Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου"
  • [02] "Αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους"
  • [03] Επίσκεψη Ντ.Μπακογιάννη στην Αλβανία
  • [04] Συνάντηση με τους πρυτάνεις
  • [05] Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin
  • [06] Βραβείο στον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

  • [01] "Ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου"

    Τα θέματα που αφορούν την περαιτερώ πορεία της οργάνωσης και της λειτουργίας των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, συζήτησε ο πρωθυπουργός που συντάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Κ.Γκιουλέκα. Εμφαση δόθηκε δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, θέμα το οποίο θα αναλάβει άμεσα ο κ. Γκιουλέκας.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Κώστα Γκιουλέκα είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν την περαιτερώ πορεία της οργάνωσης και της λειτουργίας των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και των εποπτευόμενων φορέων μετά την ένταξή τους στο ενιαίο πλέον υπουργείο Εσωτερικών.

    Η ενσωμάτωση πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος βοηθάει το κρίσιμο κομμάτι του υπουργείου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα προβλήματα που αφορούν τις υποδομές και τη στελέχωσή του αλλά και την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία.

    Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, προτεραιότητα θα δοθεί από δω και πέρα στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Η έκδοση των κανονιστικών πράξεων που απομένουν και η ολοκλήρωση της προσπάθειας για να μπορέσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να ξεκαθαρίσει όπως πρέπει να γίνει μετά από χρόνια καθυστερήσεων.

    Εμφαση δόθηκε πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, θέμα το οποίο θα αναλάβει άμεσα ο κ. Γκιουλέκας.

    Ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου είναι εξαιρετικά σημαντικός σε μια εποχή που πρέπει να αναδεικνύονται τα προβλήματα της περιφέρειας και με δεδομένο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για ΜΜΕ Κ. Γκιουλέκας, υπογράμμισε ότι θα δοθεί βαρύτητα και στον κεντρικό και στον περιφερειακό Τύπο, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνεται πρωτοβουλία με περιοδείες που θα γίνουν και στην ελληνική περιφέρεια για συναντήσεις με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ώστε να προωθηθούν και να προχωρήσουν θέματα δικού τους ενδιαφέροντος.

    Οσον αφορά στα ζητήματα επικοινωνίας, είπε ο κ. Γκιουλέκας, θα συνεχίσουμε προχωρώντας όλοι μαζί για να μεταδώσουμε καλύτερα το κυβερνητικό έργο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αδειοδοτήσεις, ο κ. Γκιουλέκας είπε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν για το θέμα λεπτομέρειες.

    [02] "Αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους"

    Πρωτοφανή ένταση φαινομένων φτώχειας και ανισότητας, απουσία πολιτικής για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας εκ μέρους της κυβέρνησης και ένα εθνικό σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου κοινωνικής πολιτικής του Κινήματος.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα της ανεργίας, του "λουκέτου" σε επιχειρήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, έτσι όπως διαμορφώνονται, υπό το βάρος των δυο πρώτων εξελίξεων, οι φθίνουσες περιοχές της χώρας, η ένταση της φτώχειας, το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα Υγείας.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το κεντρικό ζήτημα είναι η επαναδιατύπωση, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, του ζητήματος και της χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους, βασικοί άξονες του οποίου πρέπει να είναι η αξιοπρεπής διαβίωση, το δικαίωμα της εργασίας, η μείωση της φτώχειας, η ύπαρξη βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η μείωση του κόστους υγείας για τη μέση ελληνική οικογένεια.

    Τέλος, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να "ξεδιπλώσει" το πρόγραμμά του πάνω στα ζητήματα αυτά, με βάση τις προτάσεις που έχει διατυπώσει για τα επιμέρους αυτά θέματα και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που αναπτύσσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Επίσκεψη Ντ.Μπακογιάννη στην Αλβανία

    «Η γειτονιά μας θα αποτελέσει προτεραιότητα», τόνισε η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στα Τίρανα, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, και κάλεσε «την Αλβανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επωφεληθούν από την ελληνική προεδρία».

    «Ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει την περιοχή στην ευρωατλαντική της προοπτική», υπογράμμισε η κα Μπακογιαννη μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό της Λουλζιμ Μπάσα, αναφερόμενη στη συμβολή που έχουν οι αποστολές του Οργανισμού στον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό, βήμα-βήμα, της διακυβέρνησης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Η σημασία την οποία αποδίδει η ελληνική προεδρία στα Δυτικά Βαλκάνια αποδεικνύεται και από τις επισκέψεις της κας Μπακογιάννη που προηγήθηκαν, στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, όπου επίσης υπάρχουν σημαντικές αποστολές του ΟΑΣΕ, γεγονός που επεσήμανε στις δηλώσεις του και ο κ.Μπάσα.

    Η συνεργασία της αλβανικής κυβέρνησης με την αποστολή του ΟΑΣΕ και κατ' επέκταση με την ελληνική προεδρία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία, καθώς τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν στην Αλβανία βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα δώσουν το στίγμα του εκδημοκρατισμού που έχει συντελεστεί στα Τίρανα.

    Ο κ.Μπάσα εξέφρασε στην Ελληνίδα ομόλογό του «τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και είπε ότι η χώρα του έχει καλέσει «τη μεγαλύτερη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ που ήρθε ποτέ στην Αλβανία για την παρακολούθηση εκλογών».

    «Η αποστολή του Οργανισμού στην Αλβανία επιτελεί ζωτικής σημασίας έργο, που έχει ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα. Η Αλβανία έχει να κερδίσει από μια ισχυρή αποστολή του ΟΑΣΕ εδώ, η οποία θα συνεργαστεί στενά με την αλβανική κυβέρνηση», σημείωσε η κα Μπακογιάννη.

    Στις διμερείς σχέσεις «έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια», τόνισε η υπουργός των Εξωτερικών, ο δε Αλβανός ομόλογός της έκανε λόγο για "άριστες" σχέσεις και τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στρατηγικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας».

    Το εξαιρετικό κλίμα επισφραγίστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τη λειτουργία δύο Κοιμητηρίων για τους Ελληνες πεσόντες κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του ΄40. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υφυπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Αλβανίας Κωνσταντίνος Τασούλας και η κα Ζάνα Ζούκα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη.

    Η υπουργός των Εξωτερικών αναφερόμενη στους πολυεπίπεδους δεσμούς των δύο χωρών, υπογράμμισε τη στενή οικονομικη συνεργασία, την πρωτεύουσα θέση της Ελλάδας μεταξύ των ξένων επενδυτών στη γείτονα, ειδικά στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής κρίσης, και τόνισε ότι η Ελλάδα σε λίγες ημέρες θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ, ήδη, έχει επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας με την ΕΕ.

    Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει τη χαλάρωση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας για τις χώρες της ΕΕ και ότι συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, παρά την περίοδο περισυλλογής της Ευρώπης, πιστεύοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Και οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών υπογράμμισαν τον μοναδικό δεσμό μεταξύ των δύο λαών που συνιστούν αφενός η «δυναμική εθνική ελληνική μειονότητα», όπως δήλωσε η κα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται και «από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», καθώς κι από την «εύρωστη κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».

    Η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ.Μπάσα, έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι και την Πρόεδρο της Βουλής Ζοζεφίνα Τοπάλι.

    Αργότερα, το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα, εκπροσώπους άλλων κομμάτων και να επισκεφθεί τα Γραφεία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία. Ο Οργανισμός αριθμεί 120 μόνιμα μέλη.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει απόψε στην Αθήνα.

    [04] Συνάντηση με τους πρυτάνεις

    Με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο του διαλόγου για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος, όπως τόνισε, θα συνεχίσει τις επαφές, διότι στόχος του είναι να ακούσει όσο το δυνατόν περισσότερους και να ζητήσει απο όλους όσοι έχουν εμπειρία να την καταθέσουν στο πλαίσιο του διαλόγου.

    "Ξεκινούμε έναν διάλογο για την αναμόρφωση του συστήματος Παιδείας, μία αναμόρφωση η οποία θα διατρέξει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και σαφές είναι ότι η συναίνεση η οποία απαιτείται, χρειάζεται τη συμβολή όλων, κατά κύριο λόγο, αυτών που έχουν ήδη πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και έχουν να καταθέσουν απόψεις για τα ζητήματα της Παιδείας", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας που την προηγούμενη Πέμπτη συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ.Κ.Μητσοτάκη

    "Όσοι μπορούν να προσφέρουν στα ζητήματα της Παιδείας", πρόσθεσε, "πρέπει να το κάνουν γιατί, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, η παιδεία ανήκει στους τομείς εκείνους που αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και κυρίως το ζήτημα της παιδείας, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και προοπτική θα πρέπει να το δούμε σε ένα κλίμα συναίνεσης και να ξέρουμε ότι ό,τι συμφωνήσουμε δεν θα αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ούτε από υπουργό σε υπουργό. Αυτό προϋποθέτει να ακουστούν όλες οι απόψεις χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, με τόλμη, να αποδεχτούμε τις απόψεις εκείνες που είναι σωστές από οπουδήποτε κι αν προέρχονται και, μ' αυτό τον τρόπο, να προχωρήσουμε στην απαιτούμενη σύνθεση για να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε και στο θέμα της Παιδείας".

    Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα πανεπιστήμια και αφορούν οικονομικά θέματα, όπως και ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής, ο υπουργός είπε:

    "Υπάρχουν δυσκολίες, δεν χωρά καμία αμφιβολία. Πρώτος εγώ, πριν μερικές βδομάδες που ξεκίνησα τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Παιδείας, είπα ότι πράγματι, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, πάρα πολλά προβλήματα αλλά, από εκεί κι έπειτα, υπάρχει και η προθυμία από τη δική μας πλευρά και κυρίως η βούληση, με διάλογο με σύνεση, με ψυχραιμία στα πλαίσια του εφικτού, με ρεαλιστικό δηλαδή τρόπο, αυτά τα ζητήματα να τα αντιμετωπίσουμε . Άρα, είμαι ανοιχτός να μάθω αυτά τα προβλήματα και πάρα πολύ ανοιχτός από κοινού να προχωρήσουμε σε συνέργιες, σε δράσεις που μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά".

    [05] Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (9-10/2/2009) αντίστοιχα. Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα.

    Στο συμβούλιο υπουργών του Eurogroup, στο οποίο θα είναι παρών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο, αναμένεται να συζητηθούν κριτήρια, με τα οποία θα αξιολογηθούν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τους δοθούν από ένα έως τρία χρόνια περιθώριο για να μειώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους, σε συνδυασμό, ενδεχομένως, με «επιτήρηση» των δαπανών.

    Στο μεταξύ, τη σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27», έως το τέλος Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσαν σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Τσέχος πρωθυπουργός.

    H ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin

    Α. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

    1. Οικονομική κατάσταση

    Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και οι συνέπειες τους για τα δημόσια οικονομικά. Επίσης, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης των προγραμμάτων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    2. Προετοιμασία της Συνόδου της G 7 και της Συνόδου G 20

    Εν όψει της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της G 7 καθώς και της Ευρωπαϊκής Συνόδου, στις 22 Φεβρουαρίου, για την προετοιμασία της G 20, θα διατυπωθούν οι βασικές θέσεις της Ευρωζώνης όσον αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν επίσης οι τρέχουσες εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το ζήτημα των ανισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    3. Πολιτικές για την αγορά εργασίας

    Η συζήτηση θα αφορά τις πολιτικές στην αγορά εργασίας, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων στην απασχόληση και στην ανεργία από την τρέχουσα διεθνή οικονομική κρίση.

    Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

    1. Προετοιμασία της Συνόδου του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Μαρτίου 2009)

    α. Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης

    Θα συζητηθεί έκθεση, με την οποία γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, στο πλαίσιο των εθνικών Σχεδίων Οικονομικής Ανάκαμψης.

    β. Συνεισφορά του Συμβουλίου ECOFIN στα συμπεράσματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Έγγραφο Βασικών Θεμάτων

    Το προσχέδιο του Εγγράφου Βασικών Θεμάτων εστιάζει στην τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση και λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, κάνοντας αναφορά στις ενέργειες που έχουν ληφθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις Κυβερνήσεις.

    γ. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

    Η Τσεχική Προεδρία έχει προτείνει ένα σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο θα επιχειρηθεί έως τον Μάρτιο του 2009 να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε κοινοτικό επίπεδο για τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα νέο σύστημα μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

    2. Γενικός Προϋπολογισμός της Ε.Ε.: Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής αναφορικά με την εφαρμογή του προϋπολογισμού για το 2007

    Η διαδικασία χορήγησης απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εμπλέκει τα τρία κοινοτικά όργανα που συμμετέχουν στην κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού (Συμβούλιο, Ε. Κοινοβούλιο και Ε. Επιτροπή), καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) που ασκεί τον «εξωτερικό έλεγχο» των δαπανών της ΕΕ.

    3. Άλλα θέματα: Ανοιχτές πωλήσεις (short selling)

    Αναμένεται, κατόπιν αιτήματος της Ολλανδίας, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων των Υπουργών Οικονομίας για το θέμα των «ανοιχτών πωλήσεων» (short - selling).

    Εκτακτη σύνοδος κορυφής

    Τη σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27», έως το τέλος Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λάιγεμπεργκερ. Εξάλλου, από την Πράγα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

    "Ο στόχος της συνάντησης θα είναι να εκτιμηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα εντός του πλαισίου του σχεδίου ανάκαμψης, να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και, πάνω απ' όλα, να συμφωνήσουμε σε μια συντονισμένη προσέγγιση στην υιοθέτηση όλων των μελλοντικών μέτρων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

    Ο Τοπολάνεκ πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται τους κανονισμούς που αφορούν την εσωτερική αγορά όταν αναζητούν τρόπους διεξόδου από την κρίση.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γ. Λάιτεμπεργκερ, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ζ. Μπαρόζο και ο Μ. Τοπολάνεκ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της έκτακτης Συνόδου, της οποίας «στόχοι θα είναι ο συντονισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανταλλαγή απόψεων για την, έως τώρα, πορεία των εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης από αυτήν».

    Ο Γ. Λάιτεμπεργκ ανέφερε ότι η έκτακτη Σύνοδος θα προετοιμάσει την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και θα χαράξει τις βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενόψει της Συνόδου του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και Αναπτυξης, ο Γ. Λάιτεμπεργκ διευκρίνισε ότι με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, με την απαραίτητη ευελιξία που προβλέπεται, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και έμφαση στην εξυγείανση των δημόσιων οικονομικών, μεσοπρόθεσμα.

    [06] Βραβείο στον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

    Στο διάσημο αμερικανό ηθοποιό Λεονάρντο ΝτιΚάπριο θα απονεμηθεί σήμερα στο Βερολίνο, το βραβείο Κινηματογράφος για την Ειρήνη, για τις προσπάθειές του στην προώθηση της ειρήνης και της ανοχής στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία.

    Ενας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, ο 34χρονος ΝτιΚάπριο θα λάβει το βραβείο σε ειδική τελετή στο Βερολίνο.

    Το 2007 ο ΝτιΚάπριο ήταν παραγωγός και αφηγητής του ντοκιμαντέρ "Η 11η Ωρα" για τις απειλές που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάσθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.

    Ο ΝτιΚάπριο έχει επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους επισημάνει τους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών και τώρα σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα φιλικό προς το περιβάλλον χωριό στο Μπελίζε της Κεντρικής Αμερικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 February 2009 - 13:30:26 UTC