Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση αγνώστων στην "Απογευματινή"
  • [02] "Εκλογές για πολιτική αλλαγή"
  • [03] Δημοσιονομική εξυγίανση

  • [01] Επίθεση αγνώστων στην "Απογευματινή"

    Επεισόδια σημειώθηκαν απόψε, λίγο μετά τις 7:30, μετά την πορεία διαφόρων οργανώσεων που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση με χειροβομβίδα στο "Στέκι Μεταναστών" στα Εξάρχεια προχθές το βράδυ.

    Μια ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες, λοστούς, ξύλα και άλλα αντικείμενα στην εφημερίδα "Απογευματινή" στην οδό Φειδίου. Οι δράστες πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της εφημερίδας, ενώ προξένησαν και ζημιές σε 12 σταθμευμένα αυτοκίνητα, έξω από την εφημερίδα.

    Οι ειδικοί φρουροί που εκτελούσαν υπηρεσία εκεί, καταδίωξαν τους νεαρούς και πέταξαν εναντίον τους χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να τους τρέψουν σε φυγή.

    Οι νεαροί, όμως, επιτέθηκαν λίγα λεπτά αργότερα σε διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους στην οδό Μπενάκη και της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά τα επεισόδια δεν πήραν μεγαλύτερη έκταση.

    [02] "Εκλογές για πολιτική αλλαγή"

    "Μη θαρραλέα" υπεκφυγή, προκειμένου να μη χρεωθεί την πολιτική ευθύνη την οποία έχει, εξ αντικειμένου στην υπόθεση Παλαιοκώστα, χαρακτηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση. Τονίζει επίσης ότι ο κ. Δένδιας έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτησή του, ο Πρωθυπουργός να μη την έκανε αποδεκτή και να υπέδειχνε ως υπεύθυνους τους προκατόχους του σημερινού υπουργού.

    Αναφορικά με τη συναίνεση που ζητεί η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση των αναγκαίων συναινέσεων είναι η πολιτική αλλαγή, μέσα από εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν μια αξιόπιστη κυβέρνηση.

    Οι ευρωεκλογές, τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, αν δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, ενώ δεν αποκλείει την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους. Όσο για τον στόχο του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι πάντα ο στόχος του Κινήματος στις εκλογές είναι η νίκη.

    Σχετικά με τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, προτείνει τη δημιουργία δικαστικού οργάνου, το οποίο θα επιλέγεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

    Διαπιστώνει μεγάλο κενό στη λειτουργία των εποπτικών θεσμών για τις Τράπεζες και τάσσεται υπέρ του διορισμού επιτρόπων του κράτους στα ΔΣ των Τραπεζών που μετέχουν στο πακέτο των 28 δις Ευρώ, να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εποπτείας και να συμπληρωθεί επειγόντως η νομοθεσία, για να υπάρξουν αποτελεσματικότεροι μοχλοί πίεσης.

    Η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει ως εξής:

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ, έστω και κάπως διστακτικά, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, για την υπόθεση Παλαιοκώστα. Πιστεύετε ότι αυτή ήταν η ενδεδειγμένη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση φέρει σε κάθε περίπτωση την πολιτική ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί. Έγινε οργανωμένη προσπάθεια η κυβέρνηση να κρύψει την πολιτική της ευθύνη πίσω από τις ευθύνες μεσαίων ή κατώτερων υπαλλήλων. Αυτό είναι μία μη θαρραλέα υπεκφυγή και αυτό προφανώς ήθελε να επισημάνει το ΠΑΣΟΚ. O Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μόλις σαράντα ημέρες στα καθήκοντα του, όφειλε όμως για λόγους ευθιξίας να υποβάλει την παραίτηση του και ο Πρωθυπουργός να μην τη δεχθεί και να δηλώσει ευθαρσώς ότι φταίνε οι προκάτοχοι του κ. Δένδια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε τελική ανάλυση ο ίδιος που τους επέλεξε.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι η απόδραση Παλαιοκώστα, μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, να αλλάξει τον πολιτικό σχεδιασμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;

    ΑΠ: Η απόδραση Ριζάι - Παλαιοκώστα είναι ένα ακραίο περιστατικό που συμβολίζει την διαχειριστική και διοικητική ανικανότητα της κυβέρνησης , την διάλυση του κράτους και αποτυπώνει το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία. Εάν δεν κυριαρχούσε αυτό το επικίνδυνο αίσθημα ανασφάλειας το περιστατικό θα ήταν σχεδόν διασκεδαστικό.

    ΕΡ: Εσχάτως βλέπουμε να αναβιώνει η τρομοκρατία. Είναι εθνικό θέμα; Χρειάζεται συναίνεση για την αντιμετώπισή του, είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να τη δώσει;

    ΑΠ: Προφανώς και χρειάζεται καθολική κοινωνική συναίνεση και θα έλεγα πέρα από αυτό και σαφής αντίσταση της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και μάλιστα απέναντι σε αυτήν την νέα γενιά τρομοκρατικών ενεργειών που πρέπει να προβληματίσει και να κινητοποιήσει διανοητικά τις αρμόδιες υπηρεσίες. Προφανώς υπάρχουν διασυνδέσεις και με διεθνή κέντρα και με το οργανωμένο κοινό έγκλημα. Το ΠΑΣΟΚ προσφέρει την συναίνεση του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά η συναίνεση από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Χρειάζεται αποτελεσματική δράση, χρειάζεται συντονισμός, χρειάζεται αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Είναι θλιβερό και ανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε και το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία. Αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κοινοβουλευτικό χώρο διαμόρφωσης συναινέσεων.

    ΕΡ: Η κυβέρνηση ζητεί επίσης συναίνεση για την οικονομία. Ποια πρέπει να είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση ζητά τώρα, στο όνομα της δήθεν υπευθυνότητας, συναίνεση για τα πάντα, γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Προφανώς και απαιτούνται οι ευρύτερες δυνατές εθνικές και κοινωνικές συναινέσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και προκειμένου να υπερβούμε τα διαρθρωτικά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια λόγω της κρίσης. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες, υπεύθυνες, τεκμηριωμένες και πειστικές προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Η πολιτική αλλαγή προκειμένου να προκύψει αξιόπιστη κυβέρνηση είναι συνεπώς προϋπόθεση για τη διαμόρφωση των αναγκαίων συναινέσεων.

    ΕΡ: Κατηγορήσατε, ως ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση για πλείστα όσα σκάνδαλα. Νομικά υπάρχει παραγραφή. Πολιτικά "παραγραφή" επέρχεται επίσης με την ετυμηγορία της κάλπης. Υπάρχουν άλλοι τρόποι πολιτικής διερεύνησης των θεμάτων αυτών και μέχρι που πρέπει να φθάνει η πολιτική διερεύνηση;

    ΑΠ: Δεν αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ τα σκάνδαλα, τα αναδεικνύουν τα μέσα ενημέρωσης και η δικαιοσύνη που διαβιβάζει τους φακέλους στη Βουλή. Δεν υπάρχει δε άλλη μέθοδος διερεύνησης των ζητημάτων αυτών κοινοβουλευτικά από τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Και όπου απαιτείται και επιτροπής για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης. Από εκεί και πέρα φυσικά όλα καταλογίζονται και πολιτικά, όλα συγκεφαλαιώνονται στην τελική επιλογή που κάνει ο πολίτης στις εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα προβλήματα παύουν να υπάρχουν. Γι΄ αυτό και προσωπικά έχω διατυπώσει μία σειρά από προτάσεις για το πώς μέσω θεσμικών καινοτομιών θα μπορούσαν να λυθούν τα θέματα αυτά. Για παράδειγμα, ήρθε η ώρα τώρα να συσταθεί ένα δικαστικό όργανο το οποίο θα καταστεί αρμόδιο για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πολιτικών προσώπων και για την άσκηση της ποινικής δίωξης ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου. Αλλά αυτό το δικαστικό όργανο πρέπει να επιλέγεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, ώστε η επιλογή των δικαστικών λειτουργών να γίνεται χωρίς μικροκομματικές ή συγκυριακές σκοπιμότητες.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία των Τραπεζών πριν την κρίση και μετά, το οποίο πρέπει να διερευνήσει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠ: Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλο κενό στη λειτουργία των εποπτικών θεσμών σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν δυστυχώς θεσμοί παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης γιατί οι ισχυρές εθνικές οικονομίες όπως η αμερικανική ή οι ισχυρές περιφερειακές οικονομίες όπως η ευρωπαϊκή δεν θέλουν ως τώρα την εγκαθίδρυση παγκόσμιων μηχανισμών. Οι κεντρικές τράπεζες από την Αμερική έως την Ιαπωνία και από την Φρανκφούρτη έως την Αθήνα απέτυχαν να αντιληφθούν τι συμβαίνει και να προστατεύσουν το καταθετικό και επενδυτικό κοινό. Οι έλληνες έχουν καταθέσει 175 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και έχουν δανειστεί μόλις 117 δισ, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ούτε η μία στην άλλη. Δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η διατραπεζική αγορά. Υπάρχει μεγάλη έκθεση στα Βαλκάνια. Αναπτύσσεται μία σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία η οποία πρέπει να λυθεί υπέρ της δεύτερης. Άρα πρέπει να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία. Πρέπει να διοριστούν οι επίτροποι του κράτους στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που μετέχουν στο πακέτο των 28 δισ. Πρέπει να συγκροτηθεί το συμβούλιο εποπτείας και να συμπληρωθεί επειγόντως η νομοθεσία ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικότεροι μοχλοί πίεσης για την αποκατάσταση της ρευστότητας και άρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε συμφωνία για προσφυγή σε εκλογές και συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε η ΝΔ να κάνει μια συμφωνία, αυτοκτονίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις ;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει το πρόβλημα. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει τους πολίτες ότι το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από το κόστος της παράτασης αυτής της κατάστασης ρευστότητας, αμηχανίας και ανασφάλειας που υπάρχει. Η αρμοδιότητα να αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογών ανήκει στον κ. Καραμανλή, αλλά στην πραγματικότητα οι καταστάσεις θα υπαγορεύσουν τις εξελίξεις. Το τρίμηνο που διανύουμε είναι ούτως ή άλλως προεκλογικό ενόψει των αναπόφευκτων για την κυβέρνηση ευρωεκλογών.

    ΕΡ: Σας απασχολεί το ενδεχόμενο της χαλαρή ψήφου στις ευρωεκλογές; Μπορεί να "απειλήσει" τη διαφορά που σας δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις από τη ΝΔ;

    ΑΠ: Είναι προφανές ότι αν δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, θα συνδεθούν αναπόφευκτα με την συγκυρία, με την κρίση, με την αγωνία και την ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας και την ανάγκη να αναζητηθεί μία νέα πολιτική κατάσταση.

    ΕΡ: Ποιος είναι ο στόχος που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές; Πιστεύετε ότι μπορεί να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές;

    ΑΠ: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών. Στόχος δε του ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση είναι η νίκη.

    ΕΡ: Ποιες πρέπει να οι πρώτες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ εφόσον γίνει κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι θα χρειαστεί να πάρει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, να ζητήσει θυσίες από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα;

    ΑΠ: Πρώτη προτεραιότητα είναι αναμφίβολα η διαχείριση της κρίσης που είναι ταυτόχρονα χρηματοοικονομική, δημοσιονομική και αναπτυξιακή. Η κρίση είναι βαθύτατη, θα είναι μακρά, αναδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και κοινωνίας. Οφείλουμε να πούμε όλη την αλήθεια στους πολίτες, ώστε να κατακτήσουμε την ενεργό στήριξη τους σ΄ ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης και αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

    [03] Δημοσιονομική εξυγίανση

    O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του έτους 2010 "με έντιμο τρόπο αντανακλά" την τωρινή εικόνα της ομοσπονδιακής οικονομίας, αλλά και τη "μεταρρυθμιστική έφεση" της τωρινής κυβέρνησης επί της οποίας εξελέγη, ενώ ήδη ο προϋπολογισμός μεριμνά για τη "δημοσιονομική εξυγίανση".

    "Μόνον η δημοσιονομική εξυγίανση, μακροπρόθεσμα, εξασφαλίζει την ανάπτυξη της οικονομίας με διάρκεια μάλιστα και εξασφαλίζει κατανομή πλούτου με τρόπο δίκαιο, αυτού του είδους τον προϋπολογισμό καταθέτω στο Κογκρέσο, σήμερα -τον Απρίλιο οριστικοποιείται", επισημάνθηκε από τον 47χρονο πρόεδρο των ΗΠΑ , τον πρώτο μαύρο στην αμερικανική Ιστορία. "Έχω δεσμευθεί για μια διαφανέστερη κυβέρνηση, άλλωστε" τόνισε ταυτοχρόνως.

    "Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται με έντιμο τρόπο αντανακλά" την τωρινή γενική όψη της ομοσπονδιακής μας οικονομίας, επισήμανε περαιτέρω. "Επίσης καταγράφει την εικόνα της οικονομίας που έχουμε κατά νου", πρόσθεσε.

    Το έλλειμμα

    Ας σημειωθεί ότι το προϋπολογιζόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα είναι της τάξης του 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το υπόλοιπο του τρέχοντος έτος, με πρόβλεψη για 1,17 τρισ.δολ. έλλειμμα του επόμενου (οικονομικού) έτους.

    -Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά, το οικονομικό έτος λήγει την 30η Σεπτεμβρίου. Την επομένη (εργάσιμη) ακριβώς, ξεκινά το νέο οικονομικό έτος.

    Είναι αυτό (το υπέρογκο "πρωτογενές" έλλειμμα, που ξεπερνά και το ένα τρισ. δολάρια) το τίμημα, για "να επανέλθει" το αμερικανικό χρηματο-πιστωτικό σύστημα, σχολίασαν αναλυτές. Προσθέτουν ότι μετά το Πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, των ελαφρά άνω 700 δισ.δολ.-- που το Κογκρέσο με την μετεκλογική του σύνθεση ενέκρινε ήδη--άλλα τουλάχιστον 700 δισ.δολάρια προβλέπεται να δαπανηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία Γουόλ Στριτ και τραπεζών, άμεσα...

    -Με άλλα λόγια, η καταπολέμηση της ύφεσης σε πρώτο χρόνο έχει προτεραιότητα έναντι της διόγκωσης του ελλείμματος, συνομολογείται. Τούτο είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα εκ μέρους του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, υπενθυμίζεται.

    -Παράλληλα όμως, εξαγγέλλεται στόχος περικοπής του δημοσιονομικού ελλείμματος στο ήμισυ, όταν θα λήγει η παρούσα προεδρική θητεία στην αρχή του 2013--διακύμανση πέριξ των 533 δισ.δολαρίων.

    -Ειδικά για τους διεξαγόμενους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους προβλέφθηκαν δημόσιες δαπάνες της τάξης των 75,5 δισ.δολαρίων.

    Ζητούνται δε από τούδε (έστω κι αν αργότερα θα "συμπληρωθούν") άλλα 130 δισ.δολάρια για το επόμενο οικονομικό έτος. "Υπεύθυνα, δυνάμεις μας από το Ιράκ θα μετακινηθούν προς το Αφγανιστάν, ως ενισχύσεις", αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην Εισηγητική έκθεση.

    Περιβάλλον

    Για το περιβάλλον, περιέχεται ένα πρόγραμμα-ορόσημο, περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις επιχειρήσεις, που ρυπαίνοντας πλέον θα φορολογούνται, στην εξέλιξη του οποίου, με προβλεπόμενα δημόσια έσοδα 300 δισ.δολ., θα καταστεί δυνατόν να παραχωρηθούν φοροαπαλλαγές για τα μεσαία οικονομικά στρώματα του αμερικανικού πληθυσμού. Πάντως, μία πρώτη νομοθετική απόπειρα γιαυτό, το 2008, δεν είχε σπουδαία πρακτικά αποτελέσματα, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο στην ανταπόκρισή του.

    -Όμως οι αναλυτές επισήμαναν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έθιξε--μέχρις λήξης τους--και τις φοροαπαλλαγές για τα πλούσια εισοδήματα, που δύο φορές θέσπισε ο Μπους ο νεότερος, την πρώτη το 2001 και τη δεύτερη μία διετία αργότερα...

    Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν σχετικώς ότι ο στόχος είναι η "τόνωση" της κατανάλωσης, το σύστημα δε θα λειτουργήσει ισορροπώντας, χάρη στην περικοπή ανώφελων δαπανών σε τομείς κυβερνητικής δράσης όπως η Παιδεία και η Υγεία αλλά και η Γεωργία. Αλλά εξοικονόμηση δημοσίων πόρων --μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας--εξαγγέλλεται ακόμα στο ενεργειακό πεδίο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 February 2009 - 19:30:26 UTC