Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σε δύσκολες στιγμές δεν είμαστε μόνοι μας"
  • [02] "Ανοίξτε διάπλατα τις πόρτες της ONNEΔ"
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 18/1/2010
  • [04] Στο Αμπού Ντάμπι ο Πρόεδρος
  • [05] "Λαϊκή συσπείρωση"
  • [06] "Ανεπαρκή μέτρα"
  • [07] "Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο"
  • [08] Επιδείνωση του καιρού
  • [09] Χρυσοί νικητές

  • [01] "Σε δύσκολες στιγμές δεν είμαστε μόνοι μας"

    Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα μιλήσει το πρωί ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου. Αργότερα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια παραδόθηκε χθες το έργο ανοικοδόμησης του χωριού Αρτέμιδας της Ηλείας, έργο που είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

    "Εδώ και δεκαετίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Σήμερα, το αποδεικνύουν οι ίδιοι στην πράξη", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Σε δύσκολες στιγμές δεν είμαστε μόνοι μας. Οπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο και θα τη στηρίξει θερμά στις προσπάθειές της για μια δίκαιη λύση που θα ενώσει τη Μεγαλόνησο".

    Ο κ Χριστόφιας σημείωσε ότι "όταν η Ελλάδα προστρέχει στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει την Κύπρο και είναι αλληλέγγυα προς αυτήν, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι και η Κύπρος με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσέτρεχε να βοηθήσει την Ελλάδα".

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο έργο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα έργα στήριξης και ασφάλειας και αισθητικής αναβάθμισης.

    Επιπλέον είπε ότι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης είναι και τα οικονομικά μέτρα στήριξης των παραγωγών, τα οποία ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται σταδιακά, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού συστήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου που είχε επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο ως πρώτο προορισμό του ως πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι εδώ για να πει ότι η δέσμευσή του για ελπίδα μετά την καταστροφή γίνεται πράξη.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές που ήδη προετοιμάζονται και προγραμματίζονται και υπογράμμισε ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει παραδοθεί το σχετικό πόρισμα για την αναβάθμιση του τομέα πρόληψης.

    Στα μέτρα που αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσονται μεταξύ άλλων, η αναδιάταξη του Πυροσβεστικού Σώματος, προμήθειες νέων υλικών και οχημάτων, δεκαέξι ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα, καθώς επίσης και επικαιροποιημένα σχέδια προστασίας.

    Τόνισε δε, ότι τελεί υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο που το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει στη Βουλή το 2008 για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, αλλά και γενικότερα.

    Ταυτόχρονα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σχεδιασμό που αφορά στην Αρχαία Ολυμπία.

    Η παράδοση του έργου ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια στην πλατεία του χωριού, που πλέον θα ονομάζεται "πλατεία Κύπρου", παρουσία των δυο ανδρών της κυπριακής αποστολής, καθώς επίσης και τοπικών αρχόντων , μεταξύ των οποίων, ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος. Στην αποστολή της κυβέρνησης συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας και ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χριστόφιας άφησαν λουλούδια στα εικονοστάσια που έχουν στηθεί λίγο έξω από το χωριό στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.

    Ακόμη, οι δυο άνδρες επισκέφθηκαν το νεόδμητο ελαιοτριβείο του χωριού και μία από τις οικίες που αναδομήθηκαν με τη φροντίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το κλειδί του τοπικού διαμερίσματος και της πόλης της Ζαχάρως παρέδωσε ο κ. Χρονόπουλος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου

    Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, των χαριστικών φοροαπαλλαγών, αλλά και των παράλογων επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών στο δημόσιο, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Ο υπουργός αρνείται ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων για την οικονομία και αντιπαρέρχεται την κριτική περί ατολμίας και αναποτελεσματικότητας. Τονίζει ότι "οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια όσο πείθονται ότι προχωρούμε με δίκαιο τρόπο και ότι οι όποιες θυσίες πιάνουν τόπο".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι στο σημερινό καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων υπάρχουν πολλά παράθυρα και διακριτές μορφές φορολόγησης που το καθιστούν άδικο. Επισημαίνει ότι "με την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, στο τέλος αυτού του μήνα, θα ανακοινώσουμε το σύνολο των αλλαγών που θα έχουμε αποφασίσει για κάθε τομέα του φορολογικού συστήματος και θα ακολουθήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου". Εξάλλου, για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι πάνω από τις 2.000 ευρώ το μήνα θα υπάρξει μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Τονίζει ότι η μισθοδοσία στο Δημόσιο, όπως έχει εξελιχθεί διαχρονικά είναι μια ακόμη πηγή τεράστιων αδικιών μεταξύ των υπαλλήλων και υπενθυμίζει ότι το κονδύλι του προϋπολογισμού για τα επιδόματα θα μειωθεί κατά 10%.

    Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή την επόμενη τριετία, περιλαμβάνει την αύξηση των εσόδων κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Παράλληλα προβλέπονται η μείωση των δαπανών από τα υπουργεία, η αναστολή των προσλήψεων φέτος "με εξαίρεση τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και της Ασφάλειας", αλλά και η πολιτική προσλήψεων με τον κανόνα 1 προς 5 που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2011.

    Ο υπουργός αναφέρεται επίσης στο συμμάζεμα στο χώρο των φορέων του Δημοσίου με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και κάνει λόγο για "ουσιαστικό νοικοκύρεμα σε κάθε τομέα που μπορεί να συμβάλει στο να σταματήσει πια αυτή η κατάσταση υπερβολικών ελλειμμάτων και χρεών που φέρνει την οικονομία σε αδιέξοδο".

    Ενόψει της μετάβασής του στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ και του Εκοφίν (σήμερα και αύριο), όπου θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων είναι πάρα πολύ έντονες και το κλίμα δεν είναι θετικό, εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

    Αναφέρει επίσης ότι η χώρα πιέζεται για διαφορετικούς λόγους, τόσο από τους εταίρους της Ευρωζώνης, όσο και από τους επενδυτές, αλλά οι μόνοι που επωφελούνται είναι εκείνοι που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας.

    [02] "Ανοίξτε διάπλατα τις πόρτες της ONNEΔ"

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια θα έχει στις 5 το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς.

    Να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ από τη βάση κάλεσε χθες τους νέους και τις νέες της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

    "Ανοίξτε διάπλατα και τις δικές σας πόρτες της οργάνωσης και θα αισθανθείτε την ίδια αγάπη και ανταπόκριση από τον απλό ονεδίτη που αισθάνθηκε η ΝΔ όταν άλλαξε τα πάντα, εκλέγοντας πρόεδρο από τη βάση", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Αναφερόμενος στην εικόνα της κυβέρνησης, τις 100 πρώτες της ημέρες, είπε ότι ο χαρακτηρισμός "ακυβερνησία" μοιάζει επιεικής και ότι τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ανικανότητα, παλινωδίες ασάφεια, σύγχυση, αντιφάσεις.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στο νόμο της κυβέρνησης για τους μετανάστες, τονίζοντας ότι "όσο προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει την ταυτότητά του και την ιστορία του, τόσο περισσότερο θα τον συσπειρώνουν γύρω από τις αξίες και τα ιδανικά του".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα εισόδου ανεξέλεγκτων κυμάτων από μετανάστες και πως η σημερινή κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει τους πάντες και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους.

    Είπε ότι προειδοποιεί την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και πως θέση της ΝΔ είναι να ενσωματώσει η ελληνική κοινωνία μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό όσους μπορεί να αντέξει.

    "Γιατί μας καθυβρίζουν γιατί τους προτείνουμε αυτό ακριβώς που ισχύει σήμερα στη Γερμανία, αν θέλουν λοιπόν κάποιο γερμανικό μοντέλο τους προτείνουμε να μιμηθούν το μεταναστευτικό μοντέλο της Γερμανίας, που υπήρξε μεταρρύθμιση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ", συνέχισε ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας πως η δεινή κρίση που πλήττει τον κόσμο και πλέον και την Ελλάδα δεν ξεπερνιέται με συνταγές διαχείρισης, αλλά με τολμηρές ανατροπές.

    Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ είχε εντολή για ανατροπές αλλά δεν τις προχώρησε τ προηγούμενα πέντε χρόνια και γι'αυτό τιμωρήθηκε στις κάλπες.

    Είπε επίσης ότι η επιμονή του ΠΑΣΟΚ σε παλαιές αποτυχημένες συνταγές κάνουν όλο και πιο απαραίτητη μια νέα ειρηνική επανάσταση, μια νέα δημοκρατική επανάσταση, μια νέα μεταπολίτευση.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι απορρίπτει εκλογικά νομοσχέδια που κάνουν τα κόμματα ακόμα πιο αρχηγικά. "Θέλουμε το κόμμα επιτελείο αγώνα, όχι αυλή γύρω από τον αρχηγό, θέλουμε τους βουλευτές να είναι εκλεκτοί του λαού, όχι εξαπτέρυγα του εκάστοτε αρχηγού, δεν θέλουμε τους βουλευτές υποδεέστερους ακόμα και από τους αντιδημάρχους σε γενικευμένες μονοεδρικές περιφέρειες που προτείνει ο κ. Παπανδρέου", είπε, ενώ μιλώντας για την ανεργία υπενθύμισε ότι η ΝΔ την βρήκε 11,3% το 2004 και την κατέβασε στο 7,4% μέχρι το 2008 και μετά ήρθε η διεθνής οικονομική κρίση και την παρέδωσε στο 9,3% και τώρα το ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί ότι θα πλησιάσει το 20%.

    Επίσης είπε ότι υπάρχουν και τομείς όπου η κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλά και ότι η ΝΔ δεν θα αντιγράψει την παλαιά τακτική του ΠΑΣΟΚ "που όχι μόνο είχε την απόλυτη άρνηση για ψωμοτύρι αλλά δεν προσέφερε ποτέ λύσεις".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως θα υπάρξουν κάποιοι που θα αντιδράσουν σε όσα προτείνει για τη νέα πορεία που ζητά ο τόπος και θα πουν ότι "ίσως απορρίπτω το δικό μας το χθες, ότι δεν θέλω να επωμισθώ παραταξιακές ευθύνες για προσπάθειες που πέτυχαν ή απέτυχαν".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι όλοι είναι υπερήφανοι για το έργο της ΝΔ και των κυβερνήσεών της και πως κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει το έργο που παρήχθη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ότι όποιος το κάνει για δικούς του λόγους θα τον βρει απέναντί του.

    "Ο χρόνος έχει έκτοτε κυλήσει, ο λαός έκτοτε έχει μιλήσει, έχει απορρίψει ή ανταμείψει θέσεις ή συμπεριφορές παλαιότερες δικές μας και έχει τοποθετηθεί απέναντι στο δικό μας νεοδημοκρατικό πρόβλημα", τόνισε αναφέροντας πως ο ίδιος ακούει μόνο την εντολή "αλλάξτε, φύγετε από το χθες, ασχοληθείτε επιτέλους με τα προβλήματα του αύριο".

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε για μια ΝΔ που ακουμπά με σεβασμό στον απλό πολίτη, στον Έλληνα που διψάει για ανανέωση και όχι για αναπαλαίωση, για ψέματα, για παλινωδίες, για συγκαλύψεις, για συμβιβασμούς.

    Επιπρόσθετα είπε ότι "είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία, τις ιδέες μας, τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και σεβόμαστε όλους τους άλλους, τους αναγνωρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα να είναι υπερήφανοι για τις δικές τους ιδέες".

    Είπε παράλληλα ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε περισσότερο πλούτο και περισσότερους νεόπτωχους, έχουμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας, περισσότερα εξοχικά αυτοκίνητα και σκάφη και λιγότερη ξεγνοιασιά, λιγότερη ευτυχία, λιγότερα παιδιά, λιγότερες ευκαιρίες, λιγότερη ασφάλεια.

    Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Παπανικολάου τάχθηκε επίσης υπέρ της εκλογής του διαδόχου του από τη βάση, αναφέροντας "τη διεύρυνση δεν την κάνουμε για να δείξουμε πόσοι είμαστε αλλά είναι ώρα να αναδείξουμε την ποιότητα των διαδικασιών μας".

    Ο κ. Παπανικολάου έκανε και ειδική αναφορά στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή κάνοντας λόγο για πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο και αναφέροντας ότι οι ΟΝΝΕΔίτες του οφείλουν πολλά.

    Συνέντευξη στον "Κόσμο του Επενδυτή"

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο "Κόσμος του Επενδυτή", ο κ. Σαμαράς ζητάει δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αναπτυξιακά μέτρα που θα ενισχύσουν την οικονομία και μεταρρυθμίσεις στη διάρθρωση των αγορών για να χτυπηθούν οι στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και δηλώνει ότι "θα πολεμήσει σκληρά" τον πρωθυπουργό "αν κάνει πράγματα επιζήμια για τον τόπο".

    Για το θέμα του εκλογικού νόμου αναφέρει ότι συμφωνεί με την αρχή να περιοριστεί το "πολιτικό χρήμα", αλλά διαφωνεί με το γερμανικό μοντέλο. Εκτιμά, ότι αν αυτό εφαρμοζόταν στην Ελλάδα θα καθιστούσε το πολιτικό σύστημα πιο συγκεντρωτικό, τα κόμματα πιο αρχηγικά και την κομματοκρατία ακόμη πιο ασφυκτική.

    Σε ερώτηση για την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, αναφέρει ότι το κόμμα του βρίσκεται σε πορεία ταχείας ανασυγκρότησης και εν όψει συνεδρίου θα μπει σε πορεία αναγέννησης.

    «Δημιουργούμε ένα κόμμα που ξέρει τα προβλήματα του τόπου, δεν έχει δουλείες σε κανέναν, δεν έχει γραμμάτια από τα παρελθόν και χτίζει τις προοπτικές της δικής του διακυβέρνησης, με αποφασιστικότητα αλλά και υπευθυνότητα», τονίζει, ενώ για το θέμα της ενότητας στη ΝΔ και ειδικότερα για τη Ν. Μπακογιάννη αναφέρει ότι «δεν τη βλέπω ως "ηττημένη" και δεν την θέλω σε "ακινησία". Τη θέλω δραστήρια, μαζί μας, στην πρώτη γραμμή».

    Ερωτηθείς πόσο εθνικιστής είναι, απαντά μεταξύ άλλων: «όσο εθνικιστής μπορεί να είναι όποιος βιώνει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου του, χωρίς να υποτιμά τον πολιτισμό κσι την παράδοση άλλων λαών».

    Αναφερόμενος στους χαρακτηριμούς "δεξιός" και "αριστερός", σημειώνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απαξιωτικά λέγοντας «είναι πολιτικές ταυτότητες, δεν είναι κουσούρια ούτε αρετές».

    Για το Κυπριακό επαναλαμβάνει τη θέση ότι αν το νέο σχέδιο είναι το ίδιο με το Σχέδιο Ανάν, θα το στείλει στο καλάθι των αχρήστων ο ίδιος ο κυπριακός λαός.

    Για τα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι προέχει η εφαρμογή από την Τουρκία των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

    Τέλος, για το μεταναστευτικό, επισημαίνει ότι το πρόβλημα αφορά την ουσιαστική ένταξή τους και όχι απλώς την τυπική πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας. «Πιστεύουμε στην πολιτιστική κοινότητα, όχι στην κοινότητα του αίματος», τονίζει και θεωρεί ότι η καλύτερη ρύθμιση αντιστοιχεί στο γερμανικό μοντέλο όσον αφορά την πολιτογράφηση και την ιθαγένεια και στο γαλλικό, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την εθνική ταυτότητα.

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 18/1/2010

  • Η "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις απολυμένες του Ευόσμου" διοργανώνει συγκέντρωση στα Δικαστήρια, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης τριών απολυμένων συμβασιούχων του δήμου Ευόσμου. - 09:00:00, Θεσσαλονίκη/Δικαστήρια.

  • Συνέδριο ΚΕΔΚΕ, Αθήνα, Ομιλία Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου(10:30:00).

  • Συνάντηση Χριστόφια - Παπανδρέου - 12:30:00, Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό Θέατρο για την παρουσίαση της ψηφιακής βιβλιοθήκης του και των διαδραστικών εφαρμογών ανάδειξης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματός του. - 12:30:00, Θεσσαλονίκη/Βασιλικό Θέατρο.

  • Συνέντευξη Τύπου Ξενογιαννακοπούλου-Γεννηματά - 12:30:00, υπ. Υγείας(Αριστοτέλους 17).

  • Συνέντευξη Τύπου της Ολυμπίας Δουκάκη οργανώνει το Αμερικανικό Κολέγιο - 13:00:00, Αθήνα/Πλάκα-Ηπίτου 17, Ιδρυμα Αττικής Παράδοσης.

  • Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο - 16:00:00, Βουλή.

  • Συναντήσεις Δ. Χριστόφια με τους πολιτικούς αρχηγούς, Μεγάλη Βρετανία.

    -17:00 με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά

    -17:45 με την Αλέκα Παπαρήγα

    -18:30 με τον Αλέξη Τσίπρα

    -19:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη

    -19:45 με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη.

  • Εκδήλωση με θέμα: "Από το πιρούνι του καταναλωτή στο χωράφι: ο ρόλος του καταναλωτή στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων στη γονιδιωματική εποχή (nutri genomic era)", στο Γαλλικό Ινστιτούτο. - 18:30:00, Θεσσαλονίκη/Λεωφ. Στρατού 2Α.

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Νέοι στη Δίνη της Κατοχικής Ελλάδας - Ο διωγμός και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων 1943-1944" - Απονομή Μεταλλίου και Τίτλου του "Δικαίου των Εθνών" - 19:00:00, Αθήνα/Παλαιά Βουλή. Θα προλογίσει ο Μ. Κωνσταντίνης πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και θα μιλήσουν οι: Μ. Γλέζος, Ν. Δεμερτζής (καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών), Οντέν-Βαρών-Βασάρ (Ιστορικός).

    Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ali Yahya θα τιμήσει Ελληνες Χριστιανούς για την διάσωση Ελλήνων Εβραίων κατά την Κατοχή.

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα-Φάση των «16»-ΚΛΗΡΩΣΗ - 14:00:00, Βαρκελώνη

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (17η αγωνιστική) - 18:00:00, Πιερικός-Κέρκυρα (ΕΤ3)

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (14η αγωνιστική), 17:00 Πανελλήνιος-Ολυμπιακός

    [04] Στο Αμπού Ντάμπι ο Πρόεδρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι, προσκεκλημένος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.

    Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ο κεντρικός ομιλητής στη διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, κατά τη διήμερη δε παραμονή του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Εμιράτων, το Διάδοχο Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν (υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί η Διεθνής αυτή Διάσκεψη) και τον Πρόεδρο των Μαλδίβων, ενώ θα ξεναγηθεί και στο Τέμενος Σεϊχ Ζαγέντ, που θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο στον ισλαμικό κόσμο και στο οποίο έχει ταφεί ο πατέρας του Προέδρου των Εμιράτων.

    Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση την οποία ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που έχει ο Κάρολος Παπούλιας, ως αρχηγός του ελληνικού κράτους, με υψηλό τούρκο αξιωματούχο, μετά από εκείνη που είχε το Μάιο του 2005, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ στο περιθώριο του Φόρουμ για τους "Πολιτιστικούς Διαδρόμους".

    Στη διάσκεψη του Αμπού Ντάμπι, θα μιλήσουν επίσης ο Πρόεδρος των Μαλδίβων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας και οι διάδοχοι των θρόνων της Ισπανίας και της Δανίας.

    Συνάντηση με Δ. Χριστόφια

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το αντικείμενο της 45λεπτης κατ`ιδίαν συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με την ευκαιρία της παράδοσης, του χωριού Αρτέμιδα Ηλείας το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ανοικοδόμησε μετά τις φονικές πυρκαγιές το 2007, απεύθυνε πρόσκληση στον κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Κύπρο.

    [05] "Λαϊκή συσπείρωση"

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια θα συναντηθεί το απόγευμα στις 17:45 η ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

    Την αμέριστη στήριξή του «στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα για να εμποδίσει στο ξεκλήρισμά της» εκφράζει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς «γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Λαϊκή συσπείρωση και δράση για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή θύελλα».

    «Είναι μονόδρομος η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων» τονίζει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το κόμματος.

    «Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής, είναι αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» από την οποία «ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή» αναφέρει το ΚΚΕ και πρισθέτει:

    «Καμία ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αιτήματά των φτωχομεσαίων αγροτών και ότι τα προβλήματα θα λυθούν με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άφθονα όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεισαγωγείς - μεγαλοεξαγωγείς που έχουν τεράστια κέρδη»

    [06] "Ανεπαρκή μέτρα"

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου θα έχει το απόγευμα στις 19:15 ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γ. Καρατζαφέρης.

    «Τα μέτρα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία είναι ανεπαρκέστατα. Πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις τις οποίες αδυνατεί να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης. «Η κυβέρνηση τις πρώτες 100 ημέρες ελέγχεται για πολλές παλινωδίες. Σαφώς δεν έχουμε ακυβερνησία, αλλά δεν υπάρχουν και δείγματα μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις», πρόσθεσε.

    Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οι Έλληνες αγρότες είναι ίσως το πιο υπεύθυνο κομμάτι του ελληνικού λαού. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα αδιέξοδά τους, πιστεύουμε όμως ότι και αυτοί θα αντιληφθούν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα».

    [07] "Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο"

    Τις εγκαταστάσεις της ΕLITE θα επισκεφθεί το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και θα μιλήσει με τους εργαζομένους που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο. Αργότερα, θα απευθύνει ομιλία στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

    Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια.

    Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και ο ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό προτείνουν και αναδεικνύουν, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, αλλά υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ στην οποία είναι κυρίαρχο το φιλελεύθερο λόμπι.

    Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στο θέμα της οικονομίας, είπε ότι οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο και δημιουργούν νέα προβλήματα, όπως η αύξηση της ανεργίας. Και παρατήρησε: "Το φάρμακο είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Ο λαός δεν ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου για να εφαρμόσει την πολιτική που εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι δεν συμπεριφέρεται ως υπουργός αλλά ως δημοσιογράφος που καταγράφει τα προβλήματα.

    Χαρακτήρισε "τηλεοπτικά σόου" τις ανοιχτές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι τα λεφτά υπάρχουν στις θυρίδες των τραπεζών που δανείζουν την χώρα με εξωφρενικά επιτόκια 5% και οι ίδιες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1%. Τον προέτρεψε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, η οποία προέρχεται από αυτούς που κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν.

    Επισήμανε ότι είναι "εξευτελισμός" να έρχονται τριτοκλασάτα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να υποδεικνύουν στους Έλληνες υπουργούς τι πρέπει να κάνουν.

    Επίσης κατήγγειλε το γεγονός ότι οι τραπεζίτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησαν από την υπουργό Οικονομίας κυρία Κατσέλη να υποχωρήσει στο θέμα του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είπε χαρακτηριστικά ότι "οι τράπεζες καθορίζουν τα νομοθετήματα και μπορεί να διεκδικήσουν και το δικό τους κομμάτι στην εκτελεστική εξουσία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε "παγίδα" τη δημιουργία κλίματος εθνικής συνεννόησης και με βάσει αυτό θα αντιμετωπίσει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενιαία στο ζήτημα αυτό. Ο κ. Τσίπρας εξήρε παράλληλα τη μέχρι τώρα στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Επισήμανε ότι υπάρχει δεξιά στρατηγική και αριστερή στρατηγική. Δεν υπάρχει ουδέτερη στρατηγική, είπε και αναρωτήθηκε: "Πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον Σαμαρά, με τον Παπανδρέου, με τον Καρατζαφέρη;"

    [08] Επιδείνωση του καιρού

    Αισθητή επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες, με βροχές σε όλη τη χώρα, χιόνια στα ορεινά, και πτώση της θερμοκρασίας.

    Αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενισχυμένοι από το βράδυ στα ανατολικά σε 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

    Το βράδυ, αναμένεται βελτίωση του καιρού από τα δυτικά.

    Το Σάββατο, λόγω χιονόπτωσης διακόπηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων από το 18ο έως το 33ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουζακίου - ¶ρτας και από το 15ο έως το 30ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουζακίου - Πετρίλου.

    Αποκλείστηκαν οχτώ δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αργιθέας (Ανθηρό, Αργιθέα, Θερινό, Καρυά, Ελληνικά, Καλή Κώμη, Πετρωτό, Μεσοβούνι) και οχτώ τοπικά διαμερίσματα της διευρυμένης κοινότητας Αργιθέας (Πετρίλο, Βλάσι, Δροσάτο, Κουμπουριανά, Πετροχώρι, Στεφανιάδα, Φουντωτό, Λεοντίτο).

    [09] Χρυσοί νικητές

    Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ο νικητής της Χρυσής Σφαίρας καλύτερης σκηνοθεσίας για το "Avatar" , ενώ με Χρυσή Σφαίρα βραβεύτηκαν οι Τζέισον Ράιτμαν και Σέλντον Τέρνερ, δημιουργοί του "Up In the Air" ("Ραντεβού στον Αέρα").

    Η περιπέτεια του Ντίσνεϊ "Up" κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες- η μία για την καλύτερη ταινία animation και η εισπρακτική επιτυχία "The Hangover" απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη κωμωδία.

    Το μιούζικαλ "Glee" πήρε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη τηλεοπτική κωμωδία ή μιούζικαλ.

    Η γερμανική ταινία "Η Λευκή Κορδέλα", που αναφέρεται σε περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν σε ένα μικρό χωριό την παραμονή του ¶ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

    Η Μέριλ Στριπ απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για τον ¶ Γυναικείο Ρόλο σε κωμωδία στην ταινία "Τζούλι και Τζούλια", ενώ τη Χρυσή Σφαίρα για το 'Β Γυναικείο Ρόλο σε δραματική ταινία πήρε η Μο'Νίκ.

    Επίσης, η Σάντρα Μπούλοκ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική ταινία ("The Blind Side"), ενώ ο Τζεφ Μπρίτζες το αντίστοιχο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το "Crazy Heart."

    Ακόμη, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του σε κωμωδία ("Sherlock Holmes") και ο Κριστόφ Βαλτζ 'Β ανδρικού ρόλου σε ταινία για το ¶δωξοι Μπάσταρδη.

    Στις κατηγορίες τηλεοπτικών βραβείων, η σειρά "Mad Men," που αναφέρεται στη ζωή ανδρών και γυναικών οι οποίοι εργάζονται σε διαφημιστική εταιρία της Madison Avenue, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη τηλεοπτική δραματική σειρά.

    Σε άλλες κατηγορίες τηλεοπτικών βραβείων, η Τζουλιάνα Μαργκούλις, βραβεύτηκε ως η καλύτερη ηθοποιός σε τηλεοπτική δραματική σειρά ("The Good Wife") και ο Μάικλ Σ. Χολ καλύτερος ηθοποιός σε τηλεοπτική δραματική σειρά ("Dexter").

    Ο ¶λεκ Μπόλντγουιν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία καλύτερος ηθοποιός σε τηλεοπτική κωμική σειρά ("30 Rock") και η Τόνι Κολέτ στην αντίστοιχη γυναικεία ("United States of Tara").

    Τέλος, Χρυσή Σφαίρα για τη συνολική προσφορά στο χώρο έλαβε ο Μάρτιν Σκορτσέζε.

    Αναλυτικά, η λίστα με τους νικητές των 67ων Ετήσιων Χρυσών Σφαιρών:

    ΤΑΙΝΙΕΣ

    Καλύτερη δραματική: "Avatar"

    Καλύτερος ηθοποιός σε δραματική ταινία: Τζεφ Μπρίτζες "Crazy Heart"

    Καλύτερη ηθοποιός σε δραματική ταινία: Σάντρα Μπούλοκ "The Blind Side"

    Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ: "The Hangover"

    Καλύτερος ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ "Sherlock Holmes"

    Καλύτερη ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Μέριλ Στριπ "Τζούλι και Τζούλια"

    Β΄Ανδρικού Ρόλου: Κριστόφ Βαλτζ "¶δωξοι Μπάσταρδη"

    Β΄Γυναικείου Ρόλου: Μο'Νίκ "Precious"

    Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: "Up"

    Καλύτερη Ξένη ταινία: " Η Λευκή Κορδέλα", Γερμανία

    Καλύτερος Σκηνοθέτης: Τζέιμς Κάμερον ("Avatar")

    Καλύτερος Σεναριογράφος: Τζέισον Ράιτμαν, Σέλντον Τέρνερ, "Up In the Air"

    Καλύτερης Μουσικής: Μάικλ Τζακίνο "Up"

    Καλύτερου Τραγουδιού: Τ Μπόν Μπάρνετ και Ράιαν Μπίνγκαμ, "The Weary Kind" από την ταινία "Crazy Heart"

    ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Καλύτερη δραματική σειρά: "Mad Men"

    Καλύτερος ηθοποιός σε δραματική σειρά: Μάικλ Σ. Χολ, "Dexter"

    Καλύτερη ηθοποιός σε δραματική σειρά: Τζουλιάνα Μαργκίλες "The Good Wife"

    Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ: "Glee"

    Καλύτερος ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: ¶λεκ Μπόλντγουιν, "30 Rock"

    Καλύτερη ηθοποιός σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Τόνι Κολέτ, "United States of Tara"

    Καλύτερη τηλεταινία ή μίνι -σειρά: "Grey Gardens"

    Καλύτερος ηθοποιός σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Κέβιν Μπέικον, "Taking Chance"

    Καλύτερη ηθοποιός σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Ντρου Μπάριμορ, "Grey Gardens"

    Β' Ανδρικού ρόλου σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Τζον Λίθγκοου, "Dexter"

    Β' Γυναικείου ρόλου σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Κλόε Σεβινί, "Big Love"

    Βραβείο Σεσίλ Μπ. Ντεμίλ (για τη συνολική προσφορά στο χώρο): Μάρτιν Σκορσέζε


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 January 2010 - 5:30:34 UTC