Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ναι" σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές
  • [02] Κηδεύτηκε ο Γ. Βούλτεψης
  • [03] Κατάθεση Προγράμματος
  • [04] "Καμία ανοχή και θυσία"
  • [05] "Δίκαιο σύστημα"
  • [06] "Παραδειγματική τιμωρία"
  • [07] Για λόγους ασφαλείας

  • [01] "Ναι" σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές

    "Ναι, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή", είναι η στάση της ΝΔ στο σχετικό ζήτημα, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    «Επειδή τις τελευταίες ημέρες, για λόγους που καταλαβαίνει ο καθένας - και παρά τις διαδοχικές ανακοινώσεις του κόμματος - αναπτύσσεται μια παραφιλολογία για τη στάση, που θα τηρήσει η ΝΔ για τις Εξεταστικές Επιτροπές, η αλήθεια είναι μία. Και την επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: Η θέση της ΝΔ σε θέματα διαφάνειας είναι αταλάντευτη: Όλα στο φως. Καμία σκιά. Διαφάνεια παντού και για όλους", τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Και προσθέτει:

    "Κατά συνέπεια, η θέση μας ήταν και είναι γνωστή και δεδομένη. Ναι, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή. Εξίσου όμως σαφής είναι και η τοποθέτηση της ΝΔ ότι δεν θα επιτρέψει οι Εξεταστικές αυτές Επιτροπές να αποπροσανατολίσουν τον Ελληνικό λαό από τα τεράστια προβλήματα, που προκαλεί και συσσωρεύει η κυβερνητική ανεπάρκεια".

    Εξ άλλου, αναφορικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανακοίνωσε:

    "Τις τελευταίες ημέρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατακλύζονται από διαρροές από γραφεία κυβερνητικών αξιωματούχων, που διακινούν μια πανσπερμία φορολογικών μέτρων, τα οποία αφορούν τους πάντες. Αφορούν τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που, ήδη, δοκιμάζονται από τη μεγάλη οικονομική κρίση), τα ακίνητα, τη φορολογία στα καύσιμα κ.λ.π. Η συνεχής επανάληψη των διαρροών αυτών, χωρίς η κυβέρνηση να διευκρινίζει τη βασιμότητά τους, προκαλεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στο σύνολο της κοινής γνώμης. Με αρνητικές επιπτώσεις στην Εθνική μας Οικονομία. Η κυβέρνηση καλείται να σταματήσει άμεσα τις κατευθυνόμενες διαρροές και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις φορολογικής πολιτικής, έτσι ώστε να μπορέσουν τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Και εκεί που τα μέτρα είναι σωστά, να τα στηρίξουν. Εκεί που διαφωνούν, να εξηγήσουν τη διαφωνία τους και να καταθέσουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις. Η κυβέρνηση καλείται, επίσης, να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο σχέδιο και άμεσες δράσεις, για την ανάκαμψη της Οικονομίας, εκ παραλλήλου με τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε από το σημερινό οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο".

    [02] Κηδεύτηκε ο Γ. Βούλτεψης

    Στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου κηδεύτηκε το μεσημέρι, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιστασιακός Γιάννης Βούλτεψης, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 87 ετών.

    Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε η κόρη του, επίσης γνωστή δημοσιογράφος, Σοφία Βούλτεψη, τόνισε ότι ο πατέρας της «ήταν ένας άνθρωπος που με πάθος υπερασπίστηκε τις ιδέες του και με πάθος πολέμησε τον διχασμό».

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος σημείωσε:

    «Αποχαιρετάμε τον αγωνιστή Γιάννη Βούλτεψη, ο οποίος δεν άφησε ευκαιρία να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων. Μπορούσε να μας κοιτά όλους κατάματα και να μας διδάσκει με το παραδειγμά του».

    Στον επικήδειο που εκφώνησε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Χρήστος Πασσαλάρης, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως «έναν καθαρό αγωνιστή της πένας, έναν λειτουργό του τύπου».

    Ο δημοσιογράφος, βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Γιώργος Κοντογιάννης, τόνισε ότι ο Γιάννης Βούλτεψης "ήταν μεγάλος δημοσιογράφος, μεγάλος δάσκαλος, έντιμος και ασυμβίβαστος».

    Επικήδειους εκφώνησαν ακόμα ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιώργος Μπέρτσος και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος.

    Τον εκλιπόντα συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, η οικογένειά του, φίλοι, εκπρόσωποι από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο κ.α.

    Μεταξύ άλλων, στην κηδεία τους Δ. Σιούφα, Απ. Κακλαμάνη, Γιώργο Καρατζαφέρη, την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Π. Παναγιωτόπουλο, την κα Ντόρα Μπακογιάννη, τους Π. Παυλόπουλο, Β. Πολύδωρα, Κ. Χατζηδάκη, Στ. Παπαθεμελή, την κα Λιάνα Κανέλλη και τον επιχειρηματία Γ. Βαρδινογιάννη.

    Ο Γιάννης Βούλτεψης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1923.

    Είχε τιμηθεί με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης για την δράση του στα χρόνια της κατοχής 1941-1945, ενώ μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας εξορίσθηκε στη Μακρόνησο.

    Είχε επίσης τιμηθεί με το Βραβείο Λίτινα του Ιδρύματος Μπότση, «για την πληρέστατη κάλυψη της Υποθέσεως Λαμπράκη από αστυνομικής πλευράς και για την οξυδερκή ανάλυση του σχετικού με το έγκλημα ανακριτικού έργου».

    Στα χρόνια της Δικτατορίας αυτοεξορίστηκε στη Ρώμη και ανέπτυξε έντονη δράση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

    Την περίοδο 1984 -1993 διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ και υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

    Εργάσθηκε στις εφημερίδες «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Μεσημβρινή», «Athens News» και «Ελευθερία» της Λάρισας, καθώς και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί» και «Πολιτικά Θέματα».

    Εγραψε τα βιβλία «Υπόθεση Μανόλη Γλέζου» (1960), «Η Μεγάλη Πορεία» (1961), «Υπόθεση Λαμπράκη» (1966), «Ο Ανατολικός Ανεμος» (1967), «Η Καταγωγή και ο Θάνατος της Συνωμοσίας» (1976), «Συναγωνιστής Ακέλας» (1983), «Η άγνωστη τραγωδία του Αλέκου Παναγούλη» (1984), «Η αποκάλυψη του φασισμού» (1984), «Η πολιτική διαθήκη του Γεωργίου Παπανδρέου και η Αντίσταση του Ανδρέα» (1985), «Πρόκληση» (1986), «Δέκα σκληρά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία» (2004).

    Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του μαχητή της δημοσιογραφίας και του δημοσίου συμφέροντος, που με τη δημοσιογραφική και την αγωνιστική δράση του υπηρέτησε την Ελευθερία του Τύπου και την Πατρίδα.

    [03] Κατάθεση Προγράμματος

    "Οδικό Χάρτη" με ποσοτικοποιημένα τα στοιχεία (για το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, τα έσοδα, τα έξοδα κλπ.) ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της υποβολής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

    Το πρόγραμμα αυτό θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ προηγουμένως θα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρτισή του, όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν ότι μεθαύριο, Τετάρτη, θα έρθουν στην Αθήνα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα συζητήσουν με την ελληνική πλευρά τους προσανατολισμούς επί συγκεκριμένων στοιχείων.

    Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι το κλιμάκιο θα υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα όπως για παράδειγμα από πού θα αντληθούν τα συγκεκριμένα δισ. ευρώ που θα αναφέρει το ΠΣΑ ή πως θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

    Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών στις 15 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα σχέδιο του ΠΣΑ και στις 20 του ιδίου μηνός θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα συνεννοηθεί με το προεδρείο της Βουλής εάν χρειαστεί να συζητηθεί το ΠΣΑ και στην ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί το ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά στις 18 Φεβρουαρίου στο Eurogroup και στις 19 Φεβρουάρίου στο Ecofin.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι του 3,7 που προβλεπόταν αρχικά) και τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω.

    Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) και το μέτρο αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ.Το υπόλοιπο (περίπου 400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα της περικοπής των επιδομάτων διευκρινιζόταν ότι η περικοπή επιδομάτων θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.

    Επίσης διευκρινιζόταν ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και ότι ισχύουν τα όσα έχουν προαναφερθεί για αυξήσεις με όριο τις 2000 ευρώ. Ταυτόχρονα επαναλαμβανόταν ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

    Στο τέλος Ιανουαρίου εκτός από την υποβολή του ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατεθεί στη Βουλή και το Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στατιστική Αρχή η οποία θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ότι πριν ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα. Στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και τω Σωμάτων Ασφαλείας.

    Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα σχόλια άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στο θέμα και θα καταρτιστεί ένα κείμενο το οποίο θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ θα συνεχίζεται η διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Ενα άλλο θέμα που περιλαμβάνεται στην Ατζέντα του οικονομικού επιτελείου και θα προωθηθεί σύντομα αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Επίσης το θέμα των τυχερών παιχνιδιών για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.

    Για τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την εισοδηματική πολιτική ενώ το Μάρτιο θα κατατεθεί το Σχέδιο Νόμου για το φορολογικό.

    Ταυτόχρονα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών) ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.

    [04] "Καμία ανοχή και θυσία"

    "Καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα. Ο πόλεμος που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο φορολογικό δεν είναι γενικά κατά της φοροδιαφυγής. Οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και οι χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δεν θα θιγούν, αλλά θα διευρυνθούν", τονίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του και προσθέτει:

    "Γιβ αυτό ο στόχος της είναι η δραστική περικοπή του εισοδήματος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τα είχαν αποφασίσει πριν από την κρίση και τώρα με αφορμή την κρίση τα επισπεύδουν και τα κλιμακώνουν. Καμία ανοχή και θυσία, λαϊκή συστράτευση και αντεπίθεση".

    [05] "Δίκαιο σύστημα"

    "Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η γενικότερη ύφεση της οικονομίας απαιτούν τουλάχιστον ένα ριζικά διαφορετικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο δεν θα οδηγεί στο εξής παράδοξο: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι οι «πιο πλούσιοι» στην χώρα μας ενώ την ίδια στιγμή ο μεγάλος πλούτος να απολαμβάνει ασυλία", τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    "Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το σημερινό αδιέξοδο και η ανάκαμψή της δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεγάλους προοδευτικούς στόχους ανάπτυξης, προστασίας της εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων, παραγωγική αναζωογόνηση και προστασία του περιβάλλοντος", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] "Παραδειγματική τιμωρία"

    Για βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας, σε 30χρονο Χιλιανό κρατούμενο, στο ΑΤ Ακρόπολης, συνελήφθησαν υπαστυνόμος -αξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης- τρεις ειδικοί φρουροί και ένας ακόμη αστυφύλακας.

    Οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν από άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι διενήργησαν έρευνα με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, εκτός από τον βασανισμό του κρατουμένου για ασήμαντο λόγο, προκειμένου να συγκαλύψουν τις πράξεις τους, συνέταξαν και δικογραφία με την ψευδή κατηγορία ότι ο 30χρονος επιχείρησε να αποδράσει.

    Σε δήλωση για την υπόθεση, προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

    Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

    «Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ένας αλλοδαπός κρατούμενος στο Τμήμα Ακρόπολης μετατράπηκε σε σάκο του μποξ από μερικούς απάνθρωπους και ασυνείδητους αστυνομικούς. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αφού βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται τραυματισμένος.

    Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες κάθε ένστολο εργαζόμενο, αλλά και κάθε συνάνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που κατοικεί στην χώρα μας. Η κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι δείγματα βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που προσβάλλει ευθέως τις αρχές του κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύοντας την προσπάθειά μας να συνυπάρχουμε ειρηνικά, με κατανόηση και ανθρωπιά.

    Όποιος θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όχι μόνο δεν έχει θέση στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά θα λογοδοτεί και θα τιμωρείται παραδειγματικά. Παραδειγματικά θα τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι του συγκεκριμένου περιστατικού.

    Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τον πολίτη αποτελεσματικά, προτάσσοντας τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίδειξη ευθύνης και επαγγελματισμού απέναντι στην ανομία, στην αυθαιρεσία και στη βία, απ΄όπου αυτή και αν προέρχεται. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στην αποστολή μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τις ελευθερίες κάθε συνανθρώπου μας».

    [07] Για λόγους ασφαλείας

    Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, τη Γαλλίας και της Ιαπωνίας στην Υεμένη ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν για λόγους ασφαλείας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον στόχου στην πρωτεύουσα της Υεμένης, ανέφερε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι "υπάρχουν ενδείξει πως η Αλ Κάιντα σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον στόχου στη Σαναά".

    Η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να ανοίξει στην Υεμένη ένα "δεύτερο μέτωπο" του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ούτε να αναπτύξει "προς το παρόν" στρατεύματα στην ταραγμένη αυτή χώρα της αραβικής χερσονήσου, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας όμως παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα "εξουδετερώσουν" την Αλ Κάιντα.

    "Δεν θα έλεγα ότι σκοπεύουμε να ανοίξουμε ένα δεύτερο μέτωπο", είπε ο Μπρέναν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, μία ημέρα αφότου οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής δράσης τους στην Υεμένη και τη Σομαλία, ύστερα από την αποτυχούσα τρομοκρατική επίθεση ανήμερα τα Χριστούγεννα σε αμερικανικό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ από τον νιγηριανό Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ.

    Ο Τζον Μπρέναν πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές διαθέτουν αδιάσειστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Αλ Κάιντα εκπαιδεύει άνδρες στην Υεμένη και προσπαθούν να εξακριβώσουν αν "υπάρχει εκεί κάτω και άλλος Αμπντουλμουτάλαμπ".

    Σε άλλη συνέντευξή του στο CNN ο προεδρικός σύμβουλος δήλωσε εξάλλου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον στόχου στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά.

    Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι οι κυβερνητικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομή σε ένα χωριό κοντά στη Σανά και σκότωσαν δύο ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα που πιστεύεται ότι βρίσκονταν πίσω από τις απειλές κατά των ξένων πρεσβειών. Ενας τρίτος ύποπτος συνελήφθη.

    Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

    Ολοι οι ταξιδιώτες από τη Νιγηρία, την Υεμένη, το Πακιστάν, την Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία που ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο, θα διέρχονται από "σαρωτές" και θα γίνεται έλεγχος στις αποσκευές τους σύμφωνα με κανόνες ασφαλείας που ισχύουν από σήμερα 4η Ιανουαρίου, γράφει η εφημερίδα της Ουάσινγκτον "Πολίτικο".

    Ολες οι αεροπορικές εταιρείες που κάνουν δρομολόγια προς τις ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν για τα νέα μέτρα ασφάλειας, τα οποία είναι ενισχυμένα μετά την αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια σ ένα αμερικανικό αεροπλάνο με προορισμό το Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα, από έναν νεαρό Νιγηριανό, προστίθεται από την ίδια πηγή.

    Προηγούμενα τα μέτρα αυτά αφορούσαν στους επιβάτες που ταξίδευαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ από το Ιράν, την Κούβα, το Σουδάν και τη Συρία, ενώ "επεκτείνονται" πλέον και στους επιβάτες που ταξιδεύουν από το Πακιστάν, την Υεμένη και τη Νιγηρία, σχολιάστηκε στην Ουάσινγκτον από τους παρατηρητές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 January 2010 - 15:30:24 UTC