Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] "Να ληφθούν μέτρα"
  • [03] "Σε τροχιά ύφεσης"
  • [04] Υποδοχή ροκ σταρ για τον Ομπάμα

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης δήλωσε ότι θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Θεωρώ αναγκαίο» να συνεννοούμαστε τουλάχιστον σε υποθέσεις εθνικής σημασίας, όπως είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. «Για το σκοπό αυτό θα ζητήσω αμέσως μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα επιδιώξω και με αυτόν τον τρόπο συζήτηση ουσίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα αυτής της κρίσιμης περιόδου» είπε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    «Σήμερα η οικονομία είναι εθνική υπόθεση. Δε ζητώ από την αντιπολίτευση να επικροτεί την κυβέρνηση. Δε νοείται όμως η στείρα αντιπολίτευση", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «το "όχι" σε όλα ήταν πάντα μια λάθος νοοτροπία. Θεωρώ αναγκαίο να βάλουμε τέλος στην προσχηματική διαφωνία»

    Απαντώντας στην πρόταση του κ.Καραταφέρη για διακομματική κυβέρνηση υπό τον υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Λ. Παπαδήμο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η χώρα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση» και πως «διάφορες προτάσεις που διατυπώνονται τελευταία δεν συνιστούν υπεύθυνες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. Εκτοξεύονται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αποδεικνύουν πολιτικό καιροσκοπισμό. Χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις δεν αναζήτησαν παρόμοιες μεθοδεύσεις. Και δεν τις αναζήτησαν διότι έχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Δυνάμεις που νοιάζονται πραγματικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, και όχι δυνάμεις που νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να πάρουν ή να μοιραστούν εξουσία».

    Διυπουργική επιτροπή για την Οικονομία

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική Οικονομική Επιτροπή, την οποία ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε, ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιο και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς στο σκέλος των δαπανών έχουν καταγραφεί όλες οι ελαστικές δαπάνες που θα περικοπούν κατά 10%, ενώ έχει αποφασιστεί η μείωση κατά 10% όλων των συμβάσεων έργου. Συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου του ενός κέντρου για την πληρωμή όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των εσόδων υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, υπάρχει κινητικότητα και για το θέμα της περαίωσης και για τις οργανωτικές αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.

    Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας με το κλίμα που υπάρχει από την τρομοκρατία, την εκλογολογία και την πολιτική ένταση, ο κ. Παπαθανασίου είπε "έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα και συνέπεια και θα μας βγάλει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατόν επιπτώσεις. Είμαστε εδώ για να το παρακολουθούμε και να παρακολουθούμε την εφαρμογή του σε συνεχή βάση".

    Τέλος σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχουν σκέψεις για ενδεχόμενη κρατικοποίηση τράπεζας ο υπουργός Οικονομίας απάντησε "έχουμε ξεκαθαρίσει ποιό είναι το πρόγραμμά μας στο θέμα των τραπεζών".

    [02] "Να ληφθούν μέτρα"

    Διακομματική κυβέρνηση υπό τον υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Λ. Παπαδήμο πρότεινε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση», ενώ σημείωσε ότι "χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, έστω και αν είναι δυσάρεστα για το λαό».

    «Γιατί δεν δοκιμάζουμε ότι δοκιμάζαμε το 1990 με τον Ζολώτα; Δεν θέλετε να σας γράψει η ιστορία όπως έγραψε τον Τσαλδάρη που με 200 και πλέον βουλευτές παρέδωσε την εξουσία;», είπε ο κ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή και συνέχισε: Να πάρουμε τον Λ. Παπαδήμο από υποδιοικητή της ΕΤ, να τον φέρουμε εδώ να κάνει μια κυβέρνηση, να βάλετε εσείς τους υπουργούς σας, να βάλει το ΠΑΣΟΚ υπουργούς, να βάλουν και οι άλλοι από έναν, και να στηρίξουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να βγούμε από την κρίση. Να συμφωνήσουμε ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξεως, σε ένα χρόνο, να βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και του χρόνου που θα έχουμε βγει -πρώτα ο θεός- από την κρίση, να πάμε σε εκλογές, από μηδενική βάση».

  • **Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 και την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009, θα επισκεφθεί το Αίγιο του Ν. Αχαΐας και τον Πύργο Ηλείας, αντίστοιχα, όπου θα παραχωρήσει Συνεντεύξεις Τύπου στα Μ.Μ.Ε , και θα κόψει την Βασιλόπιτα των τοπικών επιτροπών του κόμματος.

    Τον κ. Γ. Καρατζαφέρη θα συνοδεύσει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, κ. Απόστολος Μπαμίχας.

    [03] "Σε τροχιά ύφεσης"

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι "η συνεχής και επιταχυνόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η είσοδος σε τροχιά ύφεσης", δηλώνει η Πολιτική Εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η κα Κατσέλη χαρακτηρίζει "υπεραισιόδοξες" τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης και επισημαίνει ότι δεν παρουσίασε, στους Έλληνες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, "έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη για τη διαχείριση και την υπέρβαση της κρίσης".

    Θεωρεί ανέφικτη την πρόταση του κ. Γ. Προβόπουλου για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, με δεδομένη την πολιτική της κυβέρνησης και εκτιμά ότι, μεσούσης της κρίσης, η πρόταση αυτή θα μπορούσε να φέρει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

    Σχετικά με το ρόλο των Τραπεζών, η κα Κατσέλη τονίζει ότι "επιβάλλεται η παρουσία μιας ισχυρής Τράπεζας, ελεγχόμενης από το δημόσιο, η οποία θα διαμορφώνει όρους δανεισμού και θα επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα".

    Η συνέντευξη της κας Λούκας Κατσέλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στον πολιτικό συντάκτη Βασίλη Μούρτη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποια είναι η γνώμη σας για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα; Είναι "ρεαλιστικό", θα γίνει δεκτό από την ΕΕ ή θα ζητηθεί η αλλαγή του; Ο υπουργός Οικονομίας δηλώνει ότι "δεν μας τρομάζει η επιτήρηση", γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το έλλειμμα, αλλά το δημόσιο χρέος. Την ίδια στιγμή ο κ. Γ. Προβόπουλος προτείνει σκληρά μέτρα για το έλλειμμα. Τελικά ποιο είναι το πρόβλημα και ποια η λύση του;

    ΑΠ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-11 που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην ΕΕ βασίζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και την εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος την περίοδο 2009-2010. Οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμήσεων της κυβέρνησης και της πραγματικής κατάστασης επιβεβαιώνεται, άλλωστε, και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την πρόσφατη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Κυβέρνηση δεν παρουσίασε στην ΕΕ και στον ελληνικό λαό έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη για την διαχείριση και την υπέρβαση της κρίσης.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ουσιαστική επιτήρηση εδώ και αρκετούς μήνες, κυρίως από τις διεθνείς αγορές, λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής και της εκτόξευσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήδη από το 2007. Η ΕΕ πρότεινε την ένταξη της χώρας μας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της κυβέρνησης στη δημοσιονομική διαχείριση και στην αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας ήδη από το 2007, ένα χρόνο πριν να ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι η συνεχής και επιταχυνόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας με την είσοδο της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο, λόγω και της διεθνούς κρίσης, σε τροχιά ύφεσης. Η καθυστέρηση στην λήψη μέτρων για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης της μέσης ελληνικής οικογένειας και της απασχόλησης, καθώς και την στήριξη επιχειρήσεων σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές, θα οδηγήσουν την οικονομία σε αδιέξοδο το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Γι' αυτό είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το ΠΣΑ 2008-2011 και να συμπεριλαμβάνει μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ρεαλιστικά και αποτελεσματικά μέτρα περιστολής των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, καθώς και μέτρα ανασύνταξης των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών. Ταυτόχρονα είναι πιεστική ανάγκη να προωθηθούν μεγάλες τομές για την αντιμετώπιση, μεσοπρόθεσμα, της σοβαρής κρίσης ανταγωνιστικότητας, του διευρυνόμενου παραγωγικού ελλείμματος, και του δαπανηρού και αναποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου που παράγει στρεβλώσεις και αυξάνει την γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι οι στόχοι που θέτει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (επιπλέον έσοδα 2 δις, 30% μείωση δαπανών, μείωση κόστους εργασίας κλπ) είναι εφικτοί; Μήπως προοιωνίζονται περίοδο σκληρής λιτότητας;

    ΑΠ: Η πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ποσοστό μικρότερο του 3% του ΑΕΠ εντός του 2009, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ανέφικτη. Με δεδομένη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα πέντε τελευταία χρόνια, καθώς και τη σημερινή διάλυση των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, μια τέτοια μείωση θα ήταν εφικτή μόνο μέσα από τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών και αύξηση των φόρων. Τέτοια μέτρα όμως μεσούσης της κρίσης θα έφερναν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση, σε μεγαλύτερη υστέρηση των εσόδων και σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό που πρέπει και μπορεί να γίνει σήμερα είναι ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων των ρουσφετολογικών έκτακτων προσλήψεων και των υπερβολικών αμοιβών στελεχών, η ανακατανομή δαπανών προς όφελος των δημοσίων επενδύσεων και η αποκατάσταση της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών και της αποτελεσματικότητας τους στα επίπεδα του 2003, αποκαθιστώντας τα έσοδα κατά 3-4 δισ. Ευρώ.

    ΕΡ: Τελικά ποιοι θα πληρώσουν το κόστος της εξόδου από την κρίση;

    ΑΠ: Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: εφαρμογή "προγράμματος σταθεροποίησης" ή "προγράμματος λιτότητας" που τον λογαριασμό τον πληρώνει ο πιο αδύνατος είναι συνταγή καταστροφής. Ασφαλώς και ο δρόμος για έξοδο από την κρίση δεν θα είναι μια εύκολη πορεία. Για να πλεύσει το καράβι της οικονομίας με ασφάλεια στην ανοικτή θάλασσα θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά, να συνεννοηθούμε και να μοιράσουμε το κόστος και το όφελος των προσπαθειών μας δίκαια. Αυτό όμως επαναλαμβάνω δεν σημαίνει λιτότητα. Γιατί, για να υπερβεί η οικονομία την κρίση χρειάζεται να δημιουργηθεί πλούτος, να αυξηθεί δηλαδή η "πίτα", και βεβαίως να μοιρασθεί δίκαια. Μια πολιτική λιτότητας όμως, θα βύθιζε την οικονομία σε ύφεση, θα "πάγωνε" την αγορά, θα διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες, και τελικά τα έσοδα θα μειωνόντουσαν και τα ελλείμματα θα αυξάνονταν.

    ΕΡ: Ακούγεται ότι οι Τράπεζες ετοιμάζονται να ζητήσουν ένα ακόμα πακέτο ενίσχυσης. Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο;

    ΑΠ: Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το "πακέτο" των 28 δισεκ. ευρώ δεν πρόκειται να φτάσει στις επιχειρήσεις και στους κλάδους που πλήττονται. Σχεδιάστηκε για να καλύψει κυρίως τις επισφάλειες και τα ανοίγματα των τραπεζών. Επειδή οι επισφάλειες ενδέχεται να αυξηθούν το 2009, θα πρέπει η Τ.τ.Ε. να ασκήσει άμεση εποπτεία. Οι τράπεζες που δεν έχουν επαρκή κεφάλαια πρέπει να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο με χρήματα πρώτα από όλα των ίδιων των μεγαλομετόχων τους και ύστερα από το επενδυτικό κοινό και το Δημόσιο. Γι' αυτό και σήμερα όλοι μιλάνε για την ανάγκη να υπάρξει και δεύτερο "πακέτο" ενίσχυσης. Το θέμα όμως δεν είναι απλά να διατεθούν μερικά δις ευρώ για να σωθούν οι τράπεζες, αλλά να διατεθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να φτάσουν στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της πιστωτικής ασφυξίας, στην αγορά που έχει παγώσει.

    Προτείναμε επίσης από την πρώτη στιγμή στην Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα Ειδικό Ταμείο Αναχρηματοδότησης, συνδέοντας την παροχή ρευστότητας προς τις Τράπεζες με την παροχή εκ μέρους τους ως εξασφαλίσεων στο Ταμείο νέων ή αναχρηματοδοτούμενων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτό έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ρευστότητα θα διοχετευθεί στην αγορά και όχι για να καλύψουν τρύπες και επισφάλειες των τραπεζών. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε και γι' αυτό σήμερα η αγορά έχει "παγώσει". Εξάλλου για την ενίσχυση της ρευστότητας, έχουμε ήδη προτείνει την αύξηση του Προϋπολογισμού του ΤΕΜΠΜΕ στο τριπλάσιο, καθώς και την άρση όλων των αντικινήτρων και δυσκολιών που εντοπίστηκαν κατά υλοποίηση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε κλάδους που πλήττονται περισσότερο, με παράλληλη επέκταση του προγράμματος για την κάλυψη περισσότερων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του αγροτικού τομέα.

    ΕΡ: Πως μπορεί να περιοριστεί η "ασυδοσία" των Τραπεζών; Έχετε υπόψη σας κάποιους τρόπους,τους οποίους προτίθεστε να εφαρμόσετε εφόσον γίνεται κυβέρνηση; Μπορεί να επιχειρηθεί επανακρατικοποίηση, π.χ. της "Εθνικής";

    ΑΠ: Όπου δεν υπάρχει αποτελεσματική εποπτεία και ανταγωνισμός, αναπτύσσονται μονοπωλιακές καταστάσεις και υιοθετούνται καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών. Επομένως, η απάντηση είναι ισχυρή και αποτελεσματική εποπτεία παντού, και κυρίως στο λεγόμενο "σκιώδες" χρηματοοικονομικό σύστημα (π.χ. hedge funds), μέτρα για να μπει φραγμός στις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, και υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μέχρι σήμερα 2 προτάσεις νόμου, και διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. Για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών συνθηκών στην τραπεζική αγορά, επιβάλλεται πλέον να υπάρξει παρουσία μιας ισχυρής ανταγωνιστικής τράπεζας, ελεγχόμενης από το δημόσιο, η οποία θα διαμορφώνει όρους δανεισμού και θα επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, προς όφελος της ανάπτυξης και της Ελληνικής κοινωνίας.

    ΕΡ: Έχετε πει ότι η ΝΔ αύξησε αδικαιολόγητα τις δαπάνες του δημοσίου. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα 10 δις που είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός πριν τις εκλογές του 2004, τελικά το γίνεται, έχουν αυξηθεί σήμερα οι σπατάλες;

    ΑΠ: Ο κ. Πρωθυπουργός στις αρχές του 2004 μίλαγε για "νοικοκύρεμα" του κράτους υποσχόμενος μείωση της κρατικής σπατάλης κατά 10 δις ευρώ. Ένα μόνο στοιχείο θα σας πω: το 2003, ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η λειτουργία του κράτους κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 31,3 δις ευρώ. Φέτος θα κοστίσει περίπου 50 δις ευρώ αν επαληθευθούν οι προβλέψεις στον Προϋπολογισμό του 2009 που ήδη έχουν ξεπεραστεί. Δηλαδή μιλάμε για μια αύξηση περίπου 19 δις ευρώ ή σχεδόν 60%. Πού πήγαν τόσα επιπλέον χρήματα; Μήπως το κράτος σήμερα προσφέρει στους Έλληνες φορολογούμενους καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες στην παιδεία, την υγεία, και την πρόνοια και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Αυτό σημαίνει αύξηση της σπατάλης και αδυναμία ελέγχου των δαπανών. Γι' αυτό και οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για περικοπή των ελαστικών δαπανών με τη μείωση του ορίου πληρωμών κατά 10% δεν πείθουν κανέναν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει "στάχτη στα μάτια". Είναι ένα μέτρο που εξαγγέλλεται σχεδόν κάθε χρόνο και ποτέ δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

    ΕΡ: Ποια είναι η θέση σας για την "Ολυμπιακή"; Συμφωνήσατε με την πρόταση της MIG; Θεωρείτε ότι μπορεί να δώσει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα; Έχετε βρει τρόπο επανάκτησης του ελέγχου του ΟΤΕ από το δημόσιο, όπως έχετε δεσμευτεί;

    ΑΠ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση με τον κ. Βγενόπουλο επανέλαβε τη θέση μας για ένα μικτό σχήμα δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων για την Ολυμπιακή. Η θέση του ΠΑΣΟΚ επομένως είναι ξεκάθαρη. Δεν θέλουμε ένα κρατικό μονοπώλιο, αλλά δεν θέλουμε και ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, θέλουμε μια βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή. Όσο για τον ΟΤΕ έχουμε ξαναπεί ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο της εταιρείας. Γι΄ αυτό δώσαμε μια μεγάλη μάχη προκειμένου να αποτρέψουμε την εκποίησή του. Θέλουμε τον ΟΤΕ να λειτουργεί ανταγωνιστικά υπό δημόσιο έλεγχο, να είναι εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Θέλουμε τον ΟΤΕ να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται, να είναι κερδοφόρα επιχείρηση με ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, και όχι να εκποιείται και να εξαγοράζεται.

    ΕΡ: Η κυβέρνηση σας έχει ζητήσει συναίνεση την οποία αρνείστε να δώσετε. Πιστεύετε ότι, αν γίνεται κυβέρνηση, δεν θα χρειαστείτε κι εσείς συναίνεση για να απαντήσετε στην οικονομική κρίση; Τελικά εκτός από αυτοδύναμοι θέλετε να είστε και αυτάρκεις;

    ΑΠ: Η συναίνεση προϋποθέτει την ύπαρξη διάθεσης συνεργασίας και ειλικρινούς διαλόγου. Απαιτεί την ύπαρξη αξιόπιστου εταίρου. Δυστυχώς, ο κ. Καραμανλής μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και με πλήρη ανυπαρξία σχεδίου και στρατηγικής για τη χώρα ζητά συνενόχους, όταν ο ίδιος δεν θέλησε να καταθέσει για συζήτηση στη Βουλή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, πριν την υποβολή του στην Ε.Ε. Συναίνεση για μας σημαίνει δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της χώρας. Απαιτεί ειλικρινή διάλογο και προσπάθεια για ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες. Είμαστε η πολιτική δύναμη που σεβόμενη τις δημοκρατικές αξίες, εκπροσωπεί μια ευρύτερη κοινωνική και δημοκρατική πλειοψηφία του τόπου, χωρίς στεγανά, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ταμπέλες.

    ΕΡ: Μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πιστεύετε ότι έχει κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα;

    ΑΠ: Είναι πλέον γεγονός ότι η κοινωνία επιζητεί αλλαγή Κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον, γεγονός που φαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Τα θετικά αυτά μηνύματα αποτελούν για μας μεγάλη ευθύνη. Μεγάλη ευθύνη να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Να εμπλουτίσουμε και να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας ακόμα περισσότερο, μέσα από τον διάλογο με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Να αξιοποιήσουμε χωρίς αποκλεισμούς όλους όσους έχουν διάθεση να προσφέρουν. Να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και αξιοπιστία στις προσδοκίες του κόσμου.

    ΕΡ: Σε πρόσφατο δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα το ΠΑΣΟΚ φέρεται να προσανατολίζεται σε κατάργηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ανάθεση του έργου της στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ισχύει κάτι τέτοιο;

    ΑΠ: Όχι δεν ισχύει, πρόκειται περί παρανόησης. Αντίθετα, θέλουμε μια ισχυρή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο. Για να αντιμετωπιστούν όμως τα προβλήματα εποπτείας στο σημερινό κατακερματισμένο σύστημα, χρειάζεται καταρχήν να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εποπτικών αρχών - στις τράπεζες, στην κεφαλαιαγορά, στις ασφαλιστικές εταιρείες. Μετά να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σταδιακά σε ενιαία εποπτεία ολόκληρου του χρηματοοικονομικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ όπως γνωρίζεται έχει πει στο πρόγραμμά του ότι προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής. Χρειάζεται να προχωρήσουμε επομένως προσεκτικά, με σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την εφαρμογή σε άλλες χώρες. Στόχος μας είναι να ισχύσουν δίκαιοι και αποτελεσματικοί κανόνες λειτουργίας των αγορών. Να προστατεύεται ο συναλλασσόμενος, ο δανειολήπτης, και ο επενδυτής.

  • ** Κάντε κλικ στη φωτογραφία της πρώτης σελίδας για να δείτε τη συνέντευξη της κας Λ.Κατσέλη στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠε

    [04] Υποδοχή ροκ σταρ για τον Ομπάμα

    Δηλώνοντας ότι "αγαπά" τη χώρα τους και χαιρετώντας τα πλήθη των Καναδών που έσπευσαν να τον υποδεχτούν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναζωπύρωσε την Πέμπτη τις στενές, φιλικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με τον Καναδά που είχαν υποστεί πλήγμα επί του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους.

    Ο Ομπάμα αναβίωσε και την παράδοση που θέλει τους νέους προέδρους να πραγματοποιούν το πρώτο ταξίδι τους στο εξωτερικό στον Καναδά, έναν από τους στενότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο Μπους μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2000 είχε επισκεφθεί το Μεξικό ενώ ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Καναδούς, ιδίως λόγω της απόφασής του να εισβάλει στο Ιράκ.

    Ο νέος πρόεδρος πάντως έτυχε υποδοχής ροκ σταρ από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί, παρά το πολικό ψύχος, για να τον δουν. Σε αντίθεση με τον Μπους, που σπανίως εξέφραζε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τον Καναδά, ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της χώρας. "Αγαπώ αυτή τη χώρα. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο φίλο και σύμμαχο", είπε κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

    Ο Ομπάμα έχει έναν Καναδό κουνιάδο ενώ και δύο από τα μέλη του επιτελείου του κατάγονται από τον Καναδά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον Καναδά είναι πιο δημοφιλής ακόμη και από τον πρωθυπουργό της χώρας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Καναδούς που τον βοήθησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία του και, χαριτολογώντας, είπε ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μόλις ζεστάνει κάπως ο καιρός.

    Ακόμη και η γλωσσική παραδρομή του Ομπάμα, στην αρχή της συνέντευξης, όταν είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην "Άιοβα", διορθώνοντας όμως αμέσως τη λέξη σε "Οτάβα", δεν φάνηκε να πειράζει κανέναν.

    Ο Χάρπερ, που θεωρείται μάλλον ψυχρός και τυπικός, αποκαλούσε τον Ομπάμα "κύριε πρόεδρε", ωστόσο έμοιαζε να είναι πολύ πιο άνετος απ' ότι ήταν στις επαφές που είχε με τον Μπους. Οι επικριτές του τον κατηγορούσαν ότι έπαιρνε εντολές από την κυβέρνηση Μπους, γεγονός που τον οδήγησε να κρατά αποστάσεις από τον προηγούμενο πρόεδρο.

    O Μπάρακ Ομπάμα μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό ανακοίνωσαν πως θα ακολουθήσουν κοινή τακτική για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ συζήτησαν και το καυτό θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες των καναδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μνημόνευσε τους πεσόντες, αλλά δεν ζήτησε την παράταση της παραμονής της καναδικής στρατιωτικής δύναμης μετά το 2011.

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ είπε πως οι δύο ηγέτες άρχισαν ένα διάλογο για την καθαρή ενέργεια, που θα οδηγήσει σε μια διηπειρωτική πολιτική για το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών. Εμπειρογνώμονες και απο τις δύο χώρες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας που θα μειώσει την εκβολή των δηλητηριωδών αερίων.

    Ο Χάρπερ και ο Ομπάμα επίσης τόνισαν την ανάγκη της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, παρα τους φόβους στον Καναδά και στο εξωτερικό πως η ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική προστατευτισμού εκ μέρους των ΗΠΑ.

    Οι φόβοι των Καναδών πολιτικών για τον αποκλεισμό καναδικών προϊόντων λόγω του αμερικανικού πακέτου ενίσχυσης των 800 δις που προβλέπει σχετικό όρο, εξανεμίσθηκαν καθώς ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Καναδό πρωθυπουργό πως θέλει να αναπτύξει το εμπόριο κι όχι να το πολεμήσει.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε τριαντάλεπτη συνομιλία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Ιγνάτιεφ.

    Αυτό που ξάφνιασε ευχάριστα τους Καναδούς πολίτες ήταν η αιφνίδια επίσκεψη του Μπάρακ Ομπαμα στην υπαίθρια αγορά της Οττάβα, όπου αγόρασε γλυκίσματα και κουλουράκια απο αρτοπωλείο χαιρετώντας τον κόσμο δια χειραψίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 February 2009 - 11:30:21 UTC