Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στα σενάρια εκλογών
  • [02] Σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες
  • [03] Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες
  • [04] Ποδόσφαιρο: ήττα για ΟΣΦΠ
  • [05] Βομβιστική επίθεση στο Κάιρο
  • [06] Αυστραλία: Νέες πυρκαγιές
  • [07] Έρευνες για την απόδραση
  • [08] "Ψεύδη και δημαγωγία"
  • [09] Συνάντηση με την ΟΤΟΕ
  • [10] "Υποχρέωση ο διάλογος"
  • [11] Βραδιά Όσκαρ
  • [12] Κυπελλούχος ο ΠΑΟ

  • [01] Τέλος στα σενάρια εκλογών

    Στις 2μμ θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Κ. Καραμανλή. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ.

    Το θέμα των πρόωρων εκλογών έκλεισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

    «Δεν μας αφορούν, δεν μας απασχολούν. Δεν σκέφτομαι εκλογές. Τέρμα η συζήτηση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας σενάρια ανευθυνότητας τα περί εκλογολογίας τα οποία, όπως είπε, διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε τη στάση μας απέναντι στο θέμα αυτό, δεν μπορούμε να παίζουμε με κορυφαίους θεσμούς όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, «όλα τα άλλα είναι χονδροειδείς ανευθυνότητες που εκθέτουν τους πρωταγωνιστές τους».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. "Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, είπε, είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να περιορίσουμε τις αναπόφευκτες συνέπειές της. Αυτή είναι η έγνοια μας, δεν μας αφορούν τα άλλα, είναι άγχος άλλων κομμάτων και ζημιώνουν τον τόπο". Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης με έμφαση ότι, δεν παίζει με το μέλλον του τόπου και πως δεν θα υποχωρήσει σε εφήμερες σκοπιμότητες.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου χρέους, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε πολύ υψηλό και είπε ότι είναι μεγάλη πληγή της οικονομίας σήμερα. Τόνισε ότι τα πέντε χρόνια που βρίσκεται η ΝΔ στην εξουσία έγινε σημαντικό έργο. Τολμούμε τη σύγκριση, είπε ο πρωθυπουργός, και αναρωτήθηκε τί θα γινόταν αν σήμερα με την κρίση είχαμε την ανεργία του 2004.

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά αποτελέσματα και πρόσθεσε: Ας μην αφήσουμε τα αποτελέσματα αυτά να επισκιάζονται από την παραπολιτική, τη φημολογία και την ανεύθυνη σεναριολογία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με λόγια και με νοοτροπίες του παρελθόντος και τόνισε ότι βλάπτει την οικονομία και την κοινωνία η στάση που επέδειξαν πολιτικές δυνάμεις στο πρόσφατο κλείσιμο των δρόμων και νωρίτερα στις ταραχές και πρόσθεσε ότι κάνουν ζημιά όσοι διαγκωνίζονται σε παραχολογία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει και να ξεπεραστεί η κρίση.

    Ο κ. Καραμανλής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κρίση για την οποία είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος και την έκτασή της και τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες στην ευρωζώνη, αφού την ώρα που πανίσχυροι κολοσσοί καταρρέουν και οι απολύσεις στην Ευρώπη παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας η Ελλάδα προβλέπεται να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία συγκριτικά με την ευρωζώνη. Δεν έχουμε όμως περιθώρια ευελιξίας λόγω του τεράστιου χρέους, το οποίο είναι η ανοιχτή πληγή της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι επιλογή του είναι να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής ισορροπία ανάμεσα στους αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Απόφασή μας είναι να δώσουμε έμφαση στις ανάγκες του σήμερα χωρίς να υπονομεύσουμε τις αντοχές της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι το τρίπτυχο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση και η στήριξη των ασθενέστερων. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά με τα 28 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως είπε, υπονομεύτηκε. Επιτέθηκε, δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας τα εξής: «Συμφωνεί ή όχι στη μείωση των επιτοκίων, συμφωνεί ή όχι στην πιστωτική επέκταση επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων και αν συμφωνεί γιατί δεν στήριξε το πρόγραμμα;»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διάλογο που πραγματοποιείται για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάλεσε τους νέους να συνεισφέρουν στο διάλογο αυτό.

    [02] Σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες

    Παρουσία εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και κομματικών στελεχών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και τις προσωπικές του δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό για το πώς θα κυβερνήσει εάν το κόμμα του κερδίσει τις προσεχείς εκλογές.

    Παρουσιάζοντας το σχέδιο, στις γενικές του γραμμές, το οποίο αποτελεί ένα είδος προγραμματικού πλαισίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του, επειδή νοιάζεται για τον τόπο και υπηρετεί την πατρίδα και τον πολίτη.

    Επιλέξαμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να μην κρυφτούμε πίσω από προσχήματα και να περιμένουμε να πληρώσουν οι άλλοι το κόστος της ανικανότητάς τους να διαχειριστούν την κρίση. Αν επιλέγαμε κάτι τέτοιο πρόσθεσε, θα κατέρρεε και η χώρα, ενώ χαρακτήρισε μικροκομματική μια παρόμοια στάση η οποία δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και γι'αυτό η επιλογή του να ζητήσει εκλογές είναι επιλογή εθνικής ευθύνης.

    Παρουσιάζοντας τους πέντε εθνικούς στόχους για την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε στην εισαγωγή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και γι' αυτό πρέπει να παρθούν αποφάσεις και να γίνουν ξεκάθαρες επιλογές. Μπορούμε πρόσθεσε να είμαστε αισιόδοξοι ακόμα και στο μέσον μιας μεγάλης κρίσης, αλλά όπως υπογράμμισε, η χώρα θα βγει από την κρίση μόνο αν στηρίξει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

    Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στις τράπεζες οι οποίες τόνισε δεν πρέπει να ιδιωτικοποιούν και να κρατικοποιούν τις ζημιές, ενώ τάχθηκε και υπέρ των κρατικοποιήσεων αν και όπου χρειαστεί.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφορικά με το ζήτημα που τίθεται ανεπισήμως από τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους σε τράπεζες άλλων βαλκανικών χωρών, τόνισε ότι το έργο αυτό πρέπει να το αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οφείλει όπως είπε, να υιοθετήσει ένα θαρραλέο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στήριξης στα Βαλκάνια, διαθέτοντας τα σχετικά κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Αυτό πρόσθεσε η Ελλάδα πρέπει να το διεκδικήσει και η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές θα το πράξει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και έναν ενδιαφέροντα διαχωρισμό των ελλειμμάτων μεταξύ εκείνων που προκύπτουν από σπατάλη και ρουσφετολογική πολιτική και εκείνων που είναι αποτέλεσμα επένδυσης στο μέλλον και στήριξης της αγοραστικής δύναμης. Τα πρώτα είπε, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας, ενώ τα δεύτερα το εξασφαλίζουν.

    Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή εποχή θα χαρακτηριστεί από την επαναφορά της αριστερής φιλοσοφίας για να προσθέσει ότι η ρήση "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" είναι επίκαιρη στον πλανήτη όσο ποτέ άλλοτε.

    Ο πρώτος εθνικός στόχος που έθεσε ο κ. Παπανδρέου αφορά την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στον κόσμο σήμερα. Η φωνή μας τόνισε, πρέπει να ακούγεται παντού και μάλιστα με αξιώσεις.

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα έτοιμο να εγγυηθεί θέση αξιοπιστίας και ισχύος της χώρας στο διεθνές πεδίο, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα από τα πρώτα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, το οποίο ηχεί ακόμα δυνατά.

    Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου μπορεί να εγγυηθεί μια ισότιμη συμμετοχή της χώρας στις παγκόσμιες εξελίξεις.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα ανέχεται τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα ταλαντεύεται ανάμεσα στην υποχώρηση και τον τυχοδιωκτισμό. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ξεκαθάρισε, είναι αδιαπραγμάτευτα.

    Στην αναφορά του για την ΕΕ τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να είναι μόνο μια Ευρώπη της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Απαιτείται η δημοκρατική εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης και η προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Επίσης τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας και ένα σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ο δεύτερος εθνικός στόχος που περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός της πράσινης ανάπτυξης, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια νέα ατμομηχανή για την ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα.

    Είναι ώρα να αλλάξουμε ρότα τόνισε, και να ανατρέψουμε το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν στο τσιμέντο, στη γρήγορη και φτηνή εκμετάλλευση του ήλιου και της θάλασσας. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επίσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ποιότητα προϊόντων και αξία.

    Ανέφερε επίσης ότι πράσινη ανάπτυξη σημαίνει μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και σημείωσε ότι σήμερα υπολογίζονται ότι περίπου 10 δισ. ευρώ έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αντί να επενδυθούν.

    Θα απελευθερώσουμε είπε και τους ιδιώτες από τα δεσμά του κράτους για την αξιοποίηση των χρημάτων της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ένα σχέδιο για την ελίτ, και πρέπει να γίνει κτήμα του λαού και όχι πρόγραμμα των λίγων και υποψιασμένων.

    Ο τρίτος εθνικός στόχος για το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου είναι η Παιδεία, την οποία όπως τόνισε, η ελληνική οικογένεια πληρώνει ακριβά και είναι μόνο θεωρητικά δωρεάν.

    Σήμερα τόνισε, λείπουν ακόμα και τα βασικά για να προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ βλέπει την παιδεία να είναι ποιοτική και δωρεάν για όλους ως δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Επίσης ανέφερε ότι θα επαναφέρει το ολοήμερο σχολείο το οποίο εγκατέλειψε η ΝΔ μαζί με την ενισχυτική διδασκαλία έτσι ώστε όταν ο μαθητής φθάσει στο σπίτι του να μην χρειαστεί καν να ανοίξει την τσάντα του.

    Το δημόσιο σχολείο τόνισε ο κ. Παπανδρέου θα έχει υπολογιστές, γρήγορο ίντερνετ και ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες, ενώ το κάθε παιδί θα έχει το δικό του ηλεκτρονικό βιβλίο.

    Τόνισε επίσης ότι το σχολείο θα είναι χώρος συνεχούς έρευνας καθώς και ότι με την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου το κάθε παιδί θα μπαίνει στα τριτοβάθμια ιδρύματα χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Επίσης ανέφερε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ.

    Ο τέταρτος εθνικός στόχος αφορά στο σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο πρέπει να παρέχει όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες, ενώ σημείωσε ότι σήμερα ζούμε σε ένα κράτος που δεν στηρίζει και δεν προστατεύει τους πολίτες.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούμε σήμερα να ζητάμε θυσίες από τον συνταξιούχο των 600 ευρώ και από τον μισθωτό των 1.500 ευρώ. Αυτοί όπως είπε, έδωσαν ήδη από το υστέρημά τους. Και είναι καιρός να πληρώσουν και οι ευνοημένοι της τελευταίας πενταετίας.

    Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας τόνισε ότι θα αφήσουμε πίσω μας στο κακό παρελθόν τα νοσοκομεία που κινδυνεύουν να κλείσουν και δεν έχουν ορούς και γάζες, δεν έχουν νοσηλευτές, έχουν κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας και όλα αυτά στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Η υγεία τόνισε, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι εμπόρευμα και εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε να συνεχιστεί κάτι τέτοιο.

    Ο πέμπτος εθνικός στόχος είναι η δημοκρατική αναδόμηση του κράτους το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του λαού και θα υπηρετεί την αυτονομία της πολιτικής. Πρέπει τόνισε, να απελευθερώσουμε το κράτος και το πολιτικό σύστημα από την αιχμαλωσία ειδικών και ισχυρών συμφερόντων.

    Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη σε όλους όσο υψηλά και αν ίστανται και ότι το κράτος θα προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη, τη ζωή την περιουσία και τις ελευθερίες του. Δεν θα κάνει διακρίσεις ούτε κομματικές, ούτε φυλετικές, ούτε πολιτικές.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως μεγάλο στοίχημα για το κόμμα του και τον ίδιο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η οποία όπως είπε, θα εγγυάται οικονομίες, μείωση σπατάλης, διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή του πολίτη.

    Τέλος, τόνισε, η λεηλασία και το πλιάτσικο στα χρήματα και τον πλούτο του ελληνικού λαού. Και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την άνευ όρων χορήγηση 28 δισ. στις τράπεζες, τις προμήθειες στα φάρμακα και τις πωλήσεις δημόσιας γης.

    Ανέφερε επίσης ότι οι υπογραφές των υπουργών σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκονται σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο γιατί όπως τόνισε, εμείς θα κυβερνήσουμε με τη διαφάνεια ως πρώτο και απαράβατο κανόνα.

    Το κράτος, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι κυρίως ένα κράτος στρατηγείο με υπουργεία τα οποία θα ασχολούνται κυρίως με τη χάραξη πολιτικών. Παράλληλα, θα ιδρυθούν ισχυρές αναπτυξιακές περιφέρειες και νέοι ισχυροί δήμοι.

    Επίσης τόνισε, θα ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος που θα απορρίπτει την πελατεία και τον κακό ανταγωνισμό και θα συμβάλλει στην κατοχύρωση της αυτονομίας της πολιτικής.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και απάντησε ότι πολιτική σημαίνει προτεραιότητες. Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα χρήματα που θα απαιτηθούν θα βρεθούν από τις φοροαπαλλαγές που έδωσε η ΝΔ στους εκλεκτούς της, από την περικοπή όλων των αντιπαραγωγικών δαπανών, από την ανακατανομή δαπανών με στόχο την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής. Επίσης τόνισε θα αξιοποιηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία του δημοσίου για να έρθουν έσοδα στα ταμεία και όχι για να πλουτίζουν οι επίορκοι ηγούμενοι και οι πολιτικοί τους προστάτες, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ από τα οποία παρότι έχουν περάσει δυο χρόνια δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι θα αναβαθμιστεί η εταιρική διακυβέρνησης στις ΔΕΚΟ για να μειωθούν οι ζημιές από τους υπερβολικούς μισθούς, τις αδιαφανείς προμήθειες και τις χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα κάτω από το τραπέζι. Επίσης ανέφερε ότι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν δημόσιοι οργανισμοί, οι οποίοι σήμερα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά για να εξασφαλίζουν χρυσούς μισθούς σε λίγους.

    Η έξοδος από τη σημερινή κρίση ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι εφικτή μόνο αν προωθηθούν ταυτόχρονα και οι πέντε αυτοί στόχοι οι οποίοι συγκροτούν ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Επίσης πρέπει να υπάρχει αποφασισμένη και αξιόπιστη πολιτική ηγεσία. Με δεδομένα αυτά τα δυο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και ξένοι επενδυτές θα πάρουν ρίσκα, θα επενδύσουν και θα συμπράξουν με το δημόσιο σε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στις σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη ιδιαιτέρως δε στις σχέσεις μιας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της με τους πολίτες. Τόνισε ότι ο ίδιος εμπιστεύεται τους Έλληνες και πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη θα στηρίξει την επιτυχία του σχεδίου που παρουσίασε. Τόνισε ότι η εμπιστοσύνη του Έλληνα και της Ελληνίδας δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη, ιδίως όταν οι πολιτικοί δεν σέβονται τον πολίτη.

    Η εμπιστοσύνη τόνισε κερδίζεται κάθε μέρα και ο προσωπικός τους στόχος είναι να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών κάθε μέρα, όχι με ωραία λόγια αλλά με πράξεις που επηρεάζουν θετικά τη ζωή τους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών, καθώς και ότι για τον ίδιο είναι τώρα η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και να βρεθεί αντιμέτωπος με την ιστορία και αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει.

    [03] Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες

    Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα.

    Ήδη έχουν ντυθεί στα λευκά η Πάρνηθα και η Πεντέλη, καθώς χιονίζει από τα ξημερώματα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ κλειστοί είναι οι δρόμοι από το 414 Νοσοκομείο Πεντέλης προς την Ανατολή και η λεωφόρος Διονύσου προς την Ανατολή.

    Παγετός επικρατεί από νωρίς το πρωί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών.

    Στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά, ενώ ανοιχτή είναι η επαρχιακή οδός από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Κιλκίς, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, με συνθήκες παγετού να επικρατούν στα βόρεια ορεινά.

    Ομαλά γίνεται η κίνηση των οχημάτων γύρω από την Έδεσσα, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Ανοιχτές είναι και οι δύο οδικές προσβάσεις από τη Βέροια και τη Νάουσα, προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και στο νομό Πιερίας, όπως επίσης και στο οδικό δίκτυο του νομού Σερρών.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από τη Φλώρινα προς την Καστοριά μέσω Βίγλας και Βιτσίου, αλλά και προς το Νυμφαίο.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Κοζάνης και των Γρεβενών, ενώ αλυσίδες εξαιτίας του παγετού, απαιτούνται για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό δίκτυο της Βασιλίτσας.

    Για περισσότερο από μιάμιση ώρα η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο για μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα με απομακρύνουν το χιόνι που ήταν μέσα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    Ειδικότερα, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν αξεπέραστες συνθήκες μεταξύ της Στυλίδας και της Σούρπης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το 235 χλμ στις Ράχες Φθιώτιδας μέχρι και το 265 χιλιόμετρο στη Σούρπη - Αλμυρού. Η τροχαία ακινητοποίησε τα αυτοκίνητα για να μην εγκλωβισθουν στα δύσκολα σημεία και επέτρεψε την κυκλοφορία μόνο όταν τα μηχανήματα είχαν απομακρύνει το χιόνι και είχαν ρίξει αλάτι. Ακόμη και τα ξημερώματα εντοπίζονταν τα σημαντικά προβλήματα από το 235 χλμ έως 245 χλμ στα διόδια της Πελασγίας.

    Ωστόσο όλη τη νύχτα επικράτησε πανικός κατά μήκος του εθνικού δικτύου. Στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117 χλμ εως το 135 χλμ από νωρίς το βράδυ χιονιζε αδιάλειπτα ωστόσο όμως δόθηκε μια πραγματική μάχη και κρατήθηκε ο δρόμος ανοιχτός. Σε αρκετά σημεία του εθνικού δικτύου τα πράγματα έφτασαν σε οριακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που ανάγκασε να μετακινηθούν εκχιονιοστικά μηχανήματα που είχαν διατεθεί σε περιφερειακούς δρόμους για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο.

    Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό δίκτυο από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Αμφισσα είναι απαραίτητες οι αλυσίδες κυρίως για τα μεγάλα οχήματα. Από Λαμία προς Δομοκό η κυκλοφορία γίνεται κανονικά, αφού τα μηχανήματα έχουν απομακρύνει το χιόνι και έχουν ρίξει αλάτι.

    Σε όλο το δίκτυο του νομού και ιδιαίτερα στη δυτική Φθιώτιδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

    [04] Ποδόσφαιρο: ήττα για ΟΣΦΠ

    Τη δεύτερη ήττα του γνώρισε ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Με γκολ του Κουτσιανικούλη στο 22΄ ο Εργοτέλης ήταν ο μεγάλος νικητής με 1-0 στο Παγκρήτιο, αποτέλεσμα που σε πολύ μεγάλο βαθμό εξασφαλίζει στους Κρητικούς την παραμονή τους στα μεγάλα σαλόνια.

    Αστ. Τρίπολης-ΑΕΚ: 0-1

    Σε ένα πολύ κακό από πλευράς ποιότητας παιχνίδι, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Αστέρα στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της 23ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση, σημείωσε ο Μαϊστόροβιτς στο 86ο λεπτό.

    ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: 1-0

    Σημαντική νίκη πέτυχε ο Πανσερραϊκός, στη προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στη κατηγορία, επί του Λεβαδειακού με 1-0, στο πλαίσιο της 23ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Μιλένκοβιτς στο 67ο λεπτό, ενώ οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν το ματς με δέκα παίκτες. Ο Λεβαδειακός από το 33' μετά την αποβολή του Ντιμπαλά, μ' απευθείας κόκκινη κάρτα, και η ομάδα των Σερρών από το 63', λόγω της δεύτερης κίτρινης κάρτας του διαιτητή Κάκκου στον Παπάζογλου.

    ΛΑΡΙΣΑ-ΑΡΗΣ: 1-1

    Δύο πέναλτι έκριναν τον αγώνα Λάρισα-Αρης 1-1 στο Αλκαζάρ, στο πλαίσιο της 23ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Ζουράφσκι στο 77΄ άνοιξε στο σκορ για τους γηπεδούχους, ενώ ο Κόκε ισοφάρισε στο 88΄, με αποτέλεσμα η μάχη για την κατάκτηση της 5ης θέσης που οδηγεί στα πλέι οφ, να παραμένει ανοιχτή για τους δύο σημερινούς αντιπάλους.

    ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ- ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: 0-2

    Ο Πανθρακικός «έσπρωξε» τον Θρασύβουλο πιο κοντά στο «γκρεμό» της Β' εθνικής, καθώς νίκησε μέσα στην Φυλή με 2-0, στο πλαίσιο της 23ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδας της Θράκης πήρε τη νίκη χάρη στο πέναλτι του Ριέρα στο 76ο λεπτό και το αυτογκόλ του Μαυρογενίδη στο 87'.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 2-1

    Πανέτοιμος για την πρώτη μάχη με τη Βιγιαρεάλ (25/02) στην φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ έδειξε ότι είναι ο Παναθηναϊκός. Στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, οι "πράσινοι" επικράτησαν 2-1 του Πανιωνίου στο ΟΑΚΑ, χάρη σε τέρματα των Σαλπιγγίδη (66΄) και Πετρόπουλου (72΄) με ισάριθμες κεφαλιές. Οι "κυανέρυθροι" μείωσαν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με πλασέ του Εστογιάνοφ.

    ΠΑΟΚ - ΗΡΑΚΛΗΣ: 1-0

    Τις πιθανότητες κατάκτησης της δεύτερης θέσης διατήρησε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος με γκολ του Κοντρέρας στο 79΄ νίκησε 1-0 τον Ηρακλή στην Τούμπα, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Ξάνθη-ΟΦΗ 0-0

    Ο ΟΦΗ άντεξε στην πίεση της Ξάνθης (κυρίως στο β' ημίχρονο) και κατάφερε να πάρει τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας (0-0) μέσα στα Πηγάδια, ενισχύοντας την προσπάθεια που κάνει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 23ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Το ματς δεν είχε πολλές φάσεις και χαρακτηρίστηκε από τις δυνατές προσωπικές μονομαχίες, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα έντεκα παίκτες να δεχτούν την κίτρινη κάρτα!

    Η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 23 18-3-2 12-0-0 6-3-2 38-10 57

    2. Παναθηναϊκός 23 13-7-3 7-4-1 6-3-2 41-16 46

    . ΠΑΟΚ 23 13-7-3 9-3-0 4-4-3 28-12 46

    4. ΑΕΚ 23 10-11-2 8-2-1 2-9-1 27-18 41

    5. Λάρισα 23 8-11-4 5-5-2 3-6-2 29-21 35

    6. Άρης 23 8-8-7 5-5-1 3-3-6 18-21 32

    7. Πανιώνιος 23 8-5-10 5-4-3 3-1-7 27-28 29

    . Ξάνθη 23 6-11-6 3-6-2 3-5-4 17-13 29

    9. Πανθρακικός 23 8-4-11 4-2-5 4-2-6 14-24 28

    10. Εργοτέλης 23 7-6-10 4-3-5 3-3-5 22-31 27

    11. Ηρακλής 23 6-8-8 2-6-4 4-2-5 16-21 26

    12. Αστέρας Τρίπολης 23 5-10-8 4-4-3 1-6-5 23-22 25

    13. Λεβαδειακός 23 6-4-13 6-3-2 0-1-11 17-28 22

    14. Πανσερραϊκός 23 5-6-12 3-3-6 2-3-6 13-30 21

    15. ΟΦΗ 23 4-7-12 1-3-7 3-4-5 24-37 19

    16. Θρασύβουλος 23 3-4-16 1-3-7 2-1-9 17-38 13

    [05] Βομβιστική επίθεση στο Κάιρο

    Βομβιστική επίθεση σε τουριστική περιοχή του Καΐρου στοίχισε τη ζωή σε μια 17χρονη γαλλίδα τουρίστρια και τραυμάτισε άλλους 20 ανθρώπους.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου που μεταδόθηκε από το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA αναφέρεται ότι στους τραυματίες περιλαμβάνονται 13 Γάλλοι, 3 Σαουδάραβες και 4 Αιγύπτιοι.

    Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα καφενείο στις παρυφές του σουκ Χαν ελ-Χαλίλι, στην καρδιά του ιστορικού Καΐρου. Είναι η πρώτη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Δυτικών στην Αίγυπτο από το 2006.

    Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας που επικαλείται το MENA, μια βομβίδα, η οποία εξερράγη γύρω στις 18.50 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ήταν τοποθετημένη σε πλαστική σακούλα κάτω από ένα πέτρινο πάγκο στην πλατεία του τεμένους αλ-Χουσέιν, κοντά στο Χαν αλ-Χαλίλι. Σύμφωνα με μια άλλη αστυνομική πηγή επρόκειτο για "αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που περιείχε κομμάτια μετάλλου και καρφιά". Η ίδια πηγή δήλωσε πως ένας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας εμποδίζουν την πρόσβαση στον τόπο της επίθεσης.

    [06] Αυστραλία: Νέες πυρκαγιές

    Δεκάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν έντρομοι τις εστίες τους απέναντι στις πυρκαγιές που απειλούν ξανά χωριά στη νοτιοανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αρωγής.

    Οι πυρκαγιές που σάρωσαν την Πολιτεία της Βικτόριας στις αρχές του Φεβρουαρίου προκάλεσαν τον θάνατο 209 ανθρώπων, σύμφωνα με τον απολογισμό των αρχών.

    Οι πυρκαγιές, που ακόμη δεν έχουν κατασβεσθεί πλήρως, ενδέχεται νβ αναζωπυρωθούν από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, τονίζουν οι υπηρεσίες κατάσβεσης, καθώς πάνω από 3.500 πυροσβέστες πασχίζουν να ελέγξουν τέσσερις εστίες που ακόμη μαίνονται στα νοτιανατολικά τμήματα της χώρας.

    Ένα ανοικτό καταφύγιο, που έχει στηθεί στο Λιλιντέιλ, 40 χλμ από τη Μελβούρνη, φιλοξενεί πάνω από 100 άτομα που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ πολυάριθμοι άλλοι κάτοικοι έχουν καταφύγει σε σπίτια οικείων, ή φίλων τους, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, πάνω από το 70% των 2.500 κατοίκων της κοινότητας Ουόρμπουρτον προτίμησαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

    [07] Έρευνες για την απόδραση

    Νέα θεαματική απόδραση με ελικόπτερο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού έγινε χθες λίγο πριν τις 4 το απόγευμα.

    Από τις φυλακές απέδρασαν και πάλι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζαϊ οι οποίοι είχαν αποδράσει και πάλι με ελικόπτερο τον Ιούνιο του 2006. Μάλιστα αυτές τις ημέρες δικάζονταν για την υπόθεση αυτή.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σήμερα το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και οι επιβάτες του πέταξαν μια ανεμόσκαλα με την οποία ανέβηκαν οι δυο κρατούμενοι και εξαφανίστηκαν.

    Οι φύλακες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πυροβόλησαν χωρίς όμως να ματαιώσουν την απόδραση.

    Βρέθηκε το ελικόπτερο, με το οποίο απέδρασαν από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάϊ, σε χωράφια ανάμεσα στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι.

    Το χρονικό της απόδρασης

    Τα υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το χρονικό της απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Στις 15.47 σήμερα, προσγειώθηκε ελικόπτερο στην οροφή του ειδικού χώρου κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, με το οποίο και απέδρασαν χρησιμοποιώντας ανεμόσκαλα για την επιβίβασή τους, οι ευρισκόμενοι στο προαύλιο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι.

    Κατά τη διάρκεια τόσο της προσγείωσης όσο και της απογείωσης έκαναν χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου και πυροβόλησαν το ελικόπτερο τρεις υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, από απόσταση περίπου 80 - 100 μέτρων, από τους τέσσερις συνολικά ευρισκόμενους σε υπηρεσία, οι οποίοι είχαν οπτική επαφή με το ελικόπτερο.

    Ο τέταρτος, ευρισκόμενος σε απόσταση 15 μέτρων από το χώρο στον οποίο προσγειώθηκε το ελικόπτερο, δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, επικαλούμενος ότι απειλήθηκε με πυροβόλα όπλα από έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό.

    Έβαλε επίσης εναντίον του ελικοπτέρου αστυνομικός της διμοιρίας επιφυλακής της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στον εξωτερικό περίβολο των Φυλακών.

    Παρά τη χρήση όπλων όμως από τους τρεις εξωτερικούς φρουρούς και τον αστυνομικό και το γεγονός ότι το ελικόπτερο εβλήθη από σφαίρες, δεν κατέστη δυνατό να ματαιωθεί η απόδραση.

    Για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διεξάγεται ήδη πειθαρχική και ποινική έρευνα, με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου Δένδια».

    Δήλωση υπουργού Δικαιοσύνης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας εξερχόμενος σήμερα το βράδυ των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε τα εξής σχετικά με την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Ριτζάι Αλκέτ από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο:

    «Ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του κ. Φ. Βλάχου ειδικού γραμματέα ασφαλείας του σωφρονιστικού συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του κ. Απ. Οικονόμου προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, του κ. Λ. Καραμπέκιου διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού.

    Η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την παρούσα κατάσταση. Όσοι εμπλέκονται στην απόδραση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. βΉδη ζήτησα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Τσόγκα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου».

    Από το "Ελ. Βανιζέλος" απογειώθηκε το ελικόπτερο

    Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας απογειώθηκε στις 13:30 το ελικόπτερο με το οποίο έγινε η επιχείρηση απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα και του συνεργού του Αλκέτ Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το ελικόπτερο είχε ενοικιαστεί από την εταιρία "interjet" και κατά την απογείωσή του είχε μοναδικό επιβαίνοντα τον χειριστή. Το σχέδιο πτήσης προέβλεπε να ακολουθήσει τη διαδρομή «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Ελευσίνα-Κόρινθο και να κατέληγε στην Ιτέα όπου θα παρελάμβανε δύο άτομα.

    Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι το ελικόπτερο έφτασε στην Ιτέα και πήρε τα δύο άτομα και άρχισε η διαδικασία της επιστροφής στο ΔΑΑ. Στις 15:39 ο χειριστής του ελικοπτέρου μίλησε με τον πύργο ελέγχου στην Ελευσίνα, επιβεβαιώνοντας ότι είχε προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τη στιγμή εκείνη ο ασύρματος του ελικοπτέρου δεν απαντούσε στο κάλεσμα του πύργου Ελέγχου του ΔΑΑ και στις 16:05 κινήθηκε η διαδικασία του συναγερμού, καθώς αγνοείτο η τύχη του ελικοπτέρου, το οποίο εντοπίστηκε στις 16:20 στην περιοχή των Αφιδνών.

    [08] "Ψεύδη και δημαγωγία"

    Για ψεύδη προς τη νεολαία και για δημαγωγία στο λαό κατηγόρησε τους κκ Καραμανλή και Παπανδρέου, αντίστοιχα, το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το εθνικό σχέδιο του κινήματος.

    «Η μόνη αλήθεια που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι υπάρχει κρίση. Αλλά είπε ψέματα απευθυνόμενος στη νεολαία γιατί ο στόχος της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας είναι να πληρώσει την κρίση ο λαός και η νέα γενιά» τόνισε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία Καραμανλή ενώ για την ομιλία Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε απλόχερα εγγυήσεις στους επιχειρηματίες και μοίρασε μπόλικη δημαγωγία στο λαό».

    Εξάλλου, σε δήλωση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Μαΐλη για τη συζήτηση περί συναίνεσης, τονίζεται ότι «με την πολιτική της κυβέρνησης και γενικά με την αντιλαϊκή πολιτική μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος χωρίζει και τα λαϊκά συμφέροντα. Καμία συναίνεση - Αντεπίθεση τώρα. Την κρίση Να πληρώσουν τα μονοπώλια».

    Επανεξελέγη η Αλ. Παπαρήγα

    Η κα Αλέκα Παπαρήγα επανεξελέγη Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, η νέα Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη από το 18ο συνέδριο, στην πρώτη της συνεδρίαση επανεξέλεξε την κ. Παπαρήγα στη θέση της Γενικής Γραμματέως.

    Την ίδια ώρα, υπερψηφίστηκαν από το συνέδριο του ΚΚΕ τα δύο κεντρικά θέματα ,δηλαδή την εισήγηση της ΚΕ με θέμα : "Απολογισμός από το 17ο Συνέδριο - Καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο", και το κείμενο με θέμα: "εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ- η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό".

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η συζήτηση που αναπτύχθηκε σε αυτό το σύνθετο και ιδιαίτερα δύσκολο θέμα ήταν πλούσια και ώριμη.

    Επίσης υπερψηφίστηκε και η Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου για τα οικονομικά του Κόμματος.

    Με βάση τα παραπάνω το Συνέδριο κατέληξε σε απόφαση και για τα δύο θέματα του Συνεδρίου, που θα δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

    [09] Συνάντηση με την ΟΤΟΕ

    Με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ θα συναντηθεί σήμερα στις 13:00, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

    Διάλογος υπό προϋποθέσεις

    Θα πάμε στο διάλογο για την Παιδεία «φτάνει να είναι διάλογος κι όχι νομιμοποίηση ειλημμένων αποφάσεων της ΝΔ» δηλώνει σε συνέντευξή του στον βΕλεύθερο Τύπο της Κυριακήςβ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

    Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα στη μεσαία τάξη, ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι πάντα υπήρχε προσανατολισμός στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, στο χώρο της αγροτιάς, της δευτερογενούς παραγωγής, του τουρισμού: «Νομίζω όμως πια οι απόψεις μας είναι πιο τεκμηριωμένες, πιο εξειδικευμένες, πιο ρεαλιστικές».

    Για το εάν η απλή αναλογική αποτελεί όρο «εκ των ων ουκ άνευ» για προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί «ένα επαρκές αντίτιμο για να εκποιήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές αρχές μας και την αξιοπρέπειά μας».

    [10] "Υποχρέωση ο διάλογος"

    Εάν έρθει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ «υποχρεούμεθα να μιλήσουμε» δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε συνέντευξή του στο βΈθνος της Κυριακήςβ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας σε πρόωρες εκλογές.

    «Ουαί και αλίμονο αν ξεκινάμε με το δεν μιλάμε με κανέναν, όπως προτείνει η Αριστερά. Υποχρεούμεθα να μιλήσουμε. Θα καθίσουμε κάτω και θα συζητήσουμε βάσει της εντολής που έχει δώσει το εκλογικό σώμα για το τι πρέπει να γίνει. Αυτή η στείρα αντίληψη ότι δεν μιλάω, δεν συνεργάζομαι με κανέναν, δεν νομίζω ότι ωφελεί τον τόπο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν θα πάρει στις λίστες του ΛΑΟΣ κανέναν βουλευτή άλλου κόμματος εν ενεργεία, συζητά όμως -όπως λέει- με ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν στηριχθεί από τη ΝΔ.

    Ο Γ.Καρατζαφέρης στον Πύργο

    Τον Πύργο της Ηλείας επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε επανέλαβε την θέση του περί διαλόγου σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα απαντώντας ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε ερώτηση αναφορικά με την σημερινή του συνέντευξη που δημοσιεύεται στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» και στο αν θα μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας τόνισε: «Αν ξεκινάμε με το δεν μιλάμε με κανένα, όπως προτείνει η Αριστερά, δεν βοηθάμε την πατρίδα και τον τόπο. Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε και να συζητήσουμε βάσει της εντολής που θα έχει δώσει το εκλογικό σώμα για το τι πρέπει να γίνει.»

    Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ αναφέρθηκε εκ νέου στην πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης υπό τον Λουκά Παπαδήμο «ώστε να βγει» όπως είπε «η χώρα από την κρίση» και πρόσθεσε: «Η αναιμική πλειοψηφία των 151 βουλευτών της ΝΔ δεν μπορεί να δώσει στην χώρα την δύναμη εκείνη που χρειάζεται για να βγει αλώβητη από την χειρότερη κρίση παγκοσμίως εδώ και εκατό χρόνια».

    Σχετικά με τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και τις απειλές που εκτοξεύονται, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε ότι «αυτή τη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο είδος» και συμπλήρωσε πως «ενώ κάποιοι κραυγάζουν, εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε και όσο εμείς δεν ακούμε, τόσο αυτοί θα κάνουν πιο εκκωφαντική την παρουσία τους.»

    Μένοντας στο θέμα της τρομοκρατίας ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε μια περίοδο ηρεμίας», και όπως ανέφερε «αυτό θα γίνει δίνοντας τα χέρια και όχι αντιπαλεύοντας ο ένας τον άλλο.»

    Μάλιστα στο σημείο αυτό ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για «αλαζονεία και την στείρα αντίληψη» και πρόσθεσε πως «σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από αυτή που προτείνουμε».

    [11] Βραδιά Όσκαρ

    Τις εντυπώσεις αλλά και τα περισσότερα βραβεία κέρδισε η ταινία του Ντάνι Μπόιλ "Slumdog Millionaire" στη φετεινή απονομή των βραβείων Όσκαρ, κερδίζοντας 8 από τα χρυσά αγαλματίδια. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, ενώ ο βρετανός σκηνοθέτης τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη.

    Ακόμη, η ταινία βραβεύτηκε με τα Όσκαρ: διασκευασμένου σεναρίου, καλλίτερης φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ, πρωτότυπης μουσικής για τον συνθέτη Α. Ρ. Ραχμάν και τραγουδιού για το βJai Hoβ για τον Ραχμάν και τον στιχουργό Γκουλζάρ.

    Όσον αφορά τα βραβεία για τις ερμηνείες των ηθοποιών, το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Σον Πεν, για την ερμηνεία του στην ταινία Milk, που αναφέρεται στον ομώνυμο πρώτο ανοικτά ομοφυλόφιλο πολιτικό στις ΗΠΑ. Ο 48χρονος ηθοποιός είχε τιμηθεί με Όσκαρ Αβ Ανδρικού Ρόλου και για την ταινία «Μυστικό Ποτάμι» το 2003.

    Στον αυστραλό ηθοποιό Χιθ Λέτζερ απονεμήθηκε μετά θάνατον το Όσκαρ Καλύτερου Ββ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ταινία «Μπάτμαν, ο μαύρος ιππότης», 13 μήνες μετά τον θάνατο του 28χρονου ηθοποιού από υπερβολική δόση φαρμάκων.

    Ακόμη, μετά το βραβείο BAFTA, η Κέτι Γουίνσλετ βραβεύτηκε και από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου με Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Σφραγισμένα Χείλη, όπου ενσαρκώνει την Χάνα Σμιτς, μία πρώην φύλακα σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η οποία κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Η 33χρονη ηθοποιός είχε τιμηθεί με Όσκαρ Αβ Γυναικείου Ρόλου και για την ερμηνεία της στην ταινία «Τιτανικός» πριν 12 χρόνια.

    Το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου πήρε η Ισπανίδα ηθοποιός Πενέλοπε Κρουθ για την ερμηνεία της στην ταινία «Βίκι, Κριστίνα, Μπαρσελόνα» του σκηνοθέτη Γούντι Άλεν. Έγινε έτσι η πρώτη ηθοποιός από την Ισπανία που βραβεύεται με τη φημισμένη αυτή διάκριση του κινηματογραφικού χώρου.

    Εξάλλου, στην ιαπωνική ταινία «Αναχώρηση», που αποτελεί μία κατάδυση στον λιγότερο γνωστό κόσμο των επικήδειων τελετουργιών, απονεμήθηκε το Όσκαρ Καλλίτερης Ξένης Ταινίας .

    Το Όσκαρ για το Καλλίτερο Πρωτότυπο Σενάριο απονεμήθηκε στον Ντάστιν Λανς Μπλακ για την ταινία «Milk».

    Στην ταινία Wall-E των κινηματογραφικών στούντιο Disney-Pixar απονεμήθηκε το Όσκαρ Καλλίτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Pixar κατακτά το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων έπειτα από το περσινό βραβείο για την ταινία Ρατατούιγ, κι η τέταρτη από τη δημιουργία της συγκεκριμένης κατηγορίας το 2002.

    Από τους ηττημένους των Όσκαρ μπορεί να θεωρηθεί η ταινία "Η Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον", οποία ήταν υποψήφια σε 13 κατηγορίες και τελικά απέσπασε μόλις τρία βραβεία: Καλλιτεχνικής διεύθυνσης, μακιγιάζ και οπτικών εφέ. Ακόμη, οι ταινίες "Αμφισβήτηση", "Φροστ/Νίξον: η αναμέτρηση", "Ο δρόμος της επανάστασης" και "Ανταλλαγή" έφυγαν από την τελετή χωρίς κάποιο χρυσό αγαλματίδιο.

    [12] Κυπελλούχος ο ΠΑΟ

    Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για 5η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά το κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ ανδρών. Το συγκρότημα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς επικράτησε 80-70 του Ολυμπιακού, στον τελικό των "αιωνίων" που έγινε στο γήπεδο του ελληνικού, με κορυφαίο τον Δημήτρη Διαμαντίδη που σημείωσε 16 πόντους, όλους στο β΄ ημίχρονο!

    Τα δεκάλεπτα:

    13-16, 30,32, 53-53, 70-80

    Ο Διαμαντίδης MVP

    Οι πολυτιμότεροι παίκτες των φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας από το 1995 έως και το 2004 και των τελικών από το 2005 έως και σήμερα:

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ

    1995 Μπάνε Πρέλεβιτς ΠΑΟΚ

    1996 Ντομινίκ Ουίλκινς Παναθηναϊκός

    1997 Ντέιβιντ Ρίβερς Ολυμπιακός

    1998 Παναγιώτης Λιαδέλης Αρης

    1999 Ουόλτερ Μπέρι ΠΑΟΚ

    2000 Ζέλικο Ρέμπρατσα Παναθηναϊκός

    2001 Ιμπραήμ Κουτλουάι Παναθηναϊκός

    2002 Αλφόνσο Φορντ Ολυμπιακός

    2003 Φραγκίσκος Αλβέρτης Παναθηναϊκός

    2004 Νέστορας Κόμματος Αρης

    ΤΕΛΙΚΟΙ

    2005 Γιάκα Λάκοβιτς Παναθηναϊκός

    2006 Κώστας Τσαρτσαρής Παναθηναϊκός

    2007 Κώστας Τσαρτσαρής Παναθηναϊκός

    2008 Κώστας Τσαρτσαρής Παναθηναϊκός

    2008 Δημήτρης Διαμαντίδης Παναθηναϊκός

    Επεισόδια στο Ελληνικό

    Σκηνές βίας διαδραματίστηκαν στο κλειστό του Ελληνικού ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, μία ώρα πριν το εναρκτήριο τζάμπολ του 34ου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Στις κερκίδες όπου έχουν τοποθετηθεί οι φίλαθλοι των "πρασίνων" υπήρξαν συμπλοκές ανάμεσά τους και αφού μία μικρή ομάδα των ΜΑΤ κατεύνασε τα πνεύματα, οι οπαδοί άρχισαν να σπάνε τα καθίσματα και να τα εξφενδονίζουν προς το μέρος τους με τους τελευταίους να κάνουν χρήση των γκλοπ και των ασπίδων. Μετά από περίπου 5 λεπτά, τα επεισόδια έλαβαν τέλος και οι οπαδοί επέστρεψαν στις θέσεις τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 February 2009 - 7:30:39 UTC