Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή-Συζήτηση για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας
  • [02] "Εργασιακός μεσαίωνας"
  • [03] Ν/σ για τις γονικές παροχές

  • [01] Βουλή-Συζήτηση για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας

    Μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης ξεκινούν από τις αρχές Φεβρουαρίου εντατικούς προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση της ασφαλιστικής και εργασιακής νομοθεσίας.

    Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου σχετικά με την επίλυση προβλημάτων αλλοδαπών εργαζομένων στην εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Κουτρουμάνης μίλησε για διαπιστωμένη υψηλή παραβατικότητα στους εργασιακούς χώρους στη χώρα μας και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων, ώστε, όπως είπε, να γίνονται πιο ουσιαστικοί οι έλεγχοι και να ενισχυθεί η προστασία των εργαζομένων.

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για συστηματική καταστρατήγηση των εργασιακών νόμων από εργοδότες, ενώ ειδικότερα για τα «ΕΛΠΕ» σημείωσε ότι η εταιρία αγνοεί προκλητικά τις συστάσεις για συμμόρφωση και εφαρμογή των νόμων.

    Ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε ότι από τους ελέγχους που έγιναν στη συγκεκριμένη εταιρία πράγματι διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, έχουν επιβληθεί πρόστιμα, τα δε στοιχεία που κατέθεσε κρίθηκαν ανεπαρκή, γι' αυτό και της ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις.

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε, για αυτό και θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς πάσα κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.

    [02] "Εργασιακός μεσαίωνας"

    "Μεγάλη ντροπή" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι άφαντα τα ίχνη των δραστών, αλλά και το ότι «διευρύνεται η μαύρη τρύπα της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμένης εργασίας, το δουλεμπόριο ανθρώπινων ψυχών».

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με το προεδρείο της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών & Οικιακού Προσωπικού, έκανε λόγο για "τρομοκρατία" των εργαζομένων στο χώρο και για "μαφιόζικες συμπεριφορές" και κατηγόρησε για την κατάσταση τόσο τις κυβερνήσεις «που δεν εφαρμόζουν τους νόμους», αλλά και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, «που δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους Β΄ διαλογής».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων στο θέμα των εργασιακών συνθηκών και για «διεύρυνση του εργασιακού μεσαίωνα».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα σταθεί στο πλάι των 25 χιλιάδων εργαζόμενων με μορφές υπεργολαβίας, που δουλεύουν σε "απάνθρωπες συνθήκες και θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει «τις όποιες διασυνδέσεις κρύβονται πίσω στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των περίεργων εταιριών, ενδεχομένως και με ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και με ανθρώπους - και αυτό είναι το χειρότερο - που βρίσκονται στο περιβάλλον της νύχτας».

    «Εμείς θα αντισταθούμε, δεν θα συμμορφωθούμε με αυτή την πραγματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    [03] Ν/σ για τις γονικές παροχές

    Αύριο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί υπό μορφήν σχεδίου νόμου, η τροπολογία για τη φορολογία των γονικών παροχών, των ποτών και των τσιγάρων, που απέσυρε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, από το δασικό νομοσχέδιο.

    Η τροπολογία, είχε ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την κατάθεσή της σε νομοσχέδιο, άσχετο με το περιεχόμενό της, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής - κάτι που και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, είχε αναγνωρίσει πως παραβιάζει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

    Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του -χθες- για την απόσυρση της τροπολογίας σημείωνε ότι "με προφανή την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων αυτών αλλά και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης, συνολικά για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία με το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών".

    Η σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή σε νομοσχέδιο που δεν σχετίζονταν με τη φορολογία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό έγινε διότι όσο αφορά την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα η εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου αυτού από την αρχή του 2010 και γι' αυτό επελέγη να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση, αφού κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα περίπου 13 εκατ. ευρώ.

    Για τις γονικές παροχές, σύμφωνα με το υπουργείο, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που παρατηρήθηκε από το Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2010 - 13:30:17 UTC