις εκλογές γιατί ξέρει ότι θα είναι το "Βατερλό" της, από την άλλη μεριά, όμως, τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι τόσο οξυμμένα και η ανικανότητα της κυβέρνησης τόσο προωθημένη, ώστε οι εκλογές είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποκλείουμε», απάντησε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησής του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στις αυξομειώσεις που παρατηρούνται στα ποσοστά της παράταξής του στις δημοσκοπήσεις και σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει υπόψη του όλες τις έρευνες. Δεν ακολουθούμε εμείς τις δημοσκοπήσεις. Πολλές φορές, πάμε κόντρα. Είμαστε ήσυχοι με τη συνείδηση μας, με τη στάση που έχουμε κρατήσει και πιστεύουμε ότι ο προβληματισμός μας, σε μια εποχή μετάβασης για την Ελλάδα, θα γίνει δεκτός από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας».

    Για τα όποια φαινόμενα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Νομίζω ότι αυτό θα είναι μέχρι το διαρκές συνέδριο και μέχρι το ευρωδημοψήφισμα. Κατά τα άλλα, στα βασικά θέματα υπάρχει σύμπνοια και στον ΣΥΝ, ως κόμμα, και στον ΣΥΡΙΖΑ και είμαστε αισιόδοξοι για τις μάχες που θα δώσουμε».

    Στα μπλόκα του Προμαχώνα

    Να προχωρήσει στην άμεση ικανοποίηση των "δίκαιων αιτημάτων" των αγροτών κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τους αγρότες που έχουν αποκλείσει τον συνοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Αναφερόμενος στο πακέτο παροχών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους αγρότες, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε πως «το πακέτο αυτό δεν διαμορφώνεται αυθαίρετα και μετά κάνουμε μία διαίρεση όπως τη θέλουμε, αλλά διαμορφώνεται με πρόσθεση, σύμφωνα με τις ανάγκες» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμπληρώνεται με σοβαρά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει μία επιβίωση όχι λίγων εβδομάδων, αλλά να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδας».

    Σχολιάζοντας τα επεισόδια στον Πειραιά, μεταξύ αγροτών και αστυνομικών, ο κ. Αλαβάνος καταδίκασε τις ενέργειες των τελευταίων.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την ένοπλη επίθεση το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και διερωτήθηκε «πώς την ίδια ημέρα είχαμε αυτή την ενέργεια, όταν όλη η ελληνική κοινωνία ήταν αγανακτισμένη με τη βία της αστυνομίας ενάντια στους Κρήτες αγρότες». Τόνισε ότι «το συγκεκριμένο γεγονός αποπροσανατολίζει από την πραγματική βία» και πρόσθεσε πως «δυστυχώς, τέτοια γεγονότα βγάζουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη πολιτικά θέση».

    Στη συζήτηση που είχε με τους αγρότες, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε τη διαμόρφωση, σε πανελλαδικό επίπεδο, ενός ενιαίου αγροτικού κινήματος, που να μην υπόκειται σε κάποιο κόμμα και να καλύπτει με δίκαιο τρόπο όλους.

    Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι ο υπουργός θα πρέπει να δηλώσει ότι τίποτε δεν ισχύει, επειδή η οικονομία που εφαρμόστηκε «έχει καταρρεύσει».

    Οι αγρότες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την επίσκεψη του κ. Αλαβάνου στο μπλόκο του Προμαχώνα, επειδή, όπως είπαν, είναι ο μοναδικός αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας κόμματος που τους επισκέφθηκε, ενώ του ζήτησαν να παραβρεθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στις δίκες των αγροτών, κάτι που ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε.

    Τον κ. Αλαβάνο συνόδευαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου και στελέχη του κόμματος.

    Τσίπρας με αγροτες της Κρήτης

    "Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι πια κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι κυβέρνηση Μαρκογιαννάκη. Είναι κυβέρνηση των ΜΑΤ, της βίας, του αυταρχισμού και της καταστολής", δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "μια εθνική στρατηγική για μια βιώσιμη γεωργία και άμεσες ενισχύσεις για να συνεχίσουν οι αγρότες με αξιοπρέπεια το επάγγελμα".

    [07] "Μέτρα κατά της φτώχειας"

    Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Όπως σημειώνει στην ερώτησή του, "ακόμα και πριν την ουσιαστική εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, η φτώχεια ήταν ήδη έντονα παρούσα στην Ελλάδα".

    Βασιζόμενος σε στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας και τις προτάσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά τον πρωθυπουργό για το τι προτίθεται να κάνει "για την ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των 2 εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν στο όριο της φτώχειας" καθώς και το εάν "σκοπεύει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει κάποιες από τις προτάσεις της ΟΚΕ για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ελλάδα".

    [08] Εξετάζονται τα ευρήματα

    Δύο διαφορετικά όπλα χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν 19 κάλυκες, έντεκα από τους οποίους είναι διαμετρήματος των εννέα χιλιοστών, ενώ οι οκτώ είναι των 32 χιλιοστών.

    Οπως έγινε γνωστό, οι σφαίρες των εννέα χιλιοστών φαίνεται μακροσκοπικά ότι έχουν βληθεί από υποπολυβόλο, πιθανότατα τύπου mp 5, ενώ οι τριανταδυάρες σφαίρες πιθανότατα από πιστόλι χωρίς να αποκλείεται οι δράστες να χρησιμοποίησαν υποπολυβόλο του συγκεκριμένου διαμετρήματος.

    Ολα αυτά ωστόσο θα αποδειχθούν από την εργαστηριακή εξέταση που γίνεται στην Εγκληματολογική Υπηρεσία.

    Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έχει μεταφερθεί και εξετάζεται και η χειροβομβίδα που πέταξαν οι δράστες για να καλύψουν τη διαφυγή τους, αλλά δεν εξερράγη. Πρόκειται για χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ανατολικής προέλευσης, η οποία απενεργοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς του Στρατού και παραδόθηκε στους αστυνομικούς για εξέταση.

    Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η επίθεση σημειώθηκε στις 4.10 τα ξημερώματα από τρία άτομα που πλησίασαν πεζή, φορώντας κράνη, το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρείας και Θερμοπυλών.

    Οι δράστες πυροβόλησαν από απόσταση περίπου 15 μέτρων εναντίον της σκοπιάς του αστυνομικού τμήματος μέσα στην οποία ήταν ο αστυφύλακας σκοπός, 21 ετών. Ο αστυνομικός τούς είδε την τελευταία στιγμή και έπεσε στο έδαφος, γι΄αυτό και δεν τον "βρήκαν" οι σφαίρες. Στη συνέχεια προσπάθησε να καλυφθεί μέσα στο τμήμα, έρποντας προς την πόρτα όταν έπεσε η χειροβομβίδα δίπλα του, την οποία πέταξαν οι δράστες από την πλευρά της οδού Θερμοπυλών που εφάπτεται του αστυνομικού τμήματος. Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη, ενώ οι δράστες έφυγαν πυροβολώντας με το δεύτερο όπλο για να καλύψουν τη διαφυγή τους.

    Οι αστυνομικοί θεωρούν πολύ πιθανόν ότι ένα τηλεφώνημα που έγινε στις 5 το πρωί σε εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη αναλαμβάνει ο "Επαναστατικός Αγώνας", είναι γνήσιο, αλλά αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα της οργάνωσης.

    [09] Κρίσιμο ραντεβού

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντάται σήμερα με την αρμόδια Επίτροπο για τη Γεωργία, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για τη διάθεση των 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες.

    Ο κ.Χατζηγάκης σε δηλώσεις του με αφορμή τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, τόνισε: "Σε όλες τις επαφές μου στις Βρυξέλλες δίνω τη μάχη για το καλύτερο δυνατό της ελληνικής γεωργίας, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα και με αξιόπιστα επιχειρήματα, xωρίς επιπόλαιους και επικίνδυνους λαϊκισμούς για εσωτερική κατανάλωση", σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης. Αναφέρει ακόμη ότι κατά την συνάντησή του την Τετάρτη με την αρμόδια Επίτροπο για τη Γεωργία Μάριαν Φίσερ Μπόλ "θα προασπίσει όλα τα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που προέκυψαν από τις ζημιές ολόκληρου του έτους 2008".

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι "επειδή συνεχίζονται από ορισμένους κύκλους της αντιπολίτευσης ανυπόστατοι ισχυρισμοί" ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "υπενθυμίζει την αλήθεια των γεγονότων:

    Πρώτο. Οι εκπρόσωποι αγροτών από την Κρήτη, μαζί με βουλευτές, νομάρχες και άλλους παράγοντες της Μεγαλονήσου συμμετείχαν, από τους πρώτους, στον ανοιχτό διάλογο που πραγματοποιήσαμε, τόσο στην πολύωρη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου, όσο και σε άλλες επιμέρους συνεργασίες κατά τις επόμενες ημέρες.

    Δεύτερο. Στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα ανάλογα προϊόντα της Κρήτης για τα οποία θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ανάλογες με εκείνες όλων των άλλων ελλήνων αγροτών. Δεν είναι ακριβές ότι τα προϊόντα της Κρήτης έχουν παραληφθεί.

    Τρίτο. Είχα τη διάθεση να συναντήσω τους αγρότες της Κρήτης, για μία ακόμη φορά, την Κυριακή το απόγευμα και τους όρισα συγκεκριμένο ραντεβού, στο οποίο, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

    Η συνάντηση της Δευτέρας δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί για τέσσερις συγκεκριμένους λόγους.

    - Έπρεπε να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία και μελέτη των σχετικών φακέλων.

    - Έπρεπε να αναχωρήσω για το προγραμματισμένο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες το μεσημέρι.

    - Η συζήτηση με τους αγρότες της Κρήτης δεν μπορούσε να είναι σύντομη και στο πόδι, αλλά -όπως πάντα- πολύωρη και γι' αυτό προτάθηκε να πραγματοποιηθεί υπό τον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο, όπως και τελικά έγινε.

    - Τέλος, δεν μπορούσαν να συζητηθούν και πολύ περισσότερο να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε αιτήματα (για γεωγραφική κατανομή αποζημιώσεων, θέματα ΦΠΑ κλπ.) τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ε.Ε.

    Όπως δήλωσα και δεσμεύτηκα στις συναντήσεις μου με Κρήτες αγρότες, άλλα τοπικά προϊόντα της Κρήτης, όπως και τα γενικότερα δομικά προβλήματα παραγωγής, θα συζητηθούν αναλυτικά στο πλαίσιο ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου αμέσως μετά την επιστροφή μου από τις Βρυξέλλες.

    Τέταρτο. Σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή μου με την αρμόδια Επίτροπο για τη Γεωργία κ.Μάριαν Φίσερ Μπόλ, θα προασπίσω όλα τα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που προέκυψαν από τις ζημιές ολόκληρου του έτους 2008 και θα συζητήσω τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας στο μέλλον και ιδιαίτερα μετά το 2013. Σε όλες τις επαφές μου στις Βρυξέλλες δίνω τη μάχη για το καλύτερο δυνατό της ελληνικής γεωργίας, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα και με αξιόπιστα επιχειρήματα. Χωρίς επιπόλαιους και επικίνδυνους λαϊκισμούς για εσωτερική κατανάλωση.

    Πέμπτο. Όπως έχω δεσμευθεί δημόσια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα κάνει πράξη τις επόμενες μέρες την πολιτική του ανοιχτού και γόνιμου διαλόγου με όλους τους αγρότες και όλους τους παράγοντες της γεωργίας, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες τους αγωνίες.

    Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο τελικώς αντέδρασαν οι αγρότες της Κρήτης και εναρμόνισαν τη στάση τους με όλους τους Έλληνες αγρότες".

    Αναχώρησαν για την Κρήτη

    Επέστρεψαν σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο από τον Πειραιά αγρότες της Κρήτης μετά τις κινητοποιήσεις τους. Κατά την άφιξή τους στο λιμάνι του Ηρακλείου συνάδελφοί τους αγρότες αλλά και φορείς του νομού τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες.

    Μετά την αποβίβασή τους από τα πλοία μετέβησαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκη.

    Οι αγρότες επίσης πέταξαν συμβολικά μικρή ποσότητα κηπευτικών και στη συνέχεια αποχώρησαν.

  • Έληξε το απόγευμα της Τρίτης η κατάληψη της Περιφέρειας Κρήτης και ο αποκλεισμός της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου, από αγρότες, εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

    Η κατάληψη ήταν συμβολική και είχε ενισχυτικό ρόλο στα όσα διαδραματίστηκαν στο Λιμάνι του Πειραιά. Αντιστοίχως, εκείνη της Περιφέρειας και ο αποκλεισμός της παραλιακής λεωφόρου διήρκεσαν 18 ώρες και οι συγκεντρωμένοι φορείς στήριξαν τον αγώνα των αγροτών.

    Κλειστά την Τετάρτη από τις 06:00 έως τις 10:00 θα μείνουν και τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων των Χανίων.

    Από το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο έχουν στήσει μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στα όρια των δύο νομών. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού.

    Εξάλλου στα Χανιά, οι αγρότες και εκπρόσωποι φορέων του νομού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας ριζίτικα τραγούδια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Κατά την διάρκεια της πορείας, σημειώθηκε ένταση όταν οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στους παρακείμενους δρόμους από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

    Μικρή ομάδα διαδηλωτών στράφηκε κατά των αστυνομικών πετώντας εναντίον τους μπουκάλια με νερό και πορτοκάλια.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν και με την παρέμβαση της ομάδας περιφρούρησης της πορείας το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

    Κλειστός παραμένει ο Προμαχώνας

    Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο του συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα όσο χρειαστεί, δηλώνουν οι αγρότες του νομού Σερρών, ενώ θα αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

    Εξάλλου, στην εθνική οδό Σερρών-Προμαχώνα δεν υπάρχει, πλέον, «ουρά» φορτηγών και ΙΧ, καθώς άντρες της Τροχαίας, οι οποίοι βρίσκονται σε κομβικά σημεία, κατευθύνουν τα οχήματα με προορισμό τη Βουλγαρία στο συνοριακό φυλάκιο Εξοχής της Δράμας.

    [10] "Ορια στις αμοιβές στελεχών"

    Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη ότι όσες επιχειρήσεις λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, και ειδικά οι τράπεζες, θα πρέπει να συμφωνήσουν στον όρο ότι οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων τους και των ανωτάτων στελεχών τους δε θα ξεπερνούν τα 500.000 δολάρια κατ'έτος, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους --που ζήτησε την διατήρηση της ανωνυμίας του-- στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Οι αμοιβές των στελεχών που θα υπερβαίνουν το όριο αυτό θα μπορούν να γίνονται μόνο σε μετοχές που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ θα μπορούν να εισπράττονται αφού επιστραφούν τα χρήματα των φορολογουμένων, κατά την ίδια πηγή.

    Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυστηρότερη κρατική επιτήρηση, κατά τον αξιωματούχο.

    Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικανικές τράπεζες θα αντιμετωπίζουν στο εξής περιορισμούς και ελέγχους όσον αφορά τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων που τους διατίθενται από το κράτος. Ο αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και σωφροσύνη στη χρήση των χρημάτων αυτών, ειδικά όσον αφορά π.χ. την αγορά αεροσκαφών για τις μετακινήσεις στελεχών τους.

    Οι προτάσεις του προέδρου Ομπάμα εντάσσονται σε μια "μακρόπνοη" προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο Ομπάμα θα καλέσει ακόμη όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις να δώσουν στην δημοσιότητα στοιχεία για τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών τους μεσομακροπρόθεσμα.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γκάιτνερ αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων.

    "Λάθος η επιλογή του Τόμ Ντάσλ"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε το λάθος του μετά την απόσυρση του πρώην γερουσιαστού Τόμ Ντάσλι από την υποψηφιότητα του υπουργού Υγείας, εξ αιτίας φορολογικών προβλημάτων, και δήλωσε "Αναγνωρίζω τα λάθη μου".

    Ο Ομπάμα έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης για να αποσπάσει στήριξη για το σχέδιο των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση της οικονομίας, μια προσπάθεια που επισκιάστηκε από δυσάρεστες οπισθοδρομήσεις στο σχηματισμό της κυβέρνησης του.

    " Οφείλω να αναγνωρίζω τα λάθη μου που σημαίνει ότι είναι σημαντικό γι αυτή την κυβέρνηση να στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή ένα για τους διακεκριμένους πολίτες και ένα για τους απλούς πολίτες, καθώς όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους", δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 February 2009 - 7:30:29 UTC