Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία
  • [02] "Απροστάτευτη η χώρα εν μέσω κρίσης"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Αντιδραστικά σχέδια της ΕΕ"

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

    Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    "Η συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντίστοιχες εξελίξεις και προοπτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε. και η επίδρασή τους στην οικονομία μας, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής" ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.

    "Σταθερά προσανατολισμένοι στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος"

    Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στον έλεγχο και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, η πολιτική αυτή δεν πηγάζει μόνο από τη συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ αλλά και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι ο περιορισμός των ελλειμμάτων και η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών είναι για το συμφέρον της οικονομίας μας γιατί έτσι μόνο θα διασφαλιστούν πραγματικά οι συνθήκες για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

    Ο κ.Παπαθανασίου αναφερόμενος στην πρόοδο που παρουσίασε η ελληνική οικονομία στο τομέα αυτό επισήμανε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το επίπεδο του 7,5% που είχε φθάσει το 2004. Επισήμανε επίσης ότι το 2008: "το έλλειμμα επηρεάσθηκε επίσης από την κρίση και εκτιμούμε ότι αυξήθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ. Στα ίδια επίπεδα εκτιμούμε, όπως και η ΕΕ ότι θα διατηρηθεί και εφέτος. Εκτιμούμε, επίσης, ότι το έλλειμμα θα αρχίσει να μειώνεται από το 2010 και να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2011".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στο πλαίσιο του Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στην στην ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

    Αναλύοντας επιμέρους πολιτικές ο κ.Παπαθανασίου επισήμανε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλότερη φορολογική βάση για το 2008, εξαιτίας κυρίως των επιπτώσεων της κρίσης, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε περισσότερο συντηρητικές και ρεαλιστικές προβλέψεις, όσον αφορά τα έσοδα για το 2009. Συγκεκριμένα, τα έσοδα αναμένεται να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την εκτίμηση του Προϋπολογισμού για το 2009. Η εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2009 θα στηριχθεί σε έσοδα όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2008 στα νοικοκυριά (ο οποίος θα εισπραχθεί το 2009), μέρος των εσόδων από την περαίωση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μεταφέρονται στο 2009 και σε άλλες πηγές, όπως τα έσοδα από την αύξηση των φόρων στον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά, τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ.Παπαθανασίου επισήμανε η κυβέρνηση είναι αποφασιμένη να παρέμβει δυναμικά και στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Συγκεκριμένα οι νέες προσλήψεις στο δημόσιο θα είναι περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση θα είναι σαφώς λιγότερες από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται, η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, χωρίς να υπονομεύει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών ή να οδηγεί σε απώλειες ανταγωνιστικότητας και οι προσπάθειες ενοποίησης υπηρεσιών και οργανισμών θα ενταθούν. Επίσης, θα δημιουργηθεί μία κεντρική υπηρεσία για όλες τις πληρωμές μισθών, προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, έχει σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί από αυτό το έτος, ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημοσίων προμηθειών για οργανισμούς που επιτηρούνται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

    Ο κ.Παπαθανασίου ανέφερε επίσης ότι μειώνονται κατά 10% σε σχέση με το 2008 οι συνολικές δαπάνες για συμβάσεις (έργου και ορισμένου χρόνου) που θα υπογραφούν κατά το 2009 στο δημόσιο τομέα, ορίζεται πλαφόν, στο ύψος του μισθού του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, για τους μισθούς που λαμβάνουν οι Πρόεδροι ή Διευθύνοντες Σύμβουλοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, τόνισε, ότι η κυβέρνηση προχωρά για τους φορείς αυτούς στην ενοποίηση των θέσεων του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και στην κάλυψη των θέσεων αυτών από ένα πρόσωπο με ένα μισθό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου αυτό δεν είναι δυνατό. Επιπλέον, κανένα διοικητικό συμβούλιο δεν θα έχει πάνω από 9 μέλη.

    Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι, το 2008 και στις αρχές του 2009, η πολιτική έκδοσης τίτλων για πολλές χώρες είχε επηρεαστεί από την σοβαρή παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η Ελλάδα καταφέρνει να αντεπεξέλθει με ευελιξία στις συνθήκες της αγοράς. "Δυστυχώς, όμως, η ελληνική οικονομία υφίσταται το βάρος των αυξημένων spreads. Θέλω να τονίσω ότι η εξέλιξη αυτή δεν σχετίζεται μόνο με την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας ή με την αξιολόγησή της από τους διεθνείς οίκους. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ψυχολογικούς παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επιβαρύνονται από ανυπόστατες φήμες και δημοσιεύματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ευρώ, με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ή την παραμονή της Ελλάδας και άλλων χωρών στην ευρωζώνη", ανάφερε ο κ.Παπαθανασίου.

    Επίσης, πρόσθεσε: "Το γεγονός ότι η αγορά επιβάλλει στα ελληνικά ομόλογα spreads υψηλότερα από εκείνα ομολόγων χωρών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, δεν έχει καμία βάσιμη αιτιολόγηση. Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει. Το ευρώ εξακολουθεί να είναι ισχυρό και προσφέρει ασπίδα προστασίας στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης. Ο θετικός ρόλος του ευρώ στην κρίση φαίνεται, άλλωστε, από το γεγονός ότι χώρες της Ε.Ε. που είναι εκτός της ευρωζώνης, όπως η Δανία, συζητούν πλέον την προοπτική της ένταξής τους σε αυτή. Και δεν υπάρχει βέβαια καμία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας ή άλλων χωρών από την ευρωζώνη, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα διάφορων εφημερίδων, οι οποίες ταυτόχρονα φιλοξενούν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από όλες τις δηλώσεις των παραγόντων της ΕΕ".

    Ο κ.Παπαθανασίου έκανε εκτενή αναφορά και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στον τομεά των εξαγωγών και αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται για προσέλκυση επενδύσεων.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη συνάντηση που είχε με Βρετανούς οικονομικούς συντάκτες ρωτήθηκε για τις περιπτώσεις συγχώνευσης τραπεζών στην Ελλάδα.

    Η απάντηση που έδωσε ήταν ότι "με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών χωρίς κρατική παρέμβαση, αυτό θα ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι επωφελής σε μια μικρή αγορά όπως αυτή της Ελλάδας".

    [02] "Απροστάτευτη η χώρα εν μέσω κρίσης"

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ και της Αυστραλίας Τζέρεμι Νιούμαν, θα έχει το απόγευμα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    «Εχουμε ζητήσει εκλογές. Είμαστε έτοιμοι και πάνω απβ όλα είναι έτοιμοι οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο άμεσης προκήρυξης εκλογών, «μια συζήτηση» -όπως είπε ο ίδιος- «που παρακολουθούμε από το πρωί στα ραδιόφωνα».

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να βάλουμε μπροστά ένα πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις πρώτες κινήσεις που θα ανακουφίσουν άμεσα τους ασθενέστερους, την μεσαία τάξη και θα καθησυχάσουν τις διεθνείς αγορές».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δανεισμό του δημοσίου που έχει φθάσει στο ήμισυ όσου είχε προϋπολογισθεί για όλο τον χρόνο, αλματώδη αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο επιχειρήσεων και για πληθωρισμό που αν και έχει πέσει, εντούτοις δεν επηρεάζει «το καλάθι της νοικοκυράς», ενώ σημείωσε ότι στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας «δεν προχωρά απολύτως τίποτα».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αφήνει απροστάτευτη την χώρα εν μέσω κρίσης, (καθώς) ασχολείται με την διάσωση των αλληλοκατηγορούμενων μελών της» και επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στις κάλπες με ταυτόχρονη δέσμευση για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, «ούτως ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να «ξεδιπλώσει» το πρόγραμμά της».

    «Είναι σαφές ότι η χώρα μπαίνει πάλι σε επιτήρηση από την ΕΕ», δήλωσε, εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην σύνοδο του Ecofin στις Βρυξέλλες και επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά η Ελλάδα δεν βγήκε ποτέ από την επιτήρηση μετά την απογραφή του 2004».

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο» τον προϋπολογισμό του 2007, η κατάρτιση του οποίου ήταν και η αιτία της προκήρυξης εκλογών, όπως είπε, προσθέτοντας ότι το 2008 ο προϋπολογισμός «πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο και αυτό αμφισβητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μη εφαρμόσιμο».

    «Ευχόμαστε «καλή επιτυχία» στον κ. Γ. Παπαθανασίου στο Λονδίνο, όπου θα προσπαθήσει να πείσει επενδυτές να αγοράσουν χρέος του ελληνικού Δημοσίου, φοβόμαστε όμως ότι αξιοπιστία από την κυβέρνηση δεν θα δεί ούτε ο πολίτης, ούτε οι ξένες αγορές», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι εξαιτίας του δημοσιονομικού ελλείμματος και εκείνου της ανταγωνιστικότητας «έχουμε δύο ειδών επιτηρήσεις: εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνη των διεθνών αγορών» και τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν «μόνο από μια νέα κυβέρνηση με αξιόπιστο πρόγραμμα και σχέδιο».

    Αναφερόμενος στα ζητήματα της ανεργίας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «η ΝΔ κραδαίνει δύο δείκτες, εκείνον της δημοσιονομικής προσαρμογής και εκείνον της ανεργίας, προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι η ανεργία σήμερα είναι μικρότερη».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος χθεσινά στοιχεία που παρουσίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου, επέκρινε την κυβέρνηση για μη πραγματική καταγραφή της πραγματικής ανεργίας και πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, αλλά πολιτική για την μείωση του ποσοστού της ανεργίας μόνο στα δημοσιευμένα στοιχεία».

    «Απέναντι σ' αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων ανέργων, για αύξηση του επιδόματος ανεργίας, κοινωνική εργασία και προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε ολόκληρους κλάδους και περιοχές» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Τρανταχτό παράδειγμα βολέματος εκ μερους της κυβέρνησης "δικών της παιδιών" μέσω κομματικών γραφείων σε διάφορες "τρύπες" του ελληνικού κράτους», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ την έγκριση από την υπουργό Απασχόλησης 300 συμβασιούχων στο ΙΚΑ «με αδιαφανείς διαδικασίες».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η υπουργός απάντησε στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εξέταση των προσόντων τους ότι «αυτά αφορούν προσωπικά δεδομένα» και πρόσθεσε ότι «τον Οκτώβριο του 2008 η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απεφάνθη ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος και κάλεσε την υπουργό Απασχόλησης να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, όμως η κυβέρνηση κωφεύει».

    «Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική, καθώς μιλάμε για διαφάνεια στις προσλήψεις και κατοχύρωση ότι οι θεσμοί που έχει επικροτήσει ο ελληνικός λαός, θεσμοί που έχει δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ, όπως το ΑΣΕΠ, θα δουλεύουν προς όφελος του Έλληνα πολίτη», τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμφωνήσει σε ένα νόμο που δεν προβλέπει την πραγματική αντιπροσώπευση των ομογενών και δεν θα περιλαμβάνει την επιστολική ψήφο», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για «επαναφορά ενός νόμου που έχει καταψηφιστεί», αλλά και για «μικροκομματικά παιχνίδια με την ψήφο των ομογενών», καθώς και για «επικοινωνιακό χειρισμό των ζητημάτων της ομογένειας».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Εκδήλωση του ΕΛΟΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα: "Διαχειριστική επάρκεια των οργανισμών για το ΕΣΠΑ", στο ξενοδοχείο Kempinsk (09:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συζήτηση στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως για την Οικονομία (11:00:00, Βουλή)

  • Συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (11:00:00, Αθήνα/γραφεία ΕΕΤΤ-Κηφισίας)

  • Παρουσίαση νέου παραμυθιού του Ευ. Τριβιζά για τα παιδικά χωριά SOS (11:00:00, Αθήνα/Σκουφά 12-κατάστημα "Στάρμπακς")

  • Συνέντευξη Τύπου των διοικήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1ος όροφος) (11:30:00, Θεσσαλονίκη/ΠΑΜΑΚ)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Α. Παπαληγούρα (12:00:00, Πειραιάς/ΥΕΝΑΝΠ)

  • Συνέντευξη Τύπου από το Δήμο Αθηναίων για την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων για τις Απόκριες (12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 50 Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων)

  • Ενημέρωση εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκου (12:00:00, ΥΠΕΞ)

  • Παρουσίαση από την ΕΡΤ των υποψήφιων τραγουδιών για την ελληνική συμμετοχή στον 54ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision ( 12:30:00, Αθήνα/Hilton)

  • Συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ με θέματα:«Προβλήματα εργαζομένων στο Δημόσιο - εξελίξεις - κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ» (12:30:00, Αθήνα/Φιλελλήνων και Ψύλλα 2)

  • Συνέντευξη Τύπου από την Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (13:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Divani Caravel)

  • Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη με αγρότες της Κρήτης (13:00:00, Αθήνα/υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)

  • Κοπή πίτας στο λιμάνι, παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εμορικής Ναυτιλίας (14:00:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ Α. Παπανδρέου, θα έχει συνάντηση με τον Πρέσβη των Η.Π.Α, Daniel Speckhard (16:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, με θέμα τον καθορισμό της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων (18:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Εσωτερικών-Σταδίου 27)

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 3η Αγωνιστική): Παναθηναϊκός-Ρόμα - 21:45:00, ΟΑΚΑ

  • Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (φάση των «16», α΄ αγώνας) - 22:30:00, Βιτόρια (PRT), 22:30 Βιτόρια-Ηρακλής

  • Μπάσκετ-Εκδίκαση (μετά από αναβολή) έφεσης Πανιωνίου για αγώνα με ΑΕΚ σε ΑΣΕΑΔ

    [04] "Αντιδραστικά σχέδια της ΕΕ"

    Ως την πιο ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση των τελευταίων ετών χαρακτήρισε την προσυνεδριακή διαδικασία του ΚΚΕ, η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε, ότι όλα πλέον είναι έτοιμα για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 22 Φεβρουαρίου.

    Σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι τις εργασίες του θα παρακολουθήσουν 90 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 72 χώρες και θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών τα τελευταία χρόνια.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι υπερψηφίστηκαν από τις κομματικές οργανώσεις τα δύο ντοκουμέντα της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή το κείμενο για τον απολογισμό του κόμματος και τα νέα καθήκοντα και το κείμενο για το σοσιαλισμό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, για την οικονομική κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην Ελλάδα η κρίση θα είναι πιο βαθιά, ίσως και μακρόχρονη και εκτίμησε ότι θα επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων, αφού όπως είπε, "δεν λαμβάνεται ούτε ένα μέτρο υπέρ τους".

    Ουσιαστικά, η Ελλάδα, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, είναι αρκετά χρόνια υπό επιτήρηση, αλλά τώρα, όπως είπε, "θα βάλουν πιο τρομοκρατικά διλήμματα", αναφερόμενη κυρίως στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Η κυβέρνηση, είπε η κ. Παπαρήγα, προσπαθεί να καλλιεργήσει φιλολαϊκό προφίλ για να ανταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα όμως βάζει νέους φόρους, θα κάνει νέα επιδρομή στις εργασιακές σχέσεις, νέες ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές στην υγεία για να περιοριστούν οι δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται το κεφάλαιο.

    Η γγ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι οι εκλογές δεν θα φέρουν τη λύση. "Λύση είναι -πρόσθεσε-, να βγει τραυματισμένος ο δικομματισμός επειδή έρχονται δύσκολες μέρες για το λαό. Εγγύηση και ελπίδα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ".

    Η κ. Παπαρήγα απέρριψε το επιχείρημα ότι οι πρόωρες εκλογές εν μέσω κρίσης μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση και πρόσθεσε, ότι το ΚΚΕ από την πλευρά του, δεν εκλογολογεί, αλλά αυτό που το απασχολεί είναι η ενίσχυση των ταξικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Παπαρήγα, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κληθεί στο συνέδριο του κόμματος, ενώ είπε ότι οι επόμενοι στόχοι του κόμματος είναι να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του συνεδρίου.

    ΚΚΕ για εργασιακά δικαιώματα

    "Για να αποκρούσουν οι εργαζόμενοι τα νέα αντιδραστικά σχέδια της ΕΕ και των βιομηχάνων σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων, πρέπει να ξεσηκωθούν σε κάθε εργασιακό χώρο και να αντιπαλέψουν τους εκβιασμούς των καπιταλιστών και συνολικά την πολιτική της ΕΕ. Να απορρίψουν όλους τους νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπέρ της ελαστικής, μερικής και ανασφάλιστης εργασίας. Να διεκδικήσουν σταθερή δουλειά για όλους, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο, απαγόρευση των απολύσεων, μέτρα για την προστασία των ανέργων.

    Καμιά συναίνεση, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, κανένας συμβιβασμός. Για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, μονόδρομος είναι η ταξική αλληλεγγύη και συσπείρωση ενάντια στα μονοπώλια και στα κόμματα του κεφαλαίου", αναφέρει το ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 February 2009 - 5:30:23 UTC