Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία"
  • [02] Πύρινη λαίλαπα

  • [01] "Σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία"

    "Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, τα κόμματα που τους υπηρετούν, αποτελούν μια εχθρική συμμαχία που βρίσκεται απέναντί τους. Το σχέδιό τους είναι να φορτώσουν τις συνέπειες της δικής τους κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Οι αυταπάτες, η αναμονή, η μοιρολατρία είναι σήμερα επικίνδυνες", τονίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην οικονομία.

    "Οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να οργανώσουν τη δική τους συμμαχία, να ανασυντάξουν το κίνημά τους και να περάσουν στην αντεπίθεση διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα στο εισόδημα και στην εργασία, ριζικές αλλαγές στην οικονομία, ώστε η ανάπτυξη να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες", επισημαίνεται στην αναικοίνωση του ΚΚΕ.

    Για την ακρίβεια

    "Αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός του υπουργού Ανάπτυξης ότι με την εφαρμογή των νόμων και με τους «αυστηρούς» ελέγχους θα βάλει φρένο στην κερδοσκοπία και στην ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι τα καρτέλ που συγκροτούν τα μονοπώλια, τα οποία κυριαρχούν σε όλους τους τομείς, είναι αποτέλεσμα των νόμων της αγοράς", αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την ακρίβεια το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    "Κατάργηση των καρτέλ σημαίνει κατάργηση των μονοπωλίων. Γιβ αυτό πάλη κατά της ακρίβειας σημαίνει απειθαρχία και ανυπακοή στην πολιτική της ΕΕ. Λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία και δράση για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια, κατάργηση των διοδίων κλπ", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] Πύρινη λαίλαπα

    Οι αρχές της Βικτόριας εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα που έπληξε την πολιτεία θα ξεπεράσουν τους 200.

    Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται στους 171, αλλά ο αριθμός αυξάνεται καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι και πολλοί τραυματίες με σοβαρότατα εγκαύματα και πολλά πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται, για τρίτη συνεχή μέρα ανεξέλεγκτα.

    Μέχρι στιγμής, από έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ , προκύπτει πως δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των νεκρών.

    Σημειώνεται όμως ότι η ταυτότητα πολλών θυμάτων που απανθρακώθηκαν δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα και έτσι δεν αποκλείεται μεταξύ των θυμάτων να υπάρχουν και άτομα ελληνικής καταγωγής.

    Στην περιοχή Κίγκλεϊκ, βόρεια της Μελβούρνης, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 33 άτομα και κάηκαν περίπου 700 σπίτια ζούσαν αρκετοί Έλληνες.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ομογενείς δεν έπαθαν τίποτα και έσωσαν και τις περιουσίες τους.

    Αναφέρθηκε όμως ότι "πιθανόν" να κάηκαν σπίτια και καταστήματα Ελλήνων.

    Στο διπλανό προάστιο Γουίτλεσι όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες δεν υπήρξαν ζημιές, αλλά η περιοχή "θυμίζει κόλαση" από τον καπνό και τις στάχτες.

    Καθώς ήδη άρχισε να στέλνεται βοήθεια στη Βικτόρια από τις άλλες πολιτείες της Αυστραλίας αλλά και άλλες χώρες, θεωρείται βέβαιο ότι η ομογένεια θα πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των θυμάτων.

    Εξάλλου όταν τον Αύγουστο του 2007 η Ελλάδα θρήνησε παρόμοια τραγωδία η Αυστραλία έσπευσε να βοηθήσει γενναιόδωρα τα θύματα. Από τις κρατικές δωρεές και τους εράνους ομογενών συγκεντρώθηκαν πάνω από πέντε εκατομμύρια δολάρια τότε που στάλθηκαν στην Ελλάδα.

    Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, κ. Τζον Μπράμπι, ανακοίνωσε ότι θα γίνει δικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας .

    Δακρυσμένος ο κ. Μπράμπι δήλωσε πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά πρόσθεσε ότι "τίποτα ίσως δεν θα απέτρεπε την βιβλική καταστροφή".

    "Ήταν σαν τσουνάμι" είπε και πρόσθεσε: "Ακόμα και αν είχαμε χίλια τάνκερ δεν θα μπορούσαμε να συγκρατήσουμε την πύρινη λαίλαπα. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών".

    Ο κ. Μπράμπι είχε προειδοποιήσει από την Παρασκευή για τους κινδύνους και δυστυχώς επαληθεύτηκε.

    Με τη θερμοκρασία να φτάνει σε πολλές περιοχές τους 47 βαθμούς Κελσίου και τους ανέμους να πνέουν με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν δεκάδες πυρκαγιές σε ολόκληρη την Πολιτεία, σκορπίζοντας την καταστροφή και τον πανικό στους κατοίκους αρκετών μικρών πόλεων και αγροτικών οικισμών, που είδαν ξαφνικά τη φωτιά να τους ζώνει από κάθε πλευρά.

    Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών στην ιστορία της χώρας, με τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει κατά πολύ τους 75 της "Τετάρτης των Τεφρών" του 1983, ή τους 71 της Μαύρης Παρασκευής το 1939.

    Συλλήψεις για εμπρησμό

    Για εμπρησμό από πρόθεση κατηγορούνται δύο άτομα στην Αυστραλία, καθώς όπως φαίνεται προκάλεσαν μέρος των καταστροφικών πυρκαγιών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

    Ένας άνδρας 31 ετών κατηγορείται ότι προκάλεσε την φωτιά που κατέστρεψε 200 εκτάρια θάμνων στην Νέα Νότια Ουαλία και σήμερα Δευτέρα αναμένεται να βρεθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών.

    Ακόμη, ένας 15χρονος που φαίνεται ότι άναψε εκρηκτικό μηχανισμό σε θαμνώδη περιοχή στα Μπλε Βουνά, κοντά στο Σίδνεϊ, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και θα δικαστεί την επόμενο μήνα.

    Στις περιοχές όπου οι δύο εμπρηστές ξεκίνησαν τις πυρκαγιές δεν έχουν καταγραφεί θύματα αλλά οι αστυνομικές αρχές υποπτεύονται ότι οι συλληφθέντες βρίσκονται πίσω και από άλλες πυρκαγιές.

    "Όπου υπάρχουν νεκροί θα γίνει έρευνα σε ποινικό επίπεδο" δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας Κριστίν Νίξον.

    Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ τόνισε ότι οι εμπρηστές είναι ένοχοι για "μαζικά εγκλήματα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 February 2009 - 17:30:16 UTC