Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνική βοήθεια στην Αϊτή
  • [02] Αγροτικές κινητοποιήσεις

  • [01] Ελληνική βοήθεια στην Αϊτή

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής αποστέλλει την Τρίτη το πρωϊ και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απβ ευθείας πτήση Μπόινγκ 747, ανακοίνωσε το Υπουργείο.

    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το σεισμό, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία Hellenic Imperial Airways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει το Υπουργείο για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και υπερθεμάτισε ζητώντας να συντονιστεί η προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η χώρα μας να προσφέρει ουσιαστική και έγκαιρη βοήθεια προς την Αϊτή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

    Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

    [02] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη μαζική κάθοδος των τρακτέρ σε κόμβους του οδικού δικτύου της χώρας. Η πλειοψηφία των αγροτών που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, πρόσκεινται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο αγροτών.

    Κλειστή παραμένει από χθες το μεσημέρι η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων από το μπλόκο των αγροτών. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τους παράπλευρους δρόμους της παλιάς Εθνικής Οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης.

    Στο μπλόκο των Κερδυλλίων έχουν παραταχθεί περισσότερα από 180 τρακτέρ και σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών ν. Σερρών Γιάννη Παναγή, η Εγνατία Οδός θα παραμείνει κλειστή.

    Ανέστειλαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης οι αγρότες των ομοσπονδιών Ο.Α.Σ. (Oμοσπονδία Aγροτικών Συλλόγων) και Ο.Δ.Α.Σ. (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), που από την Παρασκευή το απόγευμα παρέταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του κόμβου Στρυμονικού, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Α.Σ., Κώστα Ξενιτίδη, η δυναμική κινητοποίηση των αγροτών αναστέλλεται για την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν, να επισκεφτούν την Κυριακή το γειτονικό χωριό Στρυμονικό για τον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου.

    Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στις Σέρρες θα εντατικοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα, όπου η Ομοσπονδία Αδέσμευτων Αγροτών ν. Σερρών αποφάσισε τον αποκλεισμό του οδικού δικτύου από και προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Οι αγρότες μεταξύ άλλων, διεκδικούν την άμεση καταβολή των δικαιωμάτων, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών.

    Στάση αναμονής τηρούν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, που παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Νέας Τρίγλιας, στην άκρη του οδοστρώματος.

    Σήμερα αγρότες του Κιλκίς θα συγκεντρωθούν στο τελωνείο Δοϊράνης. Αύριο συνεδριάζουν και οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

    Στον Έβρο οι αγρότες ξεκίνησαν προσυγκεντρώσεις στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων και στην περιοχή Κορνοφωλιά (Σουφλί), ενώ αύριο θα αποφασίσουν εάν θα προβούν σε αποκλεισμούς.

    Δυναμικά στο χορό των κινητοποιήσεων «μπαίνουν» από τη Δευτέρα, με σημείο συνάντησης τον κόμβο της Νίκαιας Καρδίτσας, οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) -του προσκείμενου στο ΚΚΕ αγροτοσυνδικαλιστική Βαγγέλη Μπούτα- και την Τετάρτη οι συνδικαλιστικές ενώσεις, που πρόσκεινται στη ΝΔ, συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου του Νομού Λάρισας.

    Εξάλλου, σε αποκλεισμό της νέας αλλά και της παλιάς εθνικής οδού προχώρησαν οι αγρότες στη Φθιώτιδα και την Βοιωτία.

    Τρακτέρ από τη Φθιώτιδα απέκλεισαν την εθνική οδό στο 210 χλμ Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Αλαμάνας. Την ίδια ώρα οι αγρότες από την Λοκρίδα έκλεισαν και την παλιά εθνική οδό στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία στο 72ο χιλιόμετρο. Επίσης, άλλες δυνάμεις αγροτών έκλεισαν το δρόμο στο 110χλμ στο Κάστρο Βοιωτίας, και άλλοι αγρότες το δρόμο στο 90χλμ κοντά στη διασταύρωση της Θήβας.

    Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Δηλώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

    «Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους. Πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα. Είμαστε μια κυβέρνηση 100 ημερών και τώρα προχωράμε σε νέες δομές και τομές. Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι μία από τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με την Παιδεία και την στήριξη των ανέργων».

    Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα από τη Λάρισα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, στο πλαίσιο επίσκεψης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου και ανέλυσε τις κυβερνητικές θέσεις για τις 100 πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο υπουργείο της.

    Η κα Μπατζελή δεν ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους των αγροτών που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις από την Δευτέρα, ωστόσο απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το αγροτικό ζήτημα. «Στην πρόσκληση που έχουμε απευθύνει, ενόψει του εθνικού διαλόγου για τα αγροτικά, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπάρχουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, αλλά δεν αποκλείουμε κανέναν. Μπορώ όμως, να συζητήσω μαζί τους και σε οποιοδήποτε σημείο της γης», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι την πιθανότητα διαλόγου με τους αγρότες ακόμη και επί των μπλόκων.

    Αναφερόμενη σε συγκεκριμένα αγροτικά ζητήματα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε:

    - Για Αχελώο: Κανένας νομός δεν θα διψάσει, αλλά για να αποφύγουμε την σπατάλη του νερού απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτων.

    - Αναθεώρηση ΚΑΠ: Πρόθεσή μας να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις προς όσους παράγουν.

    - Ελάχιστες εγγυημένες τιμές: Δεν μπορούν να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, αλλά σκοπεύουμε να ορίσουμε παρεμβατικές τιμές, για να μην υποχωρούν κάτω από αυτές τα προϊόντα.

    - Εργοστάσιο Ζαχάρεως- τευτλοπαραγωγή: Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργείου με την διοίκηση της ΕΒΖ, κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν όλα τα θέματα.

    - Δάνεια αγροτών: Θα εξεταστεί η ρύθμισή τους για όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

    Εξάλλου, η υπουργός απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον κοινωνικό διάλογο για την αγροτική πολιτική, ο οποίος κορυφώνεται στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, με συγκεκριμένους άξονες συζήτησης:

    - Το μέλλον της ΚΑΠ

    - Διαρθρωτικές πολιτικές-Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)

    - Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ

    - Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος

    - Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά

    - Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής

    - Πολιτική διαχείρισης αγροτικής γης

    - Ποιότητα και σήμανση των τροφίμων

    - Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών.

    Αναφερόμενη δε, στο έργο του υπουργείου της τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός υπογράμμισε:

    - Αυξήσαμε την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11%. Συνολικά 140 εκατομμύρια ευρώ.

    - Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ.

    - Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2009 και θα αυξηθούν κατά 20 επιπλέον ευρώ από 1/7/2010, ώστε στο τέλος της τετραετίας να φθάσουν τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και τα 950 για το ζευγάρι. Το συνολικό ύψος των αυξήσεων του ΟΓΑ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ.

    - Εντάξαμε τους αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Με τα μέτρα που αποφασίσαμε, μπορούν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού, να ρυθμίσουν χρέη μέχρι 100.000 ευρώ ή 1 εκατομμύριο ευρώ στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ακόμη και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμα.

    - Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον «Τειρεσία».

    - Ενισχύσαμε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων ύψους 1,14 δισ. ευρώ πριν τα Χριστούγεννα του 2009.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 January 2010 - 9:30:22 UTC