Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα έντιμος διαμεσολαβητής"
  • [02] Δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ
  • [03] Στον Καναδά ο Ομπάμα

  • [01] "Η Ελλάδα έντιμος διαμεσολαβητής"

    Η φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να παραδώσει, στο τέλος της προεδρίας της στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την περιοχή ευθύνης του Οργανισμού πιο ασφαλή και πιο δημοκρατική και το μήνυμα αυτό το μετέφερε η ίδια, κατά την ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευσή του στη Βιέννη, τόνισε το απόγευμα σε δηλώσεις της η προεδρεύουσα του Οργανισμού, υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κα Μπακογιάννη παρουσίασε το μεσημέρι σε ομιλία της στη Χειμερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην αυστριακή πρωτεύουσα, τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο δραστηριότητάς του.

    Οπως ανέφερε στις δηλώσεις της σε έλληνες δημοσιογράφους στη Βιέννη η υπουργός Εξωτερικών, στην προσπάθειά της αυτή, η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, θα είναι ένας έντιμος διαμεσολαβητής και τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Πρόσθεσε, πως η ίδια είχε σήμερα την ευκαιρία να απευθυνθεί στο κατ΄ εξοχήν δημοκρατικό κομμάτι του ΟΑΣΕ, δηλαδή σε βουλευτές από τις 56 χώρες-μέλη του.

    Η κα Μπακογιάννη επισήμανε το γεγονός πως στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ το 2009, διεξάγονται 19 εκλογές στις χώρες ευθύνης του, που πρέπει να παρακολουθήσουν και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και το Γραφείο για Δημοκρατικούς Θεσμούς και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Οπως είπε, "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε κι εκεί για να παρακολουθήσουμε αυτές τις εκλογές από πολύ κοντά και την προετοιμασία τους αλλά και την ημέρα των εκλογών να διασφαλίσουμε την ύψιστη αυτή δημοκρατική διαδικασία σε αυτές τις χώρες,έτσι ώστε το όποιο αποτέλεσμα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί".

    Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τις προτάσεις από τους προέδρους Ρωσίας και Γαλλίας για την ανανέωση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως από την αρχή η Ελλάδα θεώρησε τις ιδέες αυτές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ότι ο ΟΑΣΕ είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο διάλογος για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια μπορεί και θα πρέπει να γίνει.

    Η κα Μπακογιάννη επισήμανε στις δηλώσεις της ότι σήμερα στη Βιέννη είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα αυτό με μεγάλο αριθμό Αμερικανών γερουσιαστών οι οποίοι βρίσκονται εδώ για να συμμετάσχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και πρόκειται να το συζητήσει και κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον.

    "Οταν πλέον θα έχουμε συγκεντρώσει τις απόψεις και των 56 εταίρων, θα μπορούμε να βάλουμε πάνω στο τραπέζι τις προτάσεις της Προεδρίας και να πάμε ένα βήμα προς τα μπρος", κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.

    Ομιλία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση

    Τη δέσμευση της Ελλάδας, κατά την άσκηση του ρόλου της ως προεδρεύουσας του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2009, να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής, να προωθήσει το διάλογο και να βελτιώσει τους υπάρχοντες μηχανισμούς του, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας το μεσημέρι στη Βιέννη, στη Χειμερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο δραστηριότητάς του.

    Όπως ανέφερε η υπουργός, στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, οι οποίες είναι σαφείς για τις τρεις διαστάσεις του Οργανισμού, συγκαταλέγονται η διαχείριση κρίσεων και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του ΟΑΣΕ, που συνεπάγεται τη θεσμική εξέλιξη του και την απόκτηση νομικής προσωπικότητας.

    Ειδικότερα ως προς τη διαχείριση κρίσεων, η κ. Μπακογιάννη παρέπεμψε στη Γεωργία, τονίζοντας πως για την Ελλάδα η παρούσα κρίση επιβάλλει ο ΟΑΣΕ να κάνει εκεί περισσότερα και όχι λιγότερα, η ίδια είναι σταθερά προσηλωμένη στη διατήρηση μιας ουσιαστικής παρουσίας του Οργανισμού στην περιοχή. Η πρόσφατη συμφωνία στη Βιέννη για παράταση της παραμονής της εκεί αποστολής στρατιωτικών παρατηρητών πρέπει να χρησιμεύσει ως θεμέλιο για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων ζητημάτων οικοδόμησης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή.

    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Ελληνική Προεδρία στον ειδικό ρόλο του Οργανισμού ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπου πρόθεσή της είναι να προάγει την υλοποίηση των αντιτρομοκρατικών δεσμεύσεών του με πλήρη σεβασμό για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα εργαστεί επίσης σκληρά υποστηρίζοντας την εφαρμογή και τη βελτίωση των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ ως προς την ασφάλεια και αστυνόμευση των συνόρων.

    Η κα Μπακογιάννη επισήμανε ότι προσβλέπει σε έναν αποτελεσματικό διάλογο στο φετινό Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ που θα κορυφωθεί το Μάιο στην Αθήνα, όπου θα εξετασθούν οι διάφορες πτυχές της μετανάστευσης, ενώ περαιτέρω έμφαση θα δοθεί στο διάλογο για την εγγύηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, όπως επίσης στην ενίσχυση της ευρύτερης θεματικής του Κράτους Δικαίου και στη διατήρηση υψηλότερων προδιαγραφών για τις δράσεις του ΟΑΣΕ ως προς τη παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.

    Παραπέμποντας στο γεγονός ότι μέσα στο 2008 ξεκίνησαν ευρύτερες συζητήσεις για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και τέθηκαν επί τάπητος ιδέες από τους προέδρους της Ρωσίας Μεντβέντεφ και Γαλλίας Σαρκοζί υπέρ ανανέωσης του σχετικού διαλόγου, η Ελληνίδα προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει συναντήσεις οποιουδήποτε επιπέδου με σκοπό να διεκολύνει περαιτέρω τον διάλογο.

    Όπως σημείωσε η κα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, γνώμονας είναι τρεις αρχές, η μετριοπάθεια για να ληφθεί σοβαρά κάθε πρόσκληση σε διάλογο, η κατοχύρωση των όσων έχουν επιτευχθεί και η προσεκτική προετοιμασία μιας θετικής ατζέντας.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΟΑΣΕ συναντήθηκαν το 1975 στο Ελσίνκι, τα συμμετέχοντα κράτη είχαν ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 2.400 στη Γενεύη και είχαν συζητήσει επί 4.660 προτάσεων, αν λοιπόν στόχος μας είναι κάτι παραπάνω από το Ελσίνκι, το γνωστό ως Helsinki Plus, τότε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να κάνουμε προσεκτική δουλειά».

    Κλείνοντας την ομιλία της στη 8 η Χειμερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στα παλιά ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη, η κα Μπακογιάννη τόνισε πως στην καρδιά του Οργανισμού παραμένει η αρχή ότι η ασφάλεια ξεκινά με την «εγγενή αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου».

    «Η ασφάλεια προυποθέτει την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών, την ανάπτυξη ορθής οικονομικής και περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ως προεδρεύουσα του Οργανισμού.

    [02] Δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ

    Δάνεια που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Το πρόγραμμα Επιδότησης και Εγγύησης Κεφαλαίων Κίνησης για όλες τις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις ξεκίνησε να υλοποιείται στις 28-12-2008. Σήμερα, μετά από 32 εργάσιμες ημέρες λειτουργίας, το πρόγραμμα υλοποιείται με ικανοποιητικούς και σταθερά αυξητικούς ρυθμούς. Έως την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου είχαν εγκριθεί 8.656 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους που αγγίζουν το 1 δις ευρώ (961.225.773 ευρώ)

    Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά και στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη διεθνή συγκυρία.

    [03] Στον Καναδά ο Ομπάμα

    Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό πραγματοποιεί σήμερα, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί στην Οτάβα με τον Καναδό πρωθυπουργό Στήβεν Χάρπερ.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης του Ομπάμα με τον Χάρπερ στην διάρκεια της περίπου επτάωρης παραμονής του στον Καναδά θα βρεθούν το εμπόριο -και ειδικά η συμφωνία NAFTA- η παγκόσμια οικονομική κρίση και η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν.

    Το διμερές εμπόριο μεταξύ των γειτονικών χωρών υπολογίζεται ότι φθάνει σε αξία το 1,5 δις δολάρια την ημέρα. Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τις προστατευτικές παρορμήσεις της Ουάσινγκτον, οι οποίες τείνουν να εντείνονται σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας.

    Ο Καναδάς διατηρεί στρατιωτική δύναμη περίπου 2.700 ανδρών στην Κανταχάρ -μια από τις πιο επικίνδυνες επαρχίες του Αφγανιστάν. Με 108 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, ο Καναδάς έχει κατά κεφαλήν τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη χώρα-μέλος του NATO που συμμετέχει στην αποστολή στο Αφγανιστάν, κι η Οτάβα έχει ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα έως το αργότερο το 2011.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2009 - 17:30:17 UTC