Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να υπηρετήσουμε τους εθνικούς στόχους"
  • [02] "Ανανέωση και άνοιγμα στην κοινωνία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Να υπηρετήσουμε τους εθνικούς στόχους"

    Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπόι, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Θα του παραθέσει γεύμα και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου αύριο στο Ζάππειο, θα ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο για τον τομέα ευθύνης τους.

    "Είναι η ώρα να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων για να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάντα πάνω σε αρχές, για να πάει ο τόπος μπροστά", τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του Λεωνίδα Κύρκου.

    "Πρέπει να βρούμε εκείνους τους διαύλους και να ξεφύγουμε από τις μικροσκοπιμότητες, για να δούμε τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας, τους εθνικούς στόχους που μπορούμε να υπηρετήσουμε όλοι μαζί", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "έρχεται πια ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ο σοσιαλισμός και η δημοκρατία, που είναι μια βαθιά δημοκρατική προσταγή, μια επιλογή, ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα να κατακτήσουμε ξανά και να διαμορφώσουμε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη".

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι "δεν είναι κατά βάση οικονομικό το πρόβλημα στη χώρα μας, όσο είναι θέμα διακυβέρνησης της χώρας. Πώς αξιοποιούμε τον πλούτο μας, πώς τον διαχειριζόμαστε καλύτερα, πώς τον διαχειριζόμαστε προς όφελος της ανάπτυξης, προς όφελος της κοινωνίας, προς όφελος του πολίτη. Πώς έχουμε ένα κράτος που δεν είναι σπάταλο, που δεν είναι διεφθαρμένο, που δεν είναι πελατειακό, που δεν είναι αιχμάλωτο ειδικών συμφερόντων, αλλά υπηρετεί τελικά το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του Ελληνικού λαού".

    "Αυτό νομίζω ότι πληρώνουμε στη χώρα μας σήμερα με τα τεράστια χρέη και τα τεράστια ελλείμματα, αλλά ακόμη περισσότερο με το έλλειμμα αξιοπιστίας, την οποία πρέπει να ανακτήσουμε, όχι μόνο διεθνώς αλλά και απέναντι στον πολίτη, που θέλει μια πολιτεία που να τον υπηρετεί σωστά με κανόνες και αξίες", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] "Ανανέωση και άνοιγμα στην κοινωνία"

    Υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σαμαρά συνεδριάζουν σήμερα οι τομεάρχες της ΝΔ.

    Στα μείζονα πολιτικά θέματα, της διοικητικής μεταρρύθμισης, του μεταναστευτικού, και του εκλογικού νόμου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματος.

    Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του εκλογικού νόμου, ζητώντας,τα στελέχη του κόμματος να μεταφέρουν προς κάθε κατεύθυνση την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ, η οποία είναι αντίθετη προς την πρόταση της κυβέρνησης που εισηγείται την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου.

    Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του, ο κ. Σαμαράς πρόβαλε το τρίπτυχο δράσης που συνίσταται σε σοβαρή, υπεύθυνη αλλά αυστηρή αντιπολίτευση, διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης, επένδυση στον άνθρωπο.

    Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Δεσμεύτηκε δε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και πως θα ενισχύσει τον εθνικό χαρακτήρα της παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει βιαστικά σε μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών, χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

    "Η κυβέρνηση δεν άκουσε αυτή την έκκληση", συνέχισε και ανέφερε ότι έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών με τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

    "Στο ίδιο υπόμνημα γίνονται συγκρίσεις με τις ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να φανεί καθαρά ότι η ΝΔ βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής λογικής,ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται έξω από κάθε λογική, για να εξυπηρετεί μόνο προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες",τόνισε.

    Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά παρ' όλα αυτά υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας.

    "Αντί να είμαστε πιο προσεκτικοί, κατεβαίνουμε, με το νομοσχέδιο αυτό, στο πιο χαλαρό κατώφλι απ' όλους",επεσήμανε και σημείωσε ότι "πηγαίνουμε αντίθετα προς τη λογική, τους εταίρους και το συμφέρον μας".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά αυτόματα την ιθαγένεια κι έτσι να νομιμοποιούνται και οι γονείς τους.

    "Οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι "πληθυσμός". Και εκείνο που μετατρέπει το "γεωγραφικό χώρο" σε ενιαία χώρα και τον "τοπικό πληθυσμό" σε λαό, είναι η ταυτότητά του",συνέχισε, ενώ ανέφερε πως τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα παίρνουν, με αίτησή τους, ιθαγένεια,όταν ενηλικιώνονται και εφ'όσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγοντας είπε ότι η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία και "δεν θέλουμε να την κάνουμε 'περίκλειστο φρούριο',αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει 'ξέφραγο αμπέλι'".

    Στην εισηγησή του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "το μήνυμα που έδωσαν σε όλους οι 800.000 νεοδημοκράτες που προσήλθαν για την εκλογή προέδρου είναι ξεκάθαρο: ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον για το μέλλον της παράταξης και απέδειξε ότι επιζητούν ρόλο στο κόμμα, καθώς επίσης ότι αξιώνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, απαιτούν τολμηρά βήματα, είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν".

    Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα των πολιτών, είπε.

    Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε οργανωτικά ζητήματα και στην συγκρότηση των γραμματειών.

    Επισήμανε ότι κάθε γραμματεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ανασυγκρότησή της, να οργανώσει τα επιμέρους τμήματα και τους τομείς δουλειάς, να ορίσει τακτικές συνεδριάσεις, να βάλει στόχους και χρονοδιαγράμματα.

    "Θα παρακολουθήσω προσωπικά, γιατί οφείλω να το κάνω, τη δουλειά των γραμματειών", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι πρωτίστως κάθε γραμματεία οφείλει να αναζητεί και να αξιοποιεί νέες και φρέσκες ιδέες, μέσα και έξω από το κόμμα, καθώς επίσης να αναζητεί και να αξιοποιεί νέους ανθρώπους.

    Ο κ. Σαμαράς εξειδίκευσε λέγοντας ότι κάθε γραμματεία οφείλει να καταρτίσει πρόγραμμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων δράσεων.

    Εθεσε επίσης τους τομείς δραστηριότητας των γραμματειών για το επόμενο διάστημα, που είναι η προετοιμασία των εσωκομματικών εκλογών, οι συνεδριάσεις των οργάνων και των οργανώσεων του κόμματος και οι πολιτικές και κοινωνικές δράσεις.

    Πρώτο μας μέλημα είναι ένα σύγχρονο, πολυσυλλεκτικό κόμμα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η ανανέωση, το άνοιγμα στην κοινωνία και η συμμετοχή.

    Τέλος ο κ.Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία των νέων γραμματειών και περισσότερο στην γραμματεία σχέσεων κοινωνίας - κόμματος, η οποία αναφέρεται σε εκείνον προσωπικά προκειμένου , όπως είπε, "να κάνουμε πράξη το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία".

    Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε τις αρμοδιότητες των στελεχών και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της αντιπολιτευτικής τακτικής, που θα κρατήσει το κόμμα στα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η οικονομία, το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, κλπ.

    Ο αρμόδιος γραμματέας του προγράμματος Κ. Γκιουλέκας, σε ερώτηση για την οικονομία, τόνισε πως η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση σε δίκαια μέτρα έτσι ώστε να μπορέσει ο τόπος να αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση. "Αντίθετα, θα είμαστε απέναντι σε ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς, όπως αυτοί με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Χωρίς σχέδιο με αστάθεια και πειραματισμούς δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Οι πρώτες εκατό μέρες εξέπνευσαν και ακόμα η κυβέρνηση σκέπτεται τι μέτρα θα πρέπει να πάρει για την οικονομία".

    Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του Γ. Παπανδρέου για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο "Καλλικράτης", ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ ζητά να τονωθούν περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες. "Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα χωρίς μάλιστα, έναν κρίσιμο διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Οι μέθοδοι του βαποφασίζομεν και διατάζομενβ μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω".

    Ο γραμματέας του συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης, σε ερώτηση για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας καταδικάζουν την τρομοκρατία. "Οι πολίτες έχουν τρομοκρατηθεί από αυτά που ακούν για μέτρα από εδώ, μέτρα από κει, για μέτρα για τις περιουσίες, για τη γονική παροχή, για φόρους από δω, φόρους από κει. Πρώτα να σταματήσει αυτή η τρομοκρατία και να την αντιμετωπίσουμε, γιατί στην άλλη τρομοκρατία συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και την καταδικάζουμε", τόνισε ο κ. Μανώλης.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Άντρο Κυπριανού (10:00:00, Αθήνα/γρ. ΣΥΝ)

  • ΝΔ - Συσκεψη τομεαρχών υπό τον Α. Σαμαρά (11:00:00, Ρηγίλλης)

  • Συνεδρίαση ΔΣ της ΚΕΔΚΕ (11:00:00, Αθήνα/Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65 )

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy (13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου). Γεύμα Εργασίας και θα ακολουθήσουν δηλώσεις

  • Περιοδεια ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στις Βαλτικές χώρες

  • κοινοβουλευτικό έργο, Αθήνα/Βουλή

    10:30 (150) ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ" ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: α) Προγραμματισμός του έργου της Υποεπιτροπής. β) "Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης". Θα ενημερώσουν οι κκ Νικήτας Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθηναίων - πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Σίμος Δανιηλίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ - Δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, Μαρίνα Οικονόμου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος "Αντι - Στίγμα" του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.), Μαρία Τουρκοχωρίτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "Το Εργαστήρι" του Ιδρύματος Βουδούρη και Νίκος Βουλγαρόπουλος, εκπρόσωπος της Μη Κερδοσκοπικής Υποστηρικτικής Εταιρείας "ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ".

    11:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Η αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής. Εισηγητής: Φώτης Κουβέλης.

    12:00 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις".

    17:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ: Συζήτηση επί αιτήσεων άρσεως ασυλίας Βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής.

    18:00 (ολομέλεια) Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις". (1/1)

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών: Προαγγελία εξ αναβολής της 11ης αγωνιστική: ΚΑΟ Δράμας-Ηρακλής

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας: Προαγγελία 5ης φάσης
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 January 2010 - 5:30:17 UTC