Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο''
  • [02] Ευρωπαϊκό Έτος κατά της φτώχειας
  • [03] Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού
  • [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [05] "Στήριξη των αγροτών"
  • [06] 500.000 οι άστεγοι

  • [01] ''Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο''

    Η χώρα βρίσκεται στο μέσο πρωτοφανούς κρίσης που προέρχεται και οφείλεται στις εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, είτε κερδοσκοπικής, είτε και πολιτικής, ενώ γίνονται και συζητήσεις ακόμα και αν το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ως κυβέρνηση έχουμε το ιστορικό χρέος να απελευθερώσουμε τη χώρα από τα βάρη και δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ακόμη ότι ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής λίγες μέρες μετά την κατ΄αρχήν θετική υποδοχή του προγράμματος Σταθερότητας από τους εταίρους μας και επισήμανε ότι αυτό (η σύγκληση της επιτροπής) είναι ένα μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι και θέλουμε άμεσα να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές.

    Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αυτή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος θα παρακολουθούν την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει προς αντιμετώπιση μία χωρίς προηγούμενο πρόκληση, συνισταμένη της οποίας είναι να προχωρήσουν σύντομα οι μεγάλες τομές, ενώ ταυτόχρονα να λαμβάνονται με δικαιοσύνη τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, με επιμερισμό των βαρών και με ιδιαίτερη προστασία των χαμηλόμισθων αλλά και τη διαφάλιση της μεσαίας τάξης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η λύση των προβλημάτων πρέπει να είναι βιώσιμη και όχι πρόσκαιρη και υπογράμμισε πως ούτε τα χρέη, ούτε η απαξίωση θα σταματήσουν αν δεν δημιουργηθεί νέο εισόδημα, αν δεν απελευθερωθούν οι πόροι, αν δεν κλείσουν οι μαύρες τρύπες του δημοσίου, αν δεν αποκατασταθεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη, αν δεν υπάρξει λογοδοσία και αν δεν δουν οι πολίτες ότι τα χρήματά τους και οι κόποι τους πιάνουν τόπο.

    "Η πραγματική ανάταξη της οικονομίας θα έλθει όταν οι πολίτες καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ του χθες και του σήμερα σε όλους τους τομείς και όταν το έργο μας αρχίσει να μετριέται με αριθμούς και παραδείγματα", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Στη σύσκεψη της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής έλαβαν μέρος οι κ.κ. Θόδωρος Πάγκαλος, Χάρης Παπούκης, Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ.Σαχινίδης, Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κ. Μπατζελή και Δ. Ρέππας.

  • ** Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, Kim Hyong-O.

  • ** Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Δρ. Μίκαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

  • ** Το βράδυ ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του διπλωματικού Σώματος.

    Θ. Πάγκαλος: Κλείσιμο και συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων

    Το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος μετά το πέρας της, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως είπε στη δήλωσή του ο κ. Πάγκαλος, το πρώτο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, με εξειδίκευση των στόχων του στα επιμέρους υπουργεία και τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την παρακολούθηση της εξέλιξής του.

    Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά προς τούτο και η επόμενη συνεδρίασή της θα είναι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

    Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ήταν μια πολιτική νοικοκυρέματος των δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπου επισημάνθηκαν περιπτώσεις που θεωρούμε ότι το αντικείμενό τους εξέλειπε και θα πρέπει να κλείσουν και άλλες περιπτώσεις όπου θα ήταν πιο αποτελεσματικό και πιο οικονομικό να συγχωνευθούν τέτοιες επιχειρήσεις και βέβαια συζητήσαμε μια πολιτική μείωσης των αμοιβών των προέδρων των διευθυνόντων συμβούλων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.

    Ερωτηθείς για το ύψος των περικοπών αυτών, ο κ. Πάγκαλος είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι κάτι "προκρούστειο", ωστόσο επισήμανε ότι έχουν γίνει πολλές αναφορές για σκανδαλώδεις αμοιβές.

    Σε άλλη ερώτηση για ποιες δημόσιες επιχειρήσεις γίνεται αναφορά για κλείσιμο ή συγχώνευση, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις έκανε λόγο για δεκάδες.

    Και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί και στην επόμενη συνεδρίασή της θα υπάρξουν αποτελέσματα.

    Ερωτηθείς επίσης αν απασχολεί την κυβέρνηση το θέμα των αγροτών ο κ. Πάγκαλος είπε ότι σήμερα δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα το οποίο απασχόλησε χθες το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ωστόσο, ότι "για τους αγρότες πονούμε και αγωνιούμε, πρέπει, όμως, σε αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται οι νόμοι και κάθε επιμέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου".

    "Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του επί των υπολοίπων με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό και νομίζω ότι δεν είναι αποδεκτό", κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Υπόμνημα αγροτών

    Δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και κατέθεσαν ένα υπόμνημα στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού.

    Οπως είπε αργότερα σε δηλώσεις του ο Βασίλης Πιλάφης από την Επιτροπή αυτή, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Χ. Παμπούκη και την κ. Κ. Μπατζελή, με τον κ. Παμπούκη να τους μεταφέρει την έκκληση του πρωθυπουργού για απόσυρση των τρακτέρ από τους οδικούς άξονες της χώρας.

    Εμείς μεταφέραμε προς τον πρωθυπουργό το υπόμνημα της Επιτροπής να ακούσει τα αιτήματά μας, είπε ο κ. Πιλάφης, προσθέτοντας οτι θα είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και με τον πρωθυπουργό, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι δεν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους διάλογο, αναφερόμενος σε αυτόν που αρχίζει τη Δευτέρα και προσθέτοντας ότι η συμμετοχή μας σε διάλογο εξαρτάται από τους όρους και τις διαδικασίες αυτού.

    Διυπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας

    Η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το ζήτημα αυτό, η οποία θα έχει ως καθήκον τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια, την κατάρτιση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων, το συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και στην παρακολούθηση της πολιτικής αυτής.

    Στόχος επίσης της προσπάθειας αυτής είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στο ζήτημα αυτό.

    [02] Ευρωπαϊκό Έτος κατά της φτώχειας

    Περίπου το 20% των συμπολιτών μας ζουν στα όρια της φτώχειας με την έννοια ότι αποκλείονται από τις επιλογές που διαθέτουν οι πολλοί, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο δημαρχείο της Ελευσίνας κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε επίσης ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας εκ των οποίων τα 17 εκατομμύρια είναι παιδιά.

    Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έτους την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το Υπουργείο Εργασίας καλεί σε διάλογο τους επιχειρηματίες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους με θέμα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων από τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Ακόμα ο κ. Λοβέρδος κάλεσε να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού από τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των Πολιτών, όπως τα περιφερειακά ή τοπικά σχέδια δράσης. Η καταπολέμηση της φτώχειας είναι υπόθεση όλων μας, κατέληξε ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος.

    [03] Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού

    Βαθμιαία επιδείνωση παρουσιάζει από τα νοτιοδυτικά ο καιρός στη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου.

    Την Παρασκευή οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Κρήτη, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου της Πιερίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Ευβοίας. Το βράδυ έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στη Θράκη.

    Ανεμοι θυελλώδεις βορειοανατολικοί εντάσεως 9 και πιθανώς 10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

    Το Σάββατο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεα, την Εύβοια, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

    Βαθμιαία εξασθένηση αναμένεται από την Κυριακή.

    [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν.

    Περισσότερα από 20 μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας, καθώς και σε συνοριακούς σταθμούς.

    Τα βασικά μπλόκα των αγροτών παραμένουν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Κάστρο Βοιωτίας, τη Θήβα, την Αλαμάνα, τη Νίκαια Λάρισας και στην Εγνατία οδό στην Χρυσούπολη και στα Κερδύλλια.

    Αγρότες της Θεσσαλίας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους κόμβους Πλατυκάμπου και Μελούνας, ενώ αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών.

    Αγρότες από τις Σέρρες, που έχουν αποκλείσει τις τελευταίες ημέρες τον κόμβο Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό διέκοψαν, από τη 1 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, την κυκλοφορία των οχημάτων και στους παράπλευρους δρόμους, ενώ κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα αφαίρεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας από τα τρακτέρ τους για να μην εντοπιστούν από την Τροχαία, μετά την παρέμβαση, που έγινε χθες από την εισαγγελία Σερρών, για τις κινητοποιήσεις.

    Εξάλλου, συνάδελφοί τους στον κόμβο Στρυμωνικού, στην οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, έκλεισαν τον δρόμο κατά διαστήματα, ενώ στο γειτονικό νομό Κιλκίς ανοιγοκλείνουν τα μπλόκα στις μεθοριακές διαβάσεις Δοϊράνης και Ευζώνων, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    Χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στον Έβρο. Μεγάλος αριθμός τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων παραμένουν στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων, αλλά δεν παρακωλύουν τη διέλευση των οχημάτων. Στην Ξάνθη αγρότες απέκλεισαν για μια ώρα τη γέφυρα του Νέστου.

    Αντίθετα, άνοιξαν μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, τα τέσσερα μπλόκα στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου οι αγρότες και οι δασεργάτες διέκοψαν το απόγευμα, προσωρινά, την κυκλοφορία των οχημάτων, συνεχίζοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα διόδια Μαλγάρων, στα «Πράσινα Φανάρια», στη Νέα Χαλκηδόνα και στα Βρασνά, όπου οι διαδηλωτές απέσυραν προσωρινά τα τρακτέρ από τα οδοφράγματα και αναμένεται να συνεχίσουν αύριο τις κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, με αποκλεισμούς του δρόμου Βρασνών - Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι δασεργάτες, οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

    Εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν με τον νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Επίσης, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε με αγρότες στο μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας.

    Με αγρότες της Φλώρινας συναντήθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία.

    Τρακτέρ διακόπτουν ανά μια ώρα την κυκλοφορία στον κόμβο Βογατσικού Καστοριάς, στο τελωνείο Νίκης Φλώρινας, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και το δρόμο, που οδηγεί στο μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής. Συγκεντρωμένα τρακτέρ εξάλλου, υπάρχουν στην πόλη των Γρεβενών και στη γέφυρα Σερβίων Κοζάνης.

    Τέλος, οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη έχουν "προειδοποιητικό χαρακτήρα" και περιορίζονται σε περιορικό κλείσιμο δρόμων και συλλαλητήρια.

    Σύσταση πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα

    Τη σύσταση "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα" αποφάσισαν εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα αγροτικά "μπλόκα" σε όλη τη χώρα, σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων - Κιμίνων.

    Η νέα Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε μπλόκο, με στόχο να επεξεργαστεί κοινές θέσεις, αιτήματα, πλαίσιο δράσης, διεκδικήσεις κ.τ.λ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα "μπλόκα", με στόχο την μαζικότερη συμμετοχή και τον ευρύτερο συντονισμό της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα. Τόνισαν επίσης, ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αγροτικά ζητήματα.

    Αναφορικά με τα "έξι σημεία" που παρουσίασε χθες το μπλόκο της Νίκαιας, ως προϋπόθεση κοινής δράσης με τα υπόλοιπα "μπλόκα", οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη σχολίασαν ότι "δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία πρόταση" και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι "στο τέλος, θα επικρατήσει η σύμπνοια, αφού τα προβλήματα είναι κοινά".

    "Το εάν θα είναι δύο ή τέσσερα τα σημεία, θα τα δούμε όλοι μαζί. Ας κάνουμε την αρχή να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι" τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγροτών των Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης.

    Οι αγρότες επεσήμαναν ότι τα "μπλόκα" θα διατηρήσουν την αυτονομία της δράσης τους μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της, η νέα συντονιστική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί σε σώμα απόψε και θα συνεδριάσει αύριο στις 14.00 στα Γρεβενά.

    Οι αγρότες επεσήμαναν ότι "έχουν αποφασίσει να μην πάνε στο Ζάππειο", επισημαίνοντας ότι "δεν αποτελεί βήμα έκφρασης των αγροτών", αλλά θα θέσουν συντονισμένα τα κοινά αιτήματα τους στο υπουργείο.

    Τέλος, σε ότι αφορά τη σημερινή επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπων της "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών" (που ιδρύθηκε πέρυσι) και την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό Χ. Παμπούκη, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Λάρισας Χ. Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι "έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους" και ότι "από το κείμενο που θα βγει θα κριθεί εάν είναι καλό ή κακό για τους αγρότες".

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Το αγροτικό ζήτημα είναι υπαρκτό και το γνωρίζουμε. Από την πρώτη μέρα ασχοληθήκαμε ενεργά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για τους αγρότες.

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

    Η πρόταση είναι έτοιμη προς διαβούλευση, ώστε να υπάρξει ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα που θα εκφράσει τους νέους αγρότες και την αγροτική και γεωργική παραγωγή με σύγχρονα πρότυπα, πρόσθεσε.

    Είπε ακόμα ότι θα κληθούν οι ίδιοι οι αγρότες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδιαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, έως τώρα, έχει προσφέρει πολλά, σημειώνοντας ότι από το 1981 και έπειτα "το ΠΑΣΟΚ έφερε στην επιφάνεια τους αγρότες και τους έκανε ισότιμους πολίτες".

    "Οι εποχές αλλάζουν και απαιτείται μια σύγχρονη μορφή συνδικαλιστικών οργανώσεων", υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο δίκαιος και χωρίς προαπαιτούμενα διάλογος με τους αγρότες είναι απαραίτητος και η συμβολή τους στην εποικοδομητική επίλυση των χρόνιων ζητημάτων τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

    Σημείωσε, δε ότι "μορφές όμως κινητοποίησης όπως αυτές του κλεισίματος εθνικών και διεθνών δρόμων είναι ατελέσφορες, δεν ωφελούν κανέναν και πρώτα απ' όλα τους ίδιους τους αγρότες, συνολικά την κοινωνία και, τελικά, την ίδια την Ελλάδα".

    "Γι' αυτό το λόγο οι πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν και να δικαιολογήσουν τις κινητοποιήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να θολώνεται το πραγματικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι αγρότες μας για τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία ήδη αναγνωρίζουμε".

    Αυτό υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να καλεί τους αγρότες σε διάλογο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τα προβλήματα των αγροτών, οι πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις που δημιουργούν "άσχημες" συνθήκες για τις συγκοινωνίες, τη μεταφορά αγαθών και προσώπων που δημιουργούν ακόμα και ζητήματα με τις γειτονικές μας χώρες.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ν.Δ., ο κ. Πεταλωτής τη χαρακτήρισε "τουλάχιστον υποκριτική", καθώς, όπως εξήγησε, "αφενός λέει ότι είναι κατά των μπλόκων, στην πράξη όμως τα στελέχη της κάνουν διαφορετικά πράγματα".

    Ακόμα, διερωτήθηκε αν μέσα σε τρεις μήνες εντάθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των αγροτών, για τα οποία ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως η ΝΔ χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο ευκαιριακά και πελατειακά με επιδοτήσεις που έδινε με "θολούς" τρόπους, "αμφίβολη αποτελεσματικότητα" και κριτήρια "καθαρά κομματικά".

    Εξέφρασε δε τη θέση ότι "τέτοιου είδους ευκαιριακές" επιδοματικές πολιτικές αποτελούν "υπεκφυγή" των μεγάλων ζητημάτων.

    «Δεν αποδίδουμε τίποτα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση αποδίδει πολιτικά κίνητρα στις κινητοποιήσεις.

    Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, ο εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν νόημα ως προς τα αιτήματά τους, το αν τους εκμεταλλεύονται κάποιοι πολιτικοί οργανισμοί είναι άλλο ζήτημα».

    Είπε δε ότι η συμμετοχή στα μπλόκα δεν σημαίνει και υποκίνηση από ένα συγκεκριμένο κόμμα και συμπλήρωσε ότι "εμείς θέλουμε να μείνουμε στην επίσημη αντίδραση των κομμάτων, αλλά βλέπουμε και τι γίνεται και στην πραγματικότητα".

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε "κυβερνητική αδράνεια" με αποτέλεσμα η κα Κατερίνα Μπατζελή να βρεθεί "μόνη της με τα μπλόκα", καθώς επίσης, και εάν στο χτεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο ζητήθηκε να υπάρξει καθολική στήριξη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "δεν είναι μόνη της με τα μπλόκα", ότι "επ' ουδενί μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει στήριξη", ότι "υπάρχει σύσσωμη στήριξη από την κυβέρνηση" και "συλλογική δράση".

    Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την "πεποίθησή" του ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και ότι η πρόσκληση για διάλογο θα γίνει δεκτή από τους αγρότες.

    Μπορίσοφ: Θα καταθέσουμε αγωγή

    Την πρόθεση της κυβέρνησής του να καταθέσει αγωγή για αποζημίωση δέκα εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, ανήγγειλε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο στην πόλη Πέρνικ δυτικά της Σόφιας, ο κ. Μπορίσοφ υπενθύμισε ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και από τον πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» Αντώνη Σαμάρα να μεσολαβήσουν ενώπιον των Ελλήνων αγροτών για την εξασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης των Βούλγαρων μεταφορέων μέσω των κλειστών από τα μπλόκα διόδων στα κοινά σύνορα.

    «Για να ενισχύσουμε την θέση μας, ωστόσο, ανέθεσα στον (αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών) Μαρίν Ράικοφ να προετοιμάσει την αγωγή, την οποία θα καταθέσουμε στο Λουξεμβούργο», ανήγγειλε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    «Τα δύο πράγματα έρχονται παράλληλα. Η καλή γειτονία είναι καλή γειτονία, αλλά, λυπάμαι, δεν πρόκειται εμείς να χάνουμε εξαιτίας τους» πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

    Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι η βουλγαρική πλευρά προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται οι ζημιές της Βουλγαρίας μέχρι τώρα, όπως υποστήριξε. «Ελπίζω, ότι αυτό θα προκαλέσει την αναγκαία εντύπωση στην ελληνική πλευρά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος ουσιαστικά «άδειασε» σήμερα τον υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του Τράιτσο Τράικοφ. «Η προτεραιότητα μας σε αυτή τη φάση είναι η κρίση να λήξει. Το σημαντικό είναι η άρση των μπλόκων κι όχι να τρέχουμε στα δικαστήρια». Αυτές τις δηλώσεις, του υπουργού Οικονομίας Τράικοφ δημοσιεύει η εφημερίδα της Σόφιας «Ντνέβνικ».

    Η εφημερίδα μαζί με άλλα ΜΜΕ της Βουλγαρίας ενημερώνει εκτενώς για τη συνάντηση του Βούλγαρου επισήμου με την πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, την οποία ο Τράικοφ «ενημέρωσε για τις ζημιές του επιχειρηματικού κόσμου της Βουλγαρίας», όπως γράφει η «Ντνέβνικ».

    «Το δικαστήριο είναι εναλλακτική λύση εφεδρείας στην περίπτωση που τα μπλόκα (στα σύνορα) συνεχιστούν» υπογράμμισε εκ νέου ο κ. Τράικοφ» προστίθεται στο ρεπορτάζ της «Ντνέβνικ».

    Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται επίσης η διαβεβαίωση της Ελληνίδας πρέσβη, ότι η επίλυση της κρίσης με τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Ισχυρή είναι η επιθυμία μας για άρση των μπλόκων το ταχύτερο δυνατόν». Αυτό απάντησε η κ. Κουμανάκου, προσθέτοντας, ότι ο ελληνικός τουρισμός επίσης παθαίνει ζημιές, καταλήγει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με τους Βούλγαρους παρατηρητές, οι περί της δικαστικής αγωγής δηλώσεις του Μπορίσοφ προφανώς «έπιασαν στον ύπνο» και τον υπουργό Μεταφορών Αλεξάντερ Τσβετκόφ.

    Ο Τσβετκόφ δήλωσε ότι «άμεση προτεραιότητα μας σε αυτή τη φάση είναι η συγκέντρωση εξακριβωμένων στοιχείων για τις οικονομικές ζημιές των βουλγάρικων φορέων».

    [05] "Στήριξη των αγροτών"

    Να ανοίξει τα χαρτιά της απέναντι στα προβλήματα των αγροτών, και να πάψει να χρησιμοποιεί τον διάλογο για να διασπάσει τους αγώνες τους, κάλεσε την κυβέρνηση η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης.

    «Τα προβλήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς είναι προβλήματα πολλών χρόνων, είναι πασίγνωστα και μια κυβέρνηση, η οποία μάλιστα πήρε την λαϊκή ψήφο πρόσφατα, οφείλει να πάρει θέση γιβ αυτά. Να πει τι ικανοποιεί; τι δεν ικανοποιεί;» δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

    Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων των αγροτών και παρατήρησε: «Βεβαίως και πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να φροντίσουν το εξής πράγμα: Η ενότητα να είναι η ενότητα των μικρών, φτωχών και μεσαίων αγροτών. Σήμερα κάποιος είναι μεσαίος αύριο θα γίνει και αυτός πολύ μικρός και πρέπει ακριβώς όλα τα μπλόκα ανεξαρτήτως της ιδιαιτερότητας που υπάρχει μέσα στις γραμμές του κάθε μπλόκου, είναι καλό και σωστό να διαμορφώσουν κοινά αιτήματα».

    Σε ερώτηση για όσους ταλαιπωρούνται από τα μπλόκα των αγροτών η κ. Παπαρήγα απάντησε: «Σε καμιά περίπτωση ο αγώνας του εργάτη δεν είναι σε βάρος του αγρότη, είτε ο αγώνας του αγρότη σε βάρος του εργάτη».

    [06] 500.000 οι άστεγοι

    Οι άστεγοι από τον σεισμό στην Αϊτή φτάνουν το λιγότερο τους 500.000, ενώ έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί για να τους στεγάσουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (ΟΙΜ).

    "Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί στους οποίους έχουν καταφύγει το λιγότερο 500.000 άνθρωποι που προέρχονται μόνο από το Πορτ-ο-Πρενς", εκτιμά ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Αϊτής άρχισε να μετακινεί τους αστέγους της πρωτεύουσας σε "χωριά", κάθε ένα από τα οποία μπορεί να υποδεχθεί 10.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο αϊτινός υπουργός Εσωτερικών Πολ Αντουάν Μπιεν-Εμέ.

    "Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία δωρεάν υπηρεσία μετακίνησης. Μία τεράστια επιχείρηση ξεκινά, μετακινούμε τους αστέγους", δήλωσε ο υπουργός.

    Στο μεταξύ άνοιξε το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό, και μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό πλοίων που μεταφέρουν βοήθεια, δήλωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.

    Παράλληλα υψηλόβαθμός αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε λειτουργία τέσσερα αεροδρόμια στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία, μεταξύ αυτών και του Πορτ-ο-Πρενς, για να επιταχυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες

    Ούτε ο ισχυρός μετασεισμός που συντάραξε γι' άλλη μια φορά την Αϊτή την Τετάρτη σταμάτησε τις αδιάκοπες προσπάθειες των διεθνών σωστικών συνεργείων στη χώρα της ΚαραϊβικήςΒ· πέρα από κάθε λογική, αψηφώντας εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα, διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν --και να σώζουν-- ανθρώπους καταπλακωμένους από ερείπια, πάνω από μια εβδομάδα μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της Αϊτής.

    Οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό ένα κοριτσάκι 11 χρόνων ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού έξω από το Πορτ-ο-Πρενς και νοσηλευεται σε πρόχειρο νοσοκομείο Γάλλων, όπως ανακοίνωσε γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση

    "Είναι πραγματικά θαύμα που επιστρέφει στη ζωή, είναι η ευλογημένη του Θεού", δήλωσε ο χειρουργος Ντομινικ Ζαν, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Virade", που έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου έξω από το Πορτ-ο-Πρενς. Πρόσθεσε δε ότι με την κατάλληλη αγωγή η υγεία του παιδιού θα αποκατασταθεί.

    Ως σήμερα, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 121 άνθρωποι από τα συνεργεία, αριθμός-ρεκόρ μετά από σεισμό τέτοιου μεγέθους. Ενώ άγνωστος αριθμός, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες, έχουν διασωθεί από απλούς πολίτες--συγγενείς, φίλους των θυμάτων αλλά και αγνώστους που έσπευσαν να βοηθήσουν.

    Στο μεταξύ, εξήντα ένας υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν χάσει την ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό στην Αϊτή και περίπου 180 ακόμα αγνοούνται, εννέα ημέρες μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ.

    "Η Αϊτή δεν είναι υπό κηδεμονία"

    Η ηγεσία της Αϊτής διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα δε βρίσκεται "υπό κηδεμονία" και ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου έγινε ύστερα από δικό της αίτημα.

    "Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται εδώ ύστερα από δικό μας αίτημα για να μάς βοηθήσουν στα θέματα της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελερίβ στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

    Σύμφωνα με τον αϊτινό πρωθυπουργό, η βοήθεια από διαφορετικούς στρατούς σ' έναν ελεγχόμενο βαθμό και στο πλαίσιο ενός διαλόγου είναι ευπρόσδεκτη στην Αϊτή.

    "Η Αϊτή δεν είναι υπό κηδεμονία", διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

    "Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με ρώτησε αυτήν την εβδομάδα εάν συμφωνούμε να έλθουν αμερικανοί στρατιώτες να βοηθήσουν. Τής είπα, ναι. Στο πλαίσιο αυτό έφθασαν οι αμερικανοί στρατιώτες", τόνισε.

    Οι ΗΠΑ προβλέπεται να αποστείλουν επιπλέον 4.000 στρατιώτες αυξάνοντας σε 15.000 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στην Αϊτή.

    Η ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης έχει επικριθεί έντονα από τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, αλλά και τη Γαλλία.

    Χθες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τον καταστροφικό σεισμό που σάρωσε την Αϊτή την περασμένη εβδομάδα ως αφορμή για να επιβάλλουν στρατιωτική κατοχή στη χώρα της Καραϊβικής.

    "Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για να καταλάβει στρατιωτικά την Αϊτή. Διάβασα κάπου ότι κατέλαβαν ακόμα και την έδρα της κυβέρνησης" στο Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε ο Τσάβες, μιλώντας σε εκδήλωση στο Καράκας.

    Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας, σφοδρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ, τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να στείλει γιατρούς και φάρμακα αντί για στρατιώτες. "Η Κούβα έχει στείλει πιο πολλούς γιατρούς στην Αϊτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες", επισήμανε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 January 2010 - 23:30:24 UTC