Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27»
  • [02] "Δημόσιος φορέας αερομεταφορών"
  • [03] "Χρήσιμη συζήτηση"
  • [04] Ενίσχυση της οικονομίας

  • [01] «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27»

    Πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27». Την έκθεση εγκαινίασε χθες το βράδι στην Αποθήκη Γ' του λιμανιού ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε, στο περιθώριο των εγκαινίων, την ίδρυση Μουσείου Γελοιογραφίας, που θα στεγαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε ένα από τα νεοκλασικά κτίρια της Βουλής στην Αθήνα. Το Μουσείο θα φιλοξενεί παλαιότερα, αλλά και σύγχρονα έργα Ελλήνων γελοιογράφων, καθώς και εκδηλώσεις τους.

    «Οι πολιτικοί πρέπει εκτός από την κριτική που τους ασκείται, να μπορούν να αντέχουν και τη σάτιρα που προέρχεται από την πένα του γελοιογράφου», πρόσθεσε ο κ. Σιούφας.

    Ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, Κώστας Βλάχος, δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής μία γελοιογραφία για την παγκόσμια οικονομική κρίση, που φιλοτέχνησε ο ίδιος, και ένα σκίτσο με την προσωπογραφία του κυρίου Σιούφα, που υπογράφει ο Πέτρος Ζερβός.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, καθώς και πολλοί βουλευτές.

    Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαρτίου, συνδιοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Παρουσιάζονται γελοιογραφίες 91 καλλιτεχνών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θέματα που απασχολούν τους δημιουργούς αφορούν κυρίως σε ζητήματα και πρόσωπα της επικαιρότητας.

    Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα ταξιδέψει στην Ξάνθη, την Κύπρο και τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ των προέδρων όλων των κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η έκθεση να γίνει θεσμός και να παρουσιάζεται κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

    [02] "Δημόσιος φορέας αερομεταφορών"

    «Το κεφάλαιο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του, μόνο μια ευαισθησία έχει και ένα κίνητρο: Να αποσπάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο κέρδος. Όλα τα άλλα που λέει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της MIG είναι κοροϊδία και εκ του πονηρού» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και σημειώνει «Για την "Ολυμπιακή" λύση υπέρ των εργαζομένων της και των λαϊκών συμφερόντων αποτελεί μόνο η δημιουργία ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου φορέα αερομεταφορών».

    Για την ομιλία του πρωθυπουργού

    "Ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να απαντήσει στη δημαγωγία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ως υπεύθυνη στάση του λαού απέναντι στην επερχόμενη κρίση τη συναίνεση προς την πολιτική της κυβέρνησης", αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού.

    "Υπεύθυνη στάση για το λαό είναι να απορρίψει την πολιτική του «ευρωμονόδρομου», που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και με την οποία συμφωνεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στόχο έχει να φορτώσει τις συνέπειες και της κρίσης στις πλάτες του", τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι "η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν και οι δύο τη δημαγωγία και την τρομοκρατία για να εξαπατήσουν το λαό. Η απάντηση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στο εισόδημα, στη ζωή".

    "Μονόδρομος είναι όχι μόνο να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά αποφασιστικά να αντιπαλέψουν και την πολιτική τους, τις απειλές και την τρομοκρατία των καπιταλιστών στους χώρους δουλειάς. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, να συσπειρωθούν και να δράσουν για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] "Χρήσιμη συζήτηση"

    Το θέμα της διπλής ανάπλασης και της ανέγερσης του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ήταν το αντικείμενο της συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

    "Με τον υπουργό έχουμε διαφορετικές αφετηρίες ιδεολογικές και διαφορετική οπτική και διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα. Υπάρχουν όμως και συμπτώσεις σε πολλά ζητήματα. Στο ζήτημα της διπλής ανάπλασης υπάρχει σύμπτωση απόψεων στο ότι θέλουμε να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Και ως εκ τούτου νομίζω ότι η συζήτησή μας ήταν χρήσιμη. Θα δούμε τις πτυχές προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετά το τέλος της συνάντησης.

    Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Ήδη δημοσιεύεται στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης το master plan με σημερινή ημερομηνία του φύλλου του ΦΕΚ. Και νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει και η αντίστοιχη προτεραιότητα από την πλευρά του Δήμου, ώστε να βγει η άδεια εκσκαφών, να ξεκινήσουν οι εργασίες και να βγει και η οικοδομική άδεια, ανεξάρτητα από τη δικαστική πτυχή της υπόθεσης στο ΣτΕ που θα κρίνει το εμπορικό κέντρο.

    "Ως εκ τούτου νομίζω ότι απ΄ αυτή την πλευρά είχαμε μία γόνιμη συζήτηση και νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να ξανακουβεντιάσουμε, διότι υπάρχουν κι άλλες πτυχές οι οποίες παραμένουν ανοιχτές. Νομίζω όμως ότι από εδώ και στο εξής ο Δήμος, ο Παναθηναϊκός και ο ιδιοκτήτης πρέπει να βρουν μια λύση" συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

    Ερωτηθείς αν το γήπεδο είναι συνδεδεμένο με το εμπορικό κέντρο ή όχι, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

    "Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέμε εμείς και είναι γνωστές οι θέσεις μας είναι ότι η διαδικασία ανέγερσης του γηπέδου και με βάση το πρόκριμα της απόφασης του ΣτΕ είναι ανεξάρτητη από την εκδίκαση και από την τελική απόφαση του ΣτΕ. Και λέμε ότι θα ήταν κρίμα να περιμένουμε ένα και δύο χρόνια -όσο θα κάνει για να εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ- και ο κόσμος του Παναθηναϊκού να μην βλέπει να προχωράνε οι εργασίες. Το ότι δίδεται το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι εργασίες με την άδεια εκσκαφών, ελπίζουμε σύντομα και με την οικοδομική άδεια, είναι μια σημαντική εξέλιξη. Να μείνουμε σ΄ αυτά. Νομίζω ότι τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη συνέχεια".

    Από την πλευρά του, ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" τη συζήτησή του με τον κ. Τσίπρα και τόνισε ότι "σε ό,τι αφορά το υπουργείο, ό, τι ήταν να κάνει μέχρι τώρα το έχει κάνει", αναφερόμενος στο μάστερ πλαν, τη μελέτη για τους δρόμους στην πρώτη φάση, το διαγωνισμό για την κατασκευή τους, την ανάδειξη εργολάβου.

    "Περιμένουμε τις απαλλοτριώσεις από το δήμο για να προχωρήσουμε, καθώς και το φάκελο από το δήμο για την έγκριση της οικοδομικής άδειας", είπε ο κ.Σουφλιάς και αναφέρθηκε στη μέθοδο της "ανταποδοτικότητας", οι όροι της οποίας στη χώρα μας προβλέπονται από το ΠΔ του 1995 για τον Ελαιώνα και από το νόμο 2300/1995 και επαναλαμβάνονται και με το νόμο του 2006.

    "Από κεί και πέρα, όλοι θα θέλαμε και ιδιαιτέρως εμείς που είμαστε οπαδοί του Παναθηναϊκού, να γίνει το γήπεδο με το μεγαλύτερο δυνατό πράσινο, όμως, ταυτόχρονα πρέπει να βρεθούν και οι δυνατότητες, είτε αυτές είναι εξεύρεση χώρου, είτε οικονομικοί πόροι, για την κατασκευή του προγράμματος. Αυτό δεν είναι θέμα δικό μας, τουλάχιστον του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά μπορεί κανένας να εφαρμόσει τους νόμους που ισχύουν με τη μέθοδο της ανταποδοτικότητας", τόνισε.

    Ερωτηθείς αν αποσυνδέει το θέμα του γηπέδου από το εμπορικό κέντρο, ο κ. Σουφλιάς απάντησε ότι δεν το αποσυνδέει και πως θεωρεί ότι για να γίνει το γήπεδο "χρειάζονται πόροι και η σχετική έκταση, χρειάζονται αποζημιώσεις". Το πώς θα δοθούν, εάν θα βρεθούν χρήματα για τις αποζημιώσεις ή θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ανταποδοτικότητας, με αύξηση του συντελεστή δόμησης είναι δικαίωμα και δυνατότητα που έχει ο δήμος, συμπλήρωσε.

    Επιπλέον, ο κ.Σουφλιάς πρόσθεσε ότι "υπάρχει ο νόμος που επιβάλει συνεισφορά των διπλανών οικοπέδων, χρειάζεται παραπάνω επιφάνεια και επί της επιφάνειας αυτής που γίνεται το γήπεδο υπάρχουν υπερκείμενα κτίσματα, τα οποία κατεδαφίστηκαν και κατά το νόμο πρέπει να αποζημιωθούν, είτε με χρήματα από το δήμο, ή μέσω ανταποδοτικότητας".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι "αν υπάρχουν αντιρρήσεις για την κατασκευή εμπορικού κέντρου είναι θέμα που δεν ενδιαφέρει εμάς και δεν μπορούμε να παρέμβουμε ως υπουργείο για το πώς θα γίνει η αποζημίωση" και πρόσθεσε πως "είναι στο χέρι του δήμου και της ΠΑΕ να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα".

    "Το αν θα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ ή όχι και θα προβούν σε άλλες κατευθύνσεις οι αρμόδιοι, ο δήμος και η ΠΑΕ, ή θα εφαρμόσουν αυτά που έχουν τη δυνατότητα εκ του νόμου, είναι δική τους δουλειά. Πάντως, δεν μπορούμε να αρνούμαστε τη μέθοδο της ανταποδοτικότητας", πρόσθεσε.

    Ομιλία Αλ.Αλαβάνου στη Βουλή

    Δεν υπάρχει στήριξη των αγροτών, οδηγούνται στην εξαθλίωση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κρήτης.

    Ο κ.Αλαβάνος έκανε λόγο για πρακτική της κυβέρνησης που προσέβαλε την ευαισθησία του κρητικού λαού, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει "συγγνώμη από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει τρωθεί στο φιλότιμό του".

    Γιατί τους αντιμετωπίσατε με χημικά και βία ρώτησε τον κ. Καραμανλή "Γιατί ξύπνησαν τα γονίδια της παράταξής σας, που έβλεπε πάντα την Κρήτη ως μία από τις μαχόμενες εστίες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, ενάντια στο μοναρχισμό, ενάντια στις δικτατορίες, ενάντια στον αυταρχισμό; Γιατί θέλατε να δώσετε ένα μάθημα στους αγρότες; Οφείλετε να ζητήσετε αποκατάσταση, μια συγγνώμη από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει τρωθεί στο φιλότιμό του, που ξέρετε τι σημασία έχει αυτό για Κρητικούς [...] και κάντε έμπρακτη τη συγγνώμη σας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    [04] Ενίσχυση της οικονομίας

    Οι αμερικανοί γερουσιαστές έφθασαν σε συμφωνία επί σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Νεμπράσκα Μπεν Νέλσον ενώπιον της Γερουσίας.

    "Φθάσαμε σε συμφωνία ανάμεσα σε δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους επί ενός σχεδίου" που δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Συνολικά το σχέδιο είναι ύψους 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε ο γερουσιαστής και ένας από τους κύριους διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο γερουσιαστής της Νεμπράσκα διευκρίνισε ότι εργάσθηκε με την ρεπουμπλικανή συνάδελφό του Σούζαν Κόλινς, γερουσιαστή του Μέιν, για να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση που να είναι αποδεκτή από τους μετριοπαθείς ρεπουμπλικάνους.

    Πριν από τον συμβιβασμό και τις περικοπές που αυτός περιλαμβάνει, το σχέδιο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας που είχε προταθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα ανερχόταν στα 920 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αντιμέτωπος με τη βραδύτητα των διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε χθες λιγότερο συμφιλιωτικό τόνο από αυτόν που είχε χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής για να πείσει ορισμένους ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να υποστηρίξουν το σχέδιό του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    "Είναι ασυγχώρητο και ανεύθυνο να βρισκόμαστε σε τέτοιο αδιέξοδο και να καθυστερούμε, την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανών απολύονται", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Χθες το απόγευμα αύξησε την πίεση, στέλνοντας στο Καπιτώλιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνιουελ, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Εάν το σχέδιο εγκριθεί τελικά από τη Γερουσία, θα πρέπει να προσαρμοσθεί σε αυτό που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το συμβιβαστικό κείμενο που θα προκύψει θα τεθεί σε ψηφοφορία τόσο στην Βουλή όσο και στη Γερουσία.

    Σε ομοσπονδιακό έλεγχο ακόμη δύο τράπεζες

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή το κλείσιμο δύο τραπεζών στην Τζώρτζια και στην Καλιφόρνια, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που έχουν ανακοινώσει ότι πτώχευσαν εφέτος στη χώρα σε οκτώ.

    Η Ομοσπονδιακή Επιχείρηση Ασφάλειας των Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp, FDIC) ανακοίνωσε ότι στον έλεγχό της περιήλθαν η Alliance Bank, με έδρα το Κάλβερ Σίτυ, στην Καλιφόρνια, και πέτυχε συμφωνία με την California Bank & Trust στο Σαν Ντιέγκο για να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις.

    Η Αλάιανς Μπανκ, που είχε πέντε υποκαταστήματα, έκλεισε από την Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Θεσμών στην Καλιφόρνια. Διέθετε πόρους ύψους 1,14 δις δολαρίων και καταθέσεις 951 εκατ. δολαρίων. Η FDIC εκτιμά ότι το κόστος του κλεισίματος που θα κληθεί να καλύψει θα ανέλθει στα 206 εκατ. δολάρια.

    Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης χθες ότι η FirstBank Financial Services Inc χρεοκόπησε. Όλες οι καταθέσεις της τράπεζας, που εδρεύει στο ΜακΝτόνα της Τζώρτζια, θα καλυφθούν από την Regions Bank της Αλαμπάμα, ανακοίνωσε η FDIC. Η τράπεζα διέθετε πόρους περίπου 337 εκατ. δολαρίων και καταθέσεις 279 εκατ. δολαρίων στα τέλη του 2008. Το κόστος για την FDIC εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 111 εκατ. δολάρια.

    Το 2008 σε κρατικό έλεγχο υπήχθησαν 25 αμερικανικές τράπεζες, έναντι μόλις 3 το 2007.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 February 2009 - 7:30:17 UTC