Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας
  • [02] "Λαϊκή συσπείρωση"
  • [03] "Κοινωνική βαναυσότητα"
  • [04] "Στήριξη της απασχόλησης"

  • [01] Επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα επισκεφθούν το πρωί τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, προκειμένου να τιμηθεί η πράξη αλληλεγγύης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2007, όταν, με απόφαση του τότε προέδρου της Τάσσου Παπαδόπουλου, αποφασίστηκε η Κύπρος να αναλάβει την ανοικοδόμηση του χωριού Αρτέμιδα Ηλείας το οποίο και θα παραδοθεί σήμερα.

    Γ.Παπανδρέου: "Αριστες οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας"

    "Στις συζητήσεις που είχαμε με τον Μπόικο Μπορίσοφ διαπιστώσαμε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας, ενώ παράλληλα η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα για μια πιο δυναμική στάση στις διμερείς μας σχέσεις", δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη παραμεθόρια πόλη Ζλάτογκραντ.

    Νωρίτερα, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκαινιάσει τη διασυνοριακή οδό Θερμών-Ζλάτογκραντ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει σε σχέσεις - πρότυπο στην οικονομία, το εμπόριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, σχέσεις οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν και μοντέλο διμερών σχέσεων για όλα τα Βαλκάνια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το γεγονός πως η Βουλγαρία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ δίνει περισσότερες δυνατότητες για τις διμερείς αυτές σχέσεις, για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014 και την επίλυση λεπτών προβλημάτων στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι διαπίστωσε πως ο Βούλγαρος ομόλογός του είναι και αυτός αποφασισμένος ώστε να προχωρήσουν οι δύο χώρες μαζί με τις καλύτερες προοπτικές.

    Απο τη μεριά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι τιμή για τη Βουλγαρία να υποδέχεται έναν από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ότι προσυπογράφει όλα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι μετά τα εγκαίνια της διασυνοριακής διάβασης για πρώτη φορά ανοίγεται διάβαση σε μήκος 350 χιλιομέτρων ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.

    Ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι η φιλία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών θα συμβάλει στην προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και στη βοήθεια προς τις άλλες βαλκανικές χώρες, ενώ τέλος είπε ότι μπορούμε μαζί να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα δώσουν τόνωση στην περιοχή.

    Στις διμερείς συζητήσεις των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με θετικό πρόσημο αλλά και η συμφωνία να επιλύονται αμέσως διάφορα τεχνικά προβλήματα, ώστε αυτή η μεγάλη επένδυση να λειτουργήσει, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

    Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της κοινής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της λειτουργίας και άλλων διόδων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και τα θέματα του Κοσόβου, της ονομασίας της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    Ακόμη, συζητήθηκε η πορεία της Βουλγαρίας στην ΕΕ, όπου η Ελλάδα ως παλαιότερο μέλος επικουρεί τη γείτονα χώρα σε ευρωπαϊκά θέματα. Βεβαίως συζητήθηκε η "ατζέντα 2014", η είσοδος δηλαδή των δυτικών βαλκανίων στην ΕΕ, όπως έχει προτείνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ως τη χρονιά αυτή και τέλος οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν προσκλήσεις για την πραγματοποίηση επίσκεψης στην Αθήνα και τη Σόφια, αντίστοιχα.

    Ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών καθώς και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος θα μεταβεί στην Ηλεία συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

    Συνέντευξη Γ.Παπακωνσταντίνου

    Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, των χαριστικών φοροαπαλλαγών, αλλά και των παράλογων επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών στο δημόσιο, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Ο υπουργός αρνείται ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων για την οικονομία και αντιπαρέρχεται την κριτική περί ατολμίας και αναποτελεσματικότητας. Τονίζει ότι "οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια όσο πείθονται ότι προχωρούμε με δίκαιο τρόπο και ότι οι όποιες θυσίες πιάνουν τόπο".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι στο σημερινό καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων υπάρχουν πολλά παράθυρα και διακριτές μορφές φορολόγησης που το καθιστούν άδικο. Επισημαίνει ότι "με την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, στο τέλος αυτού του μήνα, θα ανακοινώσουμε το σύνολο των αλλαγών που θα έχουμε αποφασίσει για κάθε τομέα του φορολογικού συστήματος και θα ακολουθήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου". Εξάλλου, για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι πάνω από τις 2.000 ευρώ το μήνα θα υπάρξει μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Τονίζει ότι η μισθοδοσία στο Δημόσιο, όπως έχει εξελιχθεί διαχρονικά είναι μια ακόμη πηγή τεράστιων αδικιών μεταξύ των υπαλλήλων και υπενθυμίζει ότι το κονδύλι του προϋπολογισμού για τα επιδόματα θα μειωθεί κατά 10%.

    Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή την επόμενη τριετία, περιλαμβάνει την αύξηση των εσόδων κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Παράλληλα προβλέπονται η μείωση των δαπανών από τα υπουργεία, η αναστολή των προσλήψεων φέτος "με εξαίρεση τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και της Ασφάλειας", αλλά και η πολιτική προσλήψεων με τον κανόνα 1 προς 5 που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2011.

    Ο υπουργός αναφέρεται επίσης στο συμμάζεμα στο χώρο των φορέων του Δημοσίου με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και κάνει λόγο για "ουσιαστικό νοικοκύρεμα σε κάθε τομέα που μπορεί να συμβάλει στο να σταματήσει πια αυτή η κατάσταση υπερβολικών ελλειμμάτων και χρεών που φέρνει την οικονομία σε αδιέξοδο".

    Ενόψει της μετάβασής του στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ και του Εκοφίν (Δευτέρα και Τρίτη), όπου θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων είναι πάρα πολύ έντονες και το κλίμα δεν είναι θετικό, εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

    Αναφέρει επίσης ότι η χώρα πιέζεται για διαφορετικούς λόγους, τόσο από τους εταίρους της Ευρωζώνης, όσο και από τους επενδυτές, αλλά οι μόνοι που επωφελούνται είναι εκείνοι που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας.

    [02] "Λαϊκή συσπείρωση"

    Την αμέριστη στήριξή του «στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα για να εμποδίσει στο ξεκλήρισμά της» εκφράζει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς «γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Λαϊκή συσπείρωση και δράση για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή θύελλα».

    «Είναι μονόδρομος η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων» τονίζει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το κόμματος.

    «Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής, είναι αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» από την οποία «ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή» αναφέρει το ΚΚΕ και πρισθέτει:

    «Καμία ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αιτήματά των φτωχομεσαίων αγροτών και ότι τα προβλήματα θα λυθούν με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άφθονα όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεισαγωγείς - μεγαλοεξαγωγείς που έχουν τεράστια κέρδη»

    [03] "Κοινωνική βαναυσότητα"

    «Η αναδρομική ισχύς που προσπαθεί να επιβάλει με κοινωνική βαναυσότητα ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αντισυνταγματική. Εάν επιμείνει, τότε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κινδυνεύει να ρίξουν" όλο το Νόμο⦻ δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, σχετικά με την αναδρομικότητα στην ισχύ του νέου νόμου για τις γονικές παροχές.

    Αναφερόμενος, στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι αγρότες παραμένουν με τα προβλήματά τους άλυτα. Κανείς δεν τους λέει την αλήθεια και κανείς δεν παραδέχεται ότι αδυνατούν να τους προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια μέσω Βρυξελλών. Οι "παχιές αγελάδες" για τους αγρότες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σκληρή μεν, αλλά είναι η πραγματικότητα.»

    Με αφορμή την έκρηξη βόμβας στη ΓΓ Τύπου σημείωσε: «Εάν συνεχισθεί η ίδια συχνότητα με τις εκρήξεις των βομβών στο κέντρο της Αθήνας, θα πάψει να είναι είδηση στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό θα δημιουργήσει συνθήκες για την εικόνα της χώρας, χειρότερες από αυτές που προκαλεί η οικονομική κρίση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης στη 2η θητεία του ως αρμόδιος υπουργός για τη δημόσια τάξη δείχνει πιο δυσκίνητος και φοβισμένος από την πρώτη φορά.».

    [04] "Στήριξη της απασχόλησης"

    «Οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι χειρότερες από αυτές του κυρίου Γιαννίτση, που είχαν αποσυρθεί μετά τη γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή. Οδηγούν σε δραματική μείωση των συντάξεων και σε μετάλλαξη της δημόσιας, καθολικής κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική-ιδιωτική ασφάλιση» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για στήριξη της απασχόλησης, για κατάργηση των εργολαβιών στον δημόσιο τομέα και της πλασματικής αυτοαπασχόλησης, «θα έχει απέναντί της όλη την κοινωνία και τους εργαζόμενους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά εργασίας.

    «Ο κ. Παπανδρέου ενέταξε προεκλογικά στο λεξιλόγιό του την έκφραση "εργασιακός μεσαίωνας", αλλά την ξέχασε μετά», σημείωσε και πρόσθεσε πως όταν η κυβέρνηση μιλάει για απορυθμισμένη εργασία, ξεχνάει «την συνεισφορά της κυβέρνησης Σημίτη και της νομοθεσίας που εισήγαγε για την ενοικίαση των εργαζομένων και τον υπολογισμό των υπερωριών σε εξάμηνη βάση».

    «Ή θα καταργηθούν οι αντεργατικοί αυτοί νόμοι, ή θα συνεχίζεται το καθεστώς αυτό της εκμετάλλευσης, του δουλεμπορίου», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε πως «σήμερα δημιουργείται μια νέα γενιά εργαζομένων που δεν θεμελιώνει δικαιώματα, που δεν πρόκειται να πάρει ποτέ σύνταξη, ενώ χαρακτήρισε "υποτίμηση της κοινής νοημοσύνης" τον επίσημο υπολογισμό της ανεργίας στο 9,6%.

    «Οποιος έχει δουλειά έστω και για μία ώρα την εβδομάδα, θεωρείται εργαζόμενος. Και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, βγαίνουν εκτός υπολογισμού» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι η πραγματική ανεργία είναι πάνω από το 18%, γιατί «δεν θέλει να αναλάβει άλλες δεσμεύσεις και προτεραιότητες»

    Μίλησε για "διευκόλυνση των επιχειρηματιών" αναφερόμενος στη μεταφορά των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους, τη στογμή που «ο ΟΑΕΔ δεν έχει να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας γιατί δεν υπάρχει σάλιο. «Για τους εργοδότες υπάρχει άφθονο σάλιο, για τους εργαζόμενους όχι. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σας» είπε ο κ. Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 January 2010 - 9:30:19 UTC