Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρά η χωροταξική μεταρρύθμιση
  • [02] "Ανοχύρωτη η χώρα στην οικονομική κρίση"
  • [03] Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας
  • [04] "Χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις"

  • [01] Προχωρά η χωροταξική μεταρρύθμιση

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο το εθνικοχωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, δήλωσε, ότι η κυβέρνηση προχωρά τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση και η Ελλάδα θα αποκτήσει για πρώτη φορά εθνικοχωροταξικό σχεδιασμό, ώστε ο καθένας να ξέρει τι μπορεί να κάνει, πού και πώς.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι εγκρίθηκε το ειδικό χωροταξικό για τη βιομηχανία, στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ, όπως είπε, «έχουν ήδη θεσμοθετηθεί το γενικό χωροταξικό και το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

    «Είναι μία πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση για την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά σημαντικού κλάδου της οικονομίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός και διευκρίνισε ότι στοχεύει στην ενίσχυση της συγκέντρωσης των βιομηχανικών μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς, στην αποκέντρωση της βιομηχανίας, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, θέτει συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που ξεκαθαρίζουν το τοπίο, διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και βοηθούν στην αποφυγή δικαστικών εμπλοκών.

    Ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι ως σήμερα, δεν υπήρξε διατυπωμένη και σαφής χωροταξική πολιτική για τη βιομηχανία σε εθνική κλίμακα και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Βιομηχανία έρχεται να καλύψει αυτό το κρίσιμο κενό.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η σημασία του Ειδικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή αν ληφθεί υπόψη η σημασία της βιομηχανίας στην εθνική οικονομία και την απασχόληση. Η βιομηχανία συγκεντρώνει το 22% του συνολικού ΑΕΠ και εξακολουθεί να αναπτύσσεται, έστω με ρυθμούς μικρότερους του μέσου όρου άλλων τομέων. Παράλληλα, διατηρεί σημαντικό ρόλο και στην απασχόληση, παρά τις σχετικές απώλειες, που καταγράφει ο τομέας (12,8% το 2005 έναντι 14,5% το 1998).

    Η βιομηχανία, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες που επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της. Οι ακαμψίες της αδειοδοτικής διαδικασίας και η ανασφάλεια δικαίου αποτελούν παράγοντες, που οξύνουν τις πιο πάνω αδυναμίες και εν μέρει συνδέονται με ελλείψεις ή αδυναμίες των χωρικών πολιτικών.

    Επιπλέον, η χωροταξική κατανομή της βιομηχανίας χαρακτηρίζεται από έντονη συγκέντρωση σε λίγες περιοχές, λόγω, κυρίως, της υψηλής εξάρτησης της βιομηχανίας από τις υποδομές και την αγορά των μεγαλύτερων αστικών κέντρων. Αυτό σημαίνει ότι βίαιες προσπάθειες απομάκρυνσής της ενέχουν προφανείς κινδύνους και για τη μεταποιητική βάση της χώρας και για την αγορά εργασίας. Παράλληλα, ο τρόπος χωρικής ανάπτυξης της βιομηχανίας στις ζώνες αυτές, χαρακτηρίζεται από έντονες αδυναμίες περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δηλώσεις Αλμούνια, ο κ. Σουφλιάς είπε πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομία και έχει καταθέσει πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ΕΕ, το οποίο συζητείται».

    «Ο υπουργός Οικονομίας έχει εξειδικεύσει τα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πρόγραμμα να το εφαρμόσουμε και αν κριθούν αναγκαίες ορισμένες προσαρμογές, να τις κάνουμε», τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού «Alter», ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι όλοι καταδικάζουν αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, ενώ σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συχνές επιθέσεις τέτοιου είδους, δήλωσε αναρμόδιος για να τις αναλύσει, αλλά σημείωσε ότι είναι καταδικαστέες από τον κάθε πολίτη, από όλους τους πολιτικούς και όλα τα κόμματα.

    Συνάντηση Καραμανλή με αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με το γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον πολιτειακό υπουργό Οικονομικών του Ιλινόϊ Αλέξη Γιαννούλια.

    Ο κ. Καραμανλής καλωσόρισε τους δυο Αμερικανούς αξιωματούχους ως την πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "υποδεχόμαστε πολύ θερμά τη δέσμευση του προέδρου να συνεργαστεί στενά με φίλους και συμμάχους σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε, ότι προσβλέπει, όπως είπε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια στενή συνεργασία μαζί του, τόσο για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σε εξαίρετη βάση όσο και προς όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τα διεθνή θέματα και τα θέματα της περιοχής.

    Το καλωσόρισμά μου αυτό κατέληξε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί μια πολύ ειλικρινή και ουσιαστική δέσμευση και δεν έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

    Από την πλευρά του γερουσιαστής Ντέρμπιν υπογράμμισε ότι δεν έρχεται στην Ελλάδα ως επίσημος εκπρόσωπος της διοίκησης Ομπάμα, αλλά τόσο ο κ. Γιανούλιας όσο και ο ίδιος έρχονται "ως επίσημοι φίλοι του προέδρου" και θα μεταφέρουν στον ίδιο το μήνυμα ότι η φιλία με την Ελλάδα είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη.

    "Η Ελλάδα ενέπνευσε τη δημοκρατία μας και η συμμαχία μας σήμερα μας εμπνέει. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στον κόσμο και στην περιοχή. Εχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν για να επιλύσουμε πολλά προβλήματα και θα το κάνουμε και στο μέλλον".

    Κ.Καραμανλής για την οικονομική κρίση

    Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε χθες μετά τη συνάντησηπου είχε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ι.Αλίεφ, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, οι οποίες αποτυπώνονται στη σχετική έκθεση για την οικονομία.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ μεγάλη την οικονομική κρίση η οποία εξελίσσεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όπως είπε, με ασφάλεια τη διάρκειά της.

    Το σχέδιο σταθερότητας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι σαφές, συγκεκριμένο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των καιρών.

    Επανέλαβε ότι στηρίζεται σε τρεις άξονες, τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος, την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των ασθενεστέρων.

    Επιδιώκουμε κλίμα εθνικής συνεννόησης, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είμαστε σε διαρκή επαγρύπνιση για όποιες αλλαγές και προσαρμογές χρειαστούν

    Τόνισε δε ότι απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα, καθώς και κλίμα εθνικής συνεννόησης για να ξεπεραστεί η κρίση.

    [02] "Ανοχύρωτη η χώρα στην οικονομική κρίση"

    Η χώρα μπήκε ανοχύρωτη στην οικονομική κρίση και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δυο τομείς που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη με τις ηγεσίες των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης το ΠΑΣΟΚ.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν ορισμένες δυσμενείς διαπιστώσεις με πιο σημαντική εκείνη της μείωσης κατά 20-30% της τουριστικής κίνησης το 2009.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν αυστηρός στην κριτική του προς την κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι όσα εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής στις 18 Δεκεμβρίου δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα ούτε σε νομοθετικό επίπεδο ούτε στο επίπεδο της χρηματοδότησης.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταλόγισε ότι αντιδρά με συντηρητικά αντανακλαστικά και κινείται πολύ αργά την ώρα που θα έπρεπε να κινείται πιο επιθετικά και να λαμβάνει πιο ενεργητικά μέτρα για την έξοδο από την κρίση.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει:

    1. να προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός έναντι του μαζικού.

    2. να υπάρξει διακριτός ρόλος μεταξύ των τουριστικών φορέων

    3. να δοθεί έμφαση στον πράσινο τουρισμό

    4. να συνδεθεί ο τουρισμός με την παιδεία και την εκπαίδευση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων και την μείωση κατά 2% του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και μια σειρά μέτρων τα οποία κατά το ΠΑΣΟΚ εφαρμοζόμενα μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις στο πρόβλημα του τουρισμού και τα οποία έχουν ως εξής:

    -αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων έως το 2010 και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά δανειοληπτών.

    -ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

    -ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων στο πρόγραμμα των 28 δισ. που δίνονται στις τράπεζες και αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΕ.

    -κατάργηση του ΕΤΑΚ και επάνοδος στο προηγούμενο καθεστώς.

    -αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των τουριστικών υποδομών και άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ στον τουριστικό τομέα.

    -μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 50%.

    -αύξηση του επιδόματος ανεργίας στον τουριστικό κλάδο στο 70% των κανονικών αποδοχών.

    -αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000.

    -αύξηση και πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών όταν πρόκειται για εσωτερικούς προορισμούς.

    -μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων με επαναφορά του υποχρεωτικού ανώτατου ορίου για την οικονομική θέση σε επίπεδα που θα φτάνουν και το 20%, καθώς και επαναφορά του παγώματος των εισιτηρίων για τις άγονες γραμμές.

    -αύξηση της χρηματοδότησης των tour operators οι οποίοι προβάλουν τη χώρα.

    -ειδικά μέτρα για την προβολή της Αθήνας η οποία επλήγη από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του κονδυλίου των τριών εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγγραφεί για το σκοπό αυτό και μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό.

    Συνάντηση Παπανδρέου με Αμερικανούς αξιωματούχους

    Η διεθνής οικονομική κρίση και η προσπάθεια αντιμετώπισής της, μέσω του «πακέτου Ομπάμα» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, του γερουσιαστή του Ιλινόϊ, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, και του υπουργού Οικονομικών της ίδιας πολιτείας, Αλέξη Γιαννούλια.

    Οι δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη γνώμη του κ. Παπανδρέου για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεδομένου ότι, με πρωτοβουλία του, έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή Στίγκλιτ, στην οποία συμμετέχουν και αντιπρόσωποι και από ισχυρές οικονομικά χώρες.

    Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα έναντι των δικών τους πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς εκτιμούν ότι, από μόνες τους οι πρωτοβουλίες του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δεν αρκούν.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την οικονομία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν με τον κ. Παπανδρέου και τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης.

    Άλλο θέμα, που ετέθη στη σημερινή συζήτηση, ήταν εκείνο της Μέσης Ανατολής και των μεσολαβητικών προσπαθειών του κ. Παπανδρέου, τόσο στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων, όσο και για τη μεσολάβησή του στο Ιράν, αλλά και την πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, που ελήφθη μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μομπάι των Ινδιών.

    Από τη συζήτηση αυτή δεν έλειψαν και τα θέματα Τουρκίας και Κυπριακού. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην πρότασή του για νέα εθνική στρατηγική, που είχε προτείνει προ διετίας περίπου, ενώ τόνισε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, το θέμα της πολιτικής έναντι της Τουρκίας θα είναι πρώτη προτεραιότητα, με στόχο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Συνάντηση Παπανδρέου με αντιπροσωπεία ΚΚ Κούβας

    Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις του ΚΚ Κούβας με το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.

    Την αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας αποτελούσαν ο Φερνάρντο Ρεμίρες, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων για την Ευρώπη του ΚΚ Κούβας και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα κ.Ερέρα.

    Οι Κουβανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Αθήνα προσκεκλημένοι του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ετέθη το ζήτημα των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της στήριξης της Κούβας μετά τα πλήγματα που δέχθηκε από καταστροφικούς τυφώνες, ενώ συζητήθηκε και η συμπαράσταση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ στην βελτίωση των σχέσεων Κούβας - ΗΠΑ μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

    Τέλος, η κουβανέζικη αντιπροσωπεία προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Κούβα.

  • ** Στις 5:00 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα έχει, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού της Κύπρου (ΑΚΕΛ), Άντρο Κυπριανού.

    [03] Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

    Πρόγραμμα κινήτρων και αντικινήτρων για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρισμού προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Περιβάλλον.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: "Δεν πάμε για αυξήσεις ρεύματος, θέλουμε να πάμε σε μειώσεις στα τιμολόγια. Η ΔΕΗ θα έχει κέρδος και η χώρα θα έχει κέρδος απβ αυτήν την πολιτική. Προσπαθούμε, απλώς, να μη δούμε το θέμα θεωρητικά. Όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να έχουμε κίνητρα για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος".

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η προετοιμασία ενός σχεδίου για την προώθηση της λεγόμενης τηλεμέτρησης, έτσι ώστε να υπάρχει όλο το πλέγμα μέτρων που χρειάζεται για να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια. Αυτό εφαρμόζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπήρχε θέμα, πριν από δυο-τρία χρόνια, κάποια καλοκαίρια, εφαρμόστηκε αυτό στη βιομηχανία, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός κατανάλωσης.

    Τα επί μέρους προγράμματα του υπουργείου περιλαμβάνουν την επιδότηση αντικατάσταση καυστήρων, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ένα πρόγραμμα χορήγησης κουπονιών στους ιδιοκτήτες κατοικιών, στα νοικοκυριά, για την απόσυρση παλαιών, ενεργοβόρων οικιακών συσκευών

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Περιβάλλον, συζήτησε τη συνεισφορά τους στο μελλοντικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: "Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνισα ότι τους θέλουμε βασικούς συνομιλητές και ήδη στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ανταλλάξαμε κάποιες πρώτες απόψεις και συμφωνήθηκε στο τέλος ότι άμεσα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα καταθέσουν στην κυβέρνηση μια πρόταση, κοινό παρανομαστή, των θέσεων τους για το μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της χώρας. Είπαμε στη συνάντηση ότι δε φτάνει να συμφωνούμε μόνο σε τι λέμε ?όχι?, στην πυρηνική ενέργεια ή στο λιθάνθρακα, πρέπει να συμφωνήσουμε και σε τι λέμε ?ναι?. Είπαμε, λοιπόν, πως και οι δυο πλευρές λέμε ?ναι? καταρχήν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είπαμε ότι πρέπει να αυξήσουμε το βηματισμό μας για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη μεγέθυνση μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

    Σταθήκαμε, όμως, ιδιαίτερα και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, όπου μπορεί να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα. Πρώτα απβ όλα, εμείς, από τη δική μας την πλευρά, προετοιμάζουμε δυο επί μέρους προγράμματα.

    Το ένα πρόγραμμα αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας στις κατοικίες. Εκεί πρέπει να τονίσω το εξής: θα έρθουν χρήματα από το ΚΠΣ και θα είμαστε, υποθέτω, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε θέση να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιδοτήσουμε την αντικατάσταση καυστήρων και γενικότερα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προκειμένου να υπάρχει ενεργειακή εξοικονόμηση. Το κράτος θα συνεισφέρει με χρήματα στις πολυκατοικίες ή στις απλές κατοικίες, έτσι ώστε να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα ωφελήσει, μεταξύ των άλλων και την κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά και εδώ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο εμείς υιοθετούμε, μέσω του ΚΠΣ, θα είναι ένα πρόγραμμα με κουπόνια, τα οποία θα δοθούν στους ιδιοκτήτες κατοικιών, στα νοικοκυριά, για την απόσυρση παλαιών, ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

    Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι συζητώντας και με τη ΔΕΗ, θα πρέπει, χωρίς πολλές καθυστερήσεις, να υιοθετήσουμε, συνολικά, ένα πρόγραμμα κινήτρων και αντικινήτρων, προκειμένου να έχουμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, η λογική είναι ότι όταν καις λιγότερο ρεύμα θα πληρώνεις και λιγότερο, εάν είσαι σπάταλος θα έχεις τον κίνδυνο να πληρώνεις και περισσότερο. Με αυτήν την πολιτική θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας, έτσι ώστε, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να έχουμε πιο λογικά επίπεδα κατανάλωσης. Είναι μια πολιτική θετική για τη χώρα και θετική για την τσέπη του καταναλωτή.

    Μιλήσαμε και για το θέμα της λεγόμενης βιώσιμης κατανάλωσης που αφορά πάλι στα νοικοκυριά και μεταξύ των άλλων, αφορά και στη διαχείριση των σκουπιδιών. Εμείς δε θέλουμε να μείνουμε μόνο στο επίπεδο των διαφημιστικών εκστρατειών, θέλουμε να υπάρχει, επίσης, ένα πλέγμα πολιτικής, ένα πλέγμα μέτρων στο συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου και σε αυτό το επίπεδο να ακολουθήσουμε άλλες χώρες της Ευρώπης που δίνουν έμφαση, όχι μόνο στον τελικό κρίκο της αλυσίδας σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά στον περιορισμό των σκουπιδιών, ήδη από τα νοικοκυριά".

    [04] "Χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις"

    «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές λύσεις για να βγούμε από την ύφεση. Η υπάρχουσα κυβέρνηση αδυνατεί εκ των πραγμάτων να μας οδηγήσει έξω από την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο τον ενημέρωσε για την απεργία της ερχόμενης Τετάρτης με το κύριο θέμα τη στήριξη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το Ταμείο πρόνοιας και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων

    «Χρειάζεται να βρούμε ένα ευρύτερο πλαίσιο, να βρεθούν οι καλύτεροι και με αυτούς να λύσουμε τα καθημερινά προβλήματα μας. Οι καλύτεροι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, και σημείωσε ότι «οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν αποτελούν ρεαλιστική λύση», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε συγκυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στην χθεσινή επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Ζούμε σε μια περίοδο βίας. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε μόνον στα αστυνομικά μέτρα. Υποχρεούμεθα να ακούσουμε αυτούς που θορυβούν γιατί αν δεν τους ακούσουμε αυτοί θα κάνουν περισσότερο θόρυβο και ο θόρυβος αυτός θα είναι πιο επώδυνος. Υποχρεούμεθα να ακούμε όποιους έχουν κάτι να πουν. Εγώ πάντως θέλω να ακούσω τους πάντες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 2009 - 15:30:26 UTC