Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μισό εκατομμύριο άστεγοι
  • [02] Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Φωκίδα
  • [03] Ενδιαφέρον για τον αγωγό

  • [01] Μισό εκατομμύριο άστεγοι

    Τουλάχιστον μία δεκαετία θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, η πρωτεύουσα της οποίας, Πορτ-ο-Πρενς, καταστράφηκε από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ενώ θα απαιτηθεί και συντονισμένη προσπάθεια με την υποστήριξη των δωρητριών χωρών, προειδοποίησε ο Τζόναθαν Ρέκφορντ, πρόεδρος της αμερικανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Habitat for Humanity.

    "Η ανάκαμψη θα είναι αργή και απαιτητική. Θα χρειαστούμε υποστήριξη", εξήγησε ο Ρέκφορντ, η οργάνωση του οποίου είχε χτίσει 2000 κατοικίες στην Αϊτή πριν από το σεισμό.

    "Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια" για την ανοικοδόμηση της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου, πρόσθεσε.

    Ο Ρέκφορντ είπε ότι ο σεισμός που άφησε πίσω του τουλάχιστον 75.000 νεκρούς και μισό εκατομμύριο άστεγους είναι μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η οργάνωση. Την συνέκρινε μάλιστα με το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, τον Δεκέμβριο του 2004 και τον τυφώνα Κατρίνα που έπνιξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005.

    "Μόλις μοιραστούν τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα, οι άνθρωποι θα χρειαστούν στέγη. Ελπίζω ότι (οι διασώστες και οι δωρητές) σκέφτονται μακροπρόθεσμα και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η άμεση βοήθεια δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος της όλης διαδικασίας", προειδοποίησε.

    Η Habitat for Humanity έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για το σκοπό αυτό και ελπίζει να αυξήσει σημαντικά το ποσό που θα είναι σε θέση να διαθέσει για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

    Πάνω από 500.000 άστεγοι

    Οι άστεγοι από τον σεισμό στην Αϊτή φτάνουν το λιγότερο τους 500.000, ενώ έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί για να τους στεγάσουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (ΟΙΜ).

    "Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί στους οποίους έχουν καταφύγει το λιγότερο 500.000 άνθρωποι που προέρχονται μόνο από το Πορτ-ο-Πρενς", εκτιμά ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Αϊτής άρχισε να μετακινεί τους αστέγους της πρωτεύουσας σε "χωριά", κάθε ένα από τα οποία μπορεί να υποδεχθεί 10.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο αϊτινός υπουργός Εσωτερικών Πολ Αντουάν Μπιεν-Εμέ.

    "Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία δωρεάν υπηρεσία μετακίνησης. Μία τεράστια επιχείρηση ξεκινά, μετακινούμε τους αστέγους", δήλωσε ο υπουργός.

    Στο μεταξύ άνοιξε το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό, και μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό πλοίων που μεταφέρουν βοήθεια, δήλωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.

    Παράλληλα υψηλόβαθμός αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε λειτουργία τέσσερα αεροδρόμια στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία, μεταξύ αυτών και του Πορτ-ο-Πρενς, για να επιταχυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.

    ΟΗΕ: Αμοιβή έναντι εργασίας για την ανοικοδόμηση

    Ο ΟΗΕ θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει αμοιβή στους Αϊτινούς οι οποίοι θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συζήτησε την πρωτοβουλία αυτή χθες Πέμπτη με τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Αϊτή.

    "Ζήτησα από τον πρόεδρο Κλίντον να εργαστεί για το πρόγραμμα αυτό με την ονομασία 'Μετρητά έναντι Εργασίας'. Είμαι ικανοποιημένος που δέχτηκε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ", τόνισε ο Μπαν Κι-μουν.

    Το πρόγραμμα αυτό έχει χρηματοδοτηθεί με πέντε εκατομμύρια δολάρια από το Pnud (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη) και την ισπανική κυβέρνηση και θα επιτρέψει στους Αϊτινούς να κερδίζουν πέντε δολάρια την ημέρα αν συμμετέχουν στις εργασίες ανοικοδόμησης της χώρας τους, μετά το σεισμό, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, επισήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στόχος του προγράμματος είναι περίπου 220.000 Αϊτινοί να εργαστούν και με τον τρόπο αυτό να επωφεληθούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι (οικογένειες και συγγενείς).

    Βοήθεια από Η.Π.Α.

    Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Αϊτή έναν πύργο ελέγχου για το αεροδρόμιο της χώρας ώστε να διευκολυνθεί ο χειρισμός εκατοντάδων διεθνών πτήσεων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών.

    Ο πύργος ελέγχου στο Πορτ-ο-Πρενς τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά το σεισμό και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν με στρατιωτικούς ασυρμάτους να συντονίσουν τις 160 καθημερινές πτήσεις, τόνισε η ίδια πηγή,

    Ο πύργος ελέγχου, που θα τροφοδοτείται από δύο γεννήτριες, θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

    [02] Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Φωκίδα

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο πριν από τις 3.00 τα ξημερώματα, σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας, ανατολικά της Ναυπάκτου. Το ίδιο επίκεντρο που είχε δώσει 5,2 Ρίχτερ την περασμένη Δευτέρα.

    Συνεργεία μηχανικών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων μετέβησαν στην περιοχή και πραγματοποίησαν αυτοψία σε 98 κτήρια.

    Προσωρινά μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 31 κτήρια σε 14 χωριά του δήμου Ευπαλίου και σε ένα χωριό του δήμου Ναυπάκτου.

    Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή, προκειμένου να αναληφθούν οι ανάλογες δράσεις αποκατάστασης των ζημιών.

    Σύμφωνα με την αντινομάρχη Φωκίδας - Γιώτα Λαϊνη, έχουν διαπιστωθεί επιπλέον ζημιές στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Ευπαλίου, τα οποία και δε λειτουργούν.

    [03] Ενδιαφέρον για τον αγωγό

    Το διαρκές ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη επαναβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας, κατά την απολογιστική για το 2009 συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ότι πέραν της πρακτικής, οικονομικής σημασίας για τους εταίρους, το σχέδιο συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

    "Σε ό,τι αφορά στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η δουλειά συνεχίζεται και με τους Έλληνες και με τους Βούλγαρους συνεταίρους", είπε ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι βρέθηκε στην Ελλάδα το Δεκέμβριο και είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου και άλλους αξιωματούχους "και αισθάνθηκα ότι καμιά εξασθένηση του ενδιαφέροντος προς την ενεργειακή παράμετρο της εταιρικής μας σχέσης δεν υπάρχει".

    "Πολύ περισσότερο, που το θεμέλιο της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας μπήκε όταν το κόμμα του κ. Παπανδρέου βρισκόταν την προηγούμενη φορά στην εξουσία, γι' αυτό και αισθανόμαστε τη συνέχεια και την υποστηρίζουμε", συμπλήρωσε ο Ρώσος Υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και στο ερώτημα "πότε αυτή θα ενεργοποιηθεί", ο κ. Λαβρόφ είπε ότι πρέπει πρώτα να ερωτηθεί η βουλγαρική πλευρά "και προς το παρόν συγκεκριμένη απάντηση από τη νέα κυβέρνηση σχετικά με το ενδιαφέρον της για το σχέδιο αυτό δεν έχουμε λάβει". "Γνωρίζω ότι και οι Έλληνες συνάδελφοι θα ήθελαν επίσης να διασαφηνιστεί το ζήτημα αυτό", πρόσθεσε ο Σ.Λαβρόφ.

    Συγκρίνοντας τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με τον Σαμψούντα - Τσεϊχάν, που επίσης παρακάμπτει τα Στενά μέσω, όμως, του τουρκικού εδάφους, ο Λαβρόφ σχολίασε ότι "οι Ρώσοι ειδικοί, που μελέτησαν αυτό το ζήτημα, εκκινούν από την εκτίμηση ότι και οι δύο πετρελαιαγωγοί είναι από οικονομική άποψη απολύτως αξιόπιστοι".

    Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι επίσης προοδεύει και το σχέδιο South Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, καθώς "όλο και περισσότερες εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά βρίσκουν τη θετική τους λύση".

    Αναφερόμενος εν γένει στην ελληνορωσική συνεργασία, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι "η ενέργεια είναι πολύ σημαντική παράμετρος των σχέσεών μας, αλλά κάθε άλλο παρά με αυτήν εξαντλείται όλο το εύρος της συνεργασίας μας, η οποία βασίζεται στην πνευματική εγγύτητα, τις ιστορικές παραδόσεις, την αμοιβαία έλξη του ελληνικού και του ρωσικού λαού, τους πολιτιστικούς δεσμούς, γι' αυτό και τιμούμε ιδιαιτέρως τις σχέσεις μας με την Ελληνική Δημοκρατία".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διευθέτηση του Κυπριακού, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η ρωσική στάση δεν άλλαξε ποτέ και οι προσπάθειες διαιτησίας του παρελθόντος, όπως το σχέδιο Ανάν, έχουν καταρρεύσει.

    "Σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του Κυπριακού η θέση μας ποτέ δεν άλλαξε και βασίζεται στις ίδιες αρχές, οι οποίες εφαρμόζονται σε κάθε άλλη σύγκρουση και ειδικότερα ότι οι ίδιες οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν ειρηνικά, χωρίς οποιαδήποτε πίεση έξωθεν, χωρίς οποιαδήποτε τεχνητά ακραία χρονικά όρια και φυσικά χωρίς οποιαδήποτε διαιτησία", δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

    "Προσπάθεια διαιτησίας είχε επιχειρηθεί στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου Ανάν και κατέρρευσε", είπε ο Ρώσος Υπουργός, προσθέτοντας ότι "αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αρχές, που έχουν καταγραφεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Υπ' αυτό το πρίσμα "χαιρετίζουμε ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία, που εξελίσσεται μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ", σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας ειδικότερα "πολύ σωστή τακτική" το ότι προχωρούν "από το απλό στο δύσκολο", "διότι επιτρέπει στο βαθμό που επιλύονται σχετικά απλά ζητήματα να ενισχύεται η εμπιστοσύνη και κατά τον τρόπο αυτό να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επίλυση πιο δύσκολων θεμάτων".

    Η Μόσχα, τόσο στο πλαίσιο του ΣΑ του ΟΗΕ, όσο και στις διμερείς επαφές της με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, "τασσόμαστε ενεργά υπέρ της υποστήριξης αυτής ακριβώς της διαδικασίας, χωρίς όμως να καταστεί επ' ουδενί αντικείμενο οποιασδήποτε έξωθεν επέμβασης ή επιβολής οποιωνδήποτε συνταγών".

    "Γνωρίζουμε ότι τέτοιες προσπάθειες καταβάλλονται", υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι "είναι αντιπαραγωγικές και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με αυτές".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία και τον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream-2, ο οποίος σχεδιάζεται να καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν και να τροφοδοτεί μελλοντικά με ρωσικό αέριο την ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και του Ισραήλ, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η διαδρομή του αγωγού "δεν έχει οριστικά προσδιοριστεί".

    "Αλλά εάν βοηθήσει τον εφοδιασμό της Κύπρου με αέριο, νομίζω ότι ούτε η Κύπρος, ούτε εμείς θα έχουμε οποιαδήποτε αρνητικά αισθήματα, αντιθέτως πρόκειται για θετική εξέλιξη, γιατί ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια του κυπριακού κράτους", παρατήρησε ο κ. Λαβρόφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2010 - 17:30:31 UTC